Παλιοί μεγάλοι χιονιάδες των Ιωαννίνων

Στις όχθες της Παμβώτιδας, 12-1-2017. Φωτ. Δημήτρης Νάκος

Σε μέρες γιορτινές αλλά και μέρες αχιονίας, κλεισούρας και φόβου για την εξέλιξη της πανδημίας είπα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες παλιές διηγήσεις για τρομερούς χιονιάδες στην περιοχή των Ιωαννίνων, τότε που η χώρα μας και γενικότερα η Ευρώπη βίωνε τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων. Τη μακρινή εκείνη εποχή το χιόνι σήμαινε αποκλεισμούς, πείνα και συχνά θάνατο, αλλά στις μέρες μας έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Έγινε ακριβοθώρητο και πέρα από τη χρησιμότητά του μας λείπει η ασύγκριτη ομορφιά του. Οι πληροφορίες για χιόνια τον 17ο, τον 18ο και εν πολλοίς τον 19ο αιώνα απέχουν πολύ από το να θεωρούνται μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Γραπτές μαρτυρίες είναι που με διάφορους τρόπους διασώθηκαν και αναμφίβολα ελέγχονται για την ακρίβειά τους. Όμως, εγώ τις βρίσκω γοητευτικές και ελπίζω να αρέσουν και σε σας.


Ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς και Φιλιατών Αθηναγόρας μάς διασώζει την πληροφορία για μεγάλη βαρυχειμωνιά που συνέβη το χειμώνα του 1682 στην ηπειρωτική πρωτεύουσα. Η πληροφορία αυτή περιέχεται σε ένα γράμμα με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1682 που είχε στείλει ο Γιαννιώτης Μιχαήλ Γλυκής στο πατέρα του Νικόλαο Γλυκή που βρισκόταν στη Βενετία: «Λόγω της πολλής κακοχειμωνιάς που έγινε στα Γιάννενα και το χιόνι το πολύ που έριξε, έκλεισαν όλες οι στράτες και δεν μπορεί άνθρωπος να περάσει από πουθενά. Κανείς δεν θυμάται να έπεσε ποτέ τόσο πολύ χιόνι»1. 

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτριος Σάρρος (1870-1937) μάς μεταφέρει εντυπωσιακές πληροφορίες για την τρομερή βαρυχειμωνιά του 1683, με βάση διασωθέντα γραπτά του ιερομονάχου Διονυσίου: «Έγινε βαρυχειμωνιά. Κανένας δε θυμάται βαρύτερο και χειρότερο χειμώνα. Ψόφησαν πολλά ζώα, μικρά και μεγάλα. Το χιόνι άρχισε στις 7 Ιανουαρίου και συνεχίστηκε ως την 1η Φεβρουαρίου. Το χιόνι στην περιοχή Ζαγορίου έφτασε στις 15 πιθαμές (σ.σ. 15χ18=270 εκατοστά) Ήταν όλα κλειστά μέχρι τις 8 Απριλίου. Ζώο δεν βγήκε έξω ούτε για να πιει νερό»2.

Στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων ιδιαίτερα βαρύς ήταν και ο χειμώνας του 1808. Οι ερευνητές αναφέρουν τρεις διαφορετικές πηγές για το συγκεκριμένο γεγονός. Ο Δημήτριος Σάρρος μάς μεταφέρει ενθύμηση που έγραψε κάποιος Παπαγιάννης από την περιοχή των Μαρμάρων: «Από τις 30 Ιανουαρίου και όλον τον Φεβρουάριο έκαμε το πολύ το χιόνι»2. Μαρτυρίες για τον χειμώνα εκείνον βρέθηκαν και σε παράφυλλο Ευαγγελίου στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Ζίτσας: «Ήταν ένας χειμώνας σφοδρός, ώστε πάγωσαν οι πόρτες και κρουστάλιασαν οι τοίχοι. Πέθαναν πολλοί άνθρωποι και χάθηκε το βιος του κόσμου»3.

Ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς Αθηναγόρας γράφει για το 1808: «Στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 3 το μεσημέρι έγινε μέγα θαύμα. Άρχισε μια χιονοθύελλα και το ύψος του χιονιού έφθασε τις 21 και σε ορισμένες περιοχές τις 50 πιθαμές. Χάθηκαν τα ζώα του κόσμου και πολλοί άνθρωποι. Κράτησε τρεις μέρες κι όλος ο μήνας και ο Μάρτης έτσι πέρασαν. Την Πασχαλιά είχε χιόνι και δεν βρίσκονταν αρνιά να φάει ο κόσμος»1.

Το 1869, πέρα από το γεγονός ότι πάγωσε η λίμνη, έπεσε και πολύ χιόνι. Σχετική αναφορά για εκείνον το χιονιά κάνει και ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης: «Το Γενάρη μήνα έπεσε το χιόνι μέσα στα Γιάννινα μια πήχη (σ.σ. 64 εκατοστά). Από το κρύο δεν μπορούσαν να δουλέψουν ο κόσμος. Το παζάρι κλείστηκε όλο»4.

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα παρατηρήθηκαν αρκετές βαρυχειμωνιές στα Γιάννενα με μεγάλα ύψη χιονιού στην πόλη. Οι χιονοπτώσεις συχνά κρατούσαν αρκετές ημέρες και βασικά σημειώνονταν από τα τέλη Δεκεμβρίου ως τις αρχές Μαρτίου. Σπάνια περίπτωση αποτελεί η χιονόπτωση του Νοεμβρίου του 1921 που το ύψος χιονιού στην πόλη έφθασε τα 25 εκατοστά. Τη μεταπολεμική περίοδο ένας από τους μήνες με τους περισσότερους και ισχυρότερους χιονιάδες στη πόλη των Ιωαννίνων ήταν ο Ιανουάριος του 1968.

Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά με υγεία και χιόνια πολλά!

 

Παραπομπές:

1Ἀθηναγόρας, Μητροπολίτης Παραμυθίας και Φιλιατών, «Νέος Κουβαράς. Ήτοι χρονικὰ σημειώματα αναφερόμενα εις την πόλιν ιδίᾳ των Ιωαννίνων, εις μονὰς αυτής και τας επαρχίας αυτής», Ἠπειρωτικὰ Χρονικά 4, 1929.

2Δημήτριος Σάρρος, Ηπειρωτικαί ενθυμήσεις ή χρονικά σημειώματα και επιγραφαί, Ηπειρωτικά Χρονικά τ. ΙΒ', Ιωάννινα 1937.

3Θεόδωρος Δ. Κοσμάς, Ενθυμήσεις και Σημειώματα στα Λειτουργικά Βιβλία της Ζίτσας, Ανάτυπα Δωδώνης 2006.

4Κώστας Κρυστάλλης, Ηπειρωτικαί Αναμνήσεις, Το Σημειωματάρι του Γεροκαλαμένιου. Έκδοση  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη 2012.

32 σχόλια:

  1. καλή Πρωτοχρονιά, καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε Όλους, κατά το δυνατό εκπλήρωση των επιθυμιών, μετεωρολογικών και μη, και να κινηθούμε ελεύθεροι το νέο έτος.

    μιας και ανέφελο τον βλέπω, να κλείσουμε και το ταμείο, που με 874 mm είναι από τα πλουσιότερα ετήσια του τρέχοντος αιώνος.

    στο εγγύς μέλλον, μένει να δούμε αν θα τη βγάλουμε με αναμνηστικές εικόνες της πενταετούς Αριάδνης, όπως η όμορφη της Λίμνης των Δημητράδων πιο πάνω ή θα έχουμε φρέσκια πούδρα ή παπλαμούδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πόλη των Τρικάλων ήταν άτυχη στις καλοκαιρινές καταιγίδες Νικο,αν επηρεαζοταν όπως επηρεάστηκε η περιοχή μου και πιο βόρεια,αλλά και περιοχές της Καρδίτσας,θα είχε τετραψήφιο νούμερο τώρα!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. γι' αυτό παίρνει περισσότερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, Γιώργο. το χιλιάρικο είναι ακραίο, όπως και κάτω από 400, που καταγράφηκαν τις χρονιές της ξηρασίας, 89-90. επίσης, το 2020 με δυο βιβλικές καταιγίδες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο) και 170 mm σε δυο μέρες, το ετήσιο κοντέρ σταμάτησε στα 640.

      Διαγραφή
  2. Γιατί άσχημος ήταν ο χιονιάς Αριάδνη το 2017 στα Γιάννενα, με τη φωτό να αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για αυτό; Ή οι πανελλαδικοί χιονιάδες του 2019 που σίγουρα θα επηρέασαν και την πανέμορφη πόλη της Ηπείρου με την εμβληματική λίμνη της; Επίσης, δεν έχει περάσει καν ένας χρόνος από τον επικό χιονιά του Φεβρουαρίου 2021, ενώ και φέτος με την υποτιθέμενη βαρετοκαιρία και την "τεμπελιά" του Αζορικού, σημειώθηκε ήδη μία ψυχρή εισβολή και έπεται και δεύτερη τα Φώτα.

    Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι τη στιγμή που βιώνεις ένα γεγονός, μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθείς το μέγεθος του. Και αντίστροφα, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από ένα γεγονός, τόσο του αποδίδουμε μυθικές διαστάσεις. Αλλά ήταν μόλις τον χειμώνα 2019-20, που αποκλείστηκαν με σχεδόν 1 μέτρο χιονιού στα Βίλια, ενώ τα ανεμοσούρια στην Πάρνηθα έφτασαν τα 4 μέτρα. Και ήταν μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, που αποκλείστηκαν και στον Διόνυσο Αττικής.

    Πρόσφατη χιονόπτωση στη Μόσχα χαρακτηρίστηκε "σταλινική", επειδή είχε από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο να ρίξει τόσο χιόνι (το μισό του μέσου όρου του χειμώνα σε μία μέρα) στη ρώσικη πρωτεύουσα. Αλλά και πέρσι, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, είχαν σημειωθεί οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις εδώ και έναν αιώνα στις Άλπεις και σε αρκετά ορεινά χωριά τους. Μια χαρά χιονίζει και τώρα. Μάλιστα, ίσως και λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πολλές μέρες με αμιγώς χειμερινές συνθήκες και τον Μάρτιο, αλλά και τον Απρίλιο τα τελευταία χρόνια.

    Η νοσταλγία για το παρελθόν έχει να κάνει κυρίως με ωραίες αναμνήσεις που έχουμε από τα παιδικά και τα εφηβικά μας χρόνια. Όταν είσαι νέος όλα σου φαίνονται πιο όμορφα και πιο συναρπαστικά, όσο μεγαλώνεις και έχεις περισσότερα βιώματα και εμπειρίες, λίγα σου κάνουν αίσθηση πια. Είναι και η ταχύτητα της πληροφορίας και η αφθονία της εικόνας στις μέρες μας, που αφαιρούν μεγάλο μέρος της μαγείας, που έχει για παράδειγμα η διήγηση στόμα με στόμα για έναν χιονιά από τα παλιά.

    Ούτε τα χιόνια και οι βροχές έχουν χάσει, λοιπόν, τη δυναμική τους, ούτε οι άνεμοι που σάρωσαν και σήμερα παραμονή Πρωτοχρονιάς την ακροθαλασσιά στο Θυμάρι έχουν χάσει την ορμή τους. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πάντα ίδια, εμείς οι άνθρωποι είμαστε που μεγαλώνουμε και που αλλάζουμε. Αλλά όσο θα έχουμε τη δυνατότητα της επαφής με τη φύση, είτε κολυμπώντας στη θάλασσα, είτε περπατώντας σε ένα δάσος και ανεβαίνοντας σε ένα βουνό, ένα μέρος της παιδικότητας μας θα υπάρχει για πάντα μέσα μας. Καλή χρονιά σε όλους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλωστε "Αεί παίδες εσμέν." Καλή χρονιά Βαγγέλη.---΄Π.Α.

      Διαγραφή
    2. δεν διαφωνώ σε τίποτα με τον φίλο Β.ΣΠ. αλλά...σε κάθε περίπτωση πρέπει να ειμαστε αντικειμενικοί για να βγάλουμε ένα συμπερασμα ,πραγματι την τελευταία δεκαετια είχαμε αξιόλογες χιονοκακοκαιρίες η Αριάνδη κιόλας έσπασε κάποια ρεκόρ...(χαμηλότερη μέγιστη θερμοκράσία στην θεσσαλονίκη -4.9)...αλλά η τελευταία δεκαετία μας έδωσε και πολλές εμμονές αλλά και το ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι για το βόρειο ημισφαίριο η θερμοκρασία ανέβηκε κάτα τι,αλλά ανέξαρτητα αν πιστεύει κάποιος στην κλιματική αλλαγή η όχι(την θεση μου δεν την ξαναλέω)....πρεπει η επιστημονική κοινότητα να εξετάσει σοβαρά...αν ανοιξαν κάποια "μαυρα κουτιά" ..με απροβλεπτες συνέπειες.η φυση πάντα ψαχνει την ισσοροπία.."θωμάς¨"

      Διαγραφή
  3. --Καλό γύρισμα του χρόνου τα μεσάνυχτα δάσκαλε .Υποθέτω οίκαδε.Καλή χρονιά,με υγεία και πλεόνασμα των ευχάριστων στιγμών.Θερμές ευχές σε όλους τους φίλους αυτής της μετεοπαρέας.
    --Βεβαίως και μου άρεσαν οι Γιαννιώτικες χιονοαναδρομές. Μια απορία ,ο φοβερός χειμώνας 1940-41 δεν είχε αντίστοιχο χιονιά στα Γιάννενα,ώστε να είναι άξιος μνείας?-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείς το χειμώνα 1941-42 που ήταν δριμύς σε όλη τη χώρα και τα Γιάννενα δεν μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Δεν γνωρίζω το ύψος του χιονιού που σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες του 1942 στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Έχουμε όμως αναφορά για το ψύχος εκείνων των ημερών: «Το έτος 1942 την παραμονή των Φώτων, ημέρα Δευτέρα, ολόκληρη η πόλη και οι δρόμοι είναι παγωμένοι από χιόνια. Επάγωσε και η λίμνη. Δριμύτατο ψύχος 17 υπό το μηδέν. Τα πάνα παγωμένα και σκεπασμένα από χιόνια. Οι άνθρωποι τρέμαν από το ανυπόφορο κρύο. Ω του θαύματος, μέγας ο Παντοδύναμος Θεός, την 6η του μήνα έβρεξε και εσώθη ο κόσμος» (Παναγιώτη Τζιόβα, Τα μικρά χρονικά των Ιωαννίνων (1879-1946). Ηπειρώτικό Ημερολόγιο, ΕΗΜ, τ.1995, σ.322).

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ κι εγώ για τις ευχές σου, Πέτρο. Όσο για το οίκαδε, μπορώ να πω μετ'ευχαριστήσεως. Όταν έχεις την υγειά σου, τους δικούς σου και κάτι να βράζει στο τσουκάλι, τα έχεις όλα. Η αρρώστια, η μοναξιά και η ανέχεια είναι αυτές που ειδικά αυτές τις μέρες δεν παλεύονται!
      Καλό απόγευμα σε όλους σας.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά. Επίσης ο τίτλος θα μπορούσε να είναι (Παλιοί μεγάλοι χιονιάδες της Τριπολιτσάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός ο Ιανουάριος του 1968 που αναφέρει ο κος Ζιακοπουλος πρέπει να ήταν το απόλυτο χιονο-ονειρο για κάθε Έλληνα χιονοφιλο. Είχε παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και στην πόλη της Ρόδου!!!! (με βάση κάποια αρχεία που έχω δει). Πρέπει να είδε στρωμένο χιόνι όλη η Ελλάδα εκείνο το Γενάρη, αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες! Εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Θάνο, στις 14-01-1968 στη Ρόδο, Χανιά, Ηράκλειο κλπ. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους.

      Διαγραφή
  6. Κατά τα αλλά οι χειμώνες κυλούν φυσιολογικά🤔
    Τα Γιάννενα εκτός των βροχών πού δεν λείπουν,λόγω θέσης και υψομέτρου ήταν και θα επρεπε ακόμη να είναι χιονομάνα περιοχή.
    Τέλος πάντων.
    Βαγγέλη εσύ βιάζεσαι τελικά μού φαίνεται.
    Ακόμη δε τον είδαμε Γιάννη τον βαπτίσαμε.
    Αν έρθει κάτι(ακόμη είναιπολυ νωρίς για συμπέρασμα)δείχνει πιό κεντροβόρειο και όχι προσήνεμο.
    Παρόλα αυτά δε ξέρουμε σε 3 μέρες τι ακριβώς θα γίνει με την απρόβλέπτη παγκόσμια κυκλοφορία των τελευταίων ημερών,θα ξέρουμε γιά μετά απο μία βδομάδα λεπτομέρειες?
    Ειπάμε οτί σταδιακά θα πάμε στον ψυχρό τομέα αλλά εγώ προσωπικά δε βλέπω τίποτα πού να έχει δείξει το τι τύπου καιρός θα επικρατήσει.
    Το μόνο πού έχει κλειδώσει είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων 5 ημερών.
    Δυστυχώς η κούραση είναι μεγάλη αυτές τις ημέρες(όπως και οι υποχρεώσεις) και δεν υπάρχει χρόνος γιά πολλά.
    Τού χρόνου!
    Καλή Πρωτοχρονιά σε ολους τους φίλους τού μπλογκ και αύριο με υγεία!
    Το πολυτιμότερο αγαθό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, λεπτομέρειες δεν ξέρουμε, αλλά η ψυχρή εισβολή νομίζω έχει κλειδώσει. Δηλαδή, ο καιρός θα είναι πιο κρύος απ' ό,τι σήμερα στη νότια Αττική, που με τον βοριά και τη συννεφιά ήταν το πολύ 10 οι 13-14 βαθμοί στα χαρτιά. Και η ψύχρα παρέμεινε, ακόμα και όταν έβγαλε ήλιο μετά. Και πάλι καλή χρονιά.
      Β. ΣΠ,

      Διαγραφή
  7. Εγώ συμφωνώ με τον φίλο που αναφέρει ότι χιονίζει κ τα τελευταία χρόνια!! Έγραψα προχθές για μεγάλα χιόνια στον Βόλο το 2001 2006 2012 2015 2017 πέρυσι του Αγίου Βαλεντίνου 14 2 που τα περισσότερα μπορούν να συγκριθούν με μεγάλα χιόνια 1942 1963 1987 κλπ! Όμως ότι συμβαίνουν κ περίεργα με τον καιρό ανά τον πλανήτη αυτό είναι γεγονός!! Πχ ο φετεινός καύσωνας στον Καναδά ο περσυνος ανύπαρκτος χειμώνας στην Μόσχα το αχιονιστο μέχρι τώρα Σικάγο Κολοράντο Ν Υόρκη η πρόσκαιρη όμως σημαντική ζέστη για την εποχή στην Αλάσκα η σπανιωτατη άνοδος χθες σήμερα κ βάλε θερμοκρασίας σε Γερμανία Γαλλία Αγγλία Βέλγιο Ισπανία κλπ! Τέλος πάντων η ελπίδα πεθαίνει τελευταία κ αυτό γιατί γίνεται πραγματικότητα έστω κ ποιο λιγότερες μέρες... Εξάλλου όπως στατιστικά γνωρίζει κ ο κ Ζιακοπουλοος τώρα μόλις αρχίζει ο χειμώνας!! Ξέχασα επίσης να αναφερθώ κ στους φίλους που βλέπουν όλο ζεστά παραδείγματα όπως πέρυσι κ πρόπερσι μέχρι Απρίλιο χιόνια σε πολλά ορεινά της χώρας η τα τελευταία 3 4 χρόνια η Κρήτη που πήγαινε για ερημοποισι βούλιαξε από βροχές!!! Καλή κ ευτυχισμένη χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλες κι όλους!
    Υγεία υγεία υγεία τίποτα άλλο δεν εύχομαι.
    Να περάσουμε στο νέο έτος όσοι περισσότεροι μπορούμε. Καλή ανάρρωση στους ασθενείς ( από ό,τι κι αν πάσχουν)
    Καλή πρωτοχρονιά!

    ΥΓ: τα «πασχούγεννα» άργησαν αλλά ήρθαν εν μέρει και τοπικά. Σήμερα στη Βέροια έφτασε τους 17 βαθμούς. Και μάλλον έπεται συνέχεια. Ευγνώμονες για ζέστη και για κρύο, για ήλιο και βροχή, για καθετί που συνιστά ζωή…
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη (Βέροια τώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε δυστυχώς άλλαξαν οι εποχές και τα χρόνια που ζούμε,θα πω και εγώ κάτι από την περιοχή μου, ενθυμουμαι όταν συνετρίβη στο Όρος Όθρυς το c-130 το Φεβρουάριο του 91 είχε 7 μέτρα χιόνι η Όθρυς τώρα με τα βειας το μισό με ένα μέτρο το πολύ και αυτο πολύ σπάνια,όπως λέτε και εσείς παλιοί μεγάλοι χιονιαδες.Τωρα στους αγρούς βλέπεις λουλούδια μαργαρίτες λες και είναι άνοιξη . Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία σε όλους.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τον Ιανουάριο του 1968 ήμουν τριών χρόνων και οι "εικόνες" που έχω από το χιόνι στην Καλαμάτα είναι από τις περιγραφές των γονιών μου που λένε ότι, δεν ήθελα να μαζευτώ από την αυλή του σπιτιού μας και ότι οι βάρκες στο λιμάνι ήσαν γεμάτες χιόνι. Δεν ξανάρχονται αυτοί οι χειμώνες. Ας το πάρουμε απόφαση! Καλή χρονιά με υγεία σε όλους με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νώντα, γεια. Το Μάρτιο του 1987 είχατε χιόνι;

      Διαγραφή
    2. Χρήστο καλή χρονιά.Θα σου απαντήσει ο Νωντας .Εγώ να σου πώ ότι στη γειτνιάζουσα Λακωνία είχε φοβερό χιονιά,με πολύ μεγάλα ύψη χιονιού,πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και βέβαια πολλές καταστροφές.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Καλή χρονιά κ. καθηγητά. Γνωρίζω για τις καταστροφές από το χιόνι, τους ανέμους και το ψύχος στην Πυλία, αλλά ήθελα να ξέρω για την πόλη της Καλαμάτας.

      Διαγραφή
  11. Εύχομαι χρόνια πολλά και καλή Χρονιά σε όλους υγεία κ κάθε καλό.
    Έτη πολλά σε Βασίλη, βασιλική, Βάσω
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή πρωτοχρονιά σε όλους σας!
    Καλύτερη χρονιά, δίχως φόβο, με περισσότερους φίλους, με αγκαλιές και φιλία που μοιάζουν κι αυτά μακρινά.
    Τελικά, δεν είναι μόνο καιρός παράξενος αλλά και οι καιροί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα και με το καλό να μπει η νέα χρονιά! Υγεία σε όλους! Γιατι ο καιρός δεν μας κάνει το χατίρι ως τωρα. 20αρι σήμερα στην Ηγουμενίτσα. Η χαρά των καλοκαιρακηδων και των μπανακηδων! Κατά τα άλλα δεν ήξερα ότι ο παλιός μητροπολίτης της πόλης μου ο Αθηναγόρας ήταν και Χιονοφιλος, Το ακούσαμε και αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη αλλά το χατίρι ποιο είναι ακριβώς;να χιονίσει στην Ηγουμενίτσα;;;;

      Διαγραφή
  14. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλο τον κόσμο!Να είμαστε αισιόδοξοι και όλα καλά θα πάνε!Καλή χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία ευτυχία στονΔασκαλο κ όλοι την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραίες ιστορίες... Οι νεώτεροι μπορεί να μην έχουν δει κιόλας τέτοια έντονα χιονοεπεισόδια.Παντως τα τελευταία 60 χρονια, το ύψος και η διάρκεια του χιονιού ,δεν φτάνει αυτό που μας διηγούνταν οι παλιοί, κι ας μας ακούγονταν υπερβολικό...Χρόνια Πολλά με υγεία σε ολους,ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και αγάπη.
    Να χαμογελάτε και να θυμάστε πάντα πως πρέπει να είμαστε ευγνώμων για την κάθε μέρα που ξημερώνει και βλέπουμε το φως του ήλιου να ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας.
    Εύχομαι σε όλους σας να απόλαυσετε αυτά που επιθυμείτε.
    Κ.Δημητρη,ευχαριστούμε για όλα όσα απλόχερα μάς χαρίζετε,να είστε πάντα καλά,να χαίρεστε όλους τους δικούς σας και καλές προγνώσεις να έχετε.
    Χρόνια πολλά σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία,χαρά και ευτυχία σε όλους και όλες.Χρονια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες.Γιαννης από ηλιόλουστη Χαλκίδα.ΥΓ:Αν και δεν είναι της μέρας αυτό που γίνεται φέτος με το που κατεβαίνει μια ψυχρομπαλα προς την Ελλάδα τελευταία στιγμή να μας την κάνει προς ανατολάς τι γκαντεμια..Χτες τα μοντέλα έδειχναν αξιοπρεπή ψυχρή εισβολή τα φώτα(5 μέρες μετά) σήμερα την εξαφάνισαν.Σιγουρα ο καιρός είναι ζωντανός οργανισμός αλλά 5 μέρες μπροστά και σήμερα τόσες διάφορες στα προγνωστικά στοιχεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τουλαχιστον εδω και μια 10ετια (ισως και παραπανω)στην κεντρικη μακεδονια οι χειμωνες ειναι πολυ διαφορετικοι απο οτι ηταν παλιοτερα. πολλες ημερες με ηλιοφάνεια και υψηλες θερμοκρασιες, λιγες βροχες και σπανιοτατα χιονι και αυτο ελαχιστα εκατοστα. μαλλον στην περιοχη μας η κλιματικη αλλαγη εμφανιζεται πιο εντονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή