Πρώτη εκτίμηση για τις χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου

Α΄ Φάση:

Το βράδυ της Παρασκευής και τη νύχτα προς το Σάββατο θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Α. Μακεδονίας, της Θράκης και ίσως της Χαλκιδικής.


Β΄ Φάση:

Το Σάββατο, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη ΒΑ Ευρώπη θα κατευθυνθούν προς την κεντρική Μεσόγειο. Με το πέρασμά τους από τη Β-ΒΔ Ελλάδα είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς και πολύ σύντομες χιονοπτώσεις εκεί βέβαια που το ανάγλυφο θα βοηθήσει. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν και στη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της Α-ΝΑ Θεσσαλίας και της Α. Στερεάς-Εύβοιας. Αναφορικά με τη νησιωτική Ελλάδα χιόνια θα πέσουν στην ορεινή Κρήτη και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές των νησιών του Β-ΒΑ Αιγαίου.

Γ΄ Φάση:

Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (από τη Μαγνησία ως τη ΝΑ Πελοπόννησο) σε περιοχές με υψόμετρα όπως αυτά του Σαββάτου και στα ορεινά της Κρήτης.  

Κατά τα άλλα, από την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου επισημαίνονται: (α) οι ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα, (β) οι θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο) και (γ) το κρύο κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

  

29 σχόλια:

  1. Η βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η κεντρική Μακεδονία θα έχει φαινόμενα δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε σου φτάνει η εξήγηση στη 1η παράγραφο φαίνεται φίλε...

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα.

    Πόσο αναζωογονητικό είναι το συναίσθημα του να περπατάς στον δρόμο και να νιώθεις την αίσθηση του κρύου αέρα στο πρόσωπο σου.
    Από εκεί και πέρα ότι και να τύχει, καιρικά, τις επόμενες μέρες καλοδεχούμενο.

    Δημήτρης Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά εκτίμηση γράφει ο Δάσκαλος όχι πρόβλεψη, θα έρθει και ώρα αυτής.
    Ηρεμία στις ερωτήσεις σας;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ελπιζω η επική πλάκα που βαλατε να μην είναι τα χιονια του Σκ,καλώς ηρθατε κανα....στο καράβι για την Ιθάκη....!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία και μεστή πρόβλεψη δάσκαλε.
    Όπως καταλαβαίνω ένα "τσάκ" προς τα δυτικά θα το κάνει ο ψυχρός αυλώνας.
    Θεωρώ ότι ο όρος ανατολικόπροσήνεμος χιονιάς δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.
    Αυτό θα το είχαμε εάν όλη η κεντρική και βόρεια χώρα είχε ήλιο,και αν από τον Βόλο μέχρι την Αττική τουλάχιστον είχαμε χιόνια έως τις βάρκες!
    Εδώ βλέπουμε ότι σχεδόν κλειδώνει η βροχή η χιονόνερο στα πεδινά ανατολικά,ενώ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν όλο το "τόξο" Θεσσαλία(νότια και ανατολική κυρίως)Στερεά(μέσα και τα πιό δυτικά της όπως Ευρυτανία Φωκίδα)και Πελοπόννησο σχεδόν όλη.
    Άρα θα έχουμε χιόνια κεντροανατολικής ηπειρωτικής χώρας και καταιγίδες σε όλο το νότιο και ανατολικό Αιγαίο(θα πέσει αρκετό νερό και εκεί).
    Εμείς οι λίγο πιό δυτικοί ηρεμήσαμε από τα νερά ευτυχώς και σιγά σιγά άρχισαν να κλείνουν οι πληγές.
    Παγωνιά το πρωί και τα βουνά μας κρατούν ολόλευκα.
    Οι ευκαιρίες για χιόνια σχετικά χαμηλά δείχνουν να διατηρούνται έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για αρκετές περιοχές με πιό εξασθενημένο χαρακτήρα.
    Αν και με αρκετές ασάφειες ακόμη στα παγκόσμια μοντέλα,κοιτώντας καθαρά στούς μέσους όρους των ensemble και τις στάθμες στα 850 και στο γεωδυναμικό των 500hPa,αλλά και με το καθαρά δικό μού εμπειρικό "μάτι",την περίοδο των γιορτών οι ψυχρές μάζες θα συνεχίζουν να μας επηρεάζουν κατά διαστήματα,όχι όμως με ιδιαιτέρη δυναμικότητα,ενώ κινούμενες και πιό δυτικά θα δημιουργήσουν εκ νέου κυκλογέννεση στην κεντρική Μεσόγειο στρέφοντας το ρεύμα από ΒΑνατολικό σε πιό δυτικό.
    Εάν λοιπόν είμαστε λίγο τυχεροί(παιζουν ακόμη οι θερμοκρασίες)εκείνο το διάστημα είναι "ύποπτο" εκτός από τις βροχές κυρίως στα δυτικά,να εχουμε αρκετές χιονοπτώσεις σε όλη τη δυτική Θεσσαλία,την Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι χαμηλά υψόμετρα.
    Θα το παρακολουθούμε.
    Άλλωστε είναι μέσα και οι περιοχές πού έχει τάξει ο Χριστόδουλος για χιόνι(Τρίκαλα,Γιάννενα,Θεσσαλονίκη).
    Παρεπιπτόντως ο Χριστόδουλος ήρθε η ώρα να πάρει το πρώτο καλό χιόνι στην περιοχή τού!
    Σημείωση:η τάση για τις μέρες των εορτών είναι ακόμη αμφίρροπη και καθαρά δίκη μού εκτίμηση όπως κάνω συχνά πυκνά άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αναφέρεσαι στην περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, Φώτη, αν κατάλαβα καλά. μια πρόχειρη ματιά στα σημερινά μεσοπρόθεσμα (πολύ μακριά βέβαια ακόμα) αυτή την αίσθηση μου έδωσε: ότι θα ακροβατήσουμε μεταξύ χιονιού-βροχής μερικές φορές.

      και για παραμονή Χριστουγέννων (επίσης μακριά), καθόλου άσχημο δε μου φαίνεται το σενάριο ηπιότερων θερμοκρασιών, νερού από τα δυτικά, χιονοπτώσεων σε βουνά και Δ. Μακεδονία και οι υπόλοιποι τα τω Καίσαρος (του Οκταβιανού Αυγούστου εν προκειμένω..) σε ένα, έτσι κι αλλιώς, αρκετά ταιριαστό καιρικό σκηνικό.

      και ένα φιλολογικό σχόλιο, στον καιρό του ηλεκτρονικού βομβαρδισμού πληροφορίας: οι όροι "κακοκαιρία" - "καλοκαιρία" είναι καθαρά συμβατικοί και από συνήθεια χρησιμοποιούμενοι. το να πει ο μετεωρολόγος στο δελτίο, μετά από μια βδομάδα καύσωνα, ""αύριο θα κάνει καλό καιρό", προβλέποντας την όγδοη μέρα, είναι κάπως άτοπο. ή σε έναν τόπο που διψά να πούμε "χαλάει ο καιρός"..
      (το αγαπημένο μου είναι το "θετικό κρούσμα", γιατί αφενός δεν υπάρχουν αρνητικά, αφετέρου δραματοποιούμε τον επικρατούντα όρο case, όπως κάνουμε σε όλα..)

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω και το χρηματικό πρόστιμο, Νίκο, που συνιστά επίσης πλεονασμό, όπως και το θετικό κρούσμα, που ανέφερες. Απλά, για τους καύσωνες, νομίζω ότι στα περισσότερα δελτία καιρού λένε ότι ο καιρός θα είναι αίθριος, κάτι που δεν είναι λάθος. Μπορεί να λένε, βέβαια, και σε κάποιες περιπτώσεις για καλό καιρό και να μην το έχω προσέξει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Νίκο, "...και εξελθών έξω,έκλαυσε πικρώς".--------Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Πολύ σωστά λέει ο δάσκαλος στον τίτλο του πρώτη εκτίμηση,όσο φτάνουμε προς το Σάββατο Κυριακο θα έχουμε σαφώς ξεκαθαρη εικόνα.Με τα σημερινά προγνωστικά δεν φενεται να το στρώνει ως τα πεδινά και για τα Χριστούγεννα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ακόμη πόσο ακόμη για την προτωχρονια.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανέμορφα σήμερα στην Πάρνηθα. Το τοπίο μαγευτικό. Η ορατότητα σχεδόν μηδενική ανεβαίνοντας με τα πόδια επάνω στο καταφύγιο Μπάφι. Φάγαμε ζεστο φαγητό και μετά πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Ο χειμώνας μόλις άρχισε και έπεται συνέχεια. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια Πολλά στον Λευτέρη Ελευθεριάδη και τους λοιπούς φίλους του μπλογκ που σήμερα γιορτάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πανελλαδικός χιονιάς χωρίς Ιόνιο δεν έχει..κάτι τέτοιο επιτέλους φαίνεται από Τρίτη οπου μία πιο ψυχρη μάζα....σκαλίζει Ιόνιο..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι μυρίζετε προς τις γιορτές όπως προείπα Θωμά....σωστός.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου φωτη. Για ανημερα των χριστουγεννων νομιζω χανεται φιλε. Στα μοντελα φαινεται η καταρρευση του αζορικου. Οταν βλεπεις ψυχρες λιμνες και χαμηλα στην ιβηρικη, σκουρα τα πραγματα!! Τωρα για την ψυχρη εισβολη του σκ, βλεπω η μπιλια να καθεται κοντα στα 400 μετρα προσκαιρα και λιγο πιο χαμηλα το ξημερωμα προς κυριακη. Αρκετα τα χιονια εκει που θα πεσουν. Θελει προσοχη!

      Διαγραφή
    3. φώτη καλησπέρα...είναι ένας υπεραυλωνας που κατεβαίνει...αν στα δυτικά κράσπεδα του σχηατίσει ψυχρό μετωπο και σκάψει Αδριατική-ιόνιο το χουμε το χαμηλό για ηπειρωτικά χιόνια....σε ευχαριστώ,!

      Διαγραφή
    4. Αλέξανδρε συμφωνώ για ανήμερα τα Χριστούγεννα αν και νωρίς,νομίζω δύσκολα θα αλλάξει.
      Τη γενική τάση για τις μέρες των εορτών παρέθεσα κατά μέσο όρο και μάλλον ενισχύεται αυτή,από τα τελευταία τρεξίματα.
      Η Κεντροβόρειοδυτική χώρα έχει το προβάδισμα γιά καλή έκπληξη.
      Υπομόνη λίγες μέρες ακόμη.
      Στα τού ΣΚ επίσης συμφωνώ αλλά νομίζω σε ανατολική Θεσσαλία Εύβοια Φθιώτιδα Βοιωτία γρήγορα τα υψόμετρα θα πέσουν στα 300 μέτρα μέσα στο Σάββατο.
      Στα υπόλοιπα κοντά στα 400 και τη νύχτα και πιό χαμηλά,ενώ η Ευρυτανία θα χιονιστεί έστω και λιγότερο σε όλο το διαμέρισμα μιάς και δεν υπάρχουν πεδινά τμήματα.

      Διαγραφή
    5. Φώτη θα συμφωνήσω για παραμονή Χριστουγέννων και να πω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν δημιουργείται διαταραχή στο Ιόνιο η στην Αδριατική και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα υπάρχουν,στην αρχή τουλάχιστον χιονίζει στα βόρεια μέχρι και τα πεδινά...

      Διαγραφή
    6. Φωτη τα 400 μετρα που εγραψα αφορουν την αττικη, οπου τα την νυχτα του σαββατου προς το ξημερωμα της κυριακης θα κατεβουν και πιο χαμηλα για λιγο . Παραλαψη μου που δεν το ανεφερα. Για ανατ. Φθιωτιδα, βοιωτια και ευβοια συμφωνω απολυτα στα 300 μετρα, αν και στην εισοδο του αυλωνα παντα υπαρχουν εκπληξεις! Μπορει να κατεβουν ακομα πιο χαμηλα. Για την περιοδο των γιορτων ειναι παρα πολυ νωρις. Η βορεια-βορειοδυτικη χωρα αυτο που θελει ειναι ενα χαμηλο στο ιονιο που θα συνοδευεται απο ψυχρες μαζες.Η ταση δειχνει να συσσωρευεται πολυ ψυχος στην κεντρικη ευρωπη. Σε αυτες τις περιπτωσεις μια αντικυκλωνικη σφηνα στην δυτικη ευρωπη βοηθαει! Ομως τωρα υποθεσεις κανουμε. Φωτη ηταν ευκαιρια τωρα αυτος ο αυλωνας που θα ερθει το σκ, να φυγει πιο δυτικα. Προσωπικα το προτιμουσα αυτο το σεναριο.

      Διαγραφή
  10. Από μικρό παιδί η προσμονή του χιονιού ξημερώματα Χριστουγέννων, αποτελεί μνήμη χαραγμένη μια για πάντα. Μεγαλωμένος σε πόλη μεν, όμως Χριστούγεννα πάντα στο μικρό χωριό των Κραβάρων, τέρμα Θεού που λένε, φυτεμένο ανάμεσα σε έλατα και καστανιές. Το σπίτι, ζωντανό και λειτουργικό, οι «παππούδες» μακροημέρευσαν βλέπετε ενώνοντας με το αόρατο νήμα της ζωής τους σχεδόν τρεις διαφορετικούς αιώνες, και μαζί εποχές που απείχαν μεταξύ τους πολύ παραπάνω από όσα τα εκατό τους σχεδόν χρόνια υποδήλωναν. Οι μνήμες γεμάτες με μυρωδιές από νοματιές, λουκάνικα και σουφλιμά. Και η λειτουργία των Χριστουγέννων αξημέρωτα μέσα στην άγρια νύχτα, πάντα υπόθεση των μεγάλων, γύρω στις 5 το πρωί αν θυμάμαι καλα. Η πιο συγκλονιστική εμπειρία δε, μια χρονιά που τις παραμονές ψάχναμε απεγνωσμένα για χιόνι στις γύρω πλαγιές, τραβολογώντας τους γονείς για να φτιάξουμε ένα χιονάνθρωπο όπως όπως με το πολυκαιρισμένο, παγωμένο χιόνι. Και το ξημέρωμα, ανοίγοντας τα παράθυρα, βρεθήκαμε μπροστά στο υπερθέαμα. Ακατάπαυστο, σιωπηλό χιόνι να πέφτει με αμείωτο ρυθμό. Θυμάμαι ότι μέχρι το απόγευμα είχε βάλει μισό μέτρο.…..τα καλυτέρα Χριστούγεννα της ζωής μου!
    Φέτος πρώτη φορά με τη μικρή μου κόρη… το σπίτι έχει αλλάξει, οι (δικοί) μου «παππούδες» δεν ζουν πια, όμως η προσμονή παραμένει η ίδια. Άραγε θα είναι τυχερή να ζήσει το χιονομύθο της για πρώτη φορά?

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό είναι να περιμένουμε μέχρι αύριο το βράδυ για πιο ασφαλείς προβλέψεις οσο αναφορά τις περιοχές που θα χιονίσει.
    Χρόνια πολλά στον Λευτέρη από Χαλκίδα και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και στην υπόλοιπη παρέα του blog! Θα ήθελα να σάς κάνω μια ερώτηση...το χαμηλό που φαίνεται να δημιουργείται το Σάββατο ΝΔ της Μεσσηνίας είναι το λεγόμενο "Χαμηλό Ιωάννου", όπως έχετε αναφέρει και στο παρελθόν, και οφείλεται στο ΒΑ καταβάτη από Ταΰγετο, ο οποίος δημιουργεί κυκλογένεση στα υπήνεμα του Όρους;

    Με εκτίμηση,

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!
    Εύχομαι στον κ. Ζιακόπουλο και στους φίλους του μπλοκ υγεία, τύχη και καιρικές συγκινήσεις!!! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα.Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Μόδεστος,προστάτης όλων των ζώων,αγρίων-ήμερων και κατοικιδίων.Παλαιότερα στην περιοχή μου ένας "μπάρμπας" που είχε αρκετά ζώα,πήγαινε πάντα στην εκκλησία τέτοια μέρα,για να ζητήσει τη βοήθεια του αγίου για τα ζώα του.Νομίζω το έχουν υπ όψιν τους και κάποιοι φιλόζωοι.Δεν ξέρω,αν και έχω κατοικίδια,τη "φρίντα" και τον "αλήτη" μας.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, που γνωρίζεις και μας έμαθες κι εμάς αυτή τη γιορτή για τον προστάτη των ζώων. Όπως είχε γράψει και ο Ιωάννης Πολέμης: "Ποτέ δεν θα πειράξω τα ζώα τα καημένα, μην τάχα σαν εμένα κι εκείνα δεν πονούν... Αν δεν μιλούν κι εκείνα κι ο λόγος αν τους λείπει, μήπως δεν νιώθουν λύπη, δεν νιώθουν και χαρά".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή