Αντί πρόγνωσης

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Κι ο αγέρας, ξεκινημένος από μακριά, περνούσε θάλασσες, βουνά, κάμπους κι όσο μακρύτερα πορευόταν όλο και πιότερο δυνάμωνε. Σφύριζε πάνω στα χαμόδενδρα, σάμπως αόρατος δαίμονας, θυμωμένος. Και φύσαγε, όλο φύσαγε. Στα πέλαγα απόψε οι ναύτες θαλασσοπνίγονται. Οι τσοπάνηδες ανάβουνε πελώριες φωτιές και τα σκυλιά τσακώνονται με τους λύκους.  Κι ο αγέρας κάλπαζε ξέφρενος, κι όπου δένδρο στο διάβα του μόνο, το σάρωνε, κι όπου θάλασσα την κυμάτωνε και τη λόφωνε κι όπου σπίτι τού ανιστορούσε φοβερές ιστορίες κι όπου στρατολάτης πάλευε να τον αφανίσει, και  φύσαγε, όλο φύσαγε» (Απόσπασμα από τον Βασιλιά Λιρ του Ουίλιαμ Σέξπιρ).


ΠΑΡΑΔΟΣΗ

«Ορφανού και ποταμού τα οικεία φύλαττε» (βυζαντινή παροιμία) και η παραλλαγή της: «Μη μεταθής όρια αιώνια, εις δε κτήμα ορφανών μη εισέλθης» (Νικολάου Πολίτου, Παροιμίαι τ. Β΄).

ΠΟΙΗΣΗ

Α) «Για ανθρωπογενείς παρεμβάσεις η φύση κατηγορείται

και ‘σεις καλοτρεχούμενα ποτάμια απ’ τις κοίτες σας θα βγείτε»


 (Από το ποίημα «Νερό» του Άγγλου Sir Herbert, A.P., 1890-1971)


Β) «Βροχή, όλο κλαις, κι εσύ, μουγγή νοτιά!

Νερό παντού, νικήτρα είν’ η πλημμύρα·

στα δόντια ενός ογρού καταποτήρα

τα σπίτια, οι δρόμοι, οι μόλοι, η χώρα, νά!»

(Από το ποίημα «η πλημμύρα» του Κωστή Παλαμά)

  

26 σχόλια:

  1. Mας τρομάζετε Δάσκαλε...
    Δικαιολογημένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επί των ανέμων:
      Προσοχή: (α) στις πτώσεις δένδρων, στην αναρπαγή πινακίδων, τεντών, υποστέγων πρόχειρης κατασκευής κ.λπ. και (β) στα κύματα θύελλας στις προσήνεμες στο Ν-ΝΔ ρεύμα παραθαλάσσιες περιοχές.
      Επί των μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχών:
      (α) Στο πορτοκαλί/κόκκινο χρώμα βρίσκονται τα Επτάνησα και η ηπειρωτική Ελλάδα πλην της κεντροδυτικής Μακεδονίας και των ανατολικότερων περιοχών της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου και (β) στο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα βρίσκονται οι ως άνω εξαιρεθείσες ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου.

      Διαγραφή
  2. Ωραία και πολυσήμαντα αποσπάσματα τέχνης του λόγου ,Ελληνικά και ξένα.Ιδιαίτερα τα Ελληνικά από τον πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας και τον έτερο εθνικό μας ποιητή.Αλλά και ο Βασιλιάς Ληρ του "Σεξπήρου"!.(Αλέξης Μινωτής...).Να είσαι καλά πολυεπίπεδε δάσκαλε.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφα Δάσκαλε! Καλησπέρα σας! Μύνημα από την πολιτική προστασία έφτασε στα κινητά των καλαματιανών έμαθα. Δύσκολα τα πράγματα για τους δυτικούς και όχι μόνο. Θα θερίσουν κυριολεκτικά οι σφοδροί άνεμοι. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφα και ποιητικά με το δικό σας μοναδικό τρόπο δάσκαλε κρούετε τον κώδωνα τού κινδύνου.
    Η κακοκαιρία ήδη ξεκίνησε στα δυτικά.
    Τεράστια ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά,και άνεμοι έως 10 με 11 μποφόρ(ισχύει ακόμη και για στεριά και γιά όλη σχεδόν τη χώρα)ετοιμάζονται για επέλαση...
    Στα κεντροβόρεια ορεινά σφοδρές χιονοθύελλες θα σαρώνουν τα πάντα.
    Ας μη κυκλοφορεί χωρίς σοβαρό λόγο ο κόσμος σήμερα για καλό και για κακό.
    Το σύστημα μέσα απο τη δορυφορική αυτή τη στιγμή,εκτός από τις ανανεώσεις των μοντέλων,δείχνει φοβερή δυναμική για τα δεδομένα της Μεσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Συμφωνώ, από το μεσημέρι δε του Σαββάτου και μετά μέχρι αύριο Κυριακή προς το μεσημέρι αναμένεται και νέος κύκλος με λίγο πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό πάντως που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι οι θερμοκρασίες στα 1500μ. είναι ήπιες (-1 με -2 η ελάχιστη). Συνήθως τέτοια συστήματα με πολλά χιλιοστά βροχής (και πλημμυρικά φαινόμενα στα πεδινά) δεν συνοδεύονται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Η κατάσταση είναι κλασική χειμερινή όταν έχει χιόνι από τα 400- 500μ. και πάνω και στα ορεινά χιονίζει με -4 ή -5. Μάλιστα με -1 τα 200 χιλιοστά μπορεί να δώσουν πολύ χιόνι, αλλά να δώσουν περισσότερη χιονόστρωση τα 80 χιλιοστά με -4 ή -5. Το ίδιο είχε συμβεί, αν θυμάμαι καλά πριν 3-4 χρόνια νομίζω τότε που έριξε πολλή βροχή με πλημμυρικά φαινόμενα στα πεδινά (τότε που έπεσαν γεφύρια από τις βροχές στη δυτική Ελλάδα) και χιόνιζε μόνο στα πολύ ορεινά με θερμοκρασίες +2 μέγιστη και -1 ελάχιστη (όλα αυτά στα 1500μ.).

      Διαγραφή
  5. Έλλειψη χρόνου,επιγραμματικά θα πω δυο πράγματα.
    Δεν έκανα ποτέ πρόγνωση για 2,3,5 η 15 μήνες μετά,αλλά μια γενική εκτίμηση της τάσης του καιρού,με βάση όσα μπορώ εγώ να συλλάβω με τις "κεραιες" μου,με όλα όσα απλόχερα μου χαρίζουν η φύση και τα πλάσματα της(έμψυχα η αψυχα) στην καθημερινή επαφή που έχω μαζί τους και στην λύση της "εξισωσης"(Όπως εγώ την έχω ονομασει)με έναν καινούργιο τρόπο πάνω όμως σε πανάρχαιες μεθόδους.
    Φαίνεται πως πηγαίνει πολύ καλύτερα από πέρσι,καθώς δείχνει να βγαίνουν κοντά και στις ημερομηνίες.
    Μίλησα καθαρά και ξάστερα,με λόγια απλά και κατανοητά για όλους για να μην υπάρχουν και παρερμηνείες,αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την οποία αποτυχία μου.
    Ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι και φυσικά ο ίδιος ο καιρός,πιστεύω όμως πως αυτός ο χειμώνας που μόλις ξεκίνησε δεν αφήσει κανέναν παραπονούμενο,θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτούς που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και θα μας χαρίζει απλόχερα όμορφα καιρικά δρώμενα.
    Αγαπητέ Γιάννη από Χαλκίδα,ζήτω συγνώμη που δεν μπόρεσα να σου απαντήσω νωρίτερα αλλά δεν γινόταν με τίποτα.Λοιπόν,εννοείται πως γνωρίζω την Καλλιθέα Θηβών(Μουσταφαδες την έλεγαν μέχρι προτινος).Έχω πολλούς καλούς φίλους,κουμπάρους και συγγενείς πλέον από το σόι της γυναίκας μου.Επισης ο ιερέας του χωριού,ο αγαπητός πάτερ-παναγιώτης είναι αδελφικος μου φίλος,κοντοχωριανος μου,(Νεοχώρι το χωριό του ,δίπλα στην Ασκρη)τον είχαμε και εμείς εδώ ιερέα,μαζί φτιάξαμε πολλά πράγματα,αλλά τον ξανακερδισε η όμορφη πράγματι Καλλιθέα.
    Ξέρω πόσο χιόνι βάζει και εκεί,όπως στην Ασωπια,το Νιχωρακι όμως που συνορεύει με το όμορφο πευκοδάσος του Μοσχοποδιου Θήβας,βάζει απίστευτο χιόνι για το υψόμετρο που έχει.
    Δάσκαλε,για άλλη μια φορά,μας έδωσες, ποιητικά και λογοτεχνικά,τα"φωτα" σου για τα επερχόμενα που χρήζουν προσοχής στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας μέχρι τα επόμενα...
    Ελπίζω μόνο να μην παρερμηνευτουν καθόσον στις μέρες μας είναι σχεδόν απούσα τόσο η ποίηση όσο και η λογοτεχνία(γιατί άραγε;).
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε ισχύει και για σένα ό,τι έγραψα και στον Φώτη, δηλαδή, δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις γνώσεις σου για τη φύση και μάλιστα σε θαυμάζω και για την εξαιρετική επαφή που έχεις με τα πλάσματα της. Το σχόλιο μου ότι δεν εμπιστεύομαι τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ήταν γενικό και όχι επί προσωπικού. Επίσης, νομίζω ότι η υπερβολική ανάλυση οποιουδήποτε θέματος προκαλεί περισσότερο άγχος και ανασφάλεια στον κόσμο, με συνέπεια πολλές φορές να λειτουργεί και με πανικό, αντί για ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις. Οπότε προτιμώ την επισήμανση των κινδύνων με τον λογοτεχνικό τρόπο που την έκανε ο κ. Ζιακόπουλος.

      Και σαν να μην έφταναν οι αναλύσεις επί αναλύσεων για τα beaufort και το ύψος του κύματος, διάβασα το πρωί στο Reuters ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν, όταν κατέρρευσε η οροφή γηροκομείου από ανεμοστρόβιλο στο Αρκάνσας των ΗΠΑ. Άλλα 20 άτομα εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια, ενώ εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών σε όλη την περιοχή του Ιλινόις υπάρχουν τραυματίες και παγιδευμένοι και σε αποθήκες της Amazon. Κι αυτό διότι ο καρμοίρης, ο δισεκατομμυριούχος, ο Bezos, δεν δίνει ούτε σεντ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των συνθηκών εργασίας στις αποθήκες της Amazon.
      https://abc17news.com/news/2021/12/10/2-dead-5-injured-after-tornado-hits-arkansas-nursing-home/

      Με αυτά και με αυτά, είπα αρχικά να πάω το Σάββατο 11/12 στην Π. Φώκαια μαζί με τους σέρφερ για βουτιά. Όπως είχα κάνει και την 1η Φεβρουαρίου 2015 σε έναν εξίσου ισχυρό τότε νοτιά. Αλλά σκέφτηκα, τα αγαπημένα μου σκυλιά, που θα έχαναν τη βόλτα τους, κι έτσι βούτηξα στο Θυμάρι, στη μεγάλη αμμουδιά. Εκεί που τα κύματα είναι πάντα πιο μικρά. Μου έδωσε κουράγιο και ένας άλλος κύριος που βούτηξε και μάλιστα σε σημείο της παραλίας πιο εκτεθειμένο στον νοτιά. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν κάτι το πρωτόγνωρο η ένταση του ανέμου, τουλάχιστον το πρωί γιατί τη νύχτα αναμένεται να δυναμώσει πιο πολύ. Και πέρα από την περίπτωση της 1ης Φεβρουαρίου 2015, θυμάμαι ότι και στις 22 Δεκεμβρίου 2019 είχε περισσότερο κύμα στον Σαρωνικό και είχα φτάσει στα Περιστέρια Σαλαμίνας για να βουτήξω σε πιο ήρεμα νερά, χάρη στα δύο νησάκια, που λειτουργούν σαν φυσικός κυματοθραύστης στα 100 μέτρα από την ακρογιαλιά.

      Περισσότερο κύμα στο Θυμάρι είχε επίσης στις 7 Ιανουαρίου 2018 και στις 26 Απριλίου 2018, αναγκάζοντας με και τότε να επιλέξω τη σιγουριά της Π. Φώκαιας, που είναι προφυλαγμένη από τον άνεμο τον δυτικό. Και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 1-3 Μαρτίου 2014 είχε επίσης στο Θυμάρι κύμα πολύ υψηλό. Για την ακρίβεια, δυνάμωσε την Κυριακή, όταν είχα δυσκολευτεί να βγω στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή, αφού τότε δεν είχα ανακαλύψει την καβάτζα της μεγάλης αμμουδιάς και την Καθαρά Δευτέρα συνδυάστηκε και με βροχή. Αντίθετα, το Σάββατο 11/12 έριξε μόνο μία πεντάλεπτη μπόρα το πρωί, αποδεικνύοντας ότι ο ισχυρός άνεμος συνήθως δεν συνδυάζεται με πολλή βροχή. Όπως και να 'χει και με βροχές και με χιόνια και με κύμα και με κρύα, τίποτα καλύτερο από την παραλία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Χριστόδουλε όπως και στον Κ.Ζιακοπουλο και σε όλη την παρέα του blog από την ανεμώδη Χαλκιδα.Καλο ΣΚ σε όλους με όσον τον δυνατόν λιγότερα προβλήματα από την επερχόμενη κακοκαιρία.Χριστοδουλε εύχομαι όντως να δούμε χειμώνα από τα παλια(βέβαια η Χαλκίδα στο χιόνι δυσκολεύεται αρκετά αλλά ειδωμεν).Τα μοντέλα βέβαια τάζουν αλλά πολύ μακριά..αν δεν δω σήμα ανάρτηση από Κ.Ζιακοπουλο όπως πέρσι Φεβρουάριο με Μπουραν δεν ονειρεύομαι!Γιάννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα... Πάρτε κόσμε! Χαρίζουμε χιλιοστά! Ως τώρα 147 η Παραμυθιά και 225 τα Θεοδωριανα. Μεγάλες πλημμυρες σε Αχέροντα και Καλαμα Ποταμό. Βγήκε η θάλασσα σε Παργα,Ηγουμενίτσα. Πραγματικά η Ήπειρος δέχεται ανελέητο σφυροκοπημα. Μεγάλη προσοχή από όλους. Στο κόκκινο που λέει και ο Δασκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Στη Βασιλίτσα Ελιμεία (1780μ.) δυνατή παπλαμούδα απίστευτη, σχεδόν με άπνοια, πρέπει να βάζει γύρω στα 10 εκατοστά ανά ώρα και έπεται μακρά συνέχεια μέχρι αύριο. Σε σημεία με ανεμοσούρια (στις τελευταίες στροφές για όσους ξέρουν την περιοχή) που φεύγει το χιόνι με ραγδαιότητα λόγω των Ν-ΝΔ το ύψος πρέπει να φτάνει ίσως και να ξεπερνά τα 3 μέτρα χαλαρά!!

      Διαγραφή
    2. Ήπειρος....ο αρχηγός της βροχής,τέλος!

      Στα δικά μας τώρα 115 τόνοι νερό στο στρέμμα έχουν πέσει ήδη στη Μακρυνεία Αγρινίου ενώ στην περιοχή μού 70 και συνεχίζουμε....(αυτά μόλις στο τρέχων 24ωρο εννοείται)
      Σαν nowcast, να τονίσω ότι σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία στη δυτική ΝΔυτική κυρίως ηπειρωτική χώρα τις αμέσως επόμενες ώρες όχι μόνο δε θα ηρεμήσει ο καιρός,αλλά αναμένεται με την σταδιακή εξασθένηση των ανέμων περαιτέρω ενίσχυση των βροχών με επίμονα και με διάρκεια φαινόμενα!
      Στη Μακρυνεία ήδη εκκενώνονται χωριά πού είναι κοντά στη λίμνη καθώς τα νερά έχουν μεταφερθεί παντού.
      Δύσκολη βραδιά για άλλη μία φορά.

      Διαγραφή
    3. Πλημμύρες ποταμών και χειμάρρων και στη Θεσσαλία, γιατί παρ' ότι στα πεδινά δυτικά τμήματα είναι μια τυπική χειμερινή κακοκαιρία, με 40-50 mm αυτή τη στιγμή, βαδίζοντας προς ύφεση, έρχεται στο τέλος μιας περιόδου με πολλές βροχές, ανεβασμένα ποτάμια και κορεσμένο έδαφος. Επιπρόσθετα, η υψηλή θερμοκρασία είχε σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία των χιλιοστών να πέσει σαν βροχή στα ορεινά (που είναι και πιο δυτικά και έχουν πολύ νερό σήμερα). στα τελειώματα το γύρισε σε χιόνι στο Περτούλι (όμορφη εικόνα από τη web camera του σταθμού ΕΑΑ).

      Διαγραφή
  8. Καραβατακης Αντώνιος11 Δεκεμβρίου 2021 στις 3:40 μ.μ.

    Καλημέρα Δάσκαλε,τα τελευταία χρόνια που έχω γίνει μέλος του μπλογκ κ σας διαβάζω έχω καταλάβει ότι είστε εξαιρετικός επιστήμονας, άνθρωπος κ πάντα κοιτάζετε ποίο μακριά από εκεί που φθάνει το ανθρώπινο μάτι, κυριολεκτικά κ κ φιλοσοφικά.Καλο απόγευμα από Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απόλαυση ο φετινός χειμώνας, ακόμα πιο απολαυστικός ο δάσκαλος μας, υπέροχη η γλώσσα η Ελληνική που με τον πλούτο της σε κάνει να βλέπεις όταν την διαβάζεις ή την ακούς. Όσο μανιασμένος και αν είναι ο άνεμος εκεί έξω, υπάρχει και αυτή εδώ η ζέστη γωνιά για όλους τους αληθινούς φίλους της φύσης. Εύχομαι όλοι να απολαύσετε τον καιρό με την δέουσα προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοίβος Παπαδόπουλος11 Δεκεμβρίου 2021 στις 7:52 μ.μ.

    Αγαπητέ μας δάσκαλε και αγαπητοί φίλοι ο άνθρωπος όποτε θέλησε να προσπεράσει ή να αγνοήσει τη μητέρα Φύση τιμωρήθηκε. Η σύγχρονη ζωή μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο, νομίζουμε ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν μας αφορούν γιατί είναι εκεί έξω… Όμως καθώς γινόμαστε όλο και πιο πολλοί, το αποτύπωμα μας στη γη γίνεται όλο και πιο βαθύ. Αν δεν ανακτήσουμε τον σεβασμό μας προς την Φύση - η οποία αδιαφορεί για την ύπαρξη μας- η ζωή μας θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη…. Εύχομαι καλές γιορτές και καιρικές συγκινήσεις χωρίς θύματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους. Όλη την ημέρα σήμερα, πολύ δυνατός ΝΔ άνεμος και κατά διαστήματα ανεμοβροχι.
    Το απόγευμα δυνάμωσε η βροχή, όχι όμως σε κάτι δυνατό και ακραίο.Θα έλεγα ακόμα νερό χρειάζεται.
    Να δούμε μήπως κοπάσει ο άνεμος μέσα στη νύχτα, και βρέξει πιο αξιόλογα.
    Καληνύχτα σε όλη την παρέα, και προσοχή όπου υπάρχουν έντονα φαινόμενα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχετικά με τη σχέση θυελλώδη νοτιά και έντονης βροχόπτωσης μάλλον προσυπογράφω αυτό που λέει και έχει παρατηρήσει και παλαιότερα ο Βαγγέλης Σπανός. Στα Μέγαρα βγήκε ο Σαρωνικός στο δρόμο και ξεριζώθηκαν πολλά από τα όμορφα αρμυρίκια της παραλίας! Λυσσονανουσε στην κυριολεξία ο νοτιάς σήμερα! Αντίθετα, όταν φόρτωνε βροχοφόρα νέφη και άρχιζαν οι όμβροι αμέσως άνοιγε με τα σύννεφα να τρέχουν...πλακωμένα και υπήρχε μια αίσθηση ευστάθειας στην κατώτερη ατμόσφαιρα! Πριν λίγο έκοψε η μεγάλη ένταση του ανέμου και άνοιξαν οι ουρανοί με απίστευτη ραγδαιότητα, η μεγαλύτερη για την περιοχή μου εντός του 2021 μιας και οι μεγάλες νεροποντές του Οκτωβρίου μας άφησαν απέξω!
    Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση φέτος είναι οι απανωτές ανεμοθύελλες νοτιάδων μετά τις 22 Νοεμβρίου! Δε θυμάμαι τέτοια συχνότητα και επαναληψιμότητα του φαινομένου! Αν βάλω και άλλες τρεις μέρες ανεμοθύελλα με ΒΔ ανέμους με τη βοήθεια του Κορινθιακού κόλπου, μπορώ να χαρακτηρίσω τη φετινή περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου μέχρι στιγμής εξόχως ανεμωδη για την περιοχή μου!
    Οι θυελλώδεις νοτιάδες επίσης, και στις προηγούμενες περιπτώσεις λειτούργησαν ανασταλτικά στην εκδήλωση των καταιγίδων που περιμέναμε!
    Να επισημάνω ότι το χειμώνα, το ΝΝΑ ρεύμα θεωρείται εξόχως υετοφόρο για την περιοχή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το μπλογκ αυτό δεν θα είχε λόγο ύπαρξης αν είχε ως μοναδικό στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, όσο γλαφυρή κι αν ήταν αυτή.
    Στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να καταθέτω τη γνώμη μου για τα μελλούμενα χωρίς κραυγές, ανταγωνισμούς ή σκοπιμότητες, εστιάζοντας σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία και ενδιαφέρουν τον κόσμο. Κάποιοι ίσως παραπονιούνται γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα αναφορικά με τη χρονική έκταση των προγνώσεών μου, αλλά αυτή η επιλογή μου είναι συνειδητή και βασίζεται στην αρχή που λέει ότι η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας δεν είναι σταθερή.
    Όμως, πέρα και πάνω από την πρόγνωση του καιρού υπάρχει το μεγάλο θέμα το οποίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Ο καιρός ,το κλίμα και ο άνθρωπος». Η συναρπαστική ιστορία της πρόγνωσης του καιρού που ξεκίνησε από τους θεούς και τους μάγους και έφθασε στις διαφορικές εξισώσεις καθώς και ο καιρός στην ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία , την τέχνη και αλλού είναι κομμάτια αυτό του μεγάλου θέματος και βέβαια πίσω από όλα αυτά κρύβεται η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, παιδιά της οποίας είναι και ο καιρός και ο άνθρωπος.
    Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια και την εμπιστοσύνη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε εμείς ευχαριστούμε για την όμορφη καιρική παρέα πού έχει δημιουργηθεί σε αυτό το μπλογκ με τις άφθονες γνώσεις πού μας χαρίζεται.

      Να πω στη συνέχεια ότι μετά απο 20 ώρες συνεχούς βροχής στα δυτικά και την περιοχή μού και μετά από μία μικρή παύση,όπως ενημέρωσα από το μεσημέρι,ξανά ξεκίνησαν μπόρες και καταιγίδες για πρώτη φορά σήμερα συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων(δεν είχε ηλεκτρικά την υπόλοιπη μέρα)
      Ώρα με την ώρα τα χιόνια κατεβαίνουν υψόμετρο λόγω απομάκρυνσης θερμού μετώπου και μπούκα ψυχρού από τα ΒΔυτικά(εξού και τα ηλεκτρικά πού δημιουργούνται)
      Αύριο θα γίνει το ταμείο και θα είναι βαρύ...
      Υ.Γ. Στα χάι λάιτ της ημέρας τα Θεοδώριανα Άρτας με 315mm μέσα σε μία ημέρα!!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε έχεις καιρό να μας πεις κάποια παραδοσιακή και σχετική με τον καιρό ιστοριούλα από τα μέρη σου...

      Διαγραφή
  14. Γιάννης απο Μυτιληνη11 Δεκεμβρίου 2021 στις 10:18 μ.μ.

    Ευχαριστούμε δάσκαλε!! Καλησπερα απο την ανεμοδαρμένη Λέσβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολλή βροχή έπεσε σήμερα στην δυτική Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία,με αποτέλεσμα να αγριέψει ο Σπερχειός για τρίτη φορά αυτό το φθινόπωρο.Τα ύψη βροχής δεν ήταν πολύ μεγάλα,50 έως 100μμ,σημειώθηκαν όμως σε όλη την λεκάνη απορροής του ποταμού.
    Κύριε Ζιακόπουλε,το μπλόγκ αυτό το παρακολουθούν(κάθε μέρα-το τονίζω)φανατικά αρκετοί,πολλοί περισσότεροι απο αυτούς που γράφουν και κάποιοι για πολλά χρόνια,από το freemeteo ακόμη.Προσωπικά,ο τελευταίος λόγος που επισκέπτομαι το σπίτι μας,έτσι νοιώθω εδώ,είναι οι προγνώσεις.
    Εσείς κ.Ζιακόπουλε και όλοι οι συμμετέχοντες,ο καθένας με τον τρόπο του,έχουμε κάνει το δικό μας μικρό σχολείο,καταφύγιο,φάρο μέσα σ'αυτή την σκοτεινή εποχή,όπως θέλετε πείτε το.
    Εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι η κακοκαιρία εξελίσσεται κατά τις προβλέψεις σας.Εδώ είχαμε όλη την ημέρα σιγανή έως μέτρια ποτιστική βροχή .Μέχρι τώρα 30 mm. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ουρά.Ο υετός που έπεσε σε κάποιες περιοχές,και ιδιαίτερα στην συνήθη ύποπτη, είναι..α σ ύ λ λ η π τ ο ς.Στα Θεοδώριανα σε ενα 24ωρο η βροχή ήταν πολύ περισσότερη από αυτήν στη Δυτική Κορινθία κατά την περασμένη περίοδο,9ος 2020- 4ος 2021.Απο πλευράς ανέμων δεν κουνήθηκε φύλλο.Από αύριο σιγά-σιγά αλλαγή κυκλοφορίας και κρύο,μάλλον όχι παροδικό.Καληνύχτα σε όλους.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το Άξιον Εστί - Δοξαστικόν -Οδυσσέας Ελύτης

    ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΟΡΕΣ ΑΝΕΜΟΙ που ιερουργούνε
    που σηκώνουν το πέλαγος σαν Θεοτόκο
    που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια
    που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται

    Ο Μαϊστρος, ο Λεβάντες, ο Γαρμπής
    ο Πουνέντες, ο Γραίγος, ο Σιρόκος
    η Τραμουντάνα, η Όστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή