Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΔ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που κατά τόπους στις Β-ΒΔ περιοχές θα είναι ισχυρός. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (22-23/12) δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές. 

Την Παρασκευή (24/12), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε Δ-ΝΔ και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. 

Τα Χριστούγεννα προβλέπεται ήπιος καιρός με λίγες βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ΝΔ ανέμους 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 17 βαθμούς.

28 σχόλια:

  1. "Καιρική διόρθωση" λοιπόν, με το βλέμμα στραμμένο στην.. πρωτοχρονιά! Δε νομίζω να έχουμε παράπονα φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 17 βαθμοί των Χριστουγέννων, δε συγκρίνονται με τίποτα με τους 22, 23 που έχουμε βιώσει αρκετές φορές. Πέρυσι, τρώγαμε στο μπαλκόνι χωρίς μπουφάν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Επίσης, δε θα έχουμε "γλυκές" βραδιές. Όταν βασιλεύει ο ήλιος, θα το νιώθεις το κρύο, αντίθετα με πέρυσι και τόσες άλλες φορές. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος με την εξέλιξη ως τώρα. Άλλωστε, για την πεδινή Αττική, ο Χειμώνας συνήθως έρχεται από Γενάρη και μετά. Υπομονή λοιπόν συνιστώ στους συντρόφους χιονόφιλους. Καλά να περάσετε στις γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διατηρείται, δηλαδή, η παράδοση που θέλει ήπια Χριστούγεννα και έσπασε μόνο μία φορά την περασμένη δεκαετία και συγκεκριμένα το 2018. Ακόμα και τότε, η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν ηλιόλουστη, όπως λιακάδες και μπονάτσες είχαμε και το 2012, το 2013, το 2014, το 2017, το 2020 κ.λ.π. Οι ήπιες θερμοκρασίες δεν συνδυάζονται, βέβαια, πάντα με καλοκαιρία και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα Χριστούγεννα του 2010 με δύο μέτρα κύμα και ψιλόβροχο. Συννεφιασμένα ήταν και τα Χριστούγεννα του 2016.

    Ο μύθος για "λευκά Χριστούγεννα" οφείλεται στον Κάρολο Ντίκενς, που μεγάλωσε την πιο κρύα δεκαετία (1810-1820) στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της οποίας πάγωσε ακόμα και ο Τάμεσης (1814). Πριν μερικά χρόνια το Skynews απέδειξε, όμως, ότι ο μύθος απέχει από την πραγματικότητα, καθώς ο χειμώνας είναι ακόμα άγουρος τα Χριστούγεννα και συνήθως δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις. Για του λόγου το αληθές, μόνο το 1982 υπήρχαν αναφορές για χιόνι τα Χριστούγεννα και από τους 260 σταθμούς του MetOffice. Κατά μέσο όρο μόνο 20 σταθμοί αναφέρουν χιόνι (δηλαδή 1/13, ποσοστό 7,6%) κάθε χρόνο τη μέρα των Χριστουγέννων. Ίσως και για να χρυσώσει το χάπι, το MetOffice κάνει λόγο για "λευκά Χριστούγεννα" ακόμα κι αν πέσει μόνο μία νιφάδα στις 25 Δεκεμβρίου, οπουδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όσο για την Ελλάδα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι μέδουσες πελαγία κάνουν για δεύτερη σερί χρονιά τέτοια εποχή την εμφάνιση τους στην Αττική. Και μάλιστα αμέσως μετά από ψυχρή εισβολή. Κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για τα πλάσματα της - θεωρείται ότι οι μέδουσες αφθονούν στα θερμά νερά, αν και υπάρχουν και είδη που ζουν στους πόλους - η θάλασσα παραμένει ζεστή. Όπως ήταν και η Δευτέρα 20/12, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 15 βαθμούς αργά το μεσημέρι, από τους 4,1 και 2,6 που ήταν το ξημέρωμα στο Φάληρο και την Ανάβυσσο αντίστοιχα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήταν στο τέλος της μικρής εποχής παγετώνων, Βαγγέλη, 16ος έως 19ος αιώνας, για την οποία έχει γραφεί (και ας το εντάξουμε στη σφαίρα του μύθου των Χριστουγέννων προς το παρόν), ότι συνέβαλλε και η εξολόθρευση δεκάδων εκατομμυρίων γηγενών της Αμερικής, με αποτέλεσμα την κατάληψη μεγάλων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης (πατάτα, καλαμπόκι κτλ..) από δάση, σε ένα αντίστροφο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

      δεν είναι μόνο ο Ντίκενς νομίζω, είναι και ο καιρός μεγάλου τμήματος της Ευρώπης και Αμερικής, που "δένει" με την ιστορία, τους μύθους και την αισθητική του Χειμώνα και των Χριστουγέννων, τα οποία έχουν δανειστεί στοιχεία από τις γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου των Ρωμαίων.

      Διαγραφή
  4. Ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή και για το μέγεθος της κακοκαιρίας που πέρασε σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε περιοχές με καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη χώρα μας. Ελπίζω να μην προκλήθηκαν ζημίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χειμώνας 1986 ξεκίνησε από το απόγευμα 24 Δεκεμβρίου να χιονίζει στα Τρίκαλα ως το μεσημέρι την επόμενη. Πραγματικά λευκά Χριστούγεννα με μπόλικο στρωμένο χιόνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεσημέρι των Χρστουγέννων εκείνης της χρονιάς (ανήμεα δηλαδή στις 25) ξεκίνησε να χιονίζει και στην Αθήνα (αν και από το πρωί θυμάμαι είχε χιονόνερο). Αξέχαστες σιγμές. Η μόνη φορά στη ζωή μου που θυμάμαι το λευκό επισκέπτη ανήμερα Χριστούγεννα. Το είχε στρώσει νομίζω κανονκά στα βόρεια προάστια. Είχαν πάντως προηγηθεί και η ωραία αίσθηση της πραγματικά λευκής Πρωτοχρονάς του 1983 με απίστευτο χιόνι που συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες

      Διαγραφή
    2. Φοβερά χρόνια... Και μετά ήρθε και ο Μαρτης του 87 και έδεσε το γλυκο. Ανεπανάληπτα χρόνια! Πραγματικοί χειμώνες, Ζιακοπουλος και Μελάνιτης στο δελτίο καιρού, λεφτά ο κόσμος στην τσέπη, διασκέδαση, φλερτ, ρομάντζο, ντίσκομπαλα και Ανδρέας στην εξουσια🤣

      Διαγραφή
    3. Διακρίνω μια ηττοπάθεια; Αυτές οι συζητήσεις ταιριάζουν για το Μάρτιο έχοντας περάσει ένας Χειμώνας πάμφτωχος. Εύχομαι να μην τις κάνουμε τότε.

      Διαγραφή
    4. Νοσταλγία και μελαγχολία φίλε Αποστολη

      Διαγραφή
    5. Πατριώτη, το είχα χάσει αυτό το χιόνι..κι είχε ένα ωραίο λευκό ουρανό τελειώνοντας τα κάλαντα..αλλά, ας όψεται η καταγωγή της μητρός, μας έφαγε ο Ρουπελιώτης, που λέει και ο Δάσκαλος. τα δεύτερα και τελευταία α λα Ντίκενς Χριστούγεννα ήταν το 2001, με χιονόπτωση 16 και (λίγο) 21 του μηνός και παγωνιές ρεκόρ.

      καλά πηγαίνει φέτος, πρώτα η δουλειά (βροχή) και μετά η διασκέδαση (χιόνι). ας έχουμε υπόψη και τα στατιστικά του ο καθένας, όπως αυτά διαμορφώνονται στον 21ο αιώνα. η σειρά στους μήνες (που γράφει ο Νώντας) ήταν για τα Τρίκαλα, τον 20ο αιώνα, Ιαν-Φεβ-Δεκ-Μαρ-Νοε, αλλά το βλέπουμε όλοι, ο Δεκέμβρης έχει υποχωρήσει, και ο Μάρτης τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Νοέμβρης δεν υπάρχει σαν καταγραφή. ο χειμώνας ¨γεμίζει¨ τον Γενάρη (εάν συμβεί αυτό) όχι μόνο στην Αττική, αλλά παντού.

      και παρεμπιπτόντως κοιτάζω το ημερολόγιο, η ψυχρή κατάβαση του Φεβρουαρίου (Μπουράν) ήταν εντυπωσιακής δυναμικής, Τετάρτη είχαμε 18 βαθμούς και Σάββατο βράδυ έβαλε 20 cm. δεν ξέρω πόσο συχνά γίνονται τέτοια θαύματα, πλέον.


      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς δεν βλέπω φως στο άμεσο ορίζοντα υετικα για εμάς εδώ στα Ανατολικά προσηνεμα, αντιθέτως η θερμοκρασία όπως λέει και ο δάσκαλος από τα Χριστούγεννα και μετά λέω εγω στους 17 βαθμούς ,το πόσο θα κρατήσει κάνεις δεν μπορεί να το γνωρίζει ,πάντως φενεται μέχρι στιγμής να παγιώνεται μια λάιτ κατάσταση χειμώνα.Το θέμα ήταν να ρίξει χιόνι αυτή την εποχή που είναι μικρή η μέρα , αργότερα λιωνη αμέσως με αποτέλεσμα να μην απορροφάται σιγά σιγά απο τη γη για να έχουμε νερά, όπως και να έχει καλό είναι το χιόνι οπότε και αν έρθει για τον υδροφόρο ορίζοντα , προσωπικά βλέπω έναν ήπιο χειμώνα . Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηπιος χειμωνας,με διαλειματα κρύου(οχι πολλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά, την Τρίτη 21/12 δεν έκανε τόσο κρύο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 11-12 βαθμών στην Αττική και η ονομαστική της τιμή να ισούται με την αισθητή, αφού οι επιφανειακοί άνεμοι ήταν ασθενείς, ακόμα και στην ακτή. Περισσότερο κρύο με ψιλόβροχο έκανε στις 21/12/2011 και το θυμάμαι από ένα δικαστήριο που είχαμε τότε για τη δουλειά, ενώ στις 21/12/2017 είχε σημειωθεί ψυχρή εισβολή.

    Πίσω στο σήμερα, ακόμα και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας δεν έπεσαν κάτω από τους 8,5 βαθμούς το πρωί. Τότε που πρέπει να έριξε και για λίγο βροχή. Παρεμπιπτόντως, τα μικρόψαρα - αθερίνα, γαύρος κ.λ.π. - έτσι όπως αστράφτουν στο απέραντο γαλάζιο, λίγο κάτω από την επιφάνεια, μοιάζουν σαν τις σταγόνες βροχής σε έναν άλλον ουρανό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλοι μού συνεχώς μερικοί βιάζεστε!
    Επειδή δεν έκατσαν τα λευκά Χριστούγεννα πού έταζαν τα μοντέλα(εδώ μέσα πάντως δε βιαστήκαμε να μιλήσουμε για ημερομηνίες)ξεγράφεται το χειμώνα πού στην ουσία σήμερα ξεκινά!
    Εγώ συνεχίζω κ δεν αλλάζω κάτι σε αυτά πού έγραψα προχθές στην εκτίμηση.
    Μάλιστα διαφαίνονται ξεκάθαρα πιά οι αξιόλογες βροχές κυρίως στα δυτικά την τελευταία εβδομάδα τού χρόνου και τα πυκνά χιόνια στην πολύ ορεινή Πίνδο αρχικά,με τη συνέχεια άκρως ενδιαφέρουσα.
    Η παγκόσμια κυκλοφορία φέτος εχώ πεί χιλιάδες φορές οτί δε μοιάζει σε καμία περίπτωση με την περσινή η την προπέρσινη.
    Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι συγκυρίες.
    Τέλος για να τρολάρω λίγο αυτά πού ειπώθηκαν από κάποιους προγνώστες και μοντέλα,όσο θα δείτε λευκά Χριστούγεννα στη δυτική Ευρώπη και την Αγγλία(ούτε καν τελικά),άλλο τόσο θα δείτε και πασχούγεννα τις επόμενες ημέρες!

    Καλή συνέχεια από την ομιχλώδη-παγωμένη αρχικά Αιτωλοακαρνανία,με ήλιο αργότερα,όμως με δόντια στα ηπειρωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη εμείς εδώ δεν έχουμε καταλάβει τίποτα , εξαίρεση 15 πόντους χιόνι που έρειξε ψηλά στην Όθρυ και αυτό σιγά σιγά λιώνει ,τα ποτάμια που κάθε χρόνο τέτοια εποχή κυλούσαν νερό στέκουν ξεροποταμοι ακόμη.Αν στην πορεία αυτό αλλάξει εδώ είμαστε να τα λέμε .

      Διαγραφή
  10. Η στατιστική λέει ότι τα περισσότερα χιόνια στη χώρα τα έχουν με σειρά: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος και τελευταίος ο Δεκέμβριος. Εάν βάλουμε και την κλιματική αλλαγή, καλό είναι να κρατάμε ακόμα μικρότερο καλάθι για τον πρώτο μήνα του χειμώνα. Ο Δεκέμβριος πάντως στην Καλαμάτα έως τώρα έχει θερμοκρασία στον μέσο όρο, 170 χιλιοστά βροχής, μέγιστη ριπή ανέμου κοντά στα 70 χλμ/ώρα και έναν Ταϋγετο με πολύ χιόνι για την εποχή. Με λίγα λόγια, μακάρι να είναι και στο μέλλον ο Δεκέμβριος έτσι, που δεν το νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι,όμως, όσο βαθαίνει η κλιματική αλλαγή, τόσο αυξάνονται οι χιονοπτώσεις και οι χιονοστρώσεις και γενικά η συχνότητα και η ένταση όλων των καιρικών φαινομένων. Ακόμα κι αν οι χειμώνες γίνονται προοδευτικά πιο θερμοί, τα επεισόδια χιονόπτωσης είναι πιο ισχυρά. Αρκεί να μετρήσει κανείς πόσες φορές το έστρωσε ακόμα και στα νότια της Αττικής από το 2000 μέχρι το 2021 (καμιά δεκαριά) και να κάνει τη σύγκριση με το διάστημα από τα μέσα της δεκαετίας του 80 μέχρι τα τέλη των 90'ς. Σε εκείνα τα 15 χρόνια μόνο το 1991-92 είχαν σημειωθεί χιονοστρώσεις και μάλλον λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από το Πινατούμπο, που είχε ως συνέπεια να μειωθεί πρόσκαιρα η μέση θερμοκρασία.

      Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από ένα γεγονός, τόσο τείνουμε να του προσδώσουμε μυθικές διαστάσεις. Για αυτό και πολλοί λένε "ξέρεις πόσο χιόνι έριχνε παλιά"; - "Πιο πολύ από τον Φεβρουάριο του 2021 ή τον Ιανουάριο του 2017 και του 2019;" θα μπορούσε να απαντήσει κανείς. Ή για παράδειγμα λένε ότι στα 80'ς και τα 90'ς η ζωή ήταν πολύ καλύτερη. Και τότε, όμως, γίνονταν πόλεμοι και τότε πεινούσαν εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη και μάλιστα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο είχαν τραγουδήσει το We are the world (εμείς είμαστε ο κόσμος) για να βοηθήσουν και να ευαισθητοποιήσουν. Τότε θέριζε το AIDS,τότε έγινε η έκρηξη στον αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ με θύματα από τη ραδιενέργεια, ειδικά στη Θεσσαλονίκη για χρόνια μετά, η Αθήνα είχε μόνιμα νέφος, οι περισσότεροι οδηγούσαν απρόσεκτα και ρύπαιναν το περιβάλλον, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Μάλιστα, δεν υπήρχαν καν περιβαλλοντικοί κανόνες τότε για εργοστάσια και βιομηχανίες.

      Απλά, τότε, οι περισσότεροι από αυτούς που γράφουν στο blog ήταν αγέννητοι ή πολύ μικροί. Και όταν είσαι μικρός, σχεδόν τα πάντα φαντάζουν μεγάλα και συναρπαστικά στα παιδιά σου μάτια. Έτσι, και τα χιόνια φάνταζαν τότε πολλά και τώρα φαίνονται λίγα. Και λίγες νιφάδες μπορεί να ενθουσιάσουν έναν πιτσιρικά, αλλά να απογοητεύσουν έναν ενήλικα, επειδή δεν χιόνισε περισσότερο. Δεν ήταν, λοιπόν, τα 80'ς και τα 90'ς μαγικά. Απλά εμείς ήμασταν παιδιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  11. Ο Μάρτης του 87 τι σχέση έχει με τα Χριστούγεννα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα είναι δυνατό να βρέχει κάθε μα κάθε μέρα στην Αττική και στα Χανιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χειμερινό ηλιοστάσιο.Πραγματική αρχή του χειμώνα.Μέχρι στιγμής,σε γενικές γραμμές,θετική καιρική αποτίμηση.Ακολουθεί το "κυρίως πιάτο" με καλούς οιωνούς .Ας αναμένουμε ευελπιστούντες. ---------------Π.Α.

    Υ.γ.Φώτη ωραία το είπες πριν .Περίπου,"η μοίρα του προγνώστη παίζει με τη μοίρα στον μετεοχάρτη "!!.Σήμερα εδώ είχαμε αμφίδρομη κατεύθυνση θάλασσας και νεφών .Η θάλασσα προς την Πάτρα,τα νέφη προς την Κορινθο.Πολύ ευχάριστη ημέρα,και για τα αγροτοκτηνοτροφικά.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα μας πείτε τάση για Πρωτοχρονιά η είναι νωρίς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ρίξει μια τα χαρτιά κ θα σου πει. Η θες καφε;

      Διαγραφή
    2. Προτιμώ να δει τα μοντέλα

      Διαγραφή
  15. Χειμερινό ηλιοστάσιο σήμερα απο δω και πέρα παίρνει η μέρα και χάνει η νύχτα ο χειμώνας κάνει ποδαρικό χωρίς λευκά Χριστούγεννα όπως στα παραμύθια αλλά είναι εδω.. περιμένουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στήν αρχή χάνει ελάχιστα,ούτε καν φαίνεται....
      Αργότερα αυτά.
      Τώρα χειμώνας.

      Διαγραφή
  16. Ξεπέρασε κάθε πρόγνωση, λένε μετεωρολόγοι στο Reuters για τον τυφώνα Rai, που στοίχισε τουλάχιστον 400 ζωές στις Φιλιππίνες και ανάγκασε 1 εκ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ένταση τέτοιων τυφώνων, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ " η συχνότητα και η ένταση τους έχουν αυξηθεί τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες". Πριν πλήξει τις Φιλιππίνες ο Rai, οι μετεωρολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι οι ταχύτητες των ανέμων θα φτάσουν τα 165 χλμ/ώρα, αλλά τελικά έκανε landfall με 210 χλμ/ώρα, ξεριζώνοντας κακαόδεντρα, ρίχνοντας κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος και στροβιλίζοντας κομμάτια από σίδερο και ξύλο στον αέρα. Η έλλειψη στοιχείων και μελετών από παρόμοιους τυφώνες στην περιοχή ήταν ο λόγος που οι μετεωρολόγοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν τη σφοδρότητα του Rai.

    Έπαιξαν ρόλο και τα θερμά νερά και οι διαφορετικές ταχύτητες των ανέμων κοντά στο μάτι του τυφώνα, με συνέπεια να εκδηλωθεί ραγδαία και πολύ εντονότερα απ' ό,τι αναμενόταν. Και η πρόκληση της πρόγνωσης τέτοιων καιρικών φαινομένων, που θα εξελίσσονται ραγδαία - συχνά μέσα σε λίγες μόνο ώρες - θα κάνει και πιο δύσκολη την προσπάθεια κινητοποίησης και εκκένωσης περιοχών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

    Ο τυφώνας Ida ενισχύθηκε επίσης ταχύτατα στον κόλπο του Μεξικού τον Αύγουστο του 2021, πριν πλήξει τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Και καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών από την επιφάνεια μέχρι και 200 μέτρα βάθος θα αυξάνονται τρεις φορές πιο γρήγορα στη συγκεκριμένη περιοχή απ' ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, θα υπάρχει "γόνιμο έδαφος" για όλο πιο καταστροφικούς και λιγότερο προβλέψιμους τυφώνες.

    Οι Φιλιππίνες έχουν βιώσει 205 τροπικούς κυκλώνες τις τρεις τελευταίες δεκαετίες - έναντι 139 της Κίνας και 42 του Μπαγκλαντές - και κάθε ένας από αυτούς έχει στοιχίσει ζωές και έχει προκαλέσει οικονομική ζημία εκατομμυρίων δολαρίων.
    https://www.msn.com/en-us/weather/topstories/philippine-supertyphoon-rai-exceeded-all-predictions-forecaster/ar-AAS2kuu
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την Δευτέρα το πρωί η θερμοκρασία κατέβηκε στους -10 στο Ζερικι(850 υψ),στους-8 στο Κυριακι(760 υψ) και στους-2 έως -4 στα πεδινά και ημιορεινά της Βοιωτίας.
    Στην προσπάθεια μου να ζεστάνω και να ξεπαγωσω το mini bass που εκτελώ μαθητικό δρομολόγιο,έφθασα ως τις Ερυθρές και από εκεί,καθώς είναι ύψωμα,ένα υπερθέαμα απλώθηκε μπροστά μου,αφού όλα τα βουνά σχεδόν της Ρούμελης ήταν σαν αυγό και η εικόνα γινόταν ακόμη ομορφότερη αφού ένα κάτασπρο πάπλωμα κάλυπτε όλα τα ορεινά και ημιορεινά της κεντροδυτικης Βοιωτίας.
    Δυστυχώς το κινητό μου δεν με βοήθησε να τραβήξω φωτογραφίες η βίντεο ενώ είχα την ατυχία να μην έχω μαζί μου την συνοδό.
    Το πρωί της Τρίτης μας βρηκε με ψιλόβροχο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά του Ελικώνα,αλλά με πυκνη συννεφιά όλη μέρα και κρύο αφού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 7-9 βαθμούς,φυσικά πολύ χαμηλότερη στα ορεινά.
    Ίδια εικόνα και σήμερα με πυκνή συννεφιά και κρύο αφού η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα γύρω στους 4-6 βαθμούς.
    Τα χιόνια διατηρούνται ακόμη από το ύψος των 500 μέτρων και άνω,ενώ σε πολλά ανηλια σημεία βρίσκεις χιόνι και χαμηλότερα.
    Πασχουγεννα δεν νομίζω ότι θα έχουμε,παρά μόνο στα πολύ ανατόλικα και νότια τμήματα της χώρας και η συνέχεια αμέσως μετά τα Χριστούγεννα προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα.
    Ο χειμώνας πιστεύω πως μόλις ξεκίνησε και επιμένω ότι θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε και να απολαύσουμε.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή