Νέφωση με τη μορφή "κόμματος"

Σωρειτόμορφη νέφωση με τη μορφή «κόμματος» (comma cloud) στον ψυχρό τομέα της ύφεσης που οφείλεται στη θετική μεταφορά στροβιλισμού. 

33 σχόλια:

  1. Μας κατασπάραξαν οι νοτιάδες. Κάτω στον Φλοίσβο του παλαιού Φαλήρου, τα κύματα ήταν θεόρατα αλλά το ευχαριστήθηκα! Πάλι ζημιές είχαμε από τους σφοδρούς ανέμους και τις ριπές τους. Είχαμε και δυνατό όμβρο μικρής διάρκειας το απόγευμα. Μεγάλη ένταση ανέμων έχουν φέρει τα μεσογειακά συστήματα από τα δυτικά φέτος το φθινόπωρο. Όμορφη δορυφορική εικόνα Δάσκαλε. Καλό ξημέρωμα σε όλους και καλή Κυριακή να έχουμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους τους φίλους Καλημέρα δάσκαλε Τρομερή νύχτα απόψε και σπάνια Τώρα που γράφω καίγεται ο τόπος από αστραπόβροντα και η θερμοκρασία σιγά σιγά υποχωρεί Πλημμύρισαν τα πάντα στο Ρίον όπου βρέχει συνεχώς 26 ώρες Τεράστιες ποσότητες νερού έχουν πέσει Το ΡΙΟΝ ξεπερνά τα150 mm βροχής ενώ ο σταθμός του ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ αγγίζει και σε λίγη ώρα συνολικά θα ξεπεράσει τα 300mm ποσότητες πάρα πολύ μεγάλες ενώ οι χείμαρροι της περιοχής έχουν ξεχειλίσει παντού Φίλε ΣΙΜΟΥΛΗ Και Φίλε Π.Α από Κόρινθο εδώ ζούμε γεγονότα που δεν εμφανίζονται τακτικά και η ποσότητα βροχής έχει δεκαετίες να ρίξει τόση Ευγενεστατε δάσκαλε συγχαρητήρια για τα σχόλια σας και για τις πληροφορίες και τις γνώσεις που μας πλουτίζεται Οι προγνώσεις σας έχουν εκπληκτική πιστότητα και αποδυκνειουν ακράδαντα γιατί κατά εμέ.ειστε η κωρονιδα του μετεωρολογικού δυναμικού της χώρας μας Φίλε μύστη και δρυιδη καιΚΑΛΧΑ του μπλογκ Χριστόδουλος με πολύ σεβασμό και το αναφέρω σε όλους ότι όλα αυτά που μας πληροφορείς για τα τρεχούμενα και μέλλοντα του καιρου με τον δικό σου απλό και μυστηριώδη τρόπο έχουν εκπληκτική ακρίβεια και δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται αυτό Είσε μοναδικός .Φώτη Αιτωλοακαρνανα σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σου και.μπραβο για το διάβασμα που κανεις και μας μεταφέρεις όλη αυτή τη μαγεία του καιρού Έξω συνεχίζει να βρέχει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς έφτασαν τους 100 οι νεκροί από τους - εκτός εποχής, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους - ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τμήματα των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει σε επικαιροποιημένη ενημέρωση του το Reuters. Τελικά δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και στις αποθήκες της Amazon στο Ιλινόις (ενώ ο Bezos έστελνε σε διαστημικό ταξίδι την κόρη του, αντί να δώσει κάνα φράγκο για να βελτιώσει τις άθλιες εγκαταστάσεις και τις συνθήκες εργασίες στις αποθήκες - κάτεργα της Amazon).

    Σε εργοστάσιο κεριών στο Κεντάκι διασώθηκαν μόνο 40 από τους 110 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα. Για τους υπόλοιπους δεν άφησε και πολλές ελπίδες ο κυβερνήτης του Κεντάκι Andy Beshear, που ανέφερε ότι δεν έχει δει ποτέ κάτι τόσο καταστροφικό, ενώ και μετεωρολόγοι υποστήριξαν ότι οι ανεμοστρόβιλοι, που ισοπέδωσαν σπίτια, αστυνομικά και πυροσβεστικά τμήματα, ένα γηροκομείο και καταστήματα είναι σπάνιοι αυτή την εποχή.
    https://apa.az/en/xeber/america-news/night-of-devastating-tornadoes-likely-kills-more-than-100-in-kentucky-updated-363725

    Φαίνεται, όμως, ότι με την κλιματική αλλαγή θα είναι πια όλο και πιο συχνοί. Τα βλέπουμε κι εδώ, άλλωστε, και πραγματικά χθες 11/12 αργά το απόγευμα, ποιος είδε τον Μπάτη και δεν τον φοβήθηκε. Βέβαια, πολύ μεγάλα ύψη κύματος έχω παρατηρήσει κι άλλες φορές στο Φάληρο και αυτό οφείλεται στον (νότιο) προσανατολισμό της παραλίας και στη μορφολογία του βυθού. Για αυτό, άλλωστε, λέει και το τραγούδι: "Ωραία φύσηξε ο μπάτης"...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς χάθηκε και στην Ελλάδα μία ζωή από την κακοκαιρία. Μία παιδίατρος από την Πιερία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Φοίβο,προσυπογράφω όλα όσα ανέφερες στο όμορφο σχόλιο σου,με 2 μόνο ενστάσεις.
    Πιστεύω ότι η μεγάλη μας μητέρα,η φύση,ούτε τιμωρεί,ούτε αδιαφορεί για την ύπαρξη μας,απεναντίας μας θέλει σαν αναπόσπαστο κομμάτι της τεράστιας αλυσίδας του ζωικού και φυτικού βασιλείου(έμψυχου και άψυχου)καθώς ως νοήμων θηλαστικά, περιμένει από εμάς να πράξουμε όσα οφείλουμε απέναντι της.
    Εμείς όμως,παραβιάζουμε συνεχώς ακόμη και τους πιο απλούς αλλά βασικούς κανόνες που εκείνη έχει θέσει και πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται.
    Έτσι λοιπόν η τιμωρία που εμείς νομίζουμε ότι μας επιβάλλει η φύση,δεν είναι τίποτα άλλο παρά η Αυτοτιμωρία μας.
    Όλα είναι θέμα,δούναι και λαβείν.
    Δεν υπάρχει μόνο δίνω και μόνο παίρνω.Παιρνω ότι δίνω.
    Εάν φυτέψω ένα δέντρο,θα αρχίσω σύντομα να απολαμβάνω τους καρπούς του,εάν καθημερινά επί δεκαετίες παραβίαζε τους νόμους της φύσης,τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί σύντομα σε θύελλες.
    Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα.
    Η φύση δεν τιμωρεί,μονάχα εξισορροπεί.
    Όποιος έχει πάει σε ένα δάσος μετά από βροχή,έχει ξαπλώσει πάνω στο νωπό χώμα και μπορέσει να "ακουσει" αυτήν την θεϊκή ουράνια μουσική που εκπέμπουν όλα τριγύρω του,τότε και μόνο τότε θα καταλάβει την δική μας παραφωνία σαν(εννοείται)νοήμων οντα.
    Πρέπει να είμαστε το μοναδικό είδος που το καταφέρνει αυτό...!!
    Στα καιρικά τώρα,μετά από 3 ημέρες σφοδρου ΝΔ ανέμου,που πηρε στο διαβα του ότι βρήκε,εχθές το μεσημέρι κόπασε κάπως και γύρισε σε πιο νότιος,τότε ξε κίνησε να βρέχει ποτιστικά με διαστήματα έντασης,αφήνοντας 22,3 χιλιοστά και παρόλο που έσπασε λίγο,εντούτοις μέσα στην νύχτα η πυκνή συννεφιά που είχε το βουνό του Ελικώνα,έδωσε αρκετά χιλιοστά στο πολύ ορεινά,αλλά άφησε και μερικά σποράκια(1,3) και σε μας.
    Να γιατί το αγαπάω τόσο πολύ αυτό το βουνό,
    Από τα σχόλια στο μπλοκ βλέπω ότι πολλές περιοχές της χώρας πήραν πλέον του δέοντος από όσα περίμεναν.
    Όσο για τις υπόλοιπες σύντομα έρχεται και η σειρά τους.
    Εννοείται πως το γύρισμα του φεγγαριού ήταν για μια ακόμη φορά πολύ ωραίο και περιμένω με αγωνία το επόμενο γύρισμα στις 19/12 να δω εάν δείξει αυτά που μου βγαίνουν στην "εξισωση" που έλυσα...
    Καλημέρα σε όλους σας και φυσικά χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ζουσες και πρώτον από όλους τον δικό μας φίλο στο μπλογκ,Σπύρο Μπαλαδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς η προηγούμενη λογοτεχνική ανάρτηση του κου Ζιακοπουλου φάνηκε ιδιαίτερα προφητική κ "to the point". Πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές σε χωριά της Ηπείρου (και ειδικά της Άρτας), της Αιτωλοακαρνανιας, αλλά ακόμα και της πιο "ανατολικής" Φθιώτιδας. Ίσως και αλλού που μου διαφεύγει. Καλό ήταν που χτύπησε όπως έμαθα 112 αλλά και πάλι ισως δεν είναι αρκετό. Εμμονικα καιρικά patterns (δείγμα κλιματικής κρίσης) που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές και τα οποία ήδη βλέπουμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σε διάφορες εκφάνσεις ανά περιοχή (και φυσικά όχι μόνο στην Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι Θάνο. Η εμμονή - το κύριο χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής - των φαινομένων καθιστούν σχεδόν αδύνατο ακόμα και το έργο της αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη πέρσι στο Φάληρο, όταν μετά τα αμέτρητα σκουπίδια που έβγαλαν και τότε τα κύματα, ο δήμος κατέβασε συνεργείο που καθάρισε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Φλοίσβο και την Παλμύρα μέχρι τον Μπάτη. Όταν, όμως, οι ισχυροί (δεν πρόκειται για ένα απλό αεράκι) νοτιάδες συνέχισαν να έρχονται ξανά και ξανά, ατόνησε και η προσπάθεια μετά από ένα σημείο.

      Και σήμερα Κυριακή 12/12 ήταν αποκαρδιωτική η εικόνα στην παραλιακή από το Φάληρο μέχρι τη Βούλα. Μία θάλασσα καφέ, όγκοι, για να μην πω τόνοι, σκουπιδιών και άνθρωποι να κοιμούνται σε παγκάκια. Σκεφτόμουν πώς θα τη βγάλουν τώρα που διαφαίνεται εμμονή του κρύου - όχι ότι μέχρι στιγμής είχε "ζέστη" για έναν άστεγο - αφού δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας παγκοσμίως. Από τις σκέψεις μου με έβγαλε ένα ποδήλατο που παραλίγο να με πατήσει στην παραλιακή και θα έφταιγα εγώ, αφού πήγα να περάσω με κόκκινο για τους πεζούς, βλέποντας ότι δεν είχε αμάξια.

      Λίγο αργότερα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, γλίστρησα και έπεσα από τα βράχια κατευθείαν στη θάλασσα, ματώνοντας λίγο στον αντίχειρα, ενώ στη συνέχεια με τσίμπησε μία μέδουσα πελαγία στο άλλο δάκτυλο. Τουλάχιστον τρίτωσε. Το καλό ήταν επίσης ότι είχα μαζί μου ένα υποκατάστατο αμμωνίας. Το κακό ότι μάλλον είχε εξασθενήσει η δραστική του ουσία. Παρηγορήθηκα με το γεγονός ότι κατάφερα να βγάλω τη μέδουσα φωτογραφία.

      Αλλά, να, τόσα τραβάω και δεν βάζει ο κ. Ζιακόπουλος και καμία φωτογραφία και του στέλνω και (παραθαλάσσια) τοπία. Επί τη ευκαιρία, χρόνια πολλά και από εμένα στον εξαιρετικό φωτογράφο Σπύρο Μπαλαδήμα και σε όσες και όσους γιορτάζουν επίσης σήμερα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Σπυρίδων Μπαλαδήμας12 Δεκεμβρίου 2021 στις 5:41 μ.μ.

      Αγαπητέ Χριστόδουλε, ευχαριστώ για τις ευχές, μα πιο πολύ ευχαριστώ αυτή τη φιλόξενη γωνιά του διαδικτύου, που μπορεί και συνδυάζει το "μεράκι" με την επιστήμη.
      Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και ευτυχία.

      Διαγραφή
  6. ---Ήξερα "κόμμα" στην πολιτική,στο γραπτό λόγο,στη μουσική.Στη μετεωρολογία όχι.Υποθέτω "κόμμα"(από το κόπτω),δηλ.τμήμα ,κομμάτι,αποκομμένο απο το κυρίως σύστημα.Εκεί στο κέντρο του διακρινεται κάτι σαν "μάτι" ?.Η αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα είναι συμπτωματική?.

    ---Δάσκαλε τι συμβαίνει εκεί στην ΕΜΥ? Συγγνώμη για μια πρόβλεψη 5 ημερών?Ακολουθούν ανακρίσεις? Και το κύρος της ΄"έρμης"αυτής υπηρεσίας ?.Εμένα,τουλάχιστον,μου προξένησε αλγεινή εντύπωση?.Καλή Κυριακή.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμείς φίλε λεβεντογεροπαναχαϊκέ, περιοριζόμαστε στα 10 mm, για τα οποία, οποτεδήποτε έρχονται, κάνουμε πάρτι με disco και rock μουσική της δεκαετίας του '70 με απαστράπτουσες μπάλες στην οροφή του κτιρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κοιλάδα του Αξιού, η Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, περιοχές της δυτικής και της νότιας Αττικής, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και οι Κυκλάδες έχουν τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχής της χώρας (μικρότερα των 400 χιλιοστών). Του Πέτρου που γκρίνιαζε πολύ με τη «λακέρδα» κάτι του έδωσαν. Για εσάς, Χρήστο, μέχρι και την Τετάρτη ισχύει το «Μάζευε κι ας είναι και ρόγες». Για μετά, δεν ξέρω τι θα γίνει!

      Διαγραφή
  8. Επίσης έμαθα και για νεκρη γυναίκα που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην Πιερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μέχρι στιγμής, καιρός από τα παλιά. Και το βόριο ρεύμα μου φαίνεται, θα δώσει νερό από τα παλιά με τις πολύωρες βροχές ποτιστικού χαρακτήρα για την Αττική. Ωραία καιρικά φαινόμενα. Αυτός είναι καιρός και οι καταστροφές εύχομαι, να μην γίνονται. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορθογραφικό λάθος> Βόρειο ρεύμα< Παρεπιπτόντως.... μεγάλη ζημιά προξένησαν τα κύματα στον Φλοίσβο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς, Φραγκίσκο, ξηλώθηκαν κάγκελα και τσιμέντα στον Φλοίσβο λες και έγινε σεισμός, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο μπροστά στις εκατοντάδες πλημμυρισμένα και προσωρινά μη κατοικήσιμα σπίτια ανά την Ελλάδα. Σε περιοχή της Αχαΐας, νομίζω, έχει υποχωρήσει το έδαφος και εκφράζονται φόβοι για τη στατικότητα των κτισμάτων ενός ολόκληρου χωριού.

      Το χειρότερο είναι ότι ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν σχεδόν κάθε βδομάδα τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά και σχεδόν κάθε μήνα τα τελευταία 4-5 χρόνια κυρίως.

      Δεν θέλω να προκαλέσω, αλλά δεν πρόκειται για φθινόπωρο, ούτε για χειμώνα από τα παλιά, αλλά για την κλιματική αλλαγή που βαθαίνει. Η συχνότητα των ακραίων φαινομένων παγκοσμίως - στις ΗΠΑ είχαμε 100 νεκρούς σε μια μέρα, στη Γερμανία και το Βέλγιο 200 σε μια πλημμύρα το καλοκαίρι και άλλους 100 στην Τουρκία - το αποδεικνύει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη βρισκόμουν στα μέρη μας με αδιάβροχο μπουφάν εχθές το απόγευμα. Απίστευτη η δυναμική και ορμή των κυμάτων. Σαν φρυγανιά τα έσπαγε τα τσιμέντα. Σίγουρα θα εδραιωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας και εκτός αυτού, θα πληθαίνουν. Έχουν γίνει ανυπολόγιστες ζημιές σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Αυτό που έγινε στην Αμερική με τους ανεμοστρόβιλους είναι τραγωδία. Δεν το περίμενα τόσο πολύ και με τόση ένταση και μανία. Θα δούμε και θα αντιμετωπίσουμε ακραίες καιρικές συνθήκες που θα σπάνε Ρεκόρ. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  10. Κόμμα λέγεται και το χωριό κοντά στην Λαμία που πλημμύρισε από τα ξημερώματα. Το νερό έφτασε έως τις παρυφές τη πόλης,γεμίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοιλάδας του Σπερχειού. Όπως έγραψα χθες,δεν ήταν τόσο η ποσότητα της βροχής όσο το γεγονός ότι έβρεξε σε όλη την λεκάνη απορροής του ποταμού,που είναι μεγάλη. Βέβαια στην δυτική Φθιωτιδα,Ευρυτανια και στους γύρω ορεινούς όγκους βρέχει πολύ από το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρη.Για κάποιο λόγο,όλα τα συστήματά από τα δυτικά επηρέασαν πολύ και εμάς. Πάμε για κανα χιόνι στα χαμηλότερα τώρα ελπιζω.
    Άσχετο αλλά σήμερα έκανα την αναμνηστική δόση με Pfizer.Μου λένε στο κέντρο για πιθανά συμπτώματα να μην τρομάξω. Ποιος εγω;Ένα γνήσιο παιδί της astra;Ας γελάσω...Να είστε όλοι καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα στην ομάδα σας εύχομαι από καρδιάς καλά Χριστούγεννα!Εάν μπορεί κάποιος να απαντήσει για αύριο στην πόλη μου την Θεσσαλονίκη εάν θα δούμε νιφάδες μαζί με βροχή.Ευχαριστω πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στην παρέα μας.
      Το χιονόνερο το βλέπω από τον περιφερειακό και πάνω. Στα χωριά Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη θα το στρώσει.

      Διαγραφή
    2. Σωστός Χρήστο,άλλωστε είσαι ο ειδικός της κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος συνάμα!
      Να τονίσω επίσης οτί για την κεντρική Μακεδονία τα τελευταία στοιχεία δίνουν και σχετικά αξιόλογα ύψη υετού πού συνεπάγεται καλές χιονοστρώσεις σε ημιορεινά-ορεινά.

      Διαγραφή
  12. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη στην ιστορία της ονοματοδοσίας επικίνδυνων βαρομετρικών υφέσεων ενεπλάκη και η ΕΜΥ,μαζί με Κύπρο και Ισραήλ.Εζήλωσε ίσως τη "δόξα" του ΕΑΑ.Ως λόγος προεβλήθη η και δι αυτού του τρόπου προειδοποίηση των πολιτών .Είναι γνωστές οι επιφυλάξεις του δασκάλου σε αναρτήσεις του με ισχυρό σκεπτικό,αλλά και φίλων αυτού του σοβαρού μπλόγκ.Η πρόσφατη κακοκαιρία με τις τόσες ζημιές,παρήλθε αβάπτιστη.Αυτά παθαίνει όποιος παίζει "εν ου παικτοίς"!. Τελικά,βοηθούσης και της ουράς,πλησιάσαμε τα 40mm.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζω στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ: «Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο της Ομάδας ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής ενώ παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων θα αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, ονομάτων από συγκεκριμένη λίστα. Η επιχειρησιακή έναρξη της συνεργασίας θα ξεκινήσει ταυτόχρονα και από τις τρεις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες».
      Καιρός είναι το ΕΜΚ/ΕΜΥ να αφήσει την εσωστρέφεια και να δώσει προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει για το συμφέρον της Υπηρεσίας και της χώρας.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι καλύτερα που εδώ και λίγο καιρό σταμάτησαν τα ονόματα,τα οποία έδιναν σχεδόν σε κάθε αλλαγή του καιρού;

      Διαγραφή
    3. Το καλύτερα ή το χειρότερα το σκέφτεσαι πιο πριν!

      Διαγραφή
    4. Όχι δεν είναι καλύτερα!
      Όταν επίσημα παίρνουν απόφαση και ξεκινούν να ονοματίζουν τα χαμηλά από τον Σεπτέμβρη,δε γίνετε ξαφνικά να πέφτει "μούγγα" και να επικαιροποιείτε μόνο ενα δελτίο επικίνδυνων φαινομένων μία μέρα πριν.
      Το έκαναν τελευταία συχνά,αλλά στο τελευταίο πανίσχυρο σύστημα ήταν αδικαιολόγητοι για μένα!
      Ότι πράττεις,το πράττεις εξαρχής.

      Διαγραφή
  13. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και ιδιαιτέρως στον Σπύρο Μπαλαδήμα που κοσμεί το μπλογκ με τις όμορφες φωτογραφίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑΣ12 Δεκεμβρίου 2021 στις 11:16 μ.μ.

      Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε, ευχαριστώ θερμά τόσο εσάς όσο και όλους τους φίλους για τις ευχές και τα καλά λόγια τιμή μου.
      Καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  14. Χρόνια πολλά στο Σπύρο τού μπλογκ με τις όμορφες φωτογραφίες.
    Ο καιρός κρύωσε αλλά τα φαινόμενα με τη μορφή όμβρων στα πεδινά και χιονιού στα ορεινά μας συνεχίζουν εδώ στο νομό.
    Ένα μεγάλο δεύτερο κεφάλαιο με ακραία φαινόμενα τελειώνει σήμερα για τα δυτικά(το πρώτο ήταν οι πλημμύρες τού Οκτώβρη) με την κακοκαιρία πού μόλις πέρασε να γράφει ιστορία ως μία από τις ισχυρότερες όλων των εποχών και παράλληλα να μην παίρνει όνομα όπως το περίμενα και το είχα αναφέρει άλλωστε(τα μεγάλα λάθη συνεχίζονται).
    Θα επανέλθω με επίσημα στατιστικά από σταθμούς,όπως και για την αλλαγή τού μοτίβου σε καθαρά χειμερινό σταδιακά,όπου η εκτίμηση πού έκανα αρχή τού μήνα πάει ακριβώς "καρφί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστυχως από αυτή την κακοκαιρια είχαμε ανθρώπινη απώλεια όσο για τον καιρό από ότι φενεται μπαίνουμε σε σε χειμωνιάτικο μοτίβο κ βροχες ποτιστικου χαρακτήρα ανατολικά προσηνεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δυστυχώς καταστροφές και το χειρότερο χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή . Πρέπει να τονίσω για ακόμη μια φορά δεν περνάμε ποτέ από ποτάμια χείμαρρους όταν βρέχει όταν τα νερά είναι θολά .Τώρα εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία τίποτα το ιδιαίτερο παροδική βροχή είχαμε χθες το απόγευμα για λίγες ώρες και λίγο χιόνι στης κορυφές τις Όθρυς που σήμερα το μεσημέρι με την άνοδο της θερμοκρασίας έλιωσε τα ποτάμια εδώ ακόμη δεν έχουν κατέβασει νερό . Τέλος όσο αναφορά την προοπτική του καιρού φενεται να μπαίνει η νέα εβδομάδα με κρύο και το ερώτημα είναι αν θα έχουμε φαινόμενα είτε με μορφή βροχής η χιονιού ,ο δάσκαλος θα μας λύσει τις απορίες αύριο, πάντως κατά την γνώμη μου φενεται ενδιαφέρουσα καιρικά η νέα εβδομάδα και ειδικά προς στο τέλος της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα απο την Μυτιλήνη!! Χρόνια πολλά στον Σπύρο Μπαλαδήμα!! Υγεία και κάθε καλό ευχομαι! Ωραία η δορυφορική εικόνα δάσκαλε.. Ευχαριστούμε ακόμα μία φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο ποταμός Σπερχειός ανέκαθεν ήταν ιδιαίτερα ορμητικός. Άλλωστε σαυτό οφείλει και το όνομά του.Σπέρχ-ω=ορμώ,προχωρώ ακάθεκτα.Σπερχ+ειος=Σπερχειός.Πρβλ Αλφ(αλφός=λευκός)+ειος=Αλφειός. Κατεβάζει πολλά φερτά υλικά και με αυτά δημιουργεί συνεχείς προσχώσεις.Το στενό των Θερμοπυλών το 480 π.χ.ήταν 10-12 μέτρα και σήμερα 2-3 χλμ.Το χωριό Κόμμα(δεν λεγόταν έτσι τοτε) παλιά βρισκόταν σε αλλο σημείο κοντά στο ποταμό,και επειδή πλημμύριζε συχνά,μεταφέρθηκε εκεί που είναι τώρα .Εκεί οφείλεται και το όνομά του ,Κόμμα=κομμάτι του παλιού οικισμού.Το ποτάμι αυτό λοιπόν δεν "αστειεύεται".Θέλει προσοχή και σεβασμό.Ως προς τα καιρικά,η αλλαγή είναι εμφανής και αισθητή.Αρκετό κρύο.Το Σ/Κ περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο? Εσείς θα μας πείτε.Καλή εβδομάδα,χωρίς άλλες ζημιές.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντείνονται οι χιονοπτώσεις στα βόρεια ημιπεδινά του Ν. Θεσσαλονίκης. Στην ημιορεινή Χαλκιδική και στο Ν. Κιλκίς απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή