Δύο οργανωμένα χαμηλά σ’ ένα πενθήμερο!

Αγναντεύοντας το Παναιτωλικό, του Φώτη Ματραλή.
Αυτή την ατμοσφαιρική διαύγεια μόνο ο μαΐστρος μπορεί να μας χαρίσει!  

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) σταδιακά θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα στη Δ. Ελλάδα, τη ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους νότιους ανέμους οι οποίοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς (Β. Κρήτη). 


Το Σάββατο (4/12), στη Δ. Ελλάδα, τη Ν. Πελοπόννησο, τη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα νότιοι 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (5/12), προβλέπεται βελτιωμένος καιρός, με εξαίρεση το πρωί τη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και το βράδυ τη Δ-ΒΔ χώρα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά στα δυτικά σε ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές και μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της (αύξηση του Ημερήσιου Θερμομετρικού Εύρους). 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (6-7/12), σχεδόν σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους ενισχυμένους νότιους ανέμους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και επιπλέον την Τρίτη στα ημιορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.

35 σχόλια:

  1. Μάλλον θα έρθουν και τα σχετικά φουριόζικα Νικολοβάρβαρα που λέγαμε, κάτι από τα παλιά! Νερά, νεροποντές και αναγνωριστικά αλλά αξιοσημείωτα κρύα μικρής διάρκειας! Με το καλό και κυρίως, χωρίς ζημιές και πολύ περισσότερο χωρίς απώλειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο του χειμώνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ειδικά στα ανατολικά της ηπείρου, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του severe-weather.eu. Oι ψυχρές εισβολές θα είναι λιγότερο συχνές απ' ό,τι συνήθως και θα επηρεάσουν περισσότερο τη δυτική απ' ό,τι την ανατολική Ευρώπη. Ανάμεσα στα τρία προγνωστικά μοντέλα (ECMWF, UKMO και CFS) από τα οποία άντλησε στοιχεία το severe- weather δεν υπάρχει, ωστόσο, ομοφωνία για το ότι η ΝΑΟ (η ταλάντωση του βόρειου Ατλαντικού) θα είναι ξεκάθαρα θετική, αλλά η συνισταμένη των εκτιμήσεων τους συνηγορεί στο ότι θα υπάρχουν ισχυρές χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία, περιορίζοντας τον αριθμό των ψυχρών εισβολών στην Ευρώπη.

    Πιο βροχερός και πιο άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός στη Βρετανία και τη Σκανδιναβία, καθώς οι θέσεις του πολικού αεροχειμάρρου θα φέρουν αρκετές κακοκαιρίες εκεί. Η κεντρική Ευρώπη αναμένεται να έχει πιο ξηρές συνθήκες, ενώ περισσότερες βροχές απ' ό,τι συνήθως προβλέπεται να πέσουν στη Μεσόγειο.

    Το ευρωπαϊκό μοντέλο εκτιμά ότι δεν θα είναι ισχυρή η θετική ΝΑΟ (δηλαδή, η διαφορά των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Ισλανδία από τις υψηλές στις Αζόρες δεν θα είναι μεγάλη), κάτι που θα επιτρέπει στις υψηλές πιέσεις του Ατλαντικού να κινηθούν βορειότερα, ωθώντας με αυτό τον τρόπο το κρύο νοτιότερα προς την Ευρώπη. Στην εκτίμηση που κάνει, μάλιστα, το ECMWF για τις χιονοπτώσεις στην Ελλάδα, φαίνεται ότι θα είναι ελαφρώς περισσότερες απ' ό,τι συνήθως στα βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας μας.

    Το αγγλικό μοντέλο UKMO βλέπει από την πλευρά του ακόμα πιο ψυχρό La Nina (δηλαδή, τα νερά του Ειρηνικού θα είναι ακόμα πιο ψυχρά από τα κανονικά επίπεδα), αλλά και ισχυρή θετική ΝΑΟ, με συνέπεια θερμότερο χειμώνα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, με εξαίρεση το βόρειο τμήμα της. Με το UKMΟ συμφωνεί και το CFS (version2), εκτιμώντας ότι το κρύο θα είναι το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα "κλειδωμένο" στη βόρεια Ευρώπη. Όσο για τις θερμοκρασίες, θα είναι πραγματικά υψηλότερες από τον χειμερινό μέσο όρο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (αν και στον χάρτη δεν φαίνονται στην Ελλάδα οι θετικές αποκλίσεις), ενώ πλεόνασμα βροχών θα έχουν τα βόρεια της γηραιάς ηπείρου και στα κεντρικά και νότια αναμένεται ένας πιο ξηρός χειμώνας.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-season-2021-2022-usa-europe-final-weather-forecast-fa/

    Επίσης, η εκτίμηση του Βασίλη Πανάκογλου στο weathergroup.gr για τον Δεκέμβριο του 2021 αναφέρει συνοπτικά ότι στο πρώτο μισό του μήνα ο καιρός θα είναι βροχερός και με χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα μεταξύ 10-14/12, λόγω των διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών, ενώ θα βελτιωθεί στο δεύτερο μισό με θερμοκρασίες λίγο πάνω, λίγο κάτω από το κανονικό.
    https://weathergroup.gr/2021/11/30/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%83-2021-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1/

    Τέλος, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου είχαμε δεύτερη ηλιόλουστη μέρα σερί, κάτι που συνιστά και ρεκόρ τριμήνου στην Αττική. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν θα τριτώσει το καλό, αλλά προς το παρόν η καλοκαιρία επιφύλαξε και μερικά ωραία πλάνα στον βυθό. Ξεχώρισαν δύο χταπόδια, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Μάλιστα, τα φωτογράφισα ενώ είχα μαζέψει από τον πυθμένα κι ένα σωρό σκουπιδαριό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με χιονισμένα τα βουνά Παρνασσό και Ελικώνα,ήταν αναμενόμενο εχθές το πρωί η παγωνιά να κάνει αισθητή την παρουσία της ακόμη και στα πεδινά όπου όλα ήταν κάτασπρα λες και είχε πασπαλισει.
    Σήμερα το πρωί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στους κάμπους,οριακά πάνω από το μηδέν,παρά στα πιο ορεινά του Ελικώνα,όλη μέρα όμως φυσούσε από ΔΒΔ διευθύνσεις και έτσι η θερμοκρασία κρατήθηκε σε σχετικά καλά επίπεδα παρά την ηλιοφάνεια και τα λίγα σύννεφα στους γύρω ορεινούς όγκους που το απόγευμα έγιναν περισσότερα.
    Όπως ανάρτησε και ο δάσκαλος,έρχονται πολλές βροχές και καταιγίδες ακόμη και στις περιοχές όπου το στερούνται εδώ και καιρό,οπότε αρχίζουν τα πράγματα να περνούν τον δρόμο που πρέπει.
    Φυσικά δεν θα λείψουν τα χιόνια στα ορεινά αλλά και σε πιο ημιορεινά τμήματα χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις(Δεν ξέρω αν ξεκίνησαν και αυτά τα...μουλάρια με τα...δώρα από τα Γιάννενα...).
    Φίλε Πέτρο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και αυτό που εύχομαι είναι να βγουν στην πράξη όλα όσα δείχνουν τα "δικά μου" μοντέλα και οι δικοί μου υπολογισμοί που τείνουν να συμφωνήσουν σε μεγάλο ποσοστό με όλα τα πλάσματα της φύσης και ακόμη και τον χρόνο τέλεσης τους(αχ αυτός ο χρόνος πόσο με παιδεύει...)
    Ας δούμε πρώτα τι θα πει και το φεγγάρι στο γύρισμα του και εδώ είμαστε πάλι να κάνουμε τις οποίες διορθώσεις χρειάζεται.
    Υ.Γ:Εννοείται πως και οι δάσκαλοι(καθηγητές) πρέπει να παίρνουν τα εύσημα που δικαιούνται,πόσο μάλλον ο "δικος" μας δάσκαλος που πάντα μας δίνει την εικόνα του τρέχοντος καιρού με ακρίβεια.
    Να είστε καλά κ.Δημητρη και να μας χαρίζετε απλόχερα τις γνώσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε τάζεις, Χριστόδουλε, τα μοντέλα "μαζεύουν" τις ψυχρές εισβολές, όπως έκανε και σήμερα το πρωί ο τζίφος με το κρύο, που έδειχνε μέχρι πρότινος για τις 7-9 Δεκέμβρη, ακολουθώντας τον Ευρωπαίο. Σε πειράζω, ασφαλώς. Απλά, θεωρώ ότι ο καθένας μας έχει διαφορετική αίσθηση για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πέσουν χιόνια και βροχές, ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει στην περιοχή του. Κάποιος που ζει σε ορεινό μέρος, θεωρεί τα χιόνια συνηθισμένα τον χειμώνα (εξού και το συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια), αλλά για έναν κάτοικο πεδινής ή παραθαλάσσιας περιοχής, ειδικά στη νότια Ελλάδα είναι σπάνια.

      Για παράδειγμα, ο χιονιάς στις 31/12/15 με 2/1/16, που είχες αναφέρει σε άλλη σου ανάρτηση ότι άσπρισε τα μέρη σου, στο Θυμάρι είχε φέρει απλά ένα ολιγόλεπτο χιονόνερο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το οποίο με είχε βρει κιόλας στη θάλασσα. Την επομένη βγήκε ήλιος με 8 βαθμούς, βέβαια, αλλά απόντος του αέρα δεν ήταν τόσο αισθητό το κρύο και είχα βουτήξει για πρώτη φορά Πρωτοχρονιά (όχι Ιανουάριο γενικά). Μάλιστα είχα φωτογραφίσει κι ένα μεγάλο χταπόδι και μακάριζα την τύχη μου, που το συνάντησα σε μία σύντομη περιήγηση στον βυθό.

      Το ρεκόρ μου είναι, πάντως, τέσσερα χταπόδια σε μία βουτιά, πριν μερικά χρόνια στα Περιστέρια Σαλαμίνας. Τα είχα βγάλει για να τα δείξω σε μία φίλη στα ρηχά. Και έπιασα και πέμπτο, πολύ μεγάλο χταπόδι όταν πήγα να τα αφήσω στον βυθό. "Αυτό θα το κρατήσουμε να το φάμε", μου είπε η φίλη, φέρνοντας και μία σακούλα, αλλά τελικά φάγαμε έξω και το χταπόδι κολύμπησε στα βαθιά. Και μία κυρία με παρακαλούσε κάποτε να της δώσω ένα χταπόδι, αφού δεν θα το κρατούσα, αλλά το άφησα κι αυτό. Όπως κι ένα μικρό που μου το είχαν ζητήσει κάποτε κάτι παιδάκια, ρομά πρέπει να ήταν ή τσιγγανάκια. Μου είπαν ότι πεινούσαν, αμφιταλαντεύτηκα, αλλά τελικά άφησα το χταποδάκι ξανά στη θάλασσα.

      Tα λυπάμαι τα χταπόδια επειδή στη φύση ζουν μόνο δύο χρόνια - σε αιχμαλωσία μπορεί και πέντε - ενώ τα θηλυκά πεθαίνουν συνήθως μετά την γέννα, επειδή σταματούν την αναζήτηση τροφής και μένουν δίπλα στα αυγά τους, προστατεύοντας τα μέχρι να εκκολαφθούν τα μικροσκοπικά χταποδάκια. Τα νεογέννητα χταπόδια που έχουν μέγεθος όσο ένα νύχι, όπως είχα δει ένα μία φορά ένα μέσα σε ένα κοχύλι, θα τραφούν στο ξεκίνημα της ζωής τους από τo άψυχο σώμα της μητέρας τους, σε μία από τις πιο συγκινητικές ιστορίες της φύσης.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Ελπίζω να κάνει αξιόλογες βροχες Θεσσαλία κ νοτιότερα ανατολική στερεά κ Εύβοια τις αν κ πιστεύω όπως έγραψε κ ο Δάσκαλος Δευτέρα τριτη θα έχουμε πιο αξιολογα φαινομενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολουθώντας τα καιρικά δρώμενα στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια(μέσα και η χώρα μας αλλά δε θα αναφερθώ σε αυτήν καθώς αποτελεί μικρό κομμάτι γενικά της Μεσογείου)έχω προβληματιστεί αρκετά με ένα μεγάλο ποσοστό των επιστημόνων(όχι όλων)πού τονίζουν εδώ και κάμποσα χρόνια ότι η Μεσόγειος τείνει προς ερημοποίηση και ξηρασία.
    Δάσκαλε δε ξέρω εσείς τι πιστεύεται αλλά βάση τού συνόλου των μετεωρολογικών σταθμών απο Πορτογαλία μέχρι Ιταλία Μάλτα και Τουρκία κάποιοι δείχνουν ραγδαία αύξηση και άλλοι πάνω κάτω βρίσκονται στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ετών.
    Ειδικά η κεντρική Μεσόγειος τα τελευταία έτη βιώνει σφοδρά φαινόμενα ακόμη και μήνες όπως ο Αύγουστος και ο Σέπτεμβριος.
    Ερχόμαι λοιπόν με το φτωχό μού το μυαλό και λέω,"μήπως η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία την θαλασσών της Μεσογείου δημιουργεί περισσότερες και πιό υετοφόρες υφέσεις με αποτέλεσμα ακόμη και με μακριές περιόδους αντικυκλωνικών συνθηκών ο υετός υπερκαλύπτεται στο χαλαρό"?
    Η επιστήμη είναι νούμερα,και τα νούμερα δάσκαλε δε βγαίνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικές παρατηρήσεις:
      - Η θερμότερη θάλασσα ενισχύει την αστάθεια, αλλά από μόνη της δεν επαρκεί για κυκλογένεση.
      - Η αύξηση της έντασης των φαινομένων οδηγεί σε μεγάλα ύψη υετού, αλλά ο αριθμός ημερών υετού δυστυχώς μειώνεται. Πέρα από αυτό, ο υετός της θερινής περιόδου από τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης πάει χαμένος κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
      - Ορισμένες από τις ανακοινώσεις για ερημοποίηση που έγιναν πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες ήταν ατυχείς για λόγους που δεν θα αναλυθούν εδώ.
      - Η μελέτη των τάσεων του κλίματος είναι δύσκολη λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου. Πολλές φορές η προσωπική μας αίσθηση και τα λίγα για το κλίμα χρόνια παρατηρήσεων μας οδηγουν σε λαθεμένα συμπεράσματα.
      - Για τις κλιματικές τάσεις στη Μεσόγειο και γενικότερα στην Ευρώπη θα μιλήσουμε προσεχώς με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εργασιών του IPCC.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε για την απάντηση.
      Ήμουν και εγώ περίεργος να δω τελικα τι ισχύει και με καλύψατε εν μέρη αλλά θα περιμένω μας γράψετε και γιά τις κλιματικές τάσεις της Μεσογείου.
      Το σημαντικό είναι οτί τα περί ερημοποίησης δεν ισχύουν που λέχθηκαν από κάποιους.
      Όσο γιά την δυνητική αστάθεια από τις θερμές θάλασσες εννοείται οτί χωρίς δυναμικό αίτιο αποτελέσματα υετού δεν υπάρχουν,γι'αυτό τόνισα και γιά τούς μεγάλους σε διάρκεια αντικυκλώνες εμποδισμού.
      Υ.Γ. Μετά από κάποιες διαλείπουσες μικρής διάρκειας μπόρες χθες κ τη νύχτα,εδώ και μία ώρα κάνει κανονικό πανηγύρι στην περιοχή μού με άλλεπάλληλα αστραπόβροντα και πολύ νερό.
      Έχουμε δρόμο σήμερα εδώ μεγάλο όπως είδα....

      Διαγραφή
  6. ---Πολύ ωραία έτσι.Οργανωμένα.Όχι ...όπως νάναι.Αύριο το πρώτο και μετά το ...καπάκι (όχι αυτό των καπεταναίων του 21 με τους πασάδες)!.
    ----Φώτη πολύ ωραία η φωτογραφία σου. Η γωνία λήψης είναι τέτοια που κάπως μου θυμίζει τον Ταύγετο από τη μεριά της Σπάρτης.Ενα χιονισμένο βουνό μου προκαλεί ιδιαίτερη ευεξία.
    ----Χριστόδουλε από το ΄μερος μου δεν πρόλαβα χιονισμένο τον Ελικώνα.Αρχικά ήταν νεφοσκεπής.Δεν νομίζω να χρησιμοποίησες τυχαία το ουσιαστικό "τέλεση" .Παραπέμπει στον "τελεστή" ,το "τελεστήριο" κ.λ.π. .Τυχαίο ότι η εκκλησία γιά τα δικά της μυστήρια κάνει χρήση του ίδιου όρου ?.Νάσαι καλά και καλούς δρόμους.
    ----Δάσκαλε ο καιρός καλά τα πάει.Όμως κάποιοι, με αυτά που ακούω,με οδηγούν σε επιταχυνομένη ...αλωπεκία !.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Οργανωμένα, αλλά αβάπτιστα!
      -Ετερόκλητη κατά τα προσόντα και τη γνώση ομάδα, της οποίας τα μέλη συνδέουν μόνο ο ανταγωνισμός και η μακιαβελική πρακτική ως προς την επίτευξη του σκοπού.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς, η δεύτερη παρατήρηση έχει ευρεία εφαρμογή και επικαιροποιείται κάθε φορά που το ποτήρι ξεχειλίζει.
      Τα τελευταία που είδα, άκουσα και διάβασα με εξόργησαν, καθώς δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Η μοναδική ελπίδα μας είναι να αρθούν κάποια στιγμή στο ύψος του λειτουργήματός τους οι απόγονοι του Κλεισθένη. Εκείνοι κρατούν τα σύγχρονα όστρακα!

      Διαγραφή
    3. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο θεσμός του οστρακισμού ως δικλείδα ασφαλείας για τη δημοκρατία ,όπως τον εισήγαγε ο Κλεισθένης,είχε προληπτικό χαρακτήρα.Άλλο αν στην πορεία,μετά από χρόνια,φαλκιδεύτηκε από φαύλους πολιτικούς.Αυτή η "άρση στο ύψος της ευθύνης " αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο.Εξαρτάται και πώς το αντιλαμβάνεται έκαστος.-----------Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Ωραία squall line έχει φτιαχτεί στην Αδριατική και Ιόνιο. Καλημέρα σε
    όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε μήπως δεν γνωρίζουν τα περί αεροβαπτίσματος,για να μην τους μένουν αβάπτιστα τα μωρά,όταν δυσκολεύονται να συμφωνήσουν.Ισως ήταν αυτό "μια κάποια λύσις"!.Όσο για τον Νικολό,μεγάλη μορφή-μεγάλη συζήτηση.....!---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίγο προσοχή μέχρι αύριο σε περιοχές την δυτικής Στερεάς,τού Ιονίου,της δυτικής Πελοποννήσου,τού ανατολικού Αιγαίου,των Δωδεκανήσων αλλά ίσως και της Αττικής πρόσκαιρα,καθώς οι καταιγίδες πού βλέπω αυτή τη στιγμή να ανατροφοδοτούνται από το νότιο Ιόνιο με κίνηση ΑΒΑνατολική δύναται να προκαλέσουν προβλήματα.
    Φοβερή η λαίλαπα των καταιγίδων στη δορυφορική αυτή την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τελικά οι φόβοι μού ήδη επιβεβαιώνονται για τα μέρη μού τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
      50mm Αγρίνιο,60mm Μακρυνεία,80mm Αιτωλικό και περίπου 120mm στην ιερά πόλη τού Μεσολογγίου μέχρι τώρα και όπως το είδα δεν έχει ακόμη τάσεις εξασθένησης.
      Συχνοί κεραυνοί και διακοπές ρεύματος επίσης παρατηρούνται στο νομό.
      Δύσκολη νύχτα προβλέπεται...
      Το έδαφος δεν αντέχει τίποτα άλλο πιά.

      Διαγραφή
  10. Περισσότερες πάλι είναι οι βροχές στην βόρεια και δυτική Φθιώτιδα,από αυτές που "έβλεπαν" τα μοντέλα.Να γράφω και γω τίποτα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αιτωλοακαρνανία του Φώτη μοιράζει βροχές!

      Διαγραφή
    2. Το είδα και εγώ αυτό πού λες Δημήτρη,καθώς τα φαινόμενα της δυτικής χώρας καταφέρνουν και φτάνουν μέχρι τα δυτικά της Φθιώτιδας ενισχυμένα.
      Όσο για τα μοντέλα άστο μη το ψάχνεις,τις συγκλίσεις σε τοπικό επίπεδο και της τελευταίας στιγμής δύσκολα τις πιάνουν.
      Εδώ για εμάς σήμερα έδιναν μέχρι 30mm Ευρωπαίος και Αμερικάνος και ο κόσμος κινδυνεύει να πνιγεί στα χωριά μας.
      Γι'αυτό υπάρχει το έμπειρο μάτι λίγες ώρες πριν για να κάνει το λεγόμενο nowcast βάση περιοχικού και δορυφορικής.
      Αυτό το σύστημα κάτι μού λέει ότι θα δημιουργήσει και αλλού θεματάκια.

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  11. Εμείς εδώ στην Ανατολική Κορινθια σήμερα, χορτάσαμε αέρα.Τρελονοτιας σε όλο του το μεγαλείο.Μας πήρε και μας σήκωσε.
    Καλό βράδυ σε όλους, και προσοχή όπου υπάρχουν έντονα φαινόμενα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φώτη Ματράλη, βρέχει ακόμα στο Μεσολόγγι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς σταμάτησε πριν λίγο Χρήστο.
      113mm ο ένας σταθμός και 168mm ο αλλος εκεί.
      100άρα έπιασε και το Αιτωλικό.
      Οι ζημιές και οι πλημμύρες απο φωτό πού μου έστειλαν είναι μεγάλες.
      Αν και θα ξανά έχουμε νέο γύρο τη νύχτα και το πρωί ελπίζω αυτή τη φορά σε πολύ ήπια φαινόμενα.

      Διαγραφή
  13. Νομιζω πως τα Θεοδωριανα θα ξεπεράσουν τα 3000μμ μέχρι το τέλος του έτους.Δευτερον,καλή δεν φαίνεται η προοπτική του ευρωπαϊκού έως τον Γενάρη;Μπας και ξεχαστεί το μυαλό μας λίγο,θα χαζεψουμε στο τέλος με αυτά που ζούμε.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχουμε πάλι την μελωδία του νοτιά στο Παλαιό Φάληρο. Καμία κεραία στην καλύτερη Η ηλιακός θερμοσίφωνας στην χειρότερη, μας βλέπω να πέφτει στο κεφάλι μας. Η Αττική θα έχει όμορφα πράγματα απόψε με συνοδεία καταιγίδας. Καλησπέρα σε όλους και στον Κύριο Ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα λες, Φραγκίσκο, ήταν χθες Παρασκευή 3/12 τα πράγματα στο Φάληρο. Να επισημάνω και ότι ο κ. Ζιακόπουλος ήταν ένας από τους ελάχιστους μετεωρολόγους που έδιναν χθες 8 beaufort νοτιά. Στα περισσότερα σάιτ διάβασα για 6b. και πήγα χαρούμενος στη θάλασσα, πιστεύοντας ότι έστω και αμυδρά θα δω και λίγο βυθό. Φυσικά, επικρατούσαν η απόλυτη θολούρα και φουσκοθαλασσιά και τα κύματα χωρίς να το καταλάβω με παρέσυραν σε ένα σημείο που αν επιχειρήσεις να βγεις από εκεί θα σε ρίξουν στα βράχια, μερικά εκ των οποίων υψώνονται σχεδόν ως την επιφάνεια και λέγονται πάγκοι, επειδή είναι και μακρόστενα.

      Με πολλή προσπάθεια κατάφερα να φύγω από εκεί και να βγω από πιο ασφαλές σημείο, με τα κύματα να με βυθίζουν 2-3 φορές. Είναι αλλιώς να τα βλέπεις έξω από τη θάλασσα και αλλιώς μέσα σε αυτή, όταν καθώς έρχονται κατά πάνω σου σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο ασήμαντος και μικρός. Μόνο ένας θαλασσοκόρακας κι ένα χελιδόνι της θάλασσας (ποταμογλάρονο) τα δάμαζαν με χάρη, αρμονία και μαεστρία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Νυχτερινή βόλτα έκανα Βαγγέλη στα μέρη μας (παλαιό Φάληρο) Το κύμα 🌊 αρκετό 🌊🌊🌊 και η θολούρα από τις ψεκάδες του κύματος που έσκασε στον Φλοίσβο ήταν έντονη. Περνούσε και καταιγίδα στα νότια του νομού και έδινε ηλεκτρικές εκκενώσεις. Όμορφες καιρικές συνθήκες δίχως ακρότητες, τουλάχιστον για εμάς τους παραθαλάσσιους. Έχω κάνει μπάνιο με τέτοιο καιρό και είναι όπως το λες..... Σηκώνεται ολόκληρος η άμμος εντός της θάλασσας και η θολούρα δεν αφήνει περιθώρια να δεις τον βυθό. Ο κύριος ζιακόπουλος για εμένα είναι μοναδικός και από ανέκαθεν. Με τραβούσε από μικρή ηλικία ο δάσκαλος, με το δελτίο καιρού που έλεγε για τους αγρότες. Με φώναζε ο πατέρας μου, που γνώριζε ότι μου άρεσαν τα καιρικά φαινόμενα, και μου έλεγε, έλα, ο καλός ο μετεωρολόγος είναι στην τηλεόραση. Αξέχαστες εποχές. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Σήμερα Σάββατο 4/12 κόπασε αρκετά το κύμα, αλλά μας έμεινε η θολούρα ακόμα και στο Θυμάρι, που βούτηξε και ο αδερφός μου και άλλα τρία άτομα. Ο ένας, πιτσιρικάς, μάζεψε και σκουπίδια, παρακινώντας και μένα να βάλω όσα χωρούσε μια σακούλα, που έφερε δίπλα μου ένα κύμα. Τα δε μαραμένα φύλλα της ποσειδωνίας που έχει ξεβράσει η θάλασσα, σχηματίζουν ένα τείχος στη μεγάλη αμμουδιά φαντάζοντας σαν βράχια από μακριά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Όλους τους τύπους καιρού απόλαυσα σήμερα από το πρωί έως και τώρα που γύρισα από την 2η επίσκεψη μου την ίδια μέρα στην Αθήνα.
    Το πρωί ξεκινησα με λιακάδα από την Θήβα για το μουσείο της Ακρόπολης,μεταφέροντας μαθητές,εκεί συνάντησα συννεφιά που έρχονταν από τα νότια της Αττικής,έσπασε μετά από λίγο,για να φύγω με φορτωμένο καιρό στην επιστροφή και να να συναντήσω πολλή βροχή από Μαλακάσα έως Οινόφυτα και ήλιο με λίγα σύννεφα προς Θήβα.
    Μέχρι να φτάσω στο χωριό μου είχε ήδη ξεκινήσει ψιχαλα που ερψορσν από τον Ελικώνα και το απόγευμα στον δρόμο ξανά για Αθήνα,σφοδροι άνεμοι με συνόδεψαν μέχρι το Χίλτον.
    Αργά στην επιστροφή μου,πάλι βροχή από Μαλακάσα έως Σχηματάρι,καταιγίδα στο ύψος της Ριτσωνας και κλειστό καιρό με ποτιστικη βροχή και χαμηλή νεφωση δώσω το χωριό μου,δυνατό δυτικό άνεμο,9 βαθμούς και σχεδόν 10 χιλιοστά,πολύ περισσότερο στα ορεινά του Ελικώνα με 6,7 βαθμούς στο Ζερικι,που σημαίνει ότι μάλλον ξαναχιονιζει στην παλιοβουνα.
    Σφοδρή χιονοθυελλα επικρατεί στον Παρνασσό,όπως με πληροφόρησαν φίλοι που βρίσκονται εκεί.
    Βλέπω τι γίνεται και σε πολλές περιοχές της χώρας,οπότε όλα βαίνουν καλώς και φυσικά τα καλύτερα έπονται.
    Φίλε Πέτρο,εννοείται πως δεν χρησιμοποίησα το ουσιαστικό,τέλεση,έτσι χωρίς λόγο.
    Όλα έχουν την σημάδια τους και γι'αυτό πρέπει πάντα να διαβάζουμε προσεκτικά το κάθε κείμενο που γράφετε στα σχόλια.
    Γράφω πχ για το γύρισμα του φεγγαριού και άλλοτε λέω,ωραίο άλλοτε όμορφο,καλό ιδανικό κλπ,το καθένα έχει την δική του σημασία και πρέπει ο αναγνώστης να συλλάβει αυτή την διαφορά,εάν όχι τότε οδηγείται σε λάθος συμπέρασμα.
    Όλα τα αρχαία κείμενα των φιλοσόφων γράφονταν με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης όφειλε να "εργαστεί" πάνω σε αυτά για να πάρει σαν αντάλλαγμα όλη την γνώση και την σοφία των κειμένων και όχι να περιμένει έτοιμη μασημένη τροφή.
    Χρόνια πολλά στις Βάρβαρες,αλλά και στο πυροβολικό μας που γιορτάζει σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάς με γρίφους τώρα, Χριστόδουλε. Σαφείς προβλέψεις θέλουμε. Σαν αυτές που έκανα από τις αρχές / μέσα Νοέμβρη ότι δεν πρόκειται να έρθει ψυχρή εισβολή στην Αττική και προσώρας δικαιώνομαι. Εντάξει, κάποια στιγμή θα κάνει κρύο και στην Αττική μέσα σε 3-4 μήνες χειμώνα, αναμενόμενο είναι αυτό. Τα δικά μου "σημάδια" (ισχυροί νοτιάδες στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη) μου "δείχνουν", πάντως, ότι το πιθανότερο είναι ένας χειμώνας που να μοιάζει με εκείνον του 2017-18 (πολλά χιόνια στα βουνά, πολλές βροχές - χωρίς κρύο - στα πεδινά). Νομίζω και για το περιβάλλον είναι ο καλύτερος ένας τέτοιου τύπου χειμώνας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Για μένα Βαγγέλη και αυτός ο χειμώνας πού περιγράφεις,μία χαρά είναι!
      Χρόνια πολλά στις Βαρβάρες!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα και χρόνια πολλά στις Βαρβάρες (προσοχή στον τόνο!).Πηγαίναμε για 0mm,αλλα τη νύχτα εδέησε να αφήσει και εδώ 6mm.Η απόλυτη ανισοκατανομή .Βλέποντας τις εικόνες από το αγαπημένο Μεσολόγγι,μούρχονταν στον νου τα γνωστά λόγια "βάστα καημένο Μεσολόγγι,βάστα".Άσε που και το β οργανωμένο στοχεύει νομίζω κατά τα ίδια περίπου μέρη.Προσοχή μεγάλη.------Π.Α.

    Υ.γ. "Μέκλεισες στα σπλάχνα σου κύμα πελαγίσιο". Αυτό,διαβάζοντας ένα σχόλιο!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα! Σιγά τα ωά ήταν η ""κακοκαιρία "" που επηρέασε την περιοχή μας! (Παγγαίο) Για να δούμε την επόμενη.. Ίσως επειδή δεν είχε όνομα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολλή βροχή τη νύχτα και στην περιοχή μου.Και σήμερα από τις 10 μέχρι τις 11 περίπου για καμιά ώρα καλό νερό.Ο αέρας κόπασε επιτέλους, και παραμένει ΝΑ.Βλεπουμε τη συνέχεια.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έβρεξε εδώ στην Εύβοια σχεδόν όλοι νυχτα ποτιστικου χαρακτήρα αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες βροχες ελπίζω από Δευτέρα το άλλο σύστημα να μας επιρεασει περισσότερο, καλημέρα στον Δάσκαλο κ σε όλη τν παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή