Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Β. Ελλάδα, κινείται ανατολικά. Ένα άλλο χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Θράκη, τη Δ-ΝΔ Ελλάδα, τη Ν. Πελοπόννησο και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς (Β. Κρήτη). 


Την Τετάρτη (29/12), στη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται σύντομες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (30/12), σύντομες τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Την Παρασκευή (31/12), λίγες βροχές προβλέπονται τις πρωινές ώρες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Πρωτοχρονιά, δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει του 19 βαθμούς. 

30 σχόλια:

  1. Μόνο οι τρεις πιο καταστροφικές πλημμύρες στοίχισαν 637 ζωές το 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Skynews. Αυτές ήταν ο τυφώνας Ida στις ΗΠΑ και την Καραϊβική με συνολικά 95 θύματα και οικονομική ζημιά 49 δισ. στερλίνες, οι πλημμύρες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο τον Ιούλιο με 242 νεκρούς και κόστος 33 δισ. στερλίνες και αυτές της επαρχίας Henan στην Κίνα, από τις οποίες χάθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι και έμειναν άστεγοι 800 χιλιάδες. Ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκαν συνολικά 14 εκ. άνθρωποι, με τις οικονομικές ζημίες να ανέρχονται σε 13,3 δισ. στερλίνες.

    Την πεντάδα των πιο καταστροφικών καιρικών φαινομένων συμπληρώνουν η χιονοθύελλα που έπληξε το Τέξας, με τη θερμοκρασία να βυθίζεται στους -11 βαθμούς στο Χιούστον, οδηγώντας στο μεγαλύτερο μπλακ άουτ των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια - και σε πολλούς θανάτους από υποθερμία εξαιτίας του - και επιβαρύνοντας την αμερικάνικη οικονομία με 17,2 δισ. στερλίνες, αλλά και οι πλημμύρες στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά με κόστος 5,6 δισ. στερλίνες.

    Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Νότιο Σουδάν, εκτοπίζοντας συνολικά 850 χιλιάδες ανθρώπους, αλλά δεν συγκαταλέγονται στις 10 πιο κοστοβόρες κλιματικές καταστροφές του 2021, που στοίχισαν συνολικά 120 δισ. στερλίνες. Επίσης είναι η έκτη χρονιά από το 2011 που η οικονομική ζημία από τα καιρικά φαινόμενα ξεπέρασε τα 100 δισ. δολ. (77 δισ. στερλίνες).
    https://news.sky.com/story/eye-watering-costs-of-2021s-environmental-disasters-revealed-as-leaders-urged-to-make-climate-change-a-priority-12504051

    Τουλάχιστον το 2022 θα μπει με καλό καιρό, κάτι που συνέβη και πέρσι, αλλά και το 2013, το 2014 και το 2018. Αντίθετα, παγωμένη ήταν η Πρωτοχρονιά του 2015, όπως και του 2019, ενώ εκείνες του 2016 και του 2020 αρκετά κρύες, αφού είχαν προηγηθεί ψυχρές εισβολές στις 29-30/12 και στις δύο περιπτώσεις. Επίσης τις ίδιες μέρες σημειώθηκε η ψυχρή εισβολή πριν την Πρωτοχρονιά του 2017, που ήταν comme ci comme ca, που λένε και οι Γάλλοι, αλλά ακολούθησε η πανελλαδική χιονοκακοκαιρία Αριάδνη (6-11/1, αν και στην Αττική είχαμε νοτιά στις 6 και τις 11 Γενάρη).
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνος ο νοτιάς ήταν που έσωσε την παρτίδα στην Αττική, Βαγγέλη, αν δεν κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    2. Εννοείς ο δεύτερος στις 11 Γενάρη; Θυμάμαι, πάντως, μεγάλα κύματα και ανήμερα των Φώτων και στις 11/1/17, όταν στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα συνεχίζονταν οι χιονοπτώσεις. Η Αττική δεν είχε, πάντως, πρόβλημα από τα χιόνια, καθώς άρχισε να το στρώνει από τη νύχτα της Δευτέρας 9/1, αλλά ο ήλιος που βγήκε από νωρίς το πρωί της Τρίτης το έλιωσε αρχικά στους δρόμους.

      Θυμάμαι είχα γυρίσει περπατώντας στο Π. Φάληρο από το σπίτι μίας φίλης στην Καλλιθέα. Καθάρισα το χιόνι από το αμάξι, δίνοντας το στα παιδάκια της πολυκατοικίας να φτιάξουν χιονάνθρωπο, αλλά όταν είδα ότι ο ήλιος θα κρατήσει, κατέβηκα στην παραλία του Μπάτη. Είχε έρθει και ο συχωρεμένος ο πατέρας μου μαζί, διότι φοβόταν μην πάθω τίποτα. Δεν υπήρχε, όμως, πρόβλημα, καθώς με την ηλιοφάνεια η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 8 βαθμούς και φυσούσε ένα ελαφρύ βορειοδυτικό αεράκι. Το μόνο που μου έκοψε τα πόδια ήταν που είδα έναν άστεγο κουκουλωμένο να κοιμάται - θαρρείς ότι ήταν ένας μπόγος από ρούχα και όχι άνθρωπος - δίπλα σε τούφες, τούφες χιονιού.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Θυμόμουν ότι είχε χιονίσει την τελευταία μέρα, αλλά εδώ μάλλον θυμάσαι καλύτερα από εμένα. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν ότι ο καιρός ήρθε από νοτιοδυτικά. Μπορεί να κάνω κι εδώ λάθος βέβαια. Αν θυμάται κάποιος, ας με διορθώσει. Καλημέρα σε ολους!

      Διαγραφή
  2. Η έλλειψη σχολίων δείχνει το μέγεθος της απογοήτευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απογοήτευση για την πραγματικότητα;
      Ο καιρός μεταβάλλεται σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης , και όχι τις επιθυμίες μας ή το πνεύμα των εορτών..
      Ας είμαστε ευγνώμονες γι' αυτά που μας προσφέρονται.
      Θέλουμε δε θέλουμε, ο ρεαλισμός αρκεί.
      Χρόνια πολλά σε όλους!

      Διαγραφή
    2. Ζεστουλα και πάλι ζεστουλα... Καμία απογοήτευση!!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ ανώνυμε φίλε χρόνια πολλά κατ'αρχην...
      Ζεστουλα επέτρεψε μου να σου απαντήσω φιλικά, στην ώρα της!
      Αρκετή... ζεστουλα έχει 5-6 μήνες τουλάχιστον η χώρα μας!
      Είναι χειμώνας και είναι φυσικό η πλειοψηφία όπως βλέπεις των φίλων του μπλόκ να περιμένει τα κρύα του χειμώνα και γιατί όχι το χιόνι που αρέσει σε μικρούς αλλά και μεγαλύτερους όπως εγώ (42 ετών γάρ).
      Και πάλι χρόνια πολλά με υγεία!
      Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

      Διαγραφή
    4. Εντάξει, αγαπητέ Νίκο, δεν έχει και ζέστη. Φυσιολογικά εξελίσσεται ο χειμώνας, όπως γράφει παρακάτω και ο Ιπποκράτης Παππάς και όπως είχαν εκτιμήσει μεγάλοι μετεωρολογικοί οργανισμοί (Accuweather κ.λ.π.). Δηλαδή, ότι θα είναι σχετικά ήπιος με αρκετές βροχοπτώσεις από τα αλλεπάλληλα συστήματα από τα δυτικά. Αυτά συμβαίνουν προσώρας.

      Πολύ σωστή και η τοποθέτηση του Αντώνη από πάνω ότι ο καιρός μεταβάλλεται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης και όχι με τις επιθυμίες μας, ούτε με το πνεύμα των εποχών. Αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά έχω ένα χόμπι, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική μου συμμετοχή και όχι από παράγοντες, που δεν μπορώ να επηρεάσω.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Κάπως έτσι εξελισσόταν ο καιρός και πέρυσι και μετά μας το έριξε το χιονακι ,εστω και για λίγες μέρες χειμώνα.Κατι παρόμοιο θεωρώ ότι θα έχουμε και φέτος,μετά τα Άγια θεοφάνεια πιστεύω ο καιρός να αποκτήσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.Εδω μέρα με τη μέρα θα μας ενημερώνει ο δάσκαλος αξιόπιστα και έγκυρα.χρηστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά με υγεία εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου στο δάσκαλο και σε όλες τις φίλες και τους φίλους του μπλογκ! Διακρίνω κι εγώ την απογοήτευση στους καιρόφιλους, αλλά δεν βρίσκω το λόγο. Εκτός από το γεγονός ότι ο χειμώνας είναι στο ξεκίνημά του, δεν μου φαίνονται τόσο ασυνήθιστες οι καιρικές συνθήκες της περιόδου που διανύουμε. Θα πάρουμε και τα νερά μας την τρέχουσα εβδομάδα (ήδη στα Πατήσια έπεσε μια σύντομη αλλά αξιοπρεπής βροχή), επομένως το ενδιαφέρον υπάρχει. Ελπίζω να έχουμε και τις ευκαιρίες μας για λευκές επισκέψεις αργότερα. Να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά! Ώρα για τις Αλκυονίδες μέρες. Για τα υπόλοιπα έχουμε ακόμα τρεις μήνες μπροστά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως είπε, σοφά, ο κος Ζιακόπουλος:"θα ξανάρθει!" Υπομονή θέλει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους.
    Σήμερα την περάσαμε την ημέρα με κάποιες μπόρες του τέταρτου.Αυτο ήταν όλο.Λιγα πράγματα.Να δούμε μήπως και επιφυλάσσει τίποτα καλό για τη συνέχεια.
    Καλό βράδυ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύντομη αλλά θεαματική μπούκα το απόγευμα των πρώτων δυνατών ομβρων στα Μέγαρα! Περιμένουμε τις βροχούλες! Σημαντικό μέρος του χειμερινού καιρού! Σας τις χαρούμε ευχόμενοι να μην προκαλέσουν ζημιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά και καλή εβδομάδα σε όλους τους φίλους και στον Δάσκαλο μας. Όπως λέει παραπάνω ο φίλος Νώντας, έχουμε ακόμα 3 μήνες μπροστά μας. Θα έρθει ο λευκός επισκέπτης. Ε δεν μπορεί να μας αφήσει έτσι με το παράπονο και να μην μας δώσει τις χαρές που αξίζουμε. Τουλάχιστον έστω να πάρουν την μερίδα του λέοντος αυτοί που πρέπει να την πάρουν. Πριν μπεί με το καλό ο καινούργιος χρόνος,θα καταγράφουν σεβαστά χιλιοστά βροχόπτωσης από τα βροχόμετρα και χαίρομαι για αυτό. Ευτυχώς που δεν έχουμε βαρετοκαιρία. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εν καιρώ τω δέοντι το καύμα και ο κρυμός ."Βροχούλα το φθινόπωρο και το χειμώνα κρύο,ο ταχυδρόμος έφυγε απ το ταχυδρομείο." 10 mm σήμερα,διαφυγόντα από την Ήπειρο.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια χαρά εβδομάδα με βροχές παντου θα είναι αυτή που έρχεται. Εξάλλου και οι βροχές με νοτιάδες είναι μέρος του χειμερινού σκηνικού. Στο κάτω κάτω ο Δεκέμβριος μας έδωσε και κρύα και θα έρθουν εννοείται κι άλλα το Γενάρη και το Φλεβάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μία τριαντάρα χιλιοστά έχουν πέσει μέχρι στιγμής στην πεδινή Αιτωλοακαρνανία και έπεται η συνέχεια.
    Στην Ήπειρο σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο με Παραμυθιά και Θεοδώριανα να κοντράρονται στην τρέχουσα με περίπου 300mm μέχρι στιγμής!
    Αυτά θα τα δούμε καλύτερα όταν τελειώσει ο χρόνος.

    Αύριο η κακοκαιρία συνεχίζει στα δυτικά νοτιοδυτικά οπως και σε νότια νησιωτικά τμήματα και τοπικά μόνο στην υπόλοιπη χώρα ενώ τα χιονοδρομικά της Βόρειας ΒΔυτικής χώρας θα συνεχίσουν να βάζουν μεγάλες ποσότητες χιονιού.
    Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί έως κ την προπαραμονή πρωτοχρονιάς κάθως το σύστημα θα μπεί στο Αιγαίο κ εκτιμώ οτί θα εχουμε αξιόλογες βροχές σε όλη τη νότια χώρα και πιθανόν κατά τόπους και στα ανατολικά ηπειρωτικά.
    Η λιακάδες της πρωτοχρονιάς δε δείχνουν να κρατούν πολύ καθώς από τις 3 με 4 τού μήνα τα χαμηλά θα επιστρέψουν από τα δυτικά και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε πιό φυσιολογικά επίπεδα.
    Συνεχίζοντας να πω ότι η ισχυρή θερμή εισβολή πού αναμένεται στην κεντρική και δυτική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες(μέγιστη σε Γαλλία κυρίως έως 26 με 27β)δε δείχνει να επηρεάζει τη χώρα μας ιδιαίτερα καθώς μόνο στα πολύ δυτικά και νότια αυτή η μάζα θα προσπαθεί να μας ζεσταίνει.
    Εκτιμώ ότι μέγιστες κοντά στούς 16β σε ανατολικά και βόρεια,και 17 με 18 στα υπόλοιπα τμήματα είναι κάτι πού δεν προκαλεί εντύπωση για Ελλάδα και έχει ξανά συμβεί ουκ ολίγες φορές.
    Λόγω βοριά και ξαστεριάς μάλιστα οι ελάχιστες θα είναι σχετικά χαμηλές ενώ όλο αυτό δε δείχνει να κρατά πολύ όπως προείπα.
    Όσοι λοιπόν μετά τα δήθεν πασχούγεννα υποσχέθηκαν ζέστες και 25αρια τις επόμενες ημέρες και το νέο έτος μάλλον γιά άλλη μία φορά θα πάνε στον κουβά.
    Τελος να πω ότι παρόλο πού χάσαμε το μοτίβο της κυκλοφορίας τις τελευταίες ημέρες τού χρόνου(αποτυχία δυστυχώς)τίποτα δεν έχει τελειώσει για τη συνέχεια καθώς όλα συνεχίζουν να δείχνουν υπερφόρτωση των δεξαμενών ψύχους στην ανατολική Ευρώπη μετά τις γιορτές κ τάση κίνησης αυτού νοτιότερα δίνοντας δυνατά σκηνικά στη συνέχεια.
    Θα το κοιτάμαι καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμη γιά λεπτομέρειες.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακόμα μία καιρική τραγωδία στη Βραζιλία και τη Βολιβία, όπου χάθηκαν 18 και 13 άνθρωποι αντίστοιχα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τη Le Monde. Oι καταιγίδες έπληξαν την επαρχία Μπαχία στη βορειοανατολική Βραζιλία, όπου αγνοούνται ακόμα δύο άτομα, ενώ από τις 35 χιλιάδες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι 16 χιλιάδες δεν έχουν βρει ούτε προσωρινό καταφύγιο. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 286 και οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν με κάποιο τρόπο από "την τραγωδία που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Μπαχία" σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Rui Costra, ξεπερνούν τις 430 χιλιάδες.

    Συνολικά 25 δρόμοι είναι απροσπέλαστοι λόγω των πλημμυρών στη Βραζιλία, ενώ στη γειτονική Βολιβία, πέρα από τους 13 θανάτους, 1.000 οικογένειες έχουν υποστεί καταστροφές, κυρίως από υπερχείλιση ποταμού στη Santa Kruz. Επίσης, θα γίνει επιχείρηση από αέρος για τη μεταφορά 32 ανθρώπων, που έχουν εγκλωβιστεί στην κοινότητα San Julian.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/12/27/au-bresil-18-morts-et-58-communes-inondees-sous-des-pluies-torrentielles_6107379_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η περιοδος αμεσως μετα τα θεοφανεια, ειναι πολυ ενδιαφερουσα!! Για να δουμε τι θα δουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σού φίλε Αλέξανδρε,έτσι είναι όπως τα λες,από τα φώτα κ μετά διαφαίνονται σπουδαία πράγματα και απο πλευράς χαμηλών αλλά και θερμοκρασιών όπως είπα.
      Όλα εκεί συγκλίνουν αλλά έχουμε μέρες να τα λέμε αυτά.

      Στο σήμερα η Ήπειρος συνεχίζει και σπάει όλα τα ρεκόρ με την πόλη της Άρτας αυτή τη φορά να δίνει ρεστα με με 110mm μέσα στο τελευταίο 12ωρο!

      Διαγραφή
    2. Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το ένα τρέξιμο δείχνει ψυχρή εισβολή για μετά τα Φώτα, το επόμενο την παίρνει πίσω, ενώ και το ευρωπαϊκό δεν ακολουθεί προς το παρόν τον τζίφο. Το θέμα είναι ότι μπαίνοντας συνέχεια σε καιρικά σάιτ και παρακολουθώντας και αναλύοντας κάθε τρέξιμο των μοντέλων - γιατί το έχω παρατηρήσει και στον εαυτό μου αυτό - σου δίνεται η εντύπωση ότι η μία ψυχρή εισβολή θα ακολουθεί την άλλη.

      Τόσο επειδή όταν θέλουμε πολύ κάτι νομίζουμε ότι θα συμβεί κιόλας, όσο και διότι στα καιρικά blog και οι υπόλοιποι με τους οποίους ερχόμαστε σε επικοινωνία πιστεύουν το ίδιο, οπότε δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτό είναι και το πιο πιθανό. Αλλά στην πραγματικότητα είναι σπάνιο, όπως αποδείχτηκε, άλλωστε, για άλλη μία φορά στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου που οι ψηφιακές ψυχρές εισβολές ήταν καμιά δεκαριά, αλλά σημειώθηκε μόνο μία, μέτριας έντασης και περιορισμένης γεωγραφικής έκτασης.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη εννοείται ότι τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει.
      Μία τάση δίνουμε ως φίλοι και γνώστες τού καιρού γιά την φόρτωση ψύχους στην ανατολική ευρώπη μετά τα φώτα πού μάλλον είναι αδιαμφισβήτητη.
      Το πού ακριβώς θα τραβήξει είναι άλλο θέμα.
      Άλλωστε αυτό γράφουμε και εμείς ότι δεν έχει κλειδώσει κάτι.
      Το επικρατέστερο σενάριο έως και το 1ο 10ήμερο τού νέου έτους είναι εκ νέου δυτική κυκλοφορία με χαμηλά και νερά και πάλι κυρίως στα δυτικά με χιόνια αρκετά επίσης μόνο στα ορεινά της Πίνδου κατά κύριο λόγο.
      Μού φαίνεται οι Αμερικάνοι τού AccuWeather γιά άλλη μία φορά πάνε να επιβεβαιωθούν για έναν πολύ βροχερό με ακραία φαινόμενα σε όλη τη Μεσόγειο καιρό και με ψύχος στα ανατολικά της Ευρώπης να καραδοκεί αλλά να μην καταφέρνει να φτάνει πολύ νότια στο μεγαλύτερο διάστημα τού χειμώνα.
      Θα δούμε εάν θα πέσουν μέσα εντελώς,αλλά ακόμη και έτσι άνετα μπορεί να κατεβάσει ψύχος το επόμενο διάστημα.
      Με λίγα λόγια δεν διαφωνούμε.

      Διαγραφή
  15. Ηπιο καιρο με νοτιαδες θα δουμε😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πλημμυρες στη Θεσπρωτία: Εγκλωβισμένοι παρέμειναν οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας.
    Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί χωριά της Θεσπρωτίας από την θεομηνία, που πλήττει τον νομό τις τελευταίες ώρες.



    Εγκλωβισμένοι παρέμειναν οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες της Λωρίδας Σαγιάδας, καθώς ο δρόμος που οδηγεί στη μονάδες βρίσκεται κάτω από ένα ρέμα, το οποίο ξήλωσε την άσφαλτο.
    Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το ρέμα που υπάρχει στην είσοδο του γραφικού χωρίου υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να νερά να έχουν καλύψει το οδόστρωμα.
    Η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φιλιατών και του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Σαγιάδας απαιτήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, για απάντληση υδάτων από δύο σπίτια στο χωριό της Σαγιάδας.

    Επίσης η επέμβαση της πυροσβεστικής απαιτήθηκε και για τον απεγκλωβισμό ΙΧ, στο δρόμο Σαγιάδας – Μαυροματιου, κοντά στη Λωρίδα Σαγιάδας. Βέβαια τα καναλια των Αθηνών δεν ανέφεραν τίποτα και ούτε η ΕΜΥ έδωσε όνομα στο χαμηλό.Με όλα αυτά βέβαια ενισχύεται ο τοπικισμος και η απέχθεια για το κράτος των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα δεν είναι η ονοματοδοσία του χαμηλού σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, Γιάννη. Χρειάζεται ριζική αναμόρφωση του συστήματος έκδοσης προειδοποιήσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο οποίο καθοριστική θα είναι η δράση σε επίπεδο Περιφερειών. Ένα εθνικό meteoalarm με διακριτούς ρόλους και καθήκοντα όλων των εμπλεκομένων φορέων.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι δάσκαλε,
      Μη μασάτε παιδιά με τις ονοματοδοσίες! Δεν έχει καμιά σχέση ότι πρέπει να ονομαστεί μια κακοκαιρία για να της δώσουμε σημασία. Ευτυχώς που μετά την πρώτη περίοδο που βαφτίζαμε κάθε κακοκαιρία τώρα έχει περιοριστεί και σπανίζουν τα βαφτίσια. Από εκεί και πέρα το αθηνοκεντρικό κράτος δεν θα αλλάξει τώρα ούτε σύντομα. Ας μην παραμυθιαζόμαστε. Είναι η κυρίαρχη νοοτροπία. Πρέπει να φωνάζουμε για αποκέντρωση για θεσμούς και κανόνες που θα επεμβαίνουν έγκαιρα και σε όλη την επικράτεια για να βοηθούν όλους μας τους κατοίκους. Ο δάσκαλος τα λέει απολύτως σωστά.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  17. Iστορικές χιονοπτώσεις είναι σε εξέλιξη από τα Χριστούγεννα και αναμένεται να συνεχιστούν στη βόρεια και δυτική Ιαπωνία, όπως μεταδίδει το BBC. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει και για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων από τον όγκο του χιονιού, που έχει συσσωρευτεί και σε συνδυασμό με την αστάθεια της ατμόσφαιρας (δηλαδή, μπορεί αν οι θερμοκρασίες ανέβουν απότομα και γυρίσει σε βροχή να καταρρεύσουν μεγάλες ποσότητες χιονιού). Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές έπεσε διπλάσια ποσότητα χιονιού από τον μέσο όρο ολόκληρου του χειμώνα. Μάλλον δεν ισχύει, λοιπόν, ότι με την κλιματική αλλαγή χιονίζει λιγότερο.
    https://www.bbc.com/news/av/world-asia-59806939
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή