Απολογισμός και μελλούμενα

Υμηττός 19-12-2021. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας


Ο απολογισμός

Αν και η κακοκαιρία έχει ακόμα μια προσήνεμη ουρίτσα, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, τουλάχιστον ως προς τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ανέμους και τις θερμοκρασίες. Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, τα υψόμετρα των 200 με 300 μέτρων που αναφέρθηκαν στην πρόγνωση της Πέμπτης (16/12) για την κεντρική Ελλάδα επαληθεύτηκαν και δεν έλειψαν οι όμβροι χιόνος (επί το λαϊκότερον χιονομπόρες) σε περιοχές που δεν προβλέπονταν ή προβλέπονταν ελάχιστα φαινόμενα. Οι προαναφερθέντες όμβροι ήταν μέρος των εκπλήξεων που είχα αναφέρει στις προγνώσεις. Η αλήθεια είναι ότι στη Β-ΒΔ Ελλάδα και αλλού περίμενα περισσότερες χιονο-εκπλήξεις, αλλά αυτές δεν ήρθαν.


Η εικόνα του milestone snow που αναρτήθηκε την Τρίτη (14/12) δεν ανταποκρινόταν μόνο στις χιονοπτώσεις της παρούσας κακοκαιρίας. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα και τις πολικές αέριες μάζες που τη νέα εβδομάδα θα μεταφέρονταν στην Α-ΒΑ Ευρώπη και με τη μεσημβρινή κυκλοφορία θα επηρέαζαν και την περιοχή μας. Αυτό αναμένεται να συμβεί, αλλά όχι με τον τρόπο που είχε αρχικά προβλεφτεί.

Έχω τη γνώμη ότι την απογοήτευση των φίλων του χιονιού στις περιοχές που δεν χιόνισε καθώς και εκείνων που μένουν στις περιοχές που χιόνισε αλλά περίμεναν περισσότερο χιόνι προκάλεσαν οι μεγάλες προσδοκίες που αντικειμενικά δεν βασίζονταν στις προγνώσεις αλλά στο… hopecasting. Είναι αλήθεια ότι και η αναγγελία των χιονο-εκπλήξεων αναπτέρωσε τις ελπίδες, αλλά δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε όταν... δεν κερδίζουμε το λαχείο!

Τα μελλούμενα

Αναφορικά  με την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα, επισημαίνονται:

α) Η ξώφαλτση ψυχρή εισβολή της Τρίτης (21/12) που θα φέρει πολύ λίγο υετό αλλά αρκετό κρύο (κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα).

β) Οι παγωνιές το διημέρου Τετάρτη-Πέμπτη (22-23/12).

γ) Η σταδιακή στροφή των ανέμων σε Δ-ΝΔ της Παραμονής των Χριστουγέννων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους.

δ)  Ο καιρός του ΝΔ ρεύματος των Χριστουγέννων.  

 

Καλή Κυριακή, φίλοι μου


25 σχόλια:

  1. Mια χαρά κύριε Ζιακόπουλε και ακόμα και αν δεν ήρθαν τουλάχιστον διαπιστώσαμε ότι έχετε ακόμα το πάθος...της νιφάδας αυτό αρκεί.για τα επόμενα..(νομίζω περιμένατε την κατάντη ανάπτυξη στην ψυχρή μάζα που έρχεται)...στο κάτω κάτω...εχουμε μπροστά μας γενάρη και μία ΒΑ Ευρώπη στα καλύτερα της...ο Σιβιρηκός ακόμα κάνει διακοπές"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για την ενημέρωση να είστε καλά!! Καλή Κυριακή! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συννεφιασμενη, ανταριασμενη, και ψυχρή ξεκίνησε εδώ στη Ρόδο η Κυριακή. Άλλα 8 χιλιοστά για σήμερα με το συνολικό storm total της κακοκαιρίας κάπου στα 50 χιλιοστά. Το πολύ ενδιαφέρον όμως της υπόθεσης για εδώ είναι ότι έβρεξε "χειμερινά", με μονοψηφιες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού (και με την αισθητή ακόμα πιο χαμηλή). Συνήθως όταν εδώ μπαίνει το κρύο, ο υετός παπαλα (εξαίρεση ίσως ο ΒΔ άνεμος). Έβρεχε όμως χθες για πολύ ώρα με ανέμους διαφόρων διευθύνσεων και χαμηλή θερμοκρασία. Ιδανικό χριστουγεννιατικο σκηνικό για παρέα στο σπίτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω επίσης ότι είχαμε χιονόπτωση (και χιονόστρωση) στα ψηλά του Ατταβυρου

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Πραγματικά δάσκαλε αυτή η κυκλοφορία που πάει να παγιωθεί στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες με ξεπερνάει και θα ήθελα τη γνώμη σου. Ένας πολικός στροβιλος από τη βορειοανατολικη Ευρώπη θα ταξιδέψει προς δυσμάς για να ενωθεί κάπου στον Ατλαντικό με τον τυφώνα που θα μας έρθει από την Αμερική. Για να χιονισει που? Στα ψάρια? Κρίμα να πάει τόσο κρύο χαμένο. Βέβαια σε αυτό συντελεί και ο Γροιλανδικός αντικυκλώνας που τραβάει σα μαγνήτης τους αυλωνες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο αζορικος. Όπως και να χει μου φαίνεται αλλοπρόσαλλη, πρωτόγνωρη και μη ορθολογική μια τέτοια κυκλοφορία. Θα ήθελα να ακούσω και την άποψη των άλλων φίλων του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε όλους. Κι εμένα κοντοχωριανέ μου φαίνεται αλλοπρόσαλλο, αλλά μπορεί να συμβεί. Θεωρώ ότι για περίπου μία εβδομάδα απ' όταν γίνει, δηλαδή από την Τετάρτη-Πέμπτη και μετά θα είμαστε καθαρά στο νότιο τομέα, με μουντάδες και υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική Ελλάδα, άντε και καμιά βροχούλα (αλλά όχι τις κακοκαιρίες που πέρασαν). Όπως θα στηθεί η κυκλοφορία, ωστόσο, και δεδομένου του κρύου στα βόρεια και βορειοδυτικά της Ευρώπης, θέλω να πιστεύω / ελπίζω, ότι από τα τέλη του έτους κ αρχές του επόμενου θα ευνοηθούμε πάλι κι αυτή τη φορά πρωτίστως η δυτική και η βόρεια χώρα. Κι εννοώ με χιονοεκπλήξεις. Πρέπει επιτέλους να χιονιστούν και αυτά τα έρμα τα Γιάννενα. Βρε παιδιά και δάσκαλε, τι γίνεται με αυτή την πόλη? Θυμάμαι προ 15ετίας (παιδάκι ακόμα τότε) να με παίρνουν συγγενείς, παππούδες, θείοι, τουλάχιστον 4-5 φορές κάθε χειμώνα και να μου λένε ρίχνει χιόνι στα Γιάννενα. Τι έχει γίνει τελευταία? Δε λέω ότι ήταν ποτέ Φλώρινα, αλλά 4-5 φορές το χρόνο έριχνε, άλλοτε πολύ, άλλοτε λίγο. Θα χιονιστούν ποτέ, έστω λίγο όπως παλιά, με καιρό Δ ρεύματος? Νομίζω το μοτίβο αυτό καιρού, δηλαδή οι ψυχροί Δ-ΝΔ άνεμοι και οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Πίνδου, έχει εκλείψει περισσότερο από κάθε άλλο μοτίβο στη χώρα την τελευταία 10ετία.
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
  5. Με άλλα λόγια δηλαδή, καλά Πασχούγεννα για ακόμη μία χρονιά. Για Πρωτοχρονιά οψόμεθα και ευελπιστούμε σε κάποια αλλαγή. Σέργιος, Γιάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και σήμερα το πρωί, από το πουθενά (τουλάχιστον στο μυαλό μου δεν το ειχα καν σαν ενδεχόμενο) χιόνισε κανονικά τουλάχιστον για μια ώρα στην Κηφισιά με μια δυό εξάρσεις (που αν είχαμε ένα βαθμό πιο κάτω, αν ήταν βράδυ αν αν αν ίσως είχαμε και ακόμα μια έκπληξη). Τουλάχιστον στην πεντελη έστρωσε προσκαιρα έστω μέχρι πολυ χαμηλά (400 μέτρα). Όσο για τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι στη Βρετανία πρέπει οι αντίστοιχοι χιονοφιλοι (που μεταξύ μας παιζει να είναι πιο στερημένοι και από εμάς) να στήνουν παρτυ σιγά σιγά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H φράση του κ. Ζιακόπουλου, που τα λέει όλα είναι ότι "δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε όταν δεν κερδίζουμε το λαχείο"... Άλλωστε, η σπανιότητα του χιονιού στα νότια πεδινά και παραθαλάσσια είναι μέρος της γοητείας του. Σχετικά με τον μύθο του Αισώπου, που ανέπτυξε πολύ ωραία ο κ. Πέτρος από την Κορινθία στο προηγούμενο κείμενο, να προσθέσω ότι στο τέλος ο ήλιος κάνει τον χωρικό και να βγάλει την κάπα του και να βουτήξει στη θάλασσα. Έτσι, νομίζω ότι λέει ο μύθος τουλάχιστον.

    Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που συμβαίνει και διαπίστωσα για άλλη μία φορά είναι ότι ο βοριάς μας επιφυλάσσει έναν ήλιο με δόντια. Κάτι που φαίνεται και από τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας χθες 18/12 και σήμερα 19/12, που ήταν 9 βαθμοί στο Φάληρο. Το Σάββατο με συννεφιά, την Κυριακή με ήλιο, αλλά όλο το ΣΚ με δυνατό βοριά. Απλά την Κυριακή ήταν λίγο υψηλότερη και η αισθητή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να διαφωνώ μαζί σου και να εκνευρίζομαι πολλές φορές αλλά επειδή είμαι δίκαιος και ντόμπρος, σου βγάζω το καπέλο γιατί από μέρες επέμενες για διόρθωση και νοτιάδες τα χριστουγεννα όταν όλοι εμείς με βάση τα τρεξίματα πιστεύαμε και ονειρευομαστε λευκά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, Γιάννη, κανένα πρόβλημα. Μήπως κι εγώ δεν εκνευρίζομαι, όταν τα πράγματα δεν μου έρχονται όπως επιθυμώ; Ελπίζω να δεις και να χαρείς τα καιρικά φαινόμενα που σου αρέσουν στην περιοχή σου.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Για όσους ενθουσιάζονται με τα βουνά και τα χιόνια,χωρίς να αποστρέφονται βέβαια τη ΄θάλασσα,η εικόνα της κεντρώας Ρούμελης από το μέρος μας είναι αυτό που λέμε "χάρμα ιδέσθαι".Τα ορεινά συγκροτήματα Παρνασσού και Ελικώνα πάλλευκα και έμφορτα από φρέσκο χιόνι.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να βλέπατε την Γκιώνα και το Βαρδούσι…
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη τα βλέπω και αυτά,αλλά δεν είναι τόσο κοντινό το πλάνο.Πάντως αυτό που βλέπω παραπέμπει πράγματι σε κάτι εντυπωσιακό.Παρεμπιπτόντως να πώ ότι μου λένε φίλοι από τη Λακωνία ότι και ο Ταύγετος έχει μαζέψει πολλά χιόνια.Ολα αυτά,πέραν της αισθητικής ή άλλης απόλαυσης,προς μεγάλη χαρά του υδροφόρου ορίζοντα.Ειδικά τα Βαρδούσια με την άγρια ομορφιά τους εντυπωσιάζουν και χωρίς χιόνια και αποτελούν πρόκληση για.....ζόρικους αναρριχητές.Να είσαι καλά.-----Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Από εκεί που φαινόταν ότι ο βοριάς θα πάρει το πάνω χέρι για πολλές μέρες, τελικά θα γίνει το αντίθετο κατά πάσα πιθανότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και όμως...τα μοντέλα αρχίζουν και εμφανίζουν ισχυρό ΝΔ ρεύμα στον Βορειο αντλαντικό μετά τα χριστούγεννα..αν επιμείνουν..οι μηχανές για το ταξίδι..ξαναπαίρνουν μπροστά
    "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει ενα σωρό φορές τα μοντέλα... Μη τα κοιτάς από τόσο νωρίς Θωμά

      Διαγραφή
  11. Για την κακοκαιρια που πέρασε τουλάχιστον στην περιοχή μου τα φαινόμενα λίγα εκτός από το κρύο που ήταν και είναι έντονο,ήλιος ☀️ με δόντια σήμερα στην Όθρυμε την θερμοκρασία ως 5 βαθμούς,το χιόνι ξεκινάει από τα 550 Μ και πάνω και στα ψηλότερα φτάνει τους 15 πόντους .Τώρα για τη μετέπειτα πορεία του καιρού τα είπε πολύ αναλυτικά ο δάσκαλος,όσο για την Πρωτοχρονιά θεωρώ δεν υπάρχει εικόνα ακόμη.Καλο υπόλοιπο Κυριακής.Χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και την βροχή μας είδαμε και τα χιλιοστά βροχόπτωσης πήραμε και τα χιόνια του έριξε. Μια χαρά είναι και εξελίσσεται ο καιρός, και έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Τουλάχιστον δεν έχουμε τα καιρικά χάλια άλλων ετών όπου τέτοια εποχή τα βουνά μας ήταν χωρίς χιόνι. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από το 2021,ως απολογισμό καιρικό, θα στεκόμουν σ αυτόν τον ανυποφορο και ατελείωτο καυσωνα, στις φωτιές (δεν είναι καιρικό φαινόμενο αλλά έχει άμεση σχέση), στις συχνες καταστροφές λόγω καιρου. Αξιομνημονευτα χιόνια και κρύα δεν είδα, αντίθετα διαπιστώνω έλλειψη ψυχρών επεισοδίων με ξεχωριστη ένταση, τουλαχιστον στην περιοχή μου (Β.Α)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους από την παγωμένη Αιτωλοακαρνανία!
    Καταρχάς να παραδεχθώ τον Βαγγέλη πού επέμενε για θερμοκρασιακή διόρθωση τα Χριστούγεννα πού όντως αυτή θα έρθει.
    Το δικό μού σχόλιο μετά απο αρκετή μελέτη στούς δείκτες και τούς χάρτες κυκλοφορίας πού στην ουσία ανανεώνει την αρχική εκτίμησή μού από τι αρχές τού μήνα αναλύεται παρακάτω και πάει μέχρι την την Πρωτοχρονιά.

    Αρχικά λοιπόν το υπάρχον κρύο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με αυξομειώσεις και κάποια φαινόμενα τοπικά σήμερα στα κεντρο-δυτικά-Ιόνιο και αύριο ανατολικά και νότια,χαρίζοντας μάλιστα πασπάλες ακόμη και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα των προαναφερθέντων περιοχών.
    Η δική μού άποψη είναι ότι πλην της πολύ ανατολικής και νότιας χώρας, καμιά άνοιξη δε θα έρθει ενώ εάν αυτή συμβεί θα είναι μικρής διάρκειας.
    Η Κεντροβόρειοδυτική χώρα μάλιστα έως και ανήμερα σχεδόν τα Χριστούγεννα θα έχει και κρύο και αυξημένη υγρασία και αρκετές νεφώσεις-ομίχλες(βόρεια-κεντρικά ομίχλές,δυτικά τοπικές βροχές)πού θα κάνουν την ατμόσφαιρα πιό γιορτινή.
    Η επικράτηση λοιπόν ήπιων συνθηκών μεταξύ 25 και 28 τού μήνα θα οφείλεται καθαρά στο ξαφνικό ατλαντικό χαμηλό με πολύ χαμηλή πίεση(970mb)που θα σαρώσει εκείνες τις ημέρες τη μεγάλη Βρετανία και θα πάρει ΑΒΑνατολική κίνηση μπλέκοντας αρκετά την καιρική τράπουλα, σκάβοντας θερμές μάζες σε όλη τη Μεσόγειο.
    Αυτό δεν φαίνονταν σε κανένα σχεδόν σενάριο πριν μέρες.
    Παρόλα αυτά όμως παρατηρώντας τούς χάρτες,η περιοχή μας δε θα λάβει αυτούσιο τον θερμό πυρήνα αυτού τού αέρα αλλά μόνο τα περιφερειακά τού κύματα.
    Προς τις τελευταίες ημέρες τού έτους ξεκάθαρα βλέπουμε τη γρήγορη κίνηση τού Αζορικού να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης με μία υψηλή ράχη(ριντζ) πίεσης να φτάνει στην αλλαγή τού έτους μέχρι τα πολύ βόρεια της Ευρώπης.
    Αυτό το σενάριο υποστηρίζεται από όλα σχεδόν τα μοντέλα,ενώ και οι καμπύλες των ensemble αρχίζουν να παίρνουν την κατιούσα.
    Επίσης προς την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων διαφαίνονται αξιόλογα ύψη βροχης στα δυτικά από οργανωμένη διαταραχή(χιόνια όμως στα πολύ ορεινά της Πίνδου)ενώ μέχρι το τέλος τού έτους και δεύτερη καπάκι διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο θα πρέπει να μας επισκεφθεί αυτή τη φορά με έναν κεντροβόρειο η ΒΔυτικό χιονιά στο τέλος,να μας κλείνει το μάτι και σε δεύτερο χρόνο στις αρχές τού έτους και στα ανατολικά καθώς θα υπάρξει αναδιοργάνωση πολικού ψύχους και κάθοδος αυτού μέσω των Βαλκανίων.
    Συμπερασματικά,τίποτα δεν έχει χαθεί καθώς αυτά πού ακούγονται για άνοιξη διαρκείας και καλοκαιρία δεν έχουν καμία υπόσταση ειδικά για περιοχές πού ανέφερα πιό πάνω.
    Τα δυτικά και κέντρο-ΒΔυτικά πασχούγεννα πού λένε κάποιοι δε θα έχουν.
    Η άνοδος της θερμοκρασίας,και θα αργήσει να έρθει και δε θα κρατήσει για πολύ.
    Η δυτική ΒΔυτική χώρα θα ξανά πάρει μέχρι τέλους τού έτους λόγω ρεύματος αξιόλογο τοπικά υετό.
    Τέλος να πω,ότι ο καιρός θέλει και λίγο τύχη!
    Ότι και να λέμε εμείς,όσο και να διαβάζουμε,άνετα ο αυλώνας μπορεί με κίνηση κάποιες μοίρες δυτικά η ανατολικά να μας απογοητεύσει και αυτό δε θεωρείτε αποτυχία των προγνωστών αλλά η ρημάδα μας η τύχη.
    Υπομονή,ο χειμώνας στην ουσία τώρα μόλις ξεκινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως η εβδομάδα αυτή που μόλις ξεκίνησε διαφαίνεται πολύ κρύα Φωτη και για την ανατολική κ νότια Ελλάδα. Ακόμα και εδώ κάτω, θα παίξουν μονοψηφιες θερμοκρασίες την Τρίτη και Τετάρτη (κ με ακόμα πιο χαμηλά real chill). Και εννοείται παγετός στα ΒΑ και γενικά σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Θα μαλακώσει κάπως θερμοκρασιακα από την παραμονή των Χριστουγέννων. Επίσης οι βροχές από τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων φαίνονται σχετικά πιο γενικευμενες πανελλαδικά, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για καλύτερη εικόνα

      Διαγραφή
    2. Θα επηρεάσει και το ΝΑνατολικό Αιγαίο Θάνο η αλλαγή μετά τα Χριστούγεννα με βροχές εννοείται,καθώς αυτός ο καιρός είτε με τη μορφή Υ είτε Π πιάνει και εσάς.
      Απλά οπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει χρόνος για πανελλαδικές εκτιμήσεις.

      Διαγραφή
    3. Το καταλαβαίνω απόλυτα εννοείται

      Διαγραφή