Επί θύραις ο κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων!

Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για τη Δευτέρα (6-12-2021) και την Τρίτη (7-12-2012). Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα ροζ-μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο για τις υψηλές και σιέλ για τις χαμηλές).

Το βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τη χώρα μας το επόμενο διήμερο είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσει:

Α) Πλημμυρικά φαινόμενα στη Δ-ΒΔ Ελλάδα (Δευτέρα) και την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη (Τρίτη). Κατά τη γνώμη μου, στις περιοχές που προαναφέρθηκαν καλό είναι να συμπεριληφθεί και η κεντρική Ελλάδα που δεν προβλέπεται στους παραπάνω χάρτες.

Β) Κατολισθήσεις κυρίως στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Γ) Προβλήματα στη στεριά και τη θάλασσα λόγω των ανέμων που θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.   

Καλή Κυριακή σε όλους

20 σχόλια:

  1. Καραβατακης Αντώνιος5 Δεκεμβρίου 2021 στις 12:52 μ.μ.

    Καλή Κυριακή Δάσκαλε κ καλή εβδομάδα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις διαβασα την ανάρτηση και τα συναισθήματα ανάμεικτα .Χαρά γιατί συμπεριελήφθη και η κεντρική Ελλάδα στο.....πανηγύρι,αλλά και έντονος προβληματισμός για την ελοχεύουσα επικινδυνότητα.Όταν μάλιστα η επισήμανση προέρχεται από την συγκεκριμένη γραφίδα,τότε χρειάζεται.....διπλοσκοπιά.Λοιπόν ,η κακοκαιρία επί θύραις και οι θυρωροί στις θέσεις τους.

    Υ.γ. Αλήθεια δάσκαλε,τώρα που φυσάει και δυνατός μαίστρος,δεν της κάνουμε και ένα αεροβάπτισμα?!!.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο χαμηλό θα ταίριαζε το όνομα "Νικολής". Αλλά γιατί αεροβάπτισμα; "Ο Αι-Νικόλας έρχεται κουβάδες φορτωμένος!"

      Διαγραφή
  3. Έχουμε πάρα πολύ και μεγάλο >υετοφόρο< δρόμο μπροστά μας. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο δάσκαλος έδωσε τα φώτα τού.
    Δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε παρά μόνο τα πολύ πυκνά χιόνια πού θα πέσουν στην Πίνδο.
    Εκεί ειδικά πού είχαμε πλημμύρες(στα ίδια μέρη δλδ)μεγάλη,μεγάλη προσοχή.
    Ομιχλώδης και κρύος ο καιρός σήμερα το πρωί στην περιοχή μού.
    Έρχονται νέες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Toυλάχιστον, έβγαλε ήλιο την Κυριακή 5/12, εξασθένησαν πρόσκαιρα και οι νοτιάδες και φάνηκε ξανά και ο βυθός. Έτσι, έβγαλα μερικές καλούτσικες υποβρύχιες φωτογραφίες ως επί το πλείστον με μελανούρια που επανεμφανίστηκαν με την καλοκαιρία. Από την αγαπημένη μου ακτή μάζεψα μερικά μπουκάλια, αφρολέξ και 3-4 ξύλα με καρφιά, ενώ 2-3 σακούλες έβγαλα από τα βαθιά.

    Μία πέρκα κι ένας χάνος μου "μαρτύρησαν" ένα χταπόδι (τα πετρόψαρα συνηθίζουν να κοιτάζουν επίμονα προς το μέρος του κεφαλόποδου, βοηθώντας να το δεις σε δεύτερο χρόνο, καθώς χάρη στο εξαιρετικό του καμουφλάζ δύσκολα διακρίνεται με την πρώτη ματιά). Αυτή τη φορά, όμως, το χταπόδι κρύφτηκε γρήγορα σε ένα θαλάμι και δεν κατάφερα να το απαθανατίσω.

    Όπως λέει κι ένα παλιό γνωμικό: Του χαρτοπαίκτη, του ψαρά, του κυνηγού το πιάτο εφτά φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο. Το ίδιο ισχύει και για τον υποβρύχιο φωτογράφο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από τα Άβδηρα κύριε καθηγητά! Είχα την τύχη και το προνόμιο να σας έχω καθηγητή Μαθηματικών στην 1η Γυμνασίου το '78. Το έργο σας στην Μετεωρολογία αποτελεί σημείο αναφοράς.
    Με εκτίμηση
    Βαγγέλης Καλύμνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου παλιέ μου μαθητή Βαγγέλη! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Αν και από τότε πέρασε πολύς καιρός, την Ξάνθη και ειδικότερα τα Άβδηρα θυμάμαι πάντα με νοσταλγία. Η ζεστασιά των ανθρώπων που γνώρισα εκεί και η δική σας αγάπη με είχαν κάνει να θέλω να ρίξω άγκυρα στον ευλογημένο τόπο σας, αλλά το πάθος μου για τη μετεωρολογία ήταν τελικά αυτό που μας χώρισε.
      Να είστε πάντα όλοι σας καλά.

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα και από εμένα στην παρεα! Κυριε Ζιακοπουλε, κεντρική Ελλάδα ποια θεωρείτε-θεωρείται? Την Στερεά πλην Αττικής και Αιτωλοακαρνανίας μόνο ή και με τη Θεσσαλια μαζί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε μου Νίκο. Νομίζω ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους και στη Θεσσαλία και τη Στερεά (κεντρική και ανατολική). Μπορεί τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές να μην έχουν τη διάρκεια των φαινομένων της Δ. Στερεάς και γενικότερα της Δ. Ελλάδας, αλλά ένταση θα έχουν. Ακόμα και οι ανατολικές και νότιες περιοχές της Πελοποννήσου δεν μπορούν να εξαιρεθούν από φαινόμενα αξιόλογης έντασης.
      Καλό βράδυ και προκαταβολικά Χρόνια Πολλά για την αυριανή γιορτή σου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω πολυ! Να χαίρεστε κι εσείς τη κόρη για αυριο!

      Διαγραφή
  8. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με τούς φίλους τού μπλογκ την δική μού προσπάθεια μέσω παρατήρησης των κλιματικών μοντέλων καιρού(cfs-copernicus), τη μεσοπρόθεσμη τού ECMWF,τα σενάρια-υποσενάρια των ensemble αλλά και το ρεζουμέ των ανανεώσεων των αριθμητικών μοντέλων καιρού απο όλες τις στάθμες και κυριως αυτή των 500hPa.
    Μετά τις δύο αρκετά επιτυχημένες απόπειρες που είχαμε για τον Οκτώβρη και για το 2ο 15ήμερο τού Νοέμβρη μπήκα στο "τρυπάκι" να ξετυλίξω και το κουβάρι τού Δεκέμβρη γιά όσο πάει το προγνωστικό μάτι.
    Την ιδιαίτερα ψυχρή φάση la nina αλλά και πιό ανατολική σε σχέση με πέρσι πού έχουμε αυτή τη στιγμή,την κατάληξη της φάσης των δεικτών ταλάντωσης MJO(είναι νωρίς ακόμη να δούμε σε ποια φάση θα καταλήξει)αλλά και όποια πιθανή ΑΣΘ συμβεί έως τα τέλη τού μήνα δε θα τα λάβω σοβαρά υπόψιν διότι ως μικρή χώρα πού είμαστε στον παγκόσμιο χάρτη και με τόσα υποθέτικά σενάρια πού θα προκύψουν δε πάμε πουθενά στην προκειμένη περίπτωση.
    Χωρίζοντας λοιπόν ακριβώς στη μέση τον μήνα,θα πρέπει και το επόμενο διάστημα και περίπου έως τις 13 με 14 τού μήνα,η συνεχής ροή τού jetstream από τα ΒΔυτικά προς τα ΝΑνατολικά της Ευρώπης και την περιοχή μας να πηδαλιουχεί μία οικογένεια βαρομετρικών συστημάτων μαζί με δευτερεύουσες υφέσεις να οργανώνονται και να επηρεάζουν κατά κύματα όλη τη χώρα μας με ιδιαίτερη έμφαση γιά ακόμη μία φορά τα δυτικά κ τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα και σε δεύτερο χρόνο την υπόλοιπη χώρα.
    Οι θερμοκρασίες λόγω ΝΔ ή ΒΔ ανέμου όλη αυτή την περίοδο(νικήτης τελικός ο νοτιάς)θα επιτρέπουν χιονοπτώσεις πυκνές κυρίως στα χιονοδρομικά και τα βουνά της χώρας μας και της δυτικής Πίνδου με τη ΒΔυτική χώρα όμως και τη δυτική Μακεδονία να "ζαχαρώνει" Τρίτη Τέταρτη τα χιόνια μέχρι τις πόλεις(π.χ Φλώρινα Κοζάνη Καστοριά).
    Προς τα μέσα τού μήνα τώρα όλα δείχνουν οτί η καθαρά ζωνική -δυτική κυκλοφορία τελειώνει(ευτυχώς γιά μας τούς δυτικούς)με υποψία παγίωσης σταδιακά μεσημβρινής ροής με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Το βαρόμετρο λογικά θα αρχίσει να ανεβαίνει στη χώρα μας ενώ οι βροχές εκείνο το διάστημα λογικά θα είναι λίγες και κυρίως στα ανατολικά και νότια(βουνά χιόνια)ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι σε πλαίσια φυσιολογικά(γενικά θερμές εισβολές τέλος απο δω κ πέρα).
    Τέλος η τάση για το τελευταίο 10ήμερο τού μήνα είναι η συνέχιση της μεσημβρινής ροής με αρκετούς βοριάδες και ακόμη πιό ψυχρές μάζες να κατηφορίζουν προς το ΝΑνατολικό άκρο την Ευρώπης,απόρροια ενός ριτζ υψηλών πιέσεων πού επιμένουν τα στοιχεία να κάθεται στη δυτική και ΒΔυτική ευρώπη με αποτέλεσμα μέσα σε εκείνο το διάστημα το σκηνικό να καταστεί άκρως χειμερινό με τα πρώτα πεδινά χιόνια στα κεντρικά και βόρεια να είναι ορατά.
    Γιά την ακριβή θέση των αυλώνων και πού θα "κάτσουν" αυτοί,είναιπολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε.
    Συμπερασματικά λοιπόν επιβεβαιώνεται μάλλον η τάση για πολύ ενδιαφέρον Δεκέμβρη σε όλη σχεδόν τη χώρα.
    Υποσημείωση:Όλα αυτά πού ειπώθηκαν είναι καθαρά δική μού μελέτη με όσα βλέπω εγώ από τη δίκη μού μεριά και δεν αποτελεί πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο δάσκαλος μίλησε δεν χρειάζεται να πω κάτι και εγώ , φενεται πάντως εκτός της κακοκαιρίας της Δευτέρας και Τρίτης θα έχουμε και συνέχεια μέσα στην εβδομάδα.Εγω θα συμφωνήσω με τον φίλο Φώτη σε αυτά που γράφει για όλον τον μήνα και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά μας ,κάπως έτσι το βλέπω και εγώ το καιρικό μοτίβο να εξελίσσεται γ, περιμένω βέβαια και το δάσκαλο να μας κάνει και αυτός μια καιρική εκτίμηση.χρηστος από την "ανοιξιάτικη "θα έλεγα σήμερα ηλιόλουστη Όθρυ με άπνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ερώτηση:από που και ως που βγαίνει το συμπέρασμα πως φέτος τον χειμώνα θα υπάρξει βαρυχειμωνιά έτσι όπως γενικά ακούγεται;μήπως πρόκειται για πόθους;Διότι αν έχει να κάνει με τα μερομήνια ένα μονάχα έχω να πω ως προς την αξιοπιστία:πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια τσαρλατανίστικη σαχλαμάρα που άλλωστε έδιχναν για ηλιοφάνειες για φέτος μέσα στον οκτώβριο αλλά αντι για αυτό στις περισσότερες περιοχές κύλισε με συννεφιές και με βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα.Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες,και ιδιαιτέρως στη μετεωρολόγο Νικολέτα,αγαπημένη κόρη του δασκάλου.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Πέτρο. Όπως βέβαια και τους λοιπούς φίλους του μπλογκ για τις δικές τους ευχές. Εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου Χρόνια Πολλά και Καλά σε όσους σήμερα γιορτάζουν.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα! Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και ιδιαίτερα στην κόρη του Δασκάλου μας. Σαρώνει η κακοκαιρία στην Ηπειρο. Ήδη η Παραμυθιά έφτασε τα 90χιλιοστα από χτες το απόγευμα και τα Θεοδωριανα πλησιάζουν τα 150.Γενικα πάνε καλά όλοι οι σταθμοί της Ηπειρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ευτυχώς χωρις ζημιές,ακόμα, Γιαννη.Κατά τα άλλα "γι άλλους τα ντόρτια κι οι διπλές και γι άλλους οι εξάρες".Να είσαι καλά και να το φχαριστιέσαι.----Π.Α.

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα!! Κύριε Ζιακοπουλε να χαίρεστε την κόρη σας πολύχρονη!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα σε ολους τους φιλους. Χρονια πολλα σε οσους γιορταζουν. Δασκαλε να χαιρεσαι την νικολετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή