Η επικείμενη κακοκαιρία σε έναν μόνο χάρτη!

Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για το Σάββατο 18-12-2021.Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές, τα διαβαθμισμένα σύμβολα ροζ-μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους και τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο - κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ - μπλε για τις χαμηλές). 

Γενική παρατήρηση :

Ο δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων παράγεται από το Σύστημα Πολλαπλών Προγνώσεων (ENS) και μας δείχνει τα σημεία όπου προβλέπονται αποκλίσεις του ανέμου, της βροχής και της θερμοκρασίας από τις μέσες τιμές των παραπάνω παραμέτρων που προκύπτουν από την κλιματολογία του μοντέλου. Όσο πιο πολύ απέχει η προγνωστική τιμή μιας μεταβλητής από τη μέση (κανονική) τιμή τόσο πιο ακραίος είναι ο δείκτης. Τονίζεται ότι ένα ακραίο φαινόμενο δεν είναι κατ’ ανάγκη επικίνδυνο. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία των 29,8 βαθμών που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά του 2010 στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν εξαιρετικά ακραία, αλλά όχι επικίνδυνη.


Ειδικές παρατηρήσεις:

 α) Είναι εντυπωσιακή η εξαιρετική προσομοίωση των ενισχυμένων ανέμων που παρατηρούνται στις διάφορες περιοχές της χώρας λόγω κυρίως του αναγλύφου. Με λίγη προσοχή μπορείτε να διακρίνετε τον Βαρδάρη (Θεσσαλονίκη), τον Ρουπελιώτη (Σέρρες), τους ισχυρούς ανέμους μεταξύ των ανοιγμάτων της οροσειράς της Ροδόπης, τον Καρατζοβίτη (Έδεσσα), τον Καστοριανό (Κοζάνη), τον Καλαμπακιώτη (Τρίκαλα), τον Κραβαρίτη (Αγρίνιο) και τον ενισχυμένο Α-ΒΑ άνεμο που σαρώνει τη λίμνη και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.  

β) Οι θερμοκρασίες στη δυτική και τη νότια Ελλάδα (βλέπε σιέλ χρώμα) θεωρούνται ακραίες για τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά δεν θεωρούνται ακραίες οι μικρότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα.

γ) Οι βροχές θεωρούνται ακραίες πρώτης διαβάθμισης σε ελάχιστες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου. Αντίθετα, οι άνεμοι από τη Λέσβο ως τα Κύθηρα θεωρούνται ακραίοι δεύτερης διαβάθμισης.

δ) Για την επικείμενη κακοκαιρία, πέρα από τα προτεινόμενα από τα μοντέλα, θέλω να πω ότι αυτή την εποχή θερμοκρασίες της τάξεως των μείον 35 ή και των μείον 33 βαθμών στη στάθμη των 500 hPa είναι ικανές να προκαλέσουν έντονα φαινόμενα κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και ότι στο μπάσιμο της ψυχρής αέριας μάζας σύντομες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν κι εκεί που τα μοντέλα δεν δίνουν υετό. Το ανάγλυφο και κυρίως τα απρόβλεπτα θερμοκρασιακά προφίλ της κατώτερης τροπόσφαιρας είναι οι παράγοντες για τις τοπικές εκπλήξεις! 

52 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε Δάσκαλε για την ενημέρωση, οπότε κοιτάμε τον ουρανό και ότι γίνει.. Ευτυχώς δεν θα μας πλακώσει οπως πίστευαν οι γαλατες.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε καλησπέρα ! Επειδή αναμένεται να μετακινηθώ σε Δυτικά Προάστια του νομού Αττικής σε υψόμετρο 200μ . Υπάρχει περίπτωση χιονόπτωσης και αν ναι από πότε;

    Ευχαριστώ πολύ! Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή, Δέσποινα, εν αναμονή της απάντησης του κ. Ζιακόπουλου, αντιγράφω από το meteo.gr: "Χιονοπτώσεις αναμένονται πάνω από τα 300 μέτρα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές θα έχει απλά βροχές. Χιονόστρωση αναμένεται πάνω από τα 400-500 μέτρα στα βόρεια προάστια. Από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και τα όποια φαινόμενα θα περιορίζονται γύρω από τους ορεινούς όγκους".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα, Δέσποινα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ πολύ! Άρα ίσως ρίξει χιόνι χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα; Ορθώς δάσκαλε;

      Διαγραφή
    4. Άρα, αυτό που εξ αρχής θέλατε να μάθετε είναι αν στα δυτικά προάστια το χιόνι κατέβει στα 200 μέτρα. Δυστυχώς, Δέσποινά μου, ο "δάσκαλος" παθαίνει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση όταν ρωτιέται για τα υψόμετρα. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση του Βαγγέλη φαίνεται ρεαλιστική.

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε για άλλη μια φορά αναλυτικοτατος δεν έχω κάτι να προσθέσω Χρήστος από την κρύα Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για την επιστημονική ανάλυση των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.Να σας έχει ο Θεός καλά.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγά την κακοκαιρία που τις δώσανε και όνομα.. 1 μέρα θα κρατήσει και σιγά τα φαινόμενα λίγα πράματα.. Αντε τώρα έρχονται και νοτιάδες από Τετάρτη έτσι να γουστάρετε λίγο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται πάντως ότι η Σύρτη τελικά δεν εμφανίστηκε στην περίπτωση αυτή. Ακόμα όμως και χωρίς αυτήν, τα φαινόμενα στη Δυτική Κρήτη πρέπει να είναι πολύ σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα Β.Α. πεδινά, ούτε φετος λευκά Χριστουγεννα, ούτε την Πρωτοχρονιά προμηνύεται κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με τα προ του 90 χρόνια που τέτοιες μέρες μας έρχονταν ισχυρές κακοκαιρίες με χιονοθύελλες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήδη έχει μπει η κακοκαιρία στα ΒΑ και καποιες χιονοπτώσεις σημειώνονται στον Έβρο, οπως και βροχές σε νησιά όπως η Λήμνος. Και εδώ στη Ρόδο θα έχουμε δυνατές βροχές πιστεύω αύριο, αν και εδώ ο άνεμος θα είναι νότιος στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η δ παρατήρηση δηλώνει την εμπειρία που έχει ένας Μετεωρολόγος. Όλοι τα ίδια μοντέλα και τα ίδια στοιχεία μελετούν αλλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή παρατήρηση, η ουσία της προσφοράς γνώσης σ' αυτή την ανάρτηση, απ΄τον αγαπημένο μας Δάσκαλο, για πολλοστή φορά! Τον ευχαριστούμε!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτή είναι η διαφορά! Η ποιοτική διαφορά του δασκάλου ανάμεσα στις τόσες προγνώσεις που κυκλοφορούν (μεταξύ αυτών και προγνώσεις επαγγελματιών και "επαγγελματιών") είναι τεράστια. Την καλησπέρα μου σε όλους! Αν και χαμένος λόγω φόρτου, σχεδόν καθημερινά παρακολουθώ τις αναρτήσεις του δασκάλου και τις συζητήσεις. Να είστε όλοι καλά!

      Διαγραφή
  10. ευχές στους νότιους....για χιονοεκπλήξεις...καθώς ο κύριος Ζιακόπουλος...έδειξε ποια πράγματα δεν διακρίνουν (και είναι λογικό) τα μοντελα..πάντως από ότι κατάλαβα οι εκπλήξεις θα αφορούν μάλλον υετους περισσότερο..και οχι θερμοκρασίες...εμείς στην σαλόνικα..παρέα..με το βαρδάρη... επιτέλους θα στεγνώσουμε τα ρουχα στο μπαλκόνι..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προγνώσεις μοναδικές "Ζιακό"!
    Τέλος!
    Αυτές οι αναρτήσεις είναι οι αγαπημένες μού που περιμένω να ακούσω πως και πως το κάτι διαφορετικό πού μόνο εσείς λέτε με το μοναδικό σας τρόπο.

    Παράλληλα αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη ο κεντρο-ανατολικός χιονιάς όπως είχαμε πει σε όλη την κεντρική ηπειρωτική χώρα.
    Χιονίζει σε όλη τη Θεσσαλία(βροχή πεδινά),τη Φθιώτιδα(βροχή πεδινά) και την Ευρυτανία και σιγά σιγά τα φαινόμενα πάνε νοτιότερα.
    Κάτι θα πάρει και το Παναιτωλικό μας τις επόμενες ώρες μέχρι χαμηλά.
    Έως την Τέταρτη έτσι θα πάμε με αρκετό κρύο πανελλαδικά.
    Μετά όλα αλλάζουν αλλά δεν είναι ακόμη της παρούσης.
    Καλή απόλαυση στούς τυχερούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και όμως,απρόσμενο ανεμόβροχο έχουμε στην περιοχή τού Αγρινίου όλη τη νύχτα ενώ στο Παναιτωλικό βάζει καλό χιόνι μέχρι χαμηλά.
    Όλη η μαυρίλα ήρθε από Ευρυτανία.
    Το ίδιο όπως βλέπω γίνετε και στα ανατολικά τής Άρτας,και στην δυτική Πελοπόννησο,ενώ σε Κεφαλονιά Ιθάκη βγάζει και τοπικές καταιγίδες.
    Ο δάσκαλος τελικά είχε την πιό σωστή πρόγνωση από όλους τούς άλλους πού βιάστηκαν να πετάξουν εντελώς εκτός,όλη τη δυτικοβόρεια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κλειστός καιρός και χιονόνερο εδώ στα 500μ. της βορειοανατολικής Αττικής.
    Καλό Σαβ/κο στον κ. Ζιακόπουλο και όλους τους φίλους του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα από την χειμωνιάτικη Μεσσηνία, χιονόστρωση από τα 800 μέτρα και πάνω σε όλα τα ορεινά του νόμου, συνοδευόμενη από λίγους κεραυνούς. Για μέσα Δεκεμβρίου θα έλεγα πως δεν το έχουμε συνηθίσει...και φυσικά απόλυτη επιτυχία της πρόγνωσης από τον αγαπητό δάσκαλο! Ώρα για εξόρμηση στη Βυτίνα Αρκαδίας. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους! Λιακάδα με "δόντια" και σήμερα στην Κέρκυρα , κάτι συνηθισμένο σε εμάς όταν έχουμε ψυχρή εισβολή από τα βόρεια με δημιουργία χαμηλού στο Αιγαίο. Χαρείτε το χιόνι όσοι έχετε την δυνατότητα να το έχετε! Δυστυχώς για όλους εμάς τους λάτρεις του χιονιού και του κρύου, όλα δείχνουν τις θερμοκρασίες να "μαλακώνουν" από τα Χριστούγεννα και μετά με βροχοφόρα συστήματα φθινοπωρινού τύπου.. Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα κάνει καμιά "ντρίπλα" της τελευταίας στιγμής και θα διαψεύσει τις ως τώρα προβλέψεις. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα σε όλους και στο όρος του Καρμήλου.Εδώ στη Δυτική Κορινθία 6mm βροχής και ένα ψευτοχιονάκι στα 500m.Αν βλέπω καλά μέχρι στιγμής κυρίως "καιρός Εύβοιας".Περιμένουμε τη συνέχεια.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα από την χειμωνιάτικη Όθρυ σήμερα με τα χιόνια να έχουν φτάσει ως τα 50Ο Μ υψόμετρο και να έχουν καλύψει τα ορεινά χωριά της Όθρυς Μαγνησίας.Ασθενη κατά βάση τα φαινόμενα μέχρι στιγμής . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 10 μέρες κρύο 30 μέρες ζέστη. Διψήφιεα μέση θερμοκρασία στην Αθήνα το χειμώνα είναι πλέον κανόνας!

    Ο Δεκέμβριος κάτι πήγε να κάνει να το γυρίσει αλλά μας παίζει, αν και θεωρώ πολύ εύθραυστη αυτήν την κυκλοφορία στον Ατλαντικό και πιστεύω θα σπάσει γρήγορα.

    Οψόμεθα για τη συνέχεια! 5,5c Φιλαδέλφεια και συνεχίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα, κατά βάση χιονόνερο με λίγες ολιγολεπτες εναλλαγές με βαρυ χιόνι στην πλατεια της Πολιτείας, στα ψηλά της Κηφισιάς στα 360 μέτρα. Τουλάχιστον μέχρι και πλατεια Δροσιάς το σκηνικό είναι πανω κάτω παρόμοιο. Νομίζω καθαρό χιόνι από τα 450-500 και πανω ξεκάθαρα... Τίποτα φοβερό και τρομερό μεταξύ μας, μια κλασική, ωραία καλοκαίρια βορειου ρευματος για την Αττική χωρίς κάτι εξεζητημενο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνονόματε σαν τα χιόνια... Διόλου ευκαταφρόνητη και στα νότια προάστια η ψυχρή εισβολή, αν και δεν άσπρισε ιδιαίτερα η κορυφή του Υμηττού. Αλλά με τη θερμοκρασία σε μονοψήφια επίπεδα και τις αισθητές τιμές της ακόμα χαμηλότερες λόγω των βοριάδων, ζήλεψα κι εγώ κάτι φίλους, που έστειλαν φωτό από τα ζεστά νερά του Ατλαντικού. Την ίδια στιγμή που απαθανάτισα μόνο έναν γύλο μισό και μία μικρή χειλού.

      Μακρινή ήταν και η φωτό ενός χελιδονιού. Πρόκειται για το ντελικάτο ποταμογλάρονο, αυτό το χειμωνιάτικο είδος γλάρου, που αφθονεί και κυριαρχεί στις παραλίες από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Επειδή έρχεται από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη για να ξεχειμωνιάσει στα πιο ζεστά μέρη της Ελλάδας, αλλά και για τα αεροπλανικά που κάνει εφορμώντας με ταχύτητα και χάρη, έχει πάρει και το όνομα χελιδόνι της θάλασσας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  20. Χιόνι με χιονόστρωση περίπου 5 cm, και συνεχίζει στην περιοχή μου.Στα 850m υψόμετρο το χωριό μου εδώ στην κεντροανατολική Κορινθια.Αερας δυνατός ΒΑ και παγερος.
    Καλημέρα σε όλους, και προσοχή στις μετακινήσεις όπου χιονίζει και έχει πάγο.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Β.Α. Έχετε διαβάσει ποτέ την ιστοσελίδα "Καιρικά Νέα Θράκης", αγαπητοί σχολιαστές; Νομίζω θα σας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε χαιρετώ φίλε Χρήστο, με κρύο σήμερα στην πεδινή Ροδόπη και σε όλη την Θράκη.Μοιραστηκα κάποιο από τα ενδιαφέροντα μου..

      Διαγραφή
    2. Καλά έκανες, ό,τι μαθαίνουμε, ωφέλιμο είναι. Καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  22. εγώ αυτό που θέλω να μάθω αν το "ταξίδι" συνεχίζεται..η να περιμένουμε νεότερη ανακίνωση για την συέχιση του..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κεντρώος τελικά όπως επέμενα συνεχώς ο χιονιάς όσον αφορά την ένταση των χιονοπτώσεων πάντα,καθώς όλη η δυτική Βοιωτία(Ζερίκι,Αράχοβα,Αγόριανη,Λιβάδι κ.α.)αλλά και η Φωκίδα(περιξ Παρνασσού)έχουν βάλει τεράστιες ποσότητες χιονιού μέχρι αρκετά χαμηλά.
    Χαμηλά χιόνισε Επίσης σε Φθιώτιδα βόρεια Θεσσαλία και Ευρυτανία και τοπικά Αχαΐα-Κορινθία)
    Αντίθετα παταγώδης αποτυχία για τα πολύ προσήνεμα όπως Βόλος Αττική,όπου τα χιονιά αν και υπήρχε υετός,περιορίστηκαν στα πιό ορεινά κυρίως άνω των 600μ στα Βόρεια και άνω των 700 με 800 νότια.
    Κρύο βέβαια αρκετά αισθητό είχε και θα έχει σε όλη τη χώρα.
    Συμπερασματικά ήταν μία νορμάλ χειμερινού τύπου αλλαγή στα ηπειρωτικά τμήματα και σε καμία περίπτωση ανατολική προσήνεμη.
    Στα νότια οι βροχές ήταν ευεργετικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτη,τουλάχιστον στην Φθιωτιδα η κακοκαιρία αυτή είχε μέτρια προς ασθενή ένταση.Τα φαινόμενα ήταν τοπικά και όχι συνεχή ενώ οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν σε επίπεδο χιόνια,αν μπορώ να το πω έτσι.Το λιγότερο χιόνι δέχθηκε η δυτική Φθιωτιδα(έως 10 εκ),περισσότερο είχε ο ορεινός όγκος τη Οίτης και κυρίως η νότια πλευρά πχ Παυλιανη ενώ μάλλον το περισσότερο χιόνι έπεσε στα ημιορεινά πάνω από τα Καμμένα Βούρλα,ας πούμε 30εκ.Αυτα από εδώ..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Και εξακολουθεί να βρέχει δυνατά εδώ στα νότια στη Ρόδο! Κλείσαμε πάνω από 45 χιλιοστά και μαλιστα βρέχει με αρκετά χαμηλή θερμοκρασία από το μεσημέρι και μετά (9 βαθμούς έχουμε κ στα ορεινά του νησιού ακόμα χαμηλότερα εννοείται). Θα έλεγα μάλιστα πως ως προς τις θερμοκρασίες, αρκετές προγνώσεις (όχι του κ.Ζιακοπουλου) έπεσαν έξω για εφω

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ Φώτη για τα προσήνεμα που είπες. Επίσης, στην αποτυχία, που είπες, της Αττικής, έχω να προσθέσω και τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
      Καλές γιορτές σε όλους

      Διαγραφή
  24. Μάλλον το ταξίδι έχει τελειώσει.. χρόνια πολλά.. καλά Χριστούγεννα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα από την χειμωνιάτικη Χαλκίδα με αξιοπρεπή βροχόπτωση κατά όλη την διάρκεια της ημερας/κάποια στιγμή το μεσημέρι και χιονοχαλαζο.Χειμωνιατικη αξιοπρεπή κακοκαιρια,το ταξίδι φίλοι του blog δεν τελειώνει μέχρι το ημερολόγιο να δείξει τέλος Φεβρουαρίου.Λεω τέλος Φεβρουαρίου γιατί δανείζομαι κάποια λόγια του δασκάλου ότι τα "Χιόνια μου αρέσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου".ΥΓ.Περσι τα ίδια λέγαμε δεν χιονίζει δεν χιονίζει και 14-15 Φεβρουαρίου..για τους πιο παλιούς να θυμίσω 2004..Το ταξίδι κατ'εμε τώρα ξεκινάει και προσωπικά πιο πολύ με εξιταρει η προσμονή η αναμονή για ένα δυνατό χιόνια.Καλο βράδυ σε όλους.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κ Σιμουλη πολλές εκπλήξεις έκρυβε η κακοκαιρία στην Βόρεια Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκρυβε, στη δυτ. Μακεδονία και στα βουνά της κεντρικής. Οι εκπλήξεις, βέβαια, έρχονται μέχρι την Πρωτοχρονιά, δεν ήταν μόνο για εχθές. Έως τότε δείχνουν τα μοντέλα, μην βιάζεστε.

      Διαγραφή
    2. Στη δυτ. Μακεδονία πού; Γιατί και οι πόλεις άχιονες έμειναν. Περισσότερο χιόνι είδαν τα Γιάννινα καθώς ο ΒΑ άνεμος έφερνε όλο το χιόνι του Μιτσικελίου στο λεκανοπέδιο.

      Διαγραφή
    3. Στα δυτικά τμήματα του διαμερίσματος κυρίως, επίσης περιοχές του δυτικού Βόρα, Βερμίου, Πιερίων και άλλων βουνών, ασθενείς κατά βάση. Αλλά, έπεται και συνέχεια, μην μένουμε μόνο στα χθεσινά.

      Διαγραφή
    4. Ο Χρήστος ανώνυμε μίλησε για μετά τις γιορτές κυρίως για εκπλήξεις μη μπερδεύεσαι.

      Διαγραφή
  27. Φώτη όπως τα λές.Δεν αποκλείεται και τον καιρό να επηρέασε η....εκλογή Ανδρούλάκη.Εδώ στη Δ.ΚΟΡΙΝΘΙΑ όλο και κάτι ψιλά φέρνει,αλλά με 8βαθμούς στην παραλία τα όποια χιονάκια τραβιούνται ψηλά.Η πληροφορία ότι η αποφυγή του ονόματος της νορμάλ κακοκαιρίας από αρκετούς οφείλεται σε αντισημιτισμό,ελέγχεται ως ανακριβής.Η εβδομάδα που έρχεται φαίνεται κλειδωμένη.Εν αναμονή του ξεκαθαρίσματος για την τελευταία του χρόνου.Καληνύχτα σας.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εννοείται αγαπητέ Φώτη ότι το όλο σύστημα δεν ήταν τελικά καθαρά ανατολικοπροσυνεμο και αυτό το είπαμε οι δύο μας,τόσο στο μπλογκ,όσο και μεταξύ μας ουκ ολίγες φορές.
    Όπως ακριβώς είπες,όλο το δυτικό τόξο της Βοιωτίας και ειδικά πέριξ του Ελικώνα,από την ανατολική απόληξη του έως και την Αράχωβα,τα ορεινά "πνίγηκαν" στο χιόνι.
    Ένα πολύ εντυπωσιακό σκηνικό υπήρχε από τα ξημερώματα του Σαββάτου έως και σχεδόν μέχρι το ξημέρωμα σήμερα,με πολλά αστραποβροντα και χιονοκαταιγιδες σε όλο τον Παρνασσό και τον Ελικώνα,οι οποίες έφθαναν και ουσιαστικά έσβηναν στην περιοχή μου αφήνοντας περίπου 10 εκατοστά χιόνι σε Μαυρομματι,Ασκρη και Νεοχώρι και 10-15 εκατοστά σε Θεσπιές και Λεονταρι,ενώ στα Βαγια που είναι χαμηλότερα μια πασπαλα.
    Λίγο χιόνι ειχε και πέριξ της Λειβαδιάς,όπως επίσης και σε Καπαρελι,Λευκτρα,Λουτουφι,Πλαταιές και Ερυθρές.Σε όλες τις άλλες περιοχές της Βοιωτίας μόνο βροχή ή οποία βέβαια δεν ήταν καθόλου αμελητέα αφού ανά περιοχή είχε 25-40 χιλιοστά.
    Καθοριστικό ρόλο στην περιοχή μου έπαιξαν οι ΒΔ άνεμοι που δεν ευννοησσν την χιονοστρωση καθώς η θερμοκρασία έπαιζε οριακά στο μηδέν και προς τα πάνω.
    Χάθηκε μια καλή ευκαιρία για πολύ δυνατό χιόνι αφού ο φέτος ξεπέρασε τα 40 χιλιοστά αλλά μας έμεινε η χαρά της απόλαυσης ενός ακόμη χιονοπολεμου που έπαιξα με τα παιδιά μου.
    Μετα απο μια πολύ κουραστική ημέρα που είχα στο ΚΤΕΛ την Παρασκευή,αφού εκτός των άλλων,είχαμε να μετακινησουμε και 300 φαντάρους πόρος Αθήνα και Θεσσαλονίκη,έφυγα κατά τις 6,30 το βραδάκι για τα αγαπημένα μου Τρίκαλα και την ορεινή Αργιθεα.
    Παρόλο που ξεκίνησα με ξαστεριά,μετά την Λαμία βρήκα συννεφιά και όσο πήγαινα για Θεσσαλία άρχισε να ψιχαλίζει,χιονερο μετά το Μουζακι και χιόνι πάνω από το Πευκόφυτο.
    Όσο ανέβαινα προς την Οξυα(1600 υψόμετρο) το χιόνι ήταν πολύ πυκνό και παγωμενο(-5 ειχε),ενώ το χιόνι που επεφτε ακόμη και στα 900-1000 έκανε την παραμονή μου εκεί σύντομη και δικαίως αφού η επιστροφή μου ήταν ακόμη πιο δύσκολη αν και υπέροχη αφού όλα ήταν καλυμμένα από παγωμένο χιόνι.
    Οι φίλοι που έλαβαν φωτογραφίες η βίντεο πιστεύω πως έμειναν ικανοποιημένοι.
    Όμορφα σκηνικά σε όλη την διαδρομή της επιστροφής μου,από Τρίκαλα έως και το χωριό μου με εναλλαγές βροχής και χιονιού.
    Όμορφο σκηνικό έχει και αυτήν την στιγμή εδώ,αφού ξημερώνοντας, μπόρες χιονιού αρκετά πυκνές,συνεχίζουν να έρχονται απο το αγαπημένο μου βουνό του.
    Ο αέρας δυνατος και κρύος με την θερμοκρασία στο μηδέν.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τελικά, σήμερα Κυριακή 19/12 άσπρισε η κορυφή του Υμηττού και στην πλευρά του βουνού που βλέπει προς τη θάλασσα και είναι και η πιο δύσκολη για να βάλει και να κρατήσει χιόνι. Κατά τα άλλα στη νότια Αττική επικράτησε - ως συνήθως σε τέτοιες ψυχρές εισβολές - το ξεροβόρι που συνεχίζεται. Φαίνεται, ότι σήμερα τουλάχιστον θα βγει και ο ήλιος. Όπως θα έλεγε και ο Αίσωπος: "Ήλιος και βοριάς". Ή όπως τραγούδησαν και οι Stranglers: "Always the sun"...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο Αέρας θύμωσε, με τον Ήλιο μάλωσε . Ο Αέρας έλεγε "είμαι δυνατότερος και ο Ήλιος ελεγε "σε περνώ στη δύναμη.

    Ενας γέρος γεωργός με τη μαυρη κάπα του στο χωράφι πηγαινε.

    Ο Αέρας λάλησε"όποιος έχει δύναμη
    παίρνει από τον γέροντα την χοντρή την κάπα του".

    Φύσησεν,ξεφύσησεν,έσκασε στο φύσημα.Αδικος ο κόπος του.

    Κρύωσεν ο γέροντας και διπλά τυλίχτηκε στη χοντρή την κάπα του.

    Μα κι ο Ηλιος λάλησε "όποιος έχει δύναμη παίρνει απο τον γέροντα
    τη χοντρή την κάπα του.

    Εφεξεν ολόλαμπρος,καλοσύνη σκόρπισε,κι έβγαλε ο γέροντας τη χοντρή την κάπα του.

    Πάλι ξαναλάλησε" Άκουσε και μάθε το ,σε περνώ στη δύναμη,
    γιατί πας με το κακό κι εγώ πάω με το καλό". Γ.Δροσίνης.

    Αφιερωμένο στον ηλιάτορα Βαγγέλη .Καλή Κυριακή σε όλους .----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή