Χρωματικός κώδικας επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων: στο κίτρινο/πορτοκαλί η Παρασκευή και στο πορτοκαλί/κόκκινο το Σάββατο!

Μακεδονίτικος κάμπος και στο βάθος το Πάικο τυλιγμένο στην ομίχλη! 

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Α-ΒΑ Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Δ-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο). 


Το Σάββατο (11/12), ένα νέο, πιο βαθύ, βαρομετρικό χαμηλό, που θα σχηματιστεί στον Κόλπο της Γένοβας, θα κινηθεί γρήγορα Α-ΝΑ και θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην περιοχή μας, αρχής γενομένης από τη Δ-ΒΔ Ελλάδα.

 Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι: 

(α) οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που κατά τόπους είναι πιθανό να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις, 

(β) οι πολύ θυελλώδεις Ν-ΝΔ άνεμοι οι οποίοι θα φθάσουν τα 9 και ίσως κατά τόπους τα 10 μποφόρ και 

(γ) οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (12/12), η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση, αλλά στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο δεν θα λείψουν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη (13-15/12), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι η επικράτηση βόρειων ανέμων με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και οι χαμηλές θερμοκρασίες (στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι συνθήκες θα είναι πολύ ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας). Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι στη ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

42 σχόλια:

  1. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή θα μας πλήξει με καταιγίδες, πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιόνια πριν καν μπει ο χειμώνας και μέχρι τα μέσα της άνοιξης. Και όχι με ζέστη, που με εξαίρεση τους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού δεν είναι σε καμία περίπτωση επιζήμια, ούτε προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα αλλά μάλλον αποτελεί ένα σύντομο διάλειμμα στις κακοκαιρίες πια.

    Τουλάχιστον, ο ήλιος βγήκε την Πέμπτη 9/12 για δεύτερη μέρα σερί στην αγαπημένη μου ακτή. Αυτή τη φορά με νοτιά, που έφερε και 1-2 μέδουσες πελαγία, μαζί με πολλές σακούλες από τα ανοιχτά. Μάζεψα καμιά δεκαριά, κολυμπώντας σχεδόν όλο τον κόλπο του Θυμαρίου από το μέσον της παραλίας με τις ομπρέλες, ως τη μεγάλη αμμουδιά. Βγήκα μετά από κάνα μισάωρο από τη θάλασσα, αρχικά κρύωνα, αλλά ζεστάθηκα σχετικά γρήγορα, αφού αυτά τα καλά έχει ο συνδυασμός λιακάδας και νοτιά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πείραζει κρύο και ξερό ψωμί, μεχρι τελικής πτώσεως. Με το κρύο ντύνεσαι χοντρα και είσαι μια χαρά. Με τη ζέστη τι να κάνεις? Να βγάλεις το πετσί? Από την άλλη εγώ κόλλημα με τη θάλασσα δεν έχω,χωράφια δεν έχω και η δουλειά μου είναι σε εσωτερικό χώρο. Οπότε όλα καλά Βαγγελακη μου!

      Διαγραφή
    2. Γιαννάκη, αν σου άρεσε η θάλασσα θα ήσουν και πιο χαλαρός ως άνθρωπος. Αν και χωρίς λόγο αγχώνεσαι, αφού εκεί που ζεις δεν χιονίζει ποτέ. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω μερικά από ώρα επικά χιόνια της Αττικής. Προς το παρόν, πάντως, με βερμούδα πάω θάλασσα και χωρίς μπουφάν κυκλοφορούν στην Αθήνα οι πιο πολλοί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Καλέ μου άνθρωπε , ως αγρότης σου λέω ότι δεν ξέρεις τί λες !
      Η άνοιξη πλέον είναι καλοκαίρι τις περισσότερες φορές κι αυτό έχει τρομερό αντίκτυπο στις καλλιέργειες !
      Γενικά τώρα η σούμα πρέπει να γίνεται στο τέλος κάθε χρονιάς , όχι ποσοτικά , αλλά διαβάζοντας τα ποιοτικά στοιχεία .
      Αυτά . Την καλημέρα μου

      Διαγραφή
    4. Σιγά, μην πάθουμε και θερμοπληξία από την πολλή ζέστη. Και ποια άνοιξη ήταν τα τελευταία χρόνια σαν καλοκαίρι; Του 2018 με τις πλημμύρες τον Μάη και στις αρχές Ιούνη; Του 2019, που τα ξεροβόρια μας πήγαν σερί από τον Φλεβάρη μέχρι τον Απρίλη με θερμοκρασίες καθαρά χειμωνιάτικες; Τα θυμάμαι από τα μπάνια και τους Ορνιθίες που έγραφε ο κ. Ζιακόπουλος και τότε. Ή μήπως η άνοιξη του 2020 που χιόνισε στα ορεινά της Αττικής στις 7 Απρίλη και στην Πάρνηθα και τον Μάιο; Ή πέρσι που χιόνισε ανήμερα της 25ης Μαρτίου μέσα στην Αθήνα και τα κρύα κράτησαν και πάλι σχεδόν όλο τον Απρίλιο.

      Επίσης, οι περισσότερες καταστροφές στις καλλιέργειες γίνονται από τον παγετό και το χαλάζι. Κι εμάς η συκιά μας έβγαλε καρπούς που ήταν καφέ στο κάτω μέρος τους, μάλλον από τον καύσωνα απ' ό,τι μας είπε ο γεωπόνος, αλλά και πάλι μια χαρά τρώγονταν. Και τα πορτοκάλια μια χαρά έδεσαν και οι τριανταφυλλιές άνθισαν.

      Αυτό που βλέπω εγώ σαν απλός παρατηρητής - ούτε τον μετεωρολόγο προσπαθώ να κάνω, ούτε ειδικός το παίζω - είναι ότι οι καταιγίδες έχουν πολλαπλασιαστεί, οι χιονοπτώσεις επίσης, η σφοδρότητα των ανέμων δεν δεν έχει προηγούμενο. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια μία όλο και επιδεινούμενη διάβρωση των υποδομών, αλλά και την υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος. Κι αυτό διότι 1-2 μήνες με κακοκαιρίες κάνουν ασύγκριτα περισσότερη ζημιά από 10 μήνες με "ζέστη" για την εποχή και με τις συγκρίσεις να γίνονται με 40 χρόνια πριν, ακόμα και με την προβιομηχανική εποχή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. 6:22
      Εγώ δεν θα έλεγα πως ισχύει το "ολα καλά"διότι όσες φορές ήρθε το βαρύ ψύχος χωρίς υετό σε εκείνες τις περιπτώσεις ήταν που έπεσε το μεγαλύτερο ρεσιτάλ των νευρών,της μίρλας,της δυσανασχέτησης,των παραπόνων,της γκρίνιας και τα σχετικά λοιπά που υπο άλλες προυποθέσεις θα τους δίνονταν το "βραβείο νόμπελ" για τις επιδόσεις των χρηστών τους σε αυτές τις ιδιότητες.
      Εγώ έχω να δηλώσω ένα πράγμα το εξής:παρατηρώντας σχόλια σε ανάλογα καιρικές σελίδες εδώ και μια 10ετια το ναρκωτικό που έχουν ανάγκη οι αναγνώστες ακούει στο όνομα ΧΙΟΝΙ που αν τύχει και παρουσιαστεί στέρηση σε αυτό θα προκαλέσει συμπτώματα παράκρουσης,παραφροσύνης άφθονης μούρλας και αντίστοιχων ανόητων παραληρηματικών φύσεων συμπεριφορές.....

      Διαγραφή
  2. Στην Γένοβα έχουν σημειωθεί πάμπολλες φορές καταστροφικές πλημμύρες. Έχει παρατηρηθεί ακραία εμμονή των βροχών και των καταιγίδων στο συγκεκριμένο σημείο και προφανώς παίζει ρόλο και το ανάγλυφο της περιοχής. Φυσικά και εμείς δεχόμαστε φαινόμενα ισχυρά και όταν μας έρχονται από εκεί. Κάποτε ένας καπετάνιος μου είχε πει ότι βρίσκονταν στην Γένοβα, και έβλεπε στον βορρά σχεδόν καθαρό ουρανό και στην μεριά της Μεσογείου γινόταν χαλασμός από καταιγίδες. Χαρακτηριστικά μου είπε, σαν να είχε χωριστεί ο ουρανός από μια νοητή γραμμή που ξεχώριζε την καλοκαιρία από την κακοκαιρία. Επίσης οι ψυχρές αέριες μάζες υπερπηδούν τις Άλπεις και κατεβαίνοντας συναντάνε τις θερμές και υγρές καιρικές συνθήκες της Μεσογείου και σχηματίζονται Βαρομετρικά χαμηλά, όποτε ευνοείται τελικά, ο σχηματισμός τούς. Επικίνδυνες λοιπόν οι καιρικές συνθήκες του Σαββάτου. Για να λέει ο Δάσκαλος πορτοκάλι και κόκκινη επικινδυνότητα...... Φοβάμαι μην έχουμε ακρότητες. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σύστημα καταιγίδων πάντως που θα μας έρθει από το Σάββατο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Τυρρηνικη θάλασσα, δυτικά περίπου της Ρώμης και της Νάπολης. Φαίνεται να οργανώνεται πολύ καλά. Κοινως δείχνει μπομπατο. Ας απολαύσουμε όλοι τα καιρικά καλούδια που έρχονται και μακάρι να μην υπάρξουν καταστροφές και θέματα, γιατί διαφαίνονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και - δευτερευόντως- σε κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου

      Διαγραφή
    2. Εχθές βράδυ πάλι μικροζημιές είχαμε από τις έντονες ριπές ανέμου. Μακάρι Θάνο, να απολαύσουμε τα καλούδια του καιρού δίχως ζημιές. Τουλάχιστον για την δυτική Ελλάδα, άσχημα τα πράγματα. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  3. Μεγάλη προσοχή το ερχόμενο ΠΣΚ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,πορτοκαλοκοκκινο έδειξε ο δάσκαλος άρα τα λόγια περισσεύουν.Καλα νερά θα δεχτούν όλες οι περιοχες.Στη συνέχεια μπαίνει βοριάς από βδομάδα και κρυώνει αρκετά.Τα μοντέλα άρχισαν να τάζουν χριστουγεννιάτικα δώρα...εγώ προσωπικά περιμένω την ώρα του δασκάλου και δεν ονειρεύομαι παρά μένω στην προηγούμενη ανάρτηση του για τα περί κρύου την εβδομάδα των Χριστουγέννων και περιορισμένα φαινόμενα(πρώτη εκτίμηση).Γιάννης από Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οποτε έχει μια κακοκαιρία δεν είναι κλιματική αλλαγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κλιματική αλλαγή, όμως, όταν έχει κάθε βδομάδα κακοκαιρία επί δύο μήνες.
      Ουπς! Ξέχασα, η κλιματική αλλαγή πέφτει σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα και ξυπνάει το καλοκαίρι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Από πού προκύπτει αυτό;

      Διαγραφή
    3. Aν αναφέρεσαι στη δεύτερη πρόταση, ειρωνικά το έγραψα. Αν το σχόλιο σου έχει να κάνει με την πρώτη πρόταση, έχω μετρήσει δέκα κακοκαιρίες από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, που κλείνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Στην πρώτη αναφέρομαι.Οταν έχουμε δύο μήνες κακοκαιρία είναι ένδειξη η απόδειξη κλιματικής αλλαγης;η δεν συνέβαινε στο παρελθόν;

      Διαγραφή
    5. Δεν έχουμε μόνο δύο μήνες, αλλά πολύ μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο έτος με κακοκαιρίες, ενώ είναι πιο βίαια τα φαινόμενα σε σχέση με το παρελθόν. Εδώ ο μισός Ιούνιος είχε πέρσι σχεδόν καθημερινά βροχές και καταιγίδες και το ίδιο το 2018 και το 2019. Αλλά ας μην μακρηγορώ και κάνω κατάχρηση σχολίων, όπως σωστά μου επισήμανε και ο κ. Ζιακόπουλος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Μετά τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη,και ο Δεκέμβρης "από τα παλιά".Κάποιος το πάει από επιτυχία σε επιτυχία.Κάποιος δεν είναι με τίποτα.....αδύναμος κρίκος!.Εν αναμονή και με την ευχή χωρίς ζημιές σε ΚΑΝΕΝΑ!.--------Π.Α.

    Υ.γ.Ξεχάσαμε τις Αννούλες του....Νοτιά .Χρόνια τους πολλά ,έστω και καθυστερημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά αγαπητέ Πέτρο,χρόνια πολλά στις Αννούλες τού Νοτιά πού έτσι και αλλιώς έχουν την τιμητική τούς λόγω και των ισχυρών νοτιάδων σήμερα!
      Δεν ξέρω εάν η καμπάνα πάει προς το πρόσωπό μου και ευχαριστώ πολύ διότι πάντα απομνημονεύεις στο ""σκληρό σου δίσκο"" όλα τα γραφόμενά μας.
      Νομίζω ότι αυτό εδώ το μπλογκ πέραν τού δασκάλου ειδικά φέτος,έχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε μέσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις και ειδικά στις τελευταίες ο φίλος Χριστόδουλος έχει μεγάλη επιτυχία στις αρχικές εκτιμήσεις τού από τα μέσα κιόλας Σεπτέμβρη.
      Ούτε μερομήνια ούτε καμία άλλη εκτίμηση δεν τα έχει πάει τόσο καλά όσο αυτός,πού έχει τα δικά τού βέβαια συστήματα πού εγώ δε γνωρίζω από αυτά.
      Εάν πέσει μέσα και στα μελλούμενα τότε respect.

      Τέλος,ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα τώρα το βράδυ και στην περιοχή μού συνοδεία θυελλωδών ανέμων κ ξεσπάσματα βροχής(ήδη ο σταθμός τού Αγγελοκάστρου επιασε 30mm βροχής μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα!)
      Και μόλις ξεκινήσαμε...
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. Τού χιονιά η Αννούλα δεν ήρθε ακόμη...υπομονή λίγο.

      Διαγραφή
    3. Με όλο τον σεβασμό, Φώτη μου, αλλά από τις 7 Νοέμβρη λέτε για ψυχρές εισβολές και χιόνια - ότι θα έρχονταν εκείνη τη βδομάδα, μετά την επόμενη κ.λ.π. - και μέχρι στιγμής (10 Δεκέμβρη) δεν είχαμε κάτι. Ο μόνος που πραγματικά έπεσε μέσα στη μακροπρόθεσμη του Δεκεμβρίου ήταν ο Βασίλης Πανάκογλου, που ανέφερε από τις 30 Νοέμβρη για τις κακοκαιρίες με τα συστήματα από τα δυτικά στο πρώτο μισό του μήνα και ότι θα κρυώσει ο καιρός (με 3 ως 6 βαθμούς κάτω από κανονικά επίπεδα κατά τις 15/12).

      Εξυπακούεται ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μομφή προς κανέναν, απλά διαπίστωση ότι δεν γίνεται να υπάρξουν ακριβείς και αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον καιρό μήνες πριν. Αλλιώς δεν θα τις έκανε ο κ. Ζιακόπουλος; Ή οι επαγγελματίες στο meteo; Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει την άλλη βδομάδα και αν η ψυχρή εισβολή θα έρθει τελικά από τα ανατολικά προσήνεμα και όχι από τα δυτικά, αφήνοντας με το παράπονο τη συντριπτική πλειοψηφία των χιονόφιλων πλην Αττικοβοιωτίας - Εύβοιας.

      Βασικά, αυτό περιμένω να συμβεί, δηλαδή, αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές από τα ανατολικά προσήνεμα, όχι επειδή κάνω πρόγνωση, αλλά διότι αυτό παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και η κλιματική αλλαγή έχει εμμονή. Επαναλαμβάνω δεν θέλω να ψέξω κανέναν με όλα αυτά, αλλά δεν πιστεύω πως είναι εφικτό να μπορεί κάποιος να προβλέψει από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αν και πότε και πού θα σημειωθούν ψυχρές εισβολές τον χειμώνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Εγώ ξέρω ότι παίζω από τις 30 Νοέμβρη με τίγκα χιόνι στο βουνό μού πού άλλες φορές τέτοια εποχή δεν είχαμε ακόμη ίχνος!
      Επίσης τα ύψη υετού σπάνε το ένα μετά το άλλο εδώ.
      Τελος,και κρύο και υγρασία έχει εδώ κ πολύ καιρό στην περιοχή μού και ας είμαστε σχεδόν πεδινά(140μ υψόμετρο).
      Τα καλοριφέρ πήραν μπροστά από τα τέλη Οκτώβρη,και μετά από ένα διάλειμμα το πρώτο μισό τού Νοέμβρη απο τις 20 καίνε επί καθημερινής βάσεως και μπορούν να στο επιβεβαιώσουν όλοι.
      Κρύο επίσης θα έρθει σε όλη τη χώρα αρχής γενομένης από την Κυριακή και απο τα ΒΔυτικά.
      Τίποτα προσήνεμο,κεντροβόρειο η πανελλαδικό δεν έχει κλειδώσει ακόμη και δεν ξέρω από πού τα λες αυτά αλλά καλύτερα να τα κρατάς γιά τον εαυτό σου.
      Τέλος φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε διάβασες αυτά πού ειπώθηκαν από τη μεριά μού ούτε γιά το Φθινόπωρο ούτε πριν μέρες τού Δεκέμβρη γιατί θα έβλεπες ότι τα γραφόμενά μού και οι όροι πού χρησιμοποίησα ήταν πολύ προσεκτικοί και μέχρι τώρα όλα πάνε όπως τα περίμενα.
      Το ότι μέσα μέσα έγραφα για κάποιο ραν τού τζίφου δε πάει να πει οτί θα γίνονταν κιόλας.
      Τεκμηριωμένες εκτιμήσεις φέτος δύο έχω κάνει κ τα πηγαίνουν πολύ καλά ανεξαρτήτως εάν εσένα αυτό δε σού αρέσει.
      Εσύ άλλα έλεγες ότι θα έχουμε το Δεκέμβρη και αν θυμάσαι σού έλεγα ότι θα απογοητευτείς.
      Επιμένω λοιπόν και σού λέω οτί για την Αττική συγκεκριμένα τώρα ξεκινά ο Χειμώνας.

      Διαγραφή
    5. Δεν αμφισβήτησα τις γνώσεις σου και τις επισημάνσεις σου, ούτε κανενός άλλου. Απλά επισήμανα ότι ακόμα και κάποιος που ασχολείται ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά με τη μετεωρολογία δεν μπορεί και πάλι να κάνει πρόγνωση για δύο και τρεις και πέντε μήνες μετά. Τώρα ότι θα χειμωνιάσει κάποια στιγμή, αυτό είναι προφανές. Όμως, ο χειμώνας έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα και κανείς δεν ξέρει ποιο θα δείξει και πού κάθε φορά. Και αυτοί οι σφοδροί νοτιάδες με τις απίστευτες φουσκοθαλασσιές χειμώνας είναι.

      Όσο για την Αττική, αν δεν έρθουν οι κακοκαιρίες από τα ανατολικά προσήνεμα, δεν "νιώθει" κρύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει και πάμε ακόμα με βερμούδα στη θάλασσα, 10 Δεκέμβρη. Ωστόσο, η Αττική είναι πολύ πιο "εύκολη" στον χιόνι από την ευρύτερη περιοχή σου, δηλαδή, την πεδινή και παραθαλάσσια δυτική Ελλάδα, η οποία δεν ευνοείται ούτε με τα τρέχοντα συστήματα που δίνουν χιόνια μόνο στα ορεινά εκεί. Μακάρι να μπορούσα να σας στείλω μερικά από τα χιόνια της Αττικής - όπως έγραψα και στον Θεσπρωτό - να ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι, εγώ στις μπονάτσες, κι εσείς στα λευκά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Εντάξει Βαγγέλη,εννοείται πως κουβέντα κάνουμε και θα δούμε τι θα γίνει.
      Μακάρι οπως λες να έστελνες και σε εμάς τούς δυτικούς πεδινούς κανένα καλό χιόνι γιατί σε αυτό το μοναδικό κομμάτι η Αττική μας τρώει λάχανο....

      Διαγραφή
    7. Βαγγέλη μου, το τι θεωρεί ο καθένας μας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μην ταυτίζεται με τα επιστημονικώς περί αυτής αποδεδειγμένα συμπεράσματα. Πέρα από αυτό, ο καθένας μας έχει δικαίωμα να συμπαθεί όποιον καιρό θέλει (η περίφημη ανεξικαιρία) και δεν είναι λόγος επ’ αυτού να «αντιδικούμε» και να γεμίζουμε το μπλογκ σχόλια που ελάχιστους ενδιαφέρουν. Επίτρεψέ μου να σου πω ότι ενώ η συνεισφορά σου στην επίτευξη των στόχων του μπλογκ είναι εν γένει θετική, έρχονται στιγμές που η «Φιλότης» μετατρέπεται σε «Νείκος» (φιλονικία), για να ξαναθυμηθούμε τον Εμπεδοκλή που προ ημερών αναφέραμε.

      Διαγραφή
    8. μοναδική, πολύπλοκη και διαφορετική η κάθε ανθρώπινη νιφάδα, όπως και οι χιονονιφάδες, που λέει και ο Παμούκ στο Χιόνι (για να μπαίνουμε και στο κλίμα σιγά σιγά).

      προς το παρόν, λάβαμε μήνυμα απ το 112 για αύριο το πρωί, ενώ το accuteweather αποδίδει στην αυριανή ημέρα τον (ασχολίαστο) μετεωρολογικό τίτλο, εν είδει συνοπτικής πρόγνωσης, "Κατακλυσμός"!

      Διαγραφή
    9. Το ίδιο και εδώ Νίκο,μήνυμα από το 112 πριν λίγο.
      Κάτι είναι και αυτό...

      Διαγραφή
  6. Βάση ηλιοστασίου ο χειμώνας μπαίνει 21 Δεκεμβρίου,η φύση αποφασίζει. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραίος ο τίτλος αλλά χωρίς ούτε κόπος με έναν χάρτη που να δείχνει την αντίστοιχη κατάσταση δεν έχει νόημα κανένα.Από πέρισυ το καλοκαίρι έτσι ξαφνικά από το πουθενά σταμάτησε σε αυτήν την σελίδα να μπαίνουν χάρτες.ποιος ο λόγος άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέραν του Σαββάτου που θέλει ιδιαίτερη προσοχή όπως λέει και ο δάσκαλος , έρχονται κρύα αλλάζει η κυκλοφορία και στο βάθος χιονια; Είναι νωρίς ακόμη θα απαντήσω εγώ,η τάση υπάρχει πάντως Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άγρια νύχτα απόψε στο Ρίον με συνεχόμενη βροχή και αέρα Έπεσαν περίπου 50 mm βροχής στα πεδινά και 80mm στο παναχαικο ενώ οι κορυφές πάνω από τα 1450 Μ καλυφτικαν από πυκνό χιόνι Αύριο τα πράγματα αγριευουν περισσότερο και ίσως έχουμε ζημιές Τέλος τα τελευταία στοιχεία επιμένουν για ψυχρη εισβολή τα Χριστούγεννα με έντονα φαινόμενα Υπομονή λοιπόν και θα δούμε τι από όλα αυτά θα επεληθευτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλους! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχετικά δυνατός χιονιάς θα επικρατήσει στα πολύ ορεινά κυρίως Β-ΒΔ τμήματα της Πίνδου. Το σύστημα είναι συστημένο για τις πιο πάνω περιοχές (Βασιλίτσα ειδικά η οποία στην Ελιμεία έχει ήδη πάνω από 40 εκατοστά χιόνι, Ανήλιο κλπ.). Στο τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή προβλέπονται πάνω από 200 χιλιοστά χιονουετού κυρίως σε υψόμετρα άνω των 1350μ. Σε ότι αφορά τις χιονοστρώσεις και λόγω της εποχής που διανύουμε, με τις μικρότερες ημέρες του έτους, θεωρώ ότι από τα 1600μ. και πάνω (στα χιονοδρομικά κατά βάση των άνω περιοχών που εκτιμώ ότι θα βάλουν χιόνι για όλη τη σεζόν) το ύψος του χιονιού μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 μέτρα (κατά τόπους), εάν διατηρηθούν τα ως άνω στοιχεία. Χωριά όπως η Σαμαρίνα θα βάλουν τουλάχιστον 80 εκατοστά χιόνι, ίσως και παραπάνω (αναλόγως ραγδαιότητας φαινομένων και θερμοκρασιών, που θα παρουσιάσουν μικρή πτώση όταν ακόμη θα υπάρχει ικανοποιητικός υετός). Σε λίγο πιο χαμηλά υψόμετρα (στα 1100 - 1200μ.) θα υπάρχει καλή χιονόστρωση εκτιμώ τουλάχιστον 30-40 εκατοστά. Αυτά με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και υπό την επιφύλαξη της ιδιαιτερότητας της κάθε περιοχής και της αστάθειας της εποχής. Ετοιμαζόμαστε να ανηφορίσουμε και να απολαύσουμε τον καιρό αυτό. Γενικώς φέτος είχαμε και φθινόπωρο αξιοπρεπές με τα πρώτα χιόνια στα βουνά των άνω περιοχών να πέφτουν και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σού φίλε μου από ΒΔυτική Πίνδο.
      Καιρό είχαμε να σε διαβάσουμε...
      Τα είπες πολύ ωραία και όλα δείχνουν ότι τα πιό ωραία έρχονται!

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Καλησπέρα φίλε Φώτη, ελπίζω να έχουμε χειμώνα με πολλά χιόνια! Για να πω την αλήθεια στον καιρό παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προγνώσεις: α) για χιόνια φυσικά (ορεινά κυρίως αλλά και πεδινά), β) για ασυνήθιστες παγωνιές (για τη χώρα μας) και γ) για ακραίους καύσωνες (επίσης για τη χώρα μας). Γενικότερα, όμως, τον καιρό (βροχές, χιλιοστά υετού, άνεμοι, επίπεδα υγρασίας κλπ) τον παρακολουθούμε ανελλιπώς. Αύριο θα ρίξει πολύ χιόνι στα πολύ ορεινά (κυρίως χιονοδρομικά) και από εβδομάδα φαίνεται ότι μπαίνουμε γενικότερα σε πιο χειμερινό μοτίβο από πλευράς θερμοκρασιών.

      Διαγραφή
  11. Aν και δεν έλειψαν οι μπόρες στην Αττική, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Παρασκευή 10/2 ήταν οι ισχυροί άνεμοι, ειδικά το πρωί. Ήταν τέτοια η ένταση του νοτιά, που το κύμα έβγαλε τις σημαδούρες μαζί με τους τσιμεντόλιθους στους οποίους ήταν δεμένες, στη δαντελένια ακρογιαλιά. Ήταν και απόκοσμο το βουητό από τη φουσκοθαλασσιά. Ακόμα και τα σκυλιά με κοίταζαν καλά, καλά όταν βούτηξα στη μεγάλη αμμουδιά. Εκεί που το κύμα υποτίθεται κόβει, αλλά ήταν πάνω από 1,5 μέτρο αυτή τη φορά. Προσπάθησα να απαθανατίσω έναν θαλασσοκόρακα, αλλά μέχρι να τον πλησιάσω, καταδύθηκε στα αφρισμένα νερά. Τον είδα και πάλι μετά, αλλά ήταν μακριά, όπως και οι γλάροι που πετούσαν από πάνω μου, μέσα στην πυκνή συννεφιά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι ένα σχόλιο όχι καιρικό, αλλά χρηστικό, αφού έκανα την απογραφή ηλεκτρονικά. Αρχικά μας είχαν στείλει λάθος κωδικό στο Θυμάρι, αφού έβγαζε άλλη διεύθυνση, αλλά χάρη σε μια πολύ ευσυνείδητη υπάλληλο της ΕΛΣΤΑΤ μας έδωσαν και τον σωστό. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να απογραφούν και κατοικίες, ακόμα κι αν δεν μένει κανείς, κάτι που κατάλαβα από τις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών κατά τη διαδικασία. Ακόμα και γκαράζ, στάβλοι, καλύβες κ.λ.π. πρέπει να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμένα θα μου λύσετε μια απορία; Πώς γίνεται ορισμένες φορές, ένας νοτιοδυτικός άνεμος ή τέλος πάντων ένας άνεμος ο οποίος δεν έρχεται από το βορρά, να είναι κρύος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα πολλά Beaufort ο νοτιάς είναι και ψυχρός και ξηρός. Όχι παγωμένος όπως ένας ισχυρός βοριάς, βέβαια, αλλά τα ρούχα μια χαρά στεγνώνουν και με δυνατό νοτιά, αρκεί να μην σου ρίξει την απλώστρα, όπως συνέβη σε μένα το πρωί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βασικά συμβαίνει όταν στην κρίσιμη στάθμη των 850 hPa η Μεθώνη σε σχέση με την Αθήνα και η Λάρισα σε σχέση με τις Σέρρες έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες.
      Ακόμα, όμως, κι αν οι θερμοκρασίες στη Μεθώνη ή τη Λάρισα είναι ίσες ή και λίγο υψηλότερες από τις θερμοκρασίες της Αθηνας και των Σερρών αντίστοιχα, μπορεί να αισθανόμαστε κρύο για τους παρακάτω λόγους:
      α) Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι σχετικά χαμηλή και φυσάει, η θερμότητα απάγεται ταχύτατα από το σώμα και ο ανθρώπινος οργανισμός αισθάνεται θερμοκρασία μικρότερη από την πραγματική θερμοκρασία του περιβάλλοντος και
      β) Σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας οι ίνες των ρούχων μας συλλαμβάνουν υγρασία από το περιβάλλον με αποτέλεσμα την αύξηση της απώλειας θερμότητας του σώματός μας μέσα από αυτά λόγω της μεγαλύτερης θερμικής αγωγιμότητας που αποκτούν.

      Διαγραφή
  14. ----Χωρίς να παραγνωρίζω την επικινδυνότητα και τις ενδεχόμενες ζημιές σε κάποιες περιοχές,εδώ περιμένουμε να βάλουμε κάτι αξιόλογο στο υετικό ταμείο μας ως υστερούντες.Στην πρώτη φάση το Ρίο που είναι πολύ κοντά μας έλαβε πενήντα και εμείς....τρία(κυριολεκτώ).

    ---Η ΕΜΥ αναβάθμισε το βαρομετρικό στην κλίμακα επικινδυνότητας,αλλά δεν προχώρησε σε ονοματοδοσία. ----------Π.Α.

    Υ.γ. Φώτη δουλειά σου εσύ,ξέρεις.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ αυτή η υγρασία... Η δυτική Ελλάδα το γνωρίζει πολύ καλά! Στην Αρχαία Ολυμπία όταν ξεκινά να βρέχει με μια τυπική ύφεση από δυσμάς, ξεχνά να σταματήσει. Το χειμώνα, όσο βαρειά ρούχα και να φοράς κατά ένα περίεργο τρόπο, η υγρασία και μαζί με αυτή, η αίσθηση του κρύου, είναι διεισδυτικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή