Χωρίς λόγια...


 

31 σχόλια:

  1. Ωραίος ο Δάσκαλος. Καλησπέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 👏👏👏
    Κώστας Αθήνα ουδέν σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ σωστά! Και τα καιρικά εικονίδια τοποθετημένα επίσης στη σωστή σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη φωτογραφία Δάσκαλε βλέπω ξεκιναει με λιακάδα και καταλήγει σε σύννεφο με χιόνι,λέτε να πάμε μετεωρολογικά κάπως έτσι? Χρήστος από την συνεφιασμενη Όθρυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα χρόνια πολλά και ευλογημένα.Το ίδιο για τα εικονίδια θα ρωτήσω κι εγώ.Παπασταματης από Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για φαντασου να το δίνει ο δάσκαλος ανάποδα το χιόνι το είδαμε πάμε για λιακάδες.Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πλάκα μας κάνετε κύριε Ζιακόπουλε αφού ήδη μας έχετε πεί ότι ο Αζορικός είναι περιμετρικό θέμα....ουσιαστικά...ποτέ ο Αζορικός δεν μας έχει δώσει τπτ....συνήθως είναι ανιτκυκλωνικές σφήνες ..που αναπτύσονται ...στην Κεντρική Ευρώπη -Βαλκάνια....κάτι που δεν φαίνεται για την ώρα....μάλλον τπτ δεν φαίνεται...κατά τα λοιπα..ένα διάλειμα δεν είναι άσχημο...μια σοβαρή ψυχρή εισβολή¨την επόμενη εβδομάδα στην Ανατολική Ευρώοη δια της Γροιλάνδίας-Σκανδιναβίας μαλλον είναι παλι αδιάφορη..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Θωμά» δεν μου τα λες καλά. Στο δεύτερο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό γράφω: «Τη χειμερινή περίοδο του έτους, οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για ψυχρή εισβολή στη χώρα μας αρχίζουν με την επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών προς το βορειοανατολικό Ατλαντικό, που έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του δείκτη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Με την εγκατάσταση αντικυκλώνα στις βόρειες περιοχές της ηπείρου μας, η κυκλοφορία μετατρέπεται σε φρασσόμενη κυκλοφορία τύπου «Ωμέγα». Στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα η διεύθυνση του αεροχειμάρρου από βορειοδυτική γίνεται βόρεια και μερικές φορές βορειοανατολική. Μία σκάφη χαμηλών υψών ή ένα αποκομμένο χαμηλό κινείται γρήγορα νότια και επηρεάζει τον καιρό της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η θέση του στάσιμου αντικυκλώνα στην κεντρική ή τη βόρεια Ευρώπη και η διεύθυνση του αεροχειμάρρου καθορίζουν την ακριβή περιοχή της Μεσογείου στην οποία θα γίνει η ψυχρή εισβολή. Οι πιθανές θέσεις ξεκινούν από την περιοχή της Ιταλίας ή δυτικότερα, αν ο αεροχείμαρρος αποκτήσει μεγάλη ανατολική συνιστώσα (οπισθοδρομούν σύστημα), και φθάνουν μέχρι την Τουρκία, αν ο αεροχείμαρρος διατηρήσει τη βορειοδυτική διεύθυνσή του».
      Ο αντικυκλώνας των Αζορών, το χαμηλό της Ισλανδίας και ο Σιβηρικός αντικυκλώνας είναι οι ημιμόνιμοι (εποχικοί) βασικοί παίχτες που καθορίζουν τη μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Η συχνότητα εμφάνισής τους, οι μετατοπίσεις (επεκτάσεις) τους και οι αυξομειώσεις της έντασής τους είναι καθοριστικές για το είδος του χειμώνα που θα επικρατήσει στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη. Οι κινητοί αντικυκλώνες που αναπτύσσονται πίσω από τις σκάφες των χαμηλών υψών είναι εφήμεροι και συχνά δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν επεκτάσεις είτε του αντικυκλώνα των Αζορών είτε του Σιβηρικού αντικυκλώνα.

      Διαγραφή
    2. κύριε Ζιακόπουλε ...σόρυ ...για την παρατήρηση....αλλά με βάση την τελευταία τριετία....ο Αζορικός ήταν ο μεγαλύτερος προδότης καθώς...τα κράσπεδα του..πάντα...εβλεπαν νοτιοδυτική Ευρώπη...,έχει μπεί μάλιστα σε σκληρή κριτικά λόγω εξαφάνισης του Σιβηρικού...αν είχαμε αυτόν τότε ο Αζορικός θα ήταν περιμετρικό θέμα..αν κατάλαβα καλά πάντως η ανάρτηση περισσότερο είναι μια γκρινια ενός χιονόφιλου (ετσι σας θέλουμε κύριε Ζιακόπουλε) παρά...γρίφος ...πάντως το ταξίδι οποτε και να γίνει εσάς ψηφίζουμε για οδηγό...¨θωμάς¨"

      Διαγραφή
    3. Προφανώς είναι γκρίνια ενός χιονόφιλου προς το τεμπελόσκυλο τον Αζόρ που δεν λέει να σηκωθεί στα πόδια του και να δώσει το σήμα στον αρκούδο τον Μπουράν να κάνει κι αυτός την κίνησή του. Όσο για τη σειρά των καιρικών εικονιδίων, θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο με την έλευση της νέας χρονιάς, τουλάχιστον για κάποιες περιοχές της χώρας που ως τώρα από πλευράς υετού είναι αδικημένες.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα Σε όλους μακάρι Δάσκαλε μακάρι
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    5. Γιατί γκρίνια, όμως, κ. Ζιακόπουλεμ αφού έχουν περάσει μόλις δέκα μέρες από την ψυχρή εισβολή; Και ακολούθησε κι ένα κρύο τριήμερο με χαμηλές θερμοκρασίες πριν τα Χριστούγεννα και έχει και βροχές από δω κι από κει. Κάθε βδομάδα και ψυχρή εισβολή δεν γίνεται. Από την άλλη, με κάτι τέτοια θα τους καλομάθετε - κακομάθετε τους χιονόφιλους και θα σας ζητούν μετά τα ρέστα. Σαν τα παραμύθια που όταν στον βασιλιά δεν άρεσε το μήνυμα, τα έβαζε με τον αγγελιοφόρο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. εγώ βλέποντας τα τρεξίματα νομίζω ότι ο γενάρης απλά θα κάνει την δουλειά του,γνωρίζω ότι ο Κυριος Ζιακοπουλος σωστά επισημαίνει ότι καθε κυκλοφορία είναι μοναδική και είναι λάθος να ψάχνουμε αναλογίες...αλλά μου θυμιζει έντονα τον γενάρη του 79 όπου ενα ψυχρό μετωπο του Αι γιανιού αφησε 30 εκατοστά χιονι σε ολο τον καμπο της θεσσαλονικης ,ΔΛΔ στα βορειοανατολικά τον ενδιαφέρον "θωμάς"

      Διαγραφή
  8. Έψαχνα κι εγώ μία προς μία τις γελοιογραφίες του Μποστ από το ημερολόγιο του 2013 που μας είχε δώσει η ΕΣΗΕΑ και ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο σκιτσογράφο. Έλα, όμως, που η Νήσος των Αζορών ήταν τραγούδι που έγραψε ο Μποστ, μελοποίησε ο Θεοδωράκης και ερμήνευσε ο Μπιθικώτσης.

    Πολύ έξυπνη και ευρηματική και η παραλλαγή του κ. Ζιακόπουλου. Όπου αντικυκλώνας ήταν η λέξη νήσος και αντί για "των καιρών" έγραφε "των κορών" στον δεύτερο στίχο της τελευταίας στροφής του τραγουδιού.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σειρά έτσι ακριβώς πάει οπως στα εικονίδια τού δασκάλου.
    Σειρά θα πάρει η λιακάδα,μετά και πάλι οι καταιγίδες....και αν όλα πάνε καλά η ρωσική αρκούδα θα βρει το δρόμο της νοτιότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικό!Γένοιτο κατά το ρήμα και την εικονογραφία σου δάσκαλε.Κατά τα άλλα,αγαπημένο άσμα με κορυφαίους συντελεστές.Εκτός του Μποστ,Μίκης - Γρηγόρης - Μανόλης.------Π.Α.

    Υ.γ.Αλλά φθάσαντος χειμώνος και μη φθάνοντος χιόνι,εβλασφήμησεν ο νέος κι εξοργίστηκεν η κόρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιάννης απο Μυτιληνη29 Δεκεμβρίου 2021 στις 6:41 π.μ.

    Χριστός Ετέχθη!! Καλημέρα απο την βροχερή Μυτιλήνη! Ευχαριστούμε δάσκαλε για τον τρόπο που μας βάζετε στην πρίζα και αναπτερώνεται τις Ελπίδες μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σας. Λέτε να "πιάσει" και στη δυτ. Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eυχάριστα είναι τα νέα από την Αλάσκα, όπου ο Δεκέμβριος ήταν αρκετά θερμός για τα παγωμένα δεδομένα της, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 15 βαθμούς και τις βροχές να παίρνουν τη θέση των χιονοπτώσεων, όπως αναφέρει ο Guardian. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς ότι σημειώθηκαν διψήφιες θερμοκρασίες τουλάχιστον για οκτώ μέρες τον Δεκέμβριο στις Αλεούτιες Νήσους, μάλλον θα ζεστάθηκε το κοκαλάκι των ανθρώπων εκεί.

    Η Αλάσκα βίωσε και τη θερμότερη μέρα των Χριστουγέννων όλων των εποχών με 13,3 βαθμούς, ενώ στην κοινότητα Kodiak η θερμοκρασία έφτασε στους 19,4 βαθμούς την Κυριακή 26/12. Ακραία τιμή, αλλά όχι και επικίνδυνη (όπως έχει πει και ο κ. Ζιακόπουλος), μάλλον καλοδεχούμενη από τον κόσμο που ξεπαγιάζει το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου εκεί. Και σε γειτονικές περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες 18,3 και 16,6 εκείνη τη συννεφιασμένη Κυριακή, αφού η ζέστη συνδυάστηκε και με σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Συγκεκριμένα, στην ενδοχώρα (Φαίρμπανκς) εκδηλώθηκε η πιο ισχυρή καταιγίδα από το 1937 κι ενώ ο Δεκέμβριος είναι συνήθως ένας ξηρός μήνας για τα ηπειρωτικά στην Αλάσκα, διότι ο παγωμένος αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει υγρασία. Ωστόσο, επειδή είχαν προηγηθεί και σφοδρές χιονοπτώσεις και ακολούθησαν καταρρακτώδεις βροχές, ενώ μετά η θερμοκρασία υποχώρησε, κόπηκε το ρεύμα, έκλεισαν δρόμοι και γραφεία υπό τον φόβου του πάγου.

    Icemageddon, ένας Αρμαγεδώνας πάγου, θα μπορούσε να περιγραφεί με μία λέξη η κατάσταση. Το Τμήμα Συγκοινωνιών προειδοποίησε ότι οι δρόμοι στην Αλάσκα θα παραμείνουν για καιρό επικίνδυνοι, αφού είναι δύσκολο να αφαιρεθεί το παχύ στρώμα πάγου που τους έχει καλύψει. Και μπορεί ο ύπουλος καιρός με τις παγωμένες βροχές να παρατηρείται όλο και περισσότερο στην Αλάσκα τις τελευταίες δεκαετίες, δοκιμάζοντας ζώα, όπως τα καριμπού και τα μοσχοβόδια, που δυσκολεύονται να βρουν τροφή και έρευνες να δείχνουν ότι οι βροχές θα είναι περισσότερες από τα χιόνια τους χειμώνες στην Αρκτική μετά το 2060 - 2070, αλλά προς το παρόν οι θερμοκρασίες στο Φαίρμπανκς θα υποχωρήσουν στους -28 βαθμούς το ΣΚ της Πρωτοχρονιάς.

    Τζάμπα τα 19άρια, δηλαδή. Τουλάχιστον, θα έχουμε 19άρια εδώ που πιάνουν και τόπο, αν και μετά τα Φώτα υπάρχουν σενάρια για ψυχρή εισβολή. Πλάκα θα 'χει να σκάσει καμία Αριάδνη πάλι (όπως το 2017) και να έχεις και τους χιονόφιλους να γκρινιάζουν ότι δεν χιόνισε πολύ. Προς το παρόν κρατάει άμυνα - με νύχια και με δόντια, όμως - ο Ευρωπαίος στα τρομολαγνικά σενάρια του τζίφου. Συνήθως στο τέλος τον ακολουθεί, αλλά τότε κάνει ο τζίφος γύρισμα, μετριάζοντας την ψυχρή εισβολή την τελευταία στιγμή...
    https://www.theguardian.com/us-news/2021/dec/29/alaska-sets-record-high-december-temperature-of-194c
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζοντας τις δυο πρώτες παραγράφους Βαγγέλη θέλω να σε ρωτήσω•μήπως βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος;
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, πλάκα έκανα, μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς. Αλλά επειδή στην πλάκα λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες, πού είναι το κακό να κάνει και μερικές μέρες ζέστη τον χειμώνα σε περιοχές όπου για μήνες ζουν στους -20; Για αυτούς, μία ηλιόλουστη και ζεστή μέρα θα είναι μία ευχάριστη αλλαγή, ένα διάλειμμα στη βαρυχειμωνιά, ακριβώς όπως είναι εδώ οι μέρες με χιόνι εν μέσω ήπιων γενικά χειμώνων. Γενικά ο άνθρωπος συνήθως ποθεί ό,τι είναι δύσκολο να έχει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Τελικά με τη συχνή παρατήρηση των μοντέλων, αρχίζεις και μαθαίνεις τις συνήθειες τους. Ο Ευρωπαίος ακολούθησε, λοιπόν, τα ψυχρά σενάρια (για μετά τα Φώτα) του τζίφου, ο οποίος μετρίασε στη συνέχεια την ένταση της ψυχρής εισβολής - βασικά φέρνει τον αυλώνα πιο δυτικά. Ο Ευρωπαίος τον ακολουθεί και σε αυτό το σενάριο. Αυτοί που επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής είναι οι μεγάλοι μετεωρολογικοί οργανισμοί (Accuweather κ.λ.π., αλλά και η ΕΜΥ), που έκαναν λόγο για δυτική ροή, πολλές βροχές και σχετικά ήπιες θερμοκρασίες τον φετινό χειμώνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  14. Εξαιρετικό και - το σημαντικότερο- ευρηματικότατο το άρθρο του κ. Ζιακοπουλου με λογοπαίγνιο από τραγούδι του Μίκη
    Τις καλημερες μου από τη βροχερή Ρόδο (το storm total χθες κ σήμερα σε κάποιες περιοχές του νησιού είναι ήδη στα 100 χιλιοστά) κ μακάρι όπως είπατε η σειρά των εικονιδίων όπως προοικονομειται να φέρει το "ρεφαρισμα" κ σε περιοχές που αδικηθηκαν υετικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. Καλέ μου άγνωστε,μην αφήσεις άνθρωπο να ονειρευτεί,έστω,λιγουλάκι.Αμέσως να τον "ταπώσεις"!.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Το Καλοκαίρι δεν κάνει κανένας τέτοια όνειρα....

      Διαγραφή
  16. Στις 29-30/12/2014, αλλά και του 2015, του 2016 και του 2019 είχε σημειωθεί ψυχρή εισβολή στην Αττική. Αλλά την Τετάρτη 29/12/2021 όλα ήταν όμορφα και γαλήνια (όπως και το 2017) στην αγαπημένη μου ακτή. Κόπασαν οι νοτιάδες, σταμάτησαν οι βροχές και φάνηκε και λίγο ο βυθός, αυτός ο άλλος ουρανός.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση από τις αρχές Ιανουαρίου? Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Ζιακόπουλε, Χρόνια Πολλά με Υγεία και Κάθε Καλό, θα ήθελα να ρωτήσω η ανύψωση ή μη του Αντικυκλώνα των Αζορών εξαρτάται από την υπόλοιπη ατμοσφαιρική κυκλοφορία στον Ατλαντικό ( χαμηλά) ή κάτι άλλο? ή είναι όντως θέμα "τεμπελιάς" ? Ερωτώ κατανοώντας ότι είναι δύσκολο για έναν επιστήμονα να δώσει απλοϊκές απαντήσεις σε ερωτήσεις ανθρώπων χωρίς υπόβαθρο γνώσεων πάνω σε αυτό το πεδίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά και καλά δάσκαλε γεμάτα υγεία και πολλές χαρές σας εύχομαι! Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους με υγεία!!!
    Υ.γ. Έχει ο καιρός γυρίσματα που λέει και ο σοφός λαός.

    Δημήτρης (Ψυχικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, συνονόματε.
      Καλή χρονιά με υγεία και κανένα χιονάκι!

      Διαγραφή