Περί καιρών…

Καιρός του «U», του «Ο» και του «Π».

Καιρός του προσέχειν όλους τους καιρούς.

Καιρός του φυλάξαι εαυτούς από το «Δέλτα» και το «Όμικρον».

Καιρός του ομονοείν (πανδημία).  

Καιρός του ψηφίζειν (προαιρετικά).

Καιρός του υπομείναι (χιόνια στα χαμηλά).

Καλό Σαββατοκύριακο!

 


29 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Φίλε Αποστόλη κάντο,αν θέλεις, -οι,για να είναι ευχετική Ευκτική.Φιλικά-------Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Αχ βρε Δάσκαλε πάντα κορυφαίος στα όλα σου.Δεν παίζεται,σοφός και αποτελεσματικός.Και αφήνεις και ελπίδες για χιόνια.Παπασταμάτης από Μαρκόπουλο Μεσογαίας.Να σαι γέρος,δυνατός και οδηγός για εμάς όπως πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία από τις μεταλλάξεις του στελέχους όμικρον μάλλον έχει πάρει μέρος του γενετικού υλικού της από τον ιό του κρυολογήματος, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ερευνητές. Αυτός είναι ο λόγος που η μετάλλαξη όμικρον είναι προφανώς πιο ήπια από τις προηγούμενες του κορωνοϊού και μοιάζει πιο "ανθρώπινη". Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε στο Κέμπριτζ αυτή η μετάλλαξη του στελέχους όμικρον αναπτύχθηκε σε κύτταρο, στο οποίο υπήρχαν και ο κορωνοϊός Sars Cov 2 και ιοί του κοινού κρυολογήματος.

    Τι σημαίνει αυτό το εύρημα; Ότι η μετάλλαξη όμικρον μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά ταυτόχρονα να προκαλεί ασυμπτωματική ή ήπια νόσηση. Ωστόσο, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εξάγουν περισσότερα συμπεράσματα για αυτό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, όσο οι έρευνες προχωρούν. Σε μία πρώτη ανάγνωση, πάντως, φαίνεται η όμικρον να προήλθε από τον συνδυασμό δύο διαφορετικών ιών μέσα στο ίδιο κύτταρο, όπου η αλληλεπίδραση τους είχε ως αποτέλεσμα να φτιάξουν αντίγραφα τους, τα οποία περιείχαν υλικό και από τους δύο "γονείς" - ιούς.

    Με βάση αυτή την έρευνα, λοιπόν, η όμικρον μπορεί να γεννήθηκε μέσα σε έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε προσβληθεί και από τον κορωνοϊό Sars Cov 2 και από έναν άλλον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η όμικρον δεν μοιάζει με προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το ίδιο ισχύει και για τα συμπτώματα της. Επιστήμονες εξετάζουν επίσης την εκδοχή η νέα μετάλλαξη να αναπτύχθηκε μέσα σε έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε ταυτόχρονα και τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS ή έπασχε από κάποια άλλη ανοσοκατασταλτική πάθηση.
    https://www.hindustantimes.com/world-news/why-omicron-infection-possibly-looks-like-common-cold-researchers-explain-101638578866919.html

    Ο Guardian γράφει επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από την όμικρον, αν και έχει εξαπλωθεί σε 38 χώρες, αλλά για λόγους χώρου δεν μεταφράζω ολόκληρο το άρθρο, το οποίο είναι στον παρακάτω σύνδεσμο.
    https://www.theguardian.com/world/2021/dec/04/who-says-no-deaths-reported-from-omicron-yet-as-covid-variant-spreads

    Το μόνο σίγουρο είναι κάποια στιγμή ο κορωνοϊός θα σταματήσει να μας ταλαιπωρεί. Με τον καιρό αυτό μάλλον δεν θα συμβεί ποτέ, αν κρίνω και από τις τρεις διαδοχικές μπόρες που ξέσπασαν στο Θυμάρι μέσα σε διάστημα μίας ώρας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι δάσκαλε.Ευχαριστούμε πολύ.Φροντίστε και τον ψυχικό σας κόσμο συνάνθρωποι,καιρός και γι'αυτό.Διότι μετά την πανδημία του κορωνοιού θα ακολουθήσει αυτή της κατάθλιψης..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τόσα που ακούγονται,ευκαίρως-ακαίρως,θα προσέθετα και το "καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν",.Σχετικα με τον "μετεοκαιρό",αν βλέπω καλα στον χάρτη,τη Δευτέρα (Saint Nicholas) στην περιοχή μου πάμε για καιρό Π.Οπότε, στην καλύτερη περίπτωση ,πάμε για Π-Π μας.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια που ζούμε τις ημέρες του/της Ο, ας κρατήσουμε το Ομονοειν (Ο όπως Ομονοειν λοιπόν) σε όλα τα επίπεδα και οχι μόνο στα της πανδημίας. Κάτι που δυστυχώς ιστορικά μάλλον δεν το πολυ-ειχαμε εμείς οι Έλληνες. Για τους φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ας κρατήσουμε και το ψηφιζειν😉🙂. Φιλιά και καλημερες από την άκρως βροχερή (αλλά ευτυχώς προς ώρας χωρίς καμία καιρικη ακρότητα) Ρόδο. Βρέχει καλά και ποτιστικά όπως ακριβώς χρειάζεται η γη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα! Τι θέλει να πει ο ποιητής? Πάλι με γρίφους μιλάει ο δάσκαλος και μας βασανίζει το μυαλό. Πάντως καιρός του ψηφίζεν θα είναι η αυριανή μέρα που έχουμε τις εσωκομματικες του ΠΑΣΟΚ, καιρός του υπομεινεσθαι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ερχόμενη Τρίτη, με χιόνια στα ημιορεινα της βδυτικης Ελλάδας και καιρός ομονοειν υποτίθεται θα έπρεπε να είναι τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημιας, αλλά δυστυχώς η διαχείριση και το θέμα του εμβολιασμού μας έφερε το ΔΙΧΑΣΤΕΙΝ, ως συνήθως βεβαίως βεβαίως σαν γνήσιοι Έλληνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Βαγγέλη Σπανε,όσες φορές μιλάω με γρίφους,φαίνεται πολυ ευκολα,το ίδιο και όταν μιλάω καθαρά και ξάστερα και χρησιμοποιώ τις λέξεις που πρέπει,αλλά νομίζω ότι δεν με προσέχεις.
    Από την πρώτη εκτίμηση που έκανα μίλησα ξεκάθαρα για πολύ καλό υετοφορο χειμώνα και κατά περιοχή πάρα πολύ καλό χειμώνα με πολλά νερά ανεξαρτήτου μορφής.
    Ξεκάθαρα μίλησα ως όλα θα ξεκινούν από τα ΔΒΔ τμήματα της χώρας και μετά θα κατέβουν στα ανατολικά και νότια τμήματα.
    Ειδικά για εμάς είπα ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουμε πολλά νερά.
    Επίσης ξεκάθαρα είπα πως θα έχουμε ψυχρές εισβολές και στα ανατολικά και νότια,μηδέ εξαιρουμένης της Αττικής και μάλιστα το έπαιξα άσσο στάνταρ από εδώ έως την αρκούδα της Σιβηρίας.
    Πόσο άλλο πιο καθαρά να μιλήσω;
    Με γρίφο έχω μιλήσει μόνο για το διάστημα 15-12 έως περίπου τις 8-10/1/22 που μου δείχνει 2 καλές καιρικές συγκινήσεις,που η μια τουλάχιστον φαίνεται πανελλαδική.
    Ο χρόνος όμως ειναι πάντα σχετικός.
    Πάντα ευρηματικός ο δάσκαλος και απόλυτα εύστοχος.
    Καλό απόγευμα να έχουμε.
    Υ.Γ:Εννοείται πως οι ευχές πήγαιναν στις Βαρβάρες και όχι στις Βάρβαρες όπως λάθος έγραψα.
    Ευτυχώς που δεν διαβάζει η δική μου(Βαρβάρα)το μπλογκ γιατί μετά αλίμονο μου,καθώς την έχω πάρει ως "δώρο" από το Σχηματάρι μετά 20 χρόνια θητείας εκεί..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε με όλο τον σεβασμό στην εμπειρία σου, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι καιρό θα κάνει σε οποιαδήποτε περιοχή έναν και δύο μήνες μετά. Το να πει κάποιος ότι θα σημειωθούν 1-2 ψυχρές εισβολές σε έναν τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα - διότι από τον Νοέμβριο έχουν αρχίσει τα σενάρια, όταν μόνο εγώ επέμενα ότι δεν έρχεται πολύ κρύο - δεν συνιστά πρόγνωση. Χειμώνας είναι, κάποια στιγμή θα χιονίσει, αν και με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων το θεωρώ δύσκολο να κάνει ό,τι και πέρσι στην Αττική.

      Όσο για την αρκούδα της Σιβηρίας, μην ξεχνάμε και τον λύκο που έγινε αρνάκι. Υπάρχει μια πιθανότητα να συμβεί αυτό και με τον φετινό χειμώνα, μετά από τέσσερα χρόνια και με την εξέλιξη μέχρι στιγμής του καιρού να θυμίζει το 2017-18. Ίδωμεν...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. Δάσκαλε πολύ καλά τα είπατε ...και με νόημα θα έλεγα εγώ Χρήστος από την ηλιόλουστη το δεύτερο μισό της ημέρας σήμερα, χθες το βράδυ είχαμε ποτιστικου τύπου βροχουλες φενεται ο Δεκέμβριος θα έχει από όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλικά, κ. Ζιακόπουλε, μια διόρθωση λόγω επαγγέλματος. Δεν υπάρχει απαρέμφατο "υπομείνεσθαι". Υπάρχει απαρέμφατο "υπομένεσθαι" (ενεστώτα) ή "υπομείνασθαι" (αορίστου), καθώς και κάποια απαρέμφατα άλλων χρόνων (μέλλοντα και παρακειμένου). Αλλά και πάλι, προφανώς θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε το ρήμα "υπομένω" (στην ενεργητική φωνή) και όχι το "υπομένομαι" (στην μέση-παθητική φωνή), συνεπώς η σωστή εκδοχή της φράσης θα ήταν "καιρός του υπομένειν" ή "καιρός του υπομείναι" (με απαρέμφατο ενεστώτα ή αορίστου αντιστοίχως). Ζητώ συγγνώμη για την υπερβολική κάπως ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι την "σηκώνετε", διότι έχετε πολύ μεγάλη αγάπη για τα λεγόμενα "φιλολογικά", καθώς και μεγάλη έφεση σε αυτά, όπως έχουν αποδείξει οι αναρτήσεις σας όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά την ουσία της φράσης, όντως θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη υπομονή για τα χιόνια στα χαμηλά, όπως και αν το διατυπώσει κανείς...

    Παναγιώτης - Φιλόλογος
    Χανιά Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Παναγιώτη.
      «Καθένας στο είδος του έχει και την αξιάδα».

      Διαγραφή
  11. Το "Όμικρον" θα μας σώσει,θα το δείτε.Μακάρι να είναι άκρως μεταδοτικό αλλά χωρίς θανάτους και βαριές νοσηλείες.Να πάει το "Δέλτα" στον αγύριστο.Είχα μια αναλαμπή,κοινώς φλας..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νομίζω ο δάσκαλος είναι ξεκάθαρος. Καιρός του "ὑπομεῖναι" για χιόνια στα χαμηλά, άρα τίποτε απολύτως αισιόδοξο στον ορίζοντα, εξ ου και η σύστασις περί υπομονής. Βέβαια άλλο να κάνουμε υπομονή 10 μέρες, άλλο 1 μήνα κι άλλο 1 χρόνο, ωστόσο σχετικά είναι όλα. Στα δυτικά, πάντως, πρέπει μάλλον να πάρουμε τα μέτρα μας γιατί όπως δείχνει τα νερά δε θα σταματήσουν εύκολα. Ελπίζω να πέσουν όλα χωρίς προβλήματα.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νερά θέλουμε. Καλά τα πάμε!Ευχαριστούμε πολύ Δάσκαλε. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου φαίνεται στην Αττική ότι μαζεύονται δυνατά Cumulus. Μου αρέσει και το υγρασιόγραμα καθ'υψος στην ατμόσφαιρα. Για να δούμε απόψε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ούτε ο Ο, ούτε ο Π, ούτε ο U σώζουν τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της: Όλος ο Νοέμβριος της έδωσε 20 mm, ναι, καλά διαβάσατε, 20 mm. Τι να λέμε τώρα... Μας λοιδορούν και οι βροχοπτώσεις του Βάι!
    Και κάτι άλλο: Αν επαληθευτεί η παράδοση του όποιον καιρό κάνει σήμερα, θα κάνει και τα Χριστούγεννα, ζήτω που καήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και έλεγα πώς ο Χρήστος εκεί πάνω δεν δυσανασχετεί με τις υετικές επιδόσεις της περιοχής του ,αλλά,εν πολλοίς ,και της ευρύτερης Μακεδονίας!.Αγαπητέ Χρήστο όλα τα δίκια με το μέρος σου.Τώρα ΄καθ όσον αφορά στην υπομονή,περί ής ο λόγος ανωτέρω,τι να σου πω.Δι αυτής κερδίζεται μέχρι και ο.....Παράδεισος!!!.Να είσαι καλά.Χαιρετισμούς στο Βόιο και στον παπαΝικόλα!.--------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Περίμενα να κάνω ταμείο στο τέλος του Νοέμβρη, κ. καθηγητά, αλλά τον λύκο τον έβλεπα, τον ντορό (τορό) έψαχνα; Στο ίδιο άνομβρο μοτίβο συνεχίζεται κι ο Δεκέμβρης εδώ.
      Πού λειτουργεί ο παπαΝικόλας;

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα,καλη Κυριακή σε όλους.Χρήστο ο παπαΝικόλας λειτουργεί στην Εράτυρα και εσχάτως έλαμψε δια της παρουσίας και της αυθεντικότητάς του στα κανάλια .
      Παραλαγή της παροιμίας "αφού βλέπεις τη σουρμή (σύρσιμο),το φίδι ψάχνεις!!.Εύχομαι καλές υετοεισπράξεις τη βδομάδα αυτή.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Ωραίος ο παπαΝικόλας, κ. καθηγητά, θα πάω να τον βρω, ευχαριστώ για τις ευχές σας, να είστε καλά.

      Διαγραφή
  16. Μιας και μπήμαμε σε κάποιες λεπτομέρειες περί απαρεμφάτου,να προσθέσω ότι στην προκειμένη περίπτωση το έναρθρο απαρέμφατο ισοδυναμεί με αφηρημένο ουσιαστικό.Π.χ. "το φυλάξαι ταγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι "(φύλαξη-κτήση).---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θά έρθουν και τά χιόνια κάποια στιγμή στα πεδινά.Παντως στα ορεινά της Αρκαδίας ήρθαν στις 30 Νοεμβρίου τό Μαίναλο ολόλευκο.Εδω στην περιοχή μου Μεγαλόπολη Αρκαδίας έχει ρίξει πολλά νερά και όλα ήσυχα ποτιστικά νερά.Κυριε ζιακοπουλε να είστε πάντα καλά εσείς και όλοι οι φίλοι τής σελίδας σάς και όλος ό κόσμος.ελπιζω να έρθουν και καλύτερες μέρες στο τόπο μας πάντα Με υγεία.Σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δείχνει δυνατή η κακοκαιρία από αύριο Δευτέρα. Θα δώσει πράγμα. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα από την ηλιόλουστη Χαλκιδα.20 μέρες για τα Χριστούγεννα και το ενδιαφέρον για τον καιρό των γιορτών φουντώνει..Σίγουρα ο Κ.Ζιακοπουλος στην ώρα του θα μας ενημερώσει έγκαιρα.Τους χαιρετισμούς μου στον γείτονα Βοιωτο Χριστόδουλο(παρεπιπτόντως Χριστόδουλε χωριό του πατέρα μου είναι η Καλλιθέα Θηβών αν γνωρίζεις/εύκολο χιόνι παρά το πεδινό της ανάγλυφο).Ο άσσος που έχεις ποντάρει για τα ανατολικά προσηνεμα με κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα..έχω και την μικρή μου κόρη να ρωτάει θα χιονίσει φέτος?καλομαθε βλέπετε από πέρσι..αν και εγώ την ίδια τρέλα έχω σαν χιονοφιλος.Καλη Κυριακή σε όλους και χρόνια πολλά στους Νικολες/Νικολετες αυριο(Κ.Ζιακοπουλε να χαίρεστε τα συγγενικά σας πρόσωπα αύριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή