Θερμοκρασιακές αποκλίσεις του μήνα που πέρασε και κάποιες εκτιμήσεις για αυτά που έρχονται


Γνωρίζοντας ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα μελλούμενα, παραθέτω κάποιες εκτιμήσεις γι αυτά που έρχονται:

Παρούσα εβδομάδα:

Δύο σχεδόν απανωτές κακοκαιρίες (Πέμπτη προς Παρασκευή και Σάββατο προς Κυριακή) με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους. Χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας.


Επόμενη εβδομάδα:

Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι Β-ΒΔ, κάτι που σημαίνει ότι ο υετός θα είναι λιγότερος και οι θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες.

Μεθεπόμενη εβδομάδα:

Η μπίλια δεν έχει ακόμη κάτσει, αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο των βοριάδων, των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και του περιορισμένου υετού. 


49 σχόλια:

  1. Προς το παρόν κυριαρχούν, πάντως, οι νοτιάδες σε ένα καιρικό σκηνικό καρμπόν με το 2017-18. Τότε είχε σημειωθεί η μοναδική ψυχρή εισβολή του χειμώνα (όσον αφορά και τη νότια Ελλάδα) στις 21-23 Δεκέμβρη και η ιστορία πάει να επαναληφθεί; Αν κρίνω, πάντως, από το πόσο καλά έχουν προσαρμοστεί αυτοί οι μεγάλοι πράσινοι παπαγάλοι στο μικροκλίμα της Αττικής μάλλον δεν κάνει τελικά κρύο στην Ελλάδα, που λέει και το τραγούδι, ή τουλάχιστον δεν κάνει για πολύ.

    Τους είδα πάλι να τσακώνονται πάνω από την πολυκατοικία την Τρίτη 7/12 το πρωί. Είναι απόγονοι των εξωτικών παπαγάλων, που το έσκασαν από κάτι μεγάλα κλουβιά πριν καμιά 15αριά χρόνια στο Ελευθέριος Βενιζέλος και έκτοτε έχουν πολλαπλασιαστεί και ζουν σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Δεν κατάφερα να τους βγάλω φωτογραφία, αλλά τουλάχιστον απαθανάτισα 2-3 χελιδόνια της θάλασσας (ποταμογλάρονα) με φόντο τη συννεφιά και τη φουσκοθαλασσιά.

    Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν φαίνεται το μεγάλο ύψος των swell κυμάτων, που είναι αυτά που συνεχίζονται, ενώ έχει πάψει η αιτία που τα προκαλεί και σε ξεγελούν όταν τα κοιτάζεις από μακριά. Αλλά όταν είσαι μέσα στη θάλασσα είναι πραγματικά επιβλητικά. Αν και απέφυγα τα σημεία με τα βράχια όπου υψώνονται ακόμα πιο πολύ, φοβήθηκα μετά από κάνα πεντάλεπτο όταν έπιασε και βροχή. Και για να μην βραχούν τα ρούχα μου που τα είχα αφήσει σε ένα παγκάκι, αφού η δαντελένια - ναι, και του Φαλήρου - ακρογιαλιά ήταν παντού βρεγμένη και σκαμμένη και για να μην σκάσει κάνα μπουρίνι, αφού όλα τα έχουμε δει. Οπότε βγήκα άρον, άρον στην ακτή με το κύμα πάντα να με ακολουθεί. Λες και ήθελε να με τρολάρει ο ήλιος, αποφάσισε κι αυτός μετά από λίγο να βγει.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη δε Θέλω να σού χαλάσω τη διάθεση για ήπια συνέχεια όπως περιμένεις(η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμή ο καιρός σας είναι καλύτερος σε σχέση με εμάς)αλλά στο ξανά λέω γιά τελευταία φορά γιά να μη το πάρεις στραβά ότι η τάση και η κυκλοφορία τού χειμώνα φέτος θυμίζει 11-12 και σιγά σιγά όλα πάνε προς το κρύο!

      Εδώ στην Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή μού συγκεκριμένα ο καιρός είναι καθαρά χειμωνιάτικος σήμερα καθώς βρέχει ασθενώς(70 τόνους νερό όμως στην περιοχή η τρέχουσα απο χθες με ευτυχώς αυτή τη φορά λιγότερα προβλήματα)η θερμοκρασία μόλις στούς 9β και το Παναιτωλικό κάτασπρο απ'άκρη σ'άκρη!
      Υ.Γ. Χιονίζει αυτή τη στιγμή μέσα στη Φλώρινα ενώ στην δυτική Πίνδο τα χιόνια κατέβηκαν έως τα 1100μ περίπου με χιονόνερο μέσα στο Καρπενήσι.
      Επειδή δεν αναφέρθηκε σε κανένα επίσημο δελτίο καιρού αυτό,πρέπει και εγώ να ευλογήσω λίγο τα γένια μού από το προχθεσινό μού σχόλιο.😀

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως κάνεις ένα μικρό λάθος Βαγγέλη. Ο αστικός μύθος λέει ότι το είχαν σκάσει από container που τους είχε παραλάβει άμα τη αφιξει τους το μακρινο 1991 στο τότε ανατολικό αεροδρόμιο. Για αυτό και οι πρώτες "αποικίες" τους είχαν εντοπιστεί στα νότια προάστια της Αθήνας και κυρίως στον Άλιμο, αλλά και στη Γλυφάδα (σε μικρά πάρκα, ακάλυπτους πολυκατοικιών κλπ). Πράγματι γρήγορα προσαρμοστηκαν στο μικροκλίμα της Αθήνας και πλέον τους βλέπεις παντού νομιζω. Ωραία πλάσματα γενικά...
      Την καλησπέρα μου από μια άκρως βροχερή και μάλλον ελαφρώς ψυχρή για τα δεδομένα της Ρόδο. Ωραίες ποτιστικες βροχές που μαλλον θα έχουν και συνέχεια

      Διαγραφή
    3. Τουλάχιστον, στην Αττική, Φώτη, τίποτα δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι πάμε προς κρύο. Αντίθετα, ακόμα με βερμούδα και κολεγιακή - έστω με κουκούλα - πάμε στη θάλασσα. Το 2018 είχε ασπρίσει η Πάρνηθα από τα μέσα Νοέμβρη και είχαμε σημαντική ψυχρή εισβολή στην Αττική στις 6/12, κάθε βδομάδα του Δεκεμβρίου μετά και χιόνια μέσα στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου 2019. Τα ίδια περίπου το 2016-17 με ψυχρό όλο τον Δεκέμβρη και αποκορύφωμα τον χιονιά Αριάδνη να ντύνει στα λευκά και τα νότια προάστια στις 9/1/17.

      Αντίθετα, φέτος έχουμε σερί νοτιάδες από τέλη Νοεμβρίου ως αρχές Δεκεμβρίου όπως και το 2017-18 και ο τζίφος έβγαλε πάλι θερμό σενάριο για μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Για ακόμα πιο μετά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

      Ούτε είμαι σίγουρος ποτέ ήρθαν οι πράσινοι παπαγάλοι στην Αττική, Θάνο. Μπορεί να έχεις δίκιο εσύ.
      Β. ΣΠ

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε κυριε Δημήτρη!! Καλησπέρα απο την επίσης βροχερή και κάπος ψυχρή Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θερμότερος και με λιγότερες βροχές, κυρίως στο Αιγαίο θα είναι ο χειμώνας 2021-22, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση της ΕΜΥ. Βέβαια, η μέση θετική απόκλιση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα θα είναι μόνο μισός βαθμός και για το Αιγαίο ακόμα λιγότερο (αμάν και για την Αττική χτυπάει η καμπάνα), σύμφωνα με το C3S multi - modelsystem, το οποίο κάνει μία σύνθεση των προγνώσεων οκτώ μοντέλων, αλλά και με το ECMWF (ευρωπαϊκό).

    Το δεύτερο δίνει θετικές αποκλίσεις 2 βαθμών στα βορειοανατολικά Βαλκάνια, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την αρκτική ζώνη, έναντι +1 βαθμού του multi - modelsystem, ενώ θερμοκρασίες στον μέσο όρο του χειμώνα αναμένονται στη δυτική Ευρώπη (Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, λοιπή δυτική Σκανδιναβία και δυτικό επίσης τμήμα της Γερμανίας).

    Στον μέσο όρο τους για τη χειμερινή περίοδο θα είναι και οι βροχές που θα πέσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα και με τα δύο μοντέλα. Ομοφωνία υπάρχει επίσης για λιγότερες βροχοπτώσεις στο Αιγαίο, ενώ το multi modelsystem δίνει λιγότερες και στη δυτική Ελλάδα (λογικό μετά τα τουλούμια που έπεσαν το φθινόπωρο).

    Θετικές αποκλίσεις, όσον αφορά τα γεωδυναμικά ύψη (500hPa) θα υπάρξουν σύμφωνα και με τα δύο μοντέλα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, δηλαδή, υψηλές πιέσεις. Το ECMWF εξαιρεί, πάντως, τη δυτική Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία, Γαλλία) από τις θετικές αποκλίσεις στα 500hPa, δηλαδή, θα παρατηρούνται και χαμηλές πιέσεις εκεί (και ο αζορικός αντικυκλώνας θα υπολειτουργεί).

    Θετική φαίνεται να είναι και η ΝΑΟ (η ταλάντωση του βόρειου Ατλαντικού, δηλαδή, διαφορά των χαμηλών πιέσεων στην Ισλανδία από τις υψηλές πιέσεις στις Αζόρες), κάτι που έρχεται να ενισχύσει το μοτίβο της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης που θα μοιάζει με τον περσινό χειμώνα στην Ευρώπη.
    http://www.emy.gr/emy/el/climatology/seasonal_winter_2021
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας ενδιαφέρουν και τα στατιστικά κύριε ζιακοπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγα τα νερά στα ανατολικότερα της Πίνδου.Φυσικα και εδώ στην περιοχή μου.Φαινεται στην συνέχεια ότι θα έχει καιρό του Π, οπότε πάλι μπόρες θα έχουμε.
    Πιστεύω ότι ο καιρός θα γυρίσει και στα ανατολικά με πιο καλά νερά.Και τον παλιό 'καλο'καιρο πρώτα την σκυτάλη έχει η Δυτική Ελλάδα και μετά η Ανατολική.
    Φώτη θα συμφωνήσω μαζί σου σε προηγούμενη ανάρτηση σου για την πορεία του καιρού.(εντελώς-εντελως εμπειρικά).
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημήτρη, πρώτα έρχονται τα ψηφιακά χιόνια και μετά - αν έρθουν - και τα κανονικά. Για τα πεδινά ο λόγος, στα βουνά και τα ηπειρωτικά ορεινά είναι σίγουρα κάθε χρόνο. Για να χιονίσει στην ανατολική Ελλάδα πρέπει να έρχονται οι αυλώνες από το Αιγαίο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα για τις επόμενες δέκα μέρες περίπου. Μετά βγαίνουν κάτι ψευτοσενάρια στα run του τζίφου και τα χαρακτηρίζω έτσι γιατί είναι πολύ μακρινά.

      Δεν ξέρω για την περιοχή σου, αν και μου είχες γράψει ότι δεν χιόνισε ούτε πέρσι στον επικό χιονιά της Αττικής, η οποία είναι επίσης πολύ δύσκολη (στα πεδινά αναφέρομαι πάντα) και στο χιόνι, αλλά και στην πρόγνωση του. Ενδεικτικά, στις 29-30 Δεκεμβρίου 2016 που έλεγαν μία μέρα πριν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι ότι θα θαφτεί η Αθήνα, στα νότια προάστια επιβίωσαν μόνο κάτι σκόρπιες νιφάδες.

      Τα ίδια και την πρώτη μέρα της Αριάδνης στις 7 Ιανουαρίου 2017, τα ίδια και με την Ωκεανίδα στις 23-25 Φεβρουαρίου 2019, που θυμάμαι από την ψυχρολουσία της θάλασσας, πήγαμε καπάκι στην Πάρνηθα για να δούμε λίγο χιόνι και παραλίγο να με πάρει ο αέρας στο ύψος των τελεφερίκ, τα ίδια και στις ψυχρές εισβολές 29-30/12/19 και 6-7/1/20. Και μπορώ να απαριθμήσω ένα σωρό περιπτώσεις που τα ψηφιακά χιόνια δεν έντυσαν στα λευκά την Αττική και με τον χειμώνα στα ντουζένια του, δηλαδή, τον Γενάρη όχι άγουρο όπως είναι ακόμα τώρα, αρχές Δεκέμβρη.

      Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι για να χιονίσει αξιοπρεπώς στην Αττική πρέπει το κρύο να επιμείνει για καμιά βδομάδα σερί. Αυτό συνέβη με την Αριάδνη, αυτό έγινε και πέρσι, δηλαδή, σε μία δεκαετία το έστρωσε σε όλη την Αττική μόνο δύο φορές. Παρεμπιπτόντως, με τη Μήδεια πέρσι η Αθήνα είχε περισσότερο χιόνι απ' ό,τι η Μόσχα χθες. Μάλιστα, έγραφαν διάφορα σάιτ ότι η πρωτεύουσα της Ρωσίας δέχτηκε την περισσότερη χιονόπτωση από την εποχή του Στάλιν (1949) και έβλεπες στις φωτογραφίες να το έχει στρώσει ούτε πέντε πόντους. Είναι ιστορικό χιόνι για τη Μόσχα αυτό;

      Αλλά για να μην ξεφεύγω από το θέμα, με τα διαδοχικά συστήματα από τα δυτικά, η Αττική δεν βλέπει χιόνι, ούτε καν κρύο, ακόμα δεν έχουμε βάλει μπουφάν εδώ, ενώ ελάχιστοι στην πολυκατοικία άναψαν μέχρι στιγμής έστω για λίγες ώρες το καλοριφέρ. Το άσχημο για τους χιονόφιλους της παραθαλάσσιας και πεδινής δυτικής Ελλάδας είναι ότι δεν βλέπουν χιόνι, ακόμα και με αυτά τα αλλεπάλληλα ευνοϊκά συστήματα που τους σφυροκοπούν, αλλά και σχεδόν με καμία διάταξη. Ο λόγος για τα νησιά του Ιονίου, την Ηγουμενίτσα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Καλαμάτα κ.λ.π.

      Αντίθετα, τα νησιά του Αιγαίου, κυρίως η Λήμνος, η Λέσβος και η Χίος, όπου χιόνιζε κάποτε στο λιμάνι, όταν είχαμε πάει με το ναρκαλιευτικό, αλλά και οι Σποράδες, η Εύβοια, βεβαίως, βεβαίως, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Αττική έχουν πάντα την ευκαιρία τους με ψυχρές εισβολές από τα ανατολικά προσήνεμα, που για την ώρα, όμως, είναι μόνο ψηφιακές. Και όλοι οι μετεωρολογικοί οργανισμοί (Accuweather, Severe - Weather, ΕΜΥ κ.λ.π.) που τόλμησαν μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για έναν γενικά ήπιο χειμώνα με ως επί το πλείστον δυτική ροή, κάτι που ήδη βλέπουμε προσώρας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Καραβατακης Αντώνιος7 Δεκεμβρίου 2021 στις 9:23 μ.μ.

    Ισχυρή χαλαζόπτωση αυτή την στιγμή Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωράία.Ήρθε και η επιβεβαίωση από το δάσκαλο .Υετικά ό,τι κάνουμε μέχρι την Κυριακή .Για να δούμε,γατί ο "Νικολής"μας παρέκαμψε.----------Π.Α.

    Υ.γ. Carl Orff come back!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην επανεκτέλεση της γνωστής σύνθεσης του Carl Orff θα συμμετάσχουν ψαλτάδες από το αριστερό ψαλτήρι (οι περισσότεροι) αλλά και από το δεξιό ψαλτήρι και κάποια στιγμή το ευσταθές δίπολο θα μετατραπεί σε ασταθές τρίπολο. Πόσο το τελευταίο θα κρατήσει δεν το γνωρίζω ούτε θα κάνω προβλέψεις. Ήδη μετρώ μία αποτυχία από τις χθεσινές μου προβλέψεις, αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι αδυνατώ να κατανοήσω γιατί "ο λαγός κουνάει τη φτέρη".

      Διαγραφή
    2. Εντάξει δάσκαλε,με κάψατε!Ζήτω συγνώμη για το ύφος μου βέβαια...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. 1).Ούτως ή άλλως η εντροπία κάποια στιγμή θα λάβει τις μέγιστες τιμές της και το όλον σύστημα θα οδηγηθεί στον θερμικό θάνατο!.
      2)".Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι",ή,όπως λένε στο χωριό μου,"Whom the God wish to destroy".
      3).Tύποι ,όπως ο εν θέματι,δεν επιτρέπουν υψηλό βαθμό προβλεψιμότητας.

      Υ.γ.Κατά τα άλλα ηλιοφάνεια,διαύγεια,δαιμονισμένος κρύος μαίστρος.Περιμένοντας τον Γκοντό (το βαρομετρικό του Σαββάτου).--------------Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Στη περίπτωση του θέματος στο οποίο αναφέρεται η πρώτη παρατήρηση ίσως να ταιριάζουν περισσότερο η Φιλία και το Νείκος του Εμπεδοκλή. Ο σπουδαίος Ακραγαντινός έλεγε ότι η Φιλία συσπειρώνει τα στοιχεία σε ένα σφαιρικό σύνολο, το Σφαίρο, που τη ζωή του χαρακτηρίζει η μακαριότητα. Ωστόσο, αυτή η μακαριότητα εκτρέφει βαθμιαία το Νείκος που τελικά θα διαβρώσει τη μακαριότητα του Σφαίρου και θα οδηγήσει στη διάσπαση των στοιχείων και στην «ακοσμία». Η νέα δράση της Φιλίας θα αρχίσει τη διαδικασία από την αρχή.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    5. Ενδιαφέρουσα προσεγγιση.Εδώ νομίζω ότι ανιχνεύεται επίδραση από τον προηγηθέντα Ηράκλειτο και τη θεωρία του περί "παλίντροπης αρμονίας" ,δηλ. της αρμονίας των αντιρρόπων δυνάμεων ,απο τις οποίες είναι συναρμοσμένη η φύση.Η έννοια της "διαλεκτικής" των Μαρξ-Έγκελς κάπου εκεί ανάγεται.....---------Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Έτσι είναι, Πέτρο. Ο Εμπεδοκλής είναι αυτός που έκανε την πρώτη συνδυαστική θεώρηση της Ελεατικής και της Ηρακλείτειας σκέψης, δηλαδή αυτός που συμφιλίωσε το Είναι (στάση) του Παρμενίδη με το Γίγνεσθαι (κίνηση) του Ηράκλειτου.
      Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους, τους πρώτους ανθρώπους που έθεσαν ερωτήματα για τη δημιουργία και τη λειτουργία του κόσμου και προσπάθησαν να εξηγήσουν το σύμπαν με βάση τις φυσικές επιστήμες. Τότε, η φιλοσοφία και η επιστήμη ταυτίζονταν. Σήμερα, μάλλον όχι!. Η επιστήμη ανακαλύπτει τη φύση και τη λειτουργία του κόσμου, αλλά δεν επιμένει ιδιαίτερα να μάθει τι σημαίνει κόσμος, ποια είναι η αξία του ή ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής του.

      Διαγραφή
    7. Ακριβώς δάσκαλε.Μια άλλη φορά και τα τελεολογικά.Επιστροφή στα καιρικά.Να είμαστε καλά και με σώας τας φρένας!.----------Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Β.Α. Υπήρχαν διαμαρτυριες που δεν βρέχει,τώρα ο καιρός επανηλθε. Αρχισε νεο παραπονο γιατί δεν κάνει κρύο και χιόνια.Λοιπον, θαρρώ, καλά τα πάει ο καιρός και συμβαδίζει με το ημερολόγιο,αν και εχουμε δει χρονιές με πιο πολλά κρύα και τα αντίθετα.Θα έρθουν και τα χιόνια, εκεί που συνηθίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφη δορυφορική εικόνα από τους πυρήνες των καταιγίδων στην περιοχή μας και γύρω από εμάς. Αντίστοιχα και στον χάρτη των ηλεκτρικών εκκενώσεων. Χαμός γίνεται. Αυτά είναι μεσογειακά συστήματα!! Εχθές την νύχτα στο Παλαιό Φάληρο το έριξε το χαλάζι με συνοδεία ισχυρών ανέμων και έντονη ραγδαιότητα βροχόπτωσης. Είχε και λάμψεις αρκετές. Ο Σαρωνικός κόλπος φέτος μας δίνει συγκινήσεις. Καλό το νερό που θα πέσει Πέμπτη και Παρασκευή αλλά το Σάββατο θα είναι δύσκολα τα πράγματα για αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Εύχομαι να μην έχουμε καταστροφές από τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως μετά από χρόνια νιώθω ότι είχαμε ένα πιο κανονικό φθινόπωρο με αρκετό καιρικό ενδιαφέρον - για να δούμε τι θα έχει το μενού στη συνέχεια.

    @Fotis - Είχα κάνει κι εγώ μια σκέψη/σύνδεση με την περιόδο 11-12 πριν από λίγο καιρό - ίσως οφείλεται και στο ότι είμαστε ακριβώς μια δεκαετία μετά. Μακάρι να δούμε έναν αντίστοιχο χειμώνα και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1991 - 1992 ☆
    2001 - 2002 ☆
    2011 - 2012 ☆
    2021 - 2022 ?
    Λετε να συνεχιστει η στιχομυθια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2011-12 δεν είχε, πάντως, χιόνια στην Αττική, κάποια ξερβόρια ναι, αλλά θυμάμαι και την Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φλεβάρη στη Σαλαμίνα με λιακάδα και μπονάτσα. Καλοκαιρία είχε επίσης και στις 12 Φεβρουαρίου, ανήμερα της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου, που είχαμε πάει με μια φίλη Θυμάρι και καπάκι στη διαδήλωση στο Σύνταγμα, όπου μπορεί να είχε και 1 εκ. κόσμο. Περασμένα μεγαλεία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Μερικά ακόμα ορόσημα που θυμήθηκα από τον χειμώνα 2011-12. Το πρώτο κρύο το είχε κάνει γύρω στις 13 Νοεμβρίου και το επόμενο στις 26 του ίδιου μήνα. Και 19-20 Νοεμβρίου είχα παγώσει - άμαθος γαρ - σε διπλό μπάνιο στη Σαλαμίνα. Αντίθετα, στις 4 και 11 Δεκεμβρίου είχε λιακάδα και μπονάτσα, ήταν Κυριακή και είχα κάνει αρκετή ώρα μπάνιο στο Θυμάρι, αν και δεν ήμουν πολύ εξοικειωμένος ακόμα τότε. Στις 18 Δεκεμβρίου σήκωσε πολύ κύμα με νοτιά και στις 21/12 είχε κρύο και ψιλόβροχο και είχαμε δικαστήριο με τη δουλειά. Κρύα ήταν και την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, αλλά δεν θυμάμαι χιονοκαταστάσεις, σε αντίθεση με το 2014-15, το 2015-16, το 2016-17, το 2018-19.

      Κρύο έκανε και στις 10 Φεβρουαρίου, αυτό το θυμάμαι, επειδή γιόρταζαν δύο φίλοι μου, τους είχα πάρει τηλέφωνο πηγαίνοντας βόλτα τον σκύλο, που είχα τότε, τον Λεό και είχε παγώσει το χέρι μου, κρατώντας το κινητό. Για τον υπόλοιπο Φεβρουάριο έγραψα στο από πάνω μήνυμα, ηλιόλουστη ήταν η 24η Μαρτίου, λίγη συννεφιά έβγαλε την την 25η και είχαμε πάει Θυμάρι και Π. Φώκαια αντίστοιχα για βουτιά.

      Το 2011 θυμάμαι μία πρόσκαιρη χιονόπτωση στα νότια προάστια στις 9 ή 11 Μαρτίου, αργά τη νύχτα. Αν είχε χιονίσει και τον χειμώνα 2011-2012 στο Φάληρο σίγουρα δεν θα το είχα ξεχάσει. Ίσως να είχε πολλά χιόνια στα βουνά ή και στην ηπειρωτική Ελλάδα τότε και θυμούνται αρκετοί με νοσταλγία εκείνον τον χειμώνα.

      Καμία σχέση, όμως, ο χειμώνας 2011-2012 με το 1991-92 που χιόνιζε σχεδόν κάθε βδομάδα στο Φάληρο. Είχε αναλάβει τότε ο Ιωαννίδης τον Ολυμπιακό, είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του, που τον έλεγε Άρη και είχε δει σε ένα πάλλευκο πάρκο του Φαλήρου τον αδερφό μου, που είχε πάει με τη σειρά του βόλτα τη σκυλίτσα μας τη Φορτούνα, που είχαμε παιδιά. Και του είπε τότε ο ξανθός. "Μόνο εμείς οι τρελοί βγήκαμε μέσα σε τόσο χιόνι".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη τώρα,με τη χρονική απόσταση,είσαι βέβαιος ότι επρόκειτο περί μεγαλείου?.Εναν αντίστοιχο αριθμό είχε πιο πριν και ο μακαριστός Χριστόδουλος .Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη.Στη δημοκρατία οι λαοσυνάξεις είναι ελεύθερες.Το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει είναι κυρίαρχο.Εξ αυτού δεν αναιρείται το δικαίωμα κοινωνιολογικής ενδοσκοπήσεως στο φαινόμενο κάθε φορά.---------Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Περασμένα μεγαλεία από την άποψη ότι τουλάχιστον τότε υπήρχαν ομοψυχία και αγωνιστικότητα, ενώ σχεδόν δέκα χρόνια μετά κυριαρχούν η απάθεια και η παραίτηση. Ειδικά εκείνη τη μέρα ήμασταν ένας για όλους και όλοι για έναν, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που δεν έφευγαν, ούτε όταν τα δακρυγόνα έπεφταν μέχρι το Κουκάκι. Όσο για την ουσία του θέματος, το γεγονός ότι ακόμα και εκείνοι που επέβαλαν ή εφάρμοσαν τα μνημόνια (π.χ. Λαγκάρντ) παραδέχτηκαν, κατόπιν εορτής, βέβαια, ότι ήταν το λάθος φάρμακο. Και η απόδειξη είναι ότι παρά τα περιβόητα δημοσιονομικά μέτρα που εφάρμοσε επί δέκα και πλέον χρόνια η Ελλάδα, σήμερα χρωστάει σχεδόν τα διπλά από όταν μπήκαμε στα μνημόνια. Το χειρότερο είναι ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση σε κανέναν τομέα, χωρίς την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων μας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Δάσκαλε, ποια ήταν η απόκλιση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τα κανονικά τον Νοέμβριο? Όσο για τα μελλούμενα αν δεν μας πεις ακριβώς τι καιρό θα έχουμε τα Χριστούγεννα, δεν μας ικανοποιείς στο ελάχιστο...αστειεύομαι βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του Νοεμβρίου 2021 ήταν σχεδόν κατά 0,2ºC ψυχρότερη από το ρεκόρ του Νοεμβρίου του 2020, αλλά πολύ κοντά στις θερμοκρασίες των άλλων θερμότερων Νοέμβριων των ετών 2015, 2016 και 2019.

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστώ για την απάντηση, δυστυχώς το περιεχόμενό της είναι απογοητευτικό καθώς δείχνει ότι παρά την περιστασιακή μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου λόγω πανδημίας, καμία - έστω μικρή - επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μικρή η επίδραση, Νώντα.
      Τα στατιστικά του Νοεμβρίου δείχνουν ότι από τα τελευταία 7 χρόνια στα 5 από αυτά σημειώθηκαν οι πιο ζεστοί Νοέμβριοι της τελευταίας τριακονταετίας!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι δάσκαλε! Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε λίγες μέρες, την μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη αλλά και σε σταθμούς της χώρας μας. Αυτό που βλέπω ήδη εγώ στον ιδιωτικό σταθμό του κέντρου της Καλαμάτας είναι ότι, η μέση ετήσια θα είναι υψηλή αν όχι η υψηλότερη έως τώρα. Δεν ξέρω εάν επαληθευτούν οι προγνώσεις για πολύ κρύο Δεκέμβριο, αλλά ακόμα και εάν γίνει αυτό, είναι δύσκολο να αλλάξει πάνω από ένα με δύο δέκατα τη μέση ετήσια θερμοκρασία προς τα κάτω. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε τον επόμενο μήνα τι έγινε στη χώρα τον χρόνο που φεύγει, σε κάποιους σταθμούς. Ήταν ο προηγούμενος χειμώνας ζεστός,η άνοιξη είχε έναν πολύ ζεστό Μάιο, το καλοκαίρι ήταν καυτό, το φθινόπωρο έτσι κι έτσι...τι να σου κάνει και ο Δεκέμβρης...

      Διαγραφή
  14. Εκτός από τα εκ νέου πυκνά χιόνια που θα έχουμε από αύριο το βράδυ σε όλα τα ορεινά της δυτικής Πίνδου εώς και τη Δευτέρα,σίγουρες θα πρέπει να θεωρηθούν αυτή τη φορά οι πιό αξιόλογες χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας μέσα στην Παρασκευή και κυρίως την Κυριακή!
    Αυτοί οι ΔΝΔυτικοί άνεμοι πού μας ξανά έρχονται κάθε άλλο παρά θερμοί θα είναι...
    Όμως θα ήθελα να τονίσω αυτή τη στιγμή με απόλυτη σοβαρότητα μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ!
    Όπως ήδη γνωρίζουμε τις τελευταίες 20 περίπου ημέρες η δυτική χώρα δέχεται ξανά και ξανά βροχές με αρκετά προβλήματα κατά τόπους.
    Αυτό πού δυστυχώς έρχεται καπάκι από σήμερα Πέμπτη και εώς την Κυριακή πραγματικά το θεωρώ σπάνιο ακόμη και γιά τα μέρη αυτά.
    Είναι πολύ πιθανόν δυτικές περιοχές αλλά ΚΥΡΙΩΣ το εσωτερικό ορεινό της ΔΒΔυτικής Πελοποννήσου,η ΔΥΤΙΚΗ ηπειρωτική ΣΤΕΡΕΑ και το εσωτερικό της ΗΠΕΙΡΟΥ αυτές τις ημέρες να προστεθούν κατά μέσο όρο αλλά 150 με 200mm και αυτό στην καλύτερη,καθώς υπάρχουν και σενάρια για 300 πλας χιλιοστά!
    Τα δε ορεινά θα βάλουν πάνω απο 1,5 μέτρα φρέσκου χιονιού!
    Η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοια ισχυρά δυτικά συστήματα(πολύ χαμηλή πίεση) με πολλαπλά δευτερεύοντα μέτωπα με τη βοήθεια της τεράστιας υγρασίας πού θα υποστηρίζετε από το ΝΔυτικό ρεύμα μπορεί να δώσει πολλές και ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες.
    Μεγάλη προσοχή λοιπόν σε αυτές τις περιοχές και οι τοπικές αρχές ας λάβουν τα μέτρα τούς ανεξαρτήτως εάν οι επίσημοι φορείς γιά άλλη μία φορά δεν ονοματίσουν μία σοβαρή κακοκαιρία....
    Να τονίσω ότι περάσματα αξιόλογα βροχών και κυρίως την Κυριακή θα δεχθεί και η υπόλοιπη χώρα εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ, δεν είναι τυχαία αντιπρόεδρος Δάσκαλε, με όποιον Δάσκαλο καθίσεις....
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Ήδη σήμερα στην Καλαμάτα από το πουθενά, εκεί που υπήρχαν λίγα σύννεφα, ξαφνικά ξέσπασαν τρεις ξαφνικές μπόρες με μεγάλη ραγδαιότητα που η διάρκεια τους δεν ξεπερνούσε το ένα με δύο λεπτά. Μάλλον πρέπει να ετοιμαζόμαστε για δύσκολο τριήμερο!

      Διαγραφή
  15. Έρχονται χιόνια και λευκά Χριστούγεννα οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κλειδώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, σε αυτό το μπλογκ αυτά που λέμε κάπου τα στηρίζουμε και αυτό καλό είναι να το γνωρίζει η παρέα. Εννοείται ότι και οι γρίφοι του "δασκάλου" μόνο τυχαία δεν λέγονται!

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε η τάση υπάρχει αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για προγνώσεις....υπομονή.

      Διαγραφή
    3. απ τις 9 δεκεμβριου εχει κλειδωσει ο καιρος των χριστουγεννων? ενα ειναι σιγουρο οτι το καλοκαιρι θα εχει ζεστη...

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα σε όλους. Μόλις πριν λίγο διαβάζοντας τα πιο φρέσκα στοιχεία όλων των μετεωρολογικών μοντέλων άρχισε να αχνοφαινεται ψυχρη εισβολή εκεί κοντά προς τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Η εισβολή αυτή θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη με χαμηλές θερμοκρασίες και όπου υπάρχει και συνδιασμός με βαρομετρικό χαμηλό θα έχουμε και χιόνια Βέβαια είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα και πειστικές προβλέψεις όμως ισχυρή τάση δημιουργείται.Αλλωστε σχεδόν πάντα μπρος και μετά τα Χριστούγεννα έχουμε ισχυρές κακοκαιρίες και χιόνια και όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία που είναι θησαυρός απλών γνώσεων "Μπρος και πίσω του ΧΡΙΣΤΟΥ.η καρδιά του χειμωνιου"Λίγο υπομονή λοιπόν και όλα θα ξεκαθαρίσουν Φίλε Φώτη πως τα βλέπεις τα πράγματα πλησιάζει ο καιρός εσύ και ο Χριστόδουλος να μας μιλησεται για τις Χριστουγεννιάτικες προβλέψεις σας Αξιαγάπητες και ευγενεσταται δάσκαλε περιμένω με αγωνία τις πρώτες προσεγγίσεις για τον καιρό των εορτών γιατί οι γνώσεις σας και η εμπειρία σας έχουν βαρύνουσα σημασία Και κάτι ακόμα Εφέτος είναι μια φοβερή χρόνια ως προς την έκταση των πάγων στον Αρκτικό ωκεανό όπου μάλλον πάνε για ρεκόρ ενώ στην κεντρική Σιβηρία περιοχή ΓΙΑΚΟΥΤΙΑ η θερμοκρασία πλησιάζει τους -66 βαθμούς κελσίου!!! Καλημέρα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την εκτεταμένη παγοκάλυψη της Αρκτικής, στην οποία ήθελα να αναφερθώ, αλλά με προλάβατε, πρέπει να βλέπουν όσοι προδικάζουν ότι οι πάγοι θα λιώσουν και θα καταστραφούμε. Είναι οι ίδιοι που έβλεπαν ερημοποίηση της Ελλάδας πριν καμιά 30αριά χρόνια, αλλά κοντεύουμε να πνιγούμε από τις βροχές. Είναι οι ίδιοι που προεξοφλούν ότι δεν χιονίζει όπως παλιά, αλλά χιονίζει ακόμα και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στα πεδινά πια. Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κλιματική αλλαγή, στην οποία οφείλονται πολλοί από τους ιστορικούς χιονιάδες του αιώνα. Κανένας δεν είναι σε θέση να το ξέρει και να το προβλέψει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Αν έρθουν χιόνια μετά τα μέσα του μήνα, που αναμένεται ψυχρή εισβολή, αλλά κρατήστε και μία πισινή, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ξαναφτιάξει ο καιρός. Όλα τα σενάρια τοποθετούν την κατάβαση του ψύχους από τις 17-18 ως τις 20-22 Δεκεμβρίου, οπότε μετά θα έρθει η διόρθωση και μπορεί τώρα να με πείτε εμμονικό, αλλά ακριβώς το ίδιο είχε γίνει και το 2017-18. Στις 21-23 Δεκεμβρίου 2017 είχε σημειωθεί τότε η ψυχρή εισβολή, αλλά ο χειμώνας δεν είχε ανάλογη συνέχεια.

    Ο καιρός έχει περιοδικότητα, όπως αποδεικνύεται από τους ήπιους χειμώνες ανά τετραετία και συγκεκριμένα 2005-6, 2009-10, 2013-14, 2017-18 και 2021-22; Περιοδικότητα έχει και στα "κοντινά", όπως αποδεικνύεται και από το ότι την 1η Δεκέμβρη είχαμε βορειοδυτικό άνεμο, μετά από νοτιάδες και χθες 8/12, μία βδομάδα μετά και πάλι βορειοδυτικό άνεμο, μετά από νοτιάδες, αλλά τουλάχιστον και στις δύο περιπτώσεις είδα και λίγο βυθό, οπότε χαλάλι και το κύμα.
    Β. ΣΠ.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν καθόλου ήπιος ο χειμώνας 2005-06 Βαγγέλη.Είχε πολλές βροχές και χιόνια ακόμη και στα πεδινά.Καλημέρα..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο, Δημήτρη. Μου χάλασε και το καρέ των τετραετιών...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  18. Ας διεξέλθουμε αυτό που φαίνεται καθαρά επί θύραις,και βλέπουμε για αυτά που διαφαίνονται πολύ αργότεερα.Φίλε φώτη και" πάλιν ερώ εύγε" για την ανάρτησή σου,και με την προσυπογραφή του δασκάλου.Για μια ακόμα φορά τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα.Εδώ τη θέλουμε πολύ τη βροχή και τα χιόνια ,αλλά........ΠΡΟΣΟΧΗ!!!.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα στο Δάσκαλο κ την παρεα εκτός από τα δυτικά που προφανος θα έχει έντονα φαίνομαινα κ χρειάζεται προσοχή αξιολογα φαινόμενα θα δεχτούν Θεσσαλία κ νοτιότερα ανατολική στερεα κ Εύβοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλησπέρα σε ολους και ιδικά στον κ Ζιακοπουλο που με χαρα βλεπω την κόρη του να συνεχίζει την τηλεπαράδοση.. άρχισε η κλασική χιονιογκρίνια και η ταροχιονομαντια.. που κλασικά ξεκινά στα σοσιαλ τετοια εποχή απο τα βαρομετρικά και τα gfs εως τα..πετάνε χαμηλα τα παπαγαλάκια αρα θα χιονίσει τον Μάρτιο!! το λοιπον μετα το περσινό που πραγματικά για πρωτη φορα χόρτασα χιόνι στην Αθηνα γιατι εχω δουλέψει σε χιονοδρομικό στην Γερμανία και το εχω φαει με το κουτάλι (όπου βέβαια έμαθαν οι Γερμανοί στον Αθηναίο κατσαπλιά πως να οδηγάει σε χιόνι) αυτο που κατάλαβα ειναι οτι εαν ειναι να ερθει θα ερθει!! και μετα τα περσινά ο πήχυς εχει ανέβει πολυ!!! παει η εποχή που άσπριζαν τα αμαξια και λέγαμε οτι χιονισε τωρα εαν δεν το στρώσει στο Φάληρο δεν θεωρείτε σοβαρός χιονιας..
    Υ.Γ μολις παρατήρησα οτι το σκυλάκι μας εφαγε τον αγλέορα ..χιονιας έρχεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή