Το χιόνι των Χριστουγέννων και τα χιόνια του χειμώνα

Όλοι θα θέλαμε να κάνουμε Χριστούγεννα με χιόνια στο καμπαναριό, αλλά με βάση τα κλιματολογικά στοιχεία του τόπου μας αυτό είναι πολυτέλεια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης τον Δεκέμβριο είναι: στη Φλώρινα 5,9, στη Θεσσαλονίκη 1,2 και στην Αθήνα 0,4. Αν στη Φλώρινα, που κατά μέσο όρο χιονίζει περίπου έξι ημέρες τον Δεκέμβριο, η πιθανότητα να χιονίσει ανήμερα των Χριστουγέννων δεν είναι μεγάλη, φανταστείτε πόσο μικρή είναι η πιθανότητα να χιονίσει Χριστούγεννα στην Αθήνα που τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο χιονίζει μόνο μία ημέρα κάθε 2,5 χρόνια! 
Τα τελευταία 50 χρόνια στην Αθήνα ανήμερα των Χριστουγέννων χιόνισε για λίγο -χωρίς βέβαια να το στρώσει- μόνο το 1986. Την ημέρα εκείνη η μέγιστη θερμοκρασία στη Ν. Φιλαδέλφεια ήταν 6 βαθμοί, η μικρότερη της περιόδου, που ξανασημειώθηκε μόνο άλλη μία φορά το 1992. 


Η μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία της πεντηκονταετίας ήταν 19 βαθμοί και σημειώθηκε το 1995 και το 2010. Από το 1972 ως το 1999 η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη Ν. Φιλαδέλφεια ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν 13 βαθμοί και από το 2000 ως το 2020 η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί. Αν και από κλιματολογικής πλευράς η επιλογή των χρονικών διαστημάτων δεν είναι η απολύτως ενδεδειγμένη, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στον παρόντα αιώνα η συγκεκριμένη θερμοκρασιακή παράμετρος στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας παρουσιάζει ανοδική τάση. 

Αν το αίτημα για χιονισμένα Χριστούγεννα στην Αθήνα και αλλού είναι υπερβολικό, το αίτημα να χιονίζει τους χειμώνες, όσο κατά τόπους συνήθως χιονίζει, είναι δίκαιο. Όμως, η αίσθηση ότι τις τελευταίες δεκαετίες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας την περίοδο από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο οι ημέρες χιονόπτωσης είναι μικρότερες από εκείνες που καθόριζε η παλαιά κανονικότητα του κλίματός μας είναι ευρέως διαδεδομένη. Δεν διαθέτω επαρκή στοιχεία για ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το αν αυτό πράγματι συμβαίνει, αν συμβαίνει σε όλη τη χώρα ή αν συμβαίνει σε κάποιες περιοχές της. Ένα παράδειγμα θα αναφέρω από την τελευταία περίπτωση που αφορά στη γενέτειρά μου. Στην Κόνιτσα τις περιόδους 1932-1940 και 1955-1975 οι μέσοι αριθμοί ημερών χιονόπτωσης τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν αντίστοιχα 1,3  2,8  2,8 και 1,9 ενώ την περίοδο 1975-1993 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 1,0  1,9  1,4 και 0,6. Είναι λογικό οι μεταβολές αυτές να αποδοθούν στις λόγω της κλιματικής αλλαγής εμμονές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που δεν είναι ευνοϊκές για χιόνι στη συγκεκριμένη περιοχή (Β-ΒΑ ρεύμα, μείωση της συχνότητας διέλευσης οργανωμένων υφέσεων από τη Μεσόγειο με παρουσία αντικυκλώνα στα Β-ΒΑ Βαλκάνια κ.ά.).

Η παροιμία «Άστρα το  χειμώνα, σύννεφα  το  καλοκαίρι» αναφέρεται  στο εφήμερο των άστρων του χειμώνα και των νεφών του καλοκαιριού. Παλαιότερα στη διάρκεια του χειμώνα οι άνθρωποι έπεφταν να κοιμηθούν με ξαστεριά και ξυπνούσαν με βροχή ή χιόνι. Στις μέρες μας αυτό σπανιότατα συμβαίνει διότι η πρόγνωση του καιρού έχει αποκτήσει μεγάλη ακρίβεια τουλάχιστον για τις πρώτες 1 με 2 ημέρες. Τώρα όμως ψάχνουμε αλλαγές στον τύπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τις επόμενες 1 με 2 εβδομάδες, που τα μοντέλα δυσκολεύονται να προβλέψουν. Η προαναφερθείσα παροιμία έχει κάποια βάση αν τη διάρκεια της μιας νύχτας αντικαταστήσουμε με τη χρονική περίοδο 2 έως 4 εβδομάδων που κατά κανόνα αλλάζει ο τύπος της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (από ζωνική σε μεσημβρινή και το αντίστροφο). Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που δεν τα γνωρίζουμε όσο θα θέλαμε, αλλά τα βλέπουμε συχνά μέσα από τις εμμονές και τις εντάσεις των καιρικών φαινομένων.

Καλά Χριστούγεννα, φίλοι μου!


41 σχόλια:

  1. Καλά Χριστούγεννα σε όλους, ας έχουμε υγεία και ειρήνη κι ας μην έχουμε χιόνια.ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα δάσκαλε Καλές γιορτές με υγεία και χαρά Ένα ακόμα εκπληκτικό άρθρο για τον καιρό θεμελιομενο άρτια και πολύ κατανοητά πάνω σε πραγματικα μετεωρολογικά στοιχεία και όχι πάνω σε παρατηρήσεις αβάσιμες Φίλε ΣΙΜΟΥΛΗ -28 σήμερα στην δοκιμή του Βαθυσταλλου στον Παρνασσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, λεβέντη. Τα πνεύματά μας συναντώνται - με διαφορά λίγων λεπτών αναρτήσαμε για το Βαθύσταλο.
      Δυνατότερη είναι η εκείνη του Μαινάλου, η Κεχρωτή, με -35,3, αλλά δεν δημοσιεύονται στοιχεία μόνιμα.

      Διαγραφή
  3. Καλά Χριστούγεννα κυρίε Δημήτρη με υγεία και σε όλους τους φίλους βέβαια του μπλογκ εύχομαι τα καλύτερα. Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο μπορώ να πω ότι κάπως μελαγχολησα και προσγειώθηκα στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα αναπολωντας τα παλιά, τα ωραία χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με -27,8 πέρυσι και -27,9 φέτος στο Βαθύσταλο δεν φοβάμαι τίποτα. Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τις ευχές μου κατ αρχήν σε΄όλους πράγματι....την ζημιά για τον καιρό των χριστουγέννων μας την έχει κάνει το χόλυγουντ και οι ταινίες του που σε όλες το χιόνι ξεκινά την παραμονή των Χριστουγένων στην ΒΑ Αμερική...!εμείς εδώ οι καημένοι λιώναμε στις τηλεοράσεις...και βλέπαμε το χιονι και μετά εσάς κύριε Ζιακόπουλε να βάζετε κατι ηλιους κάτι τοπικές βροχές.στην Ελλάδα....
    Πράγματι εγώ θυμάμαι μία φορά χιόνι στην θεσσαλονίκη τα χριστούγεννα το 86 με ιακονοιποιητικότατη χιονόστρωση των 10-15 εκατοστών.
    Ενδιαφέρουσα προσέγιση των εμμονών της κυκλοφορίας,χωρίς να μπω σε κριτική για την κλιματική αλλαγή τονίζω την φετινή όπου σε όλη την Αμερική από το ύψος του Σικάγου και κάτω δεν έχει χιονισει ακόμα...κάτι που ίσως συμφέρει και εμάς καθώς οι δυτικοί άνεμοι της Αμερικής με την έξοδο τους στον Ανταντικό στρεφονται σιγά σιγα προς Ισλανδία και δίνει χώρο σε αντικυκλώνα στην Ευρώπη να σηκωθεί...αν συνεχίσει έτσι βλέπω τους προσήνεμους κάποια στιγμη να το απολαύσουν."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια αγόρασα ξανά κάρτες ανθρώπων που ζωγραφίζουν με το στόμα, επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, λόγω ατυχήματος, αρρώστιας ή κάποιου προβλήματος που έχουν εκ γενετής. Στις στέλνουν και τις κρατάς έτσι κι αλλιώς και μόνο αν θέλεις πληρώνεις την ταχυδρομική επιταγή 18,95 ευρώ.

    Αυτό που με έκανε, όμως, να τις αγοράσω και πάλι, πέρα από τις τύψεις που είχα τα προηγούμενα χρόνια, που τις κρατούσα δωρεάν, ήταν ένα βιντεάκι που ανέβασε καθηγητής γυμναστικής, ο οποίος ζήτησε από μαθητές και μαθήτριες του να φέρουν τρόφιμα, γλυκά και ποτά στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση τους για τα Χριστούγεννα. Μετά τα πήγε στους άστεγους και πραγματικά με κλόνισε το πόσο πολλοί άνθρωποι κοιμούνταν σχεδόν ο ένας δίπλα στον άλλον σε ένα πεζοδρόμιο κάπου στην Αθήνα.

    Οπότε κάθε φορά που υπάρχει στενοχώρια, επειδή δεν κάνει κρύο ή δεν χιονίζει, μπορεί να αποτελεί παρηγοριά ότι τουλάχιστον κάποιοι άνθρωποι θα υποφέρουν λιγότερο. Φυσικά για τη δυστυχία τους δεν ευθύνεται ο χειμωνιάτικος καιρός, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά στον δυτικό κόσμο κράτος πρόνοιας δυστυχώς. Ίσως η εικόνα που περιγράφει καλύτερα το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, είναι αυτή που είδα κάποτε με έναν άστεγο να κοιμάται έξω από μία τράπεζα, η οποία μπορεί να του είχε πάρει και το σπίτι. Έχω δει επίσης ανθρώπους να κοιμούνται έξω από σουπερμάρκετ, με την ελπίδα ότι οι πελάτες θα τους δώσουν κάποια τρόφιμα, αλλά ακόμα και σε παραλίες και το χειρότερο είναι ότι πιάνω τον εαυτό μου να έχει συνηθίσει - όπως και οι περισσότεροι - τις εικόνες μίας αέναης οικονομικής κρίσης.

    Η οικονομική κρίση έγινε η νέα μας κανονικότητα και το ίδιο μάλλον θα συμβεί και με την υγειονομική που πάει να μονιμοποιηθεί κι αυτή, επιδεινώνοντας μία ήδη ζοφερή κατάσταση. Θα ζούμε πλέον με υψηλότερους φόρους και πανάκριβους λογαριασμούς, χαμηλότερους μισθούς - όσοι δεν είναι άνεργοι - και κάθε χειμώνα και με κάποιας μορφής lokcdown ή όπως αλλιώς βαφτίσουν τους όποιους περιορισμούς. Όλα αυτά δεν τα γράφω για να δημιουργήσω ενοχές σε κανέναν, απεναντίας αν κάποιος απαρνηθεί τα χόμπι του, αναλογιζόμενος τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, θα τρελαθεί.

    Αλλά κατά μία έννοια, αν η μοναδική στενοχώρια είναι ότι δεν χιόνισε ή ότι ο χειμώνας είναι ήπιος, το λες και ευτυχία. Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά σε όλους με υγεία.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις ταλέντο το παραδέχομαι βρε Βαγγέλη.Σχεδόν είμαι σίγουρος πως όλο το ποστ το έγραψες μόνο για την τελευταία παράγραφο!Καλά Χριστούγεννα σε όλους εύχομαι,υγεία και αγάπη να έχουμε όλοι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Όχι, απλά έχω βιώσει πολλές άσχημες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια και πολύ πριν την πανδημία, που πλέον δεν στενοχωριέμαι για ό,τι μπορεί να είναι όμορφο, αλλά και πάλι κάτι δευτερεύον στη ζωή. Συμπεριλαμβανομένης και της θάλασσας, που όπως και πέρσι γέμισε παραμονή Χριστουγέννων μέδουσες και πελαγία, αλλά και αυρηλία. Οι δεύτερες μεγάλες και διάφανες, δεν τσιμπούν, είναι οι σαλούφες που λέγαμε παιδιά όταν όλα φάνταζαν στα μικρά μας μάτια πιο ωραία και σχεδόν μαγικά. Δεν ήταν, όμως, απλά εμείς ήμασταν παιδιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Καλημερα κύριε Δημήτρη και σε όλους απο την ηλιόλουστη Μυτιληνη με εναν μέτριο νοτιά (αφου παγώσαμε το πρωι απο την αναστροφή και την πάχνη) Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε όλους!! Ο ήλιος της Δικαιοσύνης να ζεστάνει της καρδιές όλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σας! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για το υπέροχο άρθρο σας!! Καλά Χριστούγεννα σε εσάς κ την οικογένεια σας κ σέ όλους τους φίλους!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα σε εσάς κ. Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους του μπλογκ!!!
    Ανήμερα του Αγιαννιού, εορτής του πατέρα μου, κάπου στην μέση τα δεκαετίας του ’70 (1964 ή 1965). Το απόγευμα, με κρύο τσουχτερό και ελαφριά συννεφιά, πήγαν στον φούρνο, να πάρουν τις λαμαρίνες με το ψητό για το εορταστικό τραπέζι.
    Μαζεύτηκαν όλοι γύρω στις 8μ.μ., έφαγαν, γλέντησαν και κατά τις 1 το πρωί που αποφάσισαν να φύγουν οι καλεσμένοι, η εξώπορτα της αυλής του σπιτιού άνοιξε μέχρι την μέση λόγω της χιονόστρωσης. Εννοείται, ότι οι πιο ηλικιωμένοι έμειναν και φιλοξενηθήκαν στο σπίτι, αφού η μετακίνηση στους δρόμους και ιδιαίτερα την νύχτα, ήταν επικίνδυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά καλά Χριστούγεννα δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ανάλυση του δασκάλου πολύ ενδιαφέρουσα.Η κλιματική αλλαγή φαίνεται ξεκάθαρα, δεν είναι τυχαίο που τα χιόνια δεν θα πω χαμηλότερα, στα ψηλά βουνά έχουν μειωθεί κατά πολύ.Δεν θα πάω παραπέρα αλλά θα σταθώ στην περιοχή μου ,αυτά που βλέπω, φτάνοντας στην καρδιά του χειμώνα,δεν είναι δυνατόν να βλέπεις αυτή την εποχή τα φύλλα στα δέντρα να μην έχουν πέσει ακόμα και στους αγρούς γεμάτοι ανοιξιάτικα λουλούδια και τα ρέματα χωρίς σταγόνα νερό . Χρήστος από την ηλιόλουστη Όθρυ.Καλα Χριστούγεννα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους και στο Δάσκαλο μας με υγεία! Είναι μεγάλη πρόκληση στο να μάθουμε και να διδαχθούμε από τις επερχόμενες μεταβολές του καιρού και της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας λόγω κλιματικής αλλαγής. Πάντως, τα πάνω κάτω έχουν έρθει με την κλιματική αλλαγή και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε λίγες δεκαετίες. Βαδίζουμε σε άσχημα καιρικά μονοπάτια. Υγεία να έχουμε και καλές δουλειές και εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συνταξιούχος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χειριστής εκχιονιστικού, έλεγε ότι παλιά, αρκετά συχνά, στα Χάνια του Πηλίου, το χιόνι έφτανε τα 4 - 5 μέτρα. Επίσης, από το χωριό μου, διακρίνεται μια βουνοκορφή του Παρνασσού. Ο πατέρας μου και άλλοι ηλικιωμένοι, έλεγαν ότι αυτή η κορυφή ήταν πάντα χιονισμένη. Δεν προλάβαινε να λιώσει το χιόνι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τώρα, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και πολλές φορές Νοέμβριο, είναι ξέρα.
    Καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα στον Δάσκαλο κ σε όλοι την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα! Ευτυχώς λειτουργεί ακόμα ο αυτόματος της Νέας Φιλαδέλφειας και έχουμε κάποια εικόνα. Ως κάτοικος της περιοχής μετά το χίονι το Νοέμβριο του 2006 θεωρώ ότι από τότε άλλαξαν όλα άρδην.

    Δεν ξέρω αν φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή ή και η θερμική νησίδα για την Αθήνα. Σίγουρα με τόσους σταθμούς στην Ελλάδα πλέον έφυγε ο μύθος της "ζεστής" Φιλαδέλφειας. Θα μπορούσαν όλες οι κεντρικές περιοχές με την καινούρια τεχνολογία να αντικαταστήσουμε κτίρια, δρόμους , πεζοδρόμια κλπ με ψυχρά υλικά. Εδώ η Ομόνοια με ένα σιντριβάνι έριξε την θερμοκρασία μερικούς βαθμούς. Λέτε αυτή να είναι η λύση για πυκνοκατοικημένες περιοχές;

    Οσο για το χιόνι, θεωρώ, ότι όντως έχουν μειωθεί οι μέρες χιονιού στην Φιλαδέλφεια. Η αλήθεια είναι ότι χιονιζόμαστε πιο εύκολα με τον καιρό ΒΑ τύπου και στα τελευταία χιόνια ευννοούνται οι περιοχές από Περιστέρι και κάτω. Με εξαίρεση πέρυσι που πήραμε το αίμα μας πίσω!

    Μην ξεχάσω να αναφέρω και την δεύτερη μου πατρίδα, τον Καναδά και μάλιστα το Βανκούβερ που μάλλον πάνε για ρεκόρ κρύου και φαίνεται να φτάνουν και -20 που θα αποτελέσει ρεκόρ, μιας και βάση του Wiki το τελευταίο ρεκόρ ήταν το 1968 -17.8c. Μετά από ένα καυσωνάτο καλοκαίρι θα πάρουν επιτέλους το δωράκι τους οι χιονόφιλοι εκεί πέρα.

    Θεωρώ ότι και εμείς το δικαιούμαστε! Αλλά κοιτάει ο καιρός δίκια και άδικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους εορτάζοντες ουσες υγεία εύχομαι χρόνια πολλά ότι επιθυμεί καθένας
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά Χριστούγεννα δάσκαλε,καλά Χριστόύγεννα αγαπητοί φίλοι του μπλογκ.Ολη την ημέρα ένας ψυχρός,δυνατός και αληγής μαίστρος μας τρέλανε.Κάνω μια ευχή από τώρα.Του χρόνου ελεύθερα Χριστούγεννα και χιονισμένα.------΄Π.Α.

    Υ.γ."Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου λέγε,τί βλέπεις?".Παλαίμαχε μετεωρολόγε φέτος ουκ εμνήσθης του ποιητού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα!

      Διαγραφή
    2. Xρήστο πιο ad hoc δεν γινόταν.Το χάρηκα πολύ .Καλο ξημέρωμα.Οι ευχές ανήμερα.----Π.Α.

      Διαγραφή
  18. Πάντως όπως έχω ξαναγράψει στον Βόλο κ πέρυσι με ήπιο χειμώνα χιόνι του Αγίου Βαλεντίνου 14 2 κ το 2017 γενναρη καλό χιόνι κ πρωτοχρονιά 2015 πάρα πολύ χιόνι 2012 2006 κ 2001 πάρα πολύ... Είναι μία παρηγοριά κ αυτή!! Ανήμερα Χριστούγεννα 2015 μόνο μία φορά πολύ χιόνι κ φίλοι που πήγαν Βιέννη για διακοπές την βρήκαν ηλιόλουστη!! Καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά κ.Ζιακοπουλε , πατριώτη από το γειτονικό νομό,είναι όντως πραγματικότητα η εμμονή που έχει ο καιρός τις τελευταίες 2 δεκαετίες να ευνοεί περισσότερο τα ανατολικά και νότια λόγω Βορείου ρεύματος και έλλειψη βαρομετρικων από Μεσόγειο.Τα ορεινά της Ηπείρου χιονιζονταν τακτικά μέσα στο χειμώνα ... τώρα μετα βίας 1,2 φορές το χρόνο.Πιστευω πως μαζί με τη βόρεια Ελλάδα είναι οι περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο ως προς την μείωση των ημερών χιονόπτωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1 με 2 φορές χιονίζονται τα Γιάννενα τις υπόλοιπες βρέχει δηλ.και στα βουνά το ίδιο συμβαίνει;

      Διαγραφή
    2. Τα ορεινά της Ηπείρου Φίλε μού βάζουν πολύ χιόνι συνήθως.
      Φέτος ειδικά στα μεγάλα υψόμετρα είναι"τίγκα"!
      Δε νομίζω ειδικά φέτος όλα να μη κυλούν φυσιολογικά για τα ΒΔυτικα καθώς είχαν απ'όλα.
      Μόνο το χαμηλό χιόνι λείπει πού έτσι κ αλλιώς είναι ολίγον τι δύσκολο.

      Διαγραφή
    3. Το χωριό μου στα Τζουμέρκα έχει 800 μέτρα υψόμετρο...τα τελευταία χρόνια χιονίζει και το στρώνει Το πολύ 2 άντε 3 φορές το χρόνο, φέτος ακόμα καμία, περισσότερες φορές το στρώνει στα Βίλια, Εύβοια και άλλα ημιορεινά η και πεδινά μέρη στα ανατολικά παρά εδώ.Το τελευταίο καλό χιόνι ήταν το 2005 , έχω μεγαλώσει εδώ και θυμάμαι όλα τα χρόνια που ήμουν σχολείο χάναμε μαθήματα διότι οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες και η ποσότητα του χιονιού ήταν αρκετή.

      Διαγραφή
  20. Το άρτιο αυτό άρθρο μας προσγειώνει στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα.
    Ας είμαστε ρεαλιστές φίλοι μού με χαμηλά τον πήχη και θα δούμε τι θα συμβεί.

    Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και ο καιρός στην περιοχή μού ήταν με διαφορά ο πιό κρύος για φέτος!
    Κοντά στο 0 η ελάχιστη,-2β στον κάμπο,συννεφιά πυκνή αργότερα η οποία διατηρείται έως τώρα δίνοντας ψιλόβροχα κατά περιόδους και χιονάκια απο τα 1300μ περίπου.
    Η μέγιστη δε,μετά βίας έφτασε τούς 7β στην πόλη και μαζί με την υγρασία στο 90% όλη μέρα σε θέριζε!
    Πολλές οι συζητήσεις τού κόσμου μάλιστα,με στόχαστρο τούς επαγγελματίες μετεωρολόγους και τα κανάλια λέγοντας ότι "ναι ναι πολύ ανέβηκε η θερμοκρασία...φαίνεται έπεσαν έξω τα προγνωστικά!"
    Για άλλη μία φορά ελλειπής πρόβλεψη μετεωρολόγων πού κοιτούν μόνο την εξέλιξη τού καιρού της Αττικής.
    Έλεος πιά!
    Ευτυχώς μέσα από το μπλογκ δίνουμε την πρόβλεψη πού πρέπει έστω ο καθένας γιά την περιοχή τού.
    Πασχούγεννα τουλάχιστον για τα δβδυτικά τα ξεχνάμε,με τη θέρμανση να καίει σχεδόν όλο το 24ωρο!
    Από μεθαύριο έρχονται πολλά νερά στα δυτικά(πάνω από 100mm κατά τόπους έως τέλος τού έτους καταρρίπτοντας σίγουρα ρεκόρ υετού 20ετίας για πολλές περιοχές το 2021)ενώ γιά τη συνέχεια τα πράγματα είναι τόσο ρευστά πού δε θα βιαστώ να πέσω στην παγίδα να μιλήσω για θερμές εισβολές και άλλα τέτοια ανυπόστατα σχόλια πού ακούω.
    Υπομονή.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους,με υγεία,χαρά και αισιοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, γεια. Άρχισαν οι εκπλήξεις που λέγαμε. Καθαρά χειμωνιάτικες οι θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
    2. Ετσι είναι Χρήστο.
      Πολύχρονος για τη γιορτή σού!

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα και χρόνια πολλά κύριε Ζιακοπουλε!
    Άλλο ένα πολύ χρήσιμο άρθρο σας που μας προσγειώνει στην Χριστουγεννιάτικη καιρική πραγματικότητα και μας παίρνει από τα... χιόνια στο καμπαναριό,που είναι πολύ ωραία παιδικά τραγούδια αλλά όχι δυστυχώς όπως γράψατε και εσείς η καιρική πραγματικότητα.
    Σας εύχομαι από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα με υγεία για όλη την οικογένεια σας!
    Εύχομαι και σε όλους τους φίλους του μπλόκ, Καλά Χριστούγεννα!
    Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλά Χριστούγεννα από καρδιάς με όλους τους καιρούς!
    Νεκτάριος, Ρίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.Και φυσικα στον οικοδεσπότη κύριο Ζιακοπουλο.
    Καθαρά χειμωνιάτικες οι θερμοκρασίες σήμερα το πρωί στην περιοχή μου.Ειχαμε παγετό ακτινοβολίας.Μετα το μεσημέρι κάπως μαλάκωσε λίγο, λόγω της στροφής του ανέμου σε ΝΔ.
    Πολλά νερά φαίνονται πάλι στα Δυτικά τις επόμενες ημέρες.Εμεις οι κεντροανατολικοι πάλι λίγα πράγματα θα πάρουμε απο υετό.
    Ο χειμώνας πάντως εδώ, ξεκινά μέσα στο Γενάρη, και μάλιστα στο δεύτερο μισό του.
    Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ με ΥΓΕΊΑ ΑΓΆΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΊΑ ο καθένας στο σπιτικό του.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλα χριστουγεννα σε ολους τους φιλους. Χρονια πολλα στον χρηστο σιμουλη και σε οσους φιλους γιορταζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Καλά Χριστούγεννα κύριε Ζιακόπουλε! Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο Χειμώνας φέτος σίγουρα, έως τώρα τουλάχιστον, διαφέρει από παλιότερους. Όλοι ελπίζουμε το "πινγκ πονγκ" των μοντέλων να σταθεροποιηθεί στο σενάριο που όλοι ευχόμαστε! Προς το παρόν ομπρέλες και νοτιάδες! Ευχές πολλές από την Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας με υγεία πάνω απ'όλα. Πολύ εμπεριστατωμενο κ αρτιότατο το άρθρο του κ.Ζιακοπουλου (ειδικά ως προς τα στατιστικά). Με βάση και τα στατιστικά για την Κόνιτσα που παραθέτει, είναι εμφανές ότι υπάρχει σχετική μείωση στον αριθμό των ημερών χιονιού- και το φαινόμενο μάλλον δεν είναι μόνο πανελλαδικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που νοιώθω την ανάγκη να προσθέσω είναι ότι όσο ζούσα στην Αθήνα οι χιονιάδες και οι παγωνιες είχαν πολύ πιο συχνά την τάση να μας επισκέπτονται Πρωτοχρονιά η Θεοφανεια παρα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα ενώ θυμαμαι τουλάχιστον 3 παραμονές Πρωτοχρονιάς με χιόνι, δεν θυμάμαι πότε π.χ να είδα χιόνι την Άγια Νύχτα (και το 1986 προς το μεσημέρι των Χριστουγέννων ξεκίνησε να χιονίζει Αθήνα).
    Μια ακόμα Άγια Νύχτα έφτασε και ας αφουγκραστουμε λοιπόν το μήνυμα της ελπίδας και του θαύματος που φέρνει η Γέννηση του Θεανθρώπου. Και τουλάχιστον φέτος είναι κρύα και συννεφιασμενη εδώ στη Ρόδο. Όπως κρύες ήταν και οι προηγούμενες ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Eδώ έχουνε σπάσει όλα τα ρεκορ κρύου και χιονοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και όχι μόνο. Ακόμη και το 1ο 10ήμερο φέτος του Δεκέμβρη έσπασε ολα τα κοντέρ σε χιονοκάλυψη. Μακάρι να είναι έτσι συνέχεια η κλιματική αλλαγή που ευαγγελίζονται πολλοί εμμονικά. Αλλά δυστυχώς πέφτετε στην λούμπα της πολιτικής κλιματικής αλλαγής που για μένα είναι εγκληματική πράξη. Ο,τι και να γίνει τώρα βρήκαμε στο κλίμα και τον καιρό κι από πίσω στον άνθρωπο, έστω κι αν όλοι γνωρίζουν ότι το κλίμα δεν είναι γραμμικό αλλά κυκλικο. Καλά Χιστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά σας εύχομαι με υγεία και αγάπη για τον καιρό κι όχι στα πέριξ αυτού!

    Νικ Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καραβατακης Αντώνιος25 Δεκεμβρίου 2021 στις 5:27 π.μ.

    Χρόνια πολλά Δάσκαλε, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παραμονή Χριστουγέννων 1990,11ο Σύνταγμα πεζικού Τρίπολη,σκοπιά 11-1 (έγινε 3ωρη λόγω αδειών γιορτών)μαζί με συνονοματο μου φυλαγαμε έξω από τα εστιατόρια και το χιόνι που έπεφτε είχε κάνει ιδανικό το τοπίο και παρόλο που το κρύο ήταν τσουχτερό(Τρίπολη γαρ)εμείς όχι μόνο το διασκεδάσαμε αλλά με το που ήρθε ο Δεκανέας αλλαγής του ζητήσαμε να μας πάει στον αξιωματικό υπηρεσίας από τον οποίο ζητήσαμε να μοιράσουμε στους υπόλοιπους φαντάρους σε όλες τις σκοπιές κάτι ζεστό.
    Εκείνος(εναε πολύ ωραίος άνθρωπος) έδωσε εντολή να ανοίξουν τα εστιατόρια,μας έδωσε κονιάκ και σταφίδες και μαζί με την περιπολο,μέχρι το πρωί τα μοιραζαμε σε όλες τις σκοπιές,με την σκοπιά της"δεξαμενης" ,καθότι σε υψωμα,να είναι δύσκολα προσβάσιμη.
    Το πρωί,με εντολη του Στρατηγού τα εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά όλη μέρα,αφού στους κοιτώνες τότε δεν είχαμε θέρμανση,και όλοι οι φαντάροι την βγάλαμε εκεί μετά τον απαραίτητο χιονοπολεμο που παίζαμε στην τεράστια πλατεία του στρατοπέδου.
    Το μεσημέρι στην γιορτή ,από τις πιο όμορφες που έχω ζήσει,είχα και την τύχη να κερδίσω ένα από τα "φλουριά" παίρνοντας και 2 ημέρες επιπλέον άδεια.
    Ωραίες αναμνήσεις σε ιδανικό σκηνικό.
    Στα του καιρού τώρα,η Πέμπτη στην περιοχή μου,συνέχισε να είναι άκρως χειμωνιάτικη,με πολύ παγωνια το πρωι και παρόλο τον ήλιο που έκανε κατά διαστήματα την εμφάνιση του,η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 7-8 βαθμούς με αρκετό αέρα Βορείου ρεύματος.
    Το πρωινό της Παρασκευής όμως,πιστεύω ότι ήταν το πιο κρύο από όλα μεψτην θερμοκρασία να πέφτει αρκετά κάτω από μηδέν σε όλη την Βοιωτία και ένα άσπρο πέπλο είχε καλύψει τα πάντα.
    Σε δρομολόγια που εκτελούσα από τις 5,30 -8 είχα την ευκαιρία να φτάσω μέχρι Ερυθρές,Πλαταιές και όχι μόνο να δω από κοντά τα όμορφα τοπία του Κιθαιρώνα χιονισμένα έως λίγο πάνω από 500 μέτρα,αλλά από εκεί λόγω υψομέτρου,να απλώνονται μπροστά μου όλα σχεδόν τα βουνά της Ρούμελης,της Εύβοιας ακόμη και της β.Πελοποννήσου.
    Ευτυχώς το μεσημέρι έσπασε επιτέλους το κρύο που είχαμε από το Σάββατο,με τον δυτικό άνεμο όμως να πνέει πολύ δυνατός και έτσι η θερμοκρασία κρατήθηκε γύρω στους 10 βαθμούς στα υψώματα και λίγο παραπάνω στα πεδινά,για να πέσει αισθητά το βράδυ λόγω βέβαια και της ξαστεριάς και του χιονισμένο τοπίου.
    Εξαιρετικό άρθρο για πολλοστή φορά από τον δάσκαλο και πιστεύω ότι όλοι πλέον πρέπει να έχουν καταλάβει πως τα καιρικά δρώμενα έχουν αλλάξει άρδην από που είχαμε συνηθίσει,ο καθένας για την περιοχή του.
    Έχουμε μια καινούργια κανονικότητα που αναγκαστικά πρέπει να αποδεχτούμε και στο παρόν βήμα,έχει ειπωθεί επανειλημμένα.
    Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο φετινός χειμώνας έχει να μας χαρίσει αρκετές συγκινήσεις και καλό είναι να μην προδικαζουμε τίποτα.
    Αγαπητέ Βαγγέλη Σπανε,καθ' ότι γνωρίζω πολύ καλά την δύναμη της πένα σου(Φιλαθλακιας ήμουν απο την πρώτη έκδοση της εφημερίδας 30-11-82 έως την τελευταία)δεν μπορώ να μην σε συγχαρώ για όσα έγραψες στο χθεσινό σου σχόλιο στις 10,13 και ειδικά για την προτελευταία παράγραφο,η οποία είναι όλο το "ζουμι" σε όλα όσα γίνονται(Και φυσικά ήδη έχουν γίνει η νέα μας κανονικότητα)εδώ και 30 χρόνια.
    Φυσικά σε όλα αυτά,εμείς έχουμε το δικό μας ποσοστό ευθύνης,που δεν είναι καθόλου αμελητέο,γιατί ξεχάσαμε,όπως έχω ξαναγράψει,βασικά στοιχεία που μας έμαθαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας και τα οποία περνούσαν από γενιά σε γενιά.
    Καλά θα κάνουμε να τα θυμηθούμε και να τα μάθουμε στα παιδιά μας εάν θέλουμε να τα προστατέψουμε και να πάψουμε να τα θεωρούμε όλα παιχνίδι.
    Εύχομαι σε όλους σας και προπαντός στον οικοδεσπότη μας,Χρόνια καλά,καλά Χριστούγεννα και σε όλους-ες, γιορτάζουν σήμερα να είναι πολυχρονοι και να χαίρονται τους οικείους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το ανέβαλες. Κακοκαιρία μεγάλη, πέσανε χιόνια κλείσανε οι δρόμοι, πάγοι, μεγάλη ολισθηρότης. Καλά έκανες. Εάν δεν είναι ολισθηρή η επιθυμία προς τι να έρθει;" (Κική Δημουλά)
    Χρόνια πολλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή