Καλημέρα, φίλοι μου!


 

57 σχόλια:

  1. Καλημερα δασκαλε! Ηρθε η ωρα να παμε και να βρουμε το αγαπημενο μας! Αλλοι δεν θα χρειαστουν να ψαξουν και πολυ... Μονο το ανοιγμα της πορτα τους! Ας το απολαυσουμε ολοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....τον θαυμασμό μου κύριε Ζιακόπουλε....εγώ τουλάχιστον ξερω ποιος θα είναι ο οδηγός σε αυτό το ταξίδι..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασπάλισμα και στην κορυφή της Πεντέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε!
    Με μια ωραία λευκή καλημέρα μας ξυπνάτε..!
    Τώρα πόσοι θα καταφέρουν να το δούνε από κοντά το χιόνι αυτό είναι ένα ερώτημα που εσείς μπορείτε να το απαντήσετε (σε πρώτη φάση για το ερχόμενο Σ/Κ και σε δεύτερο χρόνο για την επόμενη εβδομάδα).
    Επιτέλους ήρθε ο χειμώνας για τους λάτρεις του κρύου και του χιονιού!
    Για την Αθήνα που φέτος τον Φεβρουάριο την είδαμε κάτασπρη μετά το 2008,με βάση το... παρελθόν λίγο δύσκολο να χιονίσει για δεύτερη σερί χρονιά,γι αυτό κρατάω χαμηλά τον πήχη τον... προσδοκιών μου για χιόνι στην Αθήνα φέτος τον χειμώνα...
    Άραγε υπάρχει χρονιά που χιόνισε στην Αθήνα δύο χρονιές συνεχόμενες κύριε Ζιακόπουλε;
    Καλημέρα και σε όλους τους φίλους του bloq!
    Νίκος Παντελικίζης από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραθέτω αυτολεξεί την απάντηση του φίλου μου Χρήστου Πετρόπουλου: «Χειμώνες με χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας και το Ελληνικό. Εννοείται ότι στα ΒΠ είναι πολύ περισσότεροι οι χειμώνες και πολύ μεγαλύτερα τα ύψη χιονιού.

      1962-63 24-25 ΙΑΝ 1963 ΕΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

      1963-64 17-18 ΙΑΝ 1964 ΕΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

      1964-65 7-8 ΦΕΒ 1965 ΕΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

      1965-66 6-8 ΙΑΝ 1966 ΕΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

      1966-67 10-11 ΦΕΒ 1967 ΕΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

      1967-68 22 ΔΕΚ 1967, 8 ΙΑΝ 1968 ΕΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

      1968-69 21-22 ΙΑΝ 1969 ΕΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

      1974-75 9, 28 ΦΕΒ 1975 ΕΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

      1975-76 8-9 ΦΕΒ 1976 ΕΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

      1976-77 1-3 ΜΑΡ 1977 ΕΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

      Όπως προείπα, οι παραπάνω συνεχόμενοι χειμώνες αφορούν τουλάχιστον στο κέντρο κ' το παλιό αεροδρόμιο, όπου γίνονταν οι πιο αξιόπιστες κ' συνεχείς παρατηρήσεις στη Αττική. Μιλάμε για χιονοστρώσεις όχι χιονοπτώσεις οι οποίες προφανώς είναι πολύ περισσότερες. Αξίζει ν' αναφερθεί η ψύχρανση του πλανήτη τις 10ετιες 60' κ' 70' τόσο από τη μεγάλη σωματιδιακή κ' θειική ρύπανση πριν τη θέσπιση νόμων για τη καθαρή ατμόσφαιρα όσο κ' απ' τις μεγάλης ισχύος πυρηνικές δοκιμές του 1962 από ΗΠΑ-ΕΣΣΔ (Ειρηνικός - Αρκτική) κ' 1966-1974 από Γαλλία (Ν. Ειρηνικός)».

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ θερμά κύριε Ζιακόπουλε για την απάντηση σας στο ερώτημα μου!!
      Καλή αρχή χειμώνα λοιπόν να έχουμε και σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και ραντεβού με όλους τους φίλους του bloq για τις έγκυρες προγνώσεις σας...
      Νίκος Παντελικίζης από Αθήνα.

      Διαγραφή
    3. Τα είπατε όλα δάσκαλε.
      Ας τελειώσει το παραμύθι επιτέλους,ότι αν χιονίσει για δεύτερη χρονιά σερί στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι φυσιολογικό.

      Διαγραφή
    4. Αν μου επιτρέπεται να συμπληρώσω ότι, πολλοί σταθμοί έχουν ως απολύτως ελάχιστες θερμοκρασίες (ρεκόρ) τον Ιανουάριο 1963.

      Διαγραφή
    5. ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΕΚΕΊΝΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΊΕΣ ΕΠΙΤΡΈΨΤΕ ΜΟΥ ΔΆΣΚΑΛΕ ΑΛΛΆ ΘΥΜΆΜΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΤΟ 1991 ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΎΚΗ ΕΊΧΑΜΕ 40 ΠΌΝΤΟΥΣ ΧΙΌΝΙ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ Ο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΌΣ ΚΑΙ ΑΞΕΠΈΡΑΣΤΟΣ ΧΕΙΜΏΝΑΣ ΤΟΥ 1992 ΜΕ ΤΙΣ 10 ΦΟΡΈΣ ΧΙΟΝΟΠΤΏΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΈΔΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΌΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΆ ΧΡΌΝΙΑ ΤΟ 1993 ΌΠΟΥ ΉΤΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΚΑΙ ΒΌΡΕΙΑ ΕΛΛΆΔΑ ΈΚΤΟΤΕ ΒΈΒΑΙΑ ΜΈΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2002 ΕΊΧΑΜΕ ΔΕΙ ΣΤΑ ΛΕΓΌΜΕΝΑ ΠΈΤΡΙΝΑ ΧΡΌΝΙΑ ΠΆΝΤΩΣ ΈΧΩ ΤΗΝ ΑΊΣΘΗΣΗ ΌΤΙ Ο ΦΕΤΙΝΌΣ ΧΕΙΜΏΝΑΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΏΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΣΤΗ ΒΌΡΕΙΟ ΕΛΛΆΔΑ

      Διαγραφή
    6. στο βιβλίο της "Πλάνητες" η Τοκάρτσουκ (νομπελίστρια συγγραφέας) γράφει ότι τις δεκαετίες που αναφέρατε οι αρχές της Σοβιετικής Ένωσης, μέσω μετρήσεων - ερευνών, διαπίστωσαν μείωση (κατά ένα ποσοστό ελαφρώς διψήφιο, που μου διαφεύγει) της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης, οδηγώντας σε ένα πιο σκοτεινό κόσμο.

      δεν το είχα ξανακούσει και αναρωτιέμαι αν ισχύει..

      Διαγραφή
    7. -Άγνωστε φίλε των 07:14 μ.μ. γράφε, σε παρακαλώ, με μικρά γράμματα.
      -Νίκο, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Εικάζω όμως ότι πρόκειται για το φαινόμενο που είναι γνωστο ως παγκόσμια σκίαση (global dimming).
      Την καλησπέρα μου σε ολους.

      Διαγραφή
    8. Δηλαδή, κ. Ζιακόπουλε έχει να χιονίσει δύο χρονιές σερί στην Αθήνα 45 χρόνια, από τη δεκαετία του 1970, που είχε την ιδιαιτερότητα που αναφέρατε. Νομίζω ότι ούτε τώρα θα το κάνει στην επικείμενη κακοκαιρία, ενώ και βάσει λογικής (διόρθωση), αλλά και σύμφωνα με το πρωινό τρέξιμο του τζίφου θα υπάρξει βελτίωση και ήπιες συνθήκες προς τα Χριστούγεννα. Ακριβώς, όπως και μετά τον πρώιμο χιονιά του 2017-18 και ευτυχώς για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, που θέλει καλοκαιρίες, γιατί φτιάχνουν τη διάθεση και κάνουν καλό στην ψυχική και σωματική υγεία αλλά και για μένα που μου χάλασε το αμάξι (από τις κακίες που λέω;) και βλέπω να τη βγάζω πεζός μέσα στο ψοφόκρυο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Alea jiacta est.Ας βαδίσουμε προς τη χιονισμένη Ρώμη.Gaius Iulius Caesar .Ελληνιστί Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άλλως πως, Πέτρο, επιμένοντας ελληνικά και ενθυμούμενος την περσινή συζήτηση, "milestone". ορόσημο ή πέτρα ένδειξης απόστασης (έως την Ιθάκη).

      για μας στα πεδινά της Θεσσαλίας, ταυτίζεται, συνήθως, με δεύτερο υετικό επεισόδιο, μετά την εδραίωση ψύχους.

      καλή διαδρομή..

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε!! Καλημέρα!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
    να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος,
    γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
    Τους Αντικυκλώνες και τους Κατεβατούς,
    τον θυμωμένο Μαΐστρο μη φοβάσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.Αυτο θα πούμε εμείς οι βορειοδυτικοι και θα περιμένουμε την επόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή.

      Διαγραφή
    2. και ίσως να μην περιμένουμε πολύ, Δημήτρη, γιατί το κρύο φαίνεται να κρατάει, μπορεί και μέχρι τα Φώτα (και η προγνωσιμότητα στις αέριες μάζες είναι καλύτερη, απ' ότι στον υετό και τα χαμηλά), οπότε και το χαμηλό στο Ιόνιο είναι θέμα χρόνου, όπως έχει γράψει και ο Φώτης αρκετές φορές. (για να μην αναφέρω ότι έχω υπόσχεση Χριστόδουλου για τη 2η κατανομή και περιμένουμε, όπως κάθε χρόνο, το δεκεμβριάτικο χιόνι, το πρώτο μετά το 2010 και για τα Γιάννενα, νομίζω..).

      Διαγραφή
    3. Χιόνισε το 2016 26 ή 27 Δεκεμβρίου και το 2018 12 Δεκεμβρίου. Ελαφρά χιονόπτωση όχι κάτι αξιόλογο.Το τελευταίο αξιόλογο χιονι ήταν εκείνο που αναφέρεις στις 16 Δεκεμβρίου 2010.

      Διαγραφή
    4. έχω επίσης στο τεφτέρι την 27.12.2008 με χιόνι όλη μέρα και διακοπή πάνω που άρχισε να γίνεται δουλειά και την αξέχαστη 30.12.2014 με μαΐστρο, άχνη σε μας και θάψιμο στον Βόλο.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα από την κρύα Χαλκιδα,Κ.Ζιακοπουλε ξυπνάτε μνήμες 30ης Ιανουαρίου 2021(τότε ανεβάσατε παρόμοια εικόνα) και ακολούθησε ο Μπουραν.Εχοντας κόρη 7 ετών και βλέποντας την ανάρτηση την τότε 10 με 12 μέρες αν θυμάστε με τα χιόνια φωτογραφία κάθε μέρα με ρωτάγε το αυτονόητο...ώσπου μετά από δέκα με δώδεκα μέρες παίζαμε χιονοπολεμο στην αυλή μας.Παντα η αναμονή αξίζει περισσότερο..Βέβαια κρατάω μικρό καλάθι γιατί το ταξίδι έχει πολλές μέρες ακόμα και θα περάσει από δύσκολα μονοπάτια για να βγει αληθινό/τουλάχιστον για την περιοχή μου..Καλημέρα σε όλους και όλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα δάσκαλε και πέρυσι ενθυμουμαι μια τέτοια παρόμοια φωτό είχατε βάλει και μετά είχαμε τον χιονιά λέτε να συμβεί το ίδιο και φέτος ; Χρήστος από την κρύα Όθρυ με 4 βαθμούς και τα χιόνια ένα ελαφρύ πασπαλισμα να έχει κάνει την εμφάνιση του ως τα 800μ.θεωρω ότι θα έχουμε και συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσήνεμη στο ΒΑ ρεύμα κακοκαιρία με ψίχουλα για Βόρεια Ελλάδα.
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αύριο έχουμε εξορμήσεις στην Πάρνηθα ομαδικώς. Κάτι αντίστοιχο είχε βάλει ο Δάσκαλος για φωτογραφία, πρίν τον χιονιά της Αθήνας τον Φεβρουάριο που μας πέρασε. Μια χαρά είναι ο καιρός μέχρι στιγμής. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φαίνεται ότι ο κος Χιονιάς αποφάσισε να ¨μοιράσει" τον άσπρο μανδύα του ανά την Ελλάδα και αυτήν την ώρα κάνει τη μοιρασιά! Εύχομαι σε όσους περισσότερους γίνεται από ένα "κομμάτι" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχει σημασία τόσο το που και πόσο θα χιονίσει,όσο το να χαρούμε την διαδικασία της πρόγνωσης ή την γλύκα της προσμονής.Ακόμα και η απογοήτευση της διάψευσης έχει την γοητεία της διότι γεννά ελπίδες για νέες συγκινήσεις.Αυτά νομίζω πως θέλει να μας πει ο κ.Ζιακόπουλος και ας με διορθώσει αν είναι...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τουλάχιστον, την Τρίτη 14/12 ο ήλιος μετρίασε τις χαμηλές θερμοκρασίες (10-11) βαθμοί και την ψύχρα που έφεραν στο Θυμάρι οι άνεμοι οι βορειοδυτικοί. Οι νοτιάδες των προηγούμενων ημερών έκαναν, πάντως, τη ζημιά, προκαλώντας ακόμα και κατολισθήσεις στην αγαπημένη μου ακτή. Ολόκληρα αγκωνάρια ήταν σπαρμένα, ακόμα και σε βάθος 4-5 μέτρων στο σκούρο μπλε του βυθού. Εκεί που ξεχώρισε η ντελικάτη σιλουέτα ενός μελανουριού. Αλλά εκείνες μίας ούγαινας, ενός κακαρέλου και ενός σαργού. Συνοπτικά, ο καιρός ήταν λίγο καλύτερος απ' ό,τι έδειχναν ακόμα και οι χθεσινοβραδινές προγνώσεις των μοντέλων.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ήθελα να γράψω την τελευταία πρόταση; Η μέρα έγινε νύχτα και άνοιξαν οι ουρανοί. Και όπως ήταν οι καταιγίδες παλιά, μοιάζει πια η ποτιστική βροχή. Τις εντυπώσεις από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη χώρα της για τις συνεχείς βροχοπτώσεις προσπαθεί, εξάλλου, να διασκεδάσει με έναν ευρηματικό τρόπο μία Ολλανδή. Καλλιτεχνική φύση γαρ, έβαψε υφάσματα σε χρώμα βαθύ μπλε και μενεξεδί. Πριν στεγνώσουν καλά τα έβγαλε στη βροχή, καταγράφοντας έτσι το αποτύπωμα της, από τα σχέδια που έκανε το νερό πάνω στο πανί.

      Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί, αφού ανατρέχοντας και στις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών σημείωσε και σε κάθε κομμάτι ύφασμα την ποσότητα της βροχής που έπεσε. Θυμόταν, δηλαδή, πότε ακριβώς είχε βγάλει το κάθε πανί στη βροχή και έβλεπε στον σταθμό την ποσότητα του υετού που είχε πέσει εκείνη την ώρα. Μετά έδεσε όλα τα υφάσματα, φτιάχνοντας ένα βιβλίο, για να δουν, όπως είπε "οι Ολλανδοί την ομορφιά της βροχής και για να μην περιμένουν απλά να περάσει για να συνεχίσουν τις δουλειές τους".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Μία εικόνα χίλιες λέξεις, από τον μετρ του είδους...βλέπε παλαιότερη ανάρτηση "τόσα χρόνια φούρναρης"...τι να μας πούνε τα μοντέλα τώρα...από την άλλη, οποίος θέλει ακριβή πρόγνωση για παραμονές και ανήμερα από τώρα, μάλλον πρέπει να ψάξει αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καραβατακης Αντώνιος14 Δεκεμβρίου 2021 στις 3:33 μ.μ.

    Καλησπέρα Δάσκαλε.Επιτελους, καλοδεχούμενα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κοιτώντας στα 850Ηpa ο καιρός τάζει όμορφα πράγματα στην συνέχεια. Τουλάχιστον εκεί κοιτάω προσωπικά όταν πρόκειται για θερμή η ψυχρή εισβολή. Για να δούμε! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητοί φίλοι του μπλόγκ ψυχραμένοι είστε?. Βλέπω μια ελαφρά ψυχρασία μεταξύ σας.Πότε ψυχραθήκατε?.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δάσκαλε καλησπέρα! Τρίπολη θα το δούμε;; Ή μόνο ξερόκρυο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ρευστή η εικόνα του καιρού για τις επόμενες μέρες δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει εικόνα ξεκάθαρες.Γνώμη μετά τους απανωτούς καύσωνες του καλοκαιριού θεωρώ ότι θα έχουμε βαρύ χειμώνα . Χρήστος από την κρύα Όθρυ χωρίς φαινόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλοκαίρι του 2017 είχε επίσης καύσωνες και ο χειμώνας του 2018 ήταν μέσα στους τρεις πιο ήπιους (2014 και 2016 οι άλλοι δύο) της περασμένης δεκαετίας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  21. Εγώ ένα τραγούδι έχω να προτείνω μετά την ανάρτηση του κ. καθηγητού : https://www.youtube.com/watch?v=T1Ev8m70_6c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ Ευάγγελε,εννοείται πως δεν πέταξα καμία σπόντα για εσένα,αλλα απλά πιάστηκα από την φράση που είχες αναφέρει,θέλοντας να τονίσω αυτή την διαφορά ανάμεσα στο έργο και σε αυτό που είχα αναφέρει για την αρκούδα της Σιβηρίας,που εδώ και πολύ καιρό μου έδειχνε τις διαθέσεις για να κατέβει προς τα μέρη μας.
    Εάν κάτι με χαρακτηρίζει ιδιαίτερα,να είσαι σίγουρος ότι αυτό είναι η ειλικρίνεια μου και οι έχω να πω στον άλλο το λέω κατάμουτρα,όπως συνηθίζω να λέω.
    Ήταν καθαρά σχήμα λόγου και όχι σπόντα για εσένα.
    Και φυσικά δεν το παίρνω επάνω μου με τους επαίνους του δασκάλου καθώς αρχή μου έχω το ρητό του μέγιστου φιλοσόφου Σωκράτη:Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.
    Φίλε Νίκο Παπά,σου έδωσα την υπόσχεση μου και δεν την παίρνω πίσω, το αυτό ισχύει και για τον Δημήτρη Νακο.μονο που θα πρέπει να περιμένετε να αποφασίσει το...εκλογοδικειο σε ποιά κατανομή θα λάβετε το δώρο σας(Αν και βλέπω τον Νίκο ένα στήθος μπροστά).
    Την Αττική δεν την εξαιρώ από καμία κατανομή,εκτός από αυτήν που στέκει...μεσοπέλαγα...
    Τώρα στην ερώτηση,αν θα πονταριζα περισσότερο στην δυτική Ελλάδα η στην πολύ ΝΝΑ χώρα,θα απαντούσα με G-G...!!
    Υ Γ:Πόσο θα στοιχηματιζε κάποιος σε λευκά Χριστούγεννα,σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(φυσικά και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας)Και πόσο σε λευκή Πρωτοχρονιά στις ίδιες περιοχές;
    Δάσκαλε,γνωρίζετε εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν,τουλάχιστον για τις δύο,πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα;
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είχε κάνει το 2018-19. Δεν είχε χιονίσει και στις τρεις γιορτές, αλλά είχε κρύο όλο το διάστημα από Χριστούγεννα μέχρι Φώτα, με επιλεκτικές χιονοπτώσεις στα βόρεια της Αττικής και στην Αθήνα στις 7-8/1/19 (το ξημέρωμα, εννοώ) με την κακοκαιρία Τηλέμαχος. Στη Θεσσαλονίκη είχε χιονίσει στις 3/1/19 με την κακοκαιρία Σοφία και είχε προηγηθεί και ο Ραφαήλ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

      Η επικείμενη κακοκαιρία δεν πρόκειται να δώσει, πάντως, κάτι ιδιαίτερο από την Αττική, πέρα από τις εύκολες στο χιόνι περιοχές στα βόρεια του νομού και ο τζίφος άρχισε να δείχνει βελτίωση του καιρού, όσο θα πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Πρώιμο τρέξιμο μεν, λογικό με τη διόρθωση που αναμένεται, δε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, νισάφι πια, μην είσαι προκλητικός!
      Ο δια βίου οστρακισμός είναι πλέον πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.
      Διαλέγεις και παίρνεις.

      Διαγραφή
    3. Aυτά που βλέπω, έγραψα κ. Ζιακόπουλε. Ότι πάει για βελτίωση ο καιρός προς τα Χριστούγεννα, κάτι που έδειξε και το ευρωπαϊκό, συγκλίνοντας προς τον τζίφο. Και τα ίδια γράφουν πάνω, κάτω και ο Χρήστος Σιμούλης και ο Γιάννης Θεσπρωτός σε πρωινά σχόλια τους. Το ίδιο είχε γίνει, εξάλλου, και πέρσι που τα μοντέλα έδειχναν αρχικά πολύ κρύο από τα μέσα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά από τις 16-17 του μήνα, μετά την ψυχρή εισβολή, ο καιρός σταδιακά βελτιώθηκε. Δεν καταλαβαίνω γιατί είμαι προκλητικός, γράφοντας πρώτον αυτά που βλέπω (μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά ποτέ σκόπιμα) και δεύτερον αυτά που μου αρέσουν. Δηλαδή, πας μη χιονόφιλος, βάρβαρος;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Περίπου, γιατί η αντιπάθειά σου προς το χιόνι χαλάει τους περισσότερους από εμάς.
      Προσωπικά, είδα κι έπαθα να ξαναβρώ την παιδική μου λαχτάρα για το χιόνι μετά από δεκαετίες αναγκαστικής λόγω δουλειάς ουδετερότητας και η επιθυμία μου να παίζω χιονοπόλεμο παραμένει άσβεστη.
      Πρόσεξε γιατί ένας Αμερικανός σκιτσογράφος, ο Νταγκ Λάρσον, έχει πει: «Καταλαβαίνεις ότι γερνάς όταν δεν νοιώθεις πια καμιά επιθυμία να πετάξεις μια χιονόμπαλα».

      Διαγραφή
    5. Με την κακοκαιρολαγνεία έχω θέμα κ. Ζιακόπουλε, δηλαδή, με την "απαίτηση" να κάνει 90-120 μέρες κρύο με φαινόμενα τον χειμώνα και όχι με το χιόνι. Απεναντίας ως μαθητές πηγαίναμε με τον αδερφό μου κάθε ΣΚ για σκι στον Παρνασσό με τον ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος), που μας είχε γράψει ο παππούς μου, πρώην ορειβάτης γαρ. Μάλιστα, είχαμε πάει σε όλα τα βουνά, στην Πίνδο, όπου κάναμε και μπάνιο καλοκαίρι σε κάτι λιμνούλες με παράξενες σαύρες μέσα, ακόμα και στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας, το Σχολειό (2.911μ.), αφού στον Μύτικα (2.918 μ.) δεν μας είχαν αφήσει τους πιο μικρούς τότε να ανέβουμε, στα τέλη της δεκαετίας του '80.

      Αλλά και πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2018 που δεν χιόνισε, είχαμε πάει μονοήμερη Παρνασσό και τον Φεβρουάριο του 2019 δύο μέρες σερί στην Πάρνηθα και μάλιστα τη μία σούρουπο με χιονοθύελλα, καθώς είχα καθυστερήσει να γυρίσω από τη θάλασσα. Δεν έχω πρόβλημα με το χιόνι, λοιπόν, που κατά μία έννοια συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου και ομορφαίνει όλα τα τοπία, με εξαίρεση, όμως, τη θάλασσα. Νομίζω ότι το χιόνι δίπλα στη θάλασσα είναι κάπως παράταιρο. Αυτό δεν έχει να κάνει με το χιόνι, αλλά με τη θάλασσα, που μοιάζει σαν μία όμορφη και νέα γυναίκα, γεμάτη φρεσκάδα και ενέργεια, η οποία δεν χρειάζεται να βάλει μακιγιάζ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Βαγγέλη μη με κάνεις και γίνομαι κακός πάλι ενώ δε το θέλω.
      Το ότι εσύ γουστάρεις 365 μέρες το χρόνο να είσαι παραλία και θάλασσα είναι δικαίωμά σού.
      Μην απαιτείς όμως καλοκαιρία μέσα στο χειμώνα.
      Κατάλαβε το ότι γίνεσαι εμπαθής και μη φυσιολογικός.
      Είναι Χειμώνας και θέλουμε κάθε μέρα κακοκαιρία,ποιο το πρόβλημα?
      Κάνε υπομονή μέχρι τον Απρίλιο η κάτσε και μία μέρα σπίτι σού δε θα πάθεις κάτι.
      Τα προσωπικά σού ρεκόρ στη θάλασσα δε νομίζω να απασχολούν κανέναν εδώ μέσα.

      Διαγραφή
    7. Κι, όμως, έχει καλοκαιρίες και μέσα στο χειμώνα. Είχε και πέρσι, είχε και παλιότερα και θα έχει και πάντα. Αυτός είναι ο καιρός, καλώς ή κακώς. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα όποιο πρόσωπο κι αν δείχνει κάθε φορά. Επίσης, αν κάποιος τα έχει καλά με τον εαυτό του, δεν έχει πρόβλημα ό,τι καιρό κι αν κάνει. Θα τη βρει την άκρη, κάνοντας ό,τι τον ευχαριστεί πραγματικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    8. Συμφωνούμε...αλλά όταν πάει να χαλάσει ο καιρός σε βλέπω ότι κάτι παθαίνεις.
      Οπότε προσπάθησε να τηρήσεις αυτά πού λες.

      Διαγραφή
  23. Χριστόδουλε στην πρίζα μας έβαλες και εσύ και ο δάσκαλος..η μικρή μου κόρη αρχίζει και ρωτάει μετά από συζητήσεις στο σπίτι που ακουσε με την σύζυγο που άκουσε για το τιμημένο.Ειδωμεν..ειπαμε η Χαλκίδα θέλει γενικευμένο ανατολικόπροσυνεμο για να δει άσπρη μέρα.Καλο βράδυ από Χαλκιδα/Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εν τω μεταξύ ο δάσκαλος μας καλημερισε με το λευκό επισκέπτη που έρχεται, σήμερα 14 είναι του Αγίου Λεύκιου.
    Κώστας Αθήνα καλό βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ασμένως αποδεκτή η πρόταση αγαπητέ Σαλονικιέ Χρήστο από εμένα και φαντάζομαι από όλους,αν και΄καπου θα υπάρχουν και οι...Λακεδαιμόνιοι!.Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο τραγούδι ,αλλά και η συγκεκριμένη version.Nα είσαι καλά.Πάντα εύστοχος.---------Π.Α.

    Υ.γ.Μήπως παραμένουν κάποια ερωτηματικά ως προς την ενορχήστρωση?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ. Πάντα ελλοχεύουν τα ερωτηματικά και ο κίνδυνος κ. καθηγητά, μην ξεχνάμε ότι, όπως λέει κι ο δάσκαλος, η Ελλάδα είναι κοντύτερα στον Ισημερινό παρά στο Β. Πόλο.

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα. Δυστυχώς τα τρεξίματα δεν είναι καλά από χτες κιόλας. Πρώτον η κακοκαιρία στις 18,19 γίνεται προσηνεμη και υποβαθμίζεται από άποψη θερμοκρασιών και η δεύτερη ψυχρή εισβολή που φαινόταν κοντά στα χριστουγεννα πάει και αυτή περίπατο καθώς τα Ατλαντικα χαμηλά μπαίνουν σφήνα και καταρρέει ο εμποδισμος με αποτέλεσμα να εκφυλιζονται οι ψυχρες μάζες. Με λίγα λόγια απαισιόδοξα τα νέα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε μου και σε όλη την παρέα...
      Με όλο το σεβασμό σε όλα τα παιδιά, πιστεύω είναι καλύτερα να αφήσουμε τον δάσκαλο να μιλήσει που είναι και ο πιο ειδικός...
      Την εμπειρία που έχει ο κύριος Ζιακόπουλος σίγουρα δεν την έχει κανείς μας!
      Και σε κάθε περίπτωση ας χαρούμε ότι μας δώσει η φύση!
      Αν θέλει ας χιονίσει όπου θέλει!
      Να έχουμε καλά Χριστούγεννα και ο χειμώνας είναι μπροστά!
      Όχι απαισιοδοξία...
      Φιλικά,
      Νίκος Παντελικίζης από Αθήνα.

      Διαγραφή
  27. Εγω απολαμβανω το ταξιδι οπως εμβληματικα ανακοινωθηκε,αν ο οδηγος κανει σταση κ στον λευκο πυργο κατεβαινω ...."θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μπράβο, στον δήμο Π. Φαλήρου, που καθάρισε με μπουλντόζες την παραλία της Παλμύρας και ήταν ακόμα ορατά τα ίχνη από τις ερπύστριες στην άμμο. Επίσης, με τους βοριάδες μπορεί να κρύωσε ο καιρός (11,5 βαθμούς με το ζόρι και αισθητή 9 το πολύ 10 την Τετάρτη 15/4), αλλά καθάρισε επιτέλους ο βυθός. Αν και ανέβαιναν ως την επιφάνεια, λες και ήθελαν να με καλωσορίσουν στον υπέροχο κόσμο τους, οι σάλπες, οι καλόγριες και τα μελανούρια.

    Στον πυθμένα, όπου οι νοτιάδες των προηγούμενων ημερών κούρεψαν κυριολεκτικά τις ποσειδωνίες και μείωσαν το βάθος της θάλασσας, ειδικά στα ρηχά, μεταφέροντας άμμο και βότσαλα από πιο βαθιά, είχε και σαργούς, πέρκες, κακαρέλους, βασιλικό κάβουρα και μπαρμπούνια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νισάφι,το.Τουρκικής προελεύσεως.Στα Τούρκικα insaf.To συμφωνικό σύμπλεγμα νσ στα Ελληνικά διεχωρίσθη ,και έτσι προέκυψε νισάφ + ι(κατάληξη Ελληνική ).Πρβλ inat (γ)ινάτι,amanat αμανάτι.Αυτό το επιφώνημα απογνώσεως,νισάφιιιι!!! θα μπορούσε να το αποδώσει το έλεοοος!!!.
    Κατά τα λοιπά,εδώ στην Κορινθία,περιμένουμε το Σ/Κ ήσυχο νερό στα πεδινά και καλό χιόνι στα (ημι)ορεινά.Που θα πάει,θάρθει!!.-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει το νισάφι, υπάρχει, όμως, και το σινάφι...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον αναφέρεσαι στον τίτλο που επελέγη για την πρώτη συνάντηση Νέων Εικαστικών φέτος το καλοκαίρι στην Κόνιτσα.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Όχι, το αγνοούσα αυτό, απλά έκανα αναγραμματισμό.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή