Στο παιχνίδι του χιονιά και η ΒΑ Ελλάδα

Η χώρα και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β-ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στις περιοχές των Δωδεκανήσων και της Μαύρης Θάλασσας με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Τη εικόνα του χειμωνιάτικου καιρού θα συμπληρώνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια. Το Σάββατο (31/12) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η εξασθένηση των βοριάδων σε όλα τα πελάγη και η μικρή περαιτέρω πτώση των ελάχιστων τιμών της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά. Την Πρωτοχρονιά παροδικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) αναμένονται κυρίως στην Εύβοια, το Αιγαίο και την Κρήτη. Ο παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Καλύτερος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα και την Τρίτη (2-3/1).      


Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις από το μεσημέρι - απόγευμα στα ΒΑ και κυρίως στη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -9 έως 5 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 9 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές χιονοπτώσεις και στις νότιες παράκτιες περιοχές χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 7 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Στο Β-ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να χιονίσει παροδικά και στα πεδινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 10 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 5 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 4 βαθμούς.


7 σχόλια:

  1. Είναι κρίμα που δεν λειτουργεί πια η κάμερα στα Βίλλια. Εκεί πάνω ο χιονιάς θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής. Κατώτερος των προσδοκιών, κατά τη γνώμη μου, συνολικά για την Αττική, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Προφανώς πρέπει να εμπεδώσουμε πλέον οτι με θερμοκρασίες -5 η -6 στα 850 hPa δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο, ακόμα και με σπέσιαλ υποστήριξη στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Ίσως από τα μεσάνυχτα περίπου, που μπαίνει το -8 στην Αττική, να δούμε κάτι πιο "ποιοτικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο για τα περασμένα, Γιώργο. Για τα μελλούμενα θέλω να σε ρωτήσω: "Φταίνε η πρεσβυωπία και η υπερμετρωπία μου που δεν μ' αφήνουν να δώ την αποψινή επιδείνωση του καιρού στην Αθήνα ή βγήκαν καινούργια μέσα πρόγνωσης που αγνοώ;"

      Διαγραφή
    2. Η Χριστίνα Σούζη προ ολίγου μίλησε για "ανοιγοκλεισίματα" και τοπικές χιονοπτώσεις στην Αθήνα για ακόμα ένα 24ωρο. Ο Θοδωρής Κολυδάς, περίπου τα ίδια. Δε νομίζω οτι αυτά μπορούν να θεωρηθούν επιδείνωση. Όσο για μένα, υποθέτω (με τις πενιχρές μου επιχειρησιακές γνώσεις) οτι η πτώση της Τ στα 850 κατά 1 με 2 βαθμούς, με σταθερό το πάχος στρώματος και παρά τη σχετικά μικρή άνοδο της Τ στα 500 και την υποχώρηση του δυναμικου αιτίου, θα μπορούσε να δώσει μέχρι αύριο το απόγευμα κάποια καλά ξεσπάσματα. Εσείς πως τα βλέπετε τα πράγματα κ.Ζιακόπουλε

      Διαγραφή
    3. Εξάρσεις και υφέσεις βασικά στα ανατολικά, τα βόρεια και τα βορειοδυτικά βλέπω. Όπως έγραψα και προηγουμένως, αυτό που δεν βλέπω είναι η αποψινή επιδείνωση στην Αθήνα.

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς σ αυτόν το χιονιά, η θέση των συστημάτων, η σχετικά μικρή οριζόντια θερμοβαθμίδα πάνω απ το Αιγαίο, ίσως και η συνεχιζόμενη μεγάλη ένταση των ανέμων, είναι, όπως μου φαίνεται, οι λόγοι που δεν
      ενεργοποιήθηκε αυτή τη φορά το Aegean-effect, με τις γνωστές νεφικές οδούς να μη διακρίνονται στις δορυφορικές. Οι "παραδοσιακοί" αθηναϊκοί χιονιάδες συνήθως κάπως έτσι ολοκληρώνονται, απ όσο θυμάμαι από τη δεκαετία του 2000.

      Διαγραφή
    5. Κάθετη θερμοβαθμίδα εννούσα, όχι οριζόντια βεβαίως.

      Διαγραφή
    6. Το χειμώνα, το Αιγαίο, ως πηγή θερμότητας και υγρασίας, πάντα επιδρά στις υπερκείμενες ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες. Σημασία έχει ο βαθμός της επίδρασης που αν είναι μεγάλος θα κάνει τη διαφορά. Αυτή τη στιγμή ο όποιος χιονιάς στην Αττική υποστηρίζεται από την ορογραφία (ανατολικά και βόρεια), από τον όποιο εμπλουτισμό του αέρα από τη θάλασσα από το οποίο η Αθήνα παίρνει μικρό μερίδιο και από κάποιες δυσδιάκριτες επιφανειακές συγκλίσεις ΒΔ και ΒΑ ανέμων στις Β-ΒΔ περιοχές στις οποίες μαλλον οφείλεται ο υετός των μοντέλων στις συγκεκριμενες περιοχές. Δυναμικό αίτιο δεν υπάρχει. Οι μικρής ακτίνας αυλώνες στην περιφέρεια του στροβίλου δεν φθάνουν στην Αττική.
      Αναφορικά με τα χιόνια που έπεσαν, νομίζω ότι ήταν ασήμαντα για να χαρακτηριστεί ο χιονιάς ιστορικός (μετά από 1-2 χρονια δεν θα τον θυμάται σχεδόν κανένας) και ίσα-ίσα που φθάνουν για να χαρακτηριστεί αξιοπρεπής. Ίσως να του αφαίρεσε πόντους το γεγονός ότι "νυχτοπερπάτησε" και δεν τον πολυπήραμε χαμπάρι. Πάντως η κακοκαιρία δεν έχει λήξει ακόμη, αλλά για την Αθήνα οι πιθανότητες ενός νέου χιονιά εφάμιλλου αυτού που πέρασε του είναι λίγες.

      Διαγραφή