Γιατί ο παρών καύσωνας είναι εξαιρετικά σπάνιος;



Σχήμα 1: Κατανομή επεισοδίων καύσωνα ανά δεκαήμερο από το 1955 έως το 2007 στην Αθήνα.*
Πριν από κάποια χρόνια, μελετώντας με συνεργάτες μου στην ΕΜΥ* το φαινόμενο των θερμών κυμάτων στην Ελλάδα της περιόδου 1955-2007, είχαμε ορίσει ως επεισόδιο καύσωνα μία σειρά τουλάχιστον τριών διαδοχικών ημερών με μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση των 36,5οC. Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από την περίπτωση της Αθήνας (Νέας Φιλαδέλφειας) -και στις περισσότερες των περιπτώσεων ισχύουν για όλη τη χώρα- είναι τα παρακάτω:


(α) Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σχήμα 1). Η εξαιρετικά ακραία περίπτωση του καύσωνα του 3ου δεκαημέρου του Μαΐου είχε σημειωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες του Μαΐου 1969 και τις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου του ίδιου βέβαια χρόνου.  

Σχήμα 2: Ετήσια κατανομή επεισοδίων καύσωνα από το 1976 έως το 2007 στη Ν. Φιλαδέλφεια και το Τατόι.*

(β) Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά παρατηρήθηκε σαφής αύξηση του αριθμού των επεισοδίων καύσωνα (σχήμα 2). Το γεγονός αυτό υπαινίσσεται αλλαγές στη μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Ατλαντικού, της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Από συνοπτικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850 hPa, το επεισόδιο του καύσωνα αυτών των ημερών μπορεί να συγκριθεί με το επεισόδιο του καύσωνα που παρατηρήθηκε από 30/5 έως 2/6/1969. Σε εκείνον, τον πιο πρώιμο καύσωνα της περιόδου 1955 - 2007 είχαν παρατηρηθεί οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες: Λάρισα 40,0 βαθμοί (30-5-1969), Τατόι 39,0 βαθμοί (31-5-1969), Αγρίνιο και Ελευσίνα 38,6 βαθμοί (31-5-1969), Ν. Φιλαδέλφεια 37,3 βαθμοί (31-5-1969), Καλαμάτα 37,0 βαθμοί (30-5-1968), Σέδες (Θεσσαλονίκη) 36,2 βαθμοί ( 31-5-1969), Φλώρινα 33,8 βαθμοί (30-5-1969) κ.λπ.

Από πλευράς έντασης και διάρκειας των δύο επεισοδίων, η έλλειψη των πραγματικών παρατηρήσεων της ανώτερης ατμόσφαιρας, η ανομοιογένεια των επιφανειακών παρατηρήσεων, το γεγονός ότι ο παρών καύσωνας δεν έχει ακόμη τελειώσει και άλλοι παράγοντες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συγκρίσεις με αυστηρή επιστημονική βάση. Μπορούμε να εικάσουμε βέβαια ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν διαφορές στην ένταση και τη διάρκεια των δύο φαινομένων. Όμως δεν είναι αυτό το μείζον θέμα. 

Το μείζον θέμα είναι ότι για πρώτη φορά στη μετεωρολογική ιστορία του τόπου μας ένα επεισόδιο καύσωνα καλοκαιρινών προδιαγραφών συμβαίνει σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα από το εξαιρετικά σπάνιο για την πρωιμότητά του παρόμοιο επεισόδιο του 1969. Υπόψη ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία του 2ου δεκαημέρου του Μαΐου είναι κατά πολύ μικρότερη από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του 3ου δεκαημέρου του Μαΐου, του 1ου δεκαημέρου του Ιουνίου και του 2ου δεκαημέρου του Ιουνίου. Για την Αθήνα τα αντίστοιχα νούμερα είναι 25,8, 28,0, 28,9 και 30,9 βαθμοί. 

Σχήμα 3: Πηγή: ΝΟΑΑ

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (σχήμα 3). Η επίδρασή της στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης επεισοδίων καύσωνα είναι αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα σχεδόν στο σύνολό της. Η παρατηρούμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί στη νέα κλιματική κανονικότητα, η οποία προβλέπει συχνότερους και μεγαλύτερης έντασης καύσωνες (σχήμα 4).

Σχήμα 4: Πηγή: IPCC, 2001

Ο κλιματολόγος Ντιμ Κούμου που εργάζεται στο Ινστιτούτο για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ της Γερμανίας ξεκαθαρίζει: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη γενικά μπορεί να μην αποδειχθεί ότι προκαλεί μεμο­νωμένα ακραία γεγονότα, αλλά στο σύνολο τους τα φαινόμενα συνδέονται σαφώς με την αλλαγή του κλίματος» και συνεχίζει: «Η υψηλή συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια δεν είναι πλέ­ον φυσιολογική. Είναι σαν ένα παιχνίδι με ζάρια: ένα έξι μπορεί να εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι, και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συμβεί. Αλλά τώρα φαίνεται να συμβαί­νει πιο συχνά, γιατί έχουν πειραχτεί τα ζάρια».

Καλή Κυριακή σε όλους


* Ζιακόπουλος Δ., Βλάσση Α., Μεθενίτη Κ., 2008: Εμφάνιση θερμών κυμάτων στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο και διαβάθμιση του κινδύνου που προέρχεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρακτικά 9ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Θεσσαλονίκη.

23 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο κ.Ζιακόπουλε,

    Βλέποντας τον συγκεκριμένο φετινό κύμα καύσωνα όντως αν είσαι κάτοχος μετεωρολογικού σταθμού βλέπεις αμέσως 2 ρεκόρ, το 1 είναι θερμοκρασιακό και αφορά το 2ο δεκαήμερο Μαϊου που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο υψηλή θερμοκρασία στα ορεινά-ημιορεινά της Αττικής(36-37οC) κυρίως την Παρασκευή με την είσοδο της θερμή μάζας και τον καυτό νοτιοδυτικό λίβα (Χτές Σάββατο και σήμερα Κυριακή μας γλιτώνει η άπνοια-ελαφρύ βοριαδάκι)όπως και αναμενόταν αν δει κανείς το πεδίο των ανέμων.Το νούμερο 2 ρεκόρ που χτύπησε καμπανάκι στο σταθμό είναι η εξαιρετικά χαμηλή υγρασία ρεκόρ που είναι συνδυασμός με την υψηλή θερμοκρασία.Προφανώς η διάρκεια του καύσωνα είναι αξιοσημείωτη και είναι λογικό που σπάσανε αρκετά ρεκόρ,θεωρώ οτι πάνώ κάτω μέχρι και σήμερα Κυριακή ότι ήταν να γίνει έγινε,σιγά σιγά θα πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία και η δυναμική αυτού του κύματος το οποίο ήταν πολύ έντονο στα ορεινά την Παρασκεύή και έπειτα το Σ/Κ στις υπόλοιπες περιοχές όσον αφορά την Αττική.
    Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όποιος δεν την βλέπει,απλά δεν γνωρίζει από έρευνα,επιστήμονες και στοιχεία-μελέτες. Από τα χιόνια Μάρτη-Απρίλη στην βόρεια χώρα μέσα σε λίγο διάστημα σε καύσωνα ρεκόρ,εκεί που φορούσαμε μπουφάν τώρα λέμε ας μπω μέσα στο σπίτι που έχει δροσιά γιατί έξω καίγεται ο τόπος.
    Με εκτίμηση,
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το άρθρο σας, ειναι πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε ένα σημείο και δεν χρειάζεται να μου απαντήσετε, απλώς παραθέτω τη σκέψη μου. Πώς δικαιολογείται την απότομη και αισθητή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας την περίοδο 1910 -1945 με το διοξείδιο του άνθρακα την εποχή εκείνη σε χαμηλά επίπεδα και αντίθετα την περίοδο 1945 - 1978 που το διοξείδιο αυξάνει ραγδαία η θερμοκρασία σταθεροποιείται? Καλη σας ημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ψύξη που σημειώθηκε στο Bόρειο Hμισφαίριο από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1970 εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του θείου.

      Διαγραφή
    2. Και η αισθητη αυξηση το διάστημα 1910 - 1945? Τον 20ο αιώνα αρχίσαμε να εξερχόμαστε από μίνη παγετωνική περίοδο που έληξε προς το τέλος του 19ου αιώνα. Γιατί πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στον ανθρωπο? Δεν θέλω να σας ταλαιπωρήσω να μου απαντήσετε άλλωστε την ξέρω τη γνώμη σας. Σας παρακολουθώ χρόνια.

      Διαγραφή
  3. Δασκαλε συγχαρητηρια για τη σταθεροτητα στην παρουσιαση της ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ.
    Ως προς την επιφυλακτικοτητα της τεκμηριωσης καποιων οψεων της επιστημης σας,μου θυμιζετε τον Σ.Τσιοδρα,ο οποιος,καλουμενος επιμονα να αποφανθει για διαφορες επιδημιολογικες οψεις,επαναλαμβανει σταθερα"δεν εχουμε ακομα επαρκη και αξιοπιστα στοιχεια".Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστίες από τον Δ.Ζ. στους Ι.Κ. και Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξερω σε τι ποσοστο, αλλα εε, οσο ναναι, ενα χερακι (η καμια χερουκλα?) υποψιαζομαι οτι το εχουμε βαλει και μεις στην κλιματικη αλλαγη....

    μερικες φωτογραφιες που δεν τις λεω και οικολογικες, περι του θεματος....

    https://i.ibb.co/8mkSCsG/Saudi-Oil.jpg

    https://i.ibb.co/PxcMRSS/nicesmok.jpg

    https://i.ibb.co/TwptjMf/oil-field.jpg

    http://uskings.us/Userfiles/Upload/images/AP-RITA-REFINERIES-Port-Arthur-Texas.JPG

    https://i.ibb.co/KK9wJk0/F-14-A-over-burning-Kuwaiti-oil-well-1991.jpg

    https://i.ibb.co/XyHz9mT/1-Deepwater-Horizon.jpg

    the sailor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτιμώ το "δασκαλάκος", Χρήστο. Κι αν προσθέσεις και το "λεβεντιά", ποιος με πιάνει!

      Διαγραφή
    2. χαλια ειναι το λεβεντια.το δασκαλακος απαισιο!σας υποτιμα και σας ξεφτυλιζει ενω ειστε εξαιρετος και καταπληκτικος επιστημονας με θαυμαστικο χωρις καμμια δοση υπερβολης και ζηλου.

      Διαγραφή
  6. o παρών καύσωνας είναι μια ένδειξη αλλά αν αποτυπωθεί στο σύνολο της ευρωπαικής ηπείρου δεν βγαίνουν τα ίδια συμπεράσματα καθώς εκεί πρίν τρείς μέρες είχαμε εκτεταμένες χιονοπτώσεις(χωρίς σημαντικές χιονοστρώσεις) ακόμη και σε πεδινές περιοχής της κεντρικής ευρώπης.Αντίστοιχα και στην Ελλάδα είχαμε εκτεταμένες χιωνοπτώσεις στα ορεινά που διήρκησαν όλο τον Απρίλιο.Η αφαιρετική εξέταση του καύσωνα στην χώρα μας η στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου οδηγεί στο συμπερασμα του εξαιρετικού και σπάνιου.Πρέπει δούμε όμως και τις φωτο της προηγούμενης εβδομάδας από τσεχία.
    Όλα αυτά με κάθε σεβασμό ίσως περισσότερο ενδιαφέρον για φέτος να είχε ο πολλικός στρόβιλος η ένταση του και το σπάσιμο του την άνοιξη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε μου. Όλοι ζούμε στον ίδιο πλανήτη που είναι θερμότερος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και συνεχίζει να θερμαίνεται, με συνέπεια την αποσταθεροποίηση του κλίματός του. Η αύξηση της συχνότητας των ακραίων φαινομένων ισχύει για όλες τις περιοχές. Μόνο που αυτά δεν είναι παντού τα ίδια και δεν συμβαίνουν τις ίδιες χρονικές περιόδους.

      Διαγραφή
  7. Αυτο που θα πρεπει να απασχολησει απο αυριο ειναι η κακοκαιρια της πεμπτης. Κατα την γνωμη μου θα ειναι εντονη ισως και επικινδυνη!
    Αλεξανδρος μητσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, παρά τρίχα το ρεκόρ σας εχθές.

      Διαγραφή
    2. Το είχα πει νομίζω ότι χθές κ σήμερα θα ήταν οι πιο ανυπόφορες μέρες μας.
      Χθές Χρήστο όντως παραλίγο (38,4β) ενώ κ σήμερα μέχρι στιγμής είμαστε μία ανάσα (37,7β Αγρίνιο κ 38,2 στη γειτονική Γαβαλού).
      Μαρτύριο πραγματικό!
      Ευτυχώς σιγά σιγά από μεθαύριο τέλος.

      Διαγραφή
  8. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας . Στους χαλεπους καιρούς που ζούμε πολλοί είναι παντογνώστες, χωρίς ίχνος ταπεινότητας . Σοφία, γνώσεις κ επιστημονικό υπόβαθρο!Να στε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν λίγες ημέρες ειχαν η Ισπανία και Γαλλία ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες,αυτο κατι λέει ας ελπίσουμε όμως να είναι μεμονωμένο περιστατικό για Μάη μηνα..
    Αλλά το οτι βλέπω αλλαγές στον καιρό στην περιοχή μου και αλλού,και το Χειμώνα και Καλοκαίρι σε σχέση με περασμένες δεκαετίες περισσότερο όσο αφορά τα φαινόμενα,δε μπορεί να μου τα αμφισβητήσει κανένας!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 02:45 το ξημέρωμα κ η θερμοκρασία Μυτιλήνη 22 βαθμούς κελσίου, πέφτει αγιαζι κ ειλικρινά είναι το καλύτερο φάρμακο για την αυριανή ζέστη.Υπομονη θα περάσει κ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν εξαιρέσουμε την Θήβα προχθές που έφθασα 39,3 βαθμούς,οι άλλες περιοχές της Βοιωτίας ήταν σε καλύτερα επίπεδα θερμοκρασίας αλλά και δυσφορίας και μάλιστα εχθές η θερμοκρασία ήταν κοντά στους 23-33 βαθμούς εξαιρουμένων ελαχίστων περιοχών.Και εχθές και σήμερα το πρωί η θερμοκρασία έπεσε κάτω απο τους 20 βαθμούς και ειδικά στο κάμπο το ένιωθες έντονα .
    Σήμερα ένα βοριαδάκι κάνει την κατάσταση πολύ καλύτερη,μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
    Χριστόδουλε,περιμένουμε την απάντηση στο κουίζ,ελπίζω αυτό το απρόοπτο που σου συνέβη να μην είναι σοβαρό.
    Στέλιος.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσπαθώ προσωπικά να αποκωδικοποιήσω το προηγούμενο άρθρο του κυρίου Δημήτρη σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων λόγω covid-19 και την εμφάνιση του καύσωνα που διανύουμε. Να υποθέσω ότι αυτό σημαίνει ότι θα βλέπουμε συχνά καυσωνικά επεισόδια σε όλο το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλό καλοκαίρι? Δεδομένου ότι πολύς κόσμος δεν θα ταξιδέψει φέτος και δεν θα κάνει διακοπές για πάρα πολλούς λόγους που με τον ένα ή τον άλλο λόγο σχετίζονται με τον covid-19, νομίζω πως οι κάτοικοι των μητροπόλεων (ειδικά του δυτικού κόσμου) θα αντιμετωπίσουν ένα ζοφερό μετεωρολογικά καλοκαίρι. Μακάρι αυτό το σενάριο να μην επιβεβαιωθεί.
    Ως προς τα καθαρά μετεωρολογικά, ο καύσωνας εδώ στη Ρόδο ουσιαστικά ήρθε χτες Κυριακή, και είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι φτάσαμε σχεδόν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές του νησιού που γενικά θεωρούνται δροσερές, όπως το νότιο άκρο του (Κατταβιά-Πρασονήσι), σπάζοντας θερμοκρασιακό ρεκόρ, όχι μόνο για την εποχή που διανύουμε, αλλά και για τη συγκεκριμένη περιοχή από τότε που λειτουργεί σταθμός. Πολύ ζεστές συνθήκες επικρατούν και σήμερα γενικά σε όλο το νησί, και μάλιστα εδώ ενδεχομένως να κρατήσουν έως και την Τετάρτη οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους καύσωνες τους φέρνει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία πλέον λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον θερμότερο από όσο ήταν πριν από δεκαετίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συχνότητα και την ένταση τους. Η απουσία αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα λόγω του κορωνοϊού προσθέτει κάτι στις τιμές της θερμοκρασίας.

      Διαγραφή