Τοπικές καταιγίδες δυνητικά επικίνδυνες για την αγροτική παραγωγή των δυτικών, κεντρικών και βόρειων περιοχών της χώρας

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες βασικά στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6 και από το βράδυ στο Β. Αιγαίο στα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (22/5), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία καθώς και στην Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Το Σάββατο (23/5), τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν το απόγευμα στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τη ΝΔ Πελοπόννησο. Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα συνεχιστούν με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Την Κυριακή (24/5), μόνο στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι. Οι βοριάδες θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 και το βράδυ στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανές βροχές το απόγευμα-βράδυ κυρίως στα Β-ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλη την παρέα!
    Καμία σχέση η σημερινή ημέρα με τις προηγούμενες στην πόλη του Αγρινίου κ γενικότερα νομίζω στη δυτική Ελλάδα καθώς αυτές δεν ξεπέρασαν τους 29β στα πεδινά κ τους 23 με 25 στις παράκτιες περιοχές με πιο αυξημένη όμως τη σχετική υγρασία.
    Όπως είπε κ ο φίλος Παναχαϊκός τα ξημερώματα κ τις πρωινές ώρες είχαμε ένα πέρασμα από μία πυκνή συννεφιά η οποία έδωσε απρόσμενα ένα "χοντρό" ψιλόβροχο μαζί με ισχυρούς νοτιάδες εντάσεως τουλάχιστον 6 μποφόρ.
    Από το μεσημέρι κ μετά έβγαλε ήλιο με καθαρή πιά διαύγεια.
    Όσο για την προοπτική του καιρού, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού μοντέλου,σε όλη τη χώρα θα πρέπει να βγάλει κάποιες διάσπαρτες βροχές ή μπόρες.
    Η προσωπική μου όμως άποψη είναι ότι περιοχές της δυτικής Στερεάς βορειοδυτικής Πελοποννήσου Θεσσαλίας τα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου και σχεδόν όλη η Μακεδονία θα πρέπει καθόλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας να βρεθούν αντιμέτωπες με κατά τόπους πολύ έντονα φαινόμενα.
    Αυτά τα φαινόμενα πολύ πιθανόν να έχουν τη μορφή μπουρινιού κ να συνδυάζονται με δυνατούς ανέμους τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις για αυτό θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή.
    Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν μας επισκέπτεται κάποιο χαμηλό από Ιταλία κ Βαλκάνια και έχει προηγηθεί ήδη ένα κύμα έντονης ζέστης και πόσο μάλλον τούτη την εποχή το μείγμα μπορεί να γίνει αρκετά εκρηκτικό.
    Η Αττική αν κ απρόβλεπτη στις προγνώσεις φαίνεται ότι στα πιο δυτικά κ βόρεια θα κάνει ότι κάνει τις βραδινές κ πρωινές ώρες της Παρασκευής καθώς το ΔΝΔ ρεύμα δεν αφήνει πιθανότητες για όλο το νομό.
    Τέλος να τονίσω ότι αν και η θερμοκρασία γενικά όλο το επόμενο διάστημα θα κυμαίνεται σε πολύ δροσερές για την εποχή τιμές οι αστάθειες και οι βροχές που φαίνονται θεωρούνται ακόμη αβέβαιες,παρόλα αυτά η τάση επιμένει για αρκετή αστάθεια έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
    Καλό απόγευμα σε όλους κ καλές βροχές όσο το λιγότερο δυνατό επιζήμιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φωτη. Παρα πολυ σωστα τα λες. Αυτες τις βροχες στην αιτ/νια τις εχω ταξει σε συγγενεις στο χωριο (αρχοντοχωρι ξηρομερου) πολυ πριν τον καυσωνα. Και τις περιμενουν πως και πως! Οσο για την αττικη παλι σωστα τα λες. Νδκο ρευμα και βροχες μαιο μηνα δυσκολο για ολο τον νομο. Περιξ της παρνηθας πιστευω οτι θα βγαλει καταιγιδα το απογευμα που ισως καταφερει να περασει λεκανοπεδιο λιγο πιο αργα. Για το πρωι της παρασκευης δεν ελπιζω σε πολλα πραγματα. Εδω στα πιο νοτια που μενω (κερατεα) με το που γυριζει βορειος ισως κανει ενα περασμα με ενα ανεμοβροχο και ως εκει. Πολυ δυσκολη η αττικη. Την πιστη μας βγαζει καθε φορα.
      Αλεξανδρος μητσης.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου φωτη. Παρα πολυ σωστα τα λες. Αυτες τις βροχες στην αιτ/νια τις εχω ταξει σε συγγενεις στο χωριο (αρχοντοχωρι ξηρομερου) πολυ πριν τον καυσωνα. Και τις περιμενουν πως και πως! Οσο για την αττικη παλι σωστα τα λες. Νδκο ρευμα και βροχες μαιο μηνα δυσκολο για ολο τον νομο. Περιξ της παρνηθας πιστευω οτι θα βγαλει καταιγιδα που ισως καταφερει να περασει σε μερος του λεκανοπεδιου λιγο πιο αργα. Τωρα για τα ξημερωματα της παρασκευης με το περασμα του συστηματος ανατολικα και το γυρισμα σε βορειο, ισως κανει ενα περασμα με ανεμοβροχο μικρης διαρκειας εδω στα πιο νοτια που βρισκομαι (κερατεα). Πολυ δυσκολη η αττικη ολους τους μηνες του χρονου. Ποσο μαλλον τωρα...
      Αλεξανδρος μητσης.

      Διαγραφή
  2. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΣΥΝΝΕΦΩΝ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα γυρόφερναι το αεροπλανάκι στην περιοχή μου απο τις 12εως στις 4 το μεσημέρι περίπου,τι βομβαρδιζε;Απο τις 1 και μετά δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο.Πιο πριν έριξε και δω κάποιες ψιχάλες.
    Θα συμφωνήσω με το Φώτη για το μείγμα,αύριο θα είναι μια σπουδαία Μαγιάτικη ημέρα.Μονο που αυτήν την ώρα έχουμε ένα δυνατό Δ άνεμο πολύ δροσερό θα έλεγα.Τελος πάντων θα φανεί απο αύριο το πρωί τι φαινόμενα θα βγάλει το μεσημέρι-απόγευμα,και πιο πολύ αν θα καίει ο ηλιος..
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αεροπλανάκι πετούσε δοκιμαστικά.
      Κάτι σαν πρόβα τζενεράλε ένα πράγμα.........

      Διαγραφή
  4. Μόλις βγήκε κ η εκτίμηση των Αμερικανών του AccuWeather για το φετινό καλοκαίρι που τόσο περιμέναμε.
    Δίνω το λινκ από κάτω για όποιον θέλει να διαβάσει αναλυτικά (υπάρχει μετάφραση Google για όποιον δυσκολεύεται στα αγγλικά)η κ τον χάρτη αν κοιτάξετε θα καταλάβετε..
    Εν ολίγοις σαν γενική εικόνα αναμένεται ένα υγρό κ ζεστό καλοκαίρι με πολλά κύματα ζέστης κ κάποια ξεσπάσματα μόνο ασταθειών κατά περιόδους ερχόμενα από την κεντρική Ευρώπη.
    Κοινώς όλη η κεντρική κ η νότια Ευρώπη φέτος θα "φλέγεται" με πρωταθλητή ως σύνηθες την ιβηρική χερσόνησο...
    Ίδωμεν.

       https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2020-europe-summer-forecast/740540 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα Τζουμέρκα στέρεψαν τις τελευταίες μέρες... Ας ελπίσουμε να βρέξει αυριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τη Δυτική Αττική που μένω εγώ θα πω ότι το Δυτικό ρεύμα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο μικροκλιματικά. Σχεδόν όλες τις εποχές του έτους, λόγω Κορινθιακού κόλπου και προσανατολισμου των οροσειρών, σχεδόν πάντα οι ΔΝΔ, Δ άνεμοι στρέφονται σε ΔΒΔ και οι Β κ ΒΒΔ σε ΒΔ ενώ και σε μέρες με ΒΑ ρεύμα δύναται να στρέφεται σε ΒΔ! Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε μεγαλύτερες εντάσεις ανέμων αλλά και μεγαλύτερες ριπες σε σχέση με ότι δικαιολογεί η βαρομετρική διάταξη. Επίσης,ο ΒΔ άνεμος είναι η επικρατέστερη διεύθυνση ανέμου! Το ίδιο ισχύει και για όλο το δυτικό Σαρωνικό, το Λουτράκι και τον Ισθμό! Είναι άνεμος που παίρνει κεφαλια στα forte του, αφήνει πολύ καλή ποιότητα αέρα, είναι το φυσικοτερο καθαριστικό της Αθηναϊκής ατμόσφαιρας.
    Ως προς την εκδήλωση φαινομένων που συνδυάζονται με αυτό το ρεύμα, υπάρχουν πολλές παράμετροι που το καθορίζουν. Ας επιτραπεί στην ελαχιστότητά μου να πω ότι αποτελεί μια βασική αιτία του δυσπρόβλεπτου Αττικού ουρανού. Φαινόμενα βροχών και χιονοπτωσεων με αυτό το ρεύμα έχουν διαφορετικές πιθανότητες ανάλογα με τις εποχές του έτους. Υετοφόρο αποδεικνύεται το ΔΒΔ ρεύμα σχεδόν μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα και σε κάποια ισχυρά ψυχρά μέτωπα στις αρχές της άνοιξης! Το αν θα είναι υετοφόρο εξαρτάται από τη διαδρομή που θα κάνει πάνω από τον Κορινθιακό αν επικρατεί κυκλωνική κυκλοφορία. Αν έχουμε χαμηλό με ΔΝΔ ρεύμα που είναι φτωχό σε υετο συνήθως για την Αττική, η τοπική στροφή σε ΒΔ παίζει ευεργετική ρόλο στο να υπάρχει υετός τουλάχιστον στη Δυτική Αττική ενώ οι καλύτερες προϋποθέσεις είναι όταν το ΒΔ ρεύμα συνοδεύει χαμηλό στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο με αργή κίνηση. Στην περίπτωση του κυκλώνα του Σεπτεμβρίου του 2018, έβρεχε με ισχυρό ΒΔ για σχεδόν τριάντα ώρες ασταμάτητα. Επίσης, σε διελεύσεις ψυχρών μετωπων από τα ΒΔ, οι θεαματικές αλλά σύντομες καταιγίδες στην περιοχή μας έρχονται μαζί με το ισχυρό ΒΔ ρεύμα με τη βοήθεια του Κορινθιακού.
    Όμως τις περισσότερες φορές και, κυρίως το καλοκαίρι ο άνεμος αυτός είναι συνήθως πολύ ξηρός και συχνοτερα συχνά, στα τέλη του καύσωνα, τις πρώτες ώρες πολύ θερμός! Δεν ξεχνώ τις τραγικές εντάσεις στις πυρκαγιές του προπέρσινου Ιουλίου και του Ιουνίου 2007.
    Πάντως στη Δυτική Αττική είναι δροσεροτερος ο μαΐστρος σε σχέση με ΒΑ ρεύμα του μελτεμιού που μας κάνει να νιώθουμε σαν τη Δυτική Ελλάδα που ψήνεται τις μέρες του μελτεμιού.
    Εν κατακλείδι, χωρίς σημαντική διαταραχή, το ΔΒΔ ρεύμα είναι ξηρό λόγω του ότι φθάνει σαν καταβατης συνήθως από τα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και για το ότι συνήθως, συνοδεύει καθοδικες κινήσεις αέρα στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία! Ως εκ τούτου, για το αν θα βρέξει στην Αττική θα εξαρτηθεί από το που θα δράσει το δυναμικό αίτιο! Με δεδομένο ότι το ΔΝΔ ρεύμα θα στραφεί σε αρκετά ενισχυμένο ΔΒΔ ρεύμα στην περιοχή μου, πιστεύω ότι η πιθανότητα ενεργοποίησης της αστάθειας της εποχής είναι μικρή και θα αφορά τους ορεινους όγκους! Αν η διαταραχή περάσει από την περιοχή τότε ίσως βγουν κάποια φαινόμενα μικρής διαρκειας. Προσωπικά, ελπίζω στο ξημέρωμα της Παρασκευής και πάλι, όχι ότι θα γλιτώσουμε ποτισματα, έτσι για τη μυρωδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα! Σήμερα Πέμπτη τελικά Πάτρα ούτε μια σταγόνα!!! Νομίζω ότι πέσατε εντελώς έξω... Χτες επίσης έβρεξε! για 10 λεπτά ενώ η πρόβλεψη έλεγε για ήλιο με λίγα συννεφα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή