Βοριάδες και ψύχρα με κοντινή ημερομηνία λήξης!


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο – Καρπάθιο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά (μέσα) αυτής της εποχής. Το Σάββατο (9/5), προβλέπεται καλοκαιρία με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα Α-ΝΑ πελάγη 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (10/5), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα νοτιοανατολικά πελάγη ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στη χώρα μας θα είναι η νέα άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φθάσει και ίσως κατά τόπους ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Κατά τα άλλα, θα πνέουν νοτιάδες με ένταση 3 με 5 μποφόρ και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας.   


Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ΒΑ το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις το πρωί στα νότια. Άνεμοι Β 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά πελάγη 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς.   


26 σχόλια:

  1. Ακριβώς όπως αναμενόταν.
    Πέρασε κ δεν άγγιξε πλην τής Θράκης η αστάθεια στην ηπειρωτική χώρα.
    Σταγόνα δεν έπεσε δάσκαλε τελικά εκεί.
    Τα δύσκολα(εύκολα για εμάς που ξεκινάμε σιγά σιγά τα μπάνια) είναι μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Μοριά αστράφτουν καριοφίλια!

      Διαγραφή
    2. Μου διέφυγε εντελώς δάσκαλε το εσωτερικό της Πελοποννήσου, έχετε δίκιο.
      Στην υπόλοιπη όμως ηπειρωτική χώρα ούτε τα χόρτα δε νοτίσαν....

      Διαγραφή
  2. Όλο με ημερομηνία λήξης οι βοριάδες και η ψύχρα, κι όλο είναι ακόμα εδώ. Κι ένα εντυπωσιακό στατιστικό, αφού είχαμε κακοκαιρία στις 7/1, στις 7/2, στις 7/3, στις 7/4 και στις 7/5 (μόνο του Μάρτη ήταν με ισχυρό νοτιά).

    Και σε λιγότερο από μια εβδομάδα μπορεί να έχουμε και 35αρια τοπικά. Έχουν χαθεί οι εποχές τελικά και πάμε από χειμώνα σε καλοκαίρι και το αντίστροφο με μερικές πινελιές άνοιξης και φθινόπωρου ενδιάμεσα. Ο tempora, o mores.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε!
      Άνοιξη με καθαρά ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά κ φθινόπωρο με επίσης το ίδιο έχει να κάνει πολλά πολλά χρόνια.
      Νέα κανονικότητα.

      Διαγραφή
    2. Βεβαιως αυτο ελεχθη για τα ανθρωπινα ηθη,αλλα και για τη φυση καλα...κολλαει! .-Π.Α.

      Διαγραφή
  3. Τελικα πολυ βροχη στην νοτιοδυτικη πελλοπονησο
    σταγονα στη βορεια!!Τελικα για αλλη μια φορα το90/100των προγνωσεων συνετριβηΜονο η προγνωση του κυριου Ζιακοπουλου του κυριου Κολυδα και του συμπαθεστα του Σακη Αρναουτογλου επεσαν ως προς την
    ενταση και την περιοχη διανα!!
    Η πελλοπονησος δεν δεχεται τελικα ολοκληρη τον καιρο της δυτικης ελλαδος γιατι δεχεται και τον καιρο της.κεντρικης.κυριως η.βορεισ αλλα και της ανατολικης ενω επηρεαζεται ελαχιστα απο τον καιρο της νοτιας Αρα τα δελτια καιρου θα πρεπει να μην λενε τονκαιρο στην δυτικη.και μετα συνεχιζοντας να λενε στην πελοπονησσο θα..
    ..κλπ Πρρπει να κανουν προγνωση
    ξεχωρα της.πελοπονησσου
    σε.3 τουλαχιστον γεωγραφικα διαμερισματα ανεξαρτητα απο απο τον καιρο της δυτικης ελλαδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά η Μεσσηνία φίλε μου παρότι εντάσσεται στον δυτικό άξονα της χώρας,το κλίμα κ οι καιρικές της προτιμήσεις αναλόγως των συστημάτων που έρχονται αλλά κ των ανέμων είναι πολύ διαφορετικό από το υπόλοιπο της δυτικής Ελλάδας.
      Επίσης παρότι οι άνεμοι που μας ευνοούν είναι οι ίδιοι μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας κ Αχαΐας, αρκετές είναι οι φορές ειδικά το φθινόπωρο κ την άνοιξη όπου ο καιρός έχει τους δικούς του κανόνες.
      Πάντα θυμάμαι μίας κ το δεύτερο σπίτι μου βρίσκετε στο Αντίρριο Ναυπακτίας τέτοια εποχή στο Αγρίνιο για παράδειγμα κ γύρω από την πόλη να ρίχνει τουλούμια κ την ίδια ώρα προς τα εκεί κ στο Ρίο ο ουρανός να είναι ανοιχτός!
      Κάποιες φορές γίνεται κ το εντελώς αντίθετο.
      Γενικά πάντως σαν ρεζουμέ πάνω κάτω έχουμε τον ίδιο καιρό εκτός τής ΝΔ Πελοποννήσου όπου εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες όλο τον χρόνο.

      Διαγραφή
  4. Θεαματική η πτώση της θερμοκρασίας από 18 βαθμούς αργά την νύχτα στους 10 το πρωί έως και περίπου τις 13 το μεσημέρι,με βαριά συννεφιά χωρίς φαινόμενα και επίσης θεαματική η άνοδος της θερμοκρασίας ώρα με την ώρα φθάνοντας στον κάμπο τους 23 βαθμούς και κοντά στους 19 βαθμούς στο χωριό μου λόγω του ενισχυμένου βοριά.
    Λογικό είναι όμως αυτό να ανέβει απότομα η θερμοκρασία,αφού ο ήλιος υπερίσχυσε της συννεφιας και λόγω εποχής η δυναμική του είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
    Στο σημείο αυτό θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ δημόσια τον Φώτη Ματραλη για την ακριβέστατη πρόγνωση του καιρού για την περιοχή μου,καθώς ήταν κατηγορηματικός ότι παρά τις προβλέψεις που εδιναν αρκετά χιλιοστά υετου,εκείνος επέμενε ότι δεν θα ρίξει τίποτα ή πολύ ελάχιστα.
    Έπεσε διάνα,το ελάχιστο ήταν μια ψιχαλα γύρω στις 2 την νύχτα και το τίποτα ότι ακριβώς έγινε στην πορεία, συννεφιά και ψύχρα,που εκεί μάλιστα μου είχε πει ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 18 βαθμούς στο χωριό μου και στους 20 στον κάμπο,πάλι μέσα έπεσε.
    Βέβαια όταν εγώ χαμογέλασα στην πρόγνωση του,με ρωτησε γιατί χαμογελώ,γιατί θα πέσεις μέσα του είπα,το φεγγάρι είναι άδειο για εμάς και έτσι τελικά έγινε.
    Φίλε μου τα θερμά συγχαρητήρια και σου εύχομαι και επαγγελματίας μετεωρολογος το αξίζεις.
    Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για τις επερχόμενες ζέστες που έρχονται και θα είναι αρκετά υψηλές για ημέρες πολλές.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία θα ηταν σήμερα στην Πελοπόννησο με την αστάθεια της και την καθαρή ατμόσφαιρα αν κρινω με οτι επικρατεί εδω.Η αστάθεια στόχευσε μόνο Πελοπόννησο.Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 0.Γι αυτό θα υπάρχει εξήγηση σίγουρα,θυμήθηκα όμως τώρα καποιο άρθρο του Δασκάλου το Χειμώνα που έλεγε "η νεα κανονικότητα των χιονιαδων".Για εμένα υπάρχει και η νεα κανονικότητα των ασταθειων.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η νέα κανονικότητα των χιονιαδων που είπε ο δάσκαλος και η νέα κανονικότητα που λες και εσυ Γιώργο από Νομη,νομίζω ότι περιλαμβάνει και την νέα κανονικότητα που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια,με τις θερμικές ασταθειες να εκδηλώνονται αργά το βράδυ ή και μέσα στην νύχτα,από τις μεσημβρινες-απογευματινες ώρες που γνωρίζαμε.Ποιά είναι η εξήγηση σε αυτό κ.Ζιακοπουλε;
    Χριστόδουλε,σε ευχαριστώ για την πρόσκληση προς την κορυφή του Ελικώνα,αλλά είναι τόσες πολλές οθ δουλειές μου αυτή την εποχή που δεν μπορώ να ακολουθήσω.Σε ευχαριστώ πάντως,ελπίζω μια άλλη φορά.Βα ξέρεις πάντως ότι με προβληματησες με όσα έγραψες για το αμπέλι στον φίλο Δημήτρη.ρ,καθώς έχω και εγώ ένα αμπέλι στην κατοχή μου.
    Στέλιος.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Για την εκδήλωση καταιγίδων τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και αλλού, είχα γράψει κάτι παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ερευνάται και το καθαρά δυναμικό αίτιο (θετική μεταφορά στροβιλισμού).
      - Για το αν υπάρχει νέα κανονικότητα στην εδήλωση θερμικών καταιγίδων, δεν είναι εύκολο να μιλήσει κάποιος. Μόνο το γεγονός ότι μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς μου έρχεται στο νου. Στοιχείο, βέβαια, που δεν επαρκεί.

      Διαγραφή
  7. Πάντως και εδώ στη Ρόδο τη νύχτα που μας πέρασε είχαμε καλουτσικη βροχή, ενώ και τη Δευτέρα (Όπως έγραψα και σέ αλλο post) είχαμε περάσματα καταιγίδων και μάλιστα όχι αστάθειας (ειδικά το δεύτερο). Συννεφιασμένο αυτή τη στιγμή το σκηνικό στο νησί, ένα σκηνικό που δένει με την λύπη του κόσμου εδώ για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινου, ενός ανθρώπου που ως γιατρός πάνω απ' όλα έχαιρε εκτίμησης από όλο τον κόσμο (ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης). Προσωπικά μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο ότι του έμελλε αυτού του ανθρώπου να φύγει από covid-19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με λύπησε κι εμένα, Θάνο, η απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. Η αξιοσύνη, η σεμνότητα και η ανθρωπιά συγκεντρωμένες σε ένα πρόσωπο δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

      Διαγραφή
  8. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλους, ο φετινός χειμώνας λίγα σχετικά πράγματα, ειχαμε κάποια στιγμή όχι πολικά κρύα αλλά παρατεταμένα κρύα, μέχρι εκεί και λίγα χιόνια στα ορεινά. Η άνοιξη πάντως η ίδια όπως και πέρσι.
    ΥΓ. Δείτε στο youtube: Κοντούλα Βλάχα στην Καραντίνα στο Λυκαβηττό. Πρόκειται για διασκευή του γνωστού Ηπειρώτικου δημοτικού τραγουδιού προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα.
    Ένα μήλο κι άλλο μήλο βράδιασε και που να μείνω... μέσα απ΄το σπίτι βγάλε με... στις πλατείες να γυρνάω και στην Ήπειρο να πάω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ σε, σταυραητέ, για χαμηλώσου ολίγο
      και δώσ᾿ μου τες φτερούγες σου και πάρε με μαζί σου,
      πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος!

      Διαγραφή
    2. ΝW Pindos
      Καλησπέρα σας Δάσκαλε, από ποίημα του Ηπειρώτη ποιητή της φύσης Κώστα Κρυστάλλη οι στίχοι, δεν ξέρω αν έγινε και τραγούδι μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή
  9. Προσυπογραφω τις αξιολογικες κρισεις για τον γιατρο και ανθρωπο Δημητρη Κρεμαστινο.
    Χριστοδουλε σημερα το μεσημερι απο τη Δ.Κορινθια στην κορυφη του αγαπημενου σου βουνου υπηρχαν τρια μικρα χιονοστιγματα.Αυριο,το πολυ μεθαυριο,τελος.Πιο αριστερα τα αρκετα χιονομπαλωματα του Παρνασσου μειωνονται ραγδαια .Η αναμενομενη ελευση της Αφρικης θα τα εξαφανισει.Περυσι τετοια εποχη χορταινε το ματι σου χιονι .Η θεα απο το βουνο σου ,οπως λες,ειναι καταπληκτικη .Εγω εχω εμπειρια απο την κορυφη του Ταυγετου (2404μ).Μεχρι τα 1600 με αυτοκινητο (καταφυγιο) και το υπολοιπο με τα ποδια.Μονοπατι ανηφορικο,σημασμενο,πετρωδες.Εναρξη αναβασης μεσανυχτα με γεματο φεγγαρι.Αφιξη στην κορυφη λιγο πριν την ανατολη.Προβολη της κορυφης (κανονικη πυραμιδα) στον Μεσσηνιακο κολπο.Ενατενιση του Ψηλορειτη και της Κρητης (αυτο με διαυγεια).Ολα να μην τα χορταινεις.Στην καθοδο ,ισως πιο κουραστικη,συλλογη τσαγιου αρωματικου απο την υποαλπικη ζωνη του βουνου.Τον Ταυγετο ο Στρατης Μυριβηλης αποκαλουσε "αρσενικο βουνο".-Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αθλιότητα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που αξίζει να παραλάβει δικαίως και επάξιως τον το όσκαρ και το βραβείο της χειρότερης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας η οποία μας επιφυλλάσει να μας προσφέρει άνετα και με την βούλα σε πρώτη φάση μια γερή δόση με γεύση καλοκαιριού και για κυρίως μια πραμάτεια "ζεματιστή-ζεματιστή"δίχως "παίξε γέλασε" με την συνοδεία σοβορότατης ζέστης που θα θυμίζει καρδιά καλοκαιριού.
    Τέρμα τα ψέμματα τα μισόλογα και τα μασήματα το πράγμα μιλάει από μόνο του και φωνάζει ΞΕΚΆΘΑΡΑ:Ο ΚΑΎΣΩΝΑΣ ΠΛΗΣΙΆΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που δεν είστε μαζί με τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά για να κάνετε ανακοινώσεις!

      Διαγραφή
    2. Απλά θα χρειαζόμασταν Google translate.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Παιδια σηκωθειτε να βγουμε στους δρομους.......! Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Τι σχέση έχει ο Τσιόδρας σε θέματα καιρού;
      Για καιρό μιλάω με την απαίσια κυκλοφορία που θα κουβαλήσει τα 35αρια(μην σκάσουν και 40αρια)μαγιάτικα λες και είμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο.
      Σκέτο χάλι που δεν γίνεται να εκφραστεί ο οποιοσδήποτε ήσυχα.
      Μια τρέλλα στον καιρό,οξύμωρη και παρανοϊκή κατάσταση που δεν συμμαζεύεται.

      Διαγραφή
    5. Ηρεμήστε! Η εξίσωση: Τ (850 hPa) + 18ο = Τ (επιφανείας) δεν είναι καθόλου εύκολο να ισχύσει στα μέσα Μαΐου.

      Διαγραφή
    6. Με προβληματιζει η λυσασμένη εμμονικότητα των καιρικών μοντέλων που μεταφέρουν τον αφρικανικό φούρνο στην Μεσόγειο.
      Αν επαληθευτούν τα σενάρια ισοδυναμεί με το νόμο οτί θα βράσουμε κανονικότατα.
      Με 25 στα 850hpa ηλιοφάνεια και καταβάτη άνεμο δεν θα φτάσει στις ευαίσθητες περιοχές το 40αρι;
      Η ανυσηχία μου δεν κάμπτεται που βλέπω πως το μοιραίο δεν πρόκειται να αποφευχθεί μαγιάτικα.
      Κόψτε συσχολιαστές την πλάκα.
      Αυτό που έρχεται καιρικά δεν θα μπορούσε με τίποτα να περιγραφεί ως τουλάχιστον επεισοδιακό καιρικό τερτίπι.

      Διαγραφή
  11. Εχεις απόλυτο δίκιο φίλε Π.Α ,σε αυτό που λες,μου το είπε ο φίλος μου ο πτέραρχος που προχθές είχε ανέβει μόνος του στην κορυφή και κακώς που δεν αποδέχτηκα την πρόταση του και να ανέβω μαζί του,καθώς τελικά η ανάβαση μας για την Κυριακή αναβλήθηκε αφού την ίδια μέρα θα γίνει ανάβαση στην Λιακουρα στην κορυφή του Παρνασσού 2457 μέτρα.
    Ελπίζω να μπορέσω να πάω μαζί τους.
    Από την ΝΑ πλευρά που εγώ βλέπω τον Παρνασσό έχουν μείνει κάποιες λωρίδες χιονιού που και αυτές δεν νομίζω ότι θα αντέξουν στις θερμοκρασίές που θα έρθουν.
    Από κοντά ακολουθεί και η Διρφυς που φαίνεται κάθε μέρα που περνάει να έχει όλο και λιγότερο χιόνι.
    Φίλε Στέλιο δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτο που σε προβλημάτισε πάνω σε αυτά που έγραψα.Αν θες γράψε μου και πιστεύω ότι θα μπορώ να βοηθήσω.
    Συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά μετά τα αμπέλια το πρωί,αυτή την εποχή "γυριζω"παντα τα κρασιά μου και το λάδι για να μπορούν να κρατήσουν την ποιότητα τους.
    Ευχαριστώ πολύ τον γεροπαναχαικο για τα ιδιαίτερα χαιρετίσματα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή