Επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και μετεωρολόγοι


Όταν ήμουν νέος μετεωρολόγος στην ΕΜΥ, είχαμε έναν παλιό μετεωρολόγο, ο οποίος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έλεγε ότι από τα μέσα Απριλίου ως τα τέλη Ιουνίου πάντα στην πρόγνωση να δίνουμε μια πιθανότητα εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων, τουλάχιστον  για τη βόρεια ορεινή Ελλάδα. Προφανώς, επιστημονική αλήθεια υπήρχε στα λεγόμενά του, αλλά η ρήση του περισσότερο παρέπεμπε στο «δέσιμο του γαϊδάρου» και στα εξ αυτού προκύπτοντα οφέλη. 


Με δεδομένο ότι στο χρονικό διάστημα των 2,5 μηνών που προαναφέρθηκε η συχνότητα εμφάνισης απογευματινής αστάθειας είναι αυξημένη, τίθεται ερώτημα αν πρέπει να εκδίδονται έκτακτα δελτία επιδείνωσης του καιρού για μεμονωμένες θερμικές καταιγίδες. Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζονται τέτοια έκτακτα δελτία και το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται στον πανευρωπαϊκό χρωματικό κώδικα επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων (METEOALRM).

Σε τελική ανάλυση, επιδείνωση του καιρού δεν προκύπτει από μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα μικρής κλίμακας και διάρκειας ούτε από κάποιους παραπάνω κεραυνούς που ενδεχομένως  να παρατηρηθούν. Στην άνοιξη βρισκόμαστε και αυτά τα φαινόμενα, θέλουν βέβαια την ανάλογη προσοχή, αλλά κάθε άλλο παρά ασυνήθιστα είναι. Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από τους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους της χώρας μας ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο της επιστήμης και των λειτουργών της. Καιρός είναι να τους μιμηθούμε!


20 σχόλια:

  1. στο στενο ριου αντιριου οι θερμικες καταιγιδες κυριως απο την πλευρα του ριου ειναι σπανιες 2 με3τους καλοκαιρινους μηνες ΓΕΝΙΚΑ η περιοχη που αναφερω ειναι στις πιο δυσκολες για προγνωση σε ολη τη χωρα Στην κυριολεξια πληθος προγνωσεων ακομη και της ΕΜΥ εχουν συντριβει και με εχουν απογοητευση!!@@ Στην αλλη πλευρα η πιο ευκολη περιοχη για επιτιχυμενη προβλεψη σε
    ποσοστο τουλαχιστον 90 /τις100 ειναι η περιοχη τηςΑττικης και Ευοιας για λογους που βεβαια ειναι κατανοητοι Ευχαριστω για ολα κσλο σαβατοκυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που δεν μένεις Αττική να δεις τις επιτυχίες!

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα και από εμένα και επίσης καλωσορίζω στην παρέα μας τον φίλο γεροπαναχαικο.
    Η άνοιξη είναι στα φόρτε της και εμείς τρέχουμε να φέρουμε γύρω τις οποιες εργασίες έχουμε.
    Όμορφες ημέρες και ακόμη πιο όμορφες νύχτες οι τελευταίες που διανύουμε και αν εξαιρέσουμε τον άνεμο που μας ταλαιπωρεί λίγο,κατά τα άλλα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε και ο Ηλιόπουλος.
    Ο Παρνασσός έχει ελάχιστο χιόνι σε νότια και ανατολικη πλευρά και τι ίδιο βλέπω να ισχύσει για την Διρφη η Διρφυς όπως είναι το σωστό.
    Η φύση βρίσκεται σε πλήρη οργασμό και το ίδιο ισχύει και για όλα τα πλάσματα της.
    Δεν βλέπω ότι μπορεί να έχει κάτι το αξιόλογο τις επόμενες ημέρες,για βροχή λέω,το μόνο που μου δείχνουν τα σημάδια είναι ότι έρχονται αρκετά ζεστες ημέρες το προσεχή διάστημα μετά από μια μικρή κάμψη της θερμοκρασίας.
    Τα αμπέλια είναι αυτά που "τρεχουν" πολύ και οι ελιές ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής.
    Μέχρι να τελειώσω το ξεβλαστωμα(αφαίρεση των περιττών βλαστών)Δημήτρη.ρ και Λευτέρη,θα ξεκινήσω κορφολογημα(σπάσιμο των βλαστών όταν μεγαλώνουν πολύ,για μείνει η "δυναμη" στα σταφύλια) αφού τα Μοσχατα ειδικά εχουν"αφηνιασει" και δεν τα κρατάει τίποτα.
    Οι ελιές έχουν "σταυρώσει" και χαμηλότερα έχουν αρχίσει να πιάνουν ανθος.
    Σπαράγγια πλέον μπορείς να βρεις μόνο ψηλότερα και σε βορινα μέρη και το ίδιο ισχύει και για χόρτα,αφού πλέον στον κάμπο αρχίσουν να σπανίζουν καθώς εκεί τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία κινείται σταθερά πάνω από τους 26-27 βαθμούς.
    Σήμερα εκτός από τα αγαπημένα μου γεράκια, είχα παρέα πλήθος από αλεπούδες,ασβους, κουναβια και μετά από πολύ καιρό αρκετούς λαγούς,ο ένας μάλιστα σίγουρα πρέπει να ήταν αρσενικός και αρκετά μεγάλος.Δυστυχως όμως επάνω στο τρακτέρ που ήμουν δεν μπορούσα να τραβήξω φωτογραφίες η βίντεο.
    Φίλε Στέλιο.Ι, την άλλη Κυριακή εκτός απροόπτου,ανεβαίνουμε στην κορυφή του Ελικώνα(1748 μέτρα "παλιοβουνα")Εάν μπορείς έλα στην παρέα μας.
    Ξέρεις τι όμορφα είναι εκεί πάνω φίλε μου και η θέα απίστευτη.
    Όλος ο Κορινθιακός στα πόδια μας,ο Πειραιάς επίσης,σχεδόν ολόκληρος ορατός ο Ευβοικος και φυσικά ορατά όλα τα βουνά προς τα βόρεια μέχρι τον Όλυμπο.
    Η ψυχική όμως γαλήνη,ηρεμία και προπαντός ανάταση που νιώθεις,είναι το κάτι άλλο.
    Εάν μπορεί κάποιος να "συνδεθεί" και είναι ήρεμος,"ακουει"και "βλεπει" πολλά από εκεί στην κορυφή του Ελικώνα,του ιερού βουνού των Μουσων και του Απόλλωνα,με τις τόσες ομορφιές του.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστοδουλε καταπληκτικο θεαμα ειναι οι αερομαχιες αναμεσα σε γερακια και καρυες.Οταν ημουν 16αρης τα γερακια (οχι βεβαια τις καρυες) τα ζηλευα και τα φθονουσα ,για λογους ευεξηγητους,και ηθελα ,αν ηταν δυνατον,να τα κατεβασω κατω.Γρηγορα ομως αλλαξα γνωμη.Σε αυτο με βοηθησε και η προοδος μου στη Φυσικη.Καταπληκτικη η σωματοδομη τους και η ικανοτητα τους να εκμεταλλευονται τα ανοδικα τοπικα θερμα ρευματα αερα,για να παρουν υψος με ελαχιστη ενεργεια .Τα λατρευω αεναως !.- Π.Α.

      Διαγραφή
  3. Φίλε Π.Α,είναι τόσο απίστευτα όμορφα τα γεράκια που τα απολαμβάνω σε καθημερινή βάση, είτε στα κτήματα μου,είτε από το χωριό μου το οποίο είναι πάνω σε 4 λοφους οθ περισσότεροι γμε πευκοδάσος και ακριβώς απέναντι σε 2 λοφους λέω πολλά βράχια όπου έχουν και τις φωλιές τους και έτσι από το περιβόλι μου κάθομαι και τα χαζεύω.
    Πολλές είναι οι φορές που με καθυστερούν και στις δουλειές μου,αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.
    Πολλές φορές οι αερομαχίες μεταξύ των ζευγαριών όπως και με πολλά ζευγάρια σταυραετων για την διατήρηση των κεκτημένων,σε καθηλώνει στην κυριολεξία.
    Οι αερομαχίες με κάρτες ή καργιες όπως ονομάζονται και είναι είδος κορακοειδη,στην περιοχή μου είναι ελάχιστες, καθώς λόγω διαφοράς μεγεθών τα γεράκια δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση του ποιος είναι ο κυρίαρχος της περιοχής.
    Προσωπικά εμένα φίλε μου αρέσει πολύ η εκπαίδευση που κάνει το ζεύγος γερακιών στο μικρό τους και πως μέσα από το παιχνίδι το κάνουν άριστο κυνηγό.
    Πώς εκμεταλλευονται τα ρεύματα του αέρα και αιωρούνται για ώρες είναι φοβερό,όπως εξίσου φοβερό είναι και ότι με ισχυρούς ανέμους μπορούν και μένουν για πολλή ώρα ακίνητα λες και τα έχεις δεμένα με σχοινί στο πόδι.
    Η ταχύτητα που εφορμούν για το θήραμα είναι καταπληκτικη και φθάνει χαλαρά τα 200-250 χιλιόμετρα,έχουν παρατηρηθεί όμως και ταχύτητες 400 χιλιομέτρων την ώρα.Πραγματικα απίστευτο.
    Τα λατρεύω και τα θαυμάζω.Εαν μπορούσα κάποτε να γεννηθώ πέρα από άνθρωπος,πολύ θα ήθελα να γεννιομουν γεράκια ή αετός,να μπορώ να πάρω πάνω από βουνά και κάμπους.
    Πότε δεν ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιλτατε Χριστοδουλε καταγομαι απο αγροτικη οικογενεια Καλιεργουσαμε κρεμυδια ολων των μεγεθων ,σιταρι ειχαμε 400 ριζες ελιες τεραστιες σταφυλια ροδιτες και μοσχουδι και αρκετα ζωα μοσχαρια και κατσικες Λεω ειχαμε γιατι με την αναγκαστικη απολλοτριωση που εγινε για το πανεπιστημιο πατρας αυτο μας διελυσε μεσα μου ομως εμεινε αυτος ο ποθος που νοιωθεις και εσυ Διαβασε τον ΠΟΘΟ του ποιητη κσι υμνητη της φυσηςΚΡΥΣΤΑΛΛΗ!!!Εγω ειμαι αρκετα μεγαλος(65)ετωνεσυ τι ηλικισ εχεις? Η ψυχη οι ποθοι τα ονειρα δεν μετριουνται με τα χρονια Αλλοι ειναι νεοι γεροι και αλλοι γεροι νεοιΚαλημερα σε ολους!!Τελικα εβρεξε λιγο τη νυχτα κυριως στον ορεινο ογκο του αχιονου για πρωτη φορα τετοια εποχη παναχαικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασταθειούλες με δυτ.ανεμους,ωραία πράγματα,χαζεύεις!Ας μη το παρακάνει συνέχεια ετσι όμως,ας κάνει και καμία Μαγιάτικη ασταθειάρα όπως τη γνωρίζω.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, όπως εκείνη στις 10 Μαΐου 2018 στη Θεσσαλονίκη, που πνιγήκαμε. Η χειρότερη μαγιάτικη καταιγίδα που θυμάμαι στην πόλη.

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ μαζί σας κυρίε Ζιακοπουλε, ως προς τον τρόπο που εκδίδονται τα έκτακτα δελτία. Δε μπαίνω πια στον κόπο να τα διαβάσω,θεωρώ ότι ένα έκτακτο ισοδυναμεί με απλή αλλαγή στον καιρό.Ετσι έχει καταλήξει πια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
    Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολογοι κάνουν τη δουλειά τους με καθαρά επιστημονικό τρόπο,θέλω να πιστεύω,χωρίς να επηρεάζονται άνωθεν.Μπορω να καταλάβω οτι η ιατρική δεν είναι μαθηματικά και ισχύει κάπως η λογική:βλεπουμε πως πηγαίνουν οι καταστάσεις και αποφασίζουμε αναλόγως.
    Σαν πολίτης έχω μπερδευτεί με δυο περιπτώσεις,με το αν πρέπει να ανοίξουν τόσο σύντομα τα σχολεία και τι γίνεται με τις μάσκες. Τα παιδιά δεν έχουν σοβαρές επιπλοκες από τον ιο αλλά δεν θα τον μεταφέρουν στην οικογένεια που συνήθως υπάρχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας; Επίσης,γιατί δεν πρέπει να φοράμε μάσκα υποχρεωτικά σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ,παρά σε ορισμένους;Κάνει εξαιρέσεις ο ιός στα μέρη που συχνάζει;Υπάρχει δηλαδή μια αντίθεση μεταξύ αποφάσεων επιστημονικού προσωπικού και κοινής λογικής.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα σας. Επιτρεψτε μου να εχω μια διαφωνια στην εκδοση εκτακτου. Το εκτακτο δελτιο προειδοποιει για αποτομη αλλαγη στον καιρο. Η θερμικη ασταθεια ειναι ακριβως αυτο. Αποτομη και συντομη αλλαγη. Εχει Εαθει κοσμακις απο τετοιες ασταθειες. Ενα μπουρινι μπορει να πνιξει ψαραδες και λουομενους. Μπορει να χτυπησει με αντικειμενα διερχομενους η και να κεραυνοβολησει οπως οπως περισυ στην ακροπολη. Νομιζω Νπθβαλλεται το εκτακτο στις ασταθειες ακομα και αν ειναι πολλες φορες δυσκολο να ειναι επιτυχημενο παρα πονο λιγες ωρες πριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. -Η έκδοση έκτακτου δελτίου κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό.
    -Οι μεμονωμένες θερμικές καταιγίδες είναι διαφορετικές από τις μετωπικές καταιγίδες που συνήθως συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
    -Η ενημέρωση του κοινού σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία με όσες λεπτομέρειες μπορούμε να δώσουμε από πλευράς τόπου, χρόνου και έντασης. Ο πολίτης είναι αυτός που έχοντας τη σωστή ενημέρωση θα πάρει την απόφαση να κάνει ή να μην κάνει το ταξίδι ή τις εξωτερικές του δουλειές.
    -Σε έναν χάρτη Ελλάδος με δυνητική χρησιμοποίηση τεσσάρων χρωμάτων επικινδυνότητας (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) ανά νομό, θα έβαζα κίτρινο χρώμα για τις μεμονωμένες καταιγίδες και πορτοκαλί χρώμα για τις ισχυρότερες και πιο οργανωμένες καταιγίδες. Εννοείται ότι το πορτοκαλί και το κόκκινο θα ήταν τα χρώματα με τα οποία θα κινητοποιούνταν ο κρατικός μηχανισμός.
    -Η προσαρμογή του πανευρωπαϊκου συστήματος METEOALARM σε εθνικό επίπεδο, η αναβάθμιση του συστήματος διασποράς του και η ενημέρωση-εκπαίδευση του κοινού για να διαβάζει σωστά τους χάρτες είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως στο θεμα κινητοποιησης κρατικου μηχανισμου συμφωνω απολυτα. Στην ενημερωση κοινου ομως το εκτακτο ειναι χρυσος! Δεν προλαβαινει να εκδοθει και διαδιδεται με καθε τροπο (προφανως και εδω βεβαια η υπερβολη θα καταριψει την εννοια του) . Ομως αυτο που ειναι σιγουρο οτι δυσκολα καποιος θα κοιταξει το μετεολαρμ αν ειναι κιτρινο η πρασινο αντιθετως και μονο μτην λεξη εκτακτο ακομα και αν αφορα πχ το ανατολικο αιγαιο ο πολιτης ακομα και της αττικης ειναι υποψιασμενος και ας μην τον αφορα πολλλες φορες

      Διαγραφή
    2. Δεν συμφωνώ.
      Όταν πριν από 40 χρόνια πρωτοπήγα στην ΕΜΥ, εκδίδονταν τα έκτακτα δελτία που εκδίδονται και σήμερα με ελαχιστότατες διαφορές. Δεν νομίζετε ότι είναι πλέον καιρός με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία και η μετεωρολογία να πάμε μερικά βήματα μπροστά;
      Τον Έλληνα πολίτη δεν τον βοηθάμε ουσιαστικά με μια γενικής φύσεως πληροφορία κάτω από τον τίτλο έκτακτο δελτίο. Πραγματική βοήθεια είναι να του πούμε, να του γράψουμε ή να του δείξουμε με μια απλή εικόνα ότι π.χ.αύριο το απόγευμα μεταξύ 16:00 και 18:00 στην Αττική θα εκδηλωθεί καταιγίδα με ένταση που αντιστοιχεί στο κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα και αυτός, γνωρίζοντας τι σημαίνει το κάθε χρώμα, να πάρει την απόφαση να βγει ή όχι από το σπίτι.
      Πριν φύγω από την ΕΜΥ, είχαμε αρχίσει με τη ΓΓΠΠ συζητήσεις για τη δημιουργία ένος εθνικού συστήματος μετεωρολογικής επαγρύπνησης βασισμένο στο χρωματικό κώδικα επικινδυνότητας του METEOALARM. Δεν γνωρίζω τι συνέβη μετά. Είδα όμως με χαρά την έκδοση ημερήσιων χαρτών πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς από τη ΓΓΠΠ. Αν η ΕΜΥ μείνει στα τωρινά έκτακτα δελτία, κάποιος άλλος θα καλύψει το κενό.

      Διαγραφή
  9. Κύριε Ζιακοπουλε Χριστός Ανέστη και καλό μήνα. Άρχισαν πάλι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις και μάλιστα για το πιο θερμό καλοκαίρι του αιώνα κ.λ.π. Συνήθως μετά από έναν τόσο ήπιο χειμώνα δύσκολα κάτι τέτοιο η δεν ισχύει. Έχουν βάση τέτοιες εκτιμήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν ξέρω πως θα είναι το καλοκαιρι ομως τα μοντελα σε καθε τρεξιμο δειχνουν την λαβα της αφρικης να κυριευει την χωρα για τον μαιο.
    αθλια κυκλοφορια με την ελλαδα περισσοτερο ζεστη απο την αλγερια.
    και ξερετε:με νοτιοδυτικους ανεμους αν εχει 26 βαθμους στα 850hpa μπορει να φτασει σε περιοχες που λειτουργει σαν καταβατης 45 βαθμους.
    μακαρι να μην επαληθευτει.αλλη ορεξη δεν ειχαμε απο το να μας ερθουν τα 40+τον μαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα, μπουρίνι στις 3 το πρωί με ξύπνησε και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν, πως πήγε χαμένος ο κόπος του σαββατοκύριακου, να ρίξω θειοχαλκίνη στις κληματαριές μου.
    Χριστόδουλε, τα μοσχάτα έχουν κάνει βλαστούς που πλησιάζουν το 1,5 μέτρο, αλλά δεν τους κόβω πριν ανθήσουν τα τσαμπιά, γιατί, όπως έχω διαβάσει σε βιβλίο αμπελουργίας, το βλαστολόγημα και το κορφολόγημα βοηθάνε στην ποιότητα του σταφυλιού αν γίνουν μετά την άνθηση των ταξιανθιών.
    Όσο αφορά τα γεράκια, τις προηγούμενες μέρες παρακολουθούσα να πετούνε αγέρωχα – ζευγάρι ήταν – πάνω από την περιοχή μου και το πώς εξαφανίζονται από κάτω περιστέρια, δεκαοχτούρες και άλλα πετούμενα, δεν περιγράφεται.
    Μου έκανε εντύπωση όμως, που οι καρακάξες, ενώ συγκεντρώνονταν σε ομάδες σε στέγες και δέντρα, συνέχιζαν να κράζουν, έως ότου μια εξ αυτών έκανε πτήση - εφόρμηση προς το ένα γεράκι και μετά από μικρή διένεξη, το ανάγκασε να απομακρυνθεί. Αναρωτιέμαι, πως ένα μικρότερο πουλί μπορεί να τρομάζει ένα γεράκι ή γιατί ένα δυνατό γεράκι δεν θέλει να χτυπήσει μια καρακάξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καρακάξες - αν εννοείς τα ασπρόμαυρα πουλιά με μία μικρή μπλε απόχρωση που δεν φαίνεται στο φτέρωμά τους με την πρώτη ματιά - κλέβουν και τροφή από τα γεράκια. Ειδικά από τα μικρόσωμα, τα σαϊνια. Έχω δει καρακάξα να κυνηγάει επίμονα ένα σαϊνι, μέχρι που αυτό άφησε κάτι που κρατούσε στο ράμφος του και το άρπαξε εκείνη. Γενικά, οι καρακάξες δεν φοβούνται, έχουν θράσος, ενώ είναι παμφάγα και πτωματοφάγα πουλιά.

      Διαγραφή
    2. Λευτερη αυτο συμβαινει οταν τα κορακοειδη γενικως εχουν μικρα στη φωλια τους που κινδυνευουν απο το γερακι.Στο ζωικο βασιλειο,κυριως η μανα που κινδυνευουν τα μικρα της καθισταται ακρως αποφασιστικη και επικινδυνη.Αυτο το γερακι ενστικτωδως το γνωριζει.Εχοντας δε σκελετο κουφιο, και γι αυτο ελαφρυ,ειναι κι αυτο τρωτο και, φρο νιμως ποιουν,υποχωρει . Π.Α.

      Διαγραφή
  12. Οι παρεμβάσεις στο αμπέλι γίνονται πριν ή μετά την άνθηση,ποτέ κατά την διάρκεια αυτής.Καλύτερα όμως πρίν την άνθηση,αν είναι εφικτό.Αυτό λέει η εμπειρία μου αγαπητέ Λευτέρη.Πήρα το θάρρος και απάντησα.Προς το παρόν πάντως ο καιρός δεν ευνοέι τις μυκητολογικές ασθένειες όπως περονόσπορος ή φόμοψη. Το ωίδιο είναι μια άλλη υπόθεση,πιο δύσκολη,που μας απασχολεί συνήθως αργότερα.Αυτά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. στα τοσα χρονια παρατηρησης του καιρου που ειναι κατι που μαρεσει εχω καταληξει στα εξης ο καθε τοπος εχει τις κλιματικες ιδιαιτεροτητες του ετσι πλεον σταματησα να παιρνω πολυ στα σοβαρα του μετεορολους χωρις να θελω να πω οτι δεν ειναι αξιοι επιστημονες παιρνω την αποψη τους στα διαφορα δελτια στα ταση με πιθανοτητες για την περιοχη μου γιατι η εμπειρια εδειξε οτι παρα πολλες φορες οι προβλεψεις τους πεφτουν εξω παρακολουθω το κλιμα στο μερος μου και απο την εμπειρια μου μπορω να κρινω πως θα εξελιχθει συνηθως πεφτω μεσα οι καλοκαιρινες καταιγιδες ειναι θεωρω οτι δεν μπορουν προβλεφθουν ευχαριστω να ειστε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή