Καιρική σειρά τη θερινή περίοδο: καύσωνας, καταιγίδες, βοριάδες


Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα προαναφερθέντα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν και τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας. Το Σάββατο (23/5), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας, της Θράκης και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν  από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και πρόσκαιρα στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. Την Κυριακή (24/5), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά. Από πλευράς ανέμων, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (25-26/5), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τα απογεύματα στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι πιθανό τέτοια φαινόμενα να εκδηλωθούν και στο Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές το απόγευμα στη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς.    

19 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα για μια ακομη φορα η περιοχη της ΒΔ Πελοπονησου αβροχη Ολα τα καιρικα μοντελλα και ολες οι προγνωσεις εγιναν σκονη Επιμενω οτι αυτη η περιοχη δεν παιζεται ευκολα και η προγνωση ειναι πολυ δυσκολη ΔΕΝ δημιουργουνται ευκολα ασταθειες ετσι η προγνωση δυσκολευει.Εδω δεν ισχυει η προγνωση της δυτικης Ελλαδας και η περιοχη δεν ειναι τοσο δυτικα Κοιταζοντας τον χαρτη.το ριον βρισκεταιτοσο ανατολικα οσο τα τρικαλα και νοτιοανατολικοτερα ακομη κσι απο τα.γρεβενα Φιλε Φωτη ουτε σταγονα!!!Ισως το βραδυ οταν πεσει η θερμοκρασια ΙΔΩΜΕΝ!!@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά κ καλά σε όλους τους εορτάζοντες του blog.
      Φίλε Παναχαϊκέ όντως το έχουμε πει ότι η περιοχή της Αχαΐας είναι αρκετά δύσκολη στην πρόγνωση.
      Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο σταθμός της Ναυπάκτου έχει καταγράψει πάνω από 22 χιλιοστά βροχής έως τώρα,την ίδια ώρα που οι σταθμοί της Πάτρας και του Ρίου απέναντι μετά βίας καταγράφουν 0,2 με 0,4 mm.
      Πιστεύω πάντως ότι η μέρα ακόμη δεν έχει τελειώσει εντελώς για την Πάτρα και την Αχαΐα καθώς ήδη βλέπω αναπτύξεις καταιγιδοφόρων νεφών στην περιοχή μεταξύ κλόκοβας και βαράσοβας Κρυονερίου ενώ το ίδιο συμβαίνει και γύρω από τον πατραϊκό κόλπο οπότε είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ώρες να βγάλει κάποιες μπόρες που ως είθισται οι αγαπημένες της περιοχής είναι οι βραδυνές.
      Να πω επίσης ότι οι προγνώσεις τουλάχιστον για την περιοχή μου και όχι μόνο είχαν επιτυχία άνω του 90% καθώς από το πρωί είχαμε μέχρι στιγμής τρία κύματα βροχών και καταιγίδων που ευτυχώς λόγω απουσίας ηλιοφάνειας κ θερμικής ενέργειας τα φαινόμενα δεν είχαν τη μορφή μπουρινιού.
      Ήδη από τους δύο επίσημους σταθμούς του νόμου στην πόλη του Αγρινίου και στην Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας βρισκόμαστε λίγο κάτω από τα 30 mm ενώ αυτή τη στιγμή έχει ξανά μαυρίσει ο ουρανός και ακούγονται
      μπουμπουνητά!
      Η μέγιστη θερμοκρασία κατρακύλησε στους 22β(αυτή τη στιγμή 18β) κ όλα μοιάζουν φθινοπωρινά.
      Μακάρι λοιπόν φίλε Παναχαϊκέ έστω και στο τέλος να κάνει κάτι καλό και σε σας.

      Διαγραφή
  3. πως να βρεξει;
    τα αεροπλανα κλεβουν τις βροχες.
    πειάνουν δουλειά,οργώνουν τον ουρανό κάθε φορά που πάει να βρέξει και έτσι δεν πέφτει σταγόνα.
    στέρεψε ο τόπος.
    τεχνητή ανομβρία.χυδαίο έγκλημα εναντίον του περιβάλλοντος με ωμή παρέμβαση στις καιρικές συνθήκες.
    άλλες χώρες μαστίζονται από ξηρασία,παρακαλούν οι κάτοικοι να πέσει καμμιά σταγόνα και εδώ στην ελλάδα εμποδίζουν τα σύννεφα να ρίξουν βροχή.
    ο καιρός καθορίζεται κατά παραγγελία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού λόγω των μέτρων του κορονοϊού η πτώση της αεροπορικής κίνησης έφτασε το 60% και αλλού το 90%! Πώς γίνεται μετά και από αυτό το γεγονός να κατηγορεί κανείς ατεκμηρίωτα τα αεροπλάνα για την ανομβρία;

      Διαγραφή
    2. Ο πρώτος φίλος αναφέρεται στη σπορά των καταιγιδοφόρων νεφών με τη βοήθεια αεροσκαφών για την αποτροπή καταστροφικού χαλαζιού.
      Για τις προσπάθειες του ανθρώπου να τροποποιήσει το καιρό αφιέρωσα δεκάδες σελίδες στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό.
      Περιληπτικά:
      1) Η ενέργεια στις φυσικές καιρικές διαδικασίες είναι τεράστια σε σχέση με την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος να πάρεμβει σε αυτές. Η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί η ανθρώπινη ενέργεια όπως το σπίρτο που καίει το δάσος είναι εξαιρετικά αμφίβολή ως προς την επίτευξή της.
      2) Είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων τροποποίησης του καιρού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.
      3) Η υπόθεση ότι η αντιχαλαζιακή σπορά των νεφών αποτρέπει τις βροχές δεν μπορεί να αποδειχθεί.
      4) Η θέση ότι ο καιρός καθορίζεται κατά παραγγελία αγγίζει τη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Σεβαστά όλα όσα γράψατε αλλά επιτρέψτε μου παρακαλώ να προσθέσω με την σειρά μου κάποια πράγματα.
      εξηγούμαι:με τα τεχνολογικά μέσα του 2020 ο μεγάλος βαθμός στην παρέμβαση και την αποτελεσματικότητα της στα καιρικά φαινόμενα είναι απολύτως εφικτό.κανονικά και με τον νόμο έλεγχος του καιρού κατά παραγγελία και μάλιστα με την βούλα αν πέσει το παραδάκι.(πχ κίνα ολυμπιακοι 2008)
      μπορεί να μην έχει αποδειχθεί επισήμως πως η αντιχαλαζική προστασία αποτρέπει τις βροχές αλλά πως εξηγείται το γεγονός όταν κάθε φορά πηγαίνει να βρέξει σηκώνονται αεροπλάνα και σκορπίζουν τα σύννεφα;
      Το ίδιο εργάκι εδώ και 40 χρόνια.κοντεύει μισός αιώνας.
      καταλαβένετε πως για να σωθεί(θετικό αυτό)η αγροτική παραγωγή δημιουργήται βέβηλος όλεθρος με τον εμποδισμό από το να βρέξει το οποίο επιφέρει σημαντικότατες αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισσοροπία.
      τρελένεται όποιος από την μια σκέφτεται παιδιά στην αφρική να μην έχουν νερό να πιουν και εδώ στην Ελλάδα να πετάται το αγαθό του νερού στα σκουπίδια.
      Είναι απαίσιο και απίστευτη φρίκη.
      Τα αεροπλάνα τα καθιστώ υπεύθυνα για το χάλι της τεχνιτής ανομβρίας που ασελγούν πάνω στα σύννεφα που προσφέρουν το δώρο της βροχής.

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου δάσκαλε
    Χρόνια Πολλά σε όσους εορταζουν
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Πατρινους ,οι οποιοι ετοιμαζονται,ή εχουν ηδη ...πυροβολησει τον πιανιστα.Στην Πατρα ,μεχρι τωρα,δεν εβρεξε σχεδον καθολου.Στη Χαλανδριτσα πεσανε 63,4mm.Aπεχει δε η Χαλανδριτσα απο την Πατρα 20χλμ.Σε ευθεια πολυ λιγοτερο.Τι να σου κανει και ο ....πιαντστας !.-Π.Α.
    Υ.Γ.Και Καλαβρυτα ,και Ακρατα ,και Δ.Κορινθια καλη βροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή παρατήρηση.
      Μπορεί να έβρεξε ελάχιστα στην Πάτρα κ το Ρίο, όμως στο εσωτερικό της Αχαΐας κ στα ορεινά έπεσαν πολλά χιλιοστά βροχής.
      Τι να κάνουμε...Η Άνοιξη κ το καλοκαίρι τα έχει αυτά.
      Από βδομάδα έπεται καλή συνέχεια δροσιάς κ αστάθειας εν όψει θερμού κ ξηρού θέρους!
      Καλή νύχτα από την ψυχρή πόλη του Αγρινίου με τους 16,5β αυτή την ώρα!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες του μπλογκ. Μυτιλήνη δροσιά εάν έρθουν και οι βροχές το ξημέρωμα ακόμη καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά με υγεία κ ευτυχία στους εορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και απο μένα.
    Απ'ολα είχε σήμερα ο καιρός στο νομό Τρικάλων,αλλά απο θέμα υετού στην περιοχή που μένω λίγα πράγματα.Ισα ισα που ποτίστηκαν λιγο τα χωράφια.Σε άλλες περιοχές σίγουρα έκανε κατι περισσότερο ειδικά βόρεια στα σύνορα με Γρεβενά,και στα ορεινά.Αν κάποιος Τρικαλίνος γνωρίζει συγκεκριμένα ας το αναφέρει.
    Στην ΒΔ Πελοπόννησο αν δεν κάνω λάθος καλά τα πήγε απο φαινόμενα και απο νερά.Εξαλου ο κ Ζιακοπουλος ανέφερε ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές και καταιγίδες.Και έχουμε Μάιο και όχι Νοέμβριο Δεκέμβριο κλπ.Δεν κρίνουμε απο τι κάνει μονο έξω από την πορτα μας!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν υπαρχει ουτε ενα συννεφακι αποψε και ο νυκτερινος ουρανος εχει φοβερη διαυγεια ενω εχει και χαμηλη θερμοκρασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά ότι έκανε στο εσωτερικό του νομού της Αχαΐας.
      Απέναντι στο Αντίρριο κ τη Ναύπακτο έριξε εκ νέου τις απογευματινές ώρες με σύνολο βροχής 28mm!
      Πες το ατυχία,πες το τοπικότητα, αλλά έτσι είναι συνήθως ο καιρός από τώρα έως κ τον Σεπτέμβρη που θα έχει αστάθειες κ αλλού θα κλαίει κ αλλού θα γελάει με προτίμηση πάντα περιοχές κοντά σε λόφους κ βουνά (όπως π.χ η περιοχή μου)κ λιγότερο σε θάλασσα κ ακτές.

      Διαγραφή
  11. Στην Αθήνα, επειδή η ποσότητα της βροχής ήταν μικρή, κάποιος πρέπει να ντυθεί μικρός Ναπολέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αττική, Δυτική τουλάχιστον όπως ακριβώς τα περίμενα! Μαΐστρος, ηλιοφάνεια, διαύγεια, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και από το απόγευμα αστάθεια μεγάλων σωρειτών ,λίγες σκόρπιες χοντρές ψιχάλες και πιο φορτωμένα τα βόρεια όπου είχαμε ομβρους σε Βιλια και Ερυθρές.Μεσα στην νύχτα με το βοριά, φόρτωσε λίγο περισσότερο αλλά και πάλι μόνο ψεκαδες αυτή τη φορά! Τώρα σπασμένη συννεφιά, βοριάς και ψυχρουλα!
    Χρόνια πολλά σε όλους τους χθεσινούς εορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βόρεια Αττική επίσης, όπως τα περίμενα. Κατά τις 8 φούντωσαν τα σύννεφα, άρχισε να αστράφτει πίσω από την Πάρνηθα (δηλ. Βοιωτία). Έψς τις 9 σκόρπιες ψιχάλες. Μετά μπούκαρε ο καιρός έως και τα βόρεια προάστια, έβρεξε καλά ποτιστικά ενώ οι αστραπές (και τα μπουμπουνητά) πλησίασαν αρκετά (υποθέτω ότι η καταιγίδα πρέπει να έφθασε μέχρι Κιούρκα άντε λίγο πιο κάτω) και μετά μπήκε ο βοριάς. Σήμερα το πρωί, drizzle, κρύο (12,5 βαθμοί παρακαλώ) και ήλιος από Αττική οδό και κάτω. Θερμοκρασιακή διαφορά Κηφισιάς-Περιστερίου ΄(ύψος Καβάλας)? μόλις 6 βαθμοί :) Καλημέρα...

      Διαγραφή