Λίγα απ' όλα!



Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μέσες θερμοκρασίες του περασμένου μήνα ήταν στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες του θερμότερου ως τώρα Απριλίου (Απρίλιος 2016).


Στην Ευρώπη, θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου σημειώθηκαν στις Α-ΒΑ περιοχές της και στα Α-ΝΑ Βαλκάνια. Παρατηρώντας το σχετικό χάρτη, βλέπουμε την ατμοσφαιρική τραμπάλα μεταξύ της ΒΔ και της ΝΑ Ευρώπης. Ζέστη στη Μ. Βρετανία, ψύχρα στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Οι συγκεκριμένες διαστάσεις των πλανητικών κυμάτων και γενικότερα οι νόμοι που διέπουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι οι αιτίες. Με αυτό το δεδομένο, μεγάλης διάρκειας προγνώσεις που προβλέπουν ταυτόχρονα ζέστη ή ψύχρα στις προαναφερθείσες δύο χώρες ή περιοχές δεν είναι ρεαλιστικές.

Όσο για τα μελλούμενα, το πολύ ζεστό για τα κλιματικά μας δεδομένα 2ο δεκαήμερο του τρέχοντα μήνα είναι σχεδόν βέβαιο. Θα δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει με το 3ο δεκαήμερο. Αναφορικά με το ερώτημα πού θα φθάσει η θερμοκρασία, οι καθοριστικοί παράγοντας που δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν από τώρα είναι: η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα (ξηρή ή υγρή), η πυκνότητα των θυσανοστρωμάτων και το πεδίο των ανέμων σε συνδυασμό με το ανάγλυφο.

Όμως, φίλοι μου, έχω μια απορία: πώς εισβάλλει ο θερμός αέρας σε μια περιοχή που καλύπτεται από ψυχρό αέρα; Στη μετεωρολογία δεν υπάρχει ο όρος θερμή εισβολή. Θερμό κύμα, θερμή μεταφορά ή μεταφορά θερμών αερίων μαζών, ναι! Όχι, θερμή εισβολή. Όποιοι δεν το αντιλαμβάνονται δεν γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο. Κατά ανάλογο τρόπο δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα όσοι μιλούν για καλοτάξιδη θάλασσα. Σαν η θάλασσα να ήταν καράβι που ταξιδεύει!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

26 σχόλια:

  1. Ωραιος επίλογος δάσκαλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε καλησπερα Για την πολυ ευστοχη ερωτηση για το πως ο θερμος αερας εισβαλει σε ψυχρο τομεα νομιζω οτι ο θερμος αερας εκτεινεται σε μεγαλυτερο υψος απο τον ψυχρο καιαυξανουν την ενταση τους με την αυξηση του υψους Ετσι στην κυριολεξια υπερκενα τον ψυχρο ανεμο.και τον πνιγει κατα καποιο τροπο χωρις να τον διωχνει αλλα αναβαζοντας του την θερμοκρασια τον εξουδετερωνει Ζητω συγνωμη δσσκαλε για την αμαθεια μου αλλα θελω να μαθαινω κιας μεγαλωνω!!Χτες διαβασα για της εξισωσεις παλινδρομσης κατα Flocas et al....1983 οι οποιες αναφερονται στι τιμεςΤ1 και στις παραμετρους φ,λ καιh και καταλαβα οτι ο μαιοςεχει την καθ υψος χαμηλοτερη βαροβαθμιδα
    Ευχαριστω για την φιλοξενια Λογω ηλικιας εχω ζησει αρκετες θερμες μεταφορες τον μαιο κσι δεν με εντυπωσιαζει η επερχομενη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως επιεικης δασκαλος δεχθειτε τη χρηση του ορου "εισβολη" ως "κατ οικονομιαν",οπως λενε στη Θεολογια, για να δικαιολογησουν διαφορες ακροβασιες !.
    Οσον αφορα στην "καλοταξιδη θαλασσα" εχετε δικιο.Μονο σε καποιες ελαχιστες περιπτωσεις η Γλωσσολογια δεχεται οτι ,οταν στο περασμα πολυ μεγαλου χρονικου διαστηματος η μεγαλη πειοψηφια των ομιλουντων εξακολουθει μια λαθος γλωσσικη χρηση ,τοτε "ο ορος εσχεν επιδοσιν" και πολιτογραφειται .Προηγειται η λαλουμενη και επεται η γραφομενη .Μια τετοια περιπτωση μπορει να θεωρηθει η λεγομενη Αττικη συνταξη (τα παιδια παιζει...).Επισης λεμε οτι το "απο ανεκαθεν"ειναι λαθος (και ειναι).Ομως στην Αλεξανδρινη Κοινη (Ευαγγελια π.χ.) διαβαζουμε "...το καταπετασμα του ναου εσχισθη ΑΠΟ ανωΘΕΝ εως κατω" ,επισης "....και ΕΞελθων ΕΞΩ εκλαυσε πικρως".Οι Λατινοι γι αυτες τις περιπτωσεις ειχαν τον ορο "usus locqenti " .Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβαζε το ακριβες, πληρες και μεταφρασμενο "usus norma (est) locquenti" (ουζους νορμα (εστ) λοκβεντι" ,δηλ. "η χρηση κανονας (ειναι) του ομιλειν" .Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δασκαλε καλημερα στο χθεσινο.μηνυμα εγραψα την λεξη βαροβαθμιδα ενω ειναι θερμοβαθμιδαΤΕΛΙΚΑ δεν.ειναι.θερμη. εισβολη γιατι δεν εκδιωχνει τις ψυχρες μαζες βιαια αλλα οπως φαινεται τις εξουδετερωνει κατα κρατος Ευχαριστω και παλι κυριε Ζιακοπουλε Και κατι αλλο στην εκδοση ο καιρος του Γεωργιου Μακρη του 1990 στη σελιδα21 και23 υπαρχουν δυο φωτογραφιες οπου σσς δειχνουν στην ΕΜΥ επι το εργον !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα δασκαλε και σε ολα τα παιδια. Απ'οτι φαινεται 14 με 17 δυσκολα θα γλιτωσουμε τον μινι καυσωνακο (για την εποχη). Ειναι λιγο μακρια ακομα μηπως μαζευτει το πραγμα, αλλα θεωρω δεδομενο η T στα 850 θα ξεπερασει το +23 στο μεγαλυτερο μερος της χωρας. Υπαρχουν και μοντελα που δινουν και +26 αλλα πιστευω δυσκολο να επιβεβαιωθει κατι τετοιο. Να δουμε και τις επομενες μερες τι νεφοκαλυψη θα βγει στα πιο υψηλα στρωματα και το ανεμικο πεδιο. Παντως για την εποχη μου φαινεται λιγο σπανιο αυτο που παει να βγει. Το 37-38 εστω και για λιγο σε καποιες περιοχες της κεντρικης και νοτιας χωρας προσωπικα το βλεπω πιθανο.
    Αλεξανδρος μητσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την συγκεκριμένη αισχρή ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν θεωρώ προσωπικά και απίθανο να μας επισκεφτεί ακόμα και οι 28 βαθμοί στα 850hpa όσο και αν σας φαίνεται παράξενο δυσκολευοντας να το πιστέψετε.
      Μια δυναμικότατη ισχυρότατη και ακραία θερμή εισβολή με τα όλα της αποτυπώνοντας κατ'αυτο τον τρόπο ολοκληρωτικά τον ορισμό καμίνι.

      Διαγραφή
    2. Δεν τρέχει και τίποτα να κάνει και μερικά 35αρια τον Μάη, ούτε πρωτοφανές είναι και θετικό λόγω της κακής συγκυρίας με τον ιό είναι.

      Διαγραφή
    3. Φιλε συμφωνω οτι ειναι θετικο λογω του ιου. Πρωτοφανες το 35αρι τον μαιου δεν ειναι. Τα 38+ η ακομα και 40 σε καποιες περιοχες με τα σημερινα δεδομενα, μπορει να χαρακτηριστει και σπανιο! Επισης δειχνει οτι θα εχει διαρκεια τουλαχιστον 3 ημερων. 15-18 Μαιου. Ειμαι πολυ περιεργος να δω και τις επομενες μερες αν θα υπαρξει "μαζεμα".
      Αλεξανδρος μητσης.

      Διαγραφή
    4. Παιδιά μην ακούω για καύσωνα Μάη μήνα.
      Ναι αυτό μπορεί να συμβεί για τα δεδομένα της εποχής πάντα, όμως διαβάζω πολλά σχόλια τρομοκρατίας λόγω των ensembles κυρίως του ευρωπαϊκού που κάποιοι τα αποτυπώνουν λάθος.
      Στις καμπύλες των ensembles θα παρατηρήσετε λοιπόν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη απόκλιση στις γραμμές προς τα κάτω, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα,ενώ ξεχνάμε τους παραμέτρους αυτής της εποχής οι οποίοι συνήθως είναι οι ισχυροί άνεμοι νότιας συνιστώσας κ οι αραιές συννεφιές οι οποίες έρχονται κατά κόρον από τα δυτικά (πολλές φορές φορτωμένες κ με σκόνη)με αποτέλεσμα κυρίως στις παράκτιες περιοχές μόνο ζέστη τελικά να μην κάνει!
      Εγώ έτσι κ αλλιώς κ ανεξαρτήτου καιρού τέτοια εποχή ξεκινάω τα μπάνια κ η ζέστη υπό φυσιολογικών ορίων δε με "χαλάει", όμως μη βιαζόμαστε κ φέρνουμε την καταστροφή.
      Ναι,η ζέστη έχει κλειδώσει για την εποχή αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μιλάμε για 38 κ 40 βαθμούς εφόσον οι συνθήκες(εξασθενημένοι άνεμοι-απουσία νεφών)δε θα το επιτρέψουν.
      Εκτιμώ ότι μόνο σε λίγες κλειστές ηπειρωτικές περιοχές ίσως ξεπεράσουμε τους 35 με 36 βαθμούς.
      Στα υπόλοιπα δυτικά κ ανατολικά πεδινά παράκτια κ νησιωτικά τμήματα από 26 έως 32 βαθμούς μέγιστες θα είμαστε ευχαριστημένοι.

      Διαγραφή
    5. Γεια σου φωτη. Την εκτιμηση σου για 35-36 βαθμους την βλεπω υπεραισιοδοξη με τα σημερινα δεδομενα. Κι'εγω περιμενω καποιο "μαζεμα" στις Τ, αλλα το +24 στα 850 φαινεται να κλειδωνει για 2 μερες τουλαχιστον. Τα ensemples του ευρωπαικου (ο μ.ο) ειναι ανω του +24 για 2 μερες. Τωρα οσον αφορα την νεφοκαλυψη θεωρω πως ακομα και καποια cirrocumulus να βγουν στην κεντρονοτια ελλαδα, τους 38 βαθμους καποιες περιοχες δεν τους γλιτωνουν. Εχε στα υποψην πως φαινεται να κραταει 3 μερες τουλαχιστον. Το εδαφος θα εχει αρχισει να ζεσταινεται απο τις 14 κι'ολας του μηνα που θα παιξει σημαντικο ρολο και αυτος ο παραγοντας. Καυσωνακο θα τον χαρακτηριζα. Μην ξεχναμε οτι ειμαστε στα μεσα μαιου...
      Αλεξανδρος μητσης.

      Διαγραφή
    6. Γειά σου Αλέξανδρε.Με τις τελευταίες ανανεώσεις όντως φαίνεται τα ensembles το ερχόμενο ΠΣΚ να σταθεροποιούνται πιο πολύ στις υψηλές βαθμίδες στα 850, παράλληλα όμως από την Δευτέρα κ μετά ευτυχώς δείχνει να επανέρχεται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
      Αν κ η ζέστη θα είναι έντονη με πιθανόν
      υψηλή δυσφορία(νότιοι άνεμοι, συνεφόκαμμα κατά περιόδους κ φύσης εποχής λόγω Μαΐου ακόμα) επιμένω ότι οι συνθήκες δε θα είναι ευνοϊκές για τόσο υψηλές μέγιστες, ενώ οι παράκτιες περιοχές τέτοια εποχή,με την Όστρια κ τα σύννεφα εκ Λιβύης που θα έρχονται δε θα πάρουν μυρωδιά από έντονη αίσθηση ζέστης.
      Εν ολίγοις αυτό που πιστεύω είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά ηπιότερο του αναμενόμενου.

      Διαγραφή
  7. Καλό θα μας κάνει ο καυσωνάκος αν και αυτός μας έρθει,θα φονεύσει και τον κορωνοιό covid-19 αν Μή τι άλλο τώρα πιστεύω πως όλοι πλέον,έστω και αν στους περισσότερους δεν αρέσει τυχόν ακραία ζέστη,σίγουρα θα την ζητούν με τα ταμπούρια εν συγκρίση με την χειρότερη και άνευ προηγουμένου εγκλεισμού στα σπίτια και καραντίνας 42 μέρες και βάλε,χίλιες φορές θα προτιμήσει και υποστεί ο κόσμος τον καύσωνα,παρά τον εγκλεισμό της καραντίνας ασυζητητί μόνο προσοχή στα κλιματιστικά,μη γίνουν αυτά αιτίες βοβμβόν διασποράς μικροβίων κορωνοιού και νόσο λεγεωνάριων,φέτος πιστεύω θα έχουμε ένα ωραίο ζεστότατο παραδοσιακό καλοκαίρι και το πολυπόθητο τέλος της πανδημίας,τουλάχιστον μέχρι Σεπτέμβρη να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα και δεν ενοώ απλώς να ανοίξουν τα μαγαζιά Κ.λ.π αλλά να είμαστε σε θέση και για μαζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις συναυλίες φεστιβάλ θέατρα Κ.λ.π χωρίς κανένα περιορισμό τότε θα μιλάμε για κανονικότητα και μακάρι να γίνει και από τον Ιούνιο κιόλας μη χαθεί το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλή ζέστη στον κάμπο σήμερα που μαζί με άπνοια και υγρασία έκαναν την κατάσταση ανυπόφορη.Μεσα στην Κωπαιδα εκεί που είχε γεμίσει με νερό φτιάχνονται τα χωράφια για σπορα και πιο δίπλα στα "ριζα" που λέμε,ποτίζουμε.Μέσα ελάχιστα μέτρα,άκρως αντίθετες καταστάσεις.
    Φίλε Χριστόδουλε,όταν λέω με προβληματησες εννοώ ότι λόγω βασικά έλλειψης χρόνου και ακούγοντας αυτήν την νέα τάση που είπε και ο Δημήτρης .ρ,είπα και εγώ να δοκιμάσω.Βέβαια ο θείος μου που μαζί έχουμε και καλλιεργούμαι ένα αμπέλι περίπου 2 στρέμματα για να βάζουμε κανένα βαρελακι κρασί,δεν θέλει ούτε που να ακούσει για τέτοια πράγματα,όπως και αρκετοί άλλοι που είναι και κάποιας ηλικίας και ασχολούνται χρονιά με τα αμπέλια.
    Γι αυτό τον λόγο το είπα και πάντα καλοπροαίρετα.
    Στέλιος.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε έχετε πολύ μεγάλο δίκιο.
    Οι εκφράσεις του τύπου θερμή εισβολή(καμία σχέση με το ψύχος που όντως εισβάλει το χειμώνα από τα βόρεια)ή καλοτάξιδες οι θάλασσες δεν υφίστανται ως πραγματικοί όροι αλλά δυστυχώς εκ παραδρομής πέφτω κ εγώ σε αυτή την παγίδα κάποιες φορές.
    Αυτό τον καιρό δεν έχω την πολυτέλεια να αναρτώ ολοκληρωμένα σχόλια για την τάση του καιρού ή πληροφορίες που μας δίνουν διάφορα κλιματικά μοντέλα για το επερχόμενο θέρος.
    Κάποια στιγμή θα γράψω με επιχειρήματα αλλά αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο στη γραφή αλλά κ στη μελέτη κ τώρα δυστυχώς αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.
    Να τονίσω ότι πάντα διαβάζω έστω κ στα γρήγορα όλα τα σχόλια κ τις ωραίες αναρτήσεις του δασκάλου.
    Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Χριστόδουλο για τα όμορφα λόγια του προς το πρόσωπο μου,καθώς αυτός ξέρει από την προσωπική επαφή που έχουμε περισσότερα λεπτομέρειες.
    Εύχομαι να πέσει έξω στις δυσοίωνες προβλέψεις που έχει κάνει από καιρό για το φετινό καλοκαίρι(δύσκολο το βλέπω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το σημαντικό είναι πως στα τέλη του ‘90,αρχές ‘00 τα τριανταριά τα βλέπαμε πρώτη φορά στα τέλη Ιουνίου.Σημερα τα τριανταριά και βάλε έχουν γίνει κανόνας από τον Μάιο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ δάσκαλε,
    Βεβαίως ο επιστημονικός λόγος οφείλει να είναι εναργής, εύστοχος, ακριβής. Ορθώς επισημαίνετε ότι ως μετεωρολογικός όρος η «θερμή εισβολή» δεν είναι περιγραφικά επαρκής αλλά αντίθετα παραπλανητικός και άστοχος. Είναι λοιπόν ζήτημα επιστημονικής ορολογίας. Οι περισσότεροι χρήστες αντιλαμβανόμαστε τη λέξη εισβολή σαν έλευση, σαν κίνηση, σαν μεταφορά. Όταν μάλιστα είναι αποδεκτή η ψυχρή εισβολή τότε εύλογα υποπίπτουμε στο «λάθος» να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ουσιαστικό για το αντίθετο φαινόμενο, χωρίς αυτή η χρήση να προκαλεί ασάφεια ή παρερμηνεία: έρχεται ζέστη ή κρύο...
    Ως προς την αναφορά σας στη γνώση της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τη γλωσσική επιστήμη/γλωσσολογία δεν υφίσταται «λάθος» με την έννοια που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Συγνώμη αν σοκάρω κάποιους αλλά έτσι είναι: Αξίωμα για τους γλωσσολόγους είναι ότι δεν υπάρχουν «σωστά« και «λάθη». (Είναι μεγάλη η επιστημονική συζήτηση και δεν μπορεί να διεξαχθεί εδώ. )Για το «λάθος» που αναφέρατε είναι προφανές ότι η χρήση αυτή προκύπτει από την παράλειψη ενός τμήματος, μιας φράσης, δηλαδή η φράση πιθανότατα προήλθε από « καλοτάξιδη για τα πλοία/καράβια θάλασσα» και συγκόπηκε σε καλοτάξιδη θάλασσα. Ανάλογες φράσεις ενίοτε ξενίζουν αρκετούς χρήστες πχ καλό καλοκαίρι, καλή επιτυχία κλπ κλπ.
    ΥΓ: Ποιος ομιλητής γνωρίζει ότι το «σωστό» ήταν ο βουνός κι όχι το βουνό; Το βράχος κι όχι ο βράχος; Πόσοι σήμερα γνωρίζουν ότι το «ορθό» είναι αντεπεξέρχομαι κι όχι αντάπεξερχομαι; Πόσοι αύριο θα θεωρούν λάθος το « η ψήφος» και σωστό το « ο ψήφος»; Ποιος ορίζει ότι λέμε καταθέτω μια γνώμη αλλά όχι μια γνώμη καταθέτεται;
    Ελπίζω να μην κούρασα.
    Καλό βράδυ σε όλους/ες
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
      Η «απορία» μου για τη «θερμή εισβολή» έχει ως παραλήπτες τους ανθρώπους που με την ιδιότητα του μετεωρολόγου ενημερώνουν τους πολίτες για τα καιρικά μελλούμενα. Αν η έκφραση «θερμή εισβολή» ήταν απλά και μόνο επιστημονικά άστοχη, ίσως να μην τη σχολίαζα. Νομίζω, όμως, ότι η έκφραση «θερμή εισβολή» χρησιμοποιείται για να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές και ίσως να τους τρομάξει, φέροντας στο νου τους τα χαρακτηριστικά (ορμή, επιθετικότητα) της ψυχρής εισβολής. Η έκφραση «έρχεται ζέστη» και με την επιστήμη είναι συμβατή και τη σωστή ενημέρωση των πολιτών υπηρετεί, αλλά δεν τραβάει την προσοχή!
      Όσο για την έκφραση «καλοτάξιδη θάλασσα», κατανοώ τις θέσεις σου, αλλά για μένα η χρησιμοποίησή της από μετεωρολόγους δεν είναι αποδεκτή.
      Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεισφορά σου στην κουβέντα μας.
      Καλή Κυριακή σε σένα και σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

      Διαγραφή
  12. Κωνσταντινε ετσι ειναι.Νομιζω ομως οτι χρειαζεται και λιγη προσοχη.Εαν δεχθουμε αξιωματικα οτι δεν υπαρχει "σωστο" και "λαθος",τοτε ελοχευει ο κινδυνος να λεμε και να γραφουμε ο,τι θελουμε και αυτα να υιοθετουνται.Οπως σημειωνει και ο δασκαλος Γ. Μπαμπινιωτης,αποδεχομενος το "usus norma est loquenti", "...η χρηση της γλωσσας δεν ειναι αυθαιρετη ουτε ασυδοτη ".Π.Α. Υ.Γ. Μετεωδασκαλε, η τα μοντελα εχουν τρελαθει,η ....πανε οι ελιτσες μας!.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ απόλυτα, ως φιλόλογος με τον Κωσταντίνο. Η γλώσσα είναι κάτι που συνεχώς εξελίσσεται και καθώς λέξεις θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο θα καθίστανται σωστές. Μου θύμισες, Κωσταντίνε, έναν καθηγητή μου γλωσσολόγο στο ΑΠΘ, ο οποίος μας είχε φέρει ακριβώς το παράδειγμα με "τον ψήφο", λέξη η οποία, αν και θηλυκή, χρησιμοποιείται τόσο ως αρσενική, με αποτέλεσμα να είναι θέμα ετών να καταγραφεί στα λεξικά από τους επιστήμονες και ως αρσενική.

    Επιπλέον, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου, ακόμη κι αγάπη που έχω για εσάς κ. Ζιακόπουλε, αλλά δε μπορώ να κατανοήσω τα "καρφιά" που κατά καιρούς ρίχνετε προς το Σάκη Αρναούτογλου, τον οποίο τομίζω πως δε γνωρίζω προσωπικά. Μπορεί να συνιστά λάθος να χαρακτηριίσει κάποιος "καλοτάξιδη" τη θάλασσα, ωστόσο πρόκειται για έναν άνθρωπο που αγαπά όσο λίγοι αυτό που κάνει, εργάζεται για αυτό ακατάπαυστα κι έχει κερδίσει την εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κοινού. Σίγουρα κάνει λάθη, αλλά θεωρώ ότι το να γίνεται κατανοητός στο ευρύ κοινό είναι το σημαντικότερο και το πετυχαίνει. Μακάρι πολλοί πρώην συνάδελφοί σας στην ΕΜΥ με πολλαπλάσιες γνώσεις του Αρναούτογλου, να αγαπούσαν τόσο αυτό που έκαναν και να έδιναν στον κόσμο σοβαρές προγνώσρις καιρού. Ως Δάσκαλος, όπως η ευρεία ελληνική μετεωρολογική κοινότητα σας γνωρίζει, θα μου άρεσε να σας δω να προωθείτε νέους κι εργατικούς ανθρώπους, να τους στηρίζετε κι όχι να λέτε ευθέως ότι δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν την ελληνική.
    Με εκτίμηση,
    Θεόδωρος, Ναύπακτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα ότι και ο Σάκης λέει καλοτάξιδη θάλασσα και θα τον μαλώσω!

      Διαγραφή
  14. Φίλε μου, η κλιματική αλλαγή τρέχει, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιδημίες, το μεταναστευτικό ή τις περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετώπισης του κορωνοϊού η άνοδος της θερμοκρασίας είναι σύμμαχός μας, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο σε κάποια άλλη επιδημία. Πέρα από αυτό, νομίζω ότι οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος θα είναι σημαντικότερες και χωρίς ημερομηνία λήξης.
    Όσο για το προ των θυρών θερμό κύμα, παρακολουθώ κι εγώ τους προγνωστικούς χάρτες και δεν σας κρύβω ότι μου κάνει εντύπωση η προβλεπόμενη έντασή του. Είμαι περίεργος να δω πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση, καθώς δεν είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού αλλά στα μέσα Μαΐου. Νομίζω ότι πέρα από τις εκπλήξεις στη θερμοκρασία, είναι πιθανό να δούμε και θερμική αστάθεια, καθώς αυτή πολλές φορές δεν "χαμπαρίζει" τη μεγάλης κλίμακας αντικυκλωνική κυκλοφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δασκαλε ευχαριστω .Επιασα και το νοουμενο και το υπο-νοουμενο.Παντα θα θυμαμαι,νομιζω ηταν συνεντευξη,οτι η μετεωρολογια σας γοητευει στο βαθμο που την αντιλαμβανεσθαι οχι ως μια απλη επιλυση εξισωσεων και παραθεση στοιχειων απο τα μοντελα,αλλα και ως προσωπικη συμμετοχη του μετεωρολογου,ο οποιος συνεξεταζει ενα πληθος παραγοντων και παραμετρων,γενικων και τοπικων.Το ειχα τοτε παραλληλισει και συσχετισει με την περιπτωση του γιατρου,ο οποιος δεν αρκειται καθε φορα στα ιατρικα πρωτοκολλα και λογαριθμους,αλλα εξατομικευει και "βλεπει" κλινικη εικονα,ατομικο και οικογενειακο προφιλ υγειας ,κ.λ.π..Οσο για τις αβεβαιοτητες της επιστημης που κανατε μνεια προσφατα,αυτο κι αν δεν αποτελει μια μεγαλη αληθεια,στην οποια ομως "πατανε"αρκετοι δυστυχως,για να υπηρετησουν ανομολογητες σκοπιμοτητες (βλ. και επικαιροτητα).Ναστε παντα καλα. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Π.Α.
      Έχω πει και παλαιότερα ότι είμαι ευτυχής που το χόμπι μου έγινε και δουλειά μου. Στην πορεία των δεκαετιών συνειδητοποίησα ακόμα ότι η μετεωρολογία μού άνοιξε διάπλατα το δρόμο να γνωρίσω και να δεθώ με τη φύση και την αγάπησα ακόμα περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια η τελειομανία μου και ίσως η ηλικία μου με έκαναν περισσότερο "γκρινιάρη" με αυτούς που κατά τη γνώμη νου δεν την υπηρετούν με το σεβασμό που τη σεμνότητα που της πρέπουν.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  16. Μεχρι το 2010 υπηρχε στη Μεση Εκπαιδευση σε πληρη αναπτυξη ο θεσμος της Συμβουλευτικης και του Σχολικου Επαγγελματικου Προσανατολισμου (Σ.Ε.Π.).Εκτοτε εχει συρρικνωθει πολυ (ας οψεται η κριση...).Στο συνηθες ερωτημα των εφηβων "ποια σχολη να επιλεξω?",η στερεοτυπη απαντηση που δινοταν,μεταξυ αλλων,απο τους υπευθυνους ηταν "εκεινη,μεσω της οποιας θα μπορεσεις να κανεις το χομπι σου δουλεια σου".......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή