Κορωνοϊός και καύσωνας



Πηγή: IPCC’s Fifth Assessment Report (AR5), 2014.

Ο κορωνοϊός είναι ένας επικίνδυνος για τον άνθρωπο ιός που για να τον αντιμετωπίσουμε αναγκαστήκαμε να κλειστούμε στα σπίτια μας. Με αυτή την εξέλιξη, μειώθηκε δραματικά η συγκέντρωση των προερχομένων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να φθάνουν στην επιφάνεια της Γης μεγαλύτερα ποσοστά της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας και κατ’ επέκταση να καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτές που θα καταγράφονταν με την ύπαρξη των αερολυμάτων.


Με τον όρο «καύσωνας» εννοούμε τις πολύ πιο πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες που διαρκούν αρκετές ημέρες και παρατηρούνται όταν ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα υψηλών πιέσεων κινηθεί πάνω από μια περιοχή. Σε αυτά τα συστήματα των υψηλών πιέσεων, που συνήθως κινούνται πολύ αργά, ο αέρας αναγκάζεται να κινηθεί από τα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα προς την επιφάνεια της Γης, με συνέπεια τη συμπίεσή του και την εξ αυτής προκύπτουσα θέρμανσή του. 

Σε περιόδους καύσωνα χωρίς ανθρωπογενή αερολύματα στην ατμόσφαιρα, είναι λογικό στη διάρκεια της ημέρας να παρατηρούνται υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας. Προσοχή, όμως, γιατί εκτός από τις ανθρωπογενείς πηγές των αερολυμάτων υπάρχουν και οι φυσικές πηγές, όπως τα ηφαίστεια, οι θάλασσες και τα γυμνά εδάφη. Για τη χώρα μας γυμνό έδαφος είναι η Β. Αφρική, από όπου μας έρχεται η σκόνη.

Τα αέρια του θερμοκηπίου (πράσινη μπάρα στο σχήμα) κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη των ανθρωπογενών αερολυμάτων και τις αλλαγές στη χρήση της γης (κίτρινη μπάρα) και συμβάλλουν καταλυτικά (πορτοκαλί μπάρα) στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη (μαύρη μπάρα) καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και καθ’ όλο το έτος.

Η σχέση του κορωνοϊού με τον καύσωνα είναι… από καραμπόλα και προσωρινή. Η σχέση όμως των θερμοκηπικών αερίων με τους καύσωνες είναι… οργανική  και μόνιμη.  

9 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε για το άρθρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό άρθρο!! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες οι παραπάνω δάσκαλε.
    Όσον αφορά στον καιρό τώρα έχω να πω
    1ον Επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα μοντέλα(σε αντίθεση με ότι αρχικά πίστευα)ως προς τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στα κλειστά τμήματα της Βοιωτίας Λακωνίας κ Αργολίδας καταρρίπτοντας ρεκόρ από τότε που φυλάσσονται αρχεία(κ έχουμε κ συνέχεια)με πάνω κάτω τους 40 βαθμούς.
    2ον Στην υπόλοιπη δυτική κεντρική βόρεια κ ανατολική ηπειρωτική κ παραθαλάσσια-νησιωτική χώρα οι μέγιστες τιμές κ σήμερα δεν ξεπέρασαν το φάσμα μεταξύ 28 έως 36β.
    Από τις πιο δροσερές περιοχές οι παράκτιες τις Μακεδονίας όπως κ η πόλη της Θεσσαλονίκης με 25β μέγιστη!
    Στην πόλη του Αγρινίου τελικά το θερμόμετρο σταμάτησε στους 36β(πολύ χαμηλή όμως υγρασία) κ αυτό με ηλιοφάνεια κ για λίγη ώρα ενώ με το που έπιασε συνεφόκαμμα μετά το μεσημέρι έπεσε στους 33β.
    Στο σπίτι μου που είναι βόρεια του Αγρινίου σε λόφο το ηλεκτρονικό θερμόμετρο μου έδειξε μέγιστη 34,5β.
    Την ίδια ώρα στα παράλια του Αντιρρίου είχαμε 33β μέγιστη.
    εν ολίγοις δάσκαλε ναι μεν έκανε ζέστη αλλά σε καμία περίπτωση ακόμη κ σε πολύ τοπικό επίπεδο δεν είχαμε 38β η κ 39 που λέγανε τα σάιτ.
    Οι ημέρες που συνεχίζω κ φοβάμαι μη τυχόν κ καταρριφθεί το ρεκόρ τών 38,6β είναι δάσκαλε για μένα η Δευτέρα, ίσως κ η Τρίτη αν δεν έχουμε αρκετό συνεφόκαμμα λόγω κ της στροφής γενικά των ανέμων σε πιο ανατολικούς νοτιανατολικούς.
    3ον επιμένουν τα στοιχεία για αισθητή πτώση θερμοκρασίας κ έντονη αστάθεια στα πιο δυτικά κεντρικά κ βόρεια κ σήμερα προς τα μέσα κ μετά της επόμενης εβδομάδας.
    Όμως μη νομίζουμε ότι θα ξεμπερδέψουμε μία κ καλή με τις θερμές μάζες.
    4ον κ τελευταίων, Χριστόδουλε πες μας τι είναι αυτό που είναι γειωμένο με το σπίτι μας κ μπορούμε να εκτιμήσουμε τον καιρό.Προσπάθησα αλλά δε μπορώ να σκεφτώ κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πήγε και λίγο πιο πάνω, με τον σταθμό του ΕΕΑ στη ΔΕΘ να δείχνει μέγιστη 28,3. Σταθμός στα ανατολικά της πόλης, που είναι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, δεν ξεπέρασε τους 26,6.

      Λόγω της συννεφιάς στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες δεν ξέφυγε η θερμοκρασία και κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων μέχρι στιγμής. Η υγρασία, όμως, όπως συνήθως αρκετά αυξημένη.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους, σήμερα Μυτιλήνη είχαμε 28 βαθμούς κελσίου όμως με 67 τοίς εκατό υγρασία είχες την αίσθηση ότι είχε 38 κ η δυσφορία ήταν πολύ έντονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως όλα δείχνουν με τα στοιχεία που παρακολουθώ στην περιοχή μου, εάν το συνεφόκαμμα δεν κάνει αισθητή την εμφάνιση του,οι μέρες Κυριακή κ Δευτέρα θα πρέπει να καταρρίψουν κ το δικό μας ρεκόρ των 38,6β στη πόλη του Αγρινίου.
    Όσο για σήμερα νομίζω ότι η θερμοκρασία θα είναι πανομοιότυπη με χθές,δλδ περί τους 36β μέγιστες.Αυτά που άκουσα πάλι στην τηλεόραση για 40 κ 41 βαθμούς σήμερα(μιλάω για την περιοχή μου) νομίζω ότι εκθέτει τους ίδιους τους προγνώστες.
    Καλό θα είναι να μην αναφέρουν τόσο αναλυτικά μια πόλη εάν δε την γνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστοδουλε για το γρίφο που είπες μήπως είναι η κεραία της τηλεόρασης,ο ηλιακός θερμοσιφωνας,αλλά και πάλι δε μπορώ να καταλάβω πως απ'αυτά μπορείς να καταλάβεις τον καιρό.
    Για τη ζέστη πιστεύω θα το πιάσουμε το 38αρι σίγουρα στη δυτ.Θεσσαλια ως τη Δευτέρα που θα κρατήσει..χθές Παρασκευή 34β.το έσωσε η συννεφιά; δεν ξέρω.Στη Λάρισα που είχε 39 μήπως δεν είχε συννεφιά;Πάντως θα δούμε τι θα κανει απο σήμερα Σάββατο..
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα απρόοπτο γεγονός που μου συνέβη εχθές δεν με άφησε να μπορέσω να γράψω απάντηση για το κουίζ και αλλά πράγματα.
    Ζητώ συγγνώμη και πιστεύω σήμερα να δώσω απάντηση.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δικαιώνομαι(πλακα κάνω), για την εκτίμησή μου για ορεινό, ημιορεινό και υπηνεμο "καύσωνα " ή απλά, θερμοκρασιακά ρεκόρ! Να δούμε για την Αττική, τη Δυτική κυρίως, τι μας επιφυλάσσει το τέλος του θερμού κύματος με ΔΒΔ η ακόμα και ΒΒΑ ρεύμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή