Σταδιακή υποχώρηση του καύσωνα


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα μας ΒΑ ανέμους εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Ένα χαμηλό στη Τυρρηνική Θάλασσα κινείται αργά ανατολικά, με αποτέλεσμα τη στροφή των ανέμων στο Ιόνιο σε ΝΑ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Τετάρτη (20/5), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα πυκνώσουν και τις απογευματινές-βραδινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία. Την Πέμπτη (21/5), προβλέπεται μεταβολή του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα.

Υ. Γ. Από το προσεχές έργο: «Τρελάθηκε ο καιρός! Από τον καύσωνα στο χαλάζι!», «Στον γκρεμό ο υδράργυρος! Πτώση θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς!». Φάρμακο για τον κορωνοϊό θα βρεθεί, για τον εντυπωσιασμό ποτέ!


Τρίτη, 19 Μαΐου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις στα ΒΔ πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς. 

14 σχόλια:

  1. κυριε Ζιακόπουλε αν θα θέλατε να σχολιάσετε την ισχυρή θέρμη εισβολή στο βόρειο πόλο μετά την κατάρευση του πολικού στροβίλου και το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων που πλησιάζει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων σαράντα χρονών .Ειδικά δε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην εποχική πρόγνωση τουλάχιστον για το καλοκαίρι,καθώς οι εγκλωβισμένες τον χειμώνα ψυχρές μαζες ταξιδεύουν νότια...(εδώ πράγματι είναι κάτι εξαιρετικό και επιβεβαιώνει την κλιματική αλλαγή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και βεβαιως δεν θα βρεθει δασκαλε.Γιατι ,σε τελευταια αναλυση,ειναι σαν να ζηταμε να βρεθει φαρμακο εναντιον του χρηματος.Καθ οσον ο εντυπωσιασμος σε οποιαδηποτε περιοχη ,ιδιαιτερα δε στην περιοχη των μιντια,αν το σκεφθει κανεις με μια επαγωγικη λογικη συνεπαγωγη,οδηγει στο χρημα.Εδω δε και αρκετον καιρο,ισως ανεκαθεν,ισχυει το αντιστροφο του γνωστου,δηλαδη "τη δοξα (και την επιστημη) πολλοι εμισησαν ,το χρημα ουδεις!".-Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλάχιστον θα επανέλθει ο Μάιος στα συγκαλά του γιατί στην Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είχαμε καύσωνα, αλλά το 32άρι μέγιστη των τελευταίων ημερών στο κέντρο της πόλης δεν το λες και δροσιά για 2ο δεκαήμερο Μαΐου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε σας παίζει μεγάλο ρόλο κ η σχετική υγρασία που ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με εμάς,για αυτό κ το 32ρι φαίνεται πολύ.

      Διαγραφή
    2. Φώτη, δεν μιλάω για υγρασία σε συνάρτηση με τη θ., αλλά σαν μέγεθος, είναι υψηλό το 32άρι για την εποχή στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα, μέχρι στιγμής η Αφρική έχει στρογγυλό καθήσει επάνω στην μυτιλήνη.21:45 κ έχουμε 28 βαθμούς κελσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φωτη πατριωτη ετοιμασε το μπουφαν που σου ειπα την περασμενη εβδομαδα!! Το ειχες τονισει και εσυ αλλα δεν εδωσαν και πολυ σημασια Μεχρι και πανω απο 15 βαθμους πτωση της θερμοκρασιας και Τ στα 850ΗΡ.κατω απο 10 c.Ειμαι σχεδον.σιγουρος οτι στα μεγαλα και πολυ ψηλα βουνα οπως Βορρας-Ολυμπος-Σμολικας -Γραμμος-Τζουμερκα- Βσρδουσια-Γκιωνα-Χελμο κ λ π πανω απο τα 2300.μετρα θα εχουμε χιονι Κατι διαβασα πιο πανω οτι εχουμε στην αρκτικη υψηλες θερμοκρασιες ,αυτο.ομως δρν λεει.και πολλα.πραγματα γιατι εφετος η παγοκαλυψη σον αρκτικο.ηταν εκπληκτικη σχεδον.ρεκορ ετων!!!Περιπου 16000000τετρ χιλιομ.Χαιρετω το ομορφο Αγρινιο και τον φιλο Χριστοδουλο ευχομαι να μην εχει καποιο προβλημα γιατι κατι ανεφερε νομιζω την παρασκευη και μας ανησυχισε Χαιρετω κσι τον δασκαλο!!Καλη.ψυχρα στο καλο καυσωνα και ευχομαι να μας ξεχασης για.πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν συμπατριώτη να έχουμε πρόσκαιρα χιόνια στα ψηλά βουνά μας Πέμπτη Παρασκευή κ ίσως κ μετέπειτα (ο Όλυμπος κ ο Σμόλικας φαντάζουν πιο σίγουροι) όμως το νέο στην όλη πορεία του καιρού είναι ότι τελικά όπως όλα δείχνουν ο Μάης θα μας αποχαιρετήσει με πολλές δροσιές κ αστάθειες, πράγμα που πρίν λίγα 24ωρα έδειχνε ακριβώς το αντίθετο.
      Δε βιαζόμαστε λοιπόν κ πάμε μέρα με τη μέρα την πρόγνωση του καιρού, έναν καιρό που κάνει τελικά ότι θέλει.
      Καλή νύχτα από την ζέστη κ ανεμώδη αυτή τη στιγμή παραθαλάσσια Ναύπακτο με κατεβατούς ανατολικούς ανέμους 6 μποφόρ κ βάλε....

      Διαγραφή
  6. Λιγότερη ζέστη είχε την Δευτέρα σε αρκετές περιοχές της Βοιωτίας και ακόμη λιγότερη σήμερα καθώς από το πρωί ένα βοριαδάκι έκανε την εμφάνισή του που δυνάμωσε πολύ και έτσι στην περιοχή μου και όχι μόνο όσα που έφθασε τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία,ανάσες δροσιάς μετά από ένα 3ημερο έντονης ζέστης.
    Ζητώ συγγνώμη που δεν μπόρεσα να γράψω αυτά που θέλω μαζί με την απάντηση του κουίζ,καθώς κάποια προβλήματα δεν μου το επέτρεψαν,αύριο όμως θα το κάνω σίγουρα,όπως και τα πρώτα "μυνηματα" των "μετεωρολογων μου" για τον επόμενο χειμώνα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η ζέστη καλά κρατεί. Ο καιρός θυμίζει σε μεγάλο βαθμό κατακαλόκαιρο (όχι απόλυτα, μιας και η σκόνη είναι το μόνο πράγμα που -δυστυχώς- συμβαδίζει με την εποχή) και τα παιδιά -μικρά και μεγάλα- λυσάνε για μπάνιο. Λογικό, αν βάλουμε κάτω την εντονότατη ζέστη, την κατάσταση εκπαιδευτικής αποσύνθεσης λόγω του κορωνοϊού και την περίοδο εγκλεισμού που πέρασε. Ωστόσο, παρότι η σχέση μου με τη ζέστη είναι κάκιστη, η κοσμοσυρροή με απέτρεψε από το ευεργετικό πρώτο μπάνιο της σεζόν. Δεν το μετάνιωσα βέβαια, έμεινα στη δροσιά του ανεμιστήρα και κατά περιόδους του κλιματιστικού. Αναμένω πως και πως την υποχώρηση και την έλευση κάποιας νορμάλ κακοκαιρίας. Για την ακρίβεια, από αστάθειες φέτος την άνοιξη στην Αττική δεν έχουμε πάρει ούτε μυρωδιά. Οι "μετεωρολόγοι" σου έχουν να πουν κάτι γι' αυτό, φίλε Χριστόδουλε; Ελπίζω τα μηνύματα που θα μας φέρουν γενικότερα να είναι θετικά και να πέσεις μέσα στις προβλέψεις σου. Να είστε όλες και όλοι καλά.

      Διαγραφή
  7. Αν λάβουμε υπόψη τα σημάδια, ξέρει ο Χριστόδουλος, τα πράγματα είναι εντελώς απαισιόδοξα, οι καύσωνες θα είναι απανωτοί...Όσο για τις επικείμενες βροχές, η κατάσταση βαίνει εντελως βόρεια! Για την Αττική, το Δυτικό ρεύμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια και οι ασταθεις αεριες μάζες αντε να εκφραστούν με σωρειτες, όχι πυκνους, με πιθανούς ομβρους σε Πάρνηθα, Κιθαιρώνα, Παστρα! Ίσως μια καλούτσικη διέλευση του μετώπου φέρει ένα πέρασμα μικρής διαρκειας! Με μεγάλη τοπικοτητα και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή