Σπανιότατο γεγονός στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας!


Μεγάλες είναι οι καιρικές αντιθέσεις που παρατηρούνται μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης. Στα βόρεια επικρατούν σχεδόν χειμωνιάτικες συνθήκες, στις ΝΔ περιοχές κυριαρχεί η αστάθεια και στις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, οι θερμότερες αέριες μάζες που μας έρχονται από τη Β. Αφρική θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ως τους 38 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες ακόμη πιο πάνω. Επισημαίνεται ότι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του ανοιξιάτικου καύσωνα θα είναι η μεγάλη διάρκεια (5 με 6 ημέρες) και οι πολύ υψηλές για το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου θερμοκρασίες (39 - 40οC). Με τα δύο αυτά δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι το αναμενόμενο θερμό κύμα θα καταγραφεί ως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας.

Υ.Γ.
1) Καμίνια, φλόγιστρα, βρασίματα, τσουρουφλίσματα… Και ακόμη δεν έφθασε το καλοκαίρι!

2) Κάπου διάβασα για θερμοκρασίες 44 βαθμών! Νομίζω ότι θερμοκρασίες -σωστά μετρημένες- σαφώς πάνω από τους 40 βαθμούς είναι δύσκολο να δούμε. Δεν είναι μόνο οι όποιες νεφώσεις. Είναι η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα που λόγω εποχής δεν μπορεί να φθάσει την ξηροαδιαβατική και το κυριότερο λείπει το συνοπτικής κλίμακας οργανωμένο ρεύμα που θα μετατρεπόταν σε λίβα στα υπήνεμα.  


Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 και στο Β. Ιόνιο 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 38 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς. 



34 σχόλια:

  1. <>

    Εδω εννοουσατε δεν μπορει να φτασει την υπερ-ξηροαδιαβατικη?

    Γιατι σκετο το ξερη αδιαβατικη δεν εχει νοημα αφου μπορει να την φτασει φυσικα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα θα είναι αρκετά μικρότερη από τους 10 βαθμούς το χιλιόμετρο.

      Διαγραφή
    2. Σιγουρα, αλλά ανετα μπορει να φτασει την ξηροαδιαβατικη και βασικα Κυριακη αυτο θα γινει ή τελος παντων θα πλησιασει πολυ (≈9.5 °C/km), κατι που ειναι απιστευτο για την εποχη(μεσα Μαη) ενω τις υπερ-ξηροαδιαβατικες τιμες θα ηταν αδιανοητο να γινει απο τωρα.

      Διαγραφή
    3. Σήμερα, με την Τ850 στους 24 βαθμούς, ο Α.Μ.Σ. της Ν. Φιλαδέλφειας έδειξε μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 33 βαθμούς, δηλαδή 6 βαθμοί ανά χίλια μέτρα.

      Διαγραφή
    4. Ναι και στην Θήβα(255 μετρα υψομετρο) ομως με 22.7 °C στα 850 hPa(1567 μετρα συμφωνα με γφσ) επιασε 36.6 °C δηλαδη θερμοβαθμιδα επιφανειας-850 hPa ιση με (36.6-22.7)/(1.567-0.255) °C/km ≈ 10.6 °C/km .
      Στην Κωπαΐδα με μικροτερο υψομετρο(98 m) επισης παρομοια θερμοβαθμιδα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους.
    Τελικά φαίνεται ότι το κύμα ζέστης όπως είπαμε κ από χθες θα έχει κ ένταση περισσότερο απ' ότι αρχικά περίμενα αλλά κ διάρκεια(έως Τρίτη).
    Δάσκαλε έχετε πολύ δίκιο σε αυτά που ακούγονται για πάνω από 40 κ 42 βαθμούς στη χώρα μας καθώς ανεξαρτήτως της θερμοκρασίες στα 850hPa είναι εντελώς λάθος να προσθέτουμε 15 κ 17 βαθμούς παραπάνω τέτοια εποχή.
    Το σίγουρο είναι ότι όπως είπε ο Χριστόδουλος κ ο γεροπαναχαικός ημιορεινές κ ορεινές περιοχές θα έχουν ίδιες θερμοκρασίες με πολλές πεδινές καθώς όλο το θερμό ρεύμα τέτοια εποχή ασυγκράτητο όπως είναι φυσικό κατακλύζει τα υψηλότερα μέρη.
    Συνεχίζω κ πιστεύω ότι παραθαλάσσια κ νησιωτικά τμήματα τής δυτικής κ βόρειας χώρας όπως κ του Αιγαίου δε θα έχουν καμία μέρα πάνω από 31 με 33 μέγιστες τιμές.
    Επίσης δάσκαλε θα ήθελα να σας πω ότι μου φαίνεται υπερβολική(τουλάχιστον από Αχαΐα κ πάνω)οι 38 βαθμοί που αναφέρεται για αύριο στα δυτικά ακόμα κ σε τοπικό επίπεδο.
    Οι άνεμοι εκτιμώ ότι στα παράκτια κ τα ενδότερα θα είναι πιο νοτιοδυτικοί κ όχι νοτιοανατολικοί όπως για παράδειγμα στο Ιόνιο κ αυτό θα παίξει το ρόλο του μαζί με το όποιο συνεφόκαμμα.
    Δεν ξέρω εσείς τι άποψη έχετε.
    Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να πω τέλος ότι συνεχίζει η τάση για αισθητή πτώση θερμοκρασίας (όχι όμως κάτι ακραίο απλά θα το καταλάβουμε λόγω αυτών που θα βιώσουμε)κ έντονη αστάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί και να δικαιωθείς, Φώτη. Ελπίζω να γίνει κάτι με κάποιες περιοχές της Δ. Πελοποννήσου που δεν φθάνει η θαλάσσια αύρα!
      Το στοίχημα είναι αν θα καταρριφθεί το ρεκόρ Μαΐου των 38,6 βαθμών του Αγρινίου που σημειώθηκε στις 31-5-1969!

      Διαγραφή
    2. Μακάρι δάσκαλε να δικαιωθώ γιατί τέτοια θερμοκρασία είναι όντως υπερβολική κ απάλευτη τέτοια εποχή.
      Το ρεκόρ ζέστης του Αγρινίου μόλις τώρα εσείς μου το υπενθυμισάτε καθώς το είχα εντελώς παραμελήσει.
      Εγώ δάσκαλε εκτιμώ ότι αυτό το ρεκόρ δε θα σπάσει, όμως οι μέρες που είναι ύποπτες για ρεκόρ στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία κ το Αγρίνιο δε θα είναι αύριο κ μεθαύριο αλλά η Κυριακή κ κυρίως η Δευτέρα (ίσως αν δεν έχουμε τόσο συννεφιά κ η τρίτη).
      Αναμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα δασκαλε. Επειδη γραψατε πιο πανω οτι η Τ στα 850 σημερα ηταν στο +24, ηθελα
    να ρωτησω αν ειδατε μετρηση ραδιοβολησης; Βαση μοντελων γυρω στο μεσημερι 14:00, εδιναν περιπου +22. Σημερα περιμενα να πω την αληθεια 2 βαθμους πιο πανω απο αυτες που καταγραφηκαν στους σταθμους της αττικης, και επειδη δεν βγηκε καποιο cirrostatus και οι ανεμοι ηταν ασθενεις (περα απο τα παρακτια), πιστεψα οτι η Τ στα 850 ηταν ακομα πιο χαμηλα.
    Αλεξανδρος μητσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέτοια διάρκεια και ένταση... Και κάθε τρέξιμο όπως φαίνεται πηγαίνει παρα πέρα την πτώση θερμοκρασίας η οποία φαίνεται όλο και πιο ασήμαντη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά Χριστόδουλε,δεν άντεξε στο φινις το Ζερικι και η Κωπαιδα έφθασε τους 36,6 βαθμούς,είχε όμως παρέα στην κορυφή την Θήβα με τους ίδιους βαθμούς.Λιβαδειά και Καπαρελι στους 35 βαθμούς.Ευτυχως που από το απόγευμα έχει βγάλει έναν δροσιστικό άνεμο και έσπασε την ζέστη της ημέρας.
    Φίλε,μπορείς τουλάχιστον να γράψεις τα 2 κουίζ;
    Στέλιος.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοι φιλοι Ματραλη -Χριστοδουλε και σεβαστε δασκαλε τωρσ που γραφω εχουμε σεισμο στο Ριον και κουνησε καλα!@@ Τωρα στο θεμα των ημερων που ειναι η ζεστη εχω.δυο πραγματα να σημειωσω Το πρωτο ειναι οτι τον περασμενο Νοεμβριο ειχαμε στο τελος κυμα ζεστης αρκετα εντονοΠοιο ηταν.ποιπαρακερο τοτε η'τωρα Ο μαιος ετσι κι αλλιως ειναι θερμος μηναςΤο δευτερο ειναι οτι την αλλη εβδομαδα ολα τα στοιχεια δειχνουν εντονη αλλαγη και μαλιστα.δινουνΤ=4-8 στα κεντρικα και βορεια Λιγο πιο πανω κεντρικη βουλγαρια δινουν Τ=0!!!! Θα ειναι μια εκπληξη αυτη καλοδεχουμενη αρκει να μην εχουμε ζημειες γιατι προβλεπεται εντονη ασταθεια Επιμενω για χιονια στα βουνα της βορειας και κεντρικης χωρα ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ πανω απο τη χωρα.μας ΨΥΧΡΗ 《ΛΙΜΝΗ》Η ζεστη.ειναι ανυποφορη κυριως γισ ηληκιωμενους και ευπαθεις ομαδες Συνεχιζοντας την αργη.της πορεια την αλλη εβδομαδα θα ψησει την μεδη ανατολη.με θερμοκρασιες εκει πανω απο.46 C Τελος υπαρχει μια.θερμη μαζα στο βορειο Μαροκο που ομως φαινεται.οτι μεχρι το τελος μαιου να μην μαςεπηρεαζει ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΡΟΣΕΡΕΣ.ΜΕΡΕΣ Δεν περιμενω θερμοβαθμιδα 10β/100μετρα!!@ Καλο βραδυ Κυριε Φωτη μην κρυψεις ολα τα.μουφανς ενα τουλαχιστον στο τελος.τηε ερχομενης εβδομαδος θσ χρειαστει!!

    .


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε meteorakias συντοπίτη υπάρχει μαρτυρία για χιόνι αρχές Μαΐου μέρα Πάσχα κιόλας,αλλά δεν ξέρω καθόλου χρονολογία ούτε ο πατέρας μου θυμάται.Ο Χ Σημουλης αναφέρει για χιόνι Μαΐου στην Ημαθία(πεδινά μιλάμε πάντα)με χρονολογία ίσως να είναι το ίδιο,δε το γνωρίζω.
    Όμως θυμάται πολύ καλά μαρτυρία του παππού μου,αλλά και προσφατος ενός γέρου εδώ χωριού που είναι γύρω στα 95 -κουτσονατος κόβει βόλτες περιφερειακά του χωριού-οτι είχαμε χιόνι στις 10-15 Ιουνίου του 1935ή 36,πανω απο 10π.τα στάρια θερισμένα ετοιμα σε δεμάτια τα σκέπασε το χιόνι και οι λύκοι εδω τα ξεσκιζαν νομίζοντας οτι ήταν τροφή.Αυτο με τους λύκους του τα είπε ο γέρος τον πατέρα μου λέγοντας "τα θυμάμαι όλα πολύ καλά ημουν 16 χρονών τοτε".
    Εγώ πάντως έχω σκοπό αν τον πετυχω κάπου να τον ρωτήσω πόσους πόντους ακριβώς έριξε,ποσο διερκησε η χιονόπτωση,αν έκανε παγωνιά μετά,και αν ξέρει που αλλού χιόνισε στην Ελλάδα.Οτι μπορεί οτι θυμάται ας μου απαντήσει.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα κάποια βάση πρέπει να έχουν τα λόγια των παππούδων μας. Ίσως ο δάσκαλος να ξέρει κάτι πάνω σε αυτό. Καλή συνέχεια αν και εμάς πιστεύω δεν θα μας χτυπήσει ο καύσωνας

      Διαγραφή
  8. Ενα ενδιαφερον αρθρο εχει ο Δ.Σιμοπουλος στο ενθετο "Τεχνες και Γραμματα" της Κυρ.Καθημερινης 10-05 20 .Επιγραφεται "Η ενεργεια του Ηλιου".Αναφερεται στην μετατροπη τεραστιων ποσοτητων υλης υδρογονου στον πυρηνα του Ηλιου σε ενεργεια.Αυτη τη φυσικη διαδικασια επιχειρουν εδω και δεκαετιες να μιμηθουν πυρηνικοι ερευνητες σε ειδικες εγκαταστασεις.Εαν καποια στιγμη το επιτυχουν μεσω της συντηξης του υδρογονου(υπαρχει αφθονο στους ωκεανους) ,θα εχουν λυθει τα ενεργειακα αλλα και τα περιβαλλοντικα προβληματα της ανθρωποτητας απο αυτη τη μορφη ενεργειας,αφου,για διαφορετικους λογους,οι γνωστες αλλες μορφες (ανθρακας γενικα-ανανεωσιμες-σχαση κ.λ.π.)παρουσιαζουν αδυναμιες (ρυπανση-επικινδυνοτητα-ανεπαρκεια).Λετε το μελλον το ενεργειακο να ευρισκεται στη συντηξη του υδρογονου? Ειδικος δεν ειμαι.Δεν το αποκλειω.Ο ανθρωπινος νους κρυβει τεραστιες δυνατοτητες.! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρης Κορινθια14 Μαΐου 2020 στις 11:27 μ.μ.

    Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι.Χιονι τον Ιούνιο,με ακριβώς τις ίδιες συνέπειες στο θέρος λέγεται και εδώ στο χωριό μου.Ο πατέρας μου το έχει πει.Ειναι σήμερα 90 ετών.Δεν το θυμάται στα χρόνια του.Πιθανως να είναι πιο παλιά. Στον επερχόμενο Μαγιάτικο καύσωνα τώρα οι ελιές θα πάθουν μεγάλη ζημιά.Σε όλα τα μέρη βρίσκονται πάνω στο άνθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα τα ρεκόρ είναι για να σπάνε κ.Δημητρη και φίλε Φώτη και μιας και φέτος ήταν ολυμπιακή χρονιά,ασχέτως εάν αναβλήθηκε,μην θεωρείται απίθανο να δούμε πολλά από αυτά να σπάνε,όχι μόνο τώρα αλλά και κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
    Για να δούμε τι θα γίνει.
    Φίλε Στέλιο,ευτυχώς που εμείς στα υψώματα έχουμε αυτόν τον όμορφο αέρα και όντως σπάει την ζέστη της ημέρας,όπως είπες.
    Από νωρίς το απόγευμα έχει βγάλει δυνατό άνεμο ΔΝΔ που αυτή την στιγμή ίσως ξεπερνά τα 6-7 μποφόρ.
    Είδα και εγώ τις θερμοκρασίες που ανέφερες και όντως έτσι κύλησαν.
    Όσο για τα κουίζ,θα γράψω μόνο το ένα,καθώς το άλλο δεν γίνεται να το αναφέρω.
    Τι είναι λοιπόν αυτό που υπάρχει σε όλα τα κτίρια και μπορεί να μας δείξει τον καιρό των επόμενων ημερών είτε για ζέστη,είτε για κρυο;
    Όταν λέω κτίρια εννοώ από τα σπίτια μας,πολυκατοικίες και μέχρι τα μεγαθήρια απλά στο σπίτι ο καθένας μπορεί να το...εντοπίσει πιο εύκολα.
    Για βοήθεια να πω μόνο ότι μας είναι άκρως απαραίτητο.
    Για να σας δω,τι...ψάρια θα πιάσετε.
    Αύριο μεσημέρι η απάντηση.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά απο ότι φαινεται θα γίνει το χατιράκι μου να είναι το πιο καυτό καλοκαίρι φέτος και γιατί είμαι καυσωνόφιλος γενικά αλλά ειδικά εφέτος λόγω κορωνοιού πιστεύω πως ακόμα και οι κρυόφιλοι προκοιμένου να τερματιστεί η πανδημία σίγουρα όλοι θα θέλουν τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να τελειώσει αυτή η πανωλεθρία που μας βρήκε λέτε φέτος να ξαναπιάσουμε τις ακραίες τιμές του ιουλίου 1977 ελευσινα τατοι48ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να γίνει το χατηρακι σου και γραφτεί το καλοκαίρι σαν το ολοκαύτωμα του 2020;
      θα δείξει.

      βόρεια ήπειρος

      Διαγραφή
  12. Νομίζω η μετρημένη θέση και η πρόγνωση του κυρίου Ζιακόπουλου είναι η ενδεδειγμένη μέσα σε αυτή την καυσωνική υστερία, που ξεκινάει από τα ΜΜΕ, αλλά αναπαράγεται και από εμάς τους ίδιους. Πάντως, αυτό που φοβάμαι ότι δεν παλεύεται στην προκειμένη περίπτωση είναι πρωτίστως η διάρκεια. Πολύ κακή αρχή για το φετινό καλοκαίρι, μακάρι να μην έχει ανάλογη συνέχεια. Μέσα σε όλα αυτά έχω να παρατηρήσω ότι τη φετινή χρονιά το χωριό του Χριστόδουλου χτυπάει μεγάλα ρεκόρ. Νομίζω ότι αναδείχθηκε δικαίως πρωταθλητής χειμώνα σχεδόν χωρίς αντίπαλο και τώρα βάζει στο ξεκίνημα και για πρωταθλητής καλοκαιριού με θερμοκρασιακά ρεκόρ για Μάιο μήνα. Φυσικά, αυτή τη φορά υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, μιας και στην παρέα μας έχουμε και τον Φώτη από το Αγρίνιο, που έχει παράδοση στη ζέστη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση καμίνι σαν την Αθήνα νομίζω δεν υπάρχει. Οι μικρές πόλεις μπορεί να χτυπήσουν μεγάλες θερμοκρασίες, αλλά οι ανάσες δροσιάς είναι πολύ πιο προσιτές. Στην Αθήνα το τσιμέντο κερδίζει κατά κράτος τα πάντα. Την καλημέρα μου σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιπποκρατη αυτο που αναφερεις για τις μικρες πολεις ισχυει.Χαρακτηριστικη περιπτωση που γνωριζω η Σπαρτη.Οχι μονο τωρα την Ανοιξη,αλλα και το Καλοκαιρι.Μεγαλο το ημερησιο θερμοκρασιακο ευρος. Π.Α.

      Διαγραφή
  13. Σε επιβεβαιώσει όλων αυτών που γράψατε εχθές,δάσκαλος και λοιποί φίλοι,ώρα 8,40 Κωπαιδα 21,9 με την θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες να πέφτει στους 17-18 βαθμούς,ενώ την ίδια ώρα(8,40) η θερμοκρασία στο Κυριακι υψ.760,Ζερικι υψ.850 ,αλλά και στην Αράχωβα υψ κοντά στα 1000 μέτρα,κυμαίνεται στους 25-29 βαθμούς και μάλιστα χωρίς να πέσει ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες κάτω από τους 23-24 βαθμούς.
    Ένα συννεφοκαμα μαζί με σκόνη,ίσως σώσει λίγο την κατάσταση εάν και εφόσον παραμείνει όλη την ημέρα.
    Δημήτρη απο Κορινθία έχεις απόλυτο δίκιο για τις ελιές,αλλά και γενικά ολα τα δέντρα την εποχή της ανθοφορίας θέλουν σταθερές θερμοκρασίες και όχι μεγάλες αυξομειώσεις.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημέρα, αδιανόητη η ζέστη που θα μας έχει χτυπήσει την πόρτα, τόσο σε επίπεδο θερμοκρασίας για Μάιο όσο και σε επίπεδο διάρκειας. Ευελπιστώ ότι δεν είναι οιωνός του τι μας περιμένει το καλοκαίρι και να είναι μια συγκυρία. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα κτήρια είναι ακόμη δροσερά οπότε στην πραγματικότητα δεν θα υποφέρουμε. Εγώ ακόμα κοιμάμαι με ανοιξιάτικη κουβερτούλα και η θερμοκρασία είναι 24 βαθμοί.
    Θυμίζω ότι προ 10 ημέρων είχε 1-2 μέρες σημαντική δροσιά και φορούσαμε μπουφανάκια τα βράδια και τώρα θα έχει 40αρια.

    Κι ένα παράπονο: Προ 10 ημερών που είδα τα διαγράμματα λέω τι γίνεται. Τα συζητούσα με ένα φίλο και μου λέει τα ίδια μου είχες στείλει και το χειμώνα με τα -10 στα διαγράμματα και μου έστελνες φωτογραφίες με λουκέτα και κλειδαριές στο viber και 3 μέρες μετά σιχτίριζες. Έτσι θα γίνει και τώρα, θα τα πάρουν πίσω τα μοντέλα.... Αμ δε....
    Γιατί τα στοιχεία χαλάνε πάντα το χειμώνα και όχι το καλοκαίρι; Και αν μου πει κάποιος μα είναι πιο εύκολο να βγουν τα στοιχεία αυτά το καλοκαίρι στην Ελλάδα λόγω της θέσης της, θα πω ισχύει. Αλλά 15 Μαίου δεν είναι τόσο εύκολο.... Κι όμως βγαίνει κατά γράμμα μη σου πω και προς το χειρότερο αφού η διάρκεια όσο περνάνε οι μέρες δείχνει να μεγαλώνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε. Αν δεν σας κάνει κόπος, αυτά τα ρεκόρ ισχύουν? Ρωτάω γιατί στις μισές ημερομηνίες που αναφέρεται, οι χάρτες του τότε δεν συμβαδίζουν. Αν σας είναι ευκολο να μου πείτε γιατί συλλέγω αρχείο. Ευχαρηστω. https://www.youtube.com/watch?v=_2uELH-0jck&fbclid=IwAR1lCdJfdczgCm0EqgGcZc_IExsm0XSYqJaM1H2EAzjtaInsaMPRDZhfDoY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Θήβα προηγείται ως ώρας με 34,7 βαθμούς και ακολουθεί η Στεφανή που βρίσκεται στην οροσειρά της Πάρνηθας με υψ.570 μέτρα και 34,4 βαθμούς.Βεβαια μόλις "φορτσαρει" η Κωπαιδα δεν πιστεύω ότι θα έχει αντίπαλο.
    Χριστόδουλε,ενώ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κάτι γύρω με το νερό είναι,κάτι μου λέει ότι έχει σχέση και το έδαφος.Δεν ξέρω αν πλησίασα καθόλου.
    Στέλιος.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λοιπόν,πρόκειται για την τρίτη φορά που θα ξαναγράψω το απαγορευμένο μου σχόλιο,ελπίζοντας να εγκριθεί,το οποίο θα το τεκμηριώσω:
    Λέγοντας λοιπόν αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε για 48αρια πριν τελειώσει ο Μάιος,από τις ερασιτεχνικές γνώσεις που διαθέτω δεν θα χαρακτήριζα ως απίθανο το σενάριο εξηγώντας:
    Αν έρθει η θερμή εισβολή τέλη Μαίου και φτάσει στην χώρα οι 28-29 Τ στα 850hpa χωρίς ιδιαίτερη σκόνη και συννεφιά σε συνδυασμό των καταβατικών ανέμων στις κλασσικές περιοχές(λειτουργώντας σαν λίβας)συν του γεγονότος της μεγαλύτερης διάρκειας μέρας και την μεσημεριανή πιο κάθετη κλίση στις ακτίνες του ήλιου(περισσότερη ακτινοβολία-θερμότητα)εκτιμώ πως τα 48αρια δεν είναι απίθανο.
    Εσείς με τις περισσότερες και επαγγελματικές γνώσεις της μετεορολογία μπορείτε να εκφράσετε τα επιχειρήματα σας,αλλά δεν θα ήθελα για 3η φορά να σβήσετε το συγκεκριμένο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εμμονή είναι αυτή ανώνυμε φίλε με τα 48ρια;
      Δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοιες τιμές που αναφέρεις έως τέλη Μαΐου τουλάχιστον, αλλά ήδη σε κάποιες περιοχές οι 40 βαθμοί που σημειώνονται είναι ρεκόρ κ εσύ μιλάς για πράγματα τα οποία δε
      στέκουν τέτοια εποχή έτσι κ αλλιώς.
      Η τάση για το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου είναι για θερμοκρασίες κοντά στους 11 με 16 βαθμούς κατά μέσο όρο πάντα,στα 850hPa με τις δεύτερες να έρχονται προς το τέλος του μήνα, άρα αυτά που λες δε γίνεται ούτε με σφαίρες να συμβούν.

      Διαγραφή
  18. Δεν κατανοώ την επιμονή σου φίλε μου σε μια κουβέντα που δεν είναι ρεαλιστική. Δεν πρόκειται να έλθουν τα 29άρια στα τέλη Μαΐου, αλλά και αν, υποθετικά μιλώντας, έλθουν, 48άρια δεν θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θυμαμαι 1η ιουλίου του 2017 που ειχε φτασει 45αρια με 27 βαθμους Τ στα 850hpa.
      Αν συνδυαστεί με λιβα και χωρις ιδιαίτερη σκόνη και σχετική υγρασία δεν αποκλείεται.

      Διαγραφή
  19. Αγαπητε ανωνυμε με τα 48αρια!Δεν σου περναει καθολου απο το μυαλο οτι ενα τετοιο, τραβηγμενο απο τα μαλλια ,σεναριο,συζητουμενο ενδελεχως μηνα Μαιο,εν μεσω μαλιστα λοιμων και ....καταποντισμων,μπορει για καποιους να εχει και καταθλιπτικες επιπτωσεις? Με εξυπηρετει εσωτερικα την περιπτωση να μην την ενταξω ουτε στην περιοχη του σαδισμου ουτε του μαζοχισμου .Να εισαι καλα.- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε με τους 48 βαθμούς, τελειώνει εδώ το θέμα. Μην επανέρχεσαι ξανά και ξανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δασκαλε συμφωνω απολυτα μαζι σαςΔεν υπαρχει καμια πιθανοτητα για 48 βαθμους,αλλωστε και η Τ στα 850HPa δεν μας παραπεμπει σε.κατι τετοιο .Τελος ποσες φορες απο τα στοιχεια που εχετε τα τελευταια 50 χρονια εχουνε σκομη και τον.ιουλιο η τον.αυγουστο 48 βαθμους? Νομιζω ελαχιστοτατεςΕυχσριστω κυριε Ζιακοπουλε για τις πολυτιμες γνωσεις που τις προσφερεται σε αυτους οου ενδιαφερονταιετσι απλα και τεκμηριωμενα!!Ετσι για να δροσιστουμε.λιγο Σαμιτ Καμπ στο κεντρο του γροιλανδικου παγετωνσ -23 κελσιου ενω στην.βαση Βοστοκ στην.Αντσρκτικη -79!! και.απο την αλλη η ινδικη.χερσονησος περιμενοντας.τους μουσωνες.σιγοψηνετσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή