Τα «περίεργα» φαινόμενα τις παραμονές της άλωσης της Πόλης από τους Τούρκους (Μέρος 1ο)


Εισαγωγή
Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια του χειμώνα 1452 - 53 παρατηρήθηκαν πολλές θύελλες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Για τους πρώτους δύο μήνες της άνοιξης του 1453 δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές, αλλά για τον Μάιο που ακολούθησε οι πηγές λένε ότι έπεσαν πολλές βροχές. 


Τις παραμονές της άλωσης της Πόλης τα φυσικά φαινόμενα που θεωρήθηκαν Σημεία του Ουρανού και επηρέασαν τόσο τους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης όσο και τους Τούρκους ήταν: η έκλειψη Σελήνης τη νύχτα της 22ας προς την 23η Μαΐου, το λαμπερό φως που εθεάθη πάνω από την Αγία Σοφία και γενικότερα πάνω από την Κωνσταντινούπολη την 24η και την 26η  Μαΐου, η ισχυρή καταιγίδα της 25ης Μαΐου και η ομίχλη της 26ης Μαΐου. Ο Νέστορας Ισκεντέρης κάνει αναφορά και για ασυνήθιστη βροχή (λασποβροχή) το βράδυ της 28ης Μαΐου, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της τελικής επίθεσης των Τούρκων. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια της πληροφορίας του, καθώς είναι ο μόνος από τους ιστορικούς της άλωσης που την αναφέρει.

Ο ιστορικός Έντουιν Πιρς αλλά και άλλοι συνάδελφοί του απορρίπτουν τις ασυνήθιστες θεάσεις των προ της αλώσεως της Πόλης ημερών, θεωρώντας τες ως αποδείξεις της δεισιδαιμονίας της εποχής. Ωστόσο, τις λαμβάνουν υπόψη τους στο μέτρο που επηρέασαν το πνεύμα των πολιορκητών και των πολιορκημένων.


Η έκλειψη της Σελήνης της 22ας Μαΐου 1453

Μια παλιά δοξασία, που ήταν δημοφιλής στους κατοίκους της βυζαντινής πρωτεύουσας, έλεγε ότι η Πόλη θα πέσει μόνο όταν το φεγγάρι δώσει ένα σημάδι. Τη νύχτα της 22ας προς την 23η Μαΐου 1453 ο αρχαίος μύθος έγινε πραγματικότητα με τη μεγάλης διάρκειας έκλειψη της Σελήνης που γέμισε με παραλυτική απελπισία τους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και με επιφυλακτική ελπίδα τους Οθωμανούς που την πολιορκούσαν.  

Η έκλειψη της Σελήνης τη νύχτα της 22ας  προς την 23η Μαΐου 1453, που επιβεβαιώνεται από τα αστρονομικά δεδομένα της NASA, περιγράφεται ως εξής από τον Νικολό Μπάρμπαρο, τον Ενετό γιατρό, ο οποίος έζησε από κοντά την πολιορκία και την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους: «Αυτή τη νύχτα, την πρώτη ώρα ανέτειλε η σελήνη. Απόψε ήταν πανσέληνος και η σελήνη έπρεπε να σηκωθεί στον ουρανό ολοστρόγγυλη, αλλά εκείνη ανέτειλε όπως ήταν πριν από τρεις ημέρες, που φαινόταν λίγο. Ήταν δε η ατμόσφαιρα τόσο γαλήνια και μουντή, σαν θαμπό κρύσταλλο. Τέσσερις ώρες έμεινε έτσι το φεγγάρι κι έπειτα σιγά-σιγά άρχισε να γεμίζει. Όταν λοιπόν όλοι εμείς οι χριστιανοί μα και οι ειδωλολάτρες είδαμε αυτό το θαυμαστό σημάδι, ο αυτοκράτορας της πόλης πολύ εφοβήθη, το ίδιο και οι αυλικοί του. Οι Γραικοί είχαν μια προφητεία που έλεγε ότι η Κωνσταντινούπολη ποτέ δε θα χανόταν μέχρι την ημέρα που η σελήνη δε θα φαινόταν στον ουρανό μέσα στο πιάτο της».1      

Η καταιγίδα της 25ης Μαΐου 1453

Την 25η Μαΐου 1453, ημέρα Παρασκευή, οι κάτοικοι της Πόλης έκαναν λιτανεία με περιφορά της εικόνας της Θεομήτορος. Κάποια στιγμή, η εικόνα γλίστρησε από το βάθρο επάνω στο οποίο μεταφερόταν κι έπεσε στο έδαφος. Η παράδοση λέει ότι αυτοί που έσπευσαν να τη σηκώσουν είδαν με έκπληξη και φόβο ότι είχε γίνει ξαφνικά τόσο βαριά που δεν σηκωνόταν. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να τη σηκώσουν και να συνεχίσουν τη λιτανεία. Πριν όμως η λιτανεία ολοκληρωθεί, ξέσπασε στην Κωνσταντινούπολη τρομερό μπουρίνι, το οποίο συνοδεύονταν από αστραπές, βροντές, ισχυρή βροχή και χαλάζι. Η περιγραφή του Κριτόβουλου του Ίμβριου είναι χαρακτηριστική: «Στη συνέχεια, όμως, δεν πρόλαβαν να κάνουν μερικά βήματα κι αμέσως μετά, το καταμεσήμερο, ξέσπασε καταιγίδα με νέφος και πολλές βροντές κι αστραπές κι έπεσε καταρρακτώδης βροχή με δυνατό χαλάζι. Το αποτέλεσμα ήταν να μη μπορούν να αντέξουν και να προχωρήσουν άλλο οι ιερείς κι αυτοί που βαστούσαν την εικόνα κι επίσης το πλήθος που ακολουθούσε διότι δυσκολεύονταν κι εμποδίζονταν από τη φόρα των νερών που έπεφταν κι από τη σφοδρότητα του χαλαζιού. Και θα κινδύνευαν πολλά από τα παιδιά που ήταν μαζί τους να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά και να πνιγούν, αν δεν τα άρπαζαν αμέσως κάποιοι  άνδρες και δεν τα έβγαζαν από  το χείμαρρο με  δυσκολία. Τόσο πρωτοφανής και παράξενη ήταν αυτή η νεροποντή με το χαλάζι».2

Προφανώς, η καταιγίδα της 25ης Μαΐου 1453 στην πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη ανήκει στην κατηγορία των ανοιξιάτικων καταιγίδων θερμικού τύπου που εκδηλώνονται τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες αυτές συνήθως δεν διαρκούν πολύ, αλλά έχουν μεγάλη ένταση και συχνά συνοδεύονται από χαλάζι. 


Η ομίχλη της 26ης Μαΐου 1453

Την 26η Μαΐου 1453 ολόκληρη η Πόλη σκεπάστηκε από πυκνή ομίχλη, η οποία θεωρήθηκε κακός οιωνός. Γράφει για το θέμα αυτό ο Κριτόβουλος ο Ίμβριος: «Την επομένη (26/5) το πρωί, ένα πυκνό σύννεφο τύλιξε όλη την πόλη από την αυγή ως το βράδυ. Αυτό, πάντως, δήλωνε ότι ο Θεός έφυγε από την πόλη και την άφησε πίσω του, την εγκατέλειψε εντελώς κι απέστρεψε το πρόσωπό του απ’ αυτή. Γιατί ο Θεός κρυμμένος μέσα σε σύννεφο πλησιάζει και πάλι απέρχεται. Ως εδώ γι αυτά. Κι ας μη δυσπιστεί κανείς. Πάρα πολλοί και ξένοι και ντόπιοι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων».3

Αναφορά στο θέμα κάνει και ο  διαπρεπής ιστορικός Στίβεν Ράνσιμαν: «Την επομένη (26/5), σα να μην ήταν αρκετοί τέτοιοι οιωνοί, ολόκληρη η πόλη σκεπάστηκε από πυκνή ομίχλη, ένα φαινόμενο άγνωστο σ' εκείνες τις περιοχές το μήνα Μάιο. Η Θεία Παρουσία καλυπτόταν με σύννεφα για να αποκρύψει την αποχώρησή της από την πόλη».4

Σε ότι αφορά τη φυσική ερμηνεία του φαινομένου, η ομίχλη τον Μάιο μήνα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να μην εμφανίζεται συχνά, αλλά δεν είναι και παντελώς άγνωστη. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, πρωτοεμφανίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά ως ομίχλη μεταφοράς και με τους ΝΔ ανέμους μεταφέρεται προς την Πόλη. Την άνοιξη κατά ανάλογο τρόπο μεταφέρονται προς τον Πειραιά και την Αθήνα ομίχλες μεταφοράς που σχηματίζονται στο Σαρωνικό. Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση για το σχηματισμό της ομίχλης είναι η πνοή υγρού και θερμού αέρα πάνω τα κρύα νερά. 


Συνεχίζεται

13 σχόλια:

  1. Δασκαλε συγχαρητηρια θερμα de profundis .Aναμενουμε(εγω τουλαχιστον) με πολυ ενδιαφερον τη συνεχεια!Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορεί να σχηματιστεί η εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των ημερών αυτών με δεδομένα την καταιγίδα και την ομίχλη της επόμενης μέρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σχέση των των ανθρώπων της βυζαντινής περιόδου με τα φυσικά φαινόμενα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Να αναφέρω χαρακτηριστικά, όχι βέβαια για τον κ. Ζιακόπουλο που προφανώς τη γνωρίζει, αλλά για όσους από τους υπόλοιπους δεν τη γνωρίζουν, τη βασική μελέτη του Ι. Τελέλη
    "Mετεωρολογικά Φαινόμενα και Kλίμα στο Bυζάντιο", μια έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών, από το 2004. Ο ίδιος συνεχίζει να μελετά και σε άλλες πιο πρόσφατες μελέτες την σχέση του μεσαιωνικού κόσμου με το κλίμα και την Μετεωρολογία....

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια κ ζιακοπουλε! Προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια του άρθρου.Στα του καιρού είχαμε ένα μπουρίνι Μυτιλήνη με μικρή διάρκεια κ τώρα καλοκαιράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερό ιστορικό κ συνάμα καιρικό άρθρο!
    Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.
    Υ.Γ. Τι φθινόπωρο από όλες τις απόψεις συνεχίζει ακάθεκτο στα δυτικά ΒΔυτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλεγα πριν μια εβδομάδα ότι θα άναβαν θέρμανση στα ορεινά. Κι όμως κάποιοι ηλικιωμένοι άναψαν και στα πεδινά της β. χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο μη πας μακριά,στη δουλειά μου που βρίσκεται στον κάμπο του Αγρινίου τα τελευταία βράδια στο δωμάτιο όπου περνάω την βάρδια μου το κλιματιστικό δουλεύει φουλ στο ζεστό!
      Και πως να μη δουλέψει όταν οι ελάχιστες πέφτουν στους 10β στα πεδινά κ η υγρασία τσακίζει?
      Όλα δείχνουν ότι έχουμε αρκετές ακόμη μέρες με το ίδιο μοτίβο.
      Μεθαύριο είναι κ η μέρα μας (δυτικά κ βόρεια)κ αν κυριαρχήσει το σκηνικό που φαίνεται διόλου δεν το αποκλείω τα ψηλά βουνά να ξανά βάλουν χιόνι.

      Διαγραφή
    2. Ά συγνώμη για το απανωτό σχόλιο αλλά είχες δίκιο τελικά για την αισθητή πτώση θερμοκρασίας που προέβλεψες.
      Εγώ τόσο πολύ δεν το περίμενα.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι πρόβλεψη, φίλε Φώτη, είναι ας πούμε "ινδιάνικη εκτίμηση", όπως το ανέκδοτο, κάτι σαν τις ρήσεις της γιαγιάς Παρθένας, μόνο που αυτή ήταν Πόντια.

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφη αναδρομή στην άλωση της Πόλης και ωραία ανάλυση των καιρικών φαινομένων της εποχής.
    Περιμένουμε την συνέχεια.
    Στα του καιρού,πολλή υγρασία το πρωί,ήλιος με καλή θερμοκρασία που έφθασε τους 20-23 βαθμούς και από το μεσημέρι έως πριν λίγο καρδιοχτυπια καθώς μας περικύκλωσαν διαδοχικά κύματα τα οποία άφησαν 5λεπτες η 10λεπτες μπόρες,αλλά στις γύρω περιοχές και ειδικά στους κάμπους έριξε πολύ νερό.
    Ευτυχώς όμως δεν είχαμε ζημιές.
    Όταν σηκώνονται αυτά τα καταιγιδοφορα σύννεφα από τον Χλωμό(βουνό ΒΑ του Παρνασσού) πραγματικά σφίγγεται η καρδιά μου αφού "χτυπούν" κατευθείαν στο κάμπο τον δικό μας και της Θήβας.
    Αντε να δούμε τι θα γίνει και αύριο.
    Φώτη θερμοκρασίες γύρω από τους 10 βαθμούς έχει πρωί βράδυ και σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άλλη μία κρυα μέρα στην Άρτα..
    Οι βροχές περιοριστηκαν στα βουνα σήμερα.. Από Κυριακή πάλι βροχές στα χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ Ζιακοπουλε ευγενεστατε δασκαλε σας ευχαριστουμε για τα στοιχεια και ντοκουμεντα που αναφερεται στο σχολιο σαςΓια μενα που δεν εχω αυτη τη δυνατοτητα ειναι πραγματικος θυσαυρος και ουτε τα ειχα ξαναακουση Περα βεβαια απο θρυλους.και παραδοσεις προκειται για φυσικα φαινομενα.Περιμενω με.λαχταρα τη συνεχεια. Πατριωτη.σημερσ τιποτα!! Απο την κυριακη ελπιζω δε κατι.καλο Φιλε Χριστοδουλε δεν σε ξεχασα σλλα σημερα.αφιερωσα τη μετα στα εγγονακια μου που ειναι τα λουλουδακια της ζωης μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστούμε Δάσκαλε για την Ιστορική αναδρομή παυ κάνατε για την άλωση της πολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή