Οι νεφώσεις και οι τοπικοί άνεμοι θα καθορίσουν τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας


Η χώρα μας εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ασθενών ανέμων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της και την απουσία βροχών. Παράλληλα, στην κεντρική Μεσόγειο - Ν. Ιταλία, το ρεύμα αρχίζει να γίνεται Ν-ΝΔ σχεδόν σε όλα τα ύψη της τροπόσφαιρας (κατώτερης ατμόσφαιρας), με συνέπεια τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών αλλά και σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, η θερμοκρασία στη χώρα μας θα αρχίσει να ανεβαίνει και το τετραήμερο Παρασκευή 15/5 - Δευτέρα 18/5 θα φθάσει σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα (38-40οC). Σημειώνεται, πάντως, ότι στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές η παρουσία νεφώσεων -κατά κανόνα υψηλών- θα περιορίσει την άνοδο του υδραργύρου και ότι σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί άνεμοι θα είναι καθοριστικοί για το πού ακριβώς θα φθάσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Το πρωί τοπικές ομίχλες κυρίως στο Ιόνιο. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Β 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς. 

15 σχόλια:

  1. Η πιο στοχευμένη κ ρεαλιστική πρόγνωση επόμενων ημερών από τον δάσκαλο!
    Έτσι ακριβώς όπως τα λέει είναι.
    Το νέο αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τελικά η θερμοκρασία φαίνεται να πέφτει αργά κ βασανιστικά μέρα με τη μέρα την επόμενη εβδομάδα κ όχι τόσο απότομα όσο έδειχνε αρχικά.
    Πάντως αν κ τσίμπησε σε σχέση με χθές η θερμοκρασία λίγο στη περιοχή μου, αυτή δεν ξεπέρασε τους 31 κ κάτι μέγιστη στη πόλη κ τους 30,5 στη γειτονιά μου με πλήρη μάλιστα ηλιοφάνεια.
    Αρκετά ανεκτά προς στιγμήν θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε και πατριωτη Ματραλη ολσ δειχνουν οτι σπο 21 του μηνα.και μεχρι.της 26 πανω σπο την χωρα μας στρογγυλοκαθεται ψυχρη αερια λιμνη με προελευση απο βορειοκεντρικη Ευρωπη-Εαν ο καιρος βοηθηθει οπως και αυτο φαινεται απο καποιο χαμηλο με βροχες και βορειους ανεμους τοτε .στα βαρδουσια -γκιωνα-χελμο -παρνασσο πανω απο τα 2200m θα χιονισει σχεδον σιγουρα Καθε χρονο τον μαιο ενα χιονι σε αυτα τα βουνα το ριχνει!!!Την δεκαετεια του 1970
    στις15 μαιου πυκνο χιονι ειχρ καλυψει.μεχρι τα 1400m το παναχαικο.και το παναιτωλικο Απο την Γραμματικου το παναιτωλικο εχει εκπληκτικη θεα
    και απο την παλιοβουνα το παναχαικο!!!Κλεινοντας για 23 του μηνα βλεπω 4-6c στα 850HP
    Ελπιζω να μην γινουν ζημιες στις καλλιεργειες θα ειναι πολυ ασχημο Καλο απογευμα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοντινέ συντοπίτη φίλε από την Αχαΐα όντως κάτι φαίνεται για μετά τις 21 κ το έχω τόνισει από μέρες πριν για αυτή την πιθανότητα, όμως λόγω εποχής κ του ότι είμαστε σχετικά μακριά ακόμα δε μπορούμε να ξέρουμε την τελική έκβαση του καιρού.
      Εννοείτε ότι Μάη μήνα στο παρελθόν έχουν πέσει απότομα χιόνια από κακοκαιρίες εξπρές κ στο Παναχαϊκό κ στο Παναιτωλικό όπως κ στα ορεινά της Ηπείρου κ της υπόλοιπης κέντροβόρειας χώρας.
      Για φέτος δε ξέρουμε ακόμα.

      Διαγραφή
  3. Ανησυχώ για την δυναμική των αεριων μαζων ήδη από τα μέσα Μαϊου.Προοιωνιζουν ακόμη ισχυρότερες θερμές μεταφορές για το καλοκαίρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην τσιμπάτε,ας καθίσουμε να περιμένουμε τι ακολουθεί.
    Με την άθλια κυκλοφορία δεν το έχω για απίθανο να πλακώσουν παρακαλώ και 48αρια.
    Ακραίο εννοείται αλλά να σας δημιουργεί αίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τίτλος τα λέει όλα. Το θέμα είναι να γίνει και σωστή πρόγνωση αυτών των παραγόντων/λεπτομερειών που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σε ποια περιοχή και ποια μέρα θα καταφέρει να φτάσει υψηλότερα ο υδράργυρος.
    Κατά την άποψη μου η μέρα αυτή είναι το Σάββατο,θεωρώ οτι από τις μέρες Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο θα έχουμε την λιγότερη υψι-συννεφιά(cirrus-cirrostratus κ.τ.λ),θα υπάρχει σκόνη όχι τόσο πολύ στην ατμόσφαιρα αλλά θεωρώ πως το Σάββατο είναι η μέρα που το θερμόμετρο θα δείξει κόκκινο(περιοχές Αργολίδας,Λακωνίας,Λάρισας,Βοιωτίας λόγω και του καταβάτη λίβα νοτιοδυτικού) παρόλο που την Κυριακή οι θερμοκρασίες στα 850hpa είναι υψηλότερες,αλλά θεωρώ πως Κυριακή-Δευτέρα θα έχουμε πιο μουντό καιρό με περισσότερη σκόνη και αραιή νέφωση. Ιδιαίτερα ζεστές θα είναι και οι νύχτες με τα θερμόεμτρα σε πολλές περιοχές να μην πέφτουν ακόμα και κάτω από τους 28-30οC.

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεί την Τρίτη και την Τετάρτη να μην είχαμε την ζέστη της Δευτέρας,αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρήθηκαν και την νύχτα που ακόμη και στα 700-800 μέτρα δεν έπεσε κάτω απο τους 18 βαθμούς ,δηλ. Θερμοκρασίες καλοκαιριού.
    Βλέπω τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον στις κλειστές πεδιάδες να υπάρχουν δύσκολες συνθήκες,ελπίζω να μην έχουμε ζημιές.
    Χριστόδουλε δεν σε παρεξηγώ,ξέρω πως τρεχεις και εσυ αυτήν την εποχή,αλλά για να σε...τσιγκλισω λίγο,γιατί δεν γράφεις έστω και λίγα από αυτά που έλεγες στο μαγαζί του Λουκά προχθές το βράδυ;
    Όπως είπε και ο Φώτης μέχρι στιγμής,με εξαίρεση λίγο τον Απρίλιο,τα έχεις πάει περίφημα.Νομιζω πως καλό θα ήταν να αναφέρεις κάποια πράγματα.
    Στέλιος.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυξηση της θερμοκρασιας στα υψομετρα πανω απο 1500 μετρα Παναχαικο 1600-17C Παρνασσος 1950 μετρα-15 βαθμοι!!Αντιθετα πιο χαμηλα σε κλειστα οροπεδια η πεδιαδες του εσωτερικου εχουμε πιο χαμηλες θερμοκρασιες.!!!Αυτο δειχνει την θερμη μεταφορα που αρχιζει να ενισχυεται και φαινεται καλυτερα πανω απο τα 1450 μετρα στα 850HP H μικρη διαφορα με ιδιες συνθηκες καιρου σε πεδινα και ορεινα εχει σχεση και με την χαμηλη θερμοβαθμιδα του μαιου 0,47/100m Βεβαια οπου υπαρχουν ανεμοι καταβατες τυπου λιβα-φεν τοτε δημιουργουνται συνθηκες εντονης ανοδου της θερμοκρασιας Ετσι στον Ρωμανο Πατρας σημερα στις7 το πρωι25C σε υψομετρο περιπου 400 μετρα κσι σε Ανω Καστριτση παλι στην.Πατρα στα 550 μετρα περιπου 23βαθμοι!!Στις περιοχες αυτες τωρα φυσουν καταβατες ΜΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ Με αυτες τις.θερμοκρασιακες τιμες.οποια χιονια.υπαρχουν ακομα στα βουνα.κυριως της.κεντρικης χωρας θα εξαφανιστουν@@

      Διαγραφή
  7. Προς το παρόν έχουμε γλιτώσει-περιέργως- τη σκόνη εδώ στη Ρόδο, και οι θερμοκρασίες όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν γενικά ΟΚ ακόμα και στην "καυσωνολάγνα" Λίνδο, αφού και εκεί η θερμοκρασία μόνο προχθές έφτασε τους 27 βαθμούς. Σήμερα όμως "βαράνε τα όργανα" και εκεί με τη στροφή των ανέμων από ΝΑ σε πιο ΝΔ. Ηδη 30.5 και είναι 10 το πρωί (και ο μήνας Μάιος!). Πολύ πιο δροσερά τα πράγματα εδώ στην πόλη με 23 βαθμούς τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή την ώρα,Κωπαιδα ύψος.98 μέτρα 27,3 βαθμούς και Ζερικι ύψος.850 μέτρα 28,9 βαθμούς...απίστευτο.
    Φίλε Στέλιο αυτος ο Λουκάς τελικά είναι μεγάλος κουσουσιαρης(Που έλεγε ο Ζηκος) και δεν του ξαναλέω τίποτα.
    Κοίτα φίλε, όπως έλεγαν και παλιοί καλοί δημοσιογράφοι,είναι πράγματα που λέγονται πίσω από τις...κουρτίνες,αλλά δεν μεταφέρονται στο χαρτί,οπότε. .
    Ούτως ή άλλως τις εκτιμήσεις μου τις έχω πει εδώ και πολύ καιρό,δεν υπάρχει λόγος να αλλάξω κάτι παρά μόνο να ευχηθώ να πέσω παντελώς έξω,ειδάλλως....
    Καλημέρα σε όλους σας,έστω και αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς όπως τα λέτε κ. Ζιακοπουλε. Τρίκαλα 12.55 με υψηλή νέφωση έχει 28 βαθμούς 2 λιγότερο από χθες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν καταγεγραμμένες παρατηρήσεις για χιόνι στα πεδινά μας τον μήνα Μάιο. Επέμενε και το πίστευε ο παππούς μου πριν πολλές δεκαετίες όταν κουβεντιάσαμε τα του καιρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τον πιστεύω τον παππού σου meteorakias, διότι το είδα στις 05 Μαΐου του 1995 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, υψόμετρο 7.

      Διαγραφή
  10. Στα ίσα την...παίζει σήμερα την Κωπαιδα,μέχρι στιγμής τουλάχιστον,το Ζερικι.31,7 η Κωπαιδα και 31,6 μέγιστη το Ζερικι.
    Τα πρωτεία αυτή την στιγμή στο Καπαρελι 32,4 και από κοντά ή Θήβα 32,2 ένα σώμα μπροστά από την Λιβαδειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχετικά με τα περί θερμοκρασίας στα ορεινά και ημιορεινά που έγραψα προχθές, λόγω ΝΔ ρεύματος, σύμφωνα με το ΕΑΑ έχουμε στο Καρπενήσι τώρα 32C, όσο στην Αττικοβοιωτια! Στα παράλια του Σαρωνικού, η αύρα καλά κρατεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή