Καλοκαιρινά χιόνια στα ψηλά βουνά


Τέλη Μαΐου 2020. Τοπίο στον Όλυμπο σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων. 
Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Φώτη Ματραλή. 


Τα χιόνια στον Όλυμπο αυτή την εποχή δεν είναι ασυνήθιστα. Από όσα γνωρίζω, τα τελευταία 30 χρόνια στο βουνό έχει χιονίσει αρχές Ιουλίου (2006) και τέλη Αυγούστου (1995).  Ως γνωστόν, ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.918 μέτρων. Στα Βαλκάνια, ο Όλυμπος είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό κάτω από την κορυφή Μουσαλά της οροσειράς Ρίλα της ΝΔ Βουλγαρίας που έχει υψόμετρο 2.925 μέτρων. Τρίτη έρχεται η κορυφή Βίχρεν της οροσειράς του Πιρίν που βρίσκεται και αυτή στην ίδια περιοχή της Βουλγαρίας και έχει υψόμετρο 2.914 μέτρων.

Γράφοντας για καλοκαιρινά χιόνια στα ψηλά βουνά, θυμήθηκα μια πληροφορία καιρικού ενδιαφέροντος που μας άφησε ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Ιωάννης Βελισσαρίου. Ο  Βελισσαρίου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνευ όρων παράδοση των Ιωαννίνων στον ελληνικό στρατό και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Κρέσνα της Βουλγαρίας στις 12-7-1913, στο τελευταίο γράμμα που έστειλε από το μέτωπο προς τη γυναίκα του με ημερομηνία 9-7-1913, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι Βούλγαροι, κυνηγημένοι από τους ευζώνους του, κατέφυγαν στο απέναντι όρος με ύψος 2.661 μέτρων «το οποίο είναι στολισμένο με άφθονο χιόνι». Προφανώς, ο ήρωας των ηρώων ,όπως απεκλήθη, Ιωάννης Βελισσαρίου αναφερόταν σε κάποια από τις κορυφές του Πιρίν. Από μετεωρολογικής πλευράς, το γεγονός ότι στις 9 Ιουλίου (με το νέο ημερολόγιο στις 22 Ιουλίου) στο συγκεκριμένο βουνό υπήρχε άφθονο χιόνι είναι εντυπωσιακό!

14 σχόλια:

  1. Και μήπως έχουμε κ συνέχεια στον Όλυμπο?
    Πιθανόν.
    Ωραίο φθινοπωρινό σκηνικό κ σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία με βροχή κ καταιγίδα ήδη από τις προμεσημβρινές ώρες να συνεχίζει κ τη θερμοκρασία στους 16β.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλα βουνα.φιλοι μου κρατουν χιονι στις.βαθειες χαραδρες τους σχεδον.και τον Αυγουστο Αυτο ομως δεν ειναι χιονοστρωση φρεσκου χιονιου αλλα υπολοιματα.του χειμωνιατικου!!Περυσι τον αυγουστο τα λευκα ορη τηςΚρητης ειχαν χιονουρες Η Διρφυ της Ευβοιας στα μεσα.ιουνιου 1781 μετρα ειχε στιε χαραδρες της.πολυ.χιονι Ο χελμος τα βαρδουδια η γκιωνα ακομη και ο ταυγετος με τον ερυμανθο 2224 μετρα μεγαλες.χιονουρες ΡΕΚΟΡ ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ Πρωτη χιονοπτωση 27 Σεπτεμβριου!! Τελευταια χιονοπτωση 5 Ιουνιου Λυωσιμο τελευτσιων χιονουρων γυρω στις 5 Ιουλιου Αυτα βεβαια τις παλιες καλες εποχες Τωρα μεχρι αρχες Ιουνιου δεν υπαρχουν χιονια βεβαια στα ψηλα βουνα πανω.απο τα2600 μετρα μπορει να χιονισει και το καλοκαιριΠατριωτη σημερα.ελαχιστα πραγματα παρ ολο.που.η υφεση εμπαινε απο το κεντρικο Ιονιο και ο αριθμος των κεραυνων ηταν περιπου 6000 χιλιαδες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνωμη γ.παναχαικε,εννοεις οτι το χιονι της φωτογραφιας ειναι υπολειμματα χειμωνιατικου?(πανω στο ελατο!!) .Δεν νομιζω.Εαν οχι,αγνόησε το ερώτημά μου.Π.Α.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε σε εσάς και τη διαδικτυακή παρέα!
    Μετά από τόσες ημέρες καραντίνας, ανέβηκα το περασμένο ΣΚ για λίγες ημέρες στα πάτρια εδάφη της Αράχωβας.Ο καιρός με αποζημίωσε πλήρως.Αρκετές βροχές,αλλά και χιόνια με αξιόλογη για την εποχή χιονόστρωση στον γεροΠαρνασσό.Τα τελευταία χρόνια τέτοια περίοδο,θυμάμαι στον Παρνασσό χιονόπτωση με τη συνοδεία αστραπών και κεραυνών, στις 30/5/12.
    Καλή συνέχεια σε όλους και μιας και μπαίνουμε στον Ιούνιο, να ευχηθώ καλό καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές (το άγχος του πυροσβεστη)!
    Νίκος Δαλαρούγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό καλοκαίρι, Νίκο. Χωρίς πολλή δουλειά για σένα και τους λοιμωξιολόγους!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Στις 29/05/2012 ήμαστε ορειβασία στον Σμόλικα ηταν μια αρκετά βροχερή ημέρα και λίγο πριν την κορυφή άρχισε να χιονίζει μεσα σε λίγη ωρα άσπρισε η κορυφή του Σμόλικα.Ωραίες εικόνες έφερες στο μυαλο μου να σαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Δεν κατάφερε να βρέξει σήμερα.. Μόνο προς Γιάννενα έβρεξε.
    Τελευταία μέρα αυριο, για να δούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευκαιρίες θα υπάρχουν μέχρι την τετάρτη.

      Διαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΕ ανωνυμε δεν εννοω το χιονι της φωτογρσφιας του ΟΛΥΜΠΟΥ ως χειμωνιατικο γιατι φαινεται ολοφρεσκο Εννοω οτι αυτη την εποχη στα περισοτερα βουνα υπαρχουν μονο χιονουρες με γρηγορο.λιωσιμο Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ομως οπως και ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ εχουν το υψος για χιονοπτωση και το καλοκαιρι και ισως μονο τον Αυγουστο δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα!@ Παντως εφετος εκτος απο τα χιονια του Απριλη.και του Μαη που σε 4 με5 μερες λιωνουν τα χιονια ειδικα.πετυχαν στη.δυτικη.Ελλαδα αρνητικο ρεκορ Ευχαριστω για το σχολειο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. -Γ.παναχαικε φαινεσαι τοσο κατατοπισμενος γυρω απο τα βουνα και τα χιονια,που μαλλον δεν επρεπε να κανω το ερωτημα. - Για τα μαγιατικα χιονια να παραθεσω ενα λαικο στιχο "η αγαπη σου ειναι περαστικη σαν του Μαγιου το χιονι". -Ο Ταυγετος απο την πλευρα της Σπαρτης ειναι εντυπωσιακος.Με ολους τους καιρους ,πλην του βορειου ρευματος,μαζευει πολυ χιονι.Μαλιστα μου εχουν πει οτι σε καποια χαραδρα σχετικα χαμηλα ,συνηθως κραταει ολο το χρονο σε μορφη παγου .Πολυ παλια,λεει,οταν χρειαζονταν παγο,και για ιατρικους λογους,πηγαιναν με ζωα και εφερναν! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα σε όλους!Από τις 11:00 το πρωί σφοδρές καταιγίδες πλήττουν το νησί,θα φανεί το απόγευμα τι μέλει γενέσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή