Αριθμολαγνεία!


Προσωπικά δεν ασχολήθηκα ποτέ με το αν μια μέρα είναι ή δεν είναι ημέρα καύσωνα με βάση κάποια συγκεκριμένα θερμοκρασιακά κριτήρια. Περισσότερο με ενδιαφέρει η περίοδος εμφάνισης και η διάρκεια ενός θερμού κύματος, που κατά κανόνα είναι μεγαλύτερη των 2 ή 3 ημερών. Προφανώς, σημασία έχει και η ένταση του φαινομένου, η οποία, όμως, μας οδηγεί στο κυνήγι των βαθμών με ακρίβεια δεκάτου. 



Με αυτό το κυνήγι των βαθμών (αριθμολαγνεία) είναι ανώφελο να ασχοληθεί κάποιος όταν γνωρίζει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η θέση και η λειτουργία των μετεωρολογικών σταθμών δεν πληρούν τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και ότι ορισμένοι Α.Μ.Σ. δείχνουν υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας σε σχέση με τους παλαιότερους συμβατικούς μετεωρολογικούς σταθμούς. 

Χθες, για παράδειγμα, στη Λάρισα η μέγιστη θερμοκρασία ήταν κατά την ΕΜΥ 36.7 βαθμοί και κατά το ΕΑΑ 39,4 βαθμοί. Κάποιοι μου λένε να ηρεμήσω διότι είναι σωστές και οι δύο μετρήσεις. Ας είναι! Θα πάψω ακόμα να ανησυχώ και για την κατάχρηση της λέξεως «πρωτοφανές», για την οποία οι δάσκαλοί μου στην ΕΜΥ μού έλεγαν ότι θέλεις πολλών δεκαετιών στοιχεία για να την εκστομίζεις!

36 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε, με βρίσκετε σύμφωνο στη συντριπτική πλειοψηφία των λεγομένων σας. Ωστόσο, εσείς ο ίδιος έχετε πολλές φορές εκφράσει τη μεγάλη σας ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και το ρυθμό της, η οποία ήδη λαμβάνει χώρα και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο ως προς αυτό το σκέλος (της κλ. αλλαγής). Αφού όλα αυτά ισχύουν, δεν είναι αρκετά λογικό η -ομολογουμένως- πομπώδης και ... "ζόρικη" λέξη "πρωτοφανές"να διατυπώνεται και να ακούγεται όλο και περισσότερο; Δυστυχώς νομίζω ότι τα "πρωτοφανή" και σπάνια που συμβαίνουν, συμβαίνουν γιατί απλά ... έφτασαν. Ήρθε η ώρα τους, δυστυχώς, κι έχει έρθει και η ώρα που βιώνουμε την κλιματική αλλαγή, την οποία τόσο τακτικά τονίζατε και ξανατονίζατε και κρούατε κώδωνες ... εις ώτα μή ακουόντων... Φοβάμαι ότι όλα είναι διαφορετικά και θα γίνουν ακόμα περισσότερο από εδώ και πέρα.

    Υ.Γ.: Δεν αμφισβητώ πιθανό λάθος στο Μ.Σ. του ΕΑΑ της Λάρισας και δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ωστόσο βιώνουμε ακραίο κύμα ζέστης για μέσα Μαΐου και κάποια από όσα θα δούμε σε θερμοκρασίες ανά την επικράτεια θα είναι πρωτόγνωρα και γιατί όχι πρωτοφανή...

    Τάσος από Ημαθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Θα προσπαθήσω να γράψω ένα άρθρο για το πώς το τωρινό ακραίο θερμό κύμα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
      -Στην κλιματολογία οι χαρακτηρισμοί και τα συμπεράσματα βασίζονται σε ελεγμένα στοιχεία τουλάχιστον 30 ετών.

      Διαγραφή
  2. Αυτος της ΕΜΥ ειναι 6 χιλιομετρα πιο ανατολικα απο αυτον του ΕΑΑ(6ο Γενικό Λύκειο Λάρισας). Και αρα ειναι 6 χιλιομετρα πιο κοντα στην θαλασσα. Στην κρυα θαλασσα του Μαΐου.
    Και, αυτος του ΕΑΑ, επιβλεπεται απο τον γνωστη και σχολιαστικο Βασίλη Πανάκογλου οποτε εγω θα τον εμπιστευομουν τον σταθμο ως προς τις τιμες του και θα εψαχνα να βρω την εξηγηση στους ανεμους(σε συνδιασμο με την κρυα θαλασσα του Μαΐου) οπως εδειξε για ακομα μια φορα σε αλλες περιοχες και η χθεσινη μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το 6ο Λύκειο σε ευθεία γραμή βρίσκεται περίπου 2-2,5 χλμ Δ-ΝΔ του κέντρου της Λάρισας και το ΑΤΑ περίπου 1-1,5 χλμ Α-ΒΑ αυτού, η ίδια η πόλη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ μακριά από τη θάλασσα. Διορθώστε με, αν κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    2. Έχει βγει ανακοίνωση από το αστεροσκοπείο Αθηνών oτι λόγω του κορωνoιού έχει μείνει πίσω η συντήρηση των σταθμών. Την φετινή άνοιξη πρέπει να γίνει συντήρηση στο σταθμό εδώ στη Λάρισα και δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει σταματήσει το ανεμιστηράκι τον τελευταίο καιρό και να έχουμε αυτές τις πολύ μεγάλες καθημερινές διαφορές.

      Όπως και να έχει τώρα πια έχουν περάσει 10 -11 χρόνια λειτουργίας και φαίνεται ότι υπάρχει μία διαφορά 0,5 έως 1,5 βαθμούς στη μέση μέγιστη κάθε μήνα μεταξύ των δύο μετεωρολογικών σταθμών.

      Επίσης η πληθώρα μετεωρολογικών σταθμών που έχουμε γύρω από τη Λάρισα δείχνει ότι και πάλι ο σταθμός στο αεροδρόμιο μετράει μικρότερη θερμοκρασία από τους 4 σταθμούς που υπάρχουν στην ύπαιθρο γύρω από την πόλη και σε παρόμοιο υψόμετρο.

      Ευελπιστώ ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει η συντήρηση ώστε αν έχει σταματήσει το ανεμιστηράκι να δουλεύει να αλλαχθεί. Λόγω φόρτου εργασίας και κάποιων προβλημάτων που έχω δεν μπόρεσα να πάω καθόλου να το τσεκάρω μιας και είναι και τα σχολεία κλειστά.

      Διαγραφή
    3. Για τον Απριλιο ειχαμε μεση μεγιστη
      ΕΜΥ 19,0
      Πλατυκαμπος πολυ κοντα στην ΕΜΥ 19,8
      Χαλκη πολυ κοντα στην ΕΜΥ 20,3
      Εγω στο ΑΤΑ 20,7
      ΕΑΑ στα δυτικα 21,4 (μαλλον τσιμπαει λιγο)
      Πλατανουλια ΒΔ της πολης 19,8
      Νεσσωνας ΒΑ της πολης 19,8
      Ολοι οι σταθμοι ειναι εντος 12-13χμ απο την ΕΜΥ και σε υψομετρα 68-90m ενω ΕΜΥ ειναι στα 74μ.
      Ξεκιναμε απο ενα +0,8°C δηλαδη σε σχεση με οποιονδηποτε αλλο σταθμο στα περιξ. Δεν μπορει ολοι να πανε λαθος και να μην δουλευουν τα ανεμιστηρακια.

      Διαγραφή
  3. Μολις βλεπω απο τον σταθμο της εμυ, 40 στην ν.φιλαδελφεια!!! Μαλλον εγινε και επισημα το ρεκορ.
    Αλεξανδρος μητσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μεγάλο καύσωνα του Ιουνίου του 2007, αλλά και αργότερα, στη Ν. Φιλαδέλφεια, λειτουργούσαν, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, ο επανδρωμένος και ο αυτοματος μετεωρολογικός σταθμός. Σε μόνιμη βάση, ο αυτόματος έδειχνε θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά ένα βαθμό υψηλότερες.
      Ασφαλώς, δεν μπορούμε να γυρίσουμε στους επανδρωμένους σταθμούς. Το αναφέρω όμως σαν ένα στοιχείο αναφορικά με το πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε συγκρίσεις με το παρελθόν, όταν οι παρατηρήσεις δεν είναι ομογενοποιημένες.

      Διαγραφή
    2. Ετσι ειναι δασκαλε. Λογικα ομως θα πρεπει να καταγραφει αυτη η θερμοκρασια αφου η εμυ ειναι η επισημος φορεας.

      Διαγραφή
    3. το ρεκορ για μαιο θα εννοεις.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ κι εγώ ότι υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε σταθμούς που δεν τηρο6ν βασικά κριτήρια.... Για παράδειγμα, ο σταθμός του ΑΓΡΙΝΙΟΥ (υπό την επίβλεψη του ΕΑΑ και τη φιλοξενία από το Πανεπιστήμιο Αγρινίου) βρίσκεται στη ταράτσα του κτιρίου. Επίσης, ο σταθμός της ΕΜΥ που υπήρχε στο αεροδρόμιο της πόλης δεν υφίσταται πια. Να σημειώσω ότι οι μετρήσεις του σταθμού της ΕΜΥ ήταν πάντα από τις υψηλότερες στην Ελλάδα... Τώρα πια όχι, με βάσει τον σταθμό του ΕΑΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας....

    ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ
    ΑΓΡΙΝΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε κ συντοπίτη Παναγιώτη καλησπέρα.
      Έχεις δίκιο ως προς τους σταθμούς που αναφέρεις, πολλές φορές η συντήρηση αυτών παίζει μεγάλο ρόλο ως προς τον ρεαλισμό των αποτελεσμάτων.
      Σήμερα παρόλο τη θολούρα αγγίξαμε προς το απόγευμα τους 37 βαθμούς στον επίσημο σταθμό του πανεπιστημίου Αγρινίου.
      Νομίζω όμως κ το έχω ξανά πει ότι τα πιο δύσκολα στο νομό μας κ όχι μόνο θα τα έχουμε αύριο κ μεθαύριο.
      Πάντως Παναγιώτη εγώ έχω την άποψη ότι μεγάλο ρόλο παίζει κ η τοποθεσία του κάθε σταθμού.
      Δλδ θεωρώ λογικό ένας σταθμός στον κάμπο μίας ηπειρωτικής η απάνεμης περιοχής να έχει υψηλότερη θερμοκρασία από μια άλλη που μπορεί να βρίσκεται μεν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα αλλά λόγω άλλων παραμέτρων να δείχνει λιγότερο.
      Επειδή διαθέτω σπίτι μου καινούριο ηλεκτρονικό θερμόμετρο ακριβείας(μένω όπως ξέρεις σε ύψωμα της πόλης) όταν στο Αγρίνιο έγραφε 37 στο σπίτι μου έγραφε 36, οπότε δε θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα στον συγκεκριμένο σταθμό.
      Επίσης παραπλανητικές είναι κ οι θερμοκρασίες των σταθμών στους κάμπους.Για παράδειγμα σήμερα τα ξημερώματα στον κάμπο του Αγρινίου είχαμε κάτω από 16β ελάχιστη(ψύχρα θα το έλεγα)στην πόλη 18 κ κάτι κ στη γειτονιά μου την ίδια ώρα 20,5(θερμός αέρας που κρατάει στα πιο ψηλά δλδ).
      Οπότε όλα εξηγούνται,με τον δάσκαλο να έχει χίλια δίκια στο όρο αριθμολαγνία.
      Στην τελική,κ λόγω πολύ χαμηλών τιμών υγρασίας στα δυτικά,εγώ θα πω ότι δεν είχαμε καύσωνα επειδή τα βράδια δρόσιζε κ δεν πήγε πάνω από 37,ο Μακεδόνας θα πει τα δικά του,ο νησιώτης άλλα κ ο Λαρισαίος η ο Βοιωτός μία από τα ίδια.
      Το ζουμί τής υπόθεσης είναι ότι κανένας δε περίμενε τόσο θερμό κύμα από Μάη μήνα πανελλαδικά,τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες για εμάς τους λεπτομερής...

      Διαγραφή
    2. Μία διόρθωση στην τελευταία φράση μου, όπου εννοούσα ότι η ζέστη που βιώνουμε είναι μάλλον πρωτόγνωρη.
      Στο ότι κανένας δε το περίμενε έχω άδικο καθώς ο Χριστόδουλος μαζί με τον μοναχό του Παπαηλία μας είχαν προϊδεάσει πολύ καιρό πριν για καυτό Μάιο!
      Υ.Γ. Πρώτη μέρα για φέτος που δεν έχει δροσίσει αρκετά τέτοια ώρα ακόμη κ στον κάμπο μας.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, γνωρίζει κάποιος σε ποια σημεία της Φλώρινας είναι τοποθετημένοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ και της ΕΜΥ (τοποθεσία, απόσταση από την πόλη); Ρωτώ γιατί το τελευταίο διάστημα έχει τοποθετηθεί και δεύτερος σταθμός του ΕΑΑ στα δυτικά της πόλης (1ο ΓΕΛ) με αξιοσημείωτες διαφορές προς τα επάνω (ελάχιστη σήμερα της ΕΜΥ 11 βαθμούς, ο ένας του ΕΑΑ 13 βαθμούς ενώ ο νέος του ΕΑΑ 17 βαθμούς κλπ).
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Δημήτρη είστε δηκτικός όσο πρέπει και ακριβολόγος εκεί που πρέπει. Συμφωνώ απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι μου οι της ΕΜΥ, φίλοι μου οι του Αστεροσκοπείου, φίλοι μου ο Σάκης και ο Κλέαρχος, αλλά φιλτάτη η μετεωρολογική αλήθεια!
    Ευχαριστώ πολύ, Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ριον 31βαθμοι στο κεντρο και27 στην παραλια στις5 το απογευμα!!!Παναχαικο 1588 μετρα 26βαθμοι.Πατρα στα γυρω προαστεια πειπου36 βαθμοι και στην πολη στον ισκιο κοντα στο λιμανι29 βαθμοι Μεγιστη στο κεντρο του ριου στις 4 και30 μονο 32 βαθμοι. Παρνασσος στα 1950 26 βαθμοι.Εδω τουλαχιστον δεν βλεπω θερμοκρασιες ουτε 37 βαθμους Τα προγνωστικα μοντελλα δειχνουν χαμηλοτερες Τ στα 850 ΗΡ Φιλε Ματραλη εχεις απολυτο δικιο παλι εκαναν κολοτουμπα για την πτωση της θερμοκρασιας Μικροτερη πτωση απο οτι αναμαιναμε και οχι μονο αυτο αλλα η θερμη.μαζα στο.Μαροκο απο τις 23 του μηνα θα αρχισει να μας επηρεαζει Το μετεο δινει σημερα 0,2mm βροχης μαλλον το νερο της υγρασιας μετρησε!! Αποκλειεται να εριξε σταγονα.Τα περισσοτερα καναλια ειναι κοντα στο να φερουν την καταστροφη Ελεος πλεον Συγχαρητιρια στην κυρια Νικολεττα Ζισκοπουλου που εβαλε.με την σταρατη κσι τεκμηριομενη προγνωση τα πραγματα στην σωστη τους θεση Φιλε Χριστοδουλε ποια ειναι η λυση κουιζ?Γεια σε ολους.και καλο και οσο γινεται δροσερο διημερο τουλαχιστον χωρις κουνουπια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο σημείο που γράφετε:θα πάψω ακομα να ανησυχω......
    επρεπε να ειχατε γραψει:θα πάψω ακομα να χρησιμοποιω.....
    (διεκρινα εκφραστικο λαθος και θεωρησα υποχρεωση μου να συμβουλεψω για διορθωση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τι λέτε. Αν θυμάμαι καλά, τη λέξη "πρωτοφανές" ή τη λέξη "ρεκόρ" για λίγα χρόνια δεν τις χρησιμοποιώ. Προτιμώ τις λέξεις "σπάνιο" ή "εξαιρετικά σπάνιο" φαινόμενο. Όμως, με ενοχλεί που συχνά χάνεται το μέτρο στην επικοινωνία μας με τους πολίτες!

      Διαγραφή
  10. Τα ίδια διαβάζαμε και το 2017 για τις Μοίρες, μεχρι που μπηκαν 3 σταθμοί στην περιοχή και το λύσαμε το θέμα. Στο ίδιο έργο θεατές, δυστυχώς! Καλή συνέχεια σε όλους και όσοι έχουν απορία για το πως, που και με ποιες προϋποθέσεις λειτουργούν οι σταθμοι του ΕΑΑ μπορούν απλά να μας ρωτήσουν μέσω των καναλιών επικοινωνίας που έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου, Κώστα. Έχω βγει πλέον στην κορυφή του λόφου -λόγω ηλικίας για να μην παρεξηγηθώ- και μπορώ να δω στο μέτρο που μου επιτρέπουν η εμπειρία και το μυαλό μου τη μεγάλη εικόνα στο μετεωρολογικό κάμπο της σύγχρονης εποχής. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Αστεροσκοπείο που δημιούργησε ένα αξιόλογης πυκνότητας δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και με αυτό τον τρόπο μάθαμε πολλούς τοπικούς καιρούς της πατρίδας μας που ως τώρα αγνοούσαμε. Όμως, επίτρεψέ μου, να έχω: (α) τις αμφιβολίες μου για την ακρίβεια ορισμένων από τους σταθμούς κυρίως όταν οι μετρήσεις τους χρησιμοποιούνται για διαχρονικές συγκρίσεις και επιστημονικά συμπεράσματα και (β) τις αντιρρήσεις μου για τον τρόπο που παρέχεται η μετεωρολογική ενημέρωση προς τους πολίτες σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.

      Διαγραφή
    2. Ως απλο χρηστης του ιντερνετ και λατρης της μετεωρολογιας να κανω ενα σχολιο για τους σταθμους του Αστεροσκοπειου....

      Προσωπικα θεωρω πολυ μεγαλη υποθεση και πραγματικα συγχαρητηρια και απο μενα στο Αστεροσκοπειο Αθηνων και meteo.gr (τους ανθρωπους εννοειται) για αυτο το μεγαλο δικτυο και την παροχη των πληροφοριων τους και στο ευρυ κοινο....

      οπου μαζι με την δορυφορικη εικονα και απο την σελιδα meteo.gr meteomaps/index αλλα και απο καποιες γνωστες οπως πχ την eumetview και οχι μονο, με αυτες τις πληροφοριες βγαζω την αποφαση την βραδυνη για την προβλεψη της επομενης μερας, καθως και με της τελευταιας στιγμης το πρωι πριν βγω απο το σπιτι, για το πιο μαθηματικο μοντελο προγνωσης απο αυτα που χρησιμοποιω προσωπικα (ας τα αναφερω, ECMWF, ARPEGE, BOLAM, κυριως αυτα, καπου καπου μεσα χωνεται και το HIRLAM FMI) ειναι πιο κοντα στην προβλεψη για τα δεδομενα της τρεχουσας ημερας των τελευταιων 24ωρων... και επειδη μετακινουμαι πολυ με μοτοσυκλετα με ενδιαφερει η μεγαλη ακριβεια στην προβλεψη για βροχη και δυνατους ανεμους μεχρι σε ΤΟΠΙΚΟ επιπεδο διαδρομης λιγων χιλιομετρων... και ετσι ποτε δεν εχω εκτεθει στον εαυτο μου τα 3 τελευταια χρονια...

      καθως ακομα εν μερη και για την προβλεψη σκονης μεσω meteo.gr meteomaps/index και macc-raq-op.meteo.fr/ (copernicus) και με την δορυφορικη εικονα near live view και με τους 2 σταθμους που εχω βρει απο το meteo.gr για PM10 σωματιδια σε Μεθωνη και Χανια (εχει και αλλους?).... δυστυχως ο σταθμος της Κρητης δεν λειτουργει τελευταια, φανταζομαι δεν εχει επισκευαστει λογο κορονοίου?... ελπιζω συντομα σε επαναλειτουργια του.... οι σταθμοι του Αστεροσκοπειου (meteo.gr) και η προσβαση και απο εμας σε ολο αυτο το δικτυο μεσω των σελιδων του ειναι πραγματικη σωτηρια.

      ο ναυτικος.

      Διαγραφή
    3. Γι'αυτό δεν μπήγε ποτέ η μετεοκοινότητα σε αυτή την χώρα μπροστά γιατί μια ζωή η ΕΜΥ και το ΕΑΑ δεν κάτσανε να συνεργαστούνε μαζί αλλά ο ένας έβλεπε ανταγωνιστικά τον άλλον αντί να συνεργαστούν Ε.Α.Α,Ε.Μ.Υ και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι("το ίδιο και εμείς") για το κοινό καλό όλων και την σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Κατά την ταπεινή μου άποψη το Ε.Α.Α έχει καλύψει μεγάλο μέρος της χώρας με σταθμούς και μπράβο του αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει και συντήρηση όσο το δυνατόν γίνεται (το καταλαβαίνω οτι έχει ανοίξει πολύ το δίκτυο και είναι πολλοί οι σταθμοί και οι πόροι λίγοι) . Προφανώς και δεν είναι όλοι οι σταθμοί ,για παράδειγμα στην Αττική, τέλειοι-αξιόπιστοι καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κάποιων μεμονωμένων σταθμών που γράφουν λιγότερο ή περισσότερο υετό ή μπορεί να "τσιμπάνε" θερμοκρασιακά λόγω του fan που ίσως να έχει σταματήσει. Όσον αφορά την Ε.Μ.Υ δεν μπορώ να πω με σιγουριά οτι υπάρχει συντήρηση όλων των παραδοσιακών σταθμών με τους κλωβούς αντίστοιχα και δεν γνωρίζω την αξιοπιστία των στοιχείων-μετρήσεων.

      Φιλικά,

      Ι.Κ.

      Διαγραφή
  11. 22:40 κ η θερμοκρασία Μυτιλήνη στους 27 βαθμούς κελσίου, εχθές 3 το ξημέρωμα είχαμε 20 βαθμούς κελσίου. Σύμφωνα κ με τις προγνώσεις η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 25 βαθμούς κελσίου. Μοναδικές στιγμές εντελώς.Θα έχουμε να θυμόμαστε η θα είναι συχνό φαινόμενο;Κ ζιακοπουλε περιμένω την ανάλυση που λέγατε το πρωί για την κλιματική αλλαγή,με βάση δεδομένων την τελευταία τριακονταετία.Ο πατέρας μου είναι 73 χρονών ανάλογο καύσωνα μέσα Μαίου δεν θυμάται.... Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους του μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σημερα ,Σαββατο, απο "φυλακης πρωιας" μεχρι περιπου "περι λυχνων αφας" βρισκομουν σε ενα εξοχικο στη Δυτικη Κορινθια ,υψομ. περ.550-600 μετρα.Εγω,η συντροφος τη ζωης μου,η χλωριδα και η πανιδα,πλην ανθρωπων.Οχι ραδιοφωνο ,οχι τηλεοραση ,οχι υπολογιστης,οχι θερμομετρο.Τις αισθησεις μας μονο. Καιρος "ελαφρως νεφελωδης,εξ υψηλων λεπτων νεφων",για να θυμηθω τα παλαι ποτε δελτια της Ε.Μ.Υ. Το πρωι απολαυστικος υγιεινος περιπατος (για τους αριθμολαγνους, 115 βηματα/λεπτο επι 40 λεπτα) .Τις θερμες ωρες η ζεστη αρκετη, αλλα υποφερτη ,ιδιαιτερα στη σκια.Συζητησαμε, διαβασαμε......στοχαστηκαμε (και για τα του κλιματος).Περασαμε πολυ ωραια.Γυρισαμε το σουρουπο στην παραλια ,και σε λιγο ανοιξα τον Η.Υ. στη γνωστη σελιδα με τα καιρικα,και οχι μονο .Διαβασα ολα τα σχολια.Αριθμοι,αριθμοι ,αριθμοι.....,προς τερψιν ,για αλλους λογους, του....Πυθαγορα!Ενιωσα μια ...απελπισια .Ισως λογω των προηγηθεντων της ημερας,ισως λογω παλαιοτερων εμπειριων σε μετρησεις και αριθμους,και μαλιστα σε ενα ευαισθητο πεδιο,στο ανθρωπινο I.Q. kai ιδιως των εφηβων.
    Δασκαλε μου αρεσε ιδιαιτερα η Αριστοτελικη τοποθετηση-απαντηση σας.Και να σκεφθει κανεις οτι ο Αριστοτελης αναφεροταν σε ενα Πλατωνα!.
    Υ.Γ.Τωρα αν θεσει καποιος το ερωτημα (διαχρονικο) "τι ουν εστιν αληθεια ?" ,αυτο ειναι αλλης ταξεως ζητημα. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευγενεστατε και αγσπητε Π.Α οκαθε ανθρωπος εκφρσζεται και νοιωθει διαφορετικα απο τον αλλο Πως να το κανουμε.η.γενικη εκφραση της μετεωρολογιας.ειναι με αριθμους οπως ταχυτητα του ανεμου.παχος χιονιου υψος βροχης υψος κυματων υψομετρο παγοποιησης καιτο σπουδαιοτερο η θερμοκρασια Γιαυτο λοιπον περιλαμβανοντσι στσ κειμενα.ολων των φιλων μας.και.στα δικσ μου αριθμοι γιατι η μετρωρολογια.οπως ξερεις δεν ειναι περιγραφικη αλλα εμπεριεχειπολλα μαθημστικα τυπους πολλους κσι αριθμητικσ.μοντελλα.Συγγνωμη για την αναφορα που εκανα.και. λογω της ωρας αλλα δεν ειναι για υπνο αποψε γιατι η νυχτα ειναι.πολυ ζεστη!@@ Καληνυχτα. απο το Ριον κσι μακαρι ναπορουσα και εγω να.βρισκομουνα σε καποιο βουνο για δροσια καιγαργαρα νερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε γεροντα παν-αχαικε (και οχι απλα αχαικε) ευχαριστω για τους φιλοφρονες λογους και τους ανταποδιδω.Συμφωνω γενικα μαζι σου .Παντως εγω,παιρνοντας αφορμη απο τον τιτλο του κειμενου του δασκαλου,αναφερομουν οχι στην αριθμοχρησια,αλλα στην αριθμολαγνεια η στην αριθμοθηρια.Αλλωστε σκοπιμα μνημονευσα τον Πυθαγορα, ο οποιος θεωρουσε τους αριθμους ουσια του κοσμου.Να εισαι καλα.Π.Α.
      Υ.Γ. 1)Απο το σπιτι μου καθημερινα εχω οπτικη συντροφια τμημα του Παναχαικου ορους.Δεν ξερω αν ανηκει στη νεωτερη ορογενεση,οποτε θα αυξανεται το υψος του και θα μπορεσει καποτε να συμπληρωσει τα λιγα μετρα που του λειπουν για να πιασει τα 2000!.-
      Υ.Γ.2)Δασκαλε ουδεμια εκφραστικη διαμαρτια.Εγω αντιθετως διεκρινα και μια λανθανουσα λεπτη ειρωνεια (ενδεδειγμενη).-Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Ακομα και αν ξεχασουμε τους μετεωρολογικους σταθμους και δουμε μόνο την θερμη μεταφορα ψηλοτερα στην (κρισιμη) σταθμη των 850 hPa πχ, βλεπουμε οτι η θερμη αυτη εισβολη ειναι κυριολεκτικα εξωπραγματικη για την Ελλαδα και για την εποχη σε συνοπτικο επιπεδο!!!!

    Πχ η θερμη μεταφορα στην σταθμη των 850 hPa(1500 μετρα περιπου, που αποτελει κρισιμη σταθμη προγνωστικα αφου ειναι κυριως η σταθμη που κοιταμε για να δουμε τις θερμες μεταφορες σε συνοπτικο επιπεδο χωρις αυτες να επηρεαζονται απο την θερμανση του ηλιου) και οχι μόνο, αποτελει οχι απλως την μεγαλυτερη θερμη εισβολη στα 850 hPa ολων των εποχων αλλά αποτελει μια πρωτογνωρη θερμη μεταφορα για τα δεδομενα της Ελλαδας για τον Μάιο!!

    Οπως φαινεται στο παρακατω διαγραμμα που περιεχει τις μεγαλυτερες θερμες μεταφορες σε συνοπτικο επιπεδο στα 850 hPa απο το 1900, δειχνοντας τις θερμοκρασιες στα 850 hPa για την Αθήνα για τον μηνα Μάιο(απο στοιχεια NOAA reanalysis 20thC V3 και για τις επομενες 4 ημερες απο στοιχεια του μοντελου GFS για την τωρινη).
    https://www.meteology.gr/wp-content/uploads/2020/05/afhjdsakja78979.png

    Νομιζω οτι βιωνουμε ΑΜΕΣΑ καποια απο τα αποτελεσματα της κλιματικης αλλαγης χωρις να χρειαζεται να περιμενουμε 30ετιες για να τα δουμε. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αναφερω οτι το 1969 το αφησα απο εξω αφου μπηκε μεσα στον Ιουνιο(συν τις 2 τελευταιες μερες του Μαΐου).

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα, η Χαλκίδα απέφυγε την υπερβολική ζέστη όχι όμως και την «απαίσια» σκόνη.
    Όσο αφορά τα θερμόμετρα ακριβείας, θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση, αφού στην εργασία μου χρησιμοποιώ όργανα μέτρησης.
    Τα όργανα και δη τα ηλεκτρονικά έφεραν μεγάλη ακρίβεια στις μετρήσεις αλλά το σημαντικότερο είναι η αξιοπιστία τους.
    Τι να το κάνω το δεύτερο δεκαδικό στην μέτρηση, όταν η ίδια η μέτρηση απέχει μονάδες από την πραγματικότητα.
    Το κόστος διακρίβωσης και πιστοποίησης ηλεκτρονικών οργάνων είναι αρκετά υψηλό και θα ήθελα να το αποφύγω, όμως, μια λάθος ένδειξη (υψηλής κατά τα άλλα ακρίβειας) θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα κα εντυπώσεις.
    Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, τόσο για τις καταστάσεις όσο και για τις εγκαταστάσεις με τις οποίες ασχολούμαι στην εργασία μου.
    Θυμάμαι τον καθηγητή μου, όταν του πήγαινα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας που δεν του «άρεσαν» (με ολοκαίνουργιο ακριβοπληρωμένο ψηφιακό θερμόμετρο), από πειράματα ψύξης υγρών, μου έλεγε, πάρε και μέτρα με το υδραργυρικό από την ντουλάπα, το οποίο κατά βάση ήταν μουσειακό όργανο επίδειξης σε πρωτοετείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θερμοκρασίες σήμερα 17/5 για Αθήνα:

    freemeteo.gr :22-34
    www.meteo.gr : 26-38
    emy : 20-38,39
    accuwather : 16-34

    Προφανώς, αν και δεν το αναφέρουν όλοι, οι θερμοκρασίες αφορούν το κέντρο της πόλης. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής (βόρεια - νότια - παραθαλλάσια κλπ) οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα. Ποιά θα είναι, λοιπόν, η μέγιστη σήμερα στο κέντρο της Αθήνας οεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εμένα πάντως που έβαλα ψηφιακό θερμόμετρο ακίδας μεταλλικής (που συνήθως αυτό χρησιμοποιείτε σε μαγειρική κρέας ψητό ποτά καφές Κ.λ.π ) παρ´όλα αυτά το έχω τεστάρει και σε μέτρηση σώματος μασχάλη μαζί με κλινικό θερμόμετρο υδραργύρου και έδειξε με απόλυτη ακρίβεια και το υδραργυρικό και το ακίδας ακριβώς την ίδια ένδειξη με ακρίβεια δεκάτου του βαθμού καλύτερα να χρησημοποιώ το ακίδας σε σκιερό σημείο γιατί με το μεγάλο καύσωνα του 2017 30/6 &1/7 είχα ξεχάσει το υδραργυρικο έξω και ξεπέρασε τους 42 και έσπασε μεγάλη φρίκη μα κυρίως ρύπανση από υδράργυρο ευτυχώς τα μάζεψα εγκέρως από την αυλή με το ακίδας δεν έχω να φοβάμαι τίποτα γιατί μετράει από -50 ως 300 τα πάντα αρκεί να τοποθετείται σε σωστό σημείο με θέα το βορά σε σκιερό μέρος και σε ύψος περίπου 1,70 μέτρα από το έδαφος και θα μετράει ισάξια με τα μετεωρολογικά χωρίς αποκλίσεις σήμερα Κυριακή έπιασα για λίγο τοπικά 37-37,5 βαθμούς Αγ.δημητριος μπραχάμι αττικής περίπου 70 μέτρα υψόμετρο ενώ χθες Σάββατο έδειξε το πολύ 35,5 σήμερα είχαμε μίνι καύσωνα χθες όχι να δούμε και η Δευτέρα τι θα δείξει να επισημάνω ότι η περιοχή μου βρίσκεται σχετικά κοντά στην θάλασσα περίπου 3,5 με 5 χιλιόμετρα οπότε λίγο να το γυρίσει σε νοτιά και το πιάνει θαλάσσια αύρα οπότε πευτει ενώ με το δυτικό βόρειο δυτικό άνεμο έχουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες όταν η διεύθυνση ανέμου είναι στις 280μοιρες τότε έχουμε ξηρό καταβατη Λίβα όταν γυρίζει νότια 180 160μοιρες τότε φουλ υγρασία και 28-30ο δύσκολα πάει παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Oλοι σχεδόν οι σταθμοί είναι αναξιοπιστοι και ειδικά στα θερμά κύματα γράφουν 2-5 βαθμούς πάνω. Διάβασα και τον Κο Κολυδα, διαβάζω και τον Κο Ζισκοπουλο, είδα επίσης και πανεπιστημιακούς να λένε το ίδιο.
    Τώρα με το θέμα κλιματική αλλαγή συνέχεια συνέχεια, έχει κουράσει. Και ομιλώ για την πολιτική κλιματική αλλαγή και την φρενίτιδα εκατομμυρίων γύρω της. Για να δούμε τι θα λένε όλοι αυτοί με το solar minimum πλέον που είναι επί θύρσος, αν δεν έχουμε μπει μέσα.

    Με τιμή,
    Νικ Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή