Αστάθεια και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες


Βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια κινείται νότια, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) ο καιρός στη χώρα μας να είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές της. Κατά τα άλλα, οι βορείων διευθύνσεων άνεμοι μόνο στο Ιόνιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τετάρτη (27/5), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων όχι μόνο στα ηπειρωτικά αλλά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Την Πέμπτη (28/5) και κυρίως την Παρασκευή (29/5), ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση με τις βροχές να περιορίζονται στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Τρίτη, 26 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο και πιθανώς στην ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.      

18 σχόλια:

  1. Το παλικάρι με τα 48άρια τέλος του μήνα που είναι; Εξαφανίστηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παλικάρι με τα 48αρια έχει να απαντήσει πως τα όσα εξέθετε εξυπακούονταν πως προϋπόθεση πρώτα-πρώτα ήταν να διατηρούνταν η άθλια ατμοσφαιρική κυκλοφορία των προηγούμενων ημερών.
      Αλλά όταν όμως γράφει το σχόλιο του οι άλλοι το υποβαθμίζουν και το απαξιώνουν χωρίς να το δίνουν την πρέπουσα σημασία και βάρος που το αναλογεί.
      Να δίνονται προσοχή στα γραφόμενα του καθενός που μπαίνει να σχολιάζει αντιμετωπίζοντας τα με του ίδιου βαθμού σοβαρότητας.
      Καθώς όταν χτυπάει η Σπάρτη και το Ηράκλειο 41άρια με σκόνη και συννεφιά και με θερμοκρασία 25 βαθμοί(στάθμη 850hpa)τότε με 29 βαθμούς (850hpa)χωρίς συννεφιά σκόνη και υγρασία είναι εξωπραγματικά αυτά που γράφω;
      Λέω πράγματα που βγαίνουν μέσω απλής σκέψης χωρίς να κάθομαι να αναλύω την θεωρία της σχετικότητας.


      *καλοπροαίρετο το σχόλιο μου χωρίς δόση υπεροψίας και ειρωνείας.

      Διαγραφή
    2. Εξωπραγματικο δεν ειναι τιποτα.Εξωπραγματικη ειναι μονον η επι γης αιωνιοτητα.Τη σκοπιμοτητα εγω δεν καταλαβαινω,και μαλιστα την εμπλοκη ενος γνωστου και σοβαρου μετεωρολογου.Να δωσω εναν πολυ πιθανο τιτλο? Ο Δ.Ζιακοπουλος δ ε ν α π ο κ λ ε ι ε ι 50αρια στο τελος του μηνα !!. Και αντε μετα.......Π.Α.
      Υ.Γ. Δασκαλε συγγνωμη για την αυτεπαγγελτη συνηγορια.Π.Α.-

      Διαγραφή
    3. Και θα έρθουν και τα 45αρια πιο μετά. Όπως και το 2017. Μετά τον - επίσης με καύσωνα - Μάη του 2017. Ο καιρός κύκλους κάνει.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Γιατι φιλε Αρτινε?δεν εβρεξε τις προαλλες στην Αρτα?στην Πρεβεζα εγινε χαμος!δεν επηρεαστηκατε?

      Διαγραφή
    2. Λίγο έβρεξε... Μέ τέτοια ξηρασία που φάγαμε φέτος θέλει πολυ νερό ακόμα γιά να χορτάσει η γη...

      Διαγραφή
    3. Πράγματι, χρειαζόταν περισσότερη βροχή και στη Θεσπρωτία και στην Άρτα.

      Διαγραφή
  3. Και τώρα που ο ελατος ήταν στα ξεκινήματα τα κομπια άρχισαν να στάζουν μελι. Ζατς η πεθερά. Όλη την εβδομάδα μπορες και γιδες στα ορεινά.
    Μπας και φτιάξει την ερχόμενη εβδομάδα αν έχει μείνει τίποτα όρθιο να δουλέψουν τα μελίσσια διαφορετικά την έχουμε άσχημα. Όλα κόντρα.

    Γιώργος- Ορεινά τρικαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που κολλάει τώρα η πεθερά;

      Διαγραφή
    2. Θα ανοίξει η ρίγανη σε κανα μήνα..

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος 7:27
      Παντού κολλάει η πεθερά άστα . χαχαχα.
      ----
      Φίλε Αρτινέ η ρίγανη και το περδικάκι που έχουμε προς τα μέρη μου είναι για αργότερα μετά τα έλατα . Φτιάχνουμε τα μελίσσια για να τα ρίξουμε στα πεύκα. Και αν βραχεί ειδικά το περδικάκι παίρνουμε καλά μέλια.
      Εμείς υστερούμε σε ρείκια και κουμαριές.
      ------------

      Ρίχνει βροχή μέτριας έντασης εδώ κάνα 2ωρο η θερμοκρασία έχει πέσει σε φθινοπωρινά επίπεδα.
      Από τον αφύσικο μαγιάτικο καύσωνα στο...μαγιάτικο φθινόπωρο.

      Διαγραφή
  4. Ο καιρός κάνει γυρίσματα, η φύση αυτήν την εποχή είναι πανέμορφη και οι φωτογραφίες των φίλων του μπλογκ όαση για τα ματάκια των μπετόνπληκτων.
    Τι σας λείπει και αρχίζετε τοπικιστικά σχόλια και τρομοκρατικά καιρικά μελλούμενα.
    Όλα τα είχαμε τον τελευταίο καιρό, η γκρίνια και η βλακεία μας έλειπε.
    Όσο αφορά τους ανωνύμους με τις σπόντες τους, θα θυμίσω μια παροιμία της γιαγιάς «Θέλει η ……άνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει».
    Καλό βράδυ από την Χαλκίδα που άρχισε να βρέχει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ολοι οι τοποι εχουν τις ομορφιες τους ειται με υποκειμενικα ειται με αντικειμενικα κριτηρια Ο καθε ενας απο μας ομως λατρευει και νοιωθει ομορφα πιο πολυ με τον τοπο του Ετσι ειμαι και εγω!! Αυτο ομως δεν πρεπει να ανατρεπει τις ισσοροπειες σε αυτα που λεμε και γραφουμε Σεβασμος πανω απο ολα γιατι ο καθε τοπος ειναι μοναδικος Ετσι και με τα βουνα!!Λατρευω το παναχαικο και τον ονομαζω πολυτιμο.φιλο μου Αυτον αντικρυσσα πρωτα απο ολα οταν ο πατερας μου με ειχε στον ωμο του και με γυριζε σαν ανθρωπος της φυσης στις ομορφιες του Πολλες φορες τον εχω περπετεισει και εχω χαθει στις ομορφιες του Υπαρχουν χιλιαδες βουνα πιο ψηλα ,πιο αγρια πιο ασχημα Ομως για μενα αυτο ειναι το ομορφοτερο βουνο γιατι αυτο ειναι το ΒΟΥΝΟ ΜΟΥ!!! Επισεις οταν ολοι μας δινουμε στοιχεια για καιρικες παρατηρησεις καλο θα ειναι να τα κουβεντιαζουμε καλοπροαιρετα και να μην.τα σχολιαζουμε αρνητικα η ειρωνικα γιατι ο καθε ενας απο εμας ξερει πολυ περισσοτερα δεδομενα γθα τον τοπο του απο τους αλλους Φιλε Χριστοδουλε καλωςμας ξαναρθες Βρεχει σημερα στα μερη σου εδω ουτε σταγονα Περιμενο το κουιζ!!!Πατριωτη Φωτη αυριο ισως κατι κανει και στο στενο επιτελους Φωκιδα και Βοιωτια σημερα εχει βροχη Εδω παμε για 50 περιπου ημερες αβρεχες Το αναφερω και πολλοι φιλοι μου απαντουν σαν να ειμαι εξωγηινος Δεν πειραζει εσυ που εισαι Αιτωλοακαρνανας και κατεχεις την περιοχη ξερεις Κυρα Βγεννα- Γιορλλα-Κουτουπας-Τριανταφυλλια -Αννινος-Πλατανι πανεμορφες κορυφες του Παναιτωλικου Εχεις δικαιο για τον ΟΛΥΜΠΟ ομως πολυ αγριος και πανεμορφος ειναι ο Ερυμανθος και τα Βαρδουσια Καλο βραδυ σε ολους και καλες βροχες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά σήμερα μπαίνουμε κ εμείς στο παιχνίδι φίλε Παναχαϊκέ.
      Η περιοχή μου φαντάζει πιο εύκολη αύριο κ την Τετάρτη λόγω ορογραφίας κ τοπικών παραγόντων(μακριά από θάλασσα).
      Η Αχαΐα είναι πολύ δύσκολη στην πρόγνωση αλλά νομίζω ότι τις θερμές κ νυχτερινές ώρες αύριο κ κυρίως την Τετάρτη όλο κ κάτι θα βγάλει εκτός από τα ορεινά κ στα πιο παράκτια τμήματα,με τοπικό κ πάλι χαρακτήρα.
      Το μόνο σίγουρο είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε φθινοπωρινά επίπεδα που θα την φέρει για την περιοχή μας κ τον πατραϊκό ο γνωστός ψυχρός κ σχετικά ενισχυμένος δυτικός άνεμος.

      Διαγραφή
  6. Όλη μέρα είχαμε δροσιά,το μεσημέρι έριξε μια μπόρα 10 λεπτών, πήγε να ανοίξει για λιγο,αλλά από τις 6 φόρτωσε για τα καλά και με δυνατά αστραποβροντα ξεκίνησε να βρέχει δυνατά και συνοδεία ισχυρών ανέμων γύρω στις 8 παρά.
    Τώρα βρέχει συνεχόμενα με αυξομειώσεις και κατά διαστήματα έντονα αστραποβροντα.
    Καθισμένος στην βεράντα απολαμβάνω το όμορφο σκηνικό και διαβάζω όλες τις αναρτήσεις του δασκάλου και τα σχόλια τα δικά σας.
    Αμπέλια και ελιές στον κάμπο έχουν σχεδόν τελείωσει μεψτην ανθοφορία και δεν υπάρχει πρόβλημα αντιθέτως στα πιο ψηλά ή ανθοφορία είναι στα φόρτε της και εκεί ίσως υπάρχει ζημιά,ελπίζω όσο το δυνατόν μικρότερη.
    Φίλοι μου μην μπαίνετε σε διαδικασία να προσπαθήτε να δείτε πιο είναι το ομορφότερο βουνό,το κάθε ένα έχει την δική του χάρη,αρκεί να μπορεί κάποιος να τα περπατήσει και μόνο τότε θα καταλάβει την ομορφιά του κάθε βουνού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από μικρό με γοήτευαν οι μαγιάτικες μπόρες- καταιγίδες! Εκεί που καταμεσήμερο έσκαγε ο τζίτζικας, ξαφνικά από το πουθενά ακουγόταν αστραπή και σε λίγα λεπτά έπιανε μπόρα που κάλυπτε σαν κουρτίονα κινούμενη συγκεκριμένη περιοχή... ποτάμι το νερό στον Χολαργό, στεγνοί οι δρόμοι στο Νέο Ψυχικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαβάζοντας όλες τις αναρτήσεις του δασκάλου και τα σχόλια τα δικά σας των τελευταίων ημερών(μέσα σε ένα όμορφο σκηνικό φθινοπωρινου τύπου με την βροχή να συνεχίζει έως πολύ αργά την νυχτα)χαίρομαι πολύ για μια ακόμη φορά που ειμαι και εγώ μέλος αυτής της ομάδας και που με πρωτεργάτη τον δάσκαλο μας και συνεπικουρούμενος από πολλούς φίλους που κατέχουν όχι μόνο τα της μετεωρολογιας αλλά και γενικών γνώσεων θέματα,μπορώ να αποκτήσω ένα ακόμη "πτυχίο" μέσα σε αυτό το ανοικτό Πανεπιστήμιο Ζωής...
    Όμορφες ιστορίες και φοβερά σχόλια από όλους,επιστημονικά δεδομένα και λαογραφικά κείμενα που είναι όλα άριστα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
    Αυτή είναι πάνω-κάτω και η δική μου αντίληψη,σε όλα όσα,εκατοντάδες η και χιλιάδες χρόνια,λαογραφικά στοιχεία με τα οποία πορευοταν η ανθρωπότητα,σε πόσα από αυτά υπαρχει η οχι επιστημονική βάση καθώς πολλά από αυτά σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να υιοθετούνται και μάλιστα να έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.
    Φυσικά,παρολο την χρηση τους απο παρά πολλούς ανθρώπους, δεν γίνεται με τίποτα να αντικαταστήσουν την επιστήμη.
    Ο καλός μου φίλος και άριστος χημικός οινολογος,που έχοντας ασχοληθεί για πολλά χρόνια και έχοντας γυρίσει όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω τις δουλειάς του και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους του είδους του,δεν μπορεί να μην νιώθει δεος πραγματικά πως μπορεί ο παππούς του με ένα αβγό να μετράει με ακρίβεια εκατοστού πόσα γραδα(βαθμους)έχει ο μουστος και μάλιστα το δείχνει σε βίντεο στους ανά τον κόσμο συναδέλφους,ή πως μπορούμε με έναν πολύ απλό τρόπο να σταματήσουμε την βραση του γούστου και να κάνουμε ημιγλυκο κρασί χωρίς χημικά μέσα.
    Αυτό τι σημαίνει,πως πρέπει να παραμερίσουμε την κορυφαία επιστήμη της χημείας ή οινολογιας και να μετραμε τα πάντα με τα αβγά;
    Ας πάμε λοιπόν και στην λύση του κουίζ,το οποίο έχει να κάνει με αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ,τον καιρό.
    Υπάρχουν πολλά σημάδια η και πράγματα που μπορούν να μας "δείξουν" την τάση του καιρού για μικρό η μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Ένα από αυτά βρίσκεται μέσα στα οικήματα μικρά η μεγάλα,στο σπίτι εφόσον είναι μονοκατοικία απλά είναι πολύ εύκολο να το εντοπίσει κάποιος.
    Αυτό φυσικά έχει να κάνει με το έδαφος κατά κύριο λόγο και με το νερό κατά δεύτερον.
    Σας είχα μιλήσει παλιά για τον "σύγχρονο"Κυρο Γρανάζη που έχουμε στο χωριό μου και που πιτσιρικάς για το χαρτζιλίκι μου πήγαινα και τον βοηθούσα.
    Ο Πλάτωνας,αυτό είναι το όνομα του,είχε ανακαλύψει και είχε σχεδιάσει απίστευτα πράγματα και στα δικά μου μάτια,ήταν ο εφευρέτης της ενεργειακής θέρμανσης, καθώς σε αυτόν πρώτα γνώρισα τα σημερινά ενεργειακά τζάκια και καυστηρες.
    Αυτός λοιπόν με όσα πειράματα έκανε κάθε τόσο,μου είχε πει τον τρόπο που μπορούμε να δούμε την τάση του καιρού για τι προσεχές διάστημα,δηλαδή αν ο καιρός θα ζεστάνει η θα κρυώσει.
    Το νερό μου έλεγε,όταν έρχεται στην παροχή του σπιτιού,είναι γειωμενο και μια παροχή(βρύση)μέσα στο σπίτι παίζει το ρόλο της γείωσης οπως ακριβώς η ΔΕΗ γειωνει την παροχή του ρεύματος.
    Ας πούμε μου λέει,ότι το νερό έχει π.χ,θερμοκρασία 15 βαθμούς,όταν ο καιρός τείνει να κρυώσει το νερό γίνεται πιο κρύο και το αντίθετο όταν τείνει να ζεσταθεί.
    Όσο πιο κρύο ή ζεστό γίνεται το νερό,τόσο πιο πολυ κρύος η ζεστός επικρατεί ο καιρός των επόμενων ημερών.
    Όσο παράξενο και αν φαίνεται κατι τέτοιο,συνεχίζει να λειτουργεί σε απίστευτα μεγάλο βαθμό.
    Τώρα πως γίνεται αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω και ούτε φυσικά να το εξηγήσω.
    Φυσικά με αυτό και με πολλά άλλα πράγματα που υπάρχουν ολογυρα,δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την επιστήμη της μετεωρολογιας,της φυσικής και των μαθηματικών και προς θεού τις επίσημες προβλέψεις των φορέων.

    Όπως ανέφερε ο δάσκαλος,βλέποντας στον Υμηττό κάποια σημάδια μπορούσαν να βγάλουν συμπεράσματα αν βρέξει ή οχι.
    Το γιατί συμβαίνει και με ποιον τρόπο συμβαίνει το κάθε φαινόμενο,θα μέσω το εξηγήσει η επιστήμη της μετεωρολογιας και ειδικοί επί του θέματος,όλα τα άλλα είναι απλώς εκτιμήσεις.
    Ζητώ συγγνώμη που κούρασα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή