Ενδείξεις περιορισμού της αστάθειας


Ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα εξακολουθούν να λιμνάζουν πάνω από την περιοχή μας, με συνέπεια τη διατήρηση της αστάθειας κυρίως στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η  θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε επίπεδα κατά 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Επισημαίνεται ότι οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές δεν είναι σπάνιες για το μήνα Μάιο, αλλά η αυξημένη συχνότητα και το μέγεθός τους αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κλιματικού συστήματος. Αναφορικά με την προοπτική του καιρού στην περιοχή μας, όλα δείχνουν ότι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (29-30/5) η αστάθεια θα περιοριστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις Β-ΒΑ περιοχές της και τα φαινόμενα πλέον θα εκδηλώνονται τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 με 4 βαθμούς.


Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 23 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Β. Αιγαίο και την Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς. 

14 σχόλια:

  1. Άσχετο με τον καιρό (weather), αλλά σχετικό με τους καιρούς (the times). Ο επίλογος του ωραίου ανθρώπου και επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα στη χθεσινή του ενημέρωση θύμισε το «λιτή ζωή και ήρεμη σκέψη» του παρεξηγημένου από τις θρησκείες Επίκουρου. Αν δεν τα πάτε καλά με τη φιλοσοφική σκέψη του Επίκουρου, θα βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Όλα έχουν ειπωθεί εδώ και 23 και πλέον αιώνες στην Ακαδημία, το Λύκειο και τον Κήπο της αρχαίας Αθήνας και όπως έλεγε ο Νίτσε, αυτά που ακολούθησαν ήταν απομιμήσεις ή καρικατούρες αυτών που διδάσκονταν από τους μεγάλους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.
    Γυρίζοντας στην αρχή του σχολίου μου, σας θυμίζω ότι οι Εγγλέζοι χρησιμοποιούν άλλη λέξη για τον καιρό και άλλη για τους καιρούς (εποχές) και μερικές φορές έπιασα τον εαυτό μου να τους ζηλεύει λίγο. Την ίδια στιγμή, όμως, θυμάμαι τα «μετέωρα» του Αριστοτέλη που τα δώσαμε σε όλες τις γλώσσες και ηρεμώ!
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον να έρθει το καλοκαίρι. Η χρυσή εποχή των φτωχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://images.meteociel.fr/im/7569/srkelaria3_jen0.jpg Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, σε περίπτωση που θέλετε να ανεβάσετε τη φωτογραφία. Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε βλέπω ότι δεν αναφέρεται καθόλου την Κυριακή που δείχνει δυνατή μέρα έντονης αστάθειας για τα δυτικά τμήματα τής χώρας.
    Υπάρχει ακόμη σοβαρή διχογνωμία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δασκαλε ,στα Επικούρεια κελεύσματα,προτάγματα και επιταγές υπαρχει συμπόρευση με εναν αλλο ωραιο επιστήμονα του θετικου κλαδου πρωτογενώς,ο οποιος κινειται μεταξυ οπλισμένου σκυροδέματος,γλωσσικης συγκροτησης και φιλοσοφικου στοχασμου.Τον Θεοδοση Τασιο.
    Μετα τον Μ.Αλεξανδρο καταλυεται η κλειστη κοινωνικη και διοικητικη δομη της "πολεως κρατους"και ακολουθουν τα χαοτικα,για τοτε,Ελληνιστικα βασιλεια.Ο ανθρωπος χανει τη σιγουρια, την ασφαλεια ,την πυξιδα που του παρειχε, εν τινι μέτρω,η πολις-κρατος.Τα παντα ειναι ρευστα και συγκεχυμενα.Αναζητει ηρεμια ,γαληνη ,ανακουφιση ,αναπαυση.Σαυτο το αιτημα ερχονται να δωσουν απαντηση ,με τον τροπο τους,φιλοσοφικα ρευματα,οπως Επικούρειοι, ,Στωικοί,Κυνικοι,Σκεπτικοι κ.ά.
    Μεσα σαυτο το κλιμα,στην ακμη του Imperium Romanum επι Οκταβιανου Αυγούστου,εμφανιστηκε ο Χριστος ,ο οποιος απηυθυνε προσκληση " Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμενοι καγώ αναπαύσω υμάς".Και ακολουθησε ο,τι ακολουθησε......
    Υ.Γ.1) Ο Επικουρος και ο Κηπος απο τοτε εγιναν στοχος διαβολης.....
    Υ.Γ.2) Δασκαλε και εγω βρισκω υπεροχο τον καθηγητη Σ. Τσιοδρα.Ως προς το επιστημονικο ,το πραγμα....βοά.Ως προς το ανθρωπινο, εκτος πολλων αλλων,εδω βρισκει ισχύ η αρχαια ρηση "οία η μορφή,τοιάδε και η ψυχή.-Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε. Να προσθέσω ότι για μένα ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος και επιστήμονας, ένας σύγχρονος Λεονάρντο Ντα Βίντσι!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, για όσους δεν είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν από κοντά σε διαλέξεις, η πλατφόρμα του mathesis παρέχει δωρεάν μια εκπληκτική διάλεξη του για την αρχαία ελληνική τεχνολογία.

      Διαγραφή
  6. Πατριωτη το θεμα τερματισε.ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ Με εχει πικρανει αυτο γιατι επιμενω για τελειως.διαφορετικη.περιοχη εδω.και στο τελος.θα.γινω και γραφικοςΑυτο δεν μπορει καποιος.που στην.περιοχη του.βρεχει μετο.τουλουμι να το .καταλαβει Βλεπω και εγω οτι και ο δασκαλος.εχει.δισταγμο.για.την προβλεψη της κυριακης ενω τα στοιχεια.δειχνουν εντονη ασταθεια κυριως στην περιοχη.μας Εαν δεν επαληθευτουν ουτε τοτε τοτε.παμε.για.πρωτοβροχια τον σεπτεμβρη!!!Ευχομαι να μην.βγει.αυτο το σεναριο Χιονισε στον χελμο και στην ψηλοτερη.κορυφη του ερυμανθου ενω στο παναχαικο πανω σπο τα 1880.μετρα και με θερμοκρασια γυρω στους 2 βαθμους με ελαχιστοτατα φαινομενα ειχε.κατι σαν.αχνη Τελος χτεςτην νυχτα για 3 ακριβως λεπτα εριξε μια μπορα με χοντροσταγονες και μετα τελος Βοιωτια-Φθιωτιδα'-Αττικη -και Μαγνησια μαζι με την Ευβοια πραγματικος χειμωνας!!! Κυριε.Ζιακοπουλε.εαν εχετε χρονο εξηγειστε μας σας.παρακαλω.για.αυτη την ελλειψη δυναμικης για βροχη.στην.περιοχη.της ΒΔ πελοπονησου που οπως καταλαβαινω δρν ειναι η θαλασσα.γιατι στις αλλες.περιοχες.με.θαλασσα εβρεξε παρα πολυ!!!!Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξ Αγρινίου και Πατρών φίλοι, την Κυριακή δεν παίζει μόνο η θερμική αστάθεια. Υπάρχει και μια τραφούλα που θα παίξει ρόλο. Έτσι, θέλω μία μέρα ακόμα να δω πώς θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση. Όσο για την αιτία που αυτές τις μέρες δεν βρέχει πολύ στη ΒΔ Πελοπόννησο, χωρίς έρευνα δεν μπορώ να απαντήσω.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι δάσκαλε για αυτό κ αναμένουμε τι ακριβώς θα συμβεί στα μέρη μας την Κυριακή.
      Μέσα στη ΒΔ Πελοπόννησο είναι κ η Ηλεία που επίσης δεν δέχθηκε κάτι από φαινόμενα αυτές τις μέρες.
      Όλοι οι υπόλοιποι λίγο η πολύ κάτι πήραν κ θα παίρνουν.

      Διαγραφή
  7. Από το πρωί επικράτησε βαρύς και κρύος καιρός με καλή ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης απο τις 8 -11 και μετά έως τις 13 περίπου μικρά διαστήματα με ψιλιβοχρο.
    Όλη μέρα όμως είχε δυνατό ΒΔ άνεμο και η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 8-12,χειμωνιάτικο σκηνικό δηλαδή.
    Ο Παρνασσός έβαλε αρκετό χιόνι και φάνηκε καθαρά λίγο πριν δύσει ο ήλιος και καθάρισε ο ουρανός.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο αυτό φίλε Λευτέρη, ευχαριστώ.
    Τώρα στα του καιρού,η θερμοκρασία έπεσε το πρωί στους 8 βαθμούς, αλλά μετά ανέβηκε αισθητά.
    Αυτά που έδειξε το φεγγάρι εχθές το βράδυ προκαλούν φόβο,αυτά που έχει "σηκωσει"εδω και λίγη ώρα προκαλούν τρόμο,ελπίζω να μην έχουμε ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αστραπες και βροντες τωρα και τεραστιοι σωρειτωμελανιες πανω σπο την Ναυπακτο.κσι το ριγανη.με.κινηση ΝΔ προς Ριον. Κατι μου φαινεται οτι αλλαζει.επιτελους!!!Θα.επανελθω.παλι αργοτερσ αν.τελικα βρεξειπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιτελους εβρεξε καλουτσικα αφου προηγηθηκε εντονο διαστημα με αστραπες και βροντες!!Η θερμοκρασια επεσε συμαντικα Αυτη τι στιγμη σοβαρη καταιγιδα δερνει το παναχαικο!! Μεγαλη βροχομανα η ναυπακτια τελικα .Ολες τις μερες τα συννεφα κινουνταν με τη φορα του αερα σημερα ομως πηγαιναν αντιθετα γι'αυτο ειπα οτι κατι αλλαξε Φιλε Φωτη επεσεςδιαννα για εδω.αρχιζω.και αισιοδοξω για κατι καλο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή