Μάιος, ο και Χαλαζιάς αποκαλούμενος!


Ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια κινείται Ν-ΝΑ και τις απογευματινές -βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη Β. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη). Η θερμοκρασία στη Β. Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι υψηλότερες τιμές αναμένονται στην Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησος, όπου ο υδράργυρος θα ανέβει στους 28 και ίσως τοπικά στους 29 βαθμούς. Την Πέμπτη (7/5), τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Πάντως, τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι σταδιακά από βορρά προς νότο θα γίνουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (8/5), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη Δ. Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο (9-10/5), δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές - βραδινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές το απόγευμα - βράδυ στη Θεσσαλία. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το βράδυ στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ασθενείς και το βράδυ ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς.       

5 σχόλια:

  1. Λευτέρη και Χριστόδουλε κάτι ακόμα.Η νέα τάση,ας το πούμε έτσι,της καλλιέγειας αμπελιών είναι η εξής.Αφήνουμε το αμπέλι να ρυθμίσει μόνο του το φορτίο του και να προσαρμόσει την βλάστηση αναλόγως.Για να γίνει αυτό όμως πρέπει σταδιακά να διακοπεί εντελώς η χημική λίπανση,η άρδευση αν τα χώματα το επιτρέπουν και το έδαφος να μένει σχεδόν ακαλλιέργητο.Η συγκαλλιέργεια άλλων φυτών,η ύπαρξη των μονοετών,χωρίς να ενοχλούν και η βιολογική επιβάλλονται.Σκεφτόμαστε δηλαδή το αμπέλι σαν ένα δασικό δέντρο που επιβιώνει μόνο του.
    Δεν ξέρω αν το έχω αναφέρει αλλά έχω σπουδάσει οινολογία και έχω δουλέψει λίγο σαν οινολόγος.Αυτό που με κέρδισε όμως είναι η φύση και το αμπέλι,ένα φυτό με απίστευτη νοημοσύνη.
    Ζητώ συγνώμη αν τελευταία αλλοιώνω συνεχώς τον μετεωρολογικό χαρακτήρα του μπλογκ..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε ευχαριστω.Μαλλον καποιο κλικ διελαθεν.mea culpa.Ως προς το θεμα δυο λογια ετεροχρονισμενα. - Ο πολεμος και η Τροια υπηρξαν.Μαλιστα η Τροια του Πριαμου ειναι η εβδομη κατα σειραν στο ιδιο μερος. - Ο Μυκηναικος πολιτισμος (Αχαιοι) ειναι ο πρωτος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ πολιτισμος.Υπεχωρησε και κατεστραφη μετα την καθοδο των Δωριεων (γυρω στο 1100 π.χ.),οι οποιοι υπερτερουσαν διοτι κυριως κατειχαν τη γνωση της χρησης του σιδηρου.Παντως και τα 4 φυλα ,Αχαιοι-Δωριεις-Ιωνες-Αιολεις,ησαν Ινδοευρωπαικης καταγωγης και ανηκαν στην ιδια εθνοτητα,την Ελληνικη.
    Βρισκονταν σε αντιπαλοτητα,αλλα αναγνωριζονταν ως συγγενεις.Συνεκτικοι δεσμοι το ομαιμον,το ομογλωσσον,το ομοθρησκον,τα ομοτροπα ηθη. - Η συμπλοκη ιστορικων και μετεωκλιματικων στοιχειων ανδιαφερουσα και γοητευτικη .Στην Αυλιδα εγω ειχα μεινει στην εκδοχη της απνοιας......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε θα σταματήσει αυτός ο μαΐστρος τέλος πάντων, μας έχει τρελάνει εδώ στην Ερατεινή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με θερμοκρασίες 20-22°C στα ensembles στη στάθμη των 850hPa πάνω από την Ελλάδα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (και εφόσον επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις - άρα ας μην το... δένουμε και κόμπο), φαίνεται να πλησιάζουν τα πρώτα 30άρια+ της χρονιάς (η ανηφόρα στην οποία αναφέρθηκε και ο δάσκαλος). Ο καιρός φαίνεται πάντως να χωριζει την Ευρώπη στα δύο την επόμενη εβδομάδα: η κεντρική και βόρεια θα είναι στα -περίπου- μπλε και η νοτιοανατολική θα ειναι στα κόκκινα.

    Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Δημήτρη,η νέα τάση της καλλιέργειας του αμπελιού που αναφέρεις,είναι για μένα λίγο παλιά,καθώς με γείτονα μου αμπελουργο και γεωπόνο μαζί,τα έχουμε δοκιμάσει σχεδόν όλα εδώ και 15-20 χρόνια.
    Τα μόνα μονοετή φυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το αμπέλι συμπέραναμε ότι ήταν η βρώμη και το αγριοτριφυλλο.Παρολα αυτά όμως και παρόλο που φυσικά έχουμε σταματήσει την χημική λίπανση για Τα προαναφερθέντα χρονια και υπόλοιπ νερό σε χώματα που όντως μπορούσαν να παράξουν χωρίς αυτό καλύτερη ποιότητα,το τελικό αποτέλεσμα ήταν να ξαναγυρίσουμε στην πρακτική των πατεράδων μας και των παππούδων μας γιατί διαπιστώσαμε ότι το αμπέλι θέλει,βαθύ σκάψιμο στον κορμό,βαθιά αρωση στο πλάι,καλό ξεβλαστωμα η βλαστολογημα με αποτέλεσμα τον καλό αερισμό του,όχι ραντισματα χωρίς λόγο και το θειάφι με την θειοχαλκινη σε σκόνη να είναι ότι καλύτερο.
    Κάποτε ρώτησα έναν οινοποιο εάν πρέπει να κάνουμε απολασπωση στο κρασί η οχι.Εκείνος με ρώτησε με την σειρά να του πω τι επαγγέλλεται και του είπα οινοποιός.Πανω απ'όλα μου λέει ειμαι εμπορας και για να κάνω απολασπωση σε 2.500 τονους κρασί ενώ έχω μεγάλο κοστολόγιο σημαίνει ότι ΠΡΕΠΕΙ να το κανω.
    Αυτό το πρέπει λοιπόν φίλε μου σημαίνει ότι καλές οι οποίες τάσεις υπάρχουν ή θα υπάρξουν,αλλά επειδή η καλλιέργεια του αμπελιού είναι πολλών χιλιάδων ετών,η πράξη δείχνει ότι ΠΡΈΠΕΙ να ακολουθείται μια πεπατημένη.
    Ορθώς αναφέρεις ότι η αμπελος είναι φυτό με απίστευτη νοημοσύνη και φυσικά έτσι είναι γι'αυτό και θέλει να ακούει φωνές,τραγούδια και προπαντός να βλέπει το "αφεντικό" του,κάθε μέρα αν είναι δυνατόν,μόνο να τον βλέπει και να ακούει να του λέει Καλημέρα.
    Και για το τερματισω,εκτός ότι είναι μαχι με την ελιά ιερά δέντρα καθώς συμβάλουν στην εξέλιξη του ανθρώπου,είναι το μόνο φυτό που μπορείς να ερωτοτροπεις μαζί του και όταν φθάσεις σε αυτό το σημείο τότε θα εκπλαγείς από όσα θα νιώσεις.
    Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση αυτή που δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το βήμα καθώς όπως σωστά έγραψες ίσως κουράζουν τους φίλους του μπλογκ.
    Ζητώ και εγώ από την μεριά μου συγγνώμη.
    Στα του καιρού τώρα,παρόλο τον δυνατό ΔΝΔ η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και στην Κωπαιδα ξεπέρασε τους 30 βαθμούς,ενώ τους πλησίασε στα Οινόφυτα(29,4)Και στην Λιβαδειά(29,2).

    ΑπάντησηΔιαγραφή