Καιρικά σκαμπανεβάσματα


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη Ν-ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΔ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί ΒΔ ανέμους στην περιοχή μας με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τετάρτη (6/5), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται κυρίως τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Την Πέμπτη (7/5), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και τα νότια διαμερίσματα της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (8/5) μόνο το απόγευμα στην ορεινή ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι ισχυροί Β-ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα περιοριστούν στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.   

Τρίτη, 5 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις στα ΒΑ. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 25 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς. 

10 σχόλια:

  1. Μια ημέρα που πραγματικά θυμίζει φθινόπωρο είναι η σημερινή εδώ στη Ρόδο. Δύο κύματα καταιγίδων μας επηρέασαν (το δεύτερο είναι αυτή τη στιγμή εν εξελίξει). Ωραίες ανάσες δροσιάς, και ωραία σκαμπανεβάσματα εν όψει του ξηρού (εδώ κάτω) καλοκαιριού, που έρχεται σύντομα. Το όλο φθινοπωρινό σκηνικό επιτείνεται και από το γεγονός ότι δεν βλέπεις πουθενά στις παραλίες της πόλης ξαπλώστρες (λόγω covid-19 φυσικά) που άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαν ήδη στηθεί, δεν βλέπεις γενικά τη σχετική κίνηση που πάντα τέτοια εποχή στο νησί υπήρχε. Μια γενικότερη ηρεμία (και ερημιά ίσως σε κάποιες περιπτώσεις), η οποία υπάρχουν στιγμές που με γαληνεύει, αλλά και κάποιες στιγμές λίγο με μελαγχολεί, αναλογιζόμενος το "και τώρα τι?".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά πρώτο να ζητήσω συγγνώμη που Αργώ να απαντήσω αλλά η περίοδος αυτή για μένα είναι πολλή κουραστική,αφού μέρα την πρωινή ενασχόληση μου στα αμπέλια,τα απογευματα τα αφιερώνω στα μπολιασματα ελαιόδεντρων και άλλων καρποφορων δικά μου και φίλων,οπότε ο χρόνος είναι ελάχιστος.
    Αγαπητέ γεροπαναχαικε,η ηλικία μου είναι αυτή που έλεγε ο μεγάλος Ζαμπέτας,ένας νέος της εποχής,δηλαδή πατημένα τα 50.
    Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες,ο καθένας είναι όσο νιώθει.
    Φίλε Δημήτρη.ρ,καλά έκανες και απάντησες στον Λευτέρη και έχεις απόλυτο δίκιο.Οι εργασίες που αναφέραμε γίνονται πριν ή μετά την ανθοφορία και είναι άκρως απαραίτητες.Το μεν ξεβλαστωμα η βλαστολογημα εκτός που είναι το μισό κλάδεμα,είναι πολύ σημαντικό γιατί ξεκουράζει το φυτό.Ειναι σαν να κάνεις πορεία με φορτίο και χωρίς φορτίο.Το δε κορφολογημα είναι εξίσου σημαντικό καθώς η δύναμη του φυτού πάει όλη στα σταφύλια.Οταν το βλαστάρι μεγαλώνει το κόβουμε 2 κόμπους(ματια) πάνω από το σταφύλι.
    Ποτε και για κανέναν λόγο δεν πειράζουμε το φυτό πάνω στην ανθοφορία.Δεν ξέρω φίλε Λευτέρη σε ποιο βιβλίο το διάβασες και ποιος το έγραψε,αλλά η πείρα δείχνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το βιβλίο.
    Τώρα όσο αναφορά για την ποιότητα που λες,αυτή επιτυγχάνεται με την ποσότητα που όση πιο λίγη είναι,τόσο περισσότερο άρωμα του σταφυλιού μπορείς να πάρεις.Εχω φίλο αμπελουργο και οινοποιο που τα μισά σταφύλια από το ξεβλαστωμα ακόμη τα κόβει.
    Αυτή βέβαια η πρακτική με βρίσκει σύμφωνο έως ένα σημείο,γιατί γνωρίζω ότι όλα τα σταφύλια έχουν το άρωμα τους και υπάρχει τρόπος να το κρατήσουμε.Δυστυχως όμως ελάχιστοι οινολόγοι,είτε τα γνωρίζουν και δεν τα λένε είτε τα αγνοούν πλήρως.
    Όσο για τις καρακαξες αυτές τις παρεξηγημένος κατά εμέ,γιατί αντιθέτως με οσα λέγονται,είναι έξυπνες,κοινωνικοτατες και διόλου άσχημες,αφού οποίος τις έχει δει από κοντά, έχουν πολύ ωραία χρώματα,την απάντηση την έδωσε πολύ σωστά ο φιλος Π.Α,και σίγουρα έχει να κάνει με ότι έχουν μικρά τα οποία τα προστατεύουν πάση θυσία και φυσικά επειδή πάνε κοπάδια τα γεράκια ενστικτωδώς τις αποφεύγουν.
    Φυσικά μια καρακαξα μπορεί να ρα βάλει με ένα σσινι η έστω και με ένα κιρκινεζι(Όπως ένα δελφίνι μπορεί να απωθήσει έναν καρχαρία)αλλά όταν απέναντι της έχει ένα βραχοκιρκινεζι και ειδικά το θηλυκό που είναι πιο μεγαλόσωμο σε αυτό το είδος από το αρσενικό,τότε φίλε μου ούτε καν πλησιάζει κοντά του πόσο μάλλον να τα βάλει μαζί της.
    Τώρα στα του καιρού όπως έγραψα και προχθές στην περιοχή μου δεν είχαμε κάτι το αξιόλογο και η μικρή μπόρα που πήρε τα ξημερώματα στον κάμπο δεν έβρεξε το έδαφος καλά καλα.
    Με τον ΒΔ άνεμο έπεσε σε σχέση με εχθές 2-3 βαθμούς η θερμοκρασία, κάτι το οποίο δεν με εμπόδισε να δουλέψω με το κοντομάνικο.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εδω ψες στις 1:00 η ωρα,άρχισε να μπουμπουνίζει,έβρεξε στο χωριό μου για ενα τέταρτο καλή βροχή,αλλά το πρωί διαπίστωσα στο χωράφι μου δεν έριξε σταγόνα.
    Ο αέρας έχει ξεσκιστεί και σήμερα,εκτός απο χτές τα μεσάνυχτα,λίγο πριν τα μπουμπουνιτά που φυσαγε ένας ελαφρύς ΑΝ.
    Το ξέρω Χρήστο Σ.οτι αυτές οι καταιγίδες είναι έντονες,όπου σκάνε κάνουν ζημιές ή τα χωράφια κρατάνε νερό κλπ.Παλιοτερα τις είχαμε αυτονόητες αυτές τις καταιγίδες τέτοια εποχή,χωρις πολλά πολλά.Τα μεσημέρια-απόγευμα σκοτεινιαζε,μαύριζε ο ουρανός,μόλις τελείωνε η μια καταιγίδα δημιουργούνταν άλλη,η ταυτόχρονα υπήρχαν μαυρίλες σε δυο μεριές,να μπουμπουνίζει απο διαφορετικά σημεία,πρίν προλάβει να ησυχάζει ο κρότος απο τη μια πλευρά,να ξεκινά μπουμπουνιτό απο την άλλη κλπ.
    Θυμάμαι οταν η πρόγνωση έλεγε για καταιγίδες στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και ορεινά της Κρήτης,εδω γινόταν χαμός,και οι μεσημεριανές καταιγίδες το βράδυ εξελίσσονταν σε γενικευμένες ποτηστικές βροχές με ψύχρα,και αυτο συνέβαινε όλο το καλοκαίρι όχι μονο το Μάιο.
    Τώρα επιλέγει η αστάθεια πού θα χτυπήσει,όταν για παρ.λεει για καταιγίδες στη Πελοπόννησο,χτυπάει μόνο εκεί, και για τα υπόλοιπα ηπειρωτικά να λέει είναι πιθανόν το απόγευμα τοπικοί ομβροι στα ορεινά.Δε μπορώ να καταλάβω τι γίνεται,και δε μπορεί να τα έχω προσέξει μόνο εγω αυτά.Θα ήθελα και άλλοι να πουν τη γνώμη τους πάνω σ'αυτα.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κ καθυστερημένα λόγω υποχρεώσεων αλλά ταυτόχρονα βαρετοκαιρίας που διανύουμε γενικά,καλό μήνα κ καλή εβδομάδα.
    Το μόνο που έχω να πω είναι ότι μετά τις τελευταίες ψευτοαστάθειες από τα τέλη της εβδομάδας κ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα έρχεται εκτός από την ανομβρία κ παρατεταμένη ζέστη για την εποχή.
    Καλά μπάνια λοιπόν,τα ψέματα νομίζω τελείωσαν.
    Το μόνο ενδιαφέρον στρέφεται στις καλοκαιρινές αστάθειες που θα έρχονται πού κ πού μέσα στο καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ και δύο μέρες τα μοντέλα ψιθυρίζουν για έναν σχηματισμό "σύγκρουσης" ψυχρών και θερμών αερίων μαζών την ερχόμενη εβδομάδα πάνω από τα Βαλκάνια. Για να δούμε τι θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Χρήστο βλέπω να ψηνόμαστε για ένα 10ημερο περίπου.
      Φαίνεται να κυριαρχεί ένα ανούσιο νότιο νοτιοδυτικό θερμό κ ξηρό ρεύμα που το μόνο που κάνει τέτοια εποχή είναι να ενισχύει τον λίβα άνεμο αρκετά κ να φέρνει και σύννεφα κατά βάση αραιά.
      Τώρα στα βόρεια σύνορα τής χώρας μας καμιά πρόσκαιρη μπόρα μπορεί να βγάζει,νομίζω όμως ότι πιά υπάρχει πλήρης ομοφωνία όλων των μοντέλων για πολύ θερμή εισβολή από Δευτέρα.
      Αν κάνει κάτι διαφορετικό νομίζω θα πρόκειται για μεγάλη έκπληξη.
      Όχι βέβαια ότι τις τελευταίες μέρες κάνει κάτι το σοβαρό.
      Τουλάχιστον εδώ πιο κάτω τα πράγματα κυλούν άκρως ανοιξιάτικα με κάτι ψιλοβρόχια που κ που της "πλάκας"

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα, Δημήτρη και Χριστόδουλε, σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
    Για τις παρεμβάσεις πριν την ανθοφορία του αμπελιού, ήθελα να αφήσω να εννοηθεί ότι αναφέροντα περισσότερο στην ενδυνάμωση του, σε αυτά που έγραψα εχθές.
    Ξεκάθαρα οι επιλογές είναι πριν ή μετά την ανθοφορία.
    Για την ποιότητα, Χριστόδουλε, εφαρμόζουν πλέον τεχνητά σοκ λίπανσης και ποτίσματος οι αμπελουργοί και οινοποιοί, προς επίτευξη μειωμένης απόδοσης αλλά απαράμιλλης ποιότητας, όπως υποστηρίζουν.
    Φέτος, μετά από 12 χρόνια θα επέμβω μετά την ανθοφορία και τα όποια αποτελέσματα θα τα κοινωνήσω στο μπλοκ, αρκεί να βοηθήσει ο καιρός και μην «πάθω» ξανά ολική καταστροφή σταφυλιών με τους παρατεταμένους καύσωνες.
    Εχθές είδα και ολάνθιστες τις δυο ελιές, που είναι ποικιλία επιτραπέζια χαλκιδικής, σε αντίθεση με μια αμφίσσης και μια καλαμών, που τώρα δείχνουν μπουμπούκια.
    Όσο αφορά τις καρακάξες, θεωρούνται από τα ευφυέστερα και πιο θαρραλέα πουλιά.
    Τις έχω δει να κοροϊδεύουν τον σκύλο μου, μια να τον απασχολεί με κραξίματα και προσεχτικά πηδήματα στην μια άκρη και οι άλλες τρις να τρώνε από το πιάτο του, φυσικά εναλλάξ οι ρόλοι για να φάνε όλες. Πραγματικά, η οργάνωση και η συμπεριφορά τους θυμίζουν μαφιόζικη οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε Ζιακοπουλε το Σαββατο 2/5 αναρτησατε ενα αρθρο για τα του Τρωικου πολεμου πολυ ενδιαφερον για μενα .Εστειλα ενα σχολιο το οποιο δεν ειδα δημοσιευμενο.Αν θελετε,χωρις τη δημοσσιευση του παροντος,μου δινετε μια απαντηση,εμμεση και σε τριτο προσωπο.Θα καταλαβω,για να λυθει η απορια μου σχετικα με το "τι παρεβην".Ευχαριστω.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έφθασε σε μένα το σχόλιο για το οποίο γράφεις. Αν θέλεις, ξαναστείλε το.

      Διαγραφή
  8. Λευτέρη,ξεκάθαρα πρέπει να γίνει πριν την ανθοφορία το βλαστολογημα και αναλόγως την περιοχή και την ποικιλία μπορεί να γίνει και το πρώτο κορφολογημα πριν την ανθοφορία.
    Ρόλο παίζει και πως έχεις βάλει το αμπέλι η την κληματαριά σου.
    Εγώ τα δικά μου αμπέλια τα έχω όλα γραμμικά εκτός από ένα μικρό κομμάτι 2 στρέμματα που είναι σε μορφή "κυπέλου" και στην περιοχή που βρίσκεται μου δίνει την ευκαιρία να το κορφολογησω 2 φορές πριν την ανθοφορία και άλλη μια μετα.
    Όσο για το τι ακριβώς κάνουν οινολογοι και αμπελουργοι τα ξέρω πολύ καλά μιας έχω δουλέψει πάνω από 20 σεζόν σε οινοποιεία,αλλά δεν με ενδιαφέρουν αυτές οι τεχνικές για τον λόγο ότι δεν θέλω τέτοια μέσα στα σταφύλια μου,αλλά θέλω να πάρω ότι μπορεί να μου δώσουν φυσιολογικά και ας είναι λιγότερα.
    Έχω δει αμπελουργο να παίρνει από 1 στρέμμα αμπέλι μέχρι και 7,5 τόνους σταφύλι και στην ερώτηση μου εάν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει όταν αυτό βγει στην αγορά,η απάντηση του ήταν αφοπλιστική:Εμένα με ενδιαφέρει το τοναζ.Τα συμπεράσματα δικά σου.
    Σωστά όσα αναφέρεις για τις καρακαξες,είναι πανέξυπνα πουλιά και πολύ οργανωμένα τόσο ομαδικά όσο και οικογενειακά.
    Και οι δικές μου ελιές στον κάμπο έχουν ανθίσει οι περισσότερες αλλά όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο λιγότερο έχουν ανθίσει κάτι φυσιολογικό,με την επερχόμενη ζέστη είναι θέμα ημερών όμως να ανθίσουν και αυτές.
    Τώρα για το τελικό αποτέλεσμα σε όλες τις παραγωγές,αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά από τον καιρό,εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει και στο τέλος θα κάνουμε "ταμειο".
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή