Καλοκαίρι, αν παραβλέψουμε τις χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, την αυξημένη σχετική υγρασία και τις ομίχλες


Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται στη Β-ΒΔ Ευρώπη καθώς και στις κεντρικές περιοχές της ηπείρου μας, με συνέπεια να επικρατήσουν εκεί σχεδόν χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Αντίθετα, στις Ν-ΝΑ περιοχές της Ευρώπης μεταφέρονται αέριες μάζες αφρικανικής προελεύσεως, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας σε καλοκαιρινά επίπεδα. Στη χώρα μας, ειδικότερα, η εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα ζεστή, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν σε πρώτη φάση τους 33 με 35 βαθμούς και σε δεύτερη φάση (Παρασκευή - Κυριακή) τους 36 με 38 βαθμούς. Μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο, δεν αποκλείεται υπέρβαση των παραπάνω τιμών κατά 1 με 2 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι οι προαναφερθείσες θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά σπάνιες για το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου, του οποίου οι κανονικές (μέσες) μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 24 και 26 βαθμών. 

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12-5-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.    

7 σχόλια:

  1. Σπάνιας έντασης θερμή μεταφορά και όχι εισβολή, σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες! Δεν ξέρω αν με τόσο σπάνιες συνθήκες, μπορούν να προσομοιώσουν τα μοντέλα τις πραγματικές! Η κατακόρυφη θερμοβαθμιδα αυτή την εποχή, οι βαρομετρικες συνθήκες δεν είναι καθόλου ίδιες με αυτές του καλοκαιριού αλλά και και η Τ850hpa είναι ακραία για την εποχή! Και δεν ξέρουμε πώς θα... αντιδράσει και η ψυχρή θάλασσα! Τουλάχιστον οι προσηνεμες περιοχές μπορεί άνετα να παίξουν με ομιχλες, χαμηλή νεφωση κλπ αλλά με τα γυρίσματα των ανέμων πολλά αλλάζουν από ώρα σε ώρα! Νομίζω ότι είναι η ώρα των γνώσεων των μετεωρολόγων, Ο ανθρώπινος παράγοντας που λέει και ο δάσκαλος στο βιβλίο του! Καλή επιτυχία και σεμνά και ταπεινά οι ερασιτέχνες προγνωστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 15,36 στην Κωπαιδα η θερμοκρασία έφθασε τους 34,4 βαθμούς,ενώ ξεπέρασε τους 32 στην Λιβαδειά.
    Στο χωριό μου λόγω και πολύ δυνατού ΔΝΔ ανέμου,η θερμοκρασία είναι στους 28 βαθμούς.
    Φίλε Στέλιο δεν σε ξέχασα απλά έχω πολύ τρέξιμο,με την πρώτη ευκαιρία θα απαντήσω.
    Φώτη,εύχομαι ολόψυχα να πέσω έξω για την εκτίμηση μου από εδώ και πέρα,δυστυχώς όμως τα σημάδια της φύσης μου δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς θα χουμε και σκόνη
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mε θερμοβαθμιδα μαιου 0,47c/100 m αυτο σειμαινει οτι οι θερμοκρασιες στα 850ΗΡ περιπου στα 1450 μετρα θα ειναι αρκετα υψηλες Φιλε Χριστοδουλε απο τα 1928 του παναχαικου ειδα οτι ο παρνασσος εχει ελαχιστο για την εποχη χιονι!!Σε χ10 ημερες δεν θα υπαρχει τιποτα Αγαπητε πατριωτη Ματραλλη ειμαι σιγουρος οτι μετα της 20 ο καιρος της χωρας θα επηρεασθει απο εντονη ασταθεια με ολα οσα την συνοδευουν κυριως ισχυροι ανεμοι καταιγιδες και χαλαζι Αυτο γιατι οι πολικες μαζες της βορειας και κεντρικης Ευρωπης λιγο πολυ θσ μας επηρεασουνΔασκαλε ευχαριστουμε για την πληρη και επιστιμονικη σσ ενημερωση!!!



    .







    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Θεός να φυλάει μετά από αυτό να μην έρθει κάποιο ισχυρό ψυχρό μέτωπο με μπουρίνια τύπου τυφώνων, χοντρά χαλάζια και άλλα ακραία που συνήθως ακολουθούν! Όσο για τις πρώιμες θερμές μεταφορές, στους καύσωνες Ιουνίου 2007 και κυρίως του 2016 είχαμε αυξημένη αστάθεια, νεφοκαλυψη και ειδικά το 2016 περιπτώσεις ισχυρών καταιγίδων! Στην τωρινή περίπτωση, δε θεωρώ δεδομένη την αιθρία, θα υπάρχει ΝΔ ρεύμα! Γενικά, έχω την αίσθηση ότι θα είναι ο καύσωνας των υπηνεμων περιοχών, της μεγάλης τοπικοτητας αλλά και των ρεκόρ σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ίσως έχουμε πιο εκτεταμένα επανάληψη των περιπτώσεων της 13-14/5/2017 (υπηνεμα 40αρια) αλλά και βαθιά εισχωρηση της θαλάσσιας αύρας αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα! Πάντως το ότι θα είναι ασυνήθιστα θερμή περίοδος για την εποχή δεν αμφισβητείται και σίγουρα θα υπάρξουν και μεγάλες εκπλήξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σάββατο φαίνεται να είναι η πιο ζεστή μέρα για κεντρική και βόρεια χώρα
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βλέπω πάντως αξιοσημείωτη εμμονή των πολύ υψηλών T850hpa και αν συμπεσουν κάποια μέρα με αντικυκλωνική κυκλοφορία, απόλυτη ηλιοφάνεια συν μεγάλη διάρκεια ημέρας και ΔΒΔ ρεύμα, μπορεί στα ανατολικά ηπειρωτικά να δούμε σημεία και τέρατα για την εποχή! Τεράστιο το ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση! Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή