Αρχίζει να ξεκαθαρίζει η εικόνα του καιρού ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά. Ένα άλλο χαμηλό αναμένεται να κινηθεί από την Τυνησία προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), θα εκδηλωθούν στη χώρα μας αρκετές βροχές και καταιγίδες και θα επικρατήσουν νοτιάδες εντάσεως ως τα 8 μποφόρ. Την Κυριακή (17/12), στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές. Τοπικές χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς, θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ, εκτός από το Α-ΒΑ Αιγαίο, όπου το πρωί θα επικρατήσουν νοτιάδες εντάσεως  7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα (18/12), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι: (α) η επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων (β) η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και (γ) η αύξηση των πιθανοτήτων για χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό θα χιονίσει αξιοπρεπώς και στα πεδινά. Την Τρίτη (19/12) οι χιονοπτώσεις στη ΒΑ Ελλάδα βαθμιαία θα σταματήσουν και στη χώρα σταδιακά θα επικρατήσει ο καιρός του ΒΑ ρεύματος με υετό κατά τόπους στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Τέλος, η Τετάρτη (20/12) θα περάσει με ισχυρούς Β-ΒΑ ανέμους και κρύο. Ο υετός θα είναι γενικά ασθενής και θα περιοριστεί στα ανατολικά και νότια προσήνεμα.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές από το απόγευμα-βράδυ. Χιόνια στα βουνά. Τη νύχτα τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες που βαθμιαία κατά τόπους θα ενταθούν. Χιόνια στα βουνά. Άνεμοι Ν 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Χιόνια στα βουνά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 και βαθμιαία κατά τόπους 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 και βαθμιαία κατά τόπους 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Πιθανή καταιγίδα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 και βαθμιαία κατά τόπους 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές το απόγευμα-βράδυ. Πιθανή καταιγίδα. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

28 σχόλια:

  1. Ανανεώθηκε σήμερα ο χάρτης εποχικής πρόγνωσης που είχε ποστάρει τις προάλλες ο δάσκαλος (συνδυασμός τριών μοντέλων), όπου είχαμε μάλλον και ρεκόρ σχολίων.

    http://climate.copernicus.eu/s/charts/c3s_seasonal/c3s_seasonal_spatial_mm_2mtm_3m?time=2017120100,744,2018010100&type=ensm&area=area01

    Πρακτικά, καμία διαφορά από τον προηγούμενο, που είχε εκδοθεί το Νοέμβριο. Σαφής και πάλι η υπόνοια απουσίας του σιβηρικού αντικυκλώνα.

    Ανάλογη και η σημερινή εικόνα του εποχικού CFS:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mSeaInd1.gif

    Αυτό ανανεώνεται νομίζω κάθε εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανυπομονούμε εδώ στα βορειοανατολικά για τα μελλούμενα από Δευτέρα μόνο που δε ξέρουμε ακριβώς που ανήκουμε εδώ στα βόρεια του Παγγαίου ανατολική ή κεντρική Μακεδονία!!;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον είστε και με τις δύο, μπαλαντέρ.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, Κώστα. Αστειευόμουν βέβαια. Διοικητικά και δικαστικά, εξαρτάται σε ποια Περιφερειακή Ενότητα ανήκετε, Σερρών ή Καβάλας. Βέβαια, όπως και να 'χει το πράγμα, γεωγραφικά ανήκετε στην Ανατολική Μακεδονία. Τέλος, μετεωρολογικά παίζει το ρόλο της και η ορεογραφία του Παγγαίου που ταιριάζει με τα διοικητικά και τα δικαστικά όρια.

      Διαγραφή
  3. Γιώργο έτσι ακριβώς είναι.
    Εξακολουθεί η ίδια τάση.
    Όπως όλα δείχνουν οι δυνατές ψυχρές εισβολές θα έρχονται ως φωτοβολίδες φέτος και μία καλή απο αυτές θα είναι την περιόδο των Χριστουγέννων με ψιλόκαλή διάρκεια.
    Όλο το παιχνίδι τώρα είναι αν θα έρθουν και που θα κάτσουν τα φαινόμενα.
    Ας απολαύσουμε λοιπόν τις επόμενες ημέρες κ ότι έκπληξη έρθει καλοδεχούμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο star πριν λιγα λεπτά στο δελτίο ειδήσεων μίλησε ο ίδιος ο μετεωρολογος και ειπε οτι θα εχουμε χιονια τα Χριστούγεννα...έλλειψη επαγγελματισμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπει το κύριο τρέξιμο του GFS και του ευρωπαϊκού. Την ίδια τάση φαίνεται πως βλέπουν και στο Meteo. Αν το κύριο τρέξιμο δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τα μέλη και ο μέσος όρος δεν ακολουθεί την τάση, είναι πολύ παρακινδυνευμένο να βγάζουμε συμπεράσματα. Είναι αλήθεια οτι τέτοιες μέρες υπάρχει μεγάλη πίεση από τα ΜΜΕ στους προγνώστες για τον καιρό των Γιορτών. Και φαίνεται πως δεν είναι και τόσο εύκολο να αντισταθείς σ΄αυτή την πίεση.

      Διαγραφή
    2. μπορούμε όμως να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό? νομίζω ναι. έχει και 30 χρόνια να χιονίσει παραμονή-ανήμερα, δε θέλει και πολύ ο νους του ανθρώπου..τελευταία φορά είχε αρχίσει μόλις τελειώσαμε τα κάλαντα. κρατήστε μας ενήμερους, στην ερμηνεία των μοντελικών σκαμπανεβασμάτων.

      Διαγραφή
  5. Όταν λέμε να χιονίσει θέλουμε χιόνι. Παράδειγμα να μπάξει κάνα μέτρο χιόνιο στα ημιορεινά της πίνδου (έτσι με βολεύει) να βάλουμε την τηγανιά μας, να βάλουμε το κρασάκι μας να κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι.

    Πολλά ζητάω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο για την τηγανιά και το κρασάκι, πες "δόξα τω Θεώ" που θα τα έχεις. Για το χιόνι δύσκολα τα πράγματα, ιδίως για τόσο πολύ που ζητάς. Βέβαια, αν ρίξει τόσο, πώς θα ανοίξουν οι Δήμοι τους δρόμους, για να πας στο χωριό, που δεν έχουν φράγκο για καύσιμα και ανταλλακτικά για τα μηχανήματα;

      Διαγραφή
    2. δεν ξερω αν εσυ ζητας πολλα η λιγα αλλα ο καιρος εχει την να πει την τελευταια λεξη!

      Διαγραφή
  6. ίσως είδε gfs κυρίως και accute λιγότερο που δίνουν χιόνια (σε μεγάλο μέρος της χώρας) κατά την παραμονή και το ρεβεγιόν αντίστοιχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο Παππά, η πρώτη ήταν ο ιστορικός χιονιάς της Κεντρικής Μακεδονίας, 16-17 Δεκεμβρίου 1988, βλ. και σχετικές φωτογραφίες-βίντεο στο διαδίκτυο και η δεύτερη ίσως ήταν η 8-12-1991.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Χρήστο. αν μου βρεις και το χιόνι της παραμονής Χριστουγέννων..
      85-86, πιθανότατα. μετά τα κάλαντα αναχωρούμε για Ν. Πετρίτσι Σερρών, όπου ρίχνει ένα γρήγορο (έως 5 πόντους, ανήμερα πρωί νομίζω). στο γυρισμό, μετά από 3 μέρες, διαπιστώνω ότι τα Τρίκαλα πρέπει να είχαν περί τους 30 πόντους (η χιονόπτωση άρχισε παραμονή μεσημέρι, με πούλησε άσχημα ο καιρός).

      Διαγραφή
    2. Ναι Νίκο, ήταν στις 24 και 25 Δεκεμβρίου 1986. Έριξε όντως 30 πόντους. Το '85 δεν έκανε τίποτα.

      Διαγραφή
    3. Χρήστο, πολύτιμες οι πληροφορίες, ευχαριστώ. δεν πολυ-είχαμε και φωτογραφικές τότε. δε θυμάμαι κάτι άλλο από Δεκέμβρη, αν εξαιρέσεις πάλι εκεί στα 80s ένα χιόνι του Αγ. Στεφάνου που ξεκίνησε εντυπωσιακά το μεσημέρι και το γύρισε σε βροχή μετά τα μεσάνυχτα, παίρνοντας τη μισή δουλειά πίσω.
      αυστραλέζικα τα πρωινά τρεξίματα των μοντέλων..

      Διαγραφή
  8. Βλέπετε και στην Κόνιτσα χιόνι κυριε Ζιακοπουλε η μονο ανατολικά της πινδου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρίτη βράδυ-Τετάρτη πρωί το meteo δίνει μικρή πιθανότητα χιονονερου/χιονιού για Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ερώτημα προς όλους: Ποιά η διαφορά στην αξιοπιστία μεταξύ ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου (meteo.gr);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αστεροσκοπειο υπερεχει σε οργανωση αλλα η ΕΜΥ υπερεχει σε εμπειρια και γνωση πιστευω...

      Διαγραφή
    2. Το ΕΑΑ τρέχει ένα περιοχικό μοντέλο και βάσει αυτού βγαίνουν οι αυτοματοποιημένες προγνώσεις με τη μορφή μετεωγραμμάτων. Έχει και επιτυχίες και αποτυχίες, όπως και η ΕΜΥ άλλωστε. Γενικότερα, η σελίδα του meteo είναι εξαιρετική για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο, παρέχοντας ένα πλήθος χρηστικών πληροφοριών, από την μεταφορά σκόνης ως την ημερήσια διακύμανση του δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας, μιά ευρύτατη γκάμα προγνωστικών προϊόντων για θάλασσες, οδικό δίκτυο, τουριστικούς προορισμούς κοκ. Επίσης ιστορικά στοιχεία σταθμών και καιρικών γεγονότων, χάρτες κεραυνών, κλιματικά στοιχεία και πολλά άλλα. Από αυτή την άποψη, η σύγκριση με την αντίστοιχη σελίδα της ΕΜΥ είναι συντριπτική.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ ότι η σελίδα του ΕΑΑ είναι σαφώς πληρέστερη Γιώργο και ευχαριστώ για την απάντηση. Η διαφορά τους τελικά είναι στο software που χρησιμοποιούν;

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ πλήρως ότι το ΕΑΑ μας χαρίζει μέσω του meteo άπειρες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διάφορες συνθήκες της χώρας μας και μάλιστα με αναλυτικό τρόπο όπως για παράδειγμα με τα επίπεδα πάγοποίησης για τις χιονοπτώσεις στα χιονοδρομικά κέντρα που αφορά τους λάτρεις των παγομένων σπορ που είναι άλλη μία καινούρια ενότητα κ πολλά άλλα.
      Επίσης στηρίζονται σε δικό τους περιοχικό μοντέλο που κατά τη γνώμη μου αρκετές φορές τα πάει αρκετά καλά με τη διαφορά όμως ότι στη πιο ""απλή "" ΕΜΥ υπάρχει η εμπειρία κ η επιστήμη της μετεωρολογίας που πολλές φορές κάνει τη διαφορά.

      Διαγραφή
  11. Μουφα μου φαίνονται όλα τα στοιχεία! Χιόνι μόνο στα βουνά βλέπω και τίποτα περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω αυτό βλέπω φιλε μου όλα μουφα! Καλοκαιρία θα εχουμε

      Διαγραφή
    2. Να κι άλλος Αυστραλός.

      Διαγραφή
  12. Στην ΕΜΥ ειναι πρόβλεψη προγνωστικών μοντέλων και μετεωρολογων ενω στο meteo ειναι πρόβλεψη υπολογιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να ρωτήσω κάτι:στο site της Εντ φαίνεται ο ημερήσιος υετος στους διάφορους σταθμούς της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή