Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά κι ο ήλιος στα λαγκάδια…

Το Βέρμιο (αριστερά) και το Καϊμακτσαλάν (δεξιά). Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης



 Όλυμπος (στο βάθος αριστερά), όπως φαίνεται από την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης 


Η Νεμέρτζικα, όπως φαίνεται από την Κόνιτσα. Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος

Ο άγιος τόπος στους πρόποδες της Τραπεζίτσας. Δεξιά η Τύμφη (Γκαμήλα ή Λάζαρος)
Εύχομαι σε όλους σας υγεία, προκοπή και ό,τι έκαστος κατά διάνοιαν έχει!

45 σχόλια:

  1. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε και καλή χρονιά με υγεία σε εσάς, την οικογένεια σας και όλους τους φίλους του μπλοκ!
    Σαν σχόλιο στα του καιρού, είχε δίκιο ο φίλος Φώτης όταν απάντησε σε ένα σχόλιο του φίλου μας Βαγγέλη Σπανού ότι τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει και για την ψυχρή εισβολή τα Φώτα!
    Προσωπικά πίστευα όπως ο φίλος μας ο Β.ΣΠ ότι είχε... κλειδώσει κατά κάποιο τρόπο η επιστροφή του χειμώνα μετά την εισβολή της άνοιξης..!
    Όμως σήμερα βλέποντας σχεδόν όλα τα κύρια προγνωστικά μοντέλα αυτή την αλλαγή να την παίρνουν ξαφνικά πίσω λες και ήταν όλα μα όλα συνεννοημενα, πραγματικά απογοητεύτηκα!
    Τι πιστεύετε ότι φταίει κύριε Ζιακοπουλε και φίλε Φώτη ότι φταίει και δεν μπορούν να μας δώσουν τα προγνωστικά μοντέλα μια σχετική εικόνα του καιρού από την 5η μέχρι την 8η-9η ημέρα από το κάθε τρέξιμο τους;
    Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!
    Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νίκο, με το αφύσικο (αυθαίρετο) «τέντωμα» του προγνωστικού χρόνου δημιουργούνται προσδοκίες που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Το zastava (αριθμητική πρόγνωση του καιρού), που αντικατέστησε το συμπαθέστατο κατά τα άλλα γαϊδούρι (πρακτική πρόγνωση του καιρού), είναι εκπληκτική εφεύρεση, αλλά δεν μπορεί να τρέξει στη Formula 1!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ναι δάσκαλε, εντάξει, δεν είναι Ferrari τα μοντέλα αλλά τουλάχιστον πριν 10-15 χρονια τους πιάνανε από μέρες τους μεγάλους χιονιαδες, καλή ώρα το 2004,το 2006 και το 2008.Τωρα τελευταία ξεπεσαν πολύ και από Mercedes μετατράπηκαν σε zastava!

      Διαγραφή
    3. Αυτό είναι που λένε, "μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις". Τελικά, ο καιρός έκανε ένα πρωτοχρονιάτικο δωράκι σε εμάς τους μπανάκηδες, όπως μας χαρακτήρισε εύστοχα ο Γιάννης Θεσπρωτός. Σαν πρωτοχρονιάτικο θαύμα χαρακτηρίστηκε, εξάλλου, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θάνατοι από τη χειμωνιάτικη πυρκαγιά που εικάζεται ότι έχει καταστρέψει ίσως και 1.000 σπίτια στο Κολοράντο, όπως μεταδίδει το Reuters. Ήταν τόσο γρήγορο το πέρασμα της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι που την φούντωσαν έπνεαν με ταχύτητα 169 χιλιόμετρα την ώρα, που μερικά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και άλλα δίπλα τους έμειναν άθικτα. Ένας αρχικά αγνοούμενος εντοπίστηκε αργότερα σώος, ενώ έξι άνθρωποι έλαβαν περίθαλψη για μικροτραυματισμούς.

      Πλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος από την πυρκαγιά, καθώς οι άνεμοι εξασθένησαν, ενώ ακολούθησαν και χιονοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Jennifer Balch, διευθύντρια του Earth Lab στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, επισήμανε το σπάνιο φαινόμενο να μυρίζει παντού καμένο από τη μία και να βλέπεις νιφάδες από την άλλη. Η ίδια απέδωσε τις χειμωνιάτικες φωτιές στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας το γεγονός οξύμωρο για την εποχή, ενώ ανέφερε ότι οι πολλές βροχές την άνοιξη του 2021 είχαν αυξήσει τότε τη βλάστηση, η οποία ξεράθηκε στη συνέχεια και αποτέλεσε την ιδανική καύσιμη ύλη. Ήταν τόσο ραγδαία η εξάπλωση της φωτιάς, που άνθρωποι ψώνιζαν ή δειπνούσαν για την Πρωτοχρονιά και στον διπλανό δρόμο καίγονταν σπίτια.
      https://www.aol.com/news/no-casualties-reported-colorado-wildfire-173128776-233321133.html?fr=operanews&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZGFpbHlhZHZlbnQuY29tLw&guce_referrer_sig=AQAAAHctV8jsZ73kP628V66cAeZC8YG0IIgXkqOPSfWqM4N3mrR3RtFtDDhQv68KAHB82CNBmzMKR8hiv6-XBchN2wA8TrG_FjaDNdt8t3Fy2W8bsgEaiRllOOMWSXO7nKgPT83tGesY_K0KcmJmifAvmp2feksCBXRWkQIpw57ILLtg

      Η πιο ζεστή χειμωνιάτικη εβδομάδα από το 1947 ήταν, εξάλλου, αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 1/1/22 στη Γαλλία, με τη Le Monde να αναφέρει ενδεικτικά ότι η θερμοκρασία έφτασε τους 15 βαθμούς στο Παρίσι, τους 21 στη Μασσαλία και τη Νιμ, με τον καιρό να θυμίζει περισσότερο άνοιξη.

      Αυτό το επεισόδιο ζέστης οφείλεται σε πολύ θερμές αέριες μάζες, εμπλουτισμένες με υγρασία από τον τροπικό Ατλαντικό, οι οποίες εγκαταστάθηκαν πάνω από τη Γαλλία, όπως εξήγησε ο Olivier Proust από το Meteo-France. Αυτό το ατμοσφαιρικό ποτάμι έφερε αρκετές βροχές και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ η δημιουργία αντικυκλώνα στη Μεσόγειο κατά τα μέσα της εβδομάδας επιφύλαξε και πολύ ήλιο για τη νότια Γαλλία, συμπλήρωσε ο μετεωρολόγος.

      Αλλά και στα ορεινά καταγράφηκαν θερμοκρασίες 11,4 βαθμών (σε 1.500μ. υψόμετρο, για πρώτη φορά από το 1895) και 20 βαθμών (σε υψόμετρο 1.000μ.). Η μεγαλύτερη θερμοκρασία νυκτός ήταν οι 17 βαθμοί στο Περπινιάν, ενώ το χειμωνιάτικο αυτό κύμα ζέστης επηρέασε και το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ, τη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά από τα μέσα της πρώτης εβδομάδας του 2022 θα έρθουν και τα κρύα.
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/12/31/vague-de-douceur-hivernale-en-france-cette-semaine-a-ete-la-plus-chaude-jamais-mesuree-depuis-1947_6107825_3244.html
      Β. ΣΠ.


      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας κύριε Ζιακοπουλε!
      Τελικά προσωπικά προτιμώ το γαϊδούρι της πρακτικής πρόγνωσης καιρού που θυμάμαι παιδάκι... Αυτό γιατί τότε, από το πουθενά ακούγαμε ξαφνικά για χιόνια σε 2-3 ημέρες και η χαρά ήταν μεγάλη!! Από αυτήν την πλευρά για εμένα που δεν είμαι μετεωρολόγος ήταν καλύτερα εννοώ.
      Τώρα προφανώς με τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης υπάρχει μεγάλη βελτίωση στις προγνώσεις καιρού μέχρι 5 ημέρες, αλλά όπως λέτε μάλλον οι προσδοκίες μου από αυτά είναι πολλές και γι αυτό απογοητεύομαι εύκολα..!
      Ελπίζουμε λοιπόν σε μια αλλαγή της κυκλοφορίας των συστημάτων σε πιο χειμερινή για την χώρα μας έστω μετά τις 10-15 του μήνα ή όποτε αυτή έρθει.
      Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
      Καλή χρονιά με υγεία!
      Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

      Διαγραφή
    5. kαι δεν θα τρέξει ποτέ,ακόμα κι αν γίνει....audi!.Εκτός και αν καταστεί εφικτό να παραμετροποιηθούν πάντα τα σχετιζόμενα με τον καιρό καθ άπασαν την γήινη τροπόσφαιρα,αλλά και παλι δύσκολο......(με την άδειά σου δάσκαλε).------Π.Α.

      Διαγραφή
    6. καλή χρονιά σε όλους.Με βάση την γνώμη σας για τα μοντέλα με την οποία συμφωνώ...δεν μας παραθέτετε καμμία φορά ποιοι είναι οι κρισιμότεροι δείκτες προγνωσης(π.χ. το νοτιο ρεύμα στον Αντλαντικο)..μπας και γίνουμε ερασιτεχνικά γομάρια..?"θωμάς"

      Διαγραφή
    7. -Η άποψη ότι παλιότερα οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των μοντέλων ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες προβλέψεις των σημερινών μοντέλων δεν προκύπτει από καμιά συστηματική επαλήθευση.
      -Μερικές από τις επιτυχίες του παρελθόντος μπορεί να οφείλονταν είτε στην κατά περιόδους μεγαλύτερη προβλεψιμότητα της ατμόσφαιρας που συνέδεται με συγκεκριμένους τύπους ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (το πιθανότερο) είτε στη διαίσθηση με την έννοια της κρυμμένης γνώσης (διαισθητική γνώση), η οποία όμως συχνά οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα.
      -Στο προηγούμενο σχόλιο μου με τον όρο πρακτική πρόγνωση καιρού εννοούσα τους προγνωστικούς κανόνες και τις τεχνικές με τις οποίες γινόταν η επιχειρησιακή προγνωση του καιρού ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
      -Η θέση ότι η κλιματική αλλαγή βάζει δύσκολα στις προγνώσεις δεν ευσταθεί. Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού στηρίζεται στις αρχικές συνθήκες (όποιες κι αν είναι αυτές) και στους νόμους της φυσικής που είναι παντός καιρού και κλίματος.
      - Όταν οι παρουσιαστές του καιρού στα ΜΜΕ κάνουν πρόγνωση 3 ή 4 ημερών και λένε ότι θα βρέξει στην Άνω και όχι στην Κάτω Παναγιά επειδή το μοντέλο περνάει την ισοΰετη του μηδενός ανάμενα στις δύο Παναγιές και η συγκεκριμένη πρόγνωση αποτύχει (το πιθανότερο), κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Το ίδιο κάνουν όταν συνεχώς επικαλούνται διχογνωμίες των μοντέλων ή όταν τις αποτυχίες της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσής τους τις ρίχνουν σε αυτά.

      Διαγραφή
    8. Εν κατακλείδι, μπορείς να κάνεις πρόγνωση σε μια περίπτωση παρατεταμένης καλοκαιρίας, όπως την Άνοιξη - Καλοκαίρι, ενίοτε και το χειμώνα, αλλά όχι σε μία περίοδο ευμετάβλητης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Πρόγνωση μετά την 5η μέρα, δεν.

      Διαγραφή
    9. Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους.
      Ο χρόνος μού αυτές τις ημέρες συνεχίζει και είναι πολύτιμος,όμως μετά από τόσα πολλά σχόλια στο μπλογκ για τα καιρικά δρώμενα δε θα μπορούσα και εγώ με τη σειρά μού να μη μελετήσω αρκετά και εντέλει να μη γράψω.
      Καταρχήν συμφωνώ απόλυτα με τον δάσκαλο και τον Αποστόλη,ότι τα μοντέλα σήμερα είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες κ χωρίς να αναφέρω πολλά και μακρυγορώ,το βασικότερο είναι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με τις εξελιγμένες δορυφορικές απεικονίσεις σε ζωντανό χρόνο και η πληθώρα πληροφοριών από αεροσκάφη και μετεωρολογικά μπαλόνια(συν ραδιοβολίσεις κ.α.)υπήρχαν σε μικρότερο βαθμό η και καθόλου στο παρελθόν.
      Άρα είναι αδύνατον στο σήμερα τα μοντέλα να δίνουν χειρότερα προγνωστικά δεδομένα από το τότε.
      Επίσης,μέσοπρόθεσμη εκτίμηση μήνα κάνουμε όταν οι συνθήκες κυκλοφορίας ευνοούν,ώστε βάση εμπειρίας αυτή να έχει κάποια στοιχειώδη επιτυχία(βλέπετε μέσοπρόθεσμες Οκτώβρη-Νοέμβρη αλλά και Δεκέμβρη),διαφορετικά δε μπαίνεις σε δύσβατα μόνοπάτια γιατί εάν δεν έχεις τύχη θα εκτεθείς(παράδειγμα ο Ιανουάριος όπου δεν βγάλαμε μιλιά).
      Ο αγαπητός Πέτρος είχε πολύ δίκιο όταν έγραψε πως το Φλεβάρη θα ξέρουμε σίγουρα τι καιρό θα έχει κάνει ο Γενάρης!

      Στα καιρικά επόμενα τώρα,δυστυχώς επιβεβαιώνεται η δυσπιστία μού για την αλλαγή των φώτων κ έτσι λογικά αρχίζει και κλειδώνει η τάση(δική μού εκτίμηση το κλείδωμα και αυτά πού γράφω)για συνέχεια ζωνικής η ημιζωνικής κυκλοφορίας τουλάχιστον έως και τις 10 με 11 τού μήνα με τον Γενάρη να συνεχίζει πάνω κάτω την ίδια πορεία με τον Δεκέμβρη,δηλαδή αρκετές βροχές κυρίως τύπου Π η Υ(ξέρουν τι εννοώ οι φίλοι πού μας διαβάζουν)και χιόνια αρχικά στα βουνά της Πίνδου και μετά στα πιό ορεινά της ηπειρωτικής χώρας(υποψία για ημιορεινά χιόνια δίνει μόνο η Μακεδονία σε τμήματα πού συνορεύουν με Βαλκάνια).
      Σοβαρή ψυχρή εισβολή στο μεγαλύτερο κομμάτι της κεντρικής και νότιας Ευρώπης δε φαίνεται για πολλές ημέρες ακόμη,άρα το ενδιαφέρον για κάτι πολικά δυνατό πάει προς τα μέσα τού μήνα και μετά,το οποιο βέβαια θα το ξανά δούμε.
      Γιά όλη αυτή την απρόσμενη εξέλιξη οφείλεται η αδυναμία ή υποτίμηση των παγκόσμιων μοντέλων να ξοφλήσουν τα ισχυρά Ατλαντικά χαμηλά πού θα συνεχίζουν να δημιουργούνται κινούμενα ανατολικά,σφαλιαρίζοντας τον κακομοίρη τον "Αζόρ" ο οποίος θέλοντας και μη,θα παραμείνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
      Προέκταση τού Ατλαντικού θα είναι η κεντρική Μεσόγειος,όπου οδηγούμενα κάποια από αυτά εκεί,θα δημιουργήσουν εκ νέου χαμηλές πιέσεις στα ύδατα της κινούμενα όπως προείπα ανατολικά προς τη χώρα μας.
      Τέλος και η θερμοκρασία μετά την κατάντια των επομένων ημερών(έως 21 με 22β στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά με τα δυτικά λόγω περισσότερης συννεφιάς υγρασίας και ΔΝΔυτικου να παιζουν κάπως χαμηλότερα)θα επανέλθει μετά τα φώτα σε πιό λογικές τιμές μέρα τη μέρα αλλά σε καμία περίπτώση για χιόνι χαμηλά

      Συμπερασματικά λοιπόν το υετικό ενδιαφέρον συνεχίζεται,τα χιονιά στα ορεινά θα επιστρέψουν,ενώ οι ψηφιακοί χιονιάδες των μοντέλων θα συνεχίσουν να είναι ψηφιακοί.
      Ονταν αλλάξει κάτι ριζικά,σίγουρα θα φανεί και θα το πούμε πρώτοι,αρκεί στα μοντέλα να δούμε την σταθερότηρα πού πρέπει,διότι η περίσσεια ενέργεια τού Ατλαντικού δεν ανακόπτεται ούτε προβλέπεται εύκολα....

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε δάσκαλε και σε εσένα τα καλύτερα. Καλή χρονιά σε όλους. Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά? Δε θα λάμπουν για πολύ ακόμα, μέχρι τα Φώτα θα έχουν λιώσει όλα. Τα μοντέλα το χαβά τους. Ολημερης το χτιζανε, το βράδυ το γκρεμιζουν. Μπείτε να δείτε και θα καταλάβετε. Δε μας θέλει πάλι φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά και καλό μήνα σε όλους! Υγεία πάνω από όλα, αγάπη και ευτυχία να έχουμε. Δάσκαλε σας ευχαριστούμε όλα αυτά τα χρόνια. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου Δάσκαλε.
    Και σεις Καλή Χρονιά εύχομαι, καλές προγνώσεις υγεία.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα χρόνια πολλά κ Καλή χρονιά στην ομάδα.Βλεπω πάλι άνοιξη να κάνει τα χειμωνιάτικα τερτιπια του με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καλιεργειες όπως Περίση 9-10 Απριλίου με παγωνιες με καταστροφικές συνέπειες.Κωστας -Τυρναβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννης απο Μυτιληνη1 Ιανουαρίου 2022 στις 1:05 μ.μ.

    Καλή και Ευλογημενη χρονιά.. Καλό μήνα και χρόνια πολλά σε όλους! Ευχαριστούμε κυριε Δημήτρη για τις ευχές σας!! Καλές προγνώσεις με υγεία και η Παναγιά μαζί σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή χρονιά κύριε Ζιακοπουλε σε εσάς και την οικογένεια σας.Καλη χρονιά σε όλους τους φίλους του μπλογκ.Καλη χρονιά σε όλο τον κόσμο.
    Χρόνια πολλά σε όσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή και ευλογημένη χρονιά . Πιστεύω ο τίτλος του δασκάλου τα λέει όλα για τις επόμενες μέρες .Η οποία αλλαγή του καιρού με χιονοπτώσεις το δεύτερο 15 ήμερο του Ιανουαρίου θεωρώ ότι θα συμβεί ,εκτίμηση είναι και όχι πρόγνωση . Χρήστος από τη ηλιόλουστη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Χρονιά Δάσκαλε με υγεία πάνω από όλα.

    Τον χάσαμε τον Γενάρη πατριώτες, και δεν είναι το χιόνι πεδινά μόνο, και τα ορεινά δεν έχουν και κανένα σοβαρό χιόνι και δεν φαίνεται και καμία καλή εξέλιξη ούτε και για αυτά.
    Μακάρι να δούμε τίποτα από Φλεβάρη .
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και μια αισιόδοξη ανάρτηση.Να είσαι καλα πατριώτη Ι.Κ. .Πάντα τέτοια.------Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για τίς ευχές σας εύχομαι τα καλύτερα σε εσάς κ την οικογένεια σας!! Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!!Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά δάσκαλε! Εύχομαι και ο σημερινός ήλιος να ζεστάνει τις καρδιές μας και να απαλύνει τον χειμώνα της πανδημίας. Κι όταν επιστρέψει το πραγματικό κρύο και το χιόνι να είμαστε ήδη με θερμή ψυχή…
    Κωνσταντίνος Βέροια 20 βαθμοί τώρα και λαμπερός ήλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία, αγάπη και ευτυχία!
    Στα καιρικά...απλά υπομονή!

    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή χρονιά παιδιά. Φίλε Γιάννη, τον περσινό χιονιά της Αττικής, ο κύριος Ζιακόπουλος τον "συνέλαβε" γύρω στις 12 μέρες πριν. Φυσικά, ισχύει αυτό που είπες περί έγκαιρης πρόγνωσης των χιονιάδων προ 15τιας αλλά είναι δυνατόν η τεχνολογία η τότε να ήταν καλύτερη; Δε νομίζω. Άλλα είναι τα αίτια των συχνών παλινδρομήσεων των μοντέλων. Δεν έχω τη γνώση για να αιτιολογίσω επακριβώς. Ίσως να ήταν η προγνωσιμότητα ευκολότερη για πολλούς λόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία!Ο καιρός συνεχίζει να μας απογοητεύει αλλά που θα πάει θα γυρίσει ο τροχός!! Αν όχι φέτος σε ένα χρόνο σε τρία σε δέκα! Υγεία να έχουμε να βλέπουμε τον αγαπημένο μας Καιρό!!Δε πρόκειται να μας αφήσει ποτέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καραβατακης Αντώνιος1 Ιανουαρίου 2022 στις 7:10 μ.μ.

    Καλή χρονιά Δάσκαλε, σας εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά καλή χρονιά Δασκαλε κ σε όλοι την παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία! Δυστυχώς φέτος η Πρωτοχρονιά αντί να με βρει στο πατρικό μου στην Αράχωβα με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, με βρήκε μόνο και κλεισμένο σε φάση καραντίνας λόγω covid-19 με πολύ ήπια συμπτώματα ευτυχώς. Υγεία σε όλους και πάλι και τα χιόνια θα ξαναέρθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικά, φίλε μου. Καλή χρονιά και σε σένα.

      Διαγραφή
    2. Νίκο συμπάσχω και εγώ με ήπια συμπτώματα και καραντίνα στο έπακρο. Υπομονή και Θα γίνεις περδίκι. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Περαστικά και σε σένα Φραγκίσκο. Είσαι και νιάτο απ' ό,τι έχω καταλάβει, οπότε δεν μασάς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ Βαγγέλη μου. 34άρης είμαι και δόξα τω θεώ όλα Καλά. Πιστεύω η σωστή γυμναστική και η καλή διατροφή, βοηθάνε να διατηρηθεί η καλή υγεία σε όλες τις ηλικίες και να έχουμε καλύτερη άμυνα του οργανισμού. Εύχομαι το τέλος του πανδημικού εφιάλτη να είναι μέσα στο 2022__ Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  18. Φτάσαμε Ιανουάριο και ίσως είναι η πρώτη φορά που δεν διαφαίνεται κάποια αξιοπρεπής ψυχρή εισβολή έως τα μέσα του μήνα.Ειμαι όμως βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα έρθουν και τα πολυπόθητα χιόνια. Εξάλλου ο χειμώνας μου δίνει την εντύπωση ότι μετατοπίστηκε προς τον Απρίλιο. Λυπαμαι να χάνονται, καιρικά, οι μέρες του Γεναρη, που μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το κρύο και τα χιόνια, απ' ότι οι επόμενοι μήνες...ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως από το 2019 σημειώνονται όλο και πιο συχνά ψυχρές εισβολές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Μάλιστα, πέρσι, οι δύο πρώτοι μήνες της άνοιξης ήταν πολύ ψυχρότεροι απ' ό,τι συνήθως. Βέβαια, φέτος μπορεί να βγουν και θερμότεροι για αυτόν ακριβώς τον λόγο (διόρθωση).

      Σύμφωνα, εξάλλου, με το meteo.gr το 2021 βγήκαν θερμότεροι από τους μέσους όρους τους 7 στους 12 μήνες στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα στην Ελλάδα, 8/12 στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, 6/12 στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και 9/12 στην Κρήτη.

      Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας ο Οκτώβριος του 2021 ήταν ψυχρότερος από τα κανονικά επίπεδα και ο Ιανουάριος και ο Αύγουστος θερμότεροι. Οι αποκλίσεις υπολογίστηκαν σε σύγκριση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-19.
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2071
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Β.ΣΠ. ωραίες οι πληροφορίες σου. Προσωπικά, αναφέρομαι και σε παλαιότερους χειμώνες εν σχεσει με αυτούς των τελευταίων ετών, όπως τους θυμάμαι...Β.Α.

      Διαγραφή
  19. Θα μπορούσαμε πολλά να πούμε όμως θα πρέπει να εστιάσουμε στην ικανότητα-εμπειρία του εκάστοτε προγνώστη- μετεωρολόγου να διαβάσει σωστά αυτά που του δίνουν τα μαθηματικά μοντέλα.
    Δεν υφίσταται ότι παλιά τα μοντέλα έβλεπαν καλύτερα την εξέλιξη των καιρικών πεπραγμένων.
    Παλιά υπήρχε το μολύβι που ένωνε τις περιοχές με την ίδια ατμοσφαιρική πίεση, τώρα όλοι μπορούν χάριν της τεχνολογίας να μπουν και να δούν τα καιρικά μελλούμενα, δεν ξέρουν όμως να τα διαβάζουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καιρός που θύμιζε.. Μάρτιο σήμερα και χθες στην Κέρκυρα με λιακάδα και τη θερμοκρασία το μεσημέρι να φτάνει κατά τόπους και τους 19-20 βαθμούς! Το βράδυ όμως η ψυχρά (σε συνδυασμό με την Κερκυραϊκή υγρασία), είναι αισθητή! Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και χαρά! Καλή χρονιά κύριε Ζιακόπουλε! Να είστε πάντα καλά, να μας δίνετε σωστές προγνώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Περαστικά και από μένα στον φίλο Νίκο. Ένα ακόμα από τα πολλά άσχημα της Covid 19 είναι η μοναξιά που τη συνοδεύει, ακόμα και για την πλειοψηφία που περνάει ήπια την ασθένεια. Μακάρι το γεγονός ότι γίνεται ηπιότερη με τη μετάλλαξη όμικρον, σύμφωνα με σχεδόν όλες τις επιστημονικές έρευνες, να φέρει σταδιακά μέσα στο 2022 και το τέλος της πανδημίας. Άλλωστε, κάποτε όλα έχουν ένα τέλος. Ακόμα και ο κορωνοϊός.

    Υ.Γ: Δυστυχώς, υπάρχουν τελικά και τρεις αγνοούμενοι από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Κολοράντο. Μάλιστα, τα σπίτια τους βρέθηκαν καμένα, αν και αυτό δεν λέει απαραίτητα κάτι για την τύχη τους, αφού συνολικά 991 κτίσματα καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς από τις φλόγες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Reuters.
    https://denvergazette.com/news/three-people-missing-and-feared-dead-from-fierce-colorado-wildfire/article_7c4f0b4d-0c27-54cd-9c81-4aff0817b6cc.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστούμε Φώτη για τα πρώτα σχόλιά σου την καινούργια χρονιά.Επιφύλασσόμεθα και ανα μένουμε.Ο Δεκέμβρης έκλεισε εδώ με 62mm.Δεν τα λες και αρκετά,δεν τα λες και αμελητέα.Υπ όψιν ότι ο Γενάρης του 21 για εδώ ήταν ιδιαίτερα υετοφόρος.Από τα συνολικά 220 της περασμένης περιόδου,τα 120 ήταν δικά του.Να δούμε ο φετινός.Περιμένουμε,ίσως,κάποιο φώς και από τον....εξόριστο ποιητή.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή χρονιά και από εμένα σε ολους με υγεία πάνω από όλα. Συνήθιζα τις ημέρες των εορτών - η έστω μέρος τους- να τις περνάω στην Αθήνα, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Δυστυχώς η μετάλλαξη Ο του κορωνοιου και ο φόβος των μετακινήσεων και συναθροισεων με απέτρεψαν από το να ταξιδέψω και έτσι παρέμεινα Ρόδο. Υγεία να υπάρχει και μερικοί αγαπημένοι άνθρωποι κοντά μας κι όλα καλά! Ο καιρος μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν πραγματικά πολύ εναρμονισμενος με το κλίμα των ημερών εδώ. Με το γύρισμα του χρόνου, λες και γύρισε ο διακόπτης της εποχής! Ανοιξιάτικες συνθήκες χθες και σήμερα εδώ, και το σπιτικό χουχουλιασμα αντικατέστησε η βόλτα στην παραλία σήμερα, καθώς η θερμοκρασία έδειξε 19 βαθμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πάντως κάποιες ασθενείς βροχουλες θα τις έχουμε μέσα στην εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. H πιο θερμή Πρωτοχρονιά στην ιστορία του Λονδίνου με 16,2 βαθμούς ήταν η φετινή, όπως επισημαίνει το Skynews, προσθέτοντας, βέβαια, ότι ο Ιανουάριος θα δείξει και το χειμωνιάτικο πρόσωπο του στη συνέχεια με τοπικές χιονοπτώσεις. Σύμφωνα, εξάλλου, με το MetOffice η υψηλότερη θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προς την πρώτη μέρα του νέου έτους και ήταν 16,5 βαθμοί.

    Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν θερμό το ποδαρικό του 2022. Ενδεικτικά η θερμοκρασία στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βουδαπέστη και την Πράγα έφτασε στους 13 βαθμούς, στο Βερολίνο στους 12β., στη Σόφια στους 11β., στη Ρώμη τους 15β. Η αιτία ήταν οι θερμές αέριες μάζες που κινήθηκαν από τις Αζόρες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Dan Stroud από το MetOffice, o οποίος προειδοποίησε, όμως, ότι αναμένεται ψυχρή εισβολή αυτή την εβδομάδα με χιόνια στη Σκωτία και θερμοκρασίες ημέρας 3 βαθμούς στο Εδιμβούργο και 7β. στο Λονδίνο και το Κάρντιφ.

    Το ΜetOffice εξέδωσε, μάλιστα, κίτρινο συναγερμό για ισχυρούς ανέμους και μπόρες χιονιού, κυρίως στα βόρεια της Σκωτίας, ενώ σε όλη τη Βρετανία η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κοντά στις μέσες τιμές για την εποχή (7-8 βαθμοί στα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου). Ο καλός καιρός που προηγήθηκε ώθησε, πάντως, αρκετούς Βρετανούς στις παραλίες του Μπράιτον, του Mπόρνμουθ κ.λ.π. για ένα πρωτοχρονιάτικο μπάνιο, ενώ ήταν ο λόγος που έκλεισε το παγοδρόμιο Somerset House στο Λονδίνο.

    Πάνω από 50 άνθρωποι ήταν την Κυριακή 2/1/22 και στο Θυμάρι, στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μοιρασμένοι στην παραλία με τις ομπρέλες, στην αγαπημένη μου ακτή και τη μεγάλη αμμουδιά. Σαν σήμερα, στις 2/1/13 είχα κάνει το πρώτο μου μπάνιο Ιανουάριο με ανάλογα καλές καιρικές συνθήκες, αλλά ούτε ένα άτομο στην ακροθαλασσιά. Είναι εντυπωσιακό πώς τα μνημόνια και lockdown αύξησαν τους χειμερινούς κολυμβητές την τελευταία δεκαετία, αφού ο πραγματικά σκληρός χειμώνας είναι αυτός των αλλεπάλληλων κρίσεων.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-latest-britain-could-see-warmest-new-years-day-ever-after-record-breaking-new-years-eve-12507041
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλή χρονιά κι από μένα!

    Διάβασα σήμερα ένα ενδιαφέρον άρθρο μετεωρολογικού/ιστορικού ενδιαφέροντος κι είπα να το μοιραστώ μαζί σας, καθώς και να ρωτήσω τον κ. Ζιακόπουλο αν υπάρχουν άλλα γνωστά δεδομένα για το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, δηλαδή την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα, στη σημερινή Ινδονησία, τον Απρίλιο του 1815 και την επίδρασή του στο κλίμα της Ευρώπης.
    https://www.kathimerini.gr/society/561651172/to-ifaisteio-poy-othise-tin-epanastasi-toy-1821-k/

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://ziakopoulos.blogspot.com/2015/08/blog-post_16.html#more

      Διαγραφή
    2. Η χρονιά αυτή, χαρακτηρίστηκε ως η χρονιά χωρίς Καλοκαίρι. Στα άλλα που λέει ο Βαγγέλης, η κεντρική Ευρώπη μαστίζεται από υψηλές θερμοκρασίες. Τα επόμενα 24ωρα, πολλές περιοχές θα έχουν 8 -10 βαθμούς κελσίου ως ελάχιστη, πρωινή.
      Πού πάμε ρε; (Αυλωνίτης)

      Διαγραφή
  27. Μου φαίνεται πως και ο Αγιος φοβέρα θέλει. Με το που αναρτήθηκαν οι διαμαρτυρίες των συν-αναγνωστών άλλαξαν ριζικά οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των μοντέλων προς το πολύ χειμωνιάτικο - με κάθε επιφύλαξη φυσικά. Το ίδιο αντέδρασαν άμεσα και τα Ιταλικά meteo-sites.

    ΑπάντησηΔιαγραφή