Ένα χαμηλό φεύγει κι ένα έρχεται!

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα αναμένεται να κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα κι έτσι το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, η οποία, όμως, θα είναι πρόσκαιρη. Ένα άλλο οργανωμένο χαμηλό θα κινηθεί από την Τυρρηνική Θάλασσα προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει νέο κύκλο ισχυρών βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι νότιοι άνεμοι, που θα φθάσουν τα 7 μποφόρ, θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σχετικά υψηλή, με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ορεινά. 


Το Σάββατο (12/12), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια, το Α. Αιγαίο και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (13/12), προβλέπεται κακοκαιρία σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές, τις καταιγίδες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους (6 με 7 μποφόρ). Τα χιόνια θα περιοριστούν και πάλι στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει ακόμα και τους 18 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (14/12), σταδιακά, οι βροχές θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. 

Την Τρίτη (15/12), λίγες βροχές αναμένονται στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά περιοχές. 

Τέλος, την Τετάρτη και την Πέμπτη (16-17/12), προβλέπεται καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Έσπασε ο καιρός Ηγουμενίτσα και ξεπροβάλλε λαμπρος ο κιτρινιαρης μας! Τελικά τα πράγματα έγιναν όπως τα είπε ο σοφός μας δάσκαλος. Ο πολικός αεροχειμαρρος που πηδαλιουχει τα χαμηλά σε συνδυασμό με την ορογραφία της Πίνδου και το δυτικό ρεύμα έδωσε πολλά νερά κυρίως στα ορεινοτερα της Ηπειρου με αξιόλογες χιονοπτώσεις σε υψόμετρο άνω των 1400μετρων.Πρωταθλητες στον υετο με τριψηφια νούμερα τα αθάνατα Θεοδωριανα και η βροχομανα πατρίδα μου η Παραμυθια! Και έχουμε και συνέχεια! Παρακολουθώντας την τάση του καιρού μακροπροθεσμα δυστυχώς δεν φαίνεται προς το παρόν κάποια αλλαγή σε πιο μεσημβρινη κυκλοφορία που θα ταίριαζε με το γιορτινό κλίμα. Το Ισλανδικό χαμηλό είναι ενισχυμένο και δίνει απανωτές σφαλιάρες στον Αζορικο, από την άλλη έχουμε και εκείνο τον καταραμένο αντικυκλωνα στη Ρωσία που είναι προέκταση του υποτροπικου και δεν αφήνει πολικές μάζες από τη Σιβηρία να επεκταθούν ανατολικότερα, με αποτέλεσμα να ζούμε έναν Νοέμβρη μέσα στον Δεκέμβρη! Πληρώνουμε τα σπασμένα του φθινοπώρου δηλαδή. Επομένως περιμένουμε με αγωνία μήπως δούμε καμιά ελπιδοφόρα τάση στα τρεξίματα των μοντέλων το επόμενο διάστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου δασκαλε με τις ακριβεις προγνωσεις και τις καταπληκτικες παραπομπες.Στην Αινειάδα του Βιργιλίου υπαρχει η διασημη φραση "lacrimae rerum",δηλ."δακρυα για τα πραγματα (που εχουν χαθει).
    Και μια συνειρμικη παραπομπη "Una pastora yo ami",o εστί "μια βοσκοπουλα αγαπησα".------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς αυτούς που ακόμη δεν ξεδίψασαν, τους απογοητευμένους που δεν βλέπουν χιονιά στον ορίζοντα και προς όλους εμάς τους υπό περιορισμόν ευρισκομένους: «Durate, et vosmet rebus servate secundis» (Υπομείνετε και κρατήστε τον εαυτό σας ασφαλή για καλύτερες μέρες- Βιργιλίου, Αινειάδα 1. 207).

      Διαγραφή
    2. Ο Βιργίλιος (70-19 π.Χ.) ήταν Λατίνος φιλόσοφος και ποιητής με βαθιά γνώση της ελληνικής και της λατινικής φιλολογίας. Το έργο που τον καταξίωσε ως μεγάλο ποιητή είναι η Αινειάδα που γράφτηκε με πρότυπο τα Ομηρικά Έπη. Από μετεωρολογικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Γεωργικά του Βιργιλίου, ένα αγροτικό ποίημα εμπνευσμένο από το έπος Έργα και Ημέραι του Ησιόδου. Τα Γεωργικά, που είναι αφιερωμένα στον πλούσιο Ρωμαίο Μαικήνα, αποτελούνται από τέσσερα βιβλία. Στο πρώτο από αυτά ο Βιργίλιος αναφέρεται στις αγροτικές δουλειές και στις μεθόδους πρακτικής πρόβλεψης του καιρού, χρησιμοποιώντας πολλά από τα Σημεία ή Διοσημεία των αρχαίων Ελλήνων. Στο δεύτερο βιβλίο ασχολείται με το αμπέλι και την ελιά, στο τρίτο με τα ζώα (βόδια, άλογα, πρόβατα) και στο τέταρτο βιβλίο με το μέλι και τις μέλισσες.
      Τα Γεωργικά είναι ένα θαυμάσιο ποίημα. Ενδεικτικό της αξίας τους είναι το παρακάτω απόσπασμα από το δεύτερο βιβλίο:
      «Εγώ το πρώτο επιθυμώ να με δεχθούν οι Μούσες,
      που πριν απ’ όλα είναι γλυκές και ιερουργός τους είμαι
      από μεγάλον έρωτα για κείνες χτυπημένος,
      και να μου μάθουν τ’ ουρανού τους δρόμους και τ’ αστέρια,
      του ήλιου τα σκοτίσματα, του φεγγαριού τα πάθη,
      πως γένονται οι σεισμοί στη γης, πως τα βαθειά πελάγη
      φουσκώνουν, τα προχώματα χαλώντας, και καθίζουν
      πάλι στον τόπο τους, γιατί της χειμωνιάς οι ήλιοι
      βιάζονται τόσο να σβυστούν στον Ωκεανό και τέλος
      ποια χασομέρια αντικρατεί τες αργητές τες νύχτες».
      (Μετάφραση Κωνσταντίνος Θεοτόκης)

      Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    3. Mετά από όλα αυτά να ονομάσουμε το πρώτο χιονοχαμηλό βιργιλίο?(αν είναι της υπομονής χαλάλι του)

      Διαγραφή
  3. Έπρεπε να φτάσει Δεκέμβριος για να γενικευτούν οι βροχές στην Ελλάδα. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή ποτιστική βροχή,και με διάρκεια στη Βόρειοανατολικη Πελοπόννησο.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους, επιτέλους αρχίζουμε κ Μυτιλήνη να ξεδιψαμε σιγά σιγά, καιρός ήτανε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε! Τα φώτα σας παρακαλώ γιατί έχει πέσει πολύ μελέτη και υπάρχουν απορίες. Γράφεται στον πρώτο τόμο Η ΓΝΩΣΗ ότι όταν ο αέρας κινειται κάθετα προς μια οροσειρά στις υπηνεμες περιοχές της δημιουργούνται συνθήκες κυκλωνικης κυκλοφορίας δηλαδή αύξηση στροβιλισμού και κατ επέκταση κυκλογεννηση και νεφοκαλυψης, τότε γιατί στην περίπτωση της Πίνδου με τον δυτικό η αντίθετα με τον ανατολικό κατάβατη άνεμο έχουμε αντίθετα αποτελέσματα στις υπηνενες περιοχές? Δηλαδή ελλατωση υγρασίας και νεφοδιαλυση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση μιλώ για (περιστρεφόμενη) στήλη αέρα, όπως για παράδειγμα, είναι μια σκάφη χαμηλών υψών (τραφ) που πλησιάζει τις Άλπεις από τα Β-ΒΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια χαρα καιρό εχουμε εδω στα βορειοδυτικά βροχές στα πεδινά- ημιορεινά και χιόνια στα βουνά.Για το πρώτο δεκαήμερο του χειμώνα καλα ειναι δεν περιμένουμε χιόνια στην πόλη με το που μπήκε ο χειμώνας.Δεν καταλαβαίνω τους νοτιαδες με τις υψηλές θερμοκρασίες που λενε κάποιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της παρέας. Αυτή η εβδομάδα που κυλάει (ειδικά η Πέμπτη) ήταν πραγματικά φθινοπωρινή. Η πρώτη του φετινού φθινοπώρου. Άρα μπρούμε να πούμε ότι ξεκίνησε επιτέλους το φθινόπωρο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και το καιρικό ενδιαφέρον συνδυάζεται με τον καλύτερο τρόπο με την έντονη δραστηριότητα του blog. Κύριε Ζιακόπουλε, οι τακτικές αναρτήσεις σας μας δίνουν χαρά και γνώση. Να είστε καλά! Ας είμαστε όλοι υγιείς για να μπορούμε να απολαύσουμε όποια καιρική συγκίνηση μας προσφέρει η φύση τον φετινό χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους.
    Ξεκινάω κατ'αρχήν με την εκτίμηση της τρέχουσας κακοκαιρίας έως τώρα παρατηρώντας ότι
    1ον Τα μοντέλα προέβλεψαν ρεαλιστικά τον υετό που έπεσε στη χώρα(υπάρχουν πάντα οι τοπικότητες) κ μπορώ να πω ότι σε κάποιες περιοχές έπεσε κ πολύ παραπάνω(φίλε Θεσπρωτέ κ Βασίλη δε νομίζω να έχετε παράπονο με 200 συν χιλιοστά που έχετε πάρει μέσα σε δύο ημέρες??)
    Στην περιοχή μου επίσης έπεσε πολύ νερό το τελευταίο διήμερο με το προσωπικό μου επαγγελματικό βροχόμετρο στην ταράτσα του σπιτιού μου να καταγράφει μέχρι στιγμής τρέχουσα 153,6mm κ 174,2 από την αρχή του μήνα ενώ κ τώρα συνεχίζει ψιλοβρέχοντας, ομίχλη, αστραπές στο βάθος κ θερμοκρασία στους 7β με τρομερή υγρασία).
    2ον τα χιόνια έπεσαν εκεί όπου αναμέναμε στην Πίνδο,δλδ πάνω από 1300 με 1400 στα βορειότερα κ πάνω από 1700 με 1800 νοτιότερα με τις τελευταίες ώρες να έχουν πέσει ακόμη πιο χαμηλά κ τα χιονοδρομικά κυρίως να έχουν βάλει πολύ μεγάλες ποσότητες φρέσκου χιονιού.
    3ον η Αττική ευνοήθηκε επίσης όπως αναμέναμε εξ αρχής με έντονα περάσματα βροχών κ μάλλον θα πάρει κ αύριο τη νύχτα καλό νερό κ κυρίως Κυριακή προς Δευτέρα που με την τελευταία πανελλαδική κακοκαιρία τα ανατολικά προσήνεμα θα έχουν την τιμητική τούς.
    4ον από αύριο κ μέχρι την Κυριακή νομίζω ότι θέλει κ πάλι προσοχή στα δυτικά ΝΔυτικά κ κυρίως στο ιόνιο την Αιτωλοακαρνία κ την δυτική Πελοπόννησο καθώς μετά από το πολύ νερό που έπεσε θα ξανά πέσουν κατά μέσο όρο 50 με 80mm ίσως τοπικά κ παραπάνω!
    5ον κ τελευταίον στην εξέλιξη του καιρού από Τρίτη ο αντικυκλώνας της κεντρικής Ευρώπης θα καλύψει κ την περιοχή μας,όχι όμως για πολύ.
    Αυτό γιατί η κυκλοφορία όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει ζωνική δλδ δυτική κ έτσι ότι μας έρχεται θα είναι από τα δυτικά.
    Έτσι λοιπόν από τις 19 με 20 του μήνα θα πρέπει να μας προσεγγίσουν κάποια συστήματα από την Ιταλία ξανά δίνοντας βροχές κ κάποια χιόνια στα ορεινά.
    Το polar vortex αυτή τη στιγμή δείχνει πολύ ενισχυμένο κ δεν έχει τάσεις να αποδυναμωθεί καθώς κ η ΑΣΘ που θα μπορούσε να βοηθήσει προορίζεται για τον Γενάρη.
    Επίσης οι υψηλές πιέσεις που θα συνεχίσουν να επικρατούν στη βόρεια Ευρώπη θα μετατοπίσουν σταδιακά εκ νέου τις χαμηλές πιέσεις πρώτα στη δυτική Ευρώπη κ έπειτα στη κεντρική μαζί με τις όποιες ψυχρές μάζες κστηφορίσουν προς τα εκεί.
    Προσωπική μου λοιπόν άποψη είναι ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάμε σε ένα σχετικά ήπιο κ υγρό μοτίβο μετά τις 20 του μήνα καθώς μου φαίνεται αδύνατον να δημιουργηθεί κάποια σοβαρή ψυχρή εισβολή ικανή να επηρεάσει τη χώρα μας.
    Όσο για τον καιρό των εορτών υπάρχει μεγάλη διχογνωμία ακόμη στα μοντέλα κ τα ensembles κ όποιος βγάλει από τώρα πρόγνωση θα είναι πραγματικά σα να παίζει Τζόκερ.
    Ας απολαύσουμε λοιπόν ότι δε μας έδωσε ο Νοέμβρης κ βλέπουμε για τις γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη συμφωνώ σε όλα....αλλά υπάρχει και ένα ευνοικό σενάριο μετά τις 20 που αφορά πολύ ψυχρές μάζες μετααξύ βόρειας ευρωπαικής ρωσσίας και σιβιρίας,για την ώρα αυτές φαίνονται να κινούνται ανατολικά ....αλλά ποτέ δεν ξέρεις,για την ΑΣΘ έχεις δίκιο και πέρσυ άνοιξη έγινε.

      Διαγραφή
  11. Όπως γίνεται εξάλλου τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος πιστεύω ότι την πρώτη ψυχρή εισβολή θα την έχουμε τέλος του μήνα με αρχές του νέου έτους ως τότε υπομονή για κανένα χιονακι όπως λέει και ο δάσκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό νερό έριξε αυτές τις ημέρες (45 χιλιοστά περίπου)στην περιοχή μου, ενώ σε διπλανές περιοχές έριξε περισσότερο.Βαρυ μουντό το σκηνικό και σήμερα,ψιλοβρεχοντας μάλιστα για καμιά ώρα πριν λίγο.
    Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ακόμη περισσότερο νερο(στην περιοχή μου και όχι μονο)αφού όλα το δείχνουν ξεκάθαρα.
    Πολύ χιόνι έβαλε ο Παρνασσός και πιστεύω ότι θα βάλει σύντομα και ο Ελικώνας,οπότε όλα πάνε καλά και τα καλύτερα έπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 8/11 ημέρες του Δεκέμβρη έχουμε καταγράψει υετό εδώ στη Ρόδο, χωρίς δόξα σοι ο Θεός κάτι ακραίο. Ακόμα και στον ορεινό Εμπωνα που στις 4 Δεκεβρίου κατέγραψε 140 plus χιλιοστά ημερήσιο υετό, δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα, πλην κάποιων αγροτικών δρόμων με φερτά υλικά και κάποιες πτώσεις τάσεις ρεύματος. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται και η Δευτέρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θυελλώδες και αγριεμένο το σκηνικό εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άλλα 25mm έχουν προστεθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή μου κ όπου να ναι ξεπερνάμε τα 200 από την αρχή του μήνα!
    Κρύο αρκετό με τη θερμοκρασία κολλημένη στους 9β, τον αέρα να φυσά δυνατά κ την υγρασία στο ζενίθ.
    Επίσης πάνω από 50mm έχουν πέσει ήδη σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδος ενώ όπως βλέπω αυτή τη στιγμή από κάμερες κ σταθμούς χιονίζει πολύ πυκνά στη δυτική Πίνδο κ κυρίως στα βορειότερα ακόμη κ πάνω από τα 950μ με 1100μ.
    Οι επίσημες προβλέψεις λοιπόν των επαγγελματιών προγνωστών νομίζω ότι απέτυχαν παταγωδώς στις χιονοπτώσεις όπου τις όριζαν αυτές άνω των 1600μ κ δε μπορώ να καταλάβω γιατί.
    Ο Χριστόδουλος με μια μικρή καθυστέρηση πέφτει μέσα σε όλα όσα έχει πει μέχρι στιγμής κ για την περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή