Η Κόνιτσα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο!

Ο Άγιος Νικόλαος της Κόνιτσας

Τ’ Αγίου Νικολάου, αύριο, κι ο νους γυρίζει πίσω στα μαθητικά χρόνια στη γενέτειρά μου που γιόρταζε, και βέβαια εξακολουθεί να γιορτάζει, τον πολιούχο της Άγιο, τον Άγιο Νικόλαο. Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ο ενοριακός ναός της Επάνω Κόνιτσας και βρίσκεται δίπλα από το μητροπολιτικό μέγαρο. Ο σημερινός ναός χρονολογείται από το 1842 και σύμφωνα με τους χρονικογράφους της εποχής εκείνης τα εμπόδια που είχαν βάλει οι Τούρκοι στο χτίσιμό του ήταν πολλά. Ακόμα και πυροβολισμοί είχαν ριχτεί εναντίον των μαστόρων που δούλευαν πάνω στις σκαλωσιές!   


Για τους μαθητές του εξατάξιου τότε Γυμνασίου της μικρής μας πόλης το πρωτόκολλο του εορτασμού ήταν αυστηρό. Συγκεντρωνόμασταν στη αυλή του Γυμνασίου και οργανωμένοι κατά τάξεις πηγαίναμε στην εκκλησία. Το ντύσιμό μας ήταν συγκεκριμένο: λευκό πουκάμισο, πουλοβεράκι με λαιμόκοψη σχήματος V και σακάκι, συνήθως διαφορετικού χρώματος από το παντελόνι. Σκούφοι, γάντια και κασκόλ δεν υπήρχαν και ο παγωμένος βοριάς από τη Σουσνίτσα (Τραπεζίτσα), που συνήθως επικρατούσε εκείνη την ημέρα, κοκκίνιζε τ’ αυτά και τις μύτες και ξύλιαζε τα χέρια μας!

Στην εκκλησία όλα είχαν εορταστικό χρώμα. Πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία με τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης στις θέσεις τους και  πλήθος κόσμου που ανέβαινε και από την ενορία της Κάτω Κόνιτσας. Δίπλα στο δεσποτικό θρόνο καθόταν μόνιμα ο μαθηματικός και επί δεκαετίες Γυμνασιάρχης μας. Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έστεκαν μπροστά του κατά καιρούς άλλαζαν,  αλλά εκείνος ήταν πάντα εκεί ψηλός, ευθυτενής και επιβλητικός. Φόβος και τρόμος όταν μας σήκωνε στον πίνακα ή μας έβαζε πρόχειρα διαγωνίσματα και κυρίως όταν παντοιοτρόπως ατακτούσαμε!  

Πριν τελειώσει η λειτουργία, ένας από τους επιτρόπους της εκκλησίας πήγανε με τη σειρά στους άνδρες που είχαν την ονομαστική τους γιορτή και αφού τους ευχόταν χρόνια πολλά, τους ράντιζε με μυρωμένο νερό και τους πρόσφερε την περίφημη «φιγούρα», ένα ματσάκι με λουλούδια της εποχής. Εκείνοι, τότε, άφηναν διακριτικά στο δίσκο χρήματα υπέρ του Ιερού Ναού. Μη φανταστείτε τίποτε σπουδαίο. «Λιανώματα» ήταν, γιατί τα «χάρτινα» τότε ήταν είδος σε ανεπάρκεια. Όταν η λειτουργία τελείωνε και βγαίναμε στο προαύλιο του ναού, έπρεπε να ευχηθούμε σε όλους τους εορτάζοντες. Είχαμε, δεν είχαμε πολλές επαφές μαζί τους, έπρεπε να το κάνουμε. Ήταν η μέρα τους!

Η οικογένειά μας του Αγίου Νικολάου είχε την τιμητική της. Ο παππούς, ο αδελφός μου και η μητέρα μας είχαν την ονομαστική τους γιορτή. Όταν μετά την εκκλησία γυρίζαμε στο σπίτι, η εξώπορτά του έμενε ανοιχτή για αυτούς που θα έρχονταν για τα χρόνια πολλά και πρωτίστως για τον παπά της ενορίας που θα ερχόταν για το «ύψωμα». Με το καντήλι αναμμένο στο εικόνισμα, τη μασίνα (ξυλόσομπα) να καίει στο φουλ και πάνω στο στρωμένο τραπέζι ένα πιάτο με βρασμένο σιτάρι, μια λειτουργιά (πρόσφορο) και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, είμαστε όλοι εκεί, περιμένοντας τον παπά. Όταν εκείνος ερχόταν, έβαζε το πετραχήλι του, άναβε τα καρβουνάκια στο μπρούτζινο θυμιατήρι, έκοβε ένα τριγωνικό κομμάτι από τη λειτουργιά και έκανε την παράκλησή του.

Πάντως, εκείνα τα χρόνια στην Κόνιτσα δεν ήταν πολλοί οι φίλοι και οι συγγενείς που μας επισκέπτονταν για τα χρόνια πολλά αμέσως μετά την εκκλησία. Οι περισσότεροι έρχονταν το βράδυ, οπότε έδιναν κι έπαιρναν οι πίτες, οι μεζέδες και το κρασί. Όμως, στα περισσότερα χωριά της επαρχίας μας, οι άνδρες έπαιρναν με τη σειρά τα σπίτια των εορταζόντων αμέσως μετά το τέλος της λειτουργίας. Πολλοί μεζέδες δεν υπήρχαν, αλλά περίσσευε η ανθρώπινη ζεστασιά. Στους μεγάλους προσφέρονταν τσίπουρο ή κρασί και σε μας τα παιδιά συκομαΐδες ή σουμπέκια.

Στις μέρες μας, όπως και τα παλαιότερα χρόνια, ανταλλάσσουμε ευχές στις ονομαστικές γιορτές και στα γενέθλιά μας. Περισσότερες στις πρώτες και πολύ λιγότερες στα δεύτερα, γιατί την ημερομηνία των γενεθλίων μας τη γνωρίζουν μόνο οι στενοί συγγενείς μας και εκείνοι που εμείς επιλέγουμε να ξέρουν. Αυτό αναντίρρητα σημαίνει ότι στις ονομαστικές γιορτές, ακόμα και σήμερα, επιβάλλεται η κοινότητα και υποχωρούν η «ιδιωτικότητα» και η ατομικότητά μας. Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στις ονομαστικές γιορτές του τότε και του τώρα που είναι δύσκολο να καταλάβουν όσοι δεν έχουν βιώματα από τη ζωή στο χωριό ή στις κοινές αυλές και τις γειτονιές των αστικών κέντρων τις προηγούμενες δεκαετίες. Όσα μέσα από την ψυχή μας δίναμε και παίρναμε στα προαύλια των εκκλησιών και στις επισκέψεις στα σπίτια αυτών που γιόρταζαν δεν μπορούν να αντικαταστήσουν οι ευχές με τα e-mail και τα «like»!

Χρόνια Πολλά στους σήμερα και αύριο εορτάζοντες!

 

27 σχόλια:

  1. Βασίλειος Σωμαράκης5 Δεκεμβρίου 2020 στις 8:27 π.μ.

    Καλημέρα κ. Ζιακόπουλε, διάβασα απνευστί το άρθρο σας. Αν και μικρότερος στην ηλικία επειδή κατάγομαι από ορεινό χωριό της Κρήτης, ζωντανεψατε και στη δική μου μνήμη ανάλογες εικόνες. Ήταν όμορφες εποχές όπου οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν σε άλλο επίπεδο, η τήρηση των όμορφων παραδόσεων τις διατηρούσε ζωντανές και ζεστές σε πραγματικά ανθρώπινο επίπεδο. Χρόνια πολλά σε όλους τους δικούς σας ανθρώπους που εορτάζουν σήμερα και αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας.Τι κάνεις δάσκαλε;Πολυ αποκαλυπτικό και συγκηνιτικο το άρθρο σας για τις εορτές.Ετσι είναι όπως τα λέτε.Πολύ ωραία,εκκλησιαστικά και ανθρώπινα βιώματα έχετε.Θα ήθελα κάποια στιγμή όταν περάσει η λαίλαπα του Κορωπίου να γνωριστούμε καλύτερα.Σας θυμάμαι από μικρός στα δελτία και στο δελτίο για του αγρότες.Τιμη μου που σας έβλεπα και τώρα που διαβάζω τα άρθρα σας.Σας ευχαριστώ απ' την καρδιά μου.Παπασταμάτης από Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άη Νικόλας πάνω στα βουνά? Περίεργα πράγματα!!! Όπως και να χει χρόνια πολλά στην Κόνιτσα και στην γλυκιά κορούλα σας! Για να είμαι ειλικρινής ανάμεσα σε Λουντμιλα και Νικολέτα ψηφίζω δαγκωτό Νικολέτα, παπούτσι απ'τον τόπο σου λέει ο θυμοσοφος λαός μας!! Την καλημέρα μου από την Ηγουμενίτσα με τα 70μμ βροχής από τη χτεσινή κακοκαιρία! Πάμε για αύριο τώρα δυναμικά με τσαμπουκά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά απίστευτο το πόσες εκκλησίες Αγίου Νικολάου συναντάμε στα βουνά. Πριν λίγα χρόνια είχα την τύχη να επισκεφτώ το ομώνυμο πανηγύρι στο Συρράκο. Περάσαμε υπέροχα με τον Γεροδήμο τον Κώστα.

      Διαγραφή
    2. Χρηστο επισκεφτηκαμε το Συρρακο σχετικα προσφατα,οχι στο πανηγυρι,απο την πλευρα των Τζουμέρκων-Πράμαντα.Μειναμε ενθουσιασμενοι .Εκει λες και εχει σταματησει ο χρονος. Ενα κομματι του παρελθοντος,το οποιο παραμενει το μεγαλυτερο μερος του χρονου σιωπηλο .Και μη ξεχναμε ,εκτος των αλλων,ειναι πατριδα μιας απο τις ευγενεστερες μορφες της Νεοελληνικης ποιησης (και πεζογραφιας) ,του αετου της Ηπειρου,του φυσιολατρη Κωστα Κρυστάλλη.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Εκτός από προστάτης των ναυτικών ο Αγ. Νικόλαος ειναι και προστατης των ξενιτεμενων

      Διαγραφή
  4. Χρονια πολλα κυριε Παπαδιαμ......συγγνωμη,Ζιακοπουλε ηθελα να πω.Η ηθογραφικη διηγηση στα καλυτερα της. Eμνήσθητε ημερών ...αρχαίων!
    - Χρονια πολλα ,για αυριο, στην κορη ,ή μηπως και στον γιο?.
    -Νομιζω οτι τοτε δεν ισχυε η 35ετια και το οριο ηλικιας στους δημοσίους υπαλλήλους,οποτε αρκετοι,και μαλιστα εκπαιδευτικοι,παρεμεναν για πολλα χρονια στην υπηρεσια. Ως προς τον επιλογο,επικαιρο το του Κικέρωνος "ο tempora, o mores" .------Π.Α.

    Υ.Γ. Απαραιτητα τα εισαγωγικα στην "ιδιωτικότητα".....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε διοριζόταν στα 24 και στα 55 ήταν στο ψάρεμα και στο μπουρλότ. Τώρα εργάζονται μέχρι σχεδόν τα 68.

      Διαγραφή
  5. https://www.youtube.com/watch?v=nx8A33ODyeU&feature=emb_logo

    meteo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ζωή σας έστειλε στην Αθήνα για να δημιουργήσετε και να είστε τώρα διαθέσιμος και από αυτό το "μετερίζι" να μας ζεσταίνετε με τις υπέροχες μνήμες και παραδόσεις που είναι κοινές σε όλους εμάς με κάποια ηλικία... Να είστε από καρδιάς πάντα καλά, και να χαίρεστε τη συντροφιά των αγαπημένων σας που έχουν την τιμητική τους αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αληθινές κ υπέροχες ιστορίες του τότε,μας θυμίζουν την πραγματική πατρίδα!
    Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.
    Χρόνια πολλά κ καλά για την κόρη σας κ τον αδερφό σας δάσκαλε.
    Καλές γιορτές(όσο αυτό μπορεί να γίνει φέτος)κ καλό χειμώνα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σας κύριε Ζιακόπουλε! Πραγματικά μας φέρατε ξανά στα αγνά παιδικά μας χρόνια! Εμείς που ζούμε ακόμα σε χώρια, χάσαμε δυστυχώς κι εδω αυτή την υπέροχη ανθρώπινη σχέση. Θυμάμαι μέχρι και την δεκαετία του 90 στις ονομαστικές εορτές των παππουδων και των γονιών μάς, το σπίτι ορθάνοιχτα από το πρωί έως το βράδυ, να περνάνε συγγενείς, φίλοι και γείτονες να ευχηθούν! Το τραπέζι συνέχεια γεμάτο πίτες, σαρμαδακια, τσίπουρο και κρασί! Μετά δυστυχώς τα σπίτια σιγά σιγά αμπαρωθηκαν και οι άνθρωποι έχασαν αυτήν την όμορφη σχέση! Όλοι μπροστά από μια οθόνη. Ελπίζω κάποτε να γυρίσουν αυτά τα όμορφα χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα. Αν Επαληθευτούν τα μέχρι τώρα στοιχεία η Πίνδος σε 6 μέρες θα έχει 2-3 μέτρα χιόνι από τα 1800 μέτρα.
    Πολύ καλό για να είναι αληθινό... 😞

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας κ Ζιακοπουλε.
    Υπέροχο, χειμωνιάτικο, ανθρώπινο το σημερινό σας αφήγημα.
    Ως λάτρης των ορεινων χωριων όταν ανακάλυψα πριν χρόνια ότι πολλά έχουν προστάτη Αγιο τον Αγιο Νικόλαο στην αρχή μου φαινόταν ότι κάποιος με κοροϊδεύει. Μέχρι βέβαια που κατάλαβα το γιατί.
    Ο Άγιος της γενεθλιας γης σας, να σας χαρίζει υγεία και όρεξη να συνεχίσετεεε..
    Χρονια πολλά στα μέλη της οικογένειας σας που γιορτάζουν.
    Να σας έχουν και να σας χαίρονται για πολλάαα χρόνια.
    Υγεία σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξ αφορμης κάποιων σχολίων,να θυμίσω οτι πριν απο καποια χρονια ειχε τεθεί ως θεμα εκθεσης στις Πανελληνιες εξετασεις το ακολουθο "Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιων των ανθρώπων δεν ήσαν πιό κοντα και οι καρδιές τους πιο μακριά".--------Π.Α.

    Υ.Γ.Αγαπητε Φωτη δεν κουραζεις ποτε .Να εισαι καλα.--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσυπογράφω κάθε σας λέξη της τελευταίας παραγράφου του υπέροχου,για άλλη μια φορά,κειμένου σας που πραγματικά με συγκίνησε πολύ και δεν κρύβω ότι ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο μου,για όλα αυτά τα τόσα όμορφα πράγματα που χάνομαι καθημερινά εδώ και χρόνια και μερικοί "ρομαντικοι"(Έτσι μας λενε)σαν εμάς,δίνουμε αγώνα για να τα κρατήσουμε και να τα μεταλαμπαδευσουμε στα παιδιά μας.
    Σε ενα ζευγάρι,ανάμεσα σε φίλους,ανάμεσα σε συναδελφους κτλ,πέρα από οποιαδήποτε αισθήματα,εάν χαθεί η επικοινωνία και η πραγματική ζεστή επαφή μεταξύ τους, οπως και σε συνδυασμό με την οικογένειά που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του όλου οικοδομήματος,τότε χάνονται τα πάντα και καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.
    Δάσκαλε σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μας προσφερεις,σου εύχομαι υγεία και ευτυχία.
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου,πολύχρονη η Νικολέτα,ο αδερφός σου και όποιον άλλο έχεις.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα και πάντα με υγεία και αγάπη.
    Στα του καιρού τώρα,νομίζω πως ήρθε η ώρα να κυλήσουν όλα πολύ καλύτερα και όπως έχω πει εδώ και πολύ καιρό,να πάρουμε όλοι τα " δωρα" μας από το καιρικό πανερι που είναι γεμάτο καλούδια.
    Για τον αγαπητό Φώτη Ματραλη,δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά λόγια καθώς πολλές φορές έχω γράψει για εκείνον και με την συχνή επικοινωνία μας έχω διαπιστώσει το ποσό πολύ διαβάζει και μελετά όλα τα στοιχεία και γι αυτο πάντα σε ότι λέει πεφτει μεσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
    Όπως έχω ξαναπεί,οι προβλέψεις που μου δίνει για την περιοχή μου είναι πάντα ακριβής και χωρίς μάλιστα να την έχει γνωρίσει από κοντά.
    Και το λέω αυτό γιατί ο νόμος Βοιωτίας,είναι όπως ο νομός Αττικής,δηλαδή πολύ δύσκολος στην πρόβλεψη καθώς κάμπο περιοχή σε περιοχή,παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες.
    Παρόλα αυτά όμως η προβλέψεις του πέφτουν μέσα σε ποσοστό άνω του 90%.
    Φίλε σου εύχομαι να συνεχίσεις να μας δίνεις απλόχερα τις γνώσεις και ελπίζω κάποτε να σε δούμε και επαγγελματία μετεωρολογο αφού δεν σου λείπουν τα προσόντα.
    Πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν όπως τα λέει ο Φώτης και γιατί όχι και ακόμη καλύτερα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα, ηλιοφάνεια σήμερα Μυτιλήνη!Κ ζιακοπουλε να χαίρεστε τους δικούς σας ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα σε ολη την μετεοπαρεα Χρονια πολλα δασκαλε να χαιρεσε την κορουλα.σου και να εχεις υγεια και γαληνη στην οικογενεια σου Του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ αλλα αμετρητα εκλησακια του ομορφαινουν ολη την Ελλαδα.Δασκαλε τι αρθρο ηταν αυτο πω πω.πω ηρεμησε και αγαλλιασε η ψυχη μου Αρθρο που μυριζει ΕΛΛΑΔΑ γεματο αναμνησεις συγκινητικο και τοσο ομορφσ γραμμενο που δακρυσα Εχουμε σχεδον την ιδια.ηλικια και με.συνταραξες.με αυτα που γραφεις Ενοιωσα παιδακι ξεγνοιστο και μια γαλη
    νη διαπερασε το νου
    μου!!!Σημερα αφησα και εγω τον νου μου καιγυρισα την σκεψη μεσα μου και με τα σιδερενια νυχια του λογισμου σκαβω την καρδια μου κι απο των χρονων τα λιθοσωρια ξεθαβω τις παλιες μου αναμνησεις και θυμησες.Οι πρωτες συγκινησεις που κεντησαν την παιδικη μας ψυχη αφηνουν μεσα μας σημαδια ασβεστα και ειναι το μυστικο νημα που μας δεμνει και μας κολλαει με τους τοπους που περασε η νιοτη μας τα χρονια μας τα αγουρα Δσσκαλε σε ευχσριστουμε νσ εισαι εσυ και η οικογενεια σου παντα καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα, φίλοι μου.
    Το αφήγημά μου περιγράφει μια εικόνα της κοινωνίας που έχει ξεθωριάσει, για να μην πω έχει χαθεί. Από γενιά σε γενιά οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία αλλάζουν δραματικά και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Όμως είναι λάθος να λέμε ότι ο παλαιός κόσμος ήταν καλύτερος από τον σημερινό. Αυτό, γιατί, πέρα από όλους τους άλλους λόγους, δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά μας. Οι παρασπονδίες που καθημερινά βλέπουμε δεν είναι ο κανόνας. Έχω εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μπορούν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
    Ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σας.
    Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δασκαλε και παλι ευχες,ευκαίρως. Αυτη η ταση εξιδανίκευσης του παρελθοντος ειναι διαχρονικη.Ηδη στην Οδυσσεια βλεπουμε τον ηλικιωμενο Νεστορα να παρατηρει τον ευέξαπτο και αναιδη νεαρο Τηλέμαχο ,και να αναπολει νοσταλγικά την προηγουμενη ωραια εποχη.
      Προσωπικα αισθανομαι ικανοποιηση,οταν αντιλαμβανομαι οτι τα παιδια μου,κυριολεκτικα και μεταφορικα, με υπερβαίνουν

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά στους αγαπημένους σας κ. καθηγητά, ως και σ' όλους τους εορτάζοντες-ουσες είτε του blog, είτε όχι.
    Επιτέλους ήρθε το φθινόπωρο και στην Κ. Μακεδονία με τις βροχούλες του. Οι βερικοκιές στην αυλή χθες κιτρίνισαν και ρίχνουν τα φύλλα των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δάσκαλε,εννοείται πως δεν λέμε ότι ο παλιός κόσμος είναι καλύτερος του σημερινού,ούτε ότι είναι αυτός ο κανόνας,ούτε ότι έχει χαθεί η ανθρωπιά και το βλέπουμε όλοι λίγο πολύ στην καθημερινότητα μας από πολλά γεγονότα.
    Φυσικά εγώ προσωπικά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά και η καθημερινή επαφή μου μαζί τους,μου δείχνει ότι ΠΡΈΠΕΙ να ακουμπήσουμε επάνω τους.Τους "μαλώνω" (και τους δείχνω όσο μπορώ,όπως στα παιδιά μου) τον τρόπο για μην χάνουν,κατά εμένα,το μεγαλύτερο προσόν που έχουμε όλοι,την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ μας.
    Εγώ αυτό που βλέπω να επικρατεί,είναι ο φόβος και μάλιστα ο αταβιστικος φόβος που συνέχεια σπέρνουν ανάμεσα μας εδώ και δεκαετίες.
    Η ελευθερία όμως τελειώνει για όσους είναι παραδομενοι στο σώμα,την ψυχή και το πνεύμα,στα όποια γεγονότα και προπαντός στον φόβο.Μονο αυτός που έχει γνώση δεν φοβάται,γι'αυτό "μωλωνω" τα παιδιά μας και τα προτρέπω να διαβάζουν προσεκτικά αυτά που θα τους βοηθήσουν στην πορεία της ζωής τους,καθώς η μάχη που θα πρέπει να δώσουν και να κερδισουν(Όπως και όλοι μας)είναι η μάχη με τον ίδιο τους τον εαυτό.
    Οι 12 αθλοι του Ηρακλή,είναι η μάχη που δίνει ο ήρωας με το μέσα του,νε τον ίδιο του τον εαυτό στην πάλη που δίνει γιαψτην ανύψωση του εκεί που ανήκει και ανήκουμε όλοι.
    Την ίδια μάχη πρέπει να δώσουμε όλοι μας.
    Τα δύο έργα του Ησιόδου,Θεογονία και Έργα και ημεραι,όπως και τα δύο έπη του Ομήρου,Οδύσσεια και Ιλιάδα,είναι όλη η ουσία του τι θα γίνεται πάντα και πιστεύω ότι μελετώντας τα,θα βρούμε την αληθινή αξια της ζωής μας.
    Η οδύσσεια πρέπει να γίνει ο οδηγός και ο φάρος συνάμα που θα μας οδηγήσει να περάσουμε από τις συμπληγάδες πέτρες αλώβητοι.
    Εγκράτεια( τι φοβερή λέξη γεμάτη νοημα),αποστασιοποίηση από τον καθημερινό βομβαρδισμό αχρήστων ειδήσεων,μελέτη και έρευνα σε αυτά που έχουν ουσιώδη αξία,παρατηρητικότητα και οργή και θετική σκέψη,για να κατευθύνουμε τα πράγματα εκεί που πρέπει και για μένα είναι η απόδοση δικαιοσύνης και όπως έχω γράψει πάλι,η ώρα του καθενός μας φθάνει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
    Ζητώ συγγνώμη εάν κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Χριστόδουλε, επί της ουσίας συμφωνούμε απόλυτα. Το παραπάνω σχόλιό μου το έκανα για να διευκρινίσω ότι και να θέλουμε δεν μπορούμε να γυρίσουμε προς τα πίσω. Μπορούμε, όμως, να κρατήσουμε κάποιες από τις πολύτιμες διαχρονικές μας αξίες. Όσο για τα νέα παιδιά, αυτά είναι η ελπίδα μας!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Χριστοδουλε.Το αιτημα της υπαρξιακης ενδοσκόπησης ειναι παναρχαιο.Απο το γνωστον "Γνωθι σαυτον" παμε πισω στον Ηρακλειτο που λεει "εδιζησάμην εμεωυτόν",δηλ.αναζητησα τον εαυτον μου.

      Εγκράτεια ,απο το εγκρατής ,εν+κρατης-κράτος=εξουσια.Αυτος που εξουσιαζει το εντός του,τις ενορμήσεις και παρορμήσεις του.Που τελει υπο διαρκη και αυστηρο αυτοέλεγχο,αυτοπεριορισμο.
      Βάρδα μη μας ακουσει ο Επίκουρος και οι αλλοι τρόφιμοι του Κήπου,και "μας παρουν στο ψιλό, ως τόχουν συνήθειο,οι απαίσιοι"! -----Π.Α.

      Υ.Γ.1)Το εγκρατης σημαινει και "βαθύς γνώστης".π.χ.Ο Δ.Ζιακοπουλος ειναι ιδιαιτέρως εγκρατής περι την επιχειρησιακη μετεωρολογια. ----Π.Α.

      Διαγραφή
  18. Έτσι ακριβώς είναι κ.Δημητρη,ευχαριστούμε για ότι καλύτερο μας δίνεται από την εμπειρία σας,τόσο μετεωρολογικά,ιστορικά και οτιδήποτε άλλο.
    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για τους περισσότερους Έλληνες επίκεντρο της ζωής τους ηταν η εκκλησια, οι γιορτες των αγίων, οι γάμοι, τα βαφτίσια και τα φιλόξενα αλλα σημαδεμένα απο τη φτώχεια σπιτικα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή