Ο καιρός του χριστουγεννιάτικου τετραημέρου

Ιερά Μονή Ιβήρων. Φωτ. Γιώργος Ξυλιάς

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, με συνέπεια την επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και τις κατά τόπους χιονοπτώσεις. Η περιοχή μας, την Παραμονή των Χριστουγέννων, θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους, την απουσία βροχών και τις πρωινές ομίχλες κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 4 με 6 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 


Τα Χριστούγεννα, ο καιρός θα είναι αρκετά ζεστός με ομίχλες και πάλι το πρωί και νοτιοδυτικούς ανέμους 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τη Δ-ΝΔ Κρήτη. Η θερμοκρασία στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη θα φθάσει τους 20 βαθμούς. 

Το Σάββατο (26/12), στη Δ. Ελλάδα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Α. Αιγαίο και από τις βραδινές ώρες στις ηπειρωτικές περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ΒΔ ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές. 

Την Κυριακή (27/12), πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

13 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα δάσκαλε, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία. Μη πτοησαι με τίποτα, εμείς σε αγαπάμε! Μαζί στα εύκολα, μαζί και στα δύσκολα! Γειά χαρά από καλοκαιρινή Ηγουμενίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά κ Ευλογημενα Χριστούγεννα εύχομαι Δάσκαλε κ σε ολο το μπλογκ.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πυκνές ομίχλες σήμερα το πρωί κ στον κάμπο του Αγρινίου δημιουργώντας ένα ωραίο σκηνικό.
    Δυστυχώς κάποιες περιοχές "ευάλωτες" στο καταβατικό δυτικό νοτιοδυτικό ρεύμα (π.χ ανατολικά ηπειρωτικά κ.α)μάλλον θα νιώσουν άνοιξη κ όχι χειμώνα στην καρδιά των εορτών.
    Η βορειοδυτική δυτική χώρα κ αυτή τελικά χάνει κάτι δυνατό από χιόνια αλλά εκεί τουλάχιστον η πολυήμερη απουσία του ήλιου μαζί με τις πολλές βροχές κ τα χιόνια κατά διαστήματα στα ορεινά θα κάνουν σχετικά καλή δουλειά.
    Εάν μέσα στο Γενάρη με τέτοια δυνατά καιρικά γεγονότα πανευρωπαϊκά δε μας έρθει κάτι αξιόλογο τότε δυστυχώς είμαστε άξιοι της τύχης μας.
    Μάλλον θα πληρώνουμε αυτό που φώναζα από πέρσι, δλδ η συνεχής πολύμηνη κυκλοφορία με ανούσιους βοριάδες κ ο αφανισμός των νοτιάδων κάποια στιγμή θα γυρνούσε με απότομο τρόπο.
    Δυστυχώς γυρίζει μέσα στο χειμώνα κ αν δε μας κάτσει μια καλή κατεβασιά ψύχους, τότε δεν αποκλείω κ ο Ιανουάριος να βγει με νοτιάδες κ πολλά νερά στα δυτικά.
    Έστω κ με αυτές τις κυκλοφορίες όμως η ιστορία έχει δείξει ότι η ΒΔ χώρα χιονίζεται αρκετά καλά.
    Καλά Χριστούγεννα κ πάλι σε όλους κ προπάντων υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη πάει να διαμορφωθεί μακροπροθεσμα μια διάταξη με ανάπτυξη Γροιλανδικου στην Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται για εμάς, μια διάταξη που ευνοεί την δυτική Ευρώπη δηλαδή όπως έγινε για παράδειγμα την χρόνια 2009-10,βεβαια κάποια στιγμή στατιστικά θα γινόταν και αυτό. Με αυτήν την κυκλοφορία όπως προείπες ξεχνάμε τα πεδινά χιόνια ιδίως στα ανατολικα, βέβαια εμείς οι βδυτικοι κάτι μπορεί να αρπάξουμε με το ψυχρό δυτικό ρεύμα. Όσο όμως η Σιβηρία και η Ρωσία είναι σε βαθύ ύπνο δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά φέτος!

      Διαγραφή
  4. Φίλε Φώτη πραγματικά σήμερα στη πεδινή Μαγνησία μύρισε άνοιξη με κοντομανικο και όπως φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια λουλούδια ανοιξιάτικα υπάρχουν στους αγρούς .Όσο για την μετέπειτα πορεία του καιρού δεν βλέπω κάτι ενδιαφέρον πλέον από ψυχρή εισβολή νοτιοδυτικό ρεύμα επί το πλείστον καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους Χρήστος από τη μη χιονισμένη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέποντας την τάση του καιρού στην συνεχεια των προηγούμενων άρθρων περι χιονιών και χειμώνα η καταστάση είναι αποκαρδιωτική και πολύ φοβάμαι οτι και τον Γενάρη δεν θα υπάρξει φως στο καιρικό τουνελ να χαρούμε και εμείς με κανένα χιονάκι. Εκτός των άλλων αυτή η κυκλοφρία είναι πιθανό τον Γενάρη να σταματήσει και τις βροχές που θα έχουμε στις προσήνεμες στο ΝΔ ρεύμα περιοχές και να έχουμε εντελώς καλοκαιρία με υψηλές θερμοκρασίες υποτροπικούς και γιατί όχι και σκόνη. Αν δει κανείς τα τελευταία χρόνια(6-7) η περιόδος των γιορτών +-5 με 10 μέρες δηλαδή από 20-22/12 μέχρι και 9-11/1 είχαμε χιόνια σχεδόν κάθε χρόνια. Φέτος είναι η πρώτη φορά που σπάει αυτή η συνεχής εμμονή του καιρού με το χειμωνιάτικο σκηνικό τις γιορτές. Ας ελπίσουμε να αλλάξει γιατί και η κυκλοφορία να αλλάξει το κρύο είναι ανύπαρκτο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Πάμε για Φλεβάρη-Μάρτη? ποιος ξέρει ,γεγονός είναι οτι τα τελευταία χρόνι έχει ψιλοχαθεί το χιόνι από αυτους τους 2 μήνες ,όπως και να έχει ελπίζω να μην ζήσουμε τον εφιαλτικό χειμώνα αχιονιάς 2013-2014.
    Καλά Χριστούγεννα υγεία σε όλους και ας ελπίσουμε να δούμε καμία άσπρη μέρα και να μην είναι μόνο στον καιρό!
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά Χριστούγεννα στον Κ ζιακοπουλο κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Υγεία πάνω από όλα,και όχι άλλη γκρίνια,να σκεφτόμαστε θετικά και θα φτιάξουν τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με προσμονή και χαρά λοιπον τα παιδάκια που κατοικούν ή θα περάσουν το τριήμερο,στα ορεινά της κ.και βόρειας Ελλάδας,θα υποδεχτούν τον λευκο επισκέπτη όποτε έρθει Σάββατο ή Κυριακή αναλόγως την περιοχή.
    Εγω προσωπικά επειδή αυτός ο Χειμώνας φαίνεται να μη είναι όπως ο περσινός,απλά θα συμβιβαστω.Και αυτό γιατί το πήρα απόφαση όπως έγραψε προχτές στο σωστό σχόλιό του ο ΣτέλιοςΙ.
    Καλες γιορτές με υγεία σε όλους!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργο, βλέπω τα παιδάκια να παρακαλούν κλαίγοντας τον μπαμπά τους να τους πάει σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το χωριό, να δουν τι; Μια γανούλα στα τελειώματα του υετού.

      Διαγραφή
  8. Εύχομαι υγεία και όμορφες γιορτές σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Η φωτογραφία από τον κύριο Γιώργο ξυλιά είναι για κάδρο-- υπέροχη! Φραγκίσκος από παλαιο φαληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξανάγινε: έφυγε ολόκληρος μήνας από τον χειμώνα και αλλάζει ο χρόνος χωρίς καμία έστω και ασήμαντη ψυχρή εισβολή! Τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς μετά από το φετινό; Ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις συνθήκες της ατμόσφαιρας; Ε θα πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα. Είναι σαν να λέει ότι αν ρίξεις νερό πάνω σου δεν θα βραχείς.
    Καλές γιορτές σε όλους, όσο καλές μπορεί να είναι αυτές με την νέα κανονικότητα κλίματος και κοινωνίας.
    Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει αλλαγή και να αποδειχτούν μια καλοστημένη φάρσα όλα αυτά.
    Ι.Σταυρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Μια έντονη ψυχρή εισβολή αυτή τη στιγμή μπορεί να πυροδοτουσε μεγαλύτερο κύμα πανδημίας χώρια την έξαρση των εποχικών ιωσεων. Ίσως για φέτος καλύτερα ένας ήπιος χειμώνας: αρκεί να έχει τουλάχιστον νερά.
    Χρόνια πολλά με υγεία πάνω απ'όλα σε όλους μας και ειδικά στον κύριο Δημήτρη και τον τόσο φιλόξενο χώρο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας.Παρακολουθώ αυτό το μπλοκ του Κυρίου Ζιακόπουλου εδώ και αρκετά χρόνια.Καταρχήν,κανένας χειμώνας δε συγκρίνεται με τον προηγούμενο,όπως και καμμία εποχή με τις άλλες εποχές.Κάθε χειμώνας,όπως και κάθε εποχή,έχει τα δικά της χαρακτηριστικά τα οποία είναι και μοναδικά.Δεν υπάρχει σύγκριση χειμώνων όπως και δεν υπάρχει σύγκριση εποχών του κάθε έτους.Κάθε χειμώνας ήταν,είναι και θα είναι μοναδικός!!!Μπορεί να υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις,επί το πλείστον,του φετεινού χειμώνα με άλλους χειμώνες,μέχρι τώρα αλλά...αυτό δε σημαίνει ότι επειδή τον χειμώνα του ΄60,'70,85,'90 κλπ κλπ δε χιόνισε μέχρι και τις 25 Δεκέμβρη δεν θα χιονίσει και αυτόν τον χειμώνα σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι το τέλος της φετεινής χειμερινής περιόδου.Άς μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο χειμώνας ημερολογιακά στην Ελλάδα ξεκινάει από την 15η Δεκεμβρίου οπότε είμαστε ακόμα στην αρχή θα έλεγα.Παρεμπιπτόντως,μία παροιμία λέει ότι "στο τέλος ξυρίζουνε τον γαμπρό".Πως μπορούμε λοιπόν να προδικάζουμε μία εποχή που σχετικά μόλις ξεκίνησε?Ας είμαστε αισιόδοξοι,μιας και η φύση πάντα ξέρει να διατηρεί την ισορροπία της και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει.Πολλοί χειμώνες μας έχουνε αποδείξει στον Ελλαδικό χώρο ότι σε εμάς οι ψυχρές εισβολές αν δεν ξεκινήσουνε από τέλη Δεκέμβρη ξεκινάνε και μάλιστα σερύ από μέσα Γενάρη.Καλά Χριστούγεννα και καλά να περνάτε με Υγεία πάνω απ'όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή