Πολυήμερη απουσία αξιόλογων βροχών ενόψει!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ασθενείς τοπικές βροχές που θα σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές και η χαμηλή αισθητή θερμοκρασία στις παραπάνω περιοχές. Τονίζεται ακόμα ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στη Β-ΒΔ ηπειρωτική Ελλάδα οι συνθήκες ευνοούν τον παγετό ακτινοβολίας. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (16-17/12), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (18-19/12), δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα δάσκαλε και φίλοι! Μη μου πείτε μερικοί ότι είναι φυσιολογικό από το ένα άκρο να πηγαίνουμε στο άλλο... Δηλαδή από τα συνεχόμενα χαμηλά στην καιρικη απραξία για μια βδομάδα μέσα στην καρδιά του Δεκέμβρη. Μη μου πείτε επίσης ότι είναι φυσιολογικό μετά από τόση καιρικη δραστηριότητα να βγαίνει σήμερα ο ήλιος και να βαράει για πλάκα η Ηγουμενίτσα 18 βαθμους μέγιστη! Θα μου πείτε καποιοι, μα έχεις κατάβατη βορειοανατολικο!! Και πάλι όμως το 18αρι πολύ είναι για μέσα Δεκέμβρη, και θα έχουμε και συνέχεια τις επόμενες μέρες με τη βοήθεια του αντικυκλωνα. Κύριοι! Έχουμε πρόβλημα! Ούτε ένα 0 στα 850 hp δεν μπορεί να έρθει στην ανώτερη ατμόσφαιρα! Ότι και να λένε οι αισιόδοξες φωνές του blog, εγώ συνεχίζω και έχω αμφιβολίες και αγωνία για το φετινό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι, ο χειμώνας μες τις συνηθισμένες καιρικές συνθήκες που ξέραμε αποτελεί παρελθόν εδώ και αρκετά χρόνια. Οι συνθήκες στην ατμόσφαιρα κυρίως όσον αφορά τη θερμοκρασία έχουν μεταβληθεί οριστικά και εμφανέστατα. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει άλλη χρονιά-ιστορικά, που να έχουμε φτάσει στα μέσα του Δεκέμβρη και να μην έχει συμβεί ούτε μια έστω και μικρής έντασης ψυχρή εισβολή ακόμα και στη βόρεια χώρα.
      Γενικά εκτός από τη νέα κανονικότητα του ιού πρέπει να πάρουμε απόφαση και τη νέα κανονικότητα του καιρού. Και μάλλον και τα 2 ήρθαν για να μείνουν.
      Ι.Σταύρος

      Διαγραφή
    2. Όταν την δεκαετία του 70 ως μαθητής γυμνασίου έμενα Γερμανία ανταλλάσσαμε γράμματα με τον ξάδερφο μου και είχαμε μεγάλη προσμονή για χιονισμένα Χριστούγεννα. Στα Τρίκαλα όπως μου έγραφε είχε 6 συνεχόμενη χρονιά να χιονίσει όλους αυτούς τους χειμώνες. Εγώ στην Φρανκφούρτη πέρασα ελάχιστες χιονισμένες μέρες εκείνη την περίοδο. Τελικά τα Χριστούγεννα του 86 παραμονή και την μέρα των Χριστουγέννων χιόνισε στα Τρίκαλα. Έχω παρατηρήσει φίλοι μου περιόδους σαν τις τελευταίες και στο παρελθόν. Ψυχραιμία και μη βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα

      Διαγραφή
  2. Καλύτερα, μουλιάσαμε πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοτιοδυτική Μαγνησία Όρος Όθρυς κρύο σήμερα με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 6 βαθμούς με βροχή και αερα επιτέλους μια μέρα που θυμίζει χειμώνα .Tωρα όσο αφορά τα μετέπειτα του καιρού όπως τα λέει ο δάσκαλος θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες αλλά για τις ημέρες των Χριστουγέννων κανείς δεν μπορεί να βγάλει μια εκτίμηση καθώς οι προγνώσεις για εκείνες τις ημέρες είναι ρευστες πιστεύω όσο πλησιάζει το Σάββατοκυριακο θα έχουμε μια εικόνα θα μας τα πει και ο δάσκαλος βέβαια στην ώρα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάμε για ήπιο καιρό τα Χριστούγεννα και μετά μάλλον μέχρι και το τέλος του έτους τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δόξα τω Θεω να λέμε που έβρεξε ας αφήσουμε τις μιρλες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα στην ομάδα. Ενταξει οτι δεν εκανε τον νοεμβρη το εκανε τωρα. χρειαζονταν οι βροχές για την γη και ειδικα για οσους ειναι αγροτες.. Σε οτι αφορα την εξελιξη του καιρου για μεσα στις γιορτες....θεωρω οτι θα εχει απ όλα ο μπαχτσες.!!!Υπομονη λοιπον!Να δουμε σε λιγες ημερες και καποια πιθανη εκτιμηση και απο τον κυριο ζιακοπουλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μ' αρέσει που κάποια μοντέλα έδειχναν ότι δεν θα επηρεάσει τη Θεσσαλονίκη το σημερινό σύστημα και στα ανατολικά έχουμε ξεπεράσει τα 20 χιλιοστά και συνεχίζουμε αφού βρέχει από το πρωί και μέχρι τώρα δεν έχει σταματήσει.

    Ενα στέγνωμα το θέλουμε από εδώ και πέρα. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου έριξε για όλο τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπόν δάσκαλε εδώ που κάθομαι σκέφτομαι διαφορά! Ιδού η επόμενη απορία! Όλοι ξέρουμε ότι ο άνεμος κινητάι οριζοντια από μια περιοχή υψηλής πίεσης προς μια περιοχη χαμηλής πίεσης αλλά δεν καταλαβαίνω πως βρίσκουμε την ακριβή κατεύθυνση. Ας πούμε για αύριο γράφετε ότι ο συνδυασμός αντικυκλωνα στα βδυτικα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαλέσει ΒΒΑ άνεμο. Αν υποθέσουμε ότι βδυτικα Βαλκάνια είναι πχ η πρώην Γιουγκοσλαβια και ανατολική Μεσόγειος η περιοχή της Κύπρου, τραβώντας μια νοητή γραμμή ανάμεσα σε δύο σημεία αυτών των περιοχών βγαίνει μια ευθεία με ΒΒΔ συνιστώσα. Γιατί επομένως μιλάμε για ΒΑ άνεμο? Κάτι ανάλογο έχουμε και με τα μελτεμια με το θερμικό χαμηλό το καλοκαίρι. Για μένα πιο λογική διάταξη για δημιουργία ΒΑ ρεύματος είναι φεριπειν όταν έχουμε χαμηλό στη Συρτή και αντικυκλωνα στην περιοχή Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Με χαρά θα περιμένω την ερμηνεία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννη, θα μπορούσες να ήσουν ο μαθητής «ον ηγάπα», αλλά τούτος ο δάσκαλος αγαπάει όλους τους μαθητές το ίδιο. Είσαι, πάντως, ο μαθητής «ος έχει πολλές απορίες».
      Επί της απορίας:
      Η οριζόντια διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση μεταξύ των κέντρων ενός υψηλού (Υ) και ενός χαμηλού (Χ) δημιουργεί μια δύναμη που κατευθύνεται από το Υ στο Χ και αναγκάζει τον αέρα να κινηθεί από τις υψηλές προς τις χαμηλές πιέσεις. Η δύναμη αυτή ονομάζεται δύναμη βαροβαθμίδας και είναι μία από τις τέσσερις βασικές δυνάμεις της Μετεωρολογίας που επηρεάζουν την οριζόντια κίνηση του αέρα. Οι άλλες τρεις δυνάμεις είναι:
      • Η δύναμη Κοριόλις, που στο βόρειο ημισφαίριο εκτρέπει τον κινούμενο αέρα προς τα δεξιά, λόγω της περιστροφής της γης.
      • Η φυγόκεντρος δύναμη, που σε κυκλική κίνηση κατευθύνεται προς το εξωτερικό του κύκλου.
      • Η τριβή, που επιβραδύνει την κίνηση του αέρα.
      Αν υπήρχε μόνο η δύναμη βαροβαθμίδας, οι άνεμοι θα έπνεαν απ’ ευθείας από τα βαρομετρικά υψηλά προς τα βαρομετρικά χαμηλά. Στην πραγματικότητα, στις κινήσεις ενός μορίου αέρα σ’ένα βαρομετρικό σύστημα επιδρούν συνδυαστικά και οι τέσσερις δυνάμεις (τόμος Ι, σελ. 118).

      Διαγραφή
  9. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας,έπεσε το τελευταίο τετραήμερο το ένα τρίτο του έως τώρα ετήσιου υετού.Συμφωνώ με τον Γιάννη θ. ως προς την έως τώρα πορεία του καιρού.Εμπιστεύομαι όμως και την διαίσθηση του Χριστόδουλου, οπότε ελπίζω ακόμα.Πόσο θα ήθελα να ξαναζήσω έναν "Δεκέμβρη του 2001".Καληνύχτα σας...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μέσα Δεκεμβρη 2001 , "ολη η Ελλαδα ενα ψυγειο",παρελθέτω αφ ημών το ποτήριον τούτο...! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια που θυμηθήκαμε τα παλιά, εγώ θα πω "Ελθέτω και πάλιν η Βασιλεία σου" για τον Δεκέμβριο του 1991 με τις οκτώ ημέρες χιονόπτωσης στην Αθήνα!

      Διαγραφή
    2. De gustibus et de coloribus et de nivibus non disputandum.----Π.Α. (Παιδιόθεν λάτρης,υπο όρους,της χιόνος).

      Διαγραφή