Αλλεπάλληλοι κύκλοι ισχυρών βροχών, καταιγίδων και ενισχυμένων νοτιάδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα στη Δ. Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς. 


Το Σάββατο (5/12), στην Α. Μακεδονία, τις περιοχές Ξάνθης και Χαλκιδικής, τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Την Κυριακή (6/12), αρχικά ο καιρός θα είναι ήπιος με ασθενείς σποραδικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά από αργά το βράδυ στη Δ-ΒΔ Ελλάδα αναμένεται νέος κύκλος ισχυρών βροχών και καταιγίδων. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Ν-ΝΑ άνεμοι με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ιόνιο). 

Τη Δευτέρα (7/12), ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Πάντως, τα φαινόμενα στα δυτικά, κεντρικά και νότια δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι ισχυροί ΝΑ άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

 

30 σχόλια:

  1. Πως πονάει τον καιρόφιλο η φράση, "πάντως τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ" μετά τη φραση "προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγιδες"!! Καλησπέρα δάσκαλε και λοιποί φίλοι από άκρως φθινοπωρινή, Νοεμβριατικη, θα έλεγα Θεσπρωτία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει δεν χρειάζεται να πνιγείτε για να πάρετε την πρωτιά στο ύψος βροχής.
      Απλά χρειάζεται λιγό βροχή επειδή είναι χειμώνας.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιάννη κ κοντινέ συντοπίτη ας μη κρατήσουν πολύ τη Δευτέρα, γιατί αγχώνεσαι?
      Αφού από Τρίτη κ πάλι τα χαμηλά θα διαδέχονται το ένα το άλλο!
      Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας!

      Διαγραφή
    3. Δεν αγχώνομαι Φωτη! Το αναφέρω γενικά για να αναδείξω την νοοτροπία και την ψυχολογία των καιροφιλων που διαφέρουν από τους κοινούς θνητούς!! Για εμάς ο καιρός είναι πάθος και τρόπος ζωής!!

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ πλήρως!
      Καλό βράδυ από την ανεμοδαρμένη κ οσονούπω βροχερή Αιτωλοακαρνία.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα σας, στη Θεσσαλονίκη τα φαινόμενα δεν κρατούν καθόλου.
      Έχουμε συνηθίσει στην ηλιοφάνεια. Τις τελευταίες μέρες είδαμε κάποια συννεφιά και ο γιος μου ρωτάει "πού πήγε ο ήλιος, πατέρα;"

      Διαγραφή
    6. Μου θυμίζει εκείνο που λέει: "Τι παθαίνω, ρε παιδιά! Κάθε φορά που πηγαίνω στην εκκλησιά μοιράζουν βάγια!"
      Καλημέρα σε όλους, Χρόνια Πολλά στις Βαρβάρες!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Δάσκαλε! Καιρό είχα να ακούσω τόσο ευχάριστα καιρικά νέα, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα δάσκαλε αν όντως είναι ο άνεμος νοτιανατολικος κάτι θα γίνει και σε εμάς εδώ στα προσημενα στην Μαγνησία αν είναι όμως καθαρός νότιας λίγο δύσκολο αλλά με τόσα συστήματα που έρχονται κάτι θα πάρει και η Μαγνησία θέλω να πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους βροχές για Μακεδονία γιατί δυο μέρες τώρα αυτός ο κλειστός καιρός με συννεφιά και υγρασία μόνο δεν μ αρέσει καθολου και δεν προσφέρει τίποτα...μόνο κατάθλιψη.
    Κωνσταντίνος θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα, Κωνσταντίνε, μου προκαλεί κατάθλιψη η συνεχής ηλιοφάνεια, κάτι σαν τον Λαμέρα, να πούμε.

      Διαγραφή
  5. Ώπα ! Αναθάρρησα.Ειδικα εκεινος ο ΝΑ ειναι ad hoc .Eτσι ,να φυγει λιγο η.....λακέρδα!. Κοντός ψαλμός.......-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντε να δούμε καμιά λάμψη από τα νότια-νοτιοδυτικά της Αττικής να ακούσουμε και καμία βροντή από τον Σαρωνικό να πάρουμε λίγο τα επάνω μάς. Καλά καιρικά φαινόμενα εύχομαι να έχουμε. Καλησπέρα σας δάσκαλε και σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Χρήστο από Θεσσαλονίκη,δεν είναι μόνο ο κοκκινολαιμης(Τι μαγικό κελάηδημα έχει αυτό το πολύ όμορφο πουλί)ή ο καρβουνιαρης που με την συμπεριφορά τους δείχνουν όλα τα όμορφα καιρικά φαινόμενα που έρχονται,αλλά ολα τα ζωντανά πλάσματα της φύσης καθώς και τα φυτά και τα δέντρα συνηγορούν πάνω σε όσα από πολύ καιρό πριν έχω γράψει στο μπλογκ.
    Γι αυτο και επιμένω να γράφω ότι φέτος όλοι θα απολαύσουμε όμορφα καιρικά φαινόμενα και δεν θα μείνει κανεις παραπονούμενος.
    Για εμένα θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη εάν δεν κυλήσουν όπως περίπου τα έχω πει από καιρό και με όλα όσα απλόχερα μου έχουν "χαρίσει" έμψυχα και άψυχα σώματα.
    Πιστεύω και γι' αυτο την έπαιξα χ2 ,ότι και η Θεσσαλονίκη μπορεί να χαρεί αρκετά τον λευκό επισκέπτη,ακόμα και περιοχές δύσκολες στο χιόνι,όπως το Αγρίνιο ή Πάτρα (Ριο) μπορεί να χαρούν εξίσου.
    Βέβαια όλα αυτά μένει να τα δούμε στην "οθονη" μας.
    Προσεχώς και μόνο μέσω του καιρού που πάντα έχει τον τελευταίο λόγο, θα δούμε εάν όλα όσα πιάνουν οι δικές μου κεραίες βγουν αληθινά.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δερβένι ,Δυτικη Κορινθια. Μηδεν κομμα οκτω δεκατα του ενος χιλιοστου ,0,8mm,υετος.Άνευ σχολιων. -------Π.Α.

    Υ.Γ.Η προβλεψη ηταν επιτυχης.Νερο επεσε αρκετο και σε πολλα μερη .Ακομα και στην Ανατολικη Κορινθια.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ανατολική Κορινθία επιτέλους ποτίστηκε.Να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα αστραπόβροντα των Νικολοβαρβαρων πόσο μου είχαν λείψει! Σχεδόν μια εικοσαετία έχουν χαθεί και είχαμε να κάνουμε είτε με ετεροχρονισμένο καλοκαιράκι, ή με σκονονοτιαδες ή με τροπικης υφης καταιγίδες ή με ανώφελα ξεροβορια που το "κρύο" τους ήταν οι 15 βαθμοί!Δε θα έχουν την ψυχρή κατάληξη αλλά εδώ που ήρθαμε ας μην τα ζητάμε και όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τον καύσωνα της ΒΔ Αμερικής τον πήρε κανείς χαμπάρι;
    Κάθε μέρα και πιο ανώμαλα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά του Καναδά είναι.Το σχολίασα πριν από μέρες,είναι όντως εντυπωσιακό...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Εντυπωσιακό και ακόμα περισσότερο ανησυχητικό φίλε Δημήτρη.
      Ι.Σταύρος

      Διαγραφή
  12. Έπεσαν κάποιες βροχές σήμερα στήν Ήπειρο.
    Πάμε γιά τα επόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα, χρόνια πολλά στις Βάρβαρες! Σήμερα το πρωί στο νησί ήλιος, από το μεσημέρι συννεφιά με βροχή πάχνη κατά διαστήματα.. Ελπίζω από Δευτέρα να έχουμε αξιόλογες βροχές. Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευτυχώς που φαίνεται τις επόμενες μέρες φαίνονται βροχές πράγμα αυτονόητο για την εποχή που διανύουμε.
    Χρειάζονται οι βροχές για τον λόγο που απαιτήται να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
    Ένας λόγος περισσότερο σε ξηροθερμικές περιοχές επειδή λείπει ο υετος κατά την θερμή περίοδο του έτους όπως και στην περιοχή της Θεσσαλίας όχι τόσο για τον λόγο που προανέφερα,όσο του ότι μπαίνει μπλόκο στις βροχοπτώσεις εξαιτίας της χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα.
    Μαφιόζικες,δόλιες και τρισάθλιες πρακτικές ελέγχου του καιρού που ναι μεν σώζεται η αγροτική παραγωγή από το χαλάζι αλλά αφήνεται ο τόπος κατά ξερος ενώ παλιότερα τα καλοκαίρια δεν υπήρχε απουσία νερών.
    Το τραγικό της υπόθεσης πως η εταιρεία που εκτελεί την σχετική υπηρεσία καταστολής χαλαζιού ισχυρίζεται πως με την σπορά των νεφών διασπούνται οι κόκκοι χαλαζιού με αποτέλεσμα να πέφτουν στην επιφάνεια της γης ως βροχή.
    Όμως παρέλειψαν επίτηδες να αναφερθούν στην αποτροπή των βροχών που έχει παρατηρηθεί αμέτρητες φορές.
    Πρέπει οι οικολογικές οργανώσεις να δράσουν άμεσα καθώς οι τραγικές επιπτώσεις στα οικοσύστηματα και το φυσικό περιβάλλον είναι πραγματικά ολέθριες με τα μειονέκτηματα να υπερτερούν σημαντικά από τα όποια θετικά για την γεωργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το θέμα έχει ξανάσυζητηθεί σε αυτό το blog και ο κ.Δημήτρης Ζιακόπουλος έχει αναλύσει και διατυπώσει τις πιο ειδικού ενδιαφέροντος από τον κλάδο του απόψεις του.
      Τα λόγια του πρέπει να ληφθούν με μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι αν τα έλεγε ο οποιοσδήποτε από την στιγμή που το αναφερόμενο θέμα εμπίπτει στην επιστήμη της μετεορολογίας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 1:24 δεν ξέρω σε ποια περιοχή μένεις αλλά φαντάζομαι θα γνωρίζεις την θεσσαλική πεδιάδα με την μεγαλύτερη γεωργική παραγωγή σιτηρών και καλαμποκιού στην ελλάδα.
      Τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ στην θεσσαλία έχουμε συχνά φαινόμενα θερινών καταιγιδών που κάποιες φορές συνοδεύονται από χαλάζι.
      Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο χαλάζι κάθε φοράσ που πλησιάζει καταιγίδα σηκώνονται κάποια ειδικά αεροπλάνα και αρχίζουν να ψεκάζουν τα σύννεφα.
      Η ίδια υπηρεσία που ραντίζει τα σύννεφα όμως ψευδώς ισχυρίζεται πως απλά ο σκοπός της είναι να αυξήσει τους κοκκούς του χαλαζιού αποτρέποντας την δημιουργία μεγαλύτερων κοκκών χαλαζιού που θα προκαλέσουν χειρότερες ζημιές στην γεωργία χωρίς να επηρέζεται το θέμα των βροχοπτώσεων.
      Εμείς γινόμαστε μάρτυρες όμως της διάλυσης των συννέφων που φέρνουν την ευεργετική και πολίτιμη βροχή τα καλοκαίρια που ξεδιψάει ο τόπος πέρα από το καταστροφικό χαλάζι.
      Δηλαδή με "μαφιόζικο" τρόπο αυτά τα συγκεκριμένα αεροπλάνα μπλοκάρουν από το να βρέξει με αποτελέσμα να υπάρχει η ανθρωπογενούς παρέμβασης ανομβρία.
      Δεν μιλάω για κυκλάδες και νησιά του αν.αιγαίου που έτσι και αλλιώς το καλοκαίρι δεν σχηματίζεται θερμική αστάθεια.
      Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα παλιότερα χρόνια κάθε τρεις και λίγο έπεφταν μπουρίνια τα οποία κόπηκαν μαχαίρι από τότε μόλις που ξεκίνησαν τα αντιχαλαζικά προγράμματα με εναέρια μέσα ούτε στέκει αν επιχειρήσει κάποιος να το ερμηνεύσει με οποιαδήποτε άλλη αιτία.
      Ναι φυσικά υπάρχει το θετικό πλεονέκτημα της υπόθεσης που οφείλεται να αναγνωριστεί διότι σώζεται η αγροτική παραγωγή όμως η μεγάλη βλάβη στα οικοσυστήματα που επέρχεται λόγω της ανομβρίας αλλά και λόγω των χημικών που ρίχνουν είναι γεγονός.
      Μια έκθεση της εε που είχα διαβάσει στο διαδίκτυο πριν καιρό έδειξε και επισήμως τα μελανά σημεία αυτής της ιστορίας της τροποποίησης των καιρικών φαινομένων για την αποφυγή του χαλαζιού.

      Διαγραφή
    3. Μην παραβλέπεις πως υπάρχει και κόσμος που εξαρτάται απόλυτα το εισόδημα του από την αγροτική του προιόντα τα οποία εξαρτόνται άμεσα από τον καιρό.
      Για εκείνους είναι άκρως σημαντικό το κάθε πράγμα μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια στον καιρό.Αν το χαλάζι "θερίσει"τις καλλιέργειες θα έρθεις εσύ σαν από μηχανής θεός να τους πληρώσεις τα χαμένα τους κέρδη;
      Ο στόχος τους είναι να εμποδίσουν πάση θυσία τις χαλαζοπτώσεις όμως αυτές οι μέθοδοι μας λες πως παίρνουν σβάρνα και τις ευεργετικές βροχές που δεν νομίζω οι αγρότες να έχουν θέμα με αυτές και απλώς προκύπτει σαν παράπλευρη παρενέργεια του στόχου εκείνου.
      Δυστυχώς αν είναι έτσι τα πράγματα δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε πως το κάθε πράγμα όπως και αυτό έχει τα καλά του και τα άσχημα του ενώ θα πρέπει να προσμετράται και το οτιδήποτε από την κάθε πλευρά από εκείνα τα αποτελέσματα και αναλόγως να παίρνονται οι αντίστοιχες λήψεις αποφάσεων.
      Όπως και με τα φάρμακα που ναι μεν θεραπεύουν για την ασθένεια η την πάθηση που προορίζονται όμως αν δεις στο χαρτί οδηγιών,θα δεις μια σειρά από πολλές πιθανές παρενέργειες.Όμως δεν ακυρώνεται η αποτελεσματικότητα τους και όσα θετικά ωφέλη προσφέρονται στον παθόντα μέσω εκείνων.

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους!
    Σήμερα μίας κ ο καιρος από δω κ στο εξής παίρνει φωτιά πανευρωπαϊκά θα ήθελα να κάνω μία ανάλυση στο τι είχαμε, τι έχουμε κ τι θα έχουμε λογικά από εδώ κ στο εξής.
    Αποτίμησή τρέχουσας κακοκαιρίας:
    Γενική επιτυχία των μοντέλων να απόκωδικοποιήσουν τον υετό στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
    Η Αττική είχε τα έντονα φαινόμενα που περιμέναμε κυρίως στα νότια τμήματά της, η κεντρική Μακεδονία δέχεται επιτέλους αξιόλογες βροχές, τα ανατολικά ΝΑ νησιά επίσης, ενώ στα δυτικά επίσης έβρεξε αξιόλογα με έντονα φαινόμενα στα Επτάνησα.
    Στο Αγρίνιο τα 15mm που έπεσαν έως κ αργά το βράδυ κατά περιόδους κυμάνθηκαν ακριβώς στο μέσο όρο των μοντέλων.
    Συμπέρασμα:
    Τέλος η φθινοπωρινή μεταβατική εποχή, όπου τα μοντέλα παλινδρομούσαν ακόμη κ μία μέρα πριν για την εξέλιξη των φαινομένων κ σταθεροποίηση αυτών από εδώ κ μπρος, προσδοκώντας πιά στην σταθερότερη κίνηση-στασιμότητα των δύο σοβαρών αντικυκλώνων που διαδραματίζουν το ρόλο τους στον καιρό της Ευρώπης.

    Μοτίβο καιρού έως τις 20 περίπου του μήνα:
    Παρακολουθώντας τις ανανεώσεις των κύριων μοντέλων(gfs, Ecmwf) κ αναλύοντας τους χάρτες στα 500 κ 800hPa θα δούμε τη βίαιη μετατόπιση των πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια να ξεχύνονται σε μεγάλο μέρος της δυτικής κ κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα από αύριο(ήδη έχει χιονίσει πολύ σε βόρεια Ιταλία κ Άλπεις)κ για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα να επικρατήσει στις εκεί περιοχές βαρυχειμωνιά με όλη τη σημασία της λέξης!(καμία σχέση δλδ με την περσινή κυκλοφορία).
    Επίσης,ο αντικυκλώνας τέρας που κάλυπτε σχεδόν όλη την Ευρώπη κ τα Βαλκάνια το Νοέμβρη περιορίζεται οριστικά εκεί όπου πρέπει να ανήκει, δλδ στην περιοχή της Ρωσίας εμποδίζοντας οποιοδήποτε σύστημα να κινηθεί προς τα ΒΑ της γηραιάς ηπείρου.
    Αυτό θα παίξει το ρόλο του έτσι ώστε τα χαμηλά κ υπό-χαμηλά που θα δημιουργούνται κατά κόρον στην μεσόγειο να μπορούν να επηρεάζουν με μεγάλη συχνότητα ολόκληρη την Ελλάδα αλλά πάντα με διαφορετική κατανομή φαινομένων.
    Με τη συγκεκριμένη λοιπόν κυκλοφορία,παρόλο που η χώρα μας θα επηρεάζεται από θερμότερες αέριες μάζες,η Πίνδος κ τα πιο ΒΔυτικα τμήματα θα πρέπει να δεχθούν τεράστιες ποσότητες χιονιού στα βουνά κ κατά περιόδους οι ψυχρότερες μάζες από Ιταλία που θα "γλύφουν" τα δβδυτικά κ τα ορεινά των προαναφερθέντων περιοχών(π.χ. Μέτσοβο κ ορεινά δυτικής Μακεδονίας).
    Άλλωστε κ στατιστικά να το πάρουμε συνήθως ο καιρός της κεντρικής Ευρώπης μετά από ένα 10ήμερο 15ήμερο κατηφορίζει κ στα μέρη μας.
    Όσον αφορά σενάρια ισχυρής ψυχρής εισβολής στη χώρα μας, κάτι τέτοιο δε φαίνεται μέχρι τις 18 με 19 περίπου του μήνα.
    Αυτό που φαίνεται όμως κ θέλω να το τονίσω σε αυτό εδώ το μπλογκ όπως πρώτοι πάντα κάνουμε, είναι ότι τα ύψη βροχής με συνδυασμό δυνατούς ανέμους η ακόμη χαλαζοπτώσεις που θα πέσουν στα δυτικά τα βόρεια κ το ανατολικό Αιγαίο χρήζουν παρακολούθησης. Ιδιαίτερα στα δυτικά της Πίνδου πολύ πιθανόν το επόμενο 10ήμερο συγκεντρωτικά να πέσουν πάνω από 250 με 300mm βροχής!
    Μεγάλη προσοχή λοιπόν.
    Από εκεί κ μετά κ μέσα στις γιορτές όλες οι εκπλήξεις μπορούν να συμβούν.
    Ελπίζω να μη κούρασα,καλημέρα κ πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου δεν κούρασες φίλε μας, συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνεις.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα στην μετεοπαρεα.Φιλε Φώτη έτσι όπως μας περιέγραψε τον καιρό,με την ανάλυση των μοντέλων,μου θυμίζεις τον παλιό καλό χειμώνα.
    Μακάρι.Ειδωμεν...! ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή