Εβδομάδα έντονης καιρικής αστάθειας!

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει την περιοχή μας κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο και αυτό από μέτωπα κακοκαιρίας, αναμένεται να κινηθεί ανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ο καιρός στη χώρα θα παρουσιάσει βελτίωση, αν και δε θα λείψουν οι τοπικές βροχές στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τη Δ-ΝΔ Κρήτη και πολύ νωρίς το πρωί στη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς. 


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ως το τέλος της εβδομάδας ο καιρός στη χώρα μας θα είναι άστατος με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους σχεδόν παντού. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες με βασική ένταση τα 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές.

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας κύριοι! Λοιπόν έχουμε και λέμε! Το μέτωπο ήταν σχετικά αδύναμο και σύντομο, από τις 12 το μεσημέρι έχουμε υπέρλαμπρο ήλιο. Η γραμμή λαίλαπας κινηθηκε σχετικά νότια και η Ήπειρος δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα, 25 και 30χιλιοστα δεν τα λες και κάτι το ιδιαίτερο, αλλά και στην υπολειπη δυτική Ελλάδα δεν είχαμε ιδιαίτερα ύψη βροχής, στη συνέχεια η λαίλαπα πέρασε την Πίνδο και κινηθηκε βορειοανατολικά επηρεάζοντας σημαντικά τη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο, είχαμε πλημμυρικα φαινόμενα στο Δίον Κατερίνης και μεγάλα ύψη σε Ημαθία, Χαλκιδική κτλ.. Αλλά εκεί που μου γύρισε το μυαλό ανάποδα είναι η Αση Γωνία Ηρακλείου, για μια ακόμα φορά μας πέρασε τους δυτικούς με 60 χιλιοστά, με ένα ακόμα δυτικό σύστημα δηλαδή!!! Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουν οι παλιές εποχές με 100αρες τιμές υετού για την Ήπειρο, η Μετεωρολογία σηκώνει τα χέρια ψηλά!! Η μόνη ελπίδα για τις επόμενες ώρες είναι το δυτικό ρεύμα, μπας και δημιουργηθεί κανένας πυρήνας στο Ιόνιο και δούμε προκοπή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασή Γωνιά ΧΑΝΙΩΝ, έως τώρα 14.40, ημερήσιος 77,4 mm.

      Διαγραφή
    2. 28,5mm μέχρι στιγμής στην περιοχή μου με δυτικό πια ρεύμα κ θερμοκρασία σε πτώση σήμερα να κυμαίνεται μεταξύ 10 κ 14β μέγιστη.
      Φίλε Θεσπρωτέ μη κοιτάς μονόπλευρα τους σταθμούς.
      Στο Δίον όντως "πνίγηκαν" με 205mm,η στην Άση Χανίων τα 77mm που είπε κ ο ανώνυμος φίλος, όμως να κοιτάμε κ την τοπικότητα.
      Οι υπόλοιποι σταθμοί των δίπλα περιοχών για παράδειγμα είχαν πολύ λιγότερα χιλιοστά κ κάποιοι άλλοι ελάχιστα ειδικά στην Κρήτη.
      Εγώ νομίζω ότι παρόλο πού επηρεάστηκε περισσότερο το κεντρικό κ νότιο κομμάτι της δυτικής Ελλάδος, τα χιλιοστά που προέβλεψαν τα μοντέλα για εμάς ήταν ακριβώς ότι περιμέναμε.
      Συνεχίζουμε λοιπόν με φόρα το επόμενο διάστημα με ευχή όλων να μην έχουμε καταστροφές.

      Διαγραφή
    3. Φώτη μου να με συγχωρας αλλά καθότι 40αρης με βιώματα άλλων εποχών έχω υψηλές προσδοκίες και μεγάλες απαιτήσεις από τον καιρό! Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τη μετριότητα και τη νέα κανονικοτητα σαν κλασσικός βροχοδων και χιονοδων Κιχώτης που λέει και ο δάσκαλος!!

      Διαγραφή
    4. Στήν ημιορεινή Ασή Γωνιά Χανίων επειδή το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες τών λευκών ορέων και σε μιά θέση που περιβάλλεται από τα πανύψηλα βουνά του Καλλικράτη Σφακίων (νότια και δυτικά) από τα ανατολικά με τα βουνά "Μυριοκέφαλα", συμβαίνει μέ σχεδόν σε όλους τους τύπους καιρού να επικρατεί σχεδόν πάντοτε αστάθεια. Παρά το σχετικά χαμηλό υψόμετρο (420 μ. το υψηλότερο σημείο) χιονίζεται με τα βόρεια βορειοανατολικά ρεύματα σχετικά εύκολα ,και με καιρό τύπου ν.δ.(Γαρμπή) αλλά και δυτικού, δέχεται πάρα πολλές βροχές λόγο ορεογραφίας. Σ αυτό το μοναδικό σημείο του νομού κατά τους θερινούς μήνες ,παρουσιάζεται εύκολα αστάθεια χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πάντα φαινόμενα.

      Διαγραφή
    5. Έτσι είναι, έχω επισκεφθεί το χωριό, έχω κι έναν φίλο από 'κει, τον Βαγγέλη. Το τοπίο είναι εκπληκτικό, όπως το περιγράφεις.

      Διαγραφή
  2. Για τους αμετανόητους γκρινιάρηδες ...η ήπειρος πάιζει στα 1000 και κάτι χιλιοστά το έτος,η Θεσσαλονίκη(πυλαία) κοντά στα 450 χιλ .και έχει και συνέχεια. Μόνη αδικημένη περιοχή ίσως να είναι η ανατ. Πελοπονησσος και η Ανατ. Στερεά με κάτι 250 και 200 χιλιοστά αλλά αυτό θα το δούμε τέλος του μηνός.
    υ.γ.Φυσικα για το"ποιοτικό" κριτήριο του κυρίου Ζιακόπουλου που είναι η κατανομή των βροχοπτώσεων σε ημέρες του έτους δεν έχω στοιχεία.
    Μην κοιτάτε τον δικό μας μικρόκοσμο και τα δικά μας πλάτη κοιτάξτε βόρεια που μια κατεβασιά της προκοπης με τα -15 στα 850hpa δεν έχει κάνει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοτιοδυτική Μαγνησία πολύ λίγα φαινόμενα σήμερα και στο Όρος Όθρυς με αέρα νότιο ένα γρήγορο πέρασμα τα ξημερώματα ο καιρός αυτός δεν μας ευνοεί εδώ για καλά νερά . Περιμένουμε τώρα γύρω στις 20 του μηνός που φαίνεται κάτι να αλλάζει και να έχουμε βόρειο ρεύμα για αξιόλογα φαινόμενα αλλά ακόμη είναι νωρίς και όλα τα σενάρια παίζουν αν και εγώ προσωπικά βλέπω τέλος οι νοτιαδες μετά τις 15 του μηνός σιγά σιγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαμηλά απο τα δυτικά,η νοτιοδυτικά,αυτο είναι το ζητούμενο και επιθυμητό φίλε απο τη ΝΔ Μαγνησία,το βόρειο ρεύμα σκέτο το είδαμε εδω και πάνω από ένα μήνα.
      Το σημερινό έτσι κι αλλιώς είχε προβλεφθεί ότι θα ηταν γρήγορο το πέρασμα απο όλες τις περιοχές.Φυσικα όμως δεν έριξε το ίδιο νερό παντού.Στην Πιερία νομίζω είχε διάρκεια η νεροποντη και έγινε αυτο που έγινε!
      Σήμερα πάντως ηταν μια ωραία μέρα!Δεν περίμενα πάντως να κάνει κατι περισσότερο ακόμα και στην Ήπειρο αφού η πρόβλεψη έλεγε για γρήγορο πέρασμα!
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιώργο από τα Τρίκαλα θα συμφωνήσω μαζί σου ως ότι το βόρειο ρεύμα μόνο του δεν κανει κάτι αλλά εμείς εδώ στο Όρος Όθρυς Μαγνησίας είχαμε πολύ καλά νερά με το βόρειο ρεύμα κατέβασαν και τα ποτάμια ενώ χθες έριξε πολύ λίγο νερό ψιχαλα χρειάζονται και βοριάδες και νοτιαδες για να βρέχει σε όλη τη χώρα κάθε τόπος επηρεάζεται διαφορετικά πιστεύω εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του εμείς εδών οτιοδυτικη ευνοουμαστε με βορειοανατολικό καιρό αυτός ο καιρός φαιρνει πολύ υετό διάρκειας

      Διαγραφή