Ο καιρός της εβδομάδας

Χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες με αρκετό κρύο και χιόνια ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου εξακολουθούν να επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Α-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας, όπου κυριαρχούν οι νοτιάδες με αποτέλεσμα τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τις τοπικές βροχές βασικά στις προσήνεμες περιοχές.


Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο, ΒΑ Αιγαίο) και οι βροχές που θα σημειωθούν κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. 

Την Τετάρτη (30/12), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν προβλέπονται αξιόλογες μεταβολές.  

Την Πέμπτη (31/12), στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 

Την Πρωτοχρονιά, ο καιρός γενικά θα είναι βελτιωμένος. Λίγες βροχές ίσως σημειωθούν το πρωί στο Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Το Σαββατοκύριακο (2-3/1), θα επιστρέψουν οι νοτιάδες και οι βροχές, οι οποίες θα είναι πιο σημαντικές την Κυριακή.

 

8 σχόλια:

  1. Παραδεισένια νύχτα ψες!Φωτεινή νύχτα,πεντακάθαρη ατμόσφαιρα,ωραία σύννεφα το φεγγάρι να μπαινοβγαίνει σ'αυτα,και λογο της καθαρής ατμόσφαιρας έβλεπες λάμψεις αστραπων στη δυτικη πλευρά στην οροσειρά πισω στο βάθος.Συνεχες βοη απο μπουμπουνιτά ακούγονταν από εκείνη την πλευρά.Που σήμαινε χιόνι με αστραποβροντα απο καποιο υψόμετρο και πανω.Απ'οτι ειδα χιονισε μεχρι τα 900μ.
    Αυτός είναι καιρός!Ευτυχώς δεν αλλάζει αυτο το ρεύμα τις επόμενες μέρες.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Ήλιος και βροχή σήμερα, παντρεύονται οι φτωχοι όπως θα έλεγε η συγχωρεμενη η γιαγιά μου! Δάσκαλε τι γίνεται? Όλα καλά? Λοιπόν έχω κάτι πάλι να Ρωτησω γιατί ακούμε κάποιες λέξεις κάθε μέρα και τις θεωρούμε δεδομένες χωρίς να τις έχουμε εμπεδώσει. Λοιπόν όταν ακούμε για ψυχρή λίμνη, τι ακριβώς εννοουμε? Είναι ανώτερη η κατώτερη διαταραχή? Έχει πάντα κυκλωνικη συμπεριφορα η και αντικυκλωνικη? Πχ έχουμε δει σε Σιβηρικο να δημιουργούνται ψυχρες λίμνες. Και τέλος σε τι διαφέρει από ένα αποκομμένο χαμηλό ή μια long wave trough( αυλωνας)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακοπουλε, διαβάζοντας αυτό το "χειμωνιάτικες" στην αρχή του άρθρου σας, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μου αλλά μετά που κατάλαβα ότι η αναφορά σας ήταν για την υπόλοιπη Ευρώπη, απογοητεύτηκα πάλι.. Πάντως χθες στην Κέρκυρα είχαμε μια άκρως φθινοπωρινή ημέρα με έντονη βροχή, καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς νοτιάδες. Σήμερα έχουμε σχετική ψυχρά με καιρό που μια ανοίγει και μια κλείνει με ψιλόβροχο. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το καιρικό μέλλον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά είμαστε γείτονα! Μάλιστα στα ορεινά της Ηπείρου έπεσε και καλό χιονακι!

      Διαγραφή
  4. Όπως τα λέτε δάσκαλε τίποτα ουσιαστικό εξαιρέσει ΒΔ της χώρας ενώ πάμε για την καρδιά του χειμώνα . Σήμερα η μέρα εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία θυμηζε περισσότερο άνοιξη αν εξαιρέσουμε την πρωινή ψυχρά και ένα πασπαλισμα που έριξε στο Όρος Όθρυς και αυτό εξαφανίστηκε στην διάρκεια της ημέρας.Χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τους καιρόφιλους οι φετινές γιορτές είναι η απόλυτη απογοήτευση, που επιτείνεται από το γεγονός ότι τα 3/4 της Ευρώπης διάγουν μια από τις πλέον χειμωνιάτικες εορταστικές περιόδους της 10ετίας. Η διάταξη των συστημάτων εμφανίζει απίστευτη εμμονή, με τη ΝΑ Ευρώπη να είναι εδώ και 3 εβδομάδες αποκομμένη από την υπόλοιπη ήπειρο και την όποια μετατόπιση του καιρικού ενδιαφέροντος προς τα μέρη μας να παίρνει συνεχώς αναβολή. Ο Δεκέμβρης θα βγει στην περιοχή μου (Τρίκαλα Θεσσαλίας) σχεδόν 3 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά. Όσο για υετό, ευτυχώς έβρεξε καλά την πρώτη βδομάδα του μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι υπέροχο φως η σημερινή μέρα!... Η Αθήνα, γύρω από Θησείο, η Πλάκα, στα Βόρεια η Κηφισιά... Χρόνια τώρα αισθάνομαι πως το Φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Και γράφω φθινόπωρο γιατί δεν θυμίζει χειμώνα ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή