Οι τρεις αντικυκλώνες και ο καιρός των Χριστουγέννων

Ομίχλη στον κάμπο της Βέροιας. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Οι αντικυκλώνες ρυθμίζουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, παίζοντας, τις περισσότερες φορές, το ρόλο μιας σταματημένης στο δρόμο νταλίκας, την οποία τα πλησιάζοντα ΙΧ αυτοκίνητα (βαρομετρικά χαμηλά) παρακάμπτουν με τον προσφορότερο γι αυτά τρόπο.

Το επόμενο δεκαήμερο, τρεις είναι οι αντικυκλώνες, οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καθορίσουν τον καιρό της περιοχής μας:


1) Περίοδος 16-19/12: Ο υπάρχων αντικυκλώνας, τον οποίο αναμένεται να παρακάμψει από τις βόρειες παρυφές του μια μικρής κλίμακας διαταραχή που θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

2) Περίοδος 20-22/12: Αντικυκλώνας ενός «ωμέγα μπλόκινγκ» που αναμένεται να σχηματιστεί στην Α. Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας: (α) θα αναγκάζει τα εκ του χαμηλά του Ατλαντικού προερχόμενα χαμηλά να εκτρέπονται προς τη Β. Αφρική και (β) με την κυκλοφορία που θα επικρατήσει στα ανατολικά κράσπεδά του θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και κυρίως προς τη ΒΑ Ελλάδα.

3) Περίοδος 23-25/12: Η εκ των Αζορών προερχομένη αντικυκλωνική σφήνα που θα επεκταθεί προς τα Βαλκάνια και την Α. Μεσόγειο.

Με τα παραπάνω δεδομένα: (α) οι βροχές που το επόμενο δεκαήμερο είναι πιθανό να σημειωθούν στη χώρα, γενικά, δεν θα είναι σημαντικές και (β) τα Χριστούγεννα (24-25/12) θα επικρατήσει καλοκαιρία. Οι προγνώσεις που προαναφέρθηκαν έχουν μεγάλες πιθανότητες να επαληθευτούν. Επιφυλάξεις υπάρχουν για την δεύτερη περίοδο, δεδομένου ότι κατά κανόνα τα «ωμέγα μπλόκινγκ»  βάζουν δύσκολα στα μοντέλα. 


31 σχόλια:

  1. Ορεξάτος ξύπνησε ο δάσκαλος σήμερα. Καλημέρα σε όλους από ανοιξιάτικη Ήπειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπειτα από μια εβδομάδα έντονου καιρού ενδιαφέροντος, που κατά τη γνώμη μου είχαμε χρόνια να δούμε αντίστοιχη -τουλάχιστον εδώ στην Αττική- περνάμε σε σχετική απραξία. Απο την άλλη προμηνύεται καλοκαιρία τα Χριστούγεννα. Αυτό χαλάει λίγο το κλίμα της περιόδου και τη συνήθεια των τελευταίων ετών σε κακοκαιρίες και κρύα την περίοδο των εορτών. Ας ελπίσουμε οι "νταλίκες" να μας τα φέρουν λίγο καλύτερα τα πράγματα κατά την πρωτοχρονιά ή (πιο παραδοσιακά) τα Φώτα. Καλημέρα σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελεια δασκαλε.Ινα πληρωθεί και το υπό του λαου λεγόμενον "Να ναι Χριστουγεννα στεγνα,τα Φωτα χιονισμενα και.....".-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να και μια σπάνια μεσοπρόθεσμη από τον κ. καθηγητή. Αυτές τις ημέρες έκλεισα πέντε χρόνια στο blog, μάλλον είμαι ο αρχαιότερος, και είναι από τις λίγες φορές που λαμβάνουμε μεσοπρόθεσμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Χρήστο Σιμούλη βάλτε και μένα στους παλιούς αφού διαβάζω τον κ.Ζιακόπουλο ήδη απο την εποχή του freemeteo.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  5. Γράφει στo Twitter ο κύριος Κολυδάς: «Φέτος οι βιομηχανικές δραστηριοτητες και οι παγκόσμιες εκπομπές co2 κατέγραψαν μειωση έως 17% εξαιτίας των lockdown. Η συγκέντρωση όμως του co2 αυξήθηκε αποτομα την διετία 19-20! Μήπως δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά οι πραγματικοί λόγοι ανόδου;»
    Και μετά ακολουθεί η έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση του κλίματος από τον WMO.
    Ο νοών νοείτο. Καλο απόγευμα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση ότι για το θέμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής αυτά που πιστεύω εγώ και αυτά που πιστεύει ο Θοδωρής είναι πολύ κοντά σε αυτά που πιστεύουν αντίστοιχα ο Μπάιντεν και ο Τραμπ. Μακάρι να κάνω λάθος!

      Διαγραφή
    2. Ο κύριος Κολυδας εκτός απο την μετεωρολογια χρησιμοποιεί και την διπλωματία.

      Διαγραφή
    3. Όσο περνούν τα χρόνια, ας κρατάμε τα μυαλά μας ανοιχτά και μακριά από επιστημονικές και μη εμμονές και κρατούσες αντιλήψεις

      Διαγραφή
  6. Να στε καλά δάσκαλε! Καλή επιτυχία στις μακροπρόθεσμες!!Έχω την διαίσθηση, ότι θα έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια κύριε Ζιακόπουλε...όχι τπτ άλλο..και η προσέγγιση της.... νταλίκας κατατοπιστική.!Βέβαια ελπίζω να μην... επαληθευτείτε και ο αντικυκλώνας της Ρωσσίας να κάνει ενα κλιιιικ νοτιοδυτικά...!Τώρα όσο έχουμε τόσο ισχυρό δυτικό stream κανένας αντικυκλώνας δεν μπορεί να "σκαψει" κρύο -ακόμα και στην βόρεια αμέρική το κρύο παραμένει πεισματικά στον Καναδά- μόνη εξαίρεση η Κεντρική Ασία γιατί απλά δεν μασάει απο ωκεανούς.Αν θέλετε πείτε κάτι για τον ΝΑΟ των τελευταίων δεκαετιών (η συχνότητα που αυτός είναι θετικός) ,όπως ακριβώς υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις για τον Σιβηρικό αντικυκλώνα.Για τον Αζορικό εμποδιστή μετά τις 25 πραγματικά τα μοντέλα τον "αποθεώνουν" για όλη την Ευρώπη αλλά με το ισχυρό δυτικό stream δεν νομίζω να "προκόψει " και αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσο αφορά το νησί, Μυτιληνη, στατιστικά τα Χριστούγεννα τα περνάμε με καλοκαιρία,κ συνήθως από των φώτων,μας δείχνει ο χειμώνας τα δόντια του. Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε βοήθεια ξανά! Είμαι λίγο μπερδεμένος! Όλοι ξέρουμε ότι οι χαμηλές πιέσεις σχετίζονται με ψυχρες αέριες μάζες ενώ οι υψηλές με θερμές αέριες μάζες, τελικά στο βόρειο πόλο έχουμε χαμηλές ή υψηλές πιέσεις? Γιατί σύμφωνα με αυτά που γράφετε για το πρότυπο ατμοσφαιρική κυκλοφορίας τριών κυττάρων και συγκεκριμένα στο κομμάτι του πολικόυ κυτταρου, λέτε ότι στις περιοχές των πόλων επικρατούν υψηλές πιέσεις, τότε πως έχουμε νεφοκαλυψη και χιονοκαλυψη στους πόλους με υψηλές πιεσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ιωάννη, για να σου αποκαλυφθεί η αλήθεια, πρέπει να πάρεις τα πράγματα με τη σειρά. Δεν μπορείς, π.χ., όντας πρωτοετής φοιτητής, να παρακολουθήσεις μαθήματα τρίτου έτους χωρίς να έχεις απορίες! Πέρα από αυτό, ακόμα και για έναν τελειόφοιτο φοιτητή υπάρχουν έννοιες και διαδικασίες που χρειάζεται να σκύψει επάνω τους ατέλειωτες ώρες γα να τις καταλάβει πλήρως.
      Επί της νέας απορίας σου έχω να σου πω πως δε θα βρεις άκρη, αν δε δεις την ατμόσφαιρα στις τρεις διαστάσεις της και αν δεν κατανοήσεις πλήρως τη βασική εξίσωση που συνδέει την πυκνότητα αέρα του αέρα με τη θερμοκρασία του και την ατμοσφαιρική πίεση. Μια μετωπική ύφεση (χαμηλό) συνδέεται με την ύπαρξη ψυχρού αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αλλά όχι και στην επιφάνεια όπου διακρίνονται τόσο ο θερμός όσο και ο ψυχρός τομέας της ύφεσης. Ο αντικυκλώνας συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες ψηλά, αλλά όχι πάντα στην επιφάνεια, όπου μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ψυχρές αέριες μάζες, όπως συμβαίνει στο Β. Πόλο η το χειμώνα στη Σιβηρία. Αν ο ψυχρός επιφανειακός αντικυκλώνας στο Β. Πόλο ή τη Σιβηρία συνδέονταν με ψυχρές αέριες μάζες και στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η επιφανειακή πίεση θα έφθανε τα 2.500 hPa!

      Διαγραφή
  10. Σε ενα σημειο ο κ. Κολυδας διερωτάται τι του καναμε του κλιματος απο το 1950 και μετα και "τρελαθηκε".Αμεσως απαντα "Επισημως δεν υπαρχει απαντηση".Και συνεχιζει με τις βομβες υδρογονου κ.α. Ερωτηση ,υπαρχει φορεας ,ο οποιος να αποφανθει επισημα και δεσμευτικα?--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η IPCC του ΟΗΕ και του ΠΜΟ για το επίσημα. Για το άλλο, η επιστήμη δεν μπορεί να δεσμευτεί, όταν "ο Θεός παίζει ζάρια!"

      Διαγραφή
    2. Οι απαντήσεις έχουν δοθεί πάνω στο θέμα κλιματική αλλαγή. Ξέρουμε τι την προκαλεί αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρη γνώση ως προς τον τρόπο που επιδρά η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας στον καιρό και στην βιόσφαιρα. Κι αυτό γιατί τα συστήματά αυτά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα. Θεωρώ αδιανόητο να τίθενται το 2020,με τόσα στοιχεία και μετρήσεις ερωτήματα τύπου «τι έπαθε ο καιρος; Γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασια; Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε». Η δίκη μου άποψη είναι πως ο κάθε επιστήμονας που βρίσκεται σε θέση ευθύνης και έχει αναλάβει να ενημερώνει σωστά τους πολίτες,πρέπει να κάνει αυτό:να ενημερώνει σωστά τους πολίτες. Υπάρχει επίσημη θέση ως προς την κλιματική αλλαγή. Αυτό ισχύει για τους μετεωρολόγους,τους λοιμωξιολογους κτλ
      Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως στην χώρα που λέγεται Ελλάδα,αν δεν έχει κανεις στοιχειώδη κριτική σκέψη και κοινή λογική,παει χαμένος-στρέμματα στρεμμάτων κουτόχορτο τρώει. Καληνύχτα..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε Δημητρη το συγκεκριμενο συνδρομο,το οποιο αναφερεις στο τελος,δεν αποτελει ελληνικη αποκλειστικοτητα,αλλα διατρεχει και αρκετες αλλες κοινωνιες,και μαλιστα κατα τεκμηριο ανεπτυγμενων κρατων.---Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Μεστη προβλεψη 10ημερου και επεξηγηση. Καλες γιορτες κε Ζιακοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περί Κολυδά παιδιά ότι και να λέμε πάνω από όλα είναι υπέροχο να παρακολουθείς δύο διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις...ανεξάρτητα ποιος έχει δίκιο...όλα τα άλλα ειναι περιττά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τρεις και τέσσερεις... Στη σύνθεση βρίσκεται η μαγεία!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία ανάλυση για μια ακόμη φορά από τον δάσκαλο και πιστεύω ότι έχει πολλές πιθανότητες να βγει σε μεγάλο ποσοστό(όπως επίσης και οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του Βασίλη Πανακογλου) καθώς δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από όσα δείχνει και ο "μεγαλος" μας αδερφός (φεγγάρι)στο "γυρισμα" του που περίμενα ότι θα ήταν καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά δυστυχώς δεν είναι.
    Νομίζω πως το επομενο 12-15ημερο,ολα θα κυλήσουν λίγο καλύτερα για τα ανατολικά και νότια(μέσα και Φθιώτιδα-Θεσσαλία και ίσως η Κ-Ν Μακεδονία) και λίγα πράγματα στα δυτικά και ΒΔ τμήματα της χώρας από όσα φαίνονται σήμερα.
    Αυτό βέβαια δεν αναιρεί όσα πιστεύω σίγουρα ότι θα έρθουν και έχω πολλές φορές γράψει σε σχόλια μου,απλά φαίνεται ότι παγιώνεται μια καθυστέρηση πάνω κάτω 10 ημερών ειδικά για τα ΔΒΔ τμήματα.
    Φυσικά αυτό δεν λέω για να δικαιολογηθω και θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθώ πως έπεσα έξω,αλλά άλλο οι όποιες εκτιμήσεις που κάνουμε από πολύ καιρό πριν και άλλο αυτές που κάνουμε όσο περισσότερο πιο κοντά είμαστε,άλλωστε όπως έχω ξαναγράψει,χρονικά δεν μπορεί κανείς να πέσει ακριβώς μέσα.
    Έχω μια κρυφή ελπίδα(για το προσεχές διάστημα)ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι και τοσο άσχημα για όλες τις περιοχές κι ειδικά για την ημέρα των Χριστουγέννων...Ίδωμεν...
    Υ.Γ: Έστω και αργά, χρόνια πολλά στον Λευτέρη από Χαλκίδα και στον Λευτέρη από το όμορφο Δολο,επίσης σε όλους και όλες που γιόρταζαν εχθές.
    Καλημέρα από την συννεφιασμένη και σήμερα περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χριστόδουλε, εύχομαι υγεία και ευτυχία για τις Άγιες μέρες που έρχονται, αν σε βγάλει ο δρόμος στα βουνά μας καμιά φορά κερνάω κρασί .Φέτος ήταν καλή χρονιά. Λευτέρης Δολό

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ Χριστόδουλε, καλές γιορτές και επιθυμητές καιροεκπλήξεις!!!

      Διαγραφή
    3. Πολύχρονος φίλε Λευτέρη από το όμορφο Δολό!

      Διαγραφή
    4. Χρόνια πολλά, κοντοπατριωτάκι!
      Να είσαι πάντα καλά. Να παίρνεις δύναμη από τα βουνά και να πίνεις κανένα τσιπουράκι και για μας. Όχι ότι εδώ δεν έχουμε, αλλά εκεί έχει άλλη χάρη. Τη γνώρισα αυτή τη χάρη όταν υπηρετούσα στην Κακαβιά!

      Διαγραφή
    5. Ξέχασα να δώσω τις ευχές μου και στους άλλους Λευτέρηδες του μπλογκ. Να είναι όλοι τους πάντα καλά!

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε και Φώτη. Εύχομαι να είστε πάντα καλά και χαρούμενοι. Η πρόσκληση για το Δολό είναι ανοικτή. Κανονίστε Αύγουστο .Λευτέρης Δολό

      Διαγραφή
  14. Β.Α.:τελειωσαμε (προς το παρόν) την αναζητηση βροχης, αρχίσαμε την αναζητηση χιονιού, ως χιονοφιλοι που ειμαστε. Βεβαια τώρα είναι ο καιρός του. Δυστυχως,ομως, δεν ειναι ενθαρρυντικα τα πραγματα μεχρι στιγμής. Και πάλι σκεφτομαι την "αντιδραση της φύσης" , όπως και παλαιότερα ειχα σχολιάσει και νομιζω επαληθευτηκα. Μηπως ο Ιανουαριος και ο Φεβρουαριος μας επιφυλάσσουν ωραιότερες εμπειρίες;Οψόμεθα. Οσο για τα Χριστουγεννα συμφωνώ με τον δάσκαλο. Και απο ό,τι ειδα (και ανησύχησα) θα ανεβει σε πολύ ήπιες τιμες η θερμοκρασία εκεινες τις μερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ως προς τις επιστημονικες προσεγγισεις,φοβουμαι οτι,σε καποιες περιπτωσεις,προκειται για ε πιστημονικο μανδυα. Κατι σχετικο παρατηρουμε τωρα με τα θεματα της πανδημιας.
    Συμφωνω με την εννοια της συνθεσης,βασικο στοιχειο της διαλεκτικης.Ομως σε καποιες περιπτωσεις τα πραγματα επειγουν και επιβαλλεται να περασουμε απο τις διαπιστωσεις στο "δια ταύτα",ιδιαιτερα οταν το επιδικο εχει ως συνεπαγωγη αρνητικες συνεπειες που αφορουν στον γενικο πληθυσμο.Διαφορετικα αφηνουμε ολα τα λουλουδια να ανθησουν,με κινδυνο ,καποια στιγμη,να μην υπαρχουν λουλουδια για να ανθησουν.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή