Μια απίστευτη πρόγνωση για τη θερμοκρασία στην Ευρώπη την άλλη εβδομάδα!

Πηγή: https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

 

20 σχόλια:

  1. Η επόμενη εβδομάδα λοιπόν,βάση του μεσοπρόθεσμου ECMWF πάει να βγει σε μια Ευρώπη με εξαφάνιση του κρύου απ'ακρη σ' άκρη!
    Μακάρι να είναι πρόσκαιρο(που μάλλον θα είναι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. Ζιακοπουλε η απόκλιση αυτή σε σχέση με ποια κλιματική περίοδο αντιστοιχείζεται;
    Ι.Σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύγκριση γίνεται με την κλιματολογια του μοντέλου της περιόδου 1981-2010.

      Διαγραφή
    2. Και είχα μια ελπίδα να είναι μια μεγαλύτερη και παλιότερη περίοδος όπως το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα αλλά μάλλον αν γινόταν σύγκριση με εκείνη τη περίοδο το κόκκινο θα σκουραινε τόσο πολύ που θα γινόταν μαύρος όλος ο χάρτης.Παντως τα ίδια συμβαίνουν και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και γενικά στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου το κρύο έχει "εκτοπιστεί" στον αρκτικό ωκεανό και χωρίς την επικείμενη αύξηση της συγκέντρωσης του θαλάσσιου πάγου.
      Και θα πω αυτό που έχω ξαναπεί σε αυτή την σελίδα, η νέα κανονικότητα του κλίματος είναι εδώ και είναι ασορτι με μια γενικότερη νέα κανονικότητα σε κοινονικο,οικονομικό ,πολιτικό επίπεδο
      Ι.Σταυρος

      Διαγραφή
    3. Οι αποκλισεις πρεπει να ειναι με βαση την κλιματολογικη περιοδο 1981-2016 βασικα. Οποτε περιεχουν και το θερμο διαστημα 1998-2016 ("της νεας φασης του κλιματος" λεγοντας το αυτο βεβαια ελαφρα την καρδια, αφου δεν εχει αποδειχτει κατι συγκεκριμενο).

      Διαγραφή
  3. Η επόμενη εβδομάδα την βλέπω να μπαίνουμε ουσιαστικά σιγά σιγά στον χειμώνα βέβαια θα μας τα πει και ο δάσκαλος στην πορεία για την πορεία του καιρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή




  4. Για να δούμε φέτος! Ο Άη Βασίλης θα φέρει τα δώρα πάνω σε ταρανδο η καμήλα!! Την καλημέρα μου, ο κιτρινιαρης ξεπροβάλλε σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακόπουλε ποια πιστεύετε θα είναι το υψόμετρα χιονοπτώσεις αύριο στην Πίνδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη λύση: Βλέπεις τι δίνουν τα μοντέλα που δυστυχώς προσομοιώνουν την ορογραφία με ύψος το πολύ 1600 μέτρων.
      Δεύτερη λύση: Με την ισόθερμη του μηδενός περί τα 2.200 μέτρα, κλείνεις το μάτι και λες να κατέβω να βρω το ύψος των ισοθέρμων των 1, 2, 3 ή 4, ας πούμε, βαθμών. Μετά απαιτείται να προσδιορίσεις σε κάθε περιοχή πόσο ξηρή ή υγρή είναι η ατμόσφαιρα και αν υπάρχουν θερμοκρασιακές αναστροφές. Αφού τα κάνεις αυτά, λαμβάνεις υπόψη σου τον προσανατολισμό της περιοχής και την απόστασή της από τη θάλασσα κα καταλήγεις στα συμπεράσματά σου. Δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά, Βασίλη μου!

      Διαγραφή
    2. Με την άδεια του κ. καθηγητού και μόνο εμπειρικά πιστεύω ότι αρχικά τα υψόμετρα θα είναι πάνω από τα 1.300 μ. στην Κ. Πίνδο με τάση ανόδου. Αργότερα, προς το τέλος της κακοκαιρίας και με την αλλαγή του ανέμου θα κατέβουν ως τα 1.000 περίπου μέτρα.

      Διαγραφή
    3. Πάντως Βασίλη η ΕΜΥ δίνει χιόνια για αύριο στα ημιορεινα της Ηπειρου και Δυτικής Μακεδονιας! Παρακινδυνευμενο θα έλεγα!

      Διαγραφή
    4. Με 5 στα 850 που δίνει ο τζίφος.. Αυστηρά πανω από τα 2000 μέτρα τα χιόνια.

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι Βασίλη σωστή η τοποθέτησή σου για τέτοια υψόμετρα 2000μ κ άνω που αναφέρεις κ μάλλον υπερβάλεις καθώς οι T στα 850 λένε τη μισή αλήθεια κ νομίζω ότι αυτές πέφτουν κ κάτω από 4 στα 850 κατά περιόδους κυρίως στα ΒΔυτικά.
      Εκτός κ αν έχεις απογοητευθεί τόσο πολύ από τον υπάρχων καιρό,αν κ νομίζω ότι έπρεπε να το έχεις συνηθίσει καθώς τα τελευταία χρόνια πάντα ο χειμώνας αργεί.
      Εσύ ειδικά στα μέρη που μένεις θα έπρεπε να είσαι συνηθισμένος σε τέτοια μοτίβα καιρού.
      Εγώ ταυτίζομαι περισσότερο με την εκτίμηση του Χρήστου Σιμουλη κ νομίζω ότι θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις στην Πίνδο κατά μέσο όρο πάνω από τα 1400μ στα βορειότερα κ πάνω απο τα 1700 με 1800 στα νότια.
      Βέβαια πάνω σε εξάρσεις των φαινομένων κ με τη στροφή που θα κάνουν οι άνεμοι από νοτιάδες σε δυτικούς τα χιόνια στα ΒΔυτικά μπορεί να κατεβαίνουν κ στα 1000 με 1100μ πρόσκαιρα.
      Ο ήλιος θα κάνει μέρες να ξανά βγει στα δυτικά.
      Καλές καταιγίδες λοιπόν κ προσοχή.

      Διαγραφή
  6. Το Παναιτωλικό έβαλε καλό χιόνι στα ψηλά καθώς κ χθες τη νύχτα που έβρεχε στα πεδινά, στα ορεινά χιόνιζε λόγω σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
    Καλό θα είναι να αναφέρονται κ υψόμετρα χιονόπτωσης στην Πίνδο αυτές τις ημέρες καθώς κανένας επαγγελματίας μετεωρολόγος δεν έχει αναφερθεί επί του θέματος.
    Μεγάλη προσοχή από απόψε κ μέχρι την Κυριακή στα δυτικά,βόρεια κ ανατολικά νησιώτικα τμήματα κ κυρίως στα νοτιότερα της ηπείρου, τη δυτική Στερεά κ την βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγάλη εμμονή κ ένταση.
    Τέλος,πρόσκαιρη δείχνει η βελτίωση του καιρού μεταξύ 15 κ 18 του μήνα, ενώ την Κυριακή με τα τελευταία στοιχεία η μεταβολή του καιρού δείχνει να είναι πανελλαδική.
    Υ.Γ. Όποιος βγάζει πρόγνωση από τώρα για τα Χριστούγεννα το λιγότερο που κάνει είναι να εκτίθεται(μιλάω για προγνώστες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φωτη.Σαυτη την εμμονη πονταρουμε μεις οι στεγνοι μηπως παρουμε κατι.Δεν θελουμε παλι....βιασυνες!-----Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Διαβαζω στο meteo.gr οτι το Ε.Α.Α. εγκαθιστα στον Δημο Κιλκις συστημα early warning,το οποιο αφορα σε πλημμυρες και αλλα εντονα καιρικα φαινομενα.Αυτο δεν ειναι καθ ύλην αρμοδιοτητα της Ε.Μ.Υ.? Η εν λογω ενεργεια δεν συνιστα .....εισπήδηση? Παντως το Ε.Α.Α. φαινεται υπερδραστηριο,η Ε.Μ.Υ.οχι.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι σιγά σιγά θα πρέπει να αλλάξουν το κλίμα της Ευρώπης από τα βιβλία και τις εγκυκλοπαίδειες και να καθαρογράψουν το νέο κλήμα όπως διαμορφώνεται σήμερα. Δεν μπορεί να μπαίνεις στην εγκυκλοπαίδεια και να σου λέει για ψύχος από τέλος φθινοπωρου μέχρι και αρχές της άνοιξης ενω στην πραγματικότητα παραμένει η Ευρώπη σχεδόν αχιονη πλέον καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν γνωρίζω εάν επρόκειτο για έναν φυσικό κύκλο ή όχι πάντως θα πρέπει να συνηθίσουμε στα καινούργια δεδομένα που πιστεύω πως ήδη ο κόσμος έχει συνηθίσει από τη στιγμή που ανεβάζουν χιονισμένες φωτογραφίες από την Ευρώπη στο internet μέσα στο χειμώνα από τη Γερμανία και μας κάνει και εντύπωση κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο κανόνας η Γερμανία να είναι χιονισμένη όλο το χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εεε μήπως θα είναι η πρώτη φορά;; Έγινε συνήθεια τα τελευταία χρόνια.. Ο Χειμώνας έρχεται μετά από την Πρωτοχρονιά και φτάνει ως τον Απρίλιο!! Με πολλές Αλκιονηδες στην μέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να καθίσουν οι μετεωρολόγοι, οι κλιματολόγοι, οι Ωκεανολόγοι και όλη η επιστημονική κοινότητα που έχει να κάνει με το κλίμα, να καθίσουν λοιπόνσε ένα τραπέζι με τις πολιτικές ηγεσίες και να δουν τι θα γίνει. Τι μπορεί να αλλάξει. Όπως γίνεται τώρα με τον ιό. Που κάθονται πολιτικοί και επιστήμονες και συνεργάζονται. Περί "ιού" πρόκειται και τώρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή