Η εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Η χώρα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ.  Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), στις περισσότερες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχής είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς αλλά στα νότια θα φθάσει τους 18 βαθμούς. 


Η Παρασκευή (18/12) αλλά και το Σαββατοκύριακο (19-20/12) θα περάσουν με αρκετή συννεφιά, αλλά και πάλι δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Το τριήμερο Δευτέρα - Τετάρτη (21-23/12), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία ενίσχυση των ΒΑ ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, στο προσκήνιο θα έλθει και ο ορογραφικός υετός στις προσήνεμες περιοχές. Εννοώ ασθενείς κατά βάση βροχές και κανένα χιονάκι πάσπαλη ή γανούδα. Όμως, για την κατανομή και την ένταση του όποιου υετού -στις προσήνεμες πάντα περιοχές- η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Αυτό γιατί είναι πιθανό η αντικυκλωνική εισβολή να είναι ασθενέστερη και η πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας να μην είναι τόσο μεγάλη όσο κάποια μοντέλα σήμερα προβλέπουν. Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι τυχεροί θα πάρουν γεύση από χειμώνα!   

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα δάσκαλε! Αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας κ Μυτιλήνη από χθες το απόγευμα.Να στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα δασκαλε Παντα μας θυμασε και σε ευχαριστουμε αλλα ο καιρος δεν βλεπω να μας προσφερει συγκινησεις και εκπληξεις!!!!!!Ο χειμωνας χρειαζεται και το κρυο και τα χιονια του και εμενα προσωπικα δεν με ενθουσιαζουν μονο οι βροχες και οι θερμοκρασιες απριλιου εν μεσω δεκεμβριου!!Για τα μετεωρολογικα μοντελα εχω να πω οτι ειναι μια ωραια δικαιολογια οτι δεν κανουν προβλεψη η προγνωση αλλα οτι αναδυκνειουν ταση του καιρου Εαν ηταν ετσι λοιπον γιατι δεν δειχνουν μια σταθερη ταση αλλα καθε 6 η 12 το πολυ ωρες την αλλαζουν??Ισως δεν γνωριζουν οτι αυτοι που τους μελετουν δεν ειναι τελειως ασχετοι με αυτα αλλα απο τι στιγμη που ανακοινωνουν στο διαδυκτιο ολα αυτα τα μοντελα τις προβλεψεις τους ναξερουν οτι θα κρινονται Ολα αυτα τα αναφερω ως λατρης των καιρικων φαινομενων και ως απλος αλλα ενθερμος μελετητης του καιρου ΒΛΕΠΩ στο μπλογκ και αλλους πολλους φιλους με αυτα τα ερωτηματα οπως ειναι και ο Χριστοδουλος και ο Φωτης που πολυ τους εκτιμω και αναφερω οτι και οι δυο τους εχουν πολυ πιο σωστες προβλεψεις απο ολα τα πανακριβα μοντελα και με διαφορετικη προσεγγιση ο καθεναςΚαι εσυ δασκαλε με την συνεση που σε διακρινει και την αστειρευτη γνωση σου αποτελεις μια οαση μεσα στον κυκεωνα του διαδυκτιακου καιρου και σας εκτιμω απεριοριστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά! Ήρθαν τα πασχουγεννα και η πρωτοχρονιά!!! Καλημέρα από ανοιξιάτικη Ήπειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστουγεννιάτικος καιρός δεν διαφαίνεται εν όψει, αλλά νομίζω ούτε Πασχούγεννα θα ζήσουμε συμπατριώτη (η καταγωγή μου κατά το ήμισυ κοντά από τους Φιλιάτες). Τα έχουμε δει κι αυτά, βέβαια, αλλά φέτος νομίζω (και ελπίζω) ότι θα τα αποφύγουμε. Πάντως, δεν θα πρέπει να έχουμε παράπονο από το πρώτο μισό του Δεκέμβρη. Νομίζω όλοι κάτι πήραμε. Για να δουμε και το δεύτερο τί θα μας δώσει. Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
  4. Σπυρίδων Μπαλαδήμας16 Δεκεμβρίου 2020 στις 2:58 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα σε σας καθώς και σε όλους τους φίλους της σελίδας.
    Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Χριστόδουλο για τις ευχές του για την ονομαστική μου εορτή, επιπλέον να σας ευχαριστήσω για όλη την γνώση και τις πληροφορίες που απλόχερα μοιράζεσται μαζί μας.
    Κλείνοντας αν και Ηπειρώτης ακούω την λέξη γανούδα για πρώτη φορά, παράκληση προς υμάς για εξήγησή της.
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία τόσο σε εσάς και την οικογένειά σας αλλά και στους φίλους της σελίδας όπως και στις οικογένειές αυτών.
    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γανωματής ή καλαντζής γάνωνε τα χάλκινα σκεύη του νοικοκυριού, χρησιμοποιώντας καλάι, τουρκική λέξη που σημαίνει κασσίτερος. Με το γάνωμα, δηλαδή με τη λεπτή επίστρωση του κασσίτερου στα τοιχώματά τους, τα χαλκώματα έπαιρναν ωραία γυαλιστερή όψη και εξασφάλιζαν την παρασκευή υγιεινότερου φαγητού. Το γανούδα βγαίνει από το γανώνω και η φράση έπεσε μια γανούδα χιόνι σημαίνει ότι το πάχος της χιονόστρωσης ήταν τόσο όσο είναι το πάχος του κασσίτερου στα γανωμένα αγγειά! Πάντως, στα πάτρια εδάφη, αντί της γανούδας, χρησιμοποιούμε τη λέξη πάσπαλη που βγαίνει από τη λέξη επίπαση (πασπάλισμα).
      Λέτε τώρα με την κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τη γανούδα και την πάσπαλη και όλο και λιγότερο τα στουπιά και τις παπλαμούδες; Θα είναι, πράγματι, μεγάλο κρίμα αν αυτό συμβεί!

      Διαγραφή
    2. Νάστε καλά που μας θυμίζετε και μαθαίνετε παραδοσιακές λέξεις και προσφέρετε εμεπιρίες ζωής

      Διαγραφή
  5. Λευτέρη από Δολο,πάντα με χαρά ανεβαίνω στο κάθε βουνό της πατρίδας μας και είναι διπλή η χαρά να συναντώ παλιούς ή καινούργιους φίλους,Τώρα εάν αυτές οι συναντήσεις συνοδεύονται από εκλεκτά κρασιά,δηλώνω...πρόθυμος να δοκιμάζω καινούργιες ποικιλίες...!!
    Άσε όμως πρώτα να ξεμπερδέψουμε με ολα αυτά που τραβάνε όλοι και με την πρώτη ευκαιρία το κανονίζουμε.
    Λευτέρη από Χαλκίδα,εγώ παραμένω σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές εκπλήξεις φέτος όχι μόνο σε μας,αλλά σε ολη την Ελλάδα και δεν παίρνω πίσω τίποτα από όσα έχω γράψει.
    Όλα θα έρθουν για κάθε περιοχή,όταν έρθει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς προλαβε και έριξε καλό χιόνι στα 2000+ της πινδου.
    Γιατί τώρα ξαναμπλεξαμε με αντικυκλωνες που δυσκολα να μας αφήσουν σε ησυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε καλά τα λέτε εμείς στα προσημενα θα καταλάβουμε λίγο χειμώνα σχετικά βέβαια αλλά ψυχρές καλές εισβολές θα έχουμε κοντά στην Πρωτοχρονιά όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στατιστικά πιστεύω Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καραδοκεί ο καιρός εκ δυσμάς. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. -Ωραιο το περι "γανώματος" δασκαλε .Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαινουν οι νεοτεροι. -Εαν ειχαμε κράμα ,θα προέκυπτε μπρουντζος (ορείχαλκος). -Λαική απαξιωτικη προσφώνηση, "ντενεκέ ξεγάνωτε".Το γανωμα προσέδιδε αξια στο σκεύος.Η εν
    λογω προσφωνηση υπηρξε ιδιαιτερα προσφιλης σε εναν παλιο γραφικο πολιτικο και υπουργο.
    -Στην περιοχη μας υπαρχει ως επωνυμο και το Καλαντζής και το Καλάης.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίγο νωρίς δεν είναι για τον καιρό των φετινών Χριστουγέννων; Ίσως από Δευτέρα αλλάξουν οι προβλέψεις προς το καλύτερο (χιόνια) ή προς το χειρότερο (πασχουγεννα!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Στη Θεσσαλονίκη βρέχει μόνο όταν δεν βρέχει σ' όλη την υπόλοιπη χώρα, όπως τώρα. Άντε να πετύχεις πρόβλεψη, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή