Κάτι ακόμα από το συναρπαστικό κόσμο των πιθανοτήτων…

Οι πιθανότητες ο υετός της Κυριακής (13/12) να ξεπεράσει τα 20 χιλιοστά. Πηγή:  ECMWF 


24 σχόλια:

  1. Ανατροπή των στοιχείων των προηγούμενων ημερών και πιο νότια η πορεία του αυριανού συστήματος, συστημένο για τα ανατολικά και νότια. Τελείως εκτός Βορειοδυτική και Βόρεια Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιάννη 221mm μέχρι στιγμής αυτό το μήνα ή περιοχή μου, η δική σου 300αρισε κ τώρα ξεκίνησε κ ξανά βρέχει εδώ.
      Άσε να πάει κ ένα σύστημα νοτιότερα δε χάθηκε ο κόσμος, μας πήγε πολύ καλά.
      Σημασία έχει όπως λες,ο αντικυκλώνας που έρχεται από βδομάδα να κρατήσει λίγο.
      Ακόμη τα στοιχεία είναι πολύ ρευστά κ το ξανά είπα ότι όποιος πει από τώρα τον καιρό των Χριστουγέννων θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα όπως έχει γίνει κ άλλες φορές αν θυμάσαι στο παρελθόν.
      Περιμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
  2. Αγοράζω τώρα το πετρουμπατιόν Νο11.Θα δανειστώ αν χρειαστεί.Πείτε μου μόνο πόσο...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη για σένα προορίζεται το αυριανό σύστημα, ετοιμάσου!

      Διαγραφή
  3. Φίλε Γιάννη εισαι ανυπόμονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι το λες αυτό συντοπιτη? Τα στοιχεία μίλησαν!

      Διαγραφή
    2. Με ζωνικη κυκλοφορία μην ανησυχείς θα εχουμε καλές ευκαιρίες μεσα στον χειμώνα δεν φαίνεται να έχουμε χειμωνα με ξεροβορι φέτος.

      Διαγραφή
  4. Ο καιρός των Χριστουγέννων πιστεύω ότι εκλησε ήπιος καιρός έως τότε και μετά η πρώτη ψυχρη εισβολή κοντά στην Πρωτοχρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί κ ναι!
      Όμως τέτοιες προβλέψεις χωρίς επωνυμία κ φυσική παρουσία τις κάνει ο όποιος δήποτε φίλε ανώνυμε.

      Διαγραφή
  5. Εύγε Φωτη.Σε διακρινει "ενσυναίσθηση" ,για τους Αγγλους "empathy",βασικο γνωρισμα της συναισθηματικης νοημοσυνης.Οπως τα βλεπω,κατι περιμενω και για εδω,επιτελους!.Επιφυλαξεις κρατω για τους ανεμους. Αν δεν ειναι καθαροι Α-ΝΑ,μικρο καλαθι.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαμαριά Χανίων 23:07, ημερήσιος 165 mm, μηνιαίος 378 mm (λίγος ακόμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πέτρο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά έτσι είναι, όλη η χώρα πρέπει να ξεδιψάσει ειδικά εκεί όπου το έχει ανάγκη, γιατί αν δε κάνει τώρα πότε θα κάνει??
      Από σήμερα το απόγευμα πιστεύω επιτέλους θα πάρετε κ εσείς καλό νερό.
      Όσο για την ορεινή κυρίως Κρήτη φίλε ανώνυμε τι να πούμε...
      Έχει τώρα δύο χρόνια που μας βάζει τα γυαλιά υετικά.
      Νομίζω ότι κάποιοι επιστήμονες που πριν λίγα χρόνια έβαζαν την Κρήτη στον τομέα της ξηρασίας κ της μόνιμης ανομβρίας θα πρέπει να το ξανά σκεφτούν με αυτά που βλέπουμε.
      Καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  7. Φίλος του μπλογκ μου έκανε την εξής ερώτηση: «Μια trough στην επιφάνεια είναι αυτόνομη ή δημιουργείται ως απόρροια μιας shortwave trough στα 500 hPa;». Επειδή η ερώτηση είναι καλή και παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον, σκέφτηκα να δημοσιεύσω την απάντησή μου.
    Ως γνωστό, οι (επιφανειακές) troughs (σκάφες) είναι επιμήκεις περιοχές σχετικά χαμηλής πίεσης, οι οποίες συχνά σχετίζονται με τα μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ζώνες επιφανειακής σύγκλισης του αέρα που οδηγεί στην ανύψωσή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μετεωρολογία.
    Στα μέσα πλάτη, πέρα από τις επιφανειακές troughs που συνδέονται με τις shortwave troughs της μέσης τροπόσφαιρας, υπάρχουν και οι troughs που παρατηρούνται στην υπήνεμες περιοχές των οροσειρών (lee troughs), όταν ο άνεμος πνέει κάθετα ή σχεδόν κάθετα προς αυτές. Οι troughs αυτές σχηματίζονται είτε με την αδιαβατική συμπίεση του βυθιζόμενου αέρα είτε μέσω της κυκλογένεσης που είναι αποτέλεσμα της οριζόντιας σύγκλισης στήλης αέρα που βυθίζεται στην υπήνεμη πλευρά της οροσειράς. Στη δεύτερη περίπτωση, για την οποία έγινε λόγος πρόσφατα με αφορμή απορία φίλου από τη Θεσπρωτία, η σύγκλιση προκύπτει από την αύξηση του σχετικού στροβιλισμού.
    Στις τροπικές περιοχές υπάρχουν και οι αντεστραμμένες troughs (inverted troughs), δηλαδή οι troughs που έχουν προσανατολισμό αντίθετο από τον προσανατολισμό της πλειονότητας των troughs των μέσων πλατών. Οι συγκεκριμένες troughs είναι γνωστές ως κύματα των ανατολικών ανέμων.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι κύριε Ζιακοπουλε ότι αντεστραμμενες troughs θα εννοείται αυτές που δημιουργούνται στον θερμικό Ισημερινό, στην ενδοτροπικη ζώνη σύγκλισης που δημιουργούν οι ανατολικής συνιστώσας αληγεις και ανταληγεις άνεμοι!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς, φίλε μου.
      Με τη Θεσπρωτία έχω δεσμούς από παιδί. Τα καλοκαίρια με φιλοξενούσε η θεία μου που ζούσε στην Ηγουμενίτσα. Τα μπάνια στο Δρέπανο, το Μούρτο κ.ά. και η όμορφη πόλη εκείνων των χρόνων έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  8. Παρόλο πού εχθές έπρεπε να είχαμε βελτιωμένο καιρό,η ομίχλη που επικράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι κράτησε χαμηλά την θερμοκρασία και πολύ υψηλά τα ποσοστά υγρασίας.
    Η συννεφιά που πυκνωσε άφησε αργά το βράδυ 2,2 χιλιοστά βροχής.
    Το πρωινό μας βρηκε με Λονδρεζικο σκηνικό και κατά διαστήματα ψιλόβροχο αφήνοντας 0,6 χιλιοστά και βαρύ χειμωνιάτικο σκηνικό με θερμοκρασία 9-11 βαθμούς.
    Βλέπω μια ανησυχία στους φίλους του μπλογκ για τον επερχόμενο χειμώνα, ενώ όλα κυλούν σχετικά ομαλά με μικρή καθυστέρηση 7-10 ημερών ειδικά για τα ΔΒΔ τμήματα της χώρας και ενώ ο χειμώνας δεν ξεκίνησε ακόμα.
    Όσο για τις ημέρες των εορτών,πιστεύω πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις και το πρέπον είναι να περιμένουμε εως το τέλος της εβδομάδας για να δούμε τι θα γίνει.
    Ο μεγάλος μας αδερφός (φεγγάρι) στο προηγούμενο "γυρισμα" του, τα πήγε περίφημα και ότι "εδειξε" βγήκε στο ακέραιο για όλες τις περιοχές.
    Ας δούμε λοιπόν τι έχει να μας "δειξει" τις επόμενες 2-4 ημέρες και μετά βγάζουμε συμπεράσματα.
    Νομίζω ότι θα έχουμε εκπλήξεις...
    Τα νερά που έπεσαν σε πολλές περιοχές,ήταν πολλά περισσότερα από όσα περίμεναν πολλοί που με την ανομβρία που επικρατούσε υπήρχε φόβος ότι και αυτός ο χειμώνας θα πήγαινε στράφι.
    Πρέπει όμως να έμειναν ευχαριστημένοι και να βλέπουν τις περιοχές που δεν ευννοηθηκαν και ακόμη περιμένουν την δική τους σειρά, που πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει.
    Τα περισσότερα βουνά μας,γέμισαν με χιόνι,όταν πέρυσι ελάχιστα είχαν και μάλιστα σε μικρή ποσότητα.
    Με "κίνδυνο" να εκτεθω,επιμένω ότι ο χειμώνας που είναι μπροστά μας, θα αφήσει όλους μας λίγο-πολύ ευχαριστημένους και θα έχουμε να απολαύσουμε και να συζητάμε όμορφα καιρικά δρώμενα.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιόρταζαν εχθές και ειδικά στον φίλο Σπύρο Μπαλαδημα,εύχομαι να είναι πάντα καλά και να μας στέλνει όμορφες φωτογραφίες όπως κάνει μέχρι τώρα.
    Υ Γ:Φίλε Αντώνη(από Αλίαρτο)νομίζω πως καλό είναι να ξεκινήσεις να γράφεις στο μπλογκ όλα αυτά τα ωραία που γνωρίζω ότι ξέρεις πάνω στην όμορφη επιστήμη της Μετεωρολογιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε δεν θέλω καθόλου να διαφωνήσω με όσα λες. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τα καθημερινά τρεξίματα των μοντέλων,τις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις και την έως τώρα πορεία του καιρού,τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Το έχω πει ξανά, το δικό μου ένστικτο που πηγάζει από την παρατήρηση του καιρού συστηματικά εδώ και πολλα έτη(ερασιτεχνικά πάντα αλλά έχω αναπτύξει μια διαίσθηση, όσο και να ακούγεται κάπως λόγω αυτό),δεν μου αφήνει πολλα περιθώρια αισιοδοξίας για φέτος. Να βγω ψεύτης θέλω•γίνεται; Καλο βράδυ...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  9. Δεν έχει ξακαθαρηση τίποτα ακόμη υπομονή λίγες μέρες ακόμη από όρος Όθρυς με πολύ βροχή απόψε και η κορυφή του έχει ντυθεί στα λευκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι φίλε απο το Όθρυς!Ομοίως και τα ορεινά της δυτ.Θεσσαλίας βάζουν και σήμερα..
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

      Διαγραφή
  10. Καλό μας ΒΑ άνεμο στα Γιάννενα! Να δούμε πότε θα σταματήσει αυτό το σιχαμα! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβρεξε , ας στεγνώσουμε και λίγο στα Γιάννενα, μην είμαστε και παράλογοι να μη πνιγούμε κιόλας

      Διαγραφή
  11. Δημήτρη.ρ,νομίζω πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι υπομονή και να ξέρεις ότι όλα θα πάρουν τον δρόμο που πρέπει,την ώρα που πρέπει για κάθε περιοχή.
    Δεν είναι ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στα μοντέλα,αν και πολλές φορές παλινδρομουν,αλλά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δικές μου "κεραίες" και σε όσα μπορώ να "πιανω" με αυτές,που για φέτος συμφωνούν απόλυτα με όλα τα σημάδια της φύσης και των πλασμάτων της.
    Για την περιοχή μου είμαι βέβαιος σε όσα περιμένω και περιμένω να δω το ποσοστό μου επιτυχίας στην προσπάθεια που κάνω να βγάζω εκτιμήσεις σχεδόν πανελλαδικές με την ευκαιρία που ακόμη έχω να μπορώ να γυρίζω πολλά μέρη της όμορφης πατρίδας μας.
    Ελπίζω ότι θα το πετύχω σε ενα αρκετά καλό ποσοστό, εάν όχι,δυστυχώς το...Μαντείο θα κλείσει...
    Πάντως να ξέρεις πως και η δική μου διαίσθηση "δουλεύει" πολύ καλά και ειναι πολύ αισιόδοξος για τον επόμενο χειμώνα σε όλη την χώρα.
    Στο τέλος θα κάνουμε...ταμειο λοιπόν...
    Καλό βράδυ σε όλους σας από την πολλή βροχερή περιοχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φωτη τοπες και εγινε.7mm μας δινανε την Κυριακη το πρωί τα διαθέσιμα μοντελα,42mm πηραμε μεχρι σημερα το πρωί με το τελος.Συνολο η υετοφόρος εβδομαδα 64mm.Κυριολεκτικα χ ρ υ σ ά- φ ι.
    Εμεις δεν ειμαστε μαξιμαλιστες .Γνωριζουμε το υετικο μπόι μας.Γι αυτο ειμαστε ολιγαρκεις,αλλα,βρε αδερφε,και στοιχειωδώς επαρκεις!. Να εχει και καποιο υπολοιπο ο Δεκεμβρης?.----Π.Α.
    Υ.Γ. Δασκαλε ο χαρτης με τις "απιθανες πιθανοτητες" φαινεται να τα πηγε αρκετα καλα.Οσο για τη λακερδα,ανηκει πλεον στις ζοφερες αναμνησεις.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή