Προγνωστικές επισημάνσεις


Λέμε ότι από αύριο (Τετάρτη) ως την Κυριακή ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι εξαιρετικά άστατος, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όμως, μέρα με την ημέρα οι διαφορές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα είναι σημαντικές και τα αποτελέσματα των μοντέλων πρέπει να αξιολογούνται σε επίπεδο εικοσιτετραώρου για να μπορέσουμε να βρούμε άκρη και να γίνουν οι προγνώσεις μας χρηστικές.


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα μεγάλα ποσά υετού των μοντέλων στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά φαίνονται ρεαλιστικά με την προβλεπόμενη θέση του πολικού αεροχειμάρρου και την επικράτηση στις παραπάνω περιοχές καθαρόαιμου ΝΔ ανέμου (γαρμπή). Αρκετό νερό θα πέσει αργότερα και στη ΒΔ Πελοπόννησο, αλλά στην κεντρική Στερεά, τη δυτική και τη νότια Θεσσαλία  και τη Δ. Μακεδονία, ίσως κάποια μοντέλα να υπερβάλλουν ως προς τον υετό που δίνουν, υποτιμώντας την ομβροσκιά της Πίνδου. Αντίθετα, ο υετός που δίνεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη και κυρίως στα ορεινά αυτών των περιοχών είναι αρκετά πιθανό να επαληθευτεί.

Την Πέμπτη, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αλλάζει σημαντικά με έναν κλάδο του προαναφερθέντος αεροχειμάρρου να μετατοπίζεται προς την περιοχή της Κρήτης. Έτσι, τα μεγάλα ποσά υετού μεταφέρονται προς τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, έχοντας πολλές πιθανότητες να επαληθευτούν.  

25 σχόλια:

  1. Δάσκαλε ευχαριστούμε! Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με όποιον δάσκαλο καθησεις τέτοια γράμματα θα μάθεις! Ορεξάτος ο δάσκαλος και με κέφι για μετάδοση γνωσης αλλά ορεξάτοι και οι μαθητές με δίψα για μαθηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοτιάδες βροχές και άγιος ο θεός!
    Δεν βλέπω κάτι να έρχεται κάτι δηλαδή ωστέ να χιονίσει μέχρι τα πεδινά το άμεσο επόμενο διάστημα.Τα -8 στην ελλάδα στα 850hpa ούτε λόγος συζήτησης χωρίς να βάλλω μέσα τις μακρυνές προβλέψεις που έχουν ελαχιστότατο βαθμό επαλήθευσης.
    Ξέρω γνωρίζω πως δεν είναι η ελλάδα καιρικά φιλανδία όμως το θέλουμε το τιμημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίμενε φίλος, να ρίξει βροχές - τώρα που άρχισαν αυτές - να ξεδιψάσει η γης και έχουμε καιρό για χιόνια.

      Διαγραφή
    2. Αυτά Χρήστο μην τα λες σε εμένα αλλά σε κάτι άλλους που έχουν σαλέψει και δηλώνουν φυσιολογικό πως επιβάλεται να χιονίζει στα πεδινά από 20 Οκτωβρίου.
      Ναι καλά άκουσες.20 Οκτωβρίου.

      Διαγραφή
    3. Δεν επιβάλλεται, αλλά έχει συμβεί να χιονίσει στα πεδινά της Β. χώρας κατά το 3ο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Αν παρακολουθείς την ιστοσελίδα, το 'χουμε ξαναγράψει.

      Διαγραφή
    4. Η βροχή είναι ευλογία θεού και το χιόνι:
      Αγγέλοι Αγγέλοι στον ουρανό
      Ο ένας ντυμένος αξιωματικός
      Ο άλλος μάγειρος
      Κι οι υπόλοιποι το ρίχνουν στο τραγούδι
      (Γκιγιώμ Απολλιναίρ)

      Διαγραφή
  4. Aυθεντική μετεωρολογία και όχι μόνο χρώματα και συμβολάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aπό ότι καλαβάμε κεντρική Μακεδονία γιοκ!....τώρα εμείς που θέλουμε το χιονάκι είναι απλό όπου υπήρχε το 0 στα 850hpa τώρα υπάρχει το +5 και άντε να χιονίσει.Η θεωρία πάντως λέει(και η ελπίδα) ότι με συχνότητα περίπου μήνα αλλάζει η κυκλοφορία...ε γιατί όχι ένας αντικυκλωνας στην βορειοδυτική Ευρώπη....και εμείς με τα έλκηθρα?από την άλλη χαρακτηριστικό των τελευταίων δεκαετιών είναι οι εμμονές και ο μήνας ως συχνότητα έγινε δίμηνο και βάλε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν γινεται να χιονίζει πολυ στην Ιταλία να εχει βροχερο καιρό απο δυτικά η Ελλάδα και να μην χιονίσει ικανοποιητικά στην Πίνδο.Τα υψομετρα χιονιού θα ειναι αρκετά πιο κατω απο τα 2000 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι εξηγήσεις που θέλουμε με ρεαλιστικές φράσεις-χάρτες!
    Πολύ καλή ανάρτηση δάσκαλε.
    Πάντα η πορεία του jet stream παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανομή των φαινομένων κ με τη συγκεκριμένη πορεία η πέμπτη θέλει προσοχή κ σε άλλες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αρκτικη δεν ειναι τοσο θερμη εφετος και ο παγος στον αρκτικο ωκεανο παει πολυ καλα ισως και πολυ καλυτερα απο αυτο που περιμεναμε οι περισοτεροι!!Ειναι παρα.πολυ δυσκολο εως αδυνατον.ναεισβαλει.εστω.και υποψια θερμης μαζας πανω σπο τις 70.μοιρες βορειο πλατος Εκει υπαρχει το πολικο τειχος και το συνεχες σκοταδι Ηδη οι θερμοκρασιες εχουν κατρακυληση -52.στο οιμιακον και-50 στο βερχογιανκ της Σιβηριας ενω στον κεντρικο παγετωνα της γροιλανδιας -58Μην ισοπεδωνουμε τα.παντα και μην υποτιμουμε συνεχως τον αρτικο πολικο χειμωνα που ελεγχει τον καιρο του βορειου ημισφαιριου!!!Καλη σας.νυχτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντα μας εκπλήσσετε ευχάριστα, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα!! 31.8 Χιλ η Ηγουμενίτσα και 66.8 Χιλ τα Ηρωϊκα Θεοδωριανα!! Τα χιόνια τελικά αρχίζουν από τα 1400μ και πάνω. Το Πληκατι στον Γραμμο στα 1240μ παλεύει με χιονόνερο και 1,9 βαθμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα σε ολους .Χρονια πολλα στις Αννουλες. Θερμοκρασια 15ο,ηπιος καιρος,καθαρος Νοτιας,ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπο του διδασκάλου,ειπόντος "αχ,Αννουλα του Νοτια".
    Παρατηρωντας την κυκλοφορια και τους επικρατουντες,περιμενω και εγω το πρωτο,εστω, ποτηρι του Ηλιοπουλου.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νοτιαδες και βροχές στις κλασικές περιοχές που επηρεάζει ο νότιας οι υπόλοιποι ειδικά εμείς εδώ νοτιοδυτική Μαγνησία λίγα πράγματα Χιόνα ούτε καν στα ψιλά μέχρι στιγμής στο Όρος Όθρυς που έχει υψόμετρο 1726 και δεν το βλέπω για αρκετές μέρες όσο κρατάει αυτή η κυκλοφορία ελπίζουμε μήπως και αλλάξει κάτι προς το τέλος του μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στη Βόρειοανατολικη Πελοπόννησο τίποτα μέχρι τώρα.Ο Νότιας ισχυρός και πολύ κρύος.
    Από τη Ζήρια και πίσω, προς την Αρχαία, κάτι πρέπει να γίνεται από βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άλλαξαν οι εποχές τι να περιμένουμε η αλήθεια αυτή είναι όσο και να μην θέλουμε να την πιστέψουμε εμείς οι χιονοφιλοι και να έρθει κρύος καιρός με χιόνια οι μέρες στο χειμώνα είναι πολύ λίγες αυτό φαίνεται τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς πάμε κάθε χρόνο χειρότερα όσο για τον φετινό χειμώνα δεν βλέπω φως ίσως για λίγο τον καινούργιο χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλό τα χιόνια τον χειμώνα και άλλο στις 20 οκτωβρίου!

      Διαγραφή
  15. Λοιπόν κύριοι(αλήθεια οι γυναίκες που είναι?) οι τάσεις μετά από διάβασμα και ότι κατάλαβα είναι τρείς
    Η πρώτη λέει (ΕΜΥ ,μοντέλα κλπ) ότι ο χειμώνας θα συνεχίσει αρκετά ήπιος και ίσως υετοφόρος τουλάχιστον για τα δυτικά,δυστηχώς είναι η κυρίαρχη,αιτία το ισχυρό δυτικό stream που δεν αφήνει κανένα αντικυκλωνα να "προκόψει".
    Η δεύτερη (Μαρουσάκης που τολμά ,και κάποιες αναλύσεις) ότι ένας πολυπόθητος αντικυκλώνας θα ανπτυχθεί στην βόρεια βορειοδυτική ευρώπη προς την πρωτοχρονιά και εκεί κάτι θα γίνει(κατάβαση ψύχους στην δυτική ρωσσία κλπ) .ΔΎΣΚΟΛΟ.
    Η τρίτη λεέι για ουσιαστική κατάβαση ψύχους μόνο με διάρηξη του πολικού στροβίλου κατά το δευτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και αυτήν αν θα γίνει ,αλλά έχει σημαντικές πιθανόητες.

    Εδώ βοηθήστε λίγο κύριε Ζιακόπουλε για εμάς τους αθεράπευτα χιονολάτρεις,θυμίζοντας ότι και εσέις είσασταν ένας από εμάς και φυσικά την επική πρόγνωση σας για "ουκρανικό χιονιά" όταν δεν φαινόταν τίποτα.
    Να βοηθήσω και εγώ ότι φέτος είχαμε απίστευτη καρποφορία στην δυτ. Μακεδονία σε όλα τα φυλλοβόλα δέντρα (δρυς κλπ) δείγμα ότι ο χειμώνας θα είχε μέτρα χιόνι με το σκεπτικό ότι η φύση προετοιμάζει (λαογραφία αλλά το κρατώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Una furtiva lagrima (ένα κρυφό δάκρυ)!
      https://www.youtube.com/watch?v=2J7JM0tGgRY

      Διαγραφή
    2. Xωρίς να είμαι ρομαντικός η μουσικόφιλος...υποθέτω ότι το δάκρυ είναι για το χιόνι που δεν έρχεται και για το jet stream που δεν φεύγει!

      Διαγραφή
    3. Το δάκρυ είναι: (α) για τους άφαντους χιονιάδες, όπως σωστά λες, και (β) για το γεγονός ότι το κυνήγι των εντυπώσεων έχει κάνει τους ασχολούμενους με τον καιρό Τειρεσίες!

      Διαγραφή
  16. ε τότε και εγώ αφιερώνω κάτι σε rock (misirlou) μπας και έχουμε καμμία μεγάλη ανατροπή και ακούμε πάλι για την μαλακάσα ,την εθνική οδό στο ύψος των τεμπών..και γιατί όχι ..το αγαπημένο "και από το βραδύ και στα πεδινά"!https://www.youtube.com/watch?v=ChCp6xuaFiA

    ΑπάντησηΔιαγραφή