Του καιρού τα νεότερα

Άποψη της χαράδρας του Αώου από τον κάμπο της Κόνιτσας. Φωτ. Γιώργος Ξυλιάς

Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη, που καθορίζονται από την παρουσία υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και σχετικά χαμηλών πιέσεων στην Α. Μεσόγειο, παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στην περιοχή μας με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι πιθανότητες βροχής θα είναι και πάλι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. 


Το Σαββατοκύριακο (19-20/12), αναμένονται περισσότερες νεφώσεις στη χώρα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία και τα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ και στα ανατολικά ΒΑ με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (21/12), τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν κυρίως στη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία και το Ιόνιο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (22-23/12), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων και η μικρή πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. Ο υετός (βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά) θα είναι κατά κανόνα ασθενής και θα έχει τοπικό χαρακτήρα και μικρή διάρκεια. 

Την Πέμπτη (24/12) και τα Χριστούγεννα, αναμένεται καλοκαιρία σε όλες τις περιοχές της χώρας.

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα, το είχα γράψει και παλαιότερα αλλά ελπίζω να μην παγιωθεί αυτή η κατάσταση. Εξηγούμαι. Ο Νοέμβρης και ο φλεβάρης έχουν μετατραπεί σε ανοιξιάτικους μήνες, τόσο θερμοκρασιακά όσο και από άποψη φαινομένων. Ο Δεκέμβρης σε φθινοπωρινό μήνα με τα Πασχούγεννα να είναι γεγονός πλέον κάθε χρόνο και ο μόνος μήνας που κρατά τα σκήπτρα του χειμώνα και τα προσχήματα θα έλεγα είναι ο Γενάρης. Δε γίνεται να βρισκόμαστε στα μέσα Δεκέμβρη και οι περιοχές που καταγράφουν παγετό (και όχι βέβαια ισχυρό ή ολικό) να μετριούνται στα δάχτυλα. Όπως έγραψε προ ημερών και ένας άλλος φίλος του μπλογκ, οι ψυχρές εισβολές έχουν γίνει ακριβοθώρητες. Να δούμε που θα πάει αυτή η κατάσταση. Την καλημέρα μου και πάλι από τα ομιχλώδη έως και αυτή την ώρα (13:00) Γιάννινα και θερμοκρασία 6 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα δάσκαλε και φίλοι από ανοιξιάτικη Ηγουμενίτσα! Πασχουγεννα λοιπόν όπως δείχνουν τα πράγματα με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες, πλην κατά πάσα πιθανότητα της Ηπειρου όπου ο καιρός θα είναι πιο συννεφιασμενος και πιο ψυχρος λόγω της προσέγγισης μιας ατμοσφαιρικής διαταραχης στα βορειοδυτικά Βαλκάνια και την Ιταλία που μάλλον θα μας απασχολήσει τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Πιστά στο ραντεβού τους και φέτος τα Πασχουγεννα όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια,εκτος αν έχουμε ανατροπές στα δεδομένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι του μπλογκ, όχι τόση γκρίνια,ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η καιρική κατάσταση, λόγω κλιματικής αλλαγής έχει κλείσει δεκαετία. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα νέα καιρικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη πλέον ενθυμουμαι τέτοια εποχή τα βουνά μας ήταν κατάλευκα πριν 15 χρόνια τώρα τουλάχιστον εδώ στο Όρος Όθρυς δεν είδαμε ακόμη να ασπρίσει και έχει υψόμετρο 1726 μέτρα .Όσο τώρα για τα Χριστούγεννα θα επικρατήσει καλοκαίρια όπως τα λέει και ο δάσκαλος από εκεί και μετά διαφενεται να αλλάζει το σκηνικό με ποιο χειμωνιάτικο καιρό αλλά είναι νωρίς ακόμη όπως λέει και μία παροιμία στεγνά Χριστούγεννα χιονισμένα φώτα για να δούμε.Χρηστος από Όθρυ Μαγνησίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηρεμία κύριοι και υπομονή....θυμίζω μια πολύ ψΥχρή άνοιξη..με χιόνια στα ημιορεινα της Μακεδονίας και τον Μάιο...και ένα δροσερό καλοκαίρι τουλάχιστον για τα βόρεια με περιστατικά αστάθειας...κάθε βδομάδα...λίγο ηρεμία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεχασμένες διατάξεις, χαμένες στο χρόνοντουλαπο του καιρου πάνε να διαμορφωθούν στην Ελλάδα εκεί μετά τα χριστουγεννα, με κάθοδο ωκεανιων πολικων μαζών από την περιοχή της Γροιλανδιας, οι οποίες βέβαια είναι πιο υγρές και ασταθείς από τις ηπειρωτικες εκ Ρωσιας και λιγότερο ψυχρες, με αυτά τα δεδομένα έχουμε κυκλογενεσεις στο Ιονιο και επικράτηση δυτικού ρεύματος που ευνοεί πιο πολύ Ήπειρο και Δυτικη Μακεδονία, με τα χιόνια να φτάνουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρο. Εν τω μεταξύ ο μεγάλος μας αδερφός το φεγγάρι που λέει ο Χριστόδουλος έχει γύρω γύρω Άλω, που παραπέμπει σε κακοκαιρία, βέβαια τον άκουσα φειδωλο για τα βδυτικα τις προάλλες και ολίγον απαισιόδοξο! Λέτε ο φίλος μας το φεγγάρι να έδωσε το μήνυμα της αλλαγής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλη τη μετεωπαρέα! Μέχρι στιγμής ο Δεκέμβρης δεν έχει δώσει κάτι αξιόλογο σε χιόνια (αυτά προς το παρόν εντοπίζονται πάνω από τα 1700μ στην Πίνδο). Έριξε βέβαια πολύ νερό. Ωστόσο την πραγματική εικόνα γενικότερα της κατάστασης τόσο από θερμοκρασίες όσο και από χιόνια για το Δεκέμβριο θα μπορούσε να δώσει μία στατιστική ανάλυση. Η περσινή χρονιά δεν ήτα καλή από φαινόμενα πλην όμως είχαμε παρατεταμένα κρύα (όχι ακραία κρύα αλλά σταθερά). Μη ξεχνάμε επίσης ότι το χειμώνα 2002-2003 (και άλλους) μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η κατάσταση ήταν σαν τη σημερινή και από μέσα Γενάρη και μετά θάφτηκαν τα ορεινά κυρίως πάνω από τα 700 μ. Επίσης πολλά χιόνια εντός του Δεκεμβρίου είχαμε μεμονωμένες χρονιές και στο παρελθόν (1987, 1992, 1998, 2001). Τέλος, όπως είχα γράψει και παλαιότερα με ένα 48ωρο πολύ καλής χιονόπτωσης στην Ελλάδα θάβονται χαλαρά καταρχήν όλα τα ορεινά. Πέρσι δεν έκανε καλά καλά ούτε αυτό (χειμώνας σαν τον περσινό ήταν και ο χειμώνας 2006-2007). Εύχομαι πολλά χιόνια και παγωνιές για φέτος για πολλούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα μετά από λίγες ημέρες απουσίας κ μελέτης.
    Καλημέρα κ στον δάσκαλο!
    Χριστούγεννα με μαλακό καιρό, πρωτοχρονιά κ φώτα με βαρυχειμωνιά, είναι το μοτίβο που συνήθως διαδεχόταν τα τελευταία χρόνια κάποιες καλές χειμερινές σεζόν.
    Θα έχουμε επανάληψη?...
    Εγώ σύμφωνα κ με τα τελευταία στοιχεία θα συμφωνήσω με το φίλο τον Θεσπρωτό.
    Οι επόμενες ημέρες κ μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων θα κυλήσουν με θερμοκρασιακά σκαμπανευάσματα που κυρίως στη ΒΑ χώρα θα θυμίζουν που κ που χειμώνα, ενώ οι βροχές γενικά θα είναι τοπικές κ λίγες πλην ίσως των Επτανήσων που μπορεί να έχουμε αξιόλογο υετό.
    Από τα Χριστούγεννα κ μετά όμως,θα έλεγα ότι πρώτα στα δυτικά κ μετά στα κεντρικά κ βόρεια ο καιρός θα πρέπει να γίνει βροχερός απόρροια των χαμηλών πιέσεων που θα δημιουργηθούν στη μεσόγειο λόγω συνεχών ψυχρών καταβάσεων από βορά προς νότο,ωθώντας τα χαμηλά της Ιταλίας ανατολικότερα προς την Ελλάδα(δυτική ροή).
    Πιθανολογώ ότι στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων κ πρωτοχρονιάς θα πέσουν αρκετά νερά κ χιόνια στα ορεινά,κυρίως στο δυτικό κ βόρειο κομμάτι της χώρας μας.
    Περιοχές που πιθανόν να δουν το λευκό επισκέπτη εκείνο το διάστημα είναι αυτές της δυτικής Μακεδονίας όπως κ της Ηπείρου(π.χ. Ιωάννινα!)
    Θεωρώ λοιπόν αυτό το σενάριο βάση της ευρύτερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα ότι έχει καλές πιθανότητες επαλήθευσης αρκεί λίγο την εύνοια της τύχης.
    Το φεγγάρι όντως δεν έδειξε πολλά πράγματα στο γύρισμά του για εμάς τους δυτικούς,όμως νομίζω ότι το σχήμα κ το χρώμα που εμφανίστηκε από χθες είναι αρκετά καλό βάση όσων μου έχει πει ο Χριστόδουλος.
    Αυτος βέβαια θα μας λύσει την απορία καλύτερα για το τι βλέπει η αν άλλαξε κάτι στα νέα δεδομένα.
    Αντικυκλώνας λοιπόν,οσονούπω τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως η ομίχλη που έχουμε τις τελευταίες μέρες στα Γιάννενα προμηνύει βροχές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοτιάδες μουσώνες και άγιος ο θεός με νέα γύρα δυνατών απανωτών βροχών σε μεγάλο μέρος της χώρας με έμφαση στα δυτικά και νότια μετά τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή